FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 november 2019

CommerciŽle baas F1 over Zandvoort: "Er is altijd een plan B"

Er is al tijden veel te doen rond de Grand Prix van Neder land die volgend jaar, als het goed is, plaats zal vinden op het circuit van Zandvoort. Sean Bratches, de commerciële topman en gesprekspartner voor de Nederlandse circuit eigenaars heeft er alle vertrouwen in dat er volgend jaar geracet zal worden op de baan in de duinen.

"Tien teams, twintig coureurs, onze sponsors, onze broadcasters wereldwijd zijn erg enthousiast. Wij zullen allemaal voor de poort staan tegen die tijd", aldus Bratches tegenover Nieuwsuur. "Ik ben niet thuis in de juridische zaken die nu spelen. Wel ben ik vol vertrouwen dat zij deze issues adequaat zullen managen. Een van de sponsors is een bouwbedrijf. Er zou reputatieschade zijn als zij het niet voltooid krijgen."

De F1-topman vertelde dat er wel nagedacht is over een situatie dat er onverhoopt niet geracet kan worden in Zandvoort. "Er is altijd een plan B. Wij zijn in een positie waarbij we opties hebben om te racen. Met Zandvoort hebben we een akkoord en een uitgestippeld pad. Maar - hoewel je het nooit voor de volle honderd procent kunt zeggen - kan ik wel stellen: wij zullen er zijn en we gaan racen."

Uiteraard zingt dan meteen de naam van Assen rond, een circuit waar Bratches goede contacten mee heeft.  "We hebben nog altijd goede relaties met Assen. Het managementteam van Assen heeft een geweldig merk met een geweldige historie in handen. Het is een circuit dat wereldwijd hoog in aanzien staat in de auto- en motorsport."

"Wij wensen hen dan ook alle geluk toe en misschien zullen we op een dag ooit gaan racen in Assen. Maar nu zitten onze partners in Zandvoort en daar zijn we héél blij mee", zo vulde de commerciële baas aan.

Commerciële baas F1 over Zandvoort: "Er is altijd een plan B" (Pro Shots / Koen Laureij)
Commerciële baas F1 over Zandvoort: "Er is altijd een plan B" (Pro Shots / Koen Laureij)

'Politie Leiden zet kinderen in tegen pesten'

Een nieuwe lichting politiekids wordt donderdag 14 november rond 14.00 uur in de gymzaal van OBS De Merenwijk in Leiden geïnstalleerd. Het gaat om dertien kinderen uit groep zes.

Na positieve ervaringen van vorig schooljaar, is dit de tweede keer dat een groep politiekids wordt aangesteld in de Merenwijk. Dertien kinderen uit groep zes van basisschool OBS De Merenwijk hebben vorige week een introductieles gevolgd. Donderdagmiddag worden zij om 13.00 uur in de gymzaal van de school getoetst. Zij gaan dan een aantal opdrachten uitvoeren waaronder een hindernisbaan afleggen, handboeien aanbrengen en het praten door een portofoon.

Installatie
De politiekids worden om 14.00 uur in de bibliotheek van de school, door teamchef Dennis van Kommer geïnstalleerd. Bij de installatie beloven de kinderen zich te houden aan de gedragscode voor politiekids. Die gedragscode bestaat uit het geven van het goede voorbeeld, vertrouwen hebben in elkaar en dat zij niet zullen pesten.

Gedurende het schooljaar gaat groep zes aan de slag met de onderwerpen pesten en leefbaarheid in de wijk. Ze krijgen les in deze onderwerpen van politieagenten die deze lessen combineren met speciale politieacties in de wijk.

Goede voorbeeld
Met het programma Politiekids wil de politie al op jonge leeftijd contact maken met de leerlingen van OBS De Merenwijk. Samen met de school worden de leerlingen bewust gemaakt van de eigen verantwoordelijkheid als het gaat om veiligheid en leefbaarheid. Het doel is om met de kinderen een goede band op te bouwen en hen het goede voorbeeld voor de wijk te laten zijn.

