Schorsen Brits parlement onwettig

Het Britse Hooggerechtshof heeft woensdag geoordeeld dat het besluit van premier Boris Johnson om het parlement vijf weken op te schorten onwettig was. Volgens het hof mag hij de Lagerhuisleden niet van hun taken weerhouden in de aanloop naar de Brexit, die op 31 oktober staat gepland.

Johnson heeft gereageerd door te stellen dat hij het niet eens is met het oordeel, maar dat hij het wel zal respecteren. "Wij zullen ons niet van ons voornemen af laten brengen om op 31 oktober de wil van het volk uit te voeren en de EU te verlaten", zei de premier er echter bij. Een bron van Downing Street liet aan de BBC weten dat het hof "een ernstige fout heeft gemaakt door zich in te laten met deze politieke zaken" rondom de Brexit.

Maar rechtbankpresident Lady Brenda Hale benadrukt dat de beslissing niet met de kwestie te maken heeft wanneer en onder welke voorwaarden het land de EU verlaat, maar met Johnsons besluit om het parlement naar huis te sturen. "Het besluit om Hare Majesteit te adviseren het parlement te schorsen was onwettig omdat dit het effect had dat de mogelijkheden van het parlement om diens grondwettelijke taken uit te voeren werden gedwarsboomd", aldus Hale. Het oordeel van de elf rechters was unaniem, en daarmee is de opschorting ongedaan gemaakt. Sterker nog, deze heeft volgens het hof effectief nooit plaatsgehad.

Vooral de lengte van de schorsing streek de rechtbank tegen de haren in. Het was voor het hof "onmogelijk om op basis van de gepresenteerde bewijslast te concluderen dat er een reden was - laat staan een goede reden - om Hare Majesteit te adviseren het parlement vijf weken op te schorten".

Na de geplande terugkeer medio oktober zouden er nog krap tien parlementaire zittingsdagen over zijn geweest voor de deadline van de 31e. Lagerhuisvoorzitter John Bercow heeft de parlementsleden opgeroepen om woensdag om 11.30 uur plaatselijke tijd weer bijeen te komen. Verscheidene parlementariërs hebben Johnson al opgeroepen om af te treden, maar hij lijkt niet van plan om dit te doen. De premier sluit bovendien niet uit dat hij het parlement in de aanloop naar eind oktober nog een keer naar huis stuurt.