FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 december 2019

West Ham United ontslaat trainer Pellegrini

Manuel Pellegrini is ontslagen als trainer van West Ham United. De 66-jarige Chileen was sinds de zomer van 2018 trainer van de club uit Londen.

In zijn eerste seizoen werd Pellegrini, eerder trainer van trainer van Real Madrid en Manchester City, keurig tiende in de Premier League. Afgelopen zomer mocht hij flink investeren maar desondanks staat de club nu op een teleurstellende zeventiende plaats, slechts één punt boven de degradatiestreep. De 1-2 nederlaag vandaag tegen Leicester City kostte de trainer de kop.

"Het is duidelijk dat er iets moet veranderen om met de club aan onze ambities voor dit seizoen te kunnen voldoen. We moesten nu ingrijpen om zo de nieuwe trainer zoveel mogelijk tijd te geven om aan onze doelstelling te voldoen", aldus West Ham-voorzitter David Sullivan in een statement op de website van de club.

Stadion Schalke 04 bomvol bij afscheid biatlete Dahlmeier

In het stadion van Schalke 04 in Gelsenkirchen was het zaterdag weer tijd voor het jaarlijkse moment waarop er wél een echt mooie sport gehouden werd: de Biathlon World Team Challenge stond op het programma, de achttiende keer dat de mooie biatlonstrijd gehouden werd.

Teams bestaan uit één man en één vrouw en het format kent tegenwoordig twee onderdelen. Eerst volgt een massastart over negen ronden, waarbij de vrouwen en mannen elkaar elke ronde afwisselen, met aan het einde van elke ronde een schietbeurt. Na een korte pauze volgt dan de achtervolging, met de starts gebaseerd op de achterstanden na de massastart. Wie als eerste over de finish komt wint de wedstrijd.

Voor bijna vijftigduizend man was het tevens het afscheid van een grootheid: de pas 26-jarige Laura Dahlmeier kondigde in het off-season aan dat haar carrière voorbij is, nadat ze alles wat er te winnen was gewonnen heeft vond ze het wel mooi geweest met de schijnwerpers, het was tijd voor iets anders. Samen met Erik Lesser zou ze afscheid nemen, maar Lesser werd ziek en werd vervangen door Philipp Nawrath, een generatiegenoot van Dahlmeier.

De massastart werd gewonnen door Dorothea Wierer en Lukas Hofer uit Italië, die het nét wisten te winnen tegen de fenomenaal schietende Dahlmeier - die pas deze week het langlaufen en schieten weer eens combineerde ter voorbereiding - en haar kompaan Nawrath. Marte Olsbu Røiseland en Vetle Sjåstad Christiansen namen in de achtervolging echter de macht over en wonnen met 25 seconden voorsprong op Anastasiya Merkushyuna en Dmytro Pidruchnyi uit Oekraïne.

Dahlmeier bracht zichzelf en Nawrath in prima positie voor de tweede plek, maar Nawrath gaf het weg en leek op weg naar plek drie. Dat zat er echter ook niet in: de Fransman Antonin Guigonnat, samen strijdend met Anaïs Bescond, vergalde het feestje door in de laatste meter zijn ski's voorbij die van de Duitser te steken, tot grote teleurstelling van het aanwezige publiek. Dahlmeier had de tranen in de ogen staan, maar gaf aan genoten te hebben van haar afscheid.

PDC WK: Comeback De Zwaan komt tegen Wright net te laat in ware thriller

Jeffrey de Zwaan is in de vierde ronde uitgeschakeld op het wereldkampioenschap darts van de PDC. The Black Cobra leek al na drie sets in de touwen te hangen tegen Peter Wright, maar kwam knap terug in de partij. Met moeite wist de Schot via een tiebreak de beslissende set en daarmee de partij alsnog naar zich toe te trekken. 

Het WK-duel tussen De Zwaan en Wright leek aanvankelijk geen moment te ontaarden in de zo gehoopte titanenstrijd. Scorend kon de Nederlander zijn tegenstander in de eerste drie sets goed bijbenen, maar op de dubbels was Wright onaantastbaar. Sterker nog, Snakebite gunde De Zwaan in een tijdsbestek van iets meer dan een half uur slechts drie legs.

De Zwaan kwam met 2-0 achter in set vier. Hij leek de handdoek in de ring te hebben gegooid, maar concentratieverlies bij Wright zorgde ervoor dat The Black Cobra de set alsnog naar zijn hand kon zetten en de set kon pakken. De zenuwen bij Wright namen zichtbaar toe, toen De Zwaan direct na de pauze een break plaatste en de Schot in het vervolg van de vijfde set geen kans meer gaf.

In de zesde set hield De Zwaan zijn zenuwen knap onder controle en sleepte hij een zevende en beslissende set uit het vuur. In die beslissende set zette De Hagneees Wright meteen met de rug tegen de muur door de Schot te breken vanaf 57. De nummer vijf van de wereldranglijst stelde vervolgens orde op zaken en plaatste direct een re-break. Set zeven bleef golfde op en neer. Wright deelde in de achtste leg met een break de genadeklap uit en versperde De Zwaan de weg naar zijn eerste kwartfinale.

Door de nederlaag van De Zwaan is Van Gerwen de enige overgebleven Nederlander op het WK. De Vlijmenaar komt zondag in de kwartfinale in actie tegen de Litouwer Darius Labanauskas. Wright mag maandag aantreden tegen Luke Humphries. 

Oranje handballers verliezen oefenwedstrijd in aanloop naar EK

Als voorbereiding op het EK handbal heeft het Nederlandse herenteam een oefenwedstrijd tegen Roemenië verloren. In Boekarest verloor de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson met 27-25.

Nederland speelt in Roemenië nog zonder de spelers die actief zijn in de Duitse Bundesliga. Ondanks dat gemis ging Oranje met een 11-13 voorsprong de rust in. Ook in de tweede helft wist de ploeg lange tijd op voorsprong te blijven.

“Door een aantal fouten in de dekking hebben we in de slotfase het heft uit handen gegeven”, vertelt assistent coach Edwin Kippers. “Los van het resultaat zijn we tevreden met hoe we gespeeld hebben. We hebben deze oefenwedstrijd gebruikt om een aantal zaken te proberen en dat is goed gelukt.”

De wedstrijd tegen de thuisploeg was de eerste op een vierlandentoernooi. Oranje speelt ook nog tegen Algerije en Macedonië. Nadien gaat het team, inclusief de spelers uit de Bundesliga, als laatste voorbereiding naar Zwitserland om deel te nemen aan de Yellow Cup met als tegenstanders Tunesië, Oekraïne en Zwitserland.

Na Zwitserland reist de ploeg naar Noorwegen waar Nederland op donderdag 9 januari Duitsland als tegenstander treft.

