NBA: Los Angeles Clippers in slotminuut voorbij Houston Rockets

De ogen van basketbalfans waren gisteravond gericht op Los Angeles. De Clippers speelden voor de tweede keer dit seizoen tegen de Houston Rockets. Ook ditmaal werd de topper in de laatste minuut beslist, met nu de Clippers als winnaar. De thuisploeg maakte in de laatste minuut een achterstand van vijf punten ongedaan en wist met 122 – 119 te winnen.

De eerste wedstrijd die de Clippers en Rockets tegen elkaar speelden was eerder deze maand in Houston. In deze wedstrijd liepen de emoties hoog op en werden Patrick Beverley en coach Doc Rivers van de Clippers naar de kleedkamer gestuurd. Houston won de wedstrijd, waarin James Harden excelleerde.

Gisteravond leken de Clippers op weg naar een ruime zege. Halverwege het tweede kwart maakte Clint Capela een fout op Paul George, die zijn lay-up wel wist te scoren. De bonus vrije worp maakte hij ook, waarmee de thuisploeg op een 46 – 32 voorsprong kwam. De Rockets hadden bij rust de achterstand echter al bijna ongedaan gemaakt, waarna een spannende tweede helft volgde.

Lou Williams, zesde man van de Clippers, was bij rust nog zonder punten. In de tweede helft hield hij de Clippers met 26 punten in de race. Zijn laatste score van de wedstrijd was een cruciale driepunter waarmee hij zijn ploeg op een 118 – 117 voorsprong zette. James Harden zette de Rockets met twee vrije worpen hierna weer op voorsprong.

Met nog vijftien seconden over was het Kwahi Leonard die met een mooie jumper de stand op 120 – 119 zette. Russell Westbrook miste een driepuntspoging, waarna Houston een fout moest maken om nog een laatste aanval uit te kunnen voeren. Paul George scoorde beide vrije worpen, waarna de Clippers verdediging er voor zorgde dat de Rockets in de laatste aanval niet meer tot schot konden komen.

Lou Williams werd met 26 punten de topscorer bij de Clippers, voor de 24 punten van Kawhi Leonard. James Harden maakte 37 punten voor de Rockets. Door de overwinning nestelden de Clippers zich naast de Rockets op de derde plaats in het westen.

Samenvatting Clippers - Rockets. Bron: YouTube

De Lakers voeren de ranglijst in het westen nog altijd aan. In Oklahoma City behaalden de Lakers de zesde overwinning op rij, maar ditmaal moesten zij wel tot de laatste minuut strijden voor de overwinning. Anthony Davis maakte de laatste acht punten van de Lakers en zorgde zo voor de 127 – 130 zege.

In zijn zeventiende seizoen lijkt LeBron James zich opnieuw uitgevonden te hebben. James kwam tot 23 punten en 14 assists. Dit seizoen heeft hij het hoogste aantal assists per wedstrijd in zijn carrière (11,3) en hij is met afstand de aanvoerder in deze categorie in de NBA dit seizoen.

Anthony Davis eindigde met 33 punten, 11 rebounds en 7 assists voor de Lakers.

De nummer twee in het westen zijn de Denver Nuggets. De ploeg uit Colorado won in eigen huis van de Boston Celtics: 96 - 92. Tijdens de wedstrijd kwam Celtics-guard Kemba Walker hard in botsing met teamgenoot Semi Ojeleye. Bewusteloos verliet hij het veld, onderzoek wees uit dat Walker een flinke hersenschudding had. Hij zal een paar wedstrijden moeten missen wegens het ‘concussion protocol’, richtlijnen van de NBA dat na een hersenschudding verplicht rust moet worden genomen.

Nikola Jokic heeft de vele critici die hem beschuldigden uit vorm te zijn inmiddels de mond wel gesnoerd. Tegen de Celtics was de Servische center goed voor 18 punten, 16 rebounds en 10 assists. Jamal Murray werd met 22 punten topscorer bij de Nuggets.

In het oosten profiteerde Miami van de misstap van de Celtics. De bijzonder sterk spelende Heat wonnen in Chicago van de Bulls: 108 – 116. Binnen vijf minuten stond Miami met 0 -15 voor en van een spannende wedstrijd is nooit sprake geweest.

Oud-Bulls speler Jimmy Butler, werd door de Bulls-fans op een warm applaus getrakteerd. Ook Heat-rookie Kendrick Nunn, geboren in Chicago, kreeg een enthousiast onthaal. Butler scoorde 27 punten voor zijn ploeg, Nunn kwam tot 21 punten. Een derde speler die cruciaal is voor het succes van de Heat is Bam Adebayo. In zijn derde jaar in de NBA heeft de forward een sprong gemaakt en is de verdedigend specialist een dragende kracht van zijn team geworden.

In Dallas bezocht Dirk Nowitzki voor het eerst sinds hij deze zomer met pensioen ging een NBA-wedstrijd van zijn ploeg. Vanaf de eerste rij had hij een prima uitzicht op zijn opvolger Luka Doncic. Dallas maakte gehakt van de Cleveland Cavaliers: 143 – 101. Laat in het derde kwart vond Rick Carlisle dat de Cavaliers wel hard genoeg aangepakt waren en haalde hij de jonge Sloveen definitief naar de kant. In de beperkte speeltijd had Doncic al voor 30 punten en 14 assists gezorgd.