Man aangehouden na bedreigen conducteur

De politie hield dinsdagmiddag een 19-jarige Spanjaard aan op de Emmastraat in Breda. Een conducteur zette de man kort ervoor op het station in Breda uit de trein, omdat hij zonder geldig vervoersbewijs reed. Hierop werd de man agressief en uitte hij bedreigingen.

De Spanjaard werd rond 17.15 uur uit de trein gezet, maar hield een agressieve houding tegenover de conducteur. Hierbij dreigde hij de conducteur met een mes te steken. De politie werd vervolgens gealarmeerd, waarop de verdachte wegfietste. In de Emmastraat troffen de agenten de man aan. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering werd er in zijn kleding een aardappelschilmesje aangetroffen. Het mesje is in beslaggenomen. De man zit vast voor verder onderzoek. De conducteur deed aangifte.

Brabantse 'Godfather' opgepakt, samen met familieleden

Tijdens een strak gecoördineerde actie werden vanmorgen drie arrestaties verricht. Het gaat om Martien R., zijn zoon Anton en zijn broer Toon.  Een arrestatieteam pakte rond 10.30 uur een 48-jarige man uit Oijen op. R. werd klemgereden in zijn auto aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Op het nabijgelegen woonwagenkamp werden rond dezelfde tijd twee mannen van 55 en 26 jaar uit Oss aangehouden, ook door een arrestatieteam.

Uit een omvangrijk en langdurig opsporingsonderzoek naar de criminele familie is naar voren gekomen dat drie kopstukken van deze familie zich op grote schaal bezighouden met drugshandel, waarbij ernstig geweld en intimidatie niet worden geschuwd. Het drietal wordt ook verdacht van het lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Ze zitten in alle beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaten.

Woonwagenkamp afgesloten
Centraal staat het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. Het kamp en de directe omgeving zijn volledig afgesloten voor onderzoek en uitgebreide doorzoekingen. De onderzoeksleiding legt uit waarom: “Wij denken dat op dit kamp de criminele activiteiten van de familie werden beraamd. Samen met specialisten van Defensie en de Belastingdienst zoeken wij op het terrein onder meer naar geld, drugs een vuurwapens.” Het onderzoek op het kamp gaat vermoedelijk enkele dagen duren. Voor de bewoners is daarom gezorgd voor vervangende woonruimte. Ook op andere plekken in Oss en omgeving wordt gezocht. Er zijn meer dan honderd agenten ingezet voor de operatie, die de naam Alfa heeft gekregen.

Na de aanhoudingen werd een woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss volledig afgesloten voor onderzoek. Op en rond het kamp, maar ook andere plekken in Oss en omgeving, werd met onder meer specialisten van Defensie en de Belastingdienst met succes gezocht naar geld, drugs een vuurwapens. Onder meer in verschillende verborgen ruimtes werden meerdere (automatische) vuurwapens gevonden. Ook werd er geld en harddrugs gevonden op meerdere plekken. De doorzoekingen gaan ook de komende dagen door op het woonwagenkamp, dat voorlopig afgesloten blijft.

Resultaten
De onderzoeksleiding wil pas op een later moment meer kwijt over de resultaten van de doorzoekingen en dat is niet zonder reden: “De doorzoekingen zijn nog bezig en een inventarisatie moet nog plaatsvinden. Het onderzoek op het kamp neemt sowieso de nodige tijd in beslag omdat wij denken dat op dit kamp de criminele activiteiten van de familie werden beraamd. Juist daarom gaan wij op deze locatie zo uitgebreid te werk.”

Mogelijk explosieven
Aan het einde van de middag werden tijdens de doorzoeking mogelijke explosieven gevonden in een verborgen ruimte: “Gelet op de risico’s die daaraan verbonden zijn, komen specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) naar het kamp. De doorzoeking gaat verder zodra dit mogelijk is.”

Verder onderzoek
Het onderzoek naar het criminele familienetwerk en de doorzoekingen gaan de komende tijd verder. Het kamp wordt intussen bewaakt. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Politie Amsterdam mag niet noteren of zakkenrollers asielzoekers zijn

Het is niet mogelijk om bij te houden hoeveel asielzoekers er verdacht worden van berovingen of zakkenrollerij in het centrum van Amsterdam. Dat heeft burgemeester Femke Halsema laten weten.

