Brexitplan aangenomen door Lagerhuis

De zogeheten Brexit Withdrawal Bill is vrijdag met een forse meerderheid van 124 stemmen door het Lagerhuis aangenomen. Daarmee ligt het Verenigd Koninkrijk op koers om de EU op 31 januari te verlaten. De stemming vormt de opmaat voor een verdere stemming begin januari waarin de exitdeal daadwerkelijk wet moet worden.

De uitslag weerspiegelt de veranderde verhoudingen in het Britse parlement, nadat premier Boris Johnson met de Conservatieve Partij vorige week een ruime verkiezingsoverwinning behaalde op zijn socialistische tegenstrever Jeremy Corbyn van de Labourpartij.

Johnsons voorganger Theresa May slaagde er keer op keer niet in om haar versie van de exitdeal door het parlement te loodsen. Dat kwam ook door de binnen haar partij gehate vangnetregeling om de grens met de Ierse Republiek open te houden. Onder Johnson is met de EU overeengekomen om die te vervangen door een complex juridisch raamwerk, waarbij Noord-Ierland onder Britse zeggenschap blijft maar in de praktijk EU-regels volgt. Daarmee kan het gros van de eurosceptische parlementariërs wél leven.

Het Lagerhuis gaat nu met kerstreces en gaat vanaf 6 januari door met het debateren en stemmen over verdere details van Johnsons Brexitplannen. Dat moet met een laatste stemming op 7 januari zijn afgerond. De verwachting is dat de premier het ook dan niet moeilijk krijgt, en de exitdeal met de EU op die datum officieel is geratificeerd.

In het nu aangenomen plan staat een verbod om de transitieperiode tot na 2020 te verlengen, ook als er dan nog geen handelsovereenkomst met de Europese Unie is. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zei eerder dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat zo'n handelsdeal er eind volgend jaar al is.

Oppositieleider Corbyn waarschuwde dat dit betekent dat de Conservatieve Partij daarmee nog altijd op een no-deal Brexit afstevent. Ook bekritiseerde hij het uit de wet halen van werknemersbescherming zoals die indertijd met de EU is geregeld. Volgens Corbyn zijn de Conservatieven van plan die rechten uit te kleden, en is de Brexit-stemmende arbeider uiteindelijk de klos.

Brexitplan aangenomen door Lagerhuis (Twitter)