Brexit Party laat BoJo met rust

De Brexit Party van de eurosceptische europarlementariër Nigel Farage heeft besloten om bij de Britse parlementsverkiezingen van 12 december geen kandidaten in stelling te brengen in kiesdistricten waar de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson de scepter zwaait. Volgens Farage zou het afsnoepen van Conservatieve stemmen namelijk een tweede Brexit-referendum dichterbij brengen. Farage wil zijn pijlen vooral richten op de Labour-oppositie.

Eerder zei Farage dat hij Johnsons partij te vuur en te zwaard zou bestrijden, tenzij de premier zijn exitovereenkomst met de EU zou laten varen en de EU zonder deal zou verlaten. Die deal is namelijk erger dan in de EU blijven, stelde Farage nog maar kort geleden.

Johnson slaagde er onlangs in de door zijn partij gehate vangnetregeling te schrappen om de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek open te houden. Deze is vervangen door een juridische constructie waarbij Noord-Ierland wettelijk gezien Britse douane-regels volgt, maar in de praktijk die van de EU. Deze deal moet nog wel door het Britse parlement, en hiervoor zoekt Johnson via de komende verkiezingen een mandaat. Zijn voorganger Theresa May zag haar exitovereenkomst drie keer stranden in het Lagerhuis.

De vrees binnen Johnsons partij was dat Farage de stemmen dusdanig zou splijten dat de Conservatieven in zoveel kiesdistricten het nakijken zouden hebben, dat Corbyn via de achterdeur premier kon worden. Naar verluidt heeft de Conservatieve Partij druk uitgeoefend op Farage, maar het is ook mogelijk dat de voormalige UKIP-leider simpelweg niet voldoende kandidaten heeft kunnen vinden om in alle kiesdistricten mee te doen.

Verraad
De beslissing van Farage is hoe dan ook een probleem voor de Labour-partij van Jeremy Corbyn. Die is door de leden tot een anti-Brexithouding gedwongen, terwijl een hoop veelal oudere traditionele Labour-stemmers - vooral in het noorden van Engeland - de Brexit bij het referendum van 2016 hebben gesteund. Het plan van Labour om bij verkiezingswinst een nieuw referendum te houden - tussen een nieuwe door Corbyn te sluiten deal en in de EU blijven - zou door deze stemmers als verraad worden gezien.

Corbyn zelf is overigens al zijn hele politieke carrière euroscepticus, maar niet om dezelfde reden als de harde kern van Johnsons partij. Hij vindt de EU een sta-in-de-weg voor zijn plannen om nutsvoorzieningen te nationaliseren, terwijl de Conservatieve eurosceptici juist een economisch liberaal en onafhankelijk Verenigd Koninkrijk nastreven. Liberaler dan de EU, stellen sommigen, en boze tongen beweren dat het hen vooral te doen is om belastingregels die de EU zou willen instellen, omdat dat rijke Conservatieve parlementsleden zou dwarsbomen.