In het RTL 4-programma Bureau Burgwallen bleek dat de politie in de binnenstad zeer regelmatig asielzoekers oppakt die telefoons en horloges stelen. "Algerije en Marokko, dat zijn de landen waarvan veel inwoners naar Nederland en Duitsland komen. En dat zijn eigenlijk puur gelukszoekers", zei een van de agenten in de tweede aflevering van de serie.

Aantal gestegen
Ook een politiewoordvoerder gaf, op basis van signalen van agenten, begin deze maand aan dat een groot deel van de opgepakte zakkenrollers asielzoeker is. Sinds 2015 en 2016 zou dat aantal zijn gestegen, maar cijfers kon de politie niet geven.

De VVD, Forum voor Democratie en CDA wilden daarom een debat met burgemeester Halsema. Ze dienden daarnaast een voorstel in voor een officiële registratie van de verblijfsstatus van de opgepakte verdachten.

Geen wettelijke grondslag
Halsema schrijft vandaag in een brief aan de gemeenteraad dat dat niet kan. "Aangezien het doel hier strafrechtelijke vervolging betreft, is er voor politie geen wettelijke grondslag voor het (tijdelijk) registreren van de juridische verblijfsstatus van verdachten." Ze vraagt de gemeenteraad daarom het voorstel van de drie partijen niet te steunen.

Het debat vindt morgenmiddag of morgenavond plaats tijdens de commissie Algemene Zaken.

'Racistisch' grapje levert City-speler Silva schorsing en fikse boete op

Manchester City-aanvaller Bernardo Silva heeft een wedstrijd schorsing en een boete van 50.000 pond aan zijn broek gekregen van de Engelse voetbalbond FA. Silva maakte op Twitter een grapje en dat werd niet helemaal lekker ontvangen. Ook moet hij een (anti)racismecursus volgen.

De Portugees plaatste een jeugdfoto van Benjamin Mendy online, met daarnaast het logo van een Spaans chocolaatje - een íetwat stereotypisch donker figuurtje. Silva kreeg gelijk een lading online stront over zich heen gekieperd, want racisme, en werd op het matje geroepen.

Saillaint detail is dat Mendy zelf duidelijk liet weten zich helemaal niet aangevallen te voelen. Sterker nog, hij is een teamgenoot en goede vriend van Silva, het was dus gewoon een - wellicht wat onhandig geplaatst - onderling grapje, zoals Silva het noemde.

De meest toepasselijke liedjes bij de Andrť Hazes-soap

De afgelopen dagen stonden de showbizzprogramma's, roddelbladen en de entertainmentsites vol met nieuws over de breuk tussen André Hazes en zijn Monique Westenbergen en de romance van diezelfde Hazes met Bridget Maasland. Het Hazes-topic in Show op ons forum draait overuren en het hele gebeuren is al gedoopt tot 'Lulgate'.

Zo als al snel bleek hebben vader en zoon een vooruitziende blik gehad en veel liedjes gemaakt die de lading van 'lulgate' uitstekend dekken. Een overzichtje:

Maar liefst 5 demonstranten steunen zwarte piet

Het was vanmiddag een koddig gezicht bij het provinciehuis Zwolle, daar vond een zogenaamde pro-zwarte-piet-demonstratie plaats. Erg druk was het niet en de meeste drukte kwam nog van de toegestroomde pers. Er waren twee keer meer journalisten dan actievoerders.

De pers was vertegenwoordigd door onder andere de NOS, RTL, ANP, RTV Oost en de Stentor. In totaal stonden er tien journalisten om de actie te verslaan. De opkomst onder de pro-zwarte-piet-activisten bleef op vijf steken. "Wij proberen er straks toch een leuk feest van te maken", zo hield een actievoerder de moed er in volgens RTV Oost.

Het protest richtte zich tegen de gemeente Deventer waar dit jaar één derde van de pieten een 'roetveegpiet' zal zijn. Uiteraard is dat tegen het zere been van de PVV dat het pieten-probleem vandaag aan ging kaarten tijdens de begrotingsbehandeling van de provincie Overijssel. En daarbij werd de Partij van de Vrijheid dus 'massaal' gesteund.

Karen Gerbrands (PVV): 'liever geen demonstraties tijdens intocht Sinterklaas'

De Haagse gemeenteraad debatteerde vandaag over het geweld dat vorige week is gebruikt om een landelijke bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet te verstoren. De gemeenteraad blikte woensdagmiddag tijdens een spoeddebat ook vooruit naar de intocht van Sinterklaas op Scheveningen komende zaterdag. KOZP heeft aangegeven daar te demonstreren. 

PVV-raadslid Karen Gerbrands keurde het geweld van afgelopen vrijdag af, maar ze snapte wel dat de pro-Zwarte Pieten-activisten in opstand kwamen, omdat tegenstanders hun mening door de strot duwen. Het liefst wil zij helemaal geen protesten tijdens de intocht. Het standpunt stuitte op veel weerstand van andere partijen.

Oberoi springt naar goud op WK para-atletiek

Op het wereldkampioenschap para-atletiek in Dubai heeft Nederland na Ronald Hertog een tweede wereldkampioen: de 26-jarige Ranki Oberoi pakte woensdag het goud in het verspringen in de klasse T20, voor mensen met een verstandelijke beperking.

Oberoi begon met een ongeldige sprong, maar kwam daarna met 7,39 meter tot een dik nieuw persoonlijk record. De Maleisiër Abdul Latif Romly, eerder dit jaar goed voor het wereldrecord van 7,64 meter, bleef een bedreiging, maar bleef haken op 7,24 meter en werd tweede. Het is de eerste grote titel voor Oberoi, die het goud op de Paralympische Spelen van volgend jaar als groot doel heeft.

In de 'wheelerklasse' T54 kwam Nikita den Boer nét tekort voor de medailles op de 5000 meter. De Nederlandse eindigde in 12:16.00 minuten en finishte zo een kleine halve seconde achter de Amerikaanse Susannah Scaroni. Zou Lihong uit China won het goud, voor de Australische Madison de Rozario.

Eerste Kamer akkoord met wetsvoorstel wietexperiment

De Eerste Kamer heeft op 12 november 2019 ingestemd met het wetsvoorstel ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Hiermee is een belangrijke stap gezet om het experiment met cannabisteelt voor recreatief gebruik in de gesloten coffeeshopketen mogelijk te maken, zoals in het regeerakkoord is afgesproken.

Voor de verdere inrichting van het wietteeltexperiment zijn tevens de vaststelling van een ontwerpbesluit en een ministeriële regeling van belang. Het ontwerpbesluit ligt nu voor advies bij de Raad van State. De ministeriële regeling is 30 september in consultatie gegaan en op 12 november gesloten. Na verwerking van de reacties uit consultatie kan deze regeling worden afgerond. Na deze laatste stappen in het wetgevingsproces kan het experiment van start.

Op basis van advies van de onafhankelijke adviescommissie ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ onder leiding van voorzitter prof. dr. André Knottnerus zijn deze zomer tien gemeenten voor het wietexperiment genomineerd: Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. Telers die zijn geïnteresseerd in deelname aan het experiment, kunnen zich aanmelden zodra de nadere wet- en regelgeving in werking is getreden. Het precieze moment en tijdvak voor aanmelden wordt te zijner tijd openbaar gemaakt.

Linda ziet piemels, reageert hysterisch

Donderdag presenteert Linda de Mol op haar vrouwenzender (!) een programma over teelbalkanker(!). Onder de naam One Night Only gaan semi-bekende Nederlanders als Nick of Simon (een van de twee), Sander Lantinga en Peter Faber uit de kleren voor een vrouwelijk, joelend publiek. En natuurlijk is awareness rond teelbalkanker best belangrijk, maar moet dat dan op een Chippendale-achtige wijze?