Groepsfase EK
9 januari 18:15 uur: Duitsland – Nederland
11 januari 16:00 uur: Letland – Nederland
13 januari 20:30 uur: Nederland – Spanje

Kraft gaat overtuigend de Vierschansentournee in

In het Duitse Oberstdorf is de Vierschansentournee zaterdag geopend. De kwalificatie voor de eerste van vier wedstrijden stond op het programma en Stefan Kraft, de eindwinnaar van 2015, opende sterk.

Kraft zette de beste sprong van allemaal neer, voor Junshiro Kobayashi, Stephan Leyhe en World Cup-leider en titelverdediger Ryoyu Kobayashi. Richard Freitag haalde de top-50 en dus de wedstrijd van zondag niet, net als de nummer elf in de World Cup, Daniel Huber. Tweevoudig winnaar Gregor Schlierenzauer werd op 0,1 punt nog nét 50e en zit er dus wel in.

Zondag wordt zoals gebruikelijk in de tournee in duo's gesprongen: de nummer één tegen de nummer vijftig van de kwalificatie, twee tegen negenenveertig en zo verder. De winnaars van de duels plaatsen zich voor de finaleronde, net als de vijf beste verliezers. De hele startlijst, met onder meer Kraft tegen Schlierenzauer, is hier te vinden, de wedstrijd begint om 17.30 uur.

You can hide, but you can't run, politie pakt zes tieners op voor mishandeling tiener

De politie heeft vrijdagavond rond 20.00 uur op het station van Beverwijk zes jongens aangehouden. Ze worden verdacht van mishandeling en zijn afkomstig uit Beverwijk en Heemskerk en tussen de 14 en 17 jaar oud.

De aangever is een 15-jarige inwoner van Beverwijk en hij bleek in de omgeving van het station door de jongens in zijn gezicht te zijn geslagen. Het slachtoffer is zelf naar het politiebureau gegaan en heeft de mishandeling daar gemeld.

Op het station bleek dat het zestal zich voor de politie probeerde te verstoppen op het perron, echter werden zij toch aangehouden door agenten. De politie onderzoekt wat de aanleiding van deze mishandeling is. Op dit moment lijkt er geen direct verband met eerdere incidenten dit jaar in Beverwijk.

Lidl roept 'schijt-brie' terug

Producent Jermi Käsewerk GmbH voert een terugroepactie uit voor het product “Milbona Selection Brie de Nangis, Franse zachte kaas van rauwe melk, ca. 100g.” Dit product is verkocht in de filialen van Lidl Nederland. Het betreft de producten met houdbaarheidsdatum 19.01.2020 met lotnummer L29 513 en houdbaarheidsdatum 20.01.2020 met lotnummer L29 513 en L29 514. Andere batches zijn veilig voor consumptie. 

In de kaas is E. coli aangetroffen. Consumptie van deze producten kan maag- en darmklachten tot gevolg hebben en kan schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en zwangere vrouwen. Consumenten wordt dringend verzocht het product niet te eten en dit terug te brengen naar een Lidl winkel. Het aankoopbedrag wordt volgens Lidl vanzelfsprekend vergoed, ook zonder kassabon. 

'Turkije stuurt vermeende Nederlandse terroristen terug'

Twee Nederlandse vermeende terroristen zijn door de Turkse regering op het vliegtuig naar Nederland gezet. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu zaterdag op basis van informatie van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is niet duidelijk of het om IS-strijders gaat.

Volgens het AD gaat het hier om een bericht dat nog niet is bevestigd door officiële Nederlandse bronnen.

Twee doden en zeven gewonden bij opname rapvideo in VS

Zeker twee mensen zijn in de VS omgekomen toen een groep mensen die een video voor een rapnummer aan het opnemen was onder vuur werd genomen, vermoedelijk vanuit een passerend voertuig. Bij het incident, in een woonwijk ten noorden van de stad Houston, raakten zeven anderen gewond.

Het lijkt erop dat er sprake is van een hinderlaag, zo meldt het AD op hun site.

Johaug en Ustiugov slaan eerste slag in Tour de Ski

In het Zwitserse Lenzerheide is zaterdag de Tour de Ski van start gegaan, de voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen, deel uitmakend van de World Cup. Etappe één was een massastart in de vrije stijl, een kleine elf kilometer voor de vrouwen en drie kilometer verder voor de mannen.

De dag werd geopend door de vrouwen en het duurde nog verrassend lang voor topfavoriete Therese Johaug een gat sloeg: de Noorse was pas na ruim drie kilometer vertrokken, hoewel ze tot aan de finish geen echt groot gat zou slaan. Genoeg voor de winst was het wel en achter haar werd door drie vrouwen hard gesprint om plek twee.

Tweevoudig kampioene Heidi Weng uit Noorwegen won die sprint, voor Ebba Andersson uit Zweden en de Noorse titelverdedigster Ingvild Flugstad Østberg - voor die laatste twee was het een uiterst knappe prestatie, aangezien ze het eerste deel van het seizoen noodgedwongen gemist hebben, ze voldeden niet aan de 'minimale gezondheidseisen' van de Zweedse en Noorse bond.

Bij de mannen bleef het veld lang bij elkaar en pas richting de tien kilometer begonnen er mannen af te haken. Nog wat later opende Sergey Ustiugov de aanval en de Rus, de winnaar van 2017, kreeg uitgerekend landgenoot Alexander Bolshunov achter zich aan. Die kwam er echter niet bij en Ustiugov schreef de eerste etappe op zijn naam, terwijl Bolshunov in de allerlaatste meters bij werd gehaald door titelverdediger Johannes Høsflot Klæbo uit Noorwegen.

Nederlands kampioene wielrennen Wiebes last mogelijk pauze in vanwege onvrede met ploeg

Wielrenster Lorena Wiebes komt mogelijk voorlopig niet meer in actie. De Nederlands kampioene op de weg wil na een zeer succesvol seizoen de overstap maken naar een betere ploeg. Haar huidige ploeg Parkhotel Valkenburg wil daar echter niet aan meewerken.

De 20-jarige sprintster won dit seizoen vijftien wedstrijden waaronder de Prudential RideLondon Classique, openingsetappe van de Tour of Norway, twee etappes in de Boels Ladies Tour en drie etappes en het eindklassement van de Tour of Chongming Island. In juni werd ze in Ede Nederlands kampioen op de weg.

In 2018 verlengde Wiebes haar contract bij Parkhotel Valkenburg tot en met 2021. Nu ze afgelopen seizoen de aansluiting met de wereldtop heeft gemaakt wil ze echter een stap hogerop. Om een overstap te kunnen maken moet de Zuid-Hollandse voor 1 januari overeenstemming bereiken met Parkhotel Valkenburg, echter momenteel zit er geen schot in de besprekingen. Op 1 juni volgt een nieuw moment voor een overstap.

