Britse premier May stapt op

De Britse premier Theresa May heeft haar aftreden aangekondigd tijdens een persconferentie voor haar ambtswoning, Downing Street 10. Per 7 juni geeft ze er de brui aan en dat is niet geheel toevallig: ze pikt dan nog precies het driedaagse staatsbezoek mee van Donald Trump, die op 3 juni arriveert.

Op 7 juni begint de strijd om het leiderschap binnen de Conservatieve Partij, waar nog weinig over bekend is. Boris Johnson lijkt een goede kans te hebben, net als voormalig Brexit-minister Dominic Raab en milieuminister Michael Gove. Dat het een keer afgelopen zou zijn met May is niet verrassend: het Lagerhuis heeft haar brexitdeal met de EU al drie keer bij het afval gegooid en bij de lokale verkiezingen ging haar partij onderuit.

Bij de Europese verkiezingen, waar de Britten wegens het totale falen rondom de Brexit alsnog aan mee moesten doen, lijkt May's partij opnieuw een pijnlijke nederlaag geleden te hebben. Eerder in de week liet ze weten haar deal voor de vierde keer aan het Lagerhuis voor te willen liggen, inclusief concessies om het aantrekkelijker te maken voor de oppositie, iets wat veel conservatieven boos maakte.