Want in dit woke-tijdperk waar naveltruitjes, topless zonnen en strakke broeken bijkans verboden zijn is het blijkbaar oké te kijken naar naakte mannen op een podium. Iets met meten met twee maten. Maar het ergste is nog wel het moment dat deze semi-bekende Nederlanders voor vier seconden hun piemel laten zien (wedden dat dit niet op tv is te zien) en Linda de Mol, Merel Westrik en Jildou Nogwat het uitgieren. Alsof ze er nog nooit een hebben gezien. Hihihihihi. Zucht.

 

Celstraffen tot vier jaar geŽist voor oplichting door middel van phishing

Tegen twee mannen van 18 en 22 jaar uit Amsterdam die ervan verdacht worden tientallen mensen te hebben gedupeerd door het verkrijgen van hun inloggegevens door middel van phishing, heeft de officier van justitie vandaag celstraffen geëist van vier jaar en dertig maanden waarvan tien voorwaardelijk. In totaal is met deze methode bijna twee ton buitgemaakt.

In de periode oktober 2017 tot december 2018 verstuurde de 22-jarige verdachte, al dan niet samen met anderen, phishingmails waarin werd gevraagd inloggegevens in te vullen, of de bankpas met pincode op te sturen, al dan niet in combinatie met het aanvragen van een nieuwe bankpas. De mails leken te komen van de Rabobank of van de International Card Services. Met deze gegevens en bankpassen werden vervolgens nieuwe passen aangevraagd en afgevangen, of er werd contant geld gepind of dure elektronica gekocht. Ook werd er een scooter gekocht en een reis naar Curaçao contant betaald, wat niet past bij de inkomsten die deze verdachte in werkelijkheid had. In totaal werden achttien mensen slachtoffer van deze oplichting, voor een totaalbedrag van bijna twee ton.

De officier van justitie merkte deze handelwijze aan als vijf strafbare feiten: het voorhanden hebben van technische hulpmiddelen om computervredebreuk te plegen, oplichting van de benadeelden, computervredebreuk door in te loggen op de website van de banken, het wissen of veranderen van de gegevens op deze websites en diefstal. De verdachte verklaarde zich slechts een klein gedeelte van de tenlastegelegde periode schuldig te hebben gemaakt aan phishing. Daarvoor was de verdachte, zo zei hij, alleen maar aan het leren. Hij had meegekeken met anderen, of hij kon het zich niet meer herinneren. Op basis van alle onderzoek naar de laptops, de diverse accounts en telefoons kwam de officier van justitie echter tot wettig en overtuigend bewijs tegen deze verdachte. Deze beschikte immers over de gephishte gegevens en had toegang tot de mailboxen en de servers waarop de phishing-software draaide.

De 18-jarige verdachte was medeplichtig aan de oplichting. Hij pinde grote bedragen geld, haalde de pakketjes op die met de valse gegevens waren besteld, hij hengelde een valselijk aangevraagde creditcard uit de brievenbus en kocht telefoons met een valselijk aangevraagde bankpas. Bovendien wordt hem het bezit van xtc-pillen en het voorhanden hebben van een handgranaat verweten.

Bij zijn strafeis hield de officier van justitie rekening met het grote aantal slachtoffers en de hoogte van het schadebedrag dat in ruim een jaar tijd was buitgemaakt. Naast de schade leverden de oplichtingen ook grote stress en onzekerheid op bij de gedupeerden. Klanten durven de berichten van hun bank niet meer te vertrouwen terwijl banken veel investeren in voorlichting en maatregelen om phishing terug te dringen. Tegen de 22-jarige verdachte eiste de officier van justitie zodoende een gevangenisstraf van vier jaar. Tegen de 18-jarige medeplichtige eiste hij een celstraf van dertig maanden waarvan tien voorwaardelijk. Tenslotte vroeg de officier om de vorderingen van de benadeelden grotendeels toe te wijzen. De rechtbank doet over vier weken uitspraak.