“Ik wil een stap hogerop zetten. Ik heb daar ook met de ploeg over gepraat, maar de gesprekken hebben erg lang geduurd”, aldus Wiebes aan de NOS. “De band met het management is zodanig slecht, dat ik hier niet meer wil rijden. Of ik stap nu nog over naar een andere ploeg, of ik fiets een halfjaar niet.”

“Het is jammer dat het zo gelopen is, maar de kans is groot dat ik straks niet meer fiets. Misschien ga ik wel kickboksen, dat vind ik ook leuk. Het is wel de bedoeling dat ik in juni dan weer terugkom. Bij welke ploeg? Ik zou ergens kunnen tekenen, maar waar, dat zien we dan wel.”

Parkhotel Valkenburg wil tot dusver niet meewerken aan een transfer: “We hebben een investering gedaan richting het nieuwe seizoen. Dat het nu last minute gewijzigd wordt, daar moeten we goed over nadeken. Het is belangrijk voor een team dat je kan bouwen op contracten die worden afgesloten. Na haar superseizoen hebben wij nog vertrouwen in de samenwerking. Dat het niet wederzijds is, is jammer.”

PDC WK: Huybrechts gokt verkeerd en verliest; Van den Bergh voltooit comeback tegen Lewis

Michael van Gerwen neemt het zondagavond in de kwartfinales van het WK darts in Londen op tegen Darius Labanauskas. De ongeplaatste Litouwer won zaterdag in de vierde ronde van Steve Beaton: 4-2. Ook Luke Humphries staat in de kwartfinale. Hij won met 4-1 van Kim Huybrechts. Dimitri van den Bergh mag zich ook melden in de kwartfinales. Hij won met 4-3 van Adrian Lewis. 

Labanauskas stond constant op voorsprong tegen Beaton. Hij zag zijn tegenstander in eerste instantie wel terugkomen tot 1-1 en 2-2 in sets, maar hij was daarna de constantere van de twee en liep zodoende vrij overtuigend uit naar 4-2. Lucky D maakte op het WK van vorig jaar naam door in de tweede ronde verantwoordelijk te zijn voor de uitschakeling van Raymond van Barneveld, die dit jaar zijn laatste WK speelde en meteen in de eerste ronde strandde tegen Darin Young.

Naast Labanauskas wist ook Humphries de kwartfinales te bereiken. De ongeplaatste wereldkampioen bij de jeugd was mede dankzij een kunststukje in de derde set te sterk voor Kim Huybrechts: 4-1. Een kapitale misser van Huybrechts in de derde set leidde de winst van Humphries in. Huybrechts kon vanaf 83 voor de set gooien, maar besloot de bull over te slaan en gaf Cool Hand Luke de kans vanaf 146. De Engelsman pakte dit cadeautje uit en pakte de derde set via tweemaal triple 19 en dubbel 16.

Huybrechts leek geknakt en Humphries nam snel afstand van zijn Belgische opponent. Met drie vijftiendarters ging de vierde set met 3-1 naar de regerend jeugdwereldkampioen. In de vijfde set stond de 24-jarige darter uit Newbury helemaal geen leg meer af, waardoor hij zich opnieuw mag melden in de kwartfinales van het WK. Hij treft daarin Peter Wright of Jeffey de Zwaan. 

Van den Bergh heeft zich net als twee jaar geleden geplaatst voor de kwartfinales. Adrian Lewis werd na een 1-3 achterstand overwonnen. Het werd 4-3. Met een aantal knappe finishes ging de vroege voorsprong naar Lewis, die op 2-0 en 3-1 in sets wist te komen. Vooral de tweede set was sterk met een 66 finish, tiendarter en een dertiendarter.

Van den Bergh kwam er daarna beter in, en nog belangrijker, zijn dubbels begonnen eindelijk te lopen. Met twee 76 finishes en een 98 check-out gingen de twee daaropvolgende sets allebei naar The Dreammaker. Lewis in de beslissende set voor, maar twee zwakke legs kostte hem de kop. Van den Bergh profiteerde en pakte de winst in de vierde leg van set zeven via tops. In de kwartfinale wacht Nathan Aspinall. 

Visser pakt Nederlandse titel op 3.000m

Bij het NK afstanden in Heerenveen heeft Esmee Visser de titel op de 3.000 meter gepakt. In de laatste rit klokte Visser 4.01,28.

Irene Schouten werd tweede in 4.01,80. Plek drie en dus het laatste WK-ticket was voor olympisch kampioene Carlijn Achtereekte in 4.02,20. Antoinette de Jong eindigde op drie honderdsten van Achtereekte als vierde. Ireen Wüst werd vijfde in 4.02,65.

Krol pakt met overmacht titel 1.500m

Thomas Krol heeft de Nederlandse titel op de 1.500 meter gepakt. Op dag twee van het NK afstanden in Heerenveen was de wereldkampioen met een tijd van 1.43,86 een klasse apart. Het is voor Krol zijn eerste Nederlandse titel.

Patrick Roest werd tweede in 1.44.78, Koen Verweij eindigde als derde in 1.45,89. Sven Kramer leek niet voluit te gaan en werd achtste in 1.47,44.

Krol en Roest plaatsen zich voor de 1.500 meter bij het WK afstanden. De nummer drie Verweij onder voorbehoud vanwege een eventuele aanwijsplek voor Kjeld Nuis. Nuis meldde zich voor dit weekend af omdat hij nog niet helemaal hersteld was nadat hij ziek was geweest.

Vidal klaagt Barcelona aan en lijkt transfer te willen forceren

Arturo Vidal voert een rechtszaak tegen zijn eigen club Barcelona, zo meldt de Spaanse krant ABC. De 32-jarige Chileen claimt recht te hebben op niet-betaalde bonussen ter waarde van 2,4 miljoen euro. Barça kan zich totaal niet vinden in de claim van Vidal en ziet de aantijging vooral als een poging om een transfer te forceren.

Al op 5 december hebben de advocaten van Vidal een rechtszaak aangespannen tegen Barcelona, zo is nu bekend geworden. Onderwerp van discussie is een reeks bonussen die in Vidals contract opgenomen staan. Zo zou de middenvelder recht hebben op bijna twee miljoen euro, wanneer hij minimaal zestig procent van de wedstrijden zou spelen.

Vidal kreeg weliswaar speeltijd in meer dan zestig procent van de duels, maar in het contract staat volgens Barcelona dat een wedstrijd pas meetelt bij minimaal 45 speelminuten. In dat geval voldoet Vidal niet aan de voorwaarden van de bonus. Barça maakte vorig seizoen 1.693.000 euro over aan Vidal aan bonussen, zo weet ABC. De routinier meent echter recht te hebben op 4.097.500 euro, een verschil van 2.404.500 euro.

Vidal wordt al tijden in verband gebracht met een transfer naar met name Internazionale, maar van een akkoord met Barcelona is (nog) geen sprake. La Gazzetta dello Sport meldde eerder dat de Spaanse grootmacht twintig miljoen euro vraagt, terwijl Inter niet verder wil gaan dan twaalf miljoen euro.

Vidal raakte eerder deze maand ook in opspraak bij Barça toen hij in woede uitviel tegen Ernesto Valverde, nadat de trainer had medegedeeld dat Vidal op de bank zou zitten tegen Real Madrid.

'Moeilijke situatie' rond Klassieker: "De druppel die de emmer deed overlopen"

De Klassieker wordt al jaren afgewerkt zonder supporters van de bezoekende club. De kans lijkt op dit moment zeer klein dat daar op korte termijn verandering in komt, zo vertelt Frank Paauw bij NPO Radio 1. De korpschef van de Amsterdamse politie, tot begin dit jaar werkzaam in Rotterdam, stelt dat er tijd geleden tevergeefs aan fans van Ajax en Feyenoord is gevraagd om met een plan te komen.

"Dat wordt heel moeilijk. Toen ik nog in Rotterdam werkte, hebben we aan de fans van beide clubs gevraagd om met een plan te komen hoe het wel mogelijk is. Daar zijn ze toen niet uitgekomen", legt Paauw uit.

Dat de wedstrijd tussen Ajax Onder-19 en Feyenoord Onder-19 vorig seizoen uit de hand liep, heeft niet geholpen om de situatie rond uitsupporters bij de Klassieker beter te maken.

"De laatste keer, bij een wedstrijd van de Onder-19-teams, werden familieleden van spelers belaagd door de harde kern van Ajax. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Dat heeft er toe geleid dat Feyenoord en de driehoek van Rotterdam hebben gezegd: wij zijn er wel uit, het gaat dit jaar niet gebeuren", vertelt de korpschef van de Amsterdamse politie. "Op het ogenblik zie ik dat er geen nieuwe initiatieven worden genomen."

Groep jongens berooft fietsende pizzabezorger

In de Springerstraat in Rotterdam werd de jonge bezorger vrijdagavond tegengehouden door de groep jongens. Ze dreigden met een mes en pakten zijn geld af. De politie is hard op zoek naar de laffe groep. 

De bezorger had net een pizza weggebracht er reed om 20.45 uur bij de Mertensstraat. Daar liep een groepje jongens op het trottoir. Toen de bezorger langsfietste, riepen ze naar hem. Het slachtoffer probeerde nog hard door te fietsen, maar een aantal kwam snel aanrennen en pakten zijn fiets aan de achterzijde vast. Ze omsingelden de jongen en eisten onder bedreiging van een mes zijn geld. Met het geld verdwenen ze weer. De politie heeft de zaak in onderzoek en hoopt de groep in kaart te brengen.

De groep jongens bestond uit 5 of 6 jongens. Ze droegen allemaal donkere kleding en iets voor hun gezicht. Ze waren, net als de bezorger, op de fiets. Alle info is welkom. Onderaan kunt u het tipformulier invullen of bellen met 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan 0800-7000 of meld via misdaadanoniem.nl.

'Manchester City ziet in Ihattaren de opvolger van Silva'

Mohamed Ihattaren bevindt zich op de radar bij Manchester City, zo weet ESPN te melden. The Citizens zouden in de persoon van manager Josep Guardiola in de zeventienjarige aanvallende middenvelder de opvolger van David Silva zien. De 33-jarige Spaanse middenvelder gaat de regerend kampioen van Engeland na dit seizoen verlaten, daar zijn huidige contract afloopt.

Ihattaren beleeft dit seizoen zijn definitieve doorbraak bij PSV. De jonge middenvelder, die tevens als vleugelspits uit de voeten kan, was tot dusver in 25 wedstrijden goed voor 9 doelpunten en 9 assists namens de Eindhovenaren. Die statistieken zouden niet onopgemerkt zijn gebleven bij Guardiola, die gecharmeerd is geraakt van Ihattaren. Het contract van het jeugdproduct bij PSV loopt nog door tot medio 2022.

Manchester City ging vrijdagavond onderuit op bezoek Wolverhampton Wanderers en heeft daardoor een achterstand van veertien punten op koploper Liverpool, dat ook nog een wedstrijd minder speelde. Het huidige gat met Liverpool versnelt de wens van Guardiola om zijn selectie te versterken. De Spaanse oefenmeester is van plan om zijn elftal flink te verjongen en om die reden zou Ihattaren een van de kandidaten zijn om voor de langere termijn de opvolger van Silva te worden.

Het gerucht van ESPN staat overigens in contrast met uitspraken van Guardiola, die onlangs liet weten dat Manchester City niemand zou halen om Silva te vervangen.

"Bernardo Silva kan op zijn positie spelen, we hebben Phil Foden voor die positie en ook Ilkay Gündogan en Kevin De Bruyne kunnen daar uitstekend spelen, dus ik denk niet dat we iemand gaan halen voor de positie van David."

"Misschien verander ik uiteindelijk nog van mening, maar volgens mij liggen mijn prioriteiten op andere posities."

Leerdam pakt titel op 500m vrouwen

Op dag twee van het NK afstanden in Heerenveen heeft Jutta Leerdam de titel gepakt op de 500 meter voor vrouwen. Leerdam reed met 37,75 een nieuw persoonlijk record.

Letitia de Jong werd tweede in 37,93. Juniore Femke Kok werd verrassend derde in 38,13 en mag net als Leerdam en De Jong naar het WK afstanden in Salt Lake City. Jorien Ter Mors eindigde als zesde en stelde daarmee enigzins teleur nadat ze er gisteren ook niet in slaagde een WK-ticket op de schaatsmijl te pakken.

Skiester Shiffrin haalt uit op reuzenslalom

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft met groot vertoon van macht laten zien uitstekend uit de Kerstperiode te zijn gekomen. De Amerikaanse had een relatief lastige maand, maar won de tweejaarlijkse reuzenslalom in Lienz.

In de Oostenrijkse sneeuw was Shiffrin in de eerste run 0,61 seconden sneller dan de Italiaanse Marta Bassino, wiens landgenote Federica Brignone met 0,74 seconden de enige andere was die binnen een seconde bleef. Tessa Worley (+1,33), Petra Vlhova (+1,37) en Coralie Frasse Sombet (+1,42) bleven nog binnen anderhalve tel.