Inspectie constateert fout op fout rond begeleiding dader metromoord

Het Openbaar Ministerie, de reclassering, de gevangenis in Vught en de psychiatrische kliniek van het AMC; allemaal gingen ze in de fout gedurende de begeleiding van Philip O., de psychiatrische patiënt die in de zomer van 2017 tijdens zijn proefverlof de 38-jarige Joost Wolters doodstak, een willekeurige passagier van metro 53. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Het onderzoek van de Inspectie volgde op een reconstructie van AT5 en de Volkskrant naar de levensloop van de schizofrene Philip O. Uit die gezamenlijke reconstructie bleek in 2018 dat in twaalf jaar tijd vele, ernstige inschattingsfouten zijn gemaakt. De Inspectie Justitie en Veiligheid bevestigt dit beeld.

De onderzoekers namen het handelen van dertien instanties onder de loep en reconstrueerden de levensloop van Philip O. vanaf 2005. Uit het rapport van de Inspectie rijst een beeld dat overheidsdiensten en hulpverleners langs elkaar heen werkten, waardoor een gebrek aan regie ontstond. Bovendien is op cruciale momenten niet ingegrepen, terwijl dat wel had gekund en gemoeten.

Zo heeft het Openbaar Ministerie (OM) geblunderd met het niet ten uitvoer leggen van een PIJ-maatregel (jeugd-tbs) die door de rechtbank aan Philip O. was opgelegd toen hij op zijn zestiende een leeftijdsgenootje neerstak tijdens een ruzie. Hij wist die jeugd-tbs te ontlopen door naar het buitenland te verhuizen. De Inspectie schrijft daarover: 'Hoewel hij op het moment van terugkomst in Nederland geen minderjarige meer was, was het toen nog steeds mogelijk de PIJ-maatregel ten uitvoer te leggen. Omdat hij niet is gesignaleerd voor zijn PIJ-maatregel is hij hier echter niet voor aangehouden bij terugkomst in Nederland op 10 juli 2015.'

Een paar maanden nadat Philip O. terug was in Nederland vernielde hij een politievoertuig en pleegde hij een gewapende overval op een tankstation. De man verscheen opnieuw voor de rechter, maar ook hier ging het OM voorbij aan de door hen nooit uitgevoerde PIJ-maatregel.

'Na zijn terugkomst in Nederland kwam Philip O. opnieuw meerdere keren met justitiële organisaties in aanraking. De inspectie concludeert dat de PIJ-maatregel niet ten uitvoer is gelegd terwijl dat wel had gekund en gemoeten.'

O. werd in 2016 tijdens de rechtszaak over de gewapende overval op het tankstation onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Daar weigerde hij mee te werken aan onderzoek naar zijn geestesgesteldheid. In die rapportage stond opmerkelijk genoeg wel vermeld dat de jeugd-tbs van Philip O. nooit is uitgevoerd. Toch speelde het OM daar niet op in. De Inspectie concludeert dat uit het strafblad van O. niet viel op te maken of zijn PIJ-maatregel was gestart en nog liep of dat hij nog niet was gestart.

Zijn strafblad klopte sowieso al niet, omdat door een 'technische fout' verschillende straffen ontbraken. Zo kon het gebeuren dat justitie, maar ook de rechtbank in Nederland niet wisten dat O. in de jaren daarvoor in Engeland was veroordeeld voor bijvoorbeeld diefstal met geweld, waarbij iemand zwaargewond raakte. De technische fout leidde ertoe dat de rechtbank hem in 2016 veroordeelde op basis van een incompleet dossier. Philip O. kreeg twee jaar gevangenisstraf.

Die technische fout werd overigens pas ontdekt en rechtgezet nadat AT5 en De Volkskrant in 2018 contact zochten met de Britse autoriteiten en daarover publiceerden.

Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid ging het ook mis in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught, waar Philip O. zijn straf uitzat voor de gewapende overval op het tankstation. De Inspectie: 'De laatste fase van de detentie, de voorbereiding en de invulling van de voorwaardelijke invrijheidstelling van Philip O. hebben onvoldoende bijgedragen aan een verantwoorde terugkeer in de maatschappij.'