In run twee deed Katharina Liensberger het uitstekend: de Oostenrijkse zag vanaf plek zeven hoe Frasse Sombet, Vlhova en Worley achter haar eindigden, waarna Brignone 0,08 seconden tekort kwam. Bassino dook een kleine halve seconde onder Liensberger's tijd door, maar Shiffrin was vooral op het middelste deel van de piste véél te sterk en won met 1,36 seconden voorsprong op Bassino, terwijl Liensberger haar eerste reuzenslalompodium pakte.

De Nederlandse Adriana Jelinkova kwam in de eerste run net tekort om de top-30 - en dus een plek in de tweede manche - te halen.

Skiër Paris is Koning van Stelvio

Alpineskiër Dominik Paris heeft het wéér voor elkaar gekregen: winnen op de Stelvio, zijn vijfde opeenvolgende afdalingszege op de Italiaanse piste in Bormio. Vrijdag won Paris er al de wedstrijd die in Val Gardena niet door kon gaan, zaterdag won hij de geplande afdaling.

Paris ging als negende naar beneden en vernietigde de leidende tijd van Vincent Kriechmayr met 1,61 seconden. Johan Clarey kwam vervolgens tot op 1,09 seconden, de Zwitserse World Cup-leider op de afdaling Beat Feuz strandde op 0,26 tellen van de Süd-Tiroler.

Daar leek het lang bij te blijven, tot Urs Kryenbühl naar beneden kwam: de Zwitser ging als een malle en kwam slechts 0,08 seconden tekort om Paris te verslaan. Dat leverde hem wel plek twee op en dat was opvallend: Kryenbühl's beste resultaat ooit was een dertiende plek...één dag eerder, terwijl hij daarvoor nooit verder kwam dan een 20e stek in 2017.

De wedstrijd werd nog even opgeschrikt door een val van Hannes Reichelt. De Oostenrijkse veteraan leek een knieblessure opgelopen te hebben en moest per helikopter van de piste afgevoerd worden.

Agenten ontsnapt aan vuurwerkaanslag in Den Haag

Een groep jongeren gooide vrijdagavond 27 december rond 22.30 uur vanaf het Doctor de Visserplein in Den Haag zwaar vuurwerk naar een politievoertuig. Doordat de bestuurder alert reageerde door de wagen naar achteren te rijden, ontplofte het projectiel niet onder, maar vlakbij het voertuig. De politie zoekt getuigen.

Eerder deze maand, dinsdagavond 3 december, werd er ook al een vuurwerkbom gegooid naar een politiebus in de omgeving van de Pluvierstraat. Op camerabeelden gemaakt door de politiehelikopter is te zien dat het projectiel eerst een explosie veroorzaakte en daarna een tweede klap. In dat busje zaten zeven politieagenten. Het onderzoek naar verdachten is nog in volle gang

In de omgeving van het Doctor de Visserplein was de sfeer vrijdagavond 27 december grimmig. Een grote groep jongeren stond op het plein, zij gooiden met vuurwerk en veroorzaakten een aantal branden. Politieagenten probeerden op dat moment tevergeefs contact te leggen met de groep. Dit met als doel een veilige werkruimte voor de brandweer te creëren. De mobiele eenheid stond op dat moment gereed om op te treden.

Uiteindelijk verliet de groep uit eigen beweging het Doctor de Visserplein. De mobiele eenheid bleef achter om de brandweer een veilige werkomgeving te garanderen. Er zijn daarbij twee Hagenaren van 17 en 19 jaar aangehouden voor belediging. Een van hen verzette zich bij zijn arrestatie.

De betrokken agenten hebben aangifte gedaan en de politie roept getuigen op om zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Vrouw (32) doodgestoken in Rozenburg, Rotterdammer opgepakt

Bij een steekincident in een woning aan de Grote Stern in Rozenburg kwam vrijdagavond een 32-jarige vrouw om het leven. Een 33-jarige Rotterdammer is aangehouden en wordt verdacht van betrokkenheid bij haar dood.

De politie kreeg even voor 23:00 uur de melding van het steekincident in de portiekflat. Agenten troffen de vrouw zwaargewond aan en begonnen direct met reanimeren. Een traumateam nam de reanimatie over, maar de hulp mocht helaas niet meer baten. De vrouw overleed aan haar verwondingen.

Korte tijd later hielden agenten in Rotterdam een 33-jarige verdachte aan. Hij is overgebracht naar een politiebureau en wordt verhoord. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Douane vindt 255 kilo cocaïne tussen Silicapoeder

De Douane heeft zaterdag 28 december tijdens een controle in de Rotterdamse haven 255 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in zogenoemde ‘bigbags’ met Silicapoeder.

De container, afkomstig uit Brazilië, was gevuld met Silicapoeder, een stof die vooral gebruikt wordt in de betonindustrie. Dit poeder wordt toegevoegd aan betonmengsel om een hogere sterkte te bereiken.  De container was bedoeld voor een bedrijf in Hoogvliet. De drugs zijn inmiddels vernietigd, er zijn geen aanhoudingen verricht.

Het Harc-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek.

Afbeelding: Openbaar Ministerie
Afbeelding: Openbaar Ministerie

Zestienjarige schopt agent na bitchfight in kroeg

Zaterdagnacht hebben agenten een zestienjarig meisje aangehouden in verband met een mogelijke mishandeling in een café in Breda. Ze verzette zich echter hevig en schopte en passant nog een agent tegen het been.

Voorafgaand aan de aanhouding rond 00.45 uur zou er een ruzie hebben plaatsgevonden tussen twee meiden in een café op de Havermarkt. Beide meiden zouden elkaar geslagen en gebeten hebben. Een van hen werd vastgehouden door medewerkers van het SOS-team (Sterk op Straat) en besloot te gaan schelden en agenten te beledigen toen ze haar verhaal mocht doen. Hierop is ze aangehouden voor belediging.

De agent wilde het meisje meenemen naar de transportbus, echter verzette zij zich hevig en trapte in het rond. Ze raakte hierbij een agent tegen het been. In de bus bleef de recalcitrante tiener zich verzetten en ook op het politiecellencomplex bleef het schelden doorgaan.

Politie vindt ruim 2500 kilo cobra's en mortierbommen in container

Vrijdagochtend hielden agenten twee mannen aan voor bezit en mogelijke handel in illegaal vuurwerk. De bruine dozen en kleurrijke kokers stonden netjes opgesteld in een container en bevatten ruim 2500 kilo cobra’s en mortierbommen.

Een onderzoek naar aanleiding van een melding over de oudejaarsknallers gaf al snel resultaat. Agenten betrapten gistermorgen een 32-jarige man toen hij tussen de opslagloods en zijn auto heen en weer liep met dozen cobra’s. De container stond op een opslagterrein op een dijk tussen Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht. Hij is op heterdaad aangehouden.

Het onderzoek leidde de politiemensen ook nog naar een garagebox die was gevuld met het explosieve spul. In de middag kwamen de agenten uit bij de andere verdachte. In zijn schuur en auto lag 45 kilo aan gevaarlijke knallers. De mannen, van 28 en 32 jaar en beide uit Zwijndrecht, zijn aangehouden. De partij vuurwerk wordt door een professioneel bedrijf afgevoerd en vernietigd.

Zwaar vuurwerk
Mortierbommen worden gezien als professioneel vuurwerk. Het is vuurwerk van de zwaarste soort, en mag alleen worden gebruikt door professionals in vuurwerkshows.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

72% van de Nederlanders weet niet wat te doen bij oogletsel door vuurwerk

Nederlanders hebben weinig kennis over EHBO bij vuurwerkletsel. Slechts vier op de tien kan eerste hulp verlenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis en Het Oogziekenhuis Rotterdam. Voor oogletsel ligt dit nog lager. Slechts 28% is op de hoogte van de juiste handelswijze: het oog spoelen. Uit een vergelijkbaar onderzoek uit 2016 bleek dat toen slechts 13% wist wat te doen. “Het kennisniveau over EHBO bij oogletsel is zeker verbeterd, maar nog steeds veel te laag. Dit is ernstig, want de juiste handeling kan het verschil maken tussen een oog redden of verliezen,” aldus Eline Nijhof, hoofd EHBO bij het Rode Kruis. Via de EHBO-app geeft het Rode Kruis tips hoe EHBO te verlenen bij vuurwerkletsel.

Oogletsel
Vorig jaar tijdens de jaarwisseling had een kwart van de vuurwerkslachtoffers die bij het ziekenhuis kwam oogletsel. Het belangrijkste advies blijft om zo snel mogelijk het oog te spoelen met water als de pupil rond is en het oog nog intact is. “Het kruit moet eruit. Op deze manier wordt het chemisch letsel aan het oog zoveel mogelijk beperkt.” aldus Tjeerd de Faber, oogarts van het Oogziekenhuis Rotterdam.

Als het oog niet meer intact is en de pupil vervormd, is het belangrijk niet op het oog te drukken. De Faber: “Als het oog gebarsten of gescheurd is, dan is het belangrijk te voorkomen dat de kostbare structuren in het oog verloren gaan. Laat daarom het oog zoveel mogelijk met rust en zoek zo snel mogelijk deskundige medische hulp.”

Ruim driekwart van de Nederlanders weet wél wat te doen bij een brandwond: koelen met lauw kraanwater. Een grote huidwond moet je niet schoonspoelen, maar afdekken met een steriel verband. Dit weet slechts twee op de tien Nederlanders. Gaat het om een flinke bloeding, druk die dan dicht met bijvoorbeeld een doek en bel 112.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste mensen zich weinig zorgen maken over vuurwerkletsel. Slechts 5% maakt zich hier grote zorgen over. Toch meldden zich vorig jaar nog bijna 400 mensen met vuurwerkletsel in het ziekenhuis. Nijhof: “Juist tijdens de jaarwisseling is EHBO extra van belang. Hulpdiensten zijn mogelijk druk. Omstanders zijn als eerste ter plaatse. Als zij weten wat te doen, kan dat een gigantisch verschil maken.

Overmars wil Ten Hag nog niet laten gaan

Erik ten Hag werd de voorbije tijd gelinkt aan een vertrek bij Ajax. De 49-jarige oefenmeester zou begeerd worden door onder meer Bayern München, dat Hansi Flick onlangs aanstelde als interim-trainer tot in ieder geval het einde van het seizoen.

Marc Overmars benadrukt in gesprek met De Telegraaf dat hij ondanks de belangstelling niet van plan is om Ten Hag komende zomer te laten gaan.

"Dan heb je het over timing. Dat is het allerbelangrijkste voor een speler, maar ook voor een technisch directeur. Ik ben continu bezig de houdbaarheidsdatum van mensen hier te monitoren", zegt Overmars over het moment om een speler of trainer te laten vertrekken bij Ajax.

Het contract van Ten Hag loopt nog door tot de zomer van 2022. "Ten Hag kan na komende zomer nog makkelijk een seizoen mee. Hem laat ik zeker nog niet gaan, hoewel ik weet dat hij op lijstjes voorkomt bij grote Europese topclubs. Die deur blijft voorlopig gesloten.

Overmars hoopt tegelijkertijd dat ook Hakim Ziyech komende zomer in Amsterdam blijft. "Bij Hakim heb ik regelmatig gedacht dat hij aan zijn plafond zat, maar elk seizoen zet hij weer een stap. Ik zeg weleens tegen hem: 'Jij kan mister Ajax worden. Waarom zou je vertrekken?'"

"Maar als je eerlijk bent: Hakim is 27 jaar, op z'n top. Als hij de stap kan maken die hij voor ogen heeft, dan zou het van ons mogen", stelt de directeur voetbalzaken van Ajax.

Hij vertelt dat er afgelopen zomer 'verschrikkelijk veel' aan de spelers van de Amsterdammers getrokken werd, maar dat het door gemaakte contractafspraken lukte om hen binnenboord te houden. "Komende zomer verwacht ik veel meer drukte. Het wordt moeilijker om de selectie intact te houden. Omdat ik onze gemaakte afspraken ken en omdat spelers van Ajax overal geliefd zijn."

"Wij willen meedenken met spelers en omdat wij ons als een betrouwbare partner opstellen, denken spelers ook met ons mee", aldus Overmars. Hij benadrukt dat als spelers hun verdienste hebben gehad, Ajax hen dankbaar is en een transfer niet zal blokkeren.

"Denk aan Donny van de Beek, maar ook aan Hakim Ziyech. Als het plaatje tenminste compleet is voor alle partijen. Donny en Hakim zijn hier al lang en hebben Ajax zo veel moois gebracht."

Slachtoffer mishandeling wil geen 'bemoeienis' van de politie

De politie hield na een melding over een mishandeling vrijdagavond rond 19:00 uur op de Oude Stationsweg in Bergen op Zoom een 18-jarige verdachte uit die plaats aan. De politie kreeg vrijdagavond een melding van een mishandeling waarbij een persoon gewond op straat lag.

De politie wilde daarvoor een 18-jarige verdachte uit Bergen op Zoom op de Oude Stationsweg aanhouden, maar de verdachte pleegde verzet tijdens zijn arrestatie en beledigde de agenten. Tijdens de arrestatie raakte een agent licht gewond. De verdachte werd geboeid naar het politiebureau gebracht. Het slachtoffer wenste geen bemoeienis van de politie. De verdachte kreeg desondanks een proces-verbaal voor wederspannigheid en belediging.

NBA: Warriors winnen weer en emotioneel moment in Miami

Na een abominabele start van het seizoen lijkt er iets bijzonders te gebeuren bij de Golden State Warriors. De finalist van de afgelopen vijf seizoenen won gisteravond de vierde wedstrijd op rij. De Phoenix Suns kregen met 105 – 96 klop.

Het verhaal van de Golden State Warriors is bekend. Kevin Durant en Andre Iguodala vertrokken deze zomer en Steph Curry en Klay Thompson zijn langdurig geblesseerd. Tegenstanders leken er genoegen in te scheppen om de tandeloze Warriors extra te vernederen, nadat ze jaren praktisch onverslaanbaar waren geweest.

Tegen de Phoenix Suns bewees Golden State dat er niet meer met de Warriors gesold kan worden. Phoenix leek lang op weg naar een zege, maar in het slotkwart kwam Golden State hard langszij. Een 66 – 78 werd omgebogen naar een 105 – 96 overwinning.

D’Angelo Russell heeft zich ontpopt tot grote man bij de Warriors. De guard kwam deze zomer over van de Brooklyn Nets, als onderdeel van de ruil voor Kevin Durant. Ook Russell was een lange tijd geblesseerd dit seizoen, maar sinds zijn terugkeer begint het te lopen bij Golden State. Tegen de Suns was hij goed voor 31 punten.

Bij Golden State debuteerde Alen Smailagic. De Servier is 19 jaar en de Warriors hebben hem zorgvuldig verborgen gehouden voor de rest van de NBA. Scouts van de Warriors ontdekten Smailagic in de jeugdselectie van het Servische nationale team. Het vorige seizoen kwam hij uit voor het G-League team van de Warriors. Dit seizoen mocht hij de overstap maken naar het hoofdteam. Tegen de Suns kreeg hij zijn eerste speelminuten, waarin hij in korte tijd vier punten maakte. Golden State hoopt in Smailagic een bouwsteen te hebben voor een nieuw kampioensteam.

Door de recente reeks overwinningen en de algehele malaise in het westen buiten de top zes, staat Golden State niet eens zo gek ver weg meer van een play-off plaats. Curry lijkt dit seizoen nog terug te kunnen keren. Het is niet ondenkbaar dat de Warriors zich nog als achtste plaatsen voor de play-offs, met een fitte Curry aan het roer.

De Miami Heat zorgden voor een mooi moment voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Indiana Pacers. De ploeg had een verrassing geregeld voor rookie Chris Silva. Silva is afkomstig uit Gabon en zocht op zijn zestiende zijn geluk in de Verenigde Staten zonder Engels te kunnen spreken of de regels van basketbal te kennen. De nu 23-jarige Silva heeft er hard voor gewerkt om zijn droom te verwezenlijken. De Heat had in het geheim Silva’s moeder over laten vliegen uit Gabon. Een huilende Silva sloot, omringd door klappende ploeggenoten, zijn moeder die hij drie jaar niet had gezien in zijn armen.

Emotioneel moment in Miami. Bron: NBA

Miami won de spannende wedstrijd tegen de Pacers daarna met 113 – 112. De laatste score van de wedstrijd was een beetje het seizoen van de Heat in een notendop. Twee keer misten de Heat de kans om op voorsprong te komen, maar er werd gevochten voor de aanvallende rebounds, zodat de ploeg een tweede en een derde kans kreeg om de aanval succesvol af te ronden. Die derde kans was aan Goran Dragic besteed. De Sloveense guard zette met nog zes seconden te spelen de eindstand op de borden.  

Chris Silva kwam zelf niet in actie. 

De Boston Celtics wonnen tegen de Cleveland Cavaliers de vijfde wedstrijd op rij: 129 – 117. Jaylen Brown en Jayson Tatum waren met 34 en 30 punten de grote aanjagers bij de veelvoudig kampioen uit Boston.

Uitslagen

Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 129 – 117
Charlotte Hornets – Oklahoma City Thunder 102 – 104 (OT)
Orlando Magic – Philadelphia 76ers 98 – 97
Atlanta Hawks – Milwaukee Bucks 86 – 112
Miami Heat – Indiana Pacers 113 – 112
Golden State Warriors – Phoenix Suns 105 - 96


Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 28-5
Boston Celtics 22-7
Miami Heat 23-8
Philadelphia 76ers 23-11
Toronto Raptors 21-10
Indiana Pacers 21-11
Brooklyn Nets 16-14
Orlando Magic 14-17
Charlotte Hornets 13-21
Chicago Bulls 12-20
Detroit Pistons 12-20
Washington Wizards 9-21
Cleveland Cavaliers 9-22
New York Knicks 8-24
Atlanta Hawks 6-26

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-7
Denver Nuggets 21-9
Los Angeles Clippers 23-10
Houston Rockets 21-10
Dallas Mavericks 20-10
Utah Jazz 19-12
Oklahoma City Thunder 16-15
Portland Trail Blazers 14-18
San Antonio Spurs 12-18
Sacramento Kings 12-19
Memphis Grizzlies 12-20
Minnesota Timberwolves 11-19
Phoenix Suns 11-20
New Orleans Pelicans 9-23
Golden State Warriors 9-24

Inbrekers proberen geldautomaat in supermarkt te kraken

In de nacht van vrijdag op zaterdag is er om 02.56 uur ingebroken in een supermarkt aan de Schoolstraat in Callantsoog. Er kwam een inbraakmelding binnen en toen agenten poolshoogte gingen nemen bleek er ingebroken te zijn in de winkel. Binnen bleek dat de dader(s) geprobeerd had(den) de geldautomaat open te breken. Het is onbekend of er ook daadwerkelijk geld uit de automaat is buitgemaakt.

Vandaag wordt er forensisch onderzoek verricht en ook het bekijken van camerabeelden maakt deel uit van het onderzoek door de politie. Er is afgelopen nacht nog uitgebreid gezocht naar de dader(s) , ook met behulp van de politiehelikopter en honden. De dader(s) zijn echter niet meer gevonden.

Vrouw (83) om het leven gekomen bij verkeersongeval

Vrijdagmiddag rond 14.15 is op Den Ilp in Den Ilp een 83-jarige inwoonster van dat dorp bij een verkeersongeval om het leven gekomen. Zij werd bij het oversteken van de weg aangereden door een automobilist. De 38-jarige bestuurder is aangehouden (dit is standaardprocedure bij ernstige ongevallen) en na verhoor weer heengezonden.

De Verkeersongevallenanalyse (VOA) van de politie onderzoekt de toedracht van dit noodlottige ongeval. Een van de scenario’s die onderzocht wordt is of de laagstaande zon een oorzaak heeft gespeeld.

Verdachte van gewelddadige dood 27-jarige vrouw 14 dagen langer vast

In het onderzoek naar de gewelddadige dood op een 27-jarige vrouw uit Almelo op woensdag 25 december rond 02.00 uur heeft de politie donderdag met een speciaal dregteam gezocht in onder andere de vijver in de omgeving van het plaats delict aan de Hampshire in Hengelo. In het water zijn diverse goederen aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen er wordt onderzocht of er een relatie is met het misdrijf.

Trui van verdachte
Ook is het team op zoek naar een trui van de aangehouden 27-jarige verdachte man. Deze trui heeft de verdachte waarschijnlijk uitgedaan en kan ergens in zijn loop/vluchtroute liggen vanaf de Hampshire richting de Joseph Israëlsstraat in Hengelo.

Het rechercheteam is bezig om de looproute van het slachtoffer in kaart te brengen. Zij liep in de vroege ochtend van woensdag 25 december vanaf het grand café ‘De Twee Wezen’ naar de parkeerplaats aan de Hampshire alwaar ze de auto had geparkeerd. De rechercheurs onderzoeken meerdere routes en willen hiervan zoveel mogelijk camera/bewakings/dashcam-beelden verzamelen.

Camerabeelden uit omgeving
Ook heeft het team belang bij andere camerabeelden waar mogelijk de verdachte of andere personen op staan die zich bevonden in de omgeving vanaf het plaats delict aan de Hampshire in de richting van de Joseph Israëlsstraat, alwaar de verdachte kort na het incident werd aangehouden.

De Rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de 27-jarige verdachte uit Hengelo met 14 dagen verlengd. Inmiddels is de woning van hem ook door het rechercheteam doorzocht. Het team vraagt getuigen die nog niet met de politie gesproken hebben, contact op te nemen. Dat kan middels een berichtje via Facebook, het tipformulier op de website, of via de gebruikelijke nummers 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

TTO's weigeren chauffeurs te schorsen: 'Rechtvaardigheidsgevoel aangetast'

Het conflict tussen twee taxiorganisaties en wethouder Sharon Dijksma (Vervoer) in Amsterdam loopt steeds verder op. Take a Taxi en Taxistad moeten inmiddels 80.000 euro aan dwangsommen betalen en zo'n dertig chauffeurs een week schorsen, maar zij weigeren dat.

Sinds 15 juli mogen de Toegelaten Taxi Organisaties (TTO's) hun chauffeurs voor overtredingen ook een boete geven in plaats van de voorheen verplichte week schorsing. Take a Taxi en Taxistad willen ongeveer dertig chauffeurs die in de dagen vóór 15 juli de fout in gingen, nu niet meer schorsen omdat de regels inmiddels anders zijn.

'Het is natuurlijk te bizar voor woorden dat we mensen in deze tijd, die eigenlijk helemaal niks meer verdienen, nog eens een week naar huis moeten sturen', zegt Ruud Lagerwaard, de voorzitter van Take a Taxi. 'Wij willen gewoon dat de schorsing de vuilnisbak in gaat.'

Er vonden al meerdere rechtszaken plaats. Volgens wethouder Dijksma gaf de rechter haar daarin gelijk. 'De rechter heeft dus bepaald dat alle TTO’s zich aan de geldige maatregelenprotocollen moeten houden', laat haar woordvoerder weten.

Toch ziet Lagerwaard dat anders. 'Het vonnis bestaat uit meer dan één regel. Ik ben geen jurist maar onderhand begin ik dat te worden. Als je het hele vonnis bestudeert, dat staat er echt duidelijk dat er heel veel ruimte is voor TTO's om zelf maatwerk te leveren.'

Dijksma laat verder weten dat de ze de vergunning van de twee TTO's kan intrekken als ze blijven weigeren de dwangsommen te betalen. Lagerwaard is daar niet van onder de indruk.

'Wij geven er niet aan toe', zegt hij. 'Het is niet eens een principe, maar het is een rechtvaardigheidsgevoel dat heel ernstig door deze PvdA-wethouder wordt aangetast. Dit kan gewoon niet zo doorgaan. Het is niet zo dat we vandaag of morgen de deuren moeten sluiten. We leven nog wel in een democratie dat er nog een rechtsgang mogelijk is. Ook tegen deze exorbitant hoge bedragen.'

Hij erkent dat chauffeurs wisten dat ze voor 15 juli een week schorsing konden krijgen als ze betrapt werden op een overtreding. 'Alleen zit er ook een stukje voorgeschiedenis aan. Al heel erg lang is het een doorn in het oog van iedereen dat niet-TTO-chauffeurs wel overal mee wegkomen.'

De kwestie wordt waarschijnlijk begin volgend jaar besproken in de Amsterdamse gemeenteraad, omdat de politieke partij DENK de wethouder om opheldering gaat vragen.

FOK! Wat een weer: kouder dan verwacht

Poehé!  

De kerstdagen zitten er weer op. Ik had zowaar eens een druk programma. Ik had het totaal niet verwacht, maar op eerste kerstdag stonden er ineens vrienden voor de deur. Diezelfde avond werd ik voor tweede kerstdag uitgenodigd bij andere vrienden. Dat was me jaren niet meer overkomen. Het was in ieder geval reuze gezellig en denk met dankbaarheid terug aan de beste kerst sinds vele jaren.

Ondertussen is de Top 2000 ook volop bezig, en die stond overal op. Ik heb me kapot gelachen om dat geintje wat Rob Stenders deed met Marco Borsato en Ali B. Dat is een nummer wat je tussen 3 en 4 s'nachts moet draaien, dan slaap ik namelijk. Rob Stenders is een held, dat hij dat durft.  

Ooh ja, er is ook nog weer. Ik moet eerlijk toegeven dat het weer momenteel op een laag pitje staat. Ik heb ook maar even vluchtig gekeken, want fora sla ik even over met al die winter-gekkies. Ik check meestal even een KNMI en dan weet ik al voldoende.

In het nieuwe jaar ga ik er weer met passie en gevoel tegenaan. 

In het kort: vandaag is er ruimte voor de zon, maar er is ook sluierbewolking aanwezig. In het noordoosten is het verrassend fris met een graad of 2, terwijl het in Zeeland nog ruim 5 graden kan worden.

Ik hoop nog een gaatje te vinden om met Oud en Nieuw nog een weerbericht te maken, maar ik kan het niet beloven....

Geniet van jullie dagen, mijn agenda is overvol tot Nieuwjaarsdag.  

Meer weer op FOK!

Sneeuw 2017 (Foto: Stephan5)
Ruim 2 jaar geleden sneeuwde het hier in Haarlem voor het laatst echt serieus. Dit zit er niet in komende tijd.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.