Zo verwachtte de gevangenis in Vught dat Philip O. behandeling en begeleiding (inclusief medicatie) nodig zou hebben als hij voorwaardelijk vrij zou komen na het uitzitten van tweederde van zijn straf. De gevangenis verwachtte dat Philip O. bij onvoldoende ondersteuning en het niet innemen van zijn medicatie psychisch zou kunnen ontsporen, met alle gevolgen van dien.

De gevangenis probeerde hem daarom in een forensische kliniek te plaatsen, maar die wilde O. niet opnemen, omdat de tijd die nog restte voordat hij definitief vrij kwam, te kort was voor het starten van een zinvolle behandeling.

En dus adviseerde de gevangenis in Vught om O. dan maar een ambulante behandeling op te leggen in plaats van een klinische behandeling, een opname in een kliniek. De Inspectie noemt dat advies ‘opmerkelijk’ en ‘niet navolgbaar’ gezien de risico’s die door de gevangenis zelf werden geschetst. 'Het is de Inspectie niet gebleken dat de PI Vught de verschillende mogelijkheden voor de voorwaardelijke invrijheidstelling bewust en zorgvuldig heeft overwogen en op basis daarvan het meest passende traject heeft geadviseerd met inachtneming van de problematiek van Philip O. en gesignaleerde risico’s.'

Naast het OM en de gevangenis in Vught ging het volgens de Inspectie ook mis bij de psychiatrische afdeling van het AMC (nu Amsterdam UMC).

De Inspectie beschrijft hoe Philip O. na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling op 28 februari 2017 door wachtlijsten tussen wal en schip belandde. Buiten de muren van de gevangenis ging het bergafwaarts met O. Een paar maanden later kwam hij met zijn moeder terecht bij de GGD. Daar werd besloten dat hij gedwongen moest worden opgenomen, omdat O. een gevaar vormde voor zichzelf en zijn omgeving, nadat hij zijn moeder had bedreigd.

Met behulp van een rechterlijke machtiging kon O. gedwongen worden opgenomen op de psychiatrische afdeling van het AMC. Op dat moment zat hij echter ook nog in een strafrechtelijk traject, omdat hij nog in zijn proeftijd liep van zijn laatste celstraf. Daar ging het volgens de Inspectie ook fout, omdat de proeftijd werd onderbroken, O. in de verkeerde kliniek werd geplaatst en instanties niet wisten wie op dat moment verantwoordelijkheid droeg over Philip O. De inspectie concludeert: 'Bij het AMC en de Reclassering was de verantwoordelijkheidsverdeling onduidelijk toen de civiele maatregel werd opgelegd tijdens de voorwaardelijke invrijheidstelling van Philip O. Er was in beperkte mate sprake van contact en informatiedeling in beide trajecten. Daarnaast was het AMC als zorgaanbieder niet bekend met justitiële organisaties en procedures en wist om die reden niet juiste weg te bewandelen.'

Al snel werd duidelijk dat Philip O. in de verkeerde kliniek terecht kwam. De afdeling psychiatrie van het AMC was niet toegespitst op gewelddadige delinquenten met een psychische stoornis. Het ziekenhuis had bovendien niet de beschikking over het volledige justitiële verleden van O.

In het AMC pleegde O. opnieuw een strafbaar feit: hij gooide een beker met heet water richting een verpleegkundige. De medewerker deed aangifte en het AMC had de hoop dat O. alsnog kon worden overgeplaatst naar een forensische kliniek. De Inspectie stelt dat het AMC op dat moment contact had moeten zoeken met het Openbaar Ministerie om de zaak in een stroomversnelling te krijgen. Dat gebeurde niet. De aangifte werd niet opgepakt.

Volgens de Inspectie heeft het AMC zich bovendien maar ten dele ingespannen om Philip O. op een andere plek te krijgen. Daarnaast heeft het ziekenhuis geen contact gezocht met een specifieke officier van het OM en heeft het AMC geen advies ingewonnen bij de reclassering met betrekking tot de verlofregeling van Philip O. De Inspectie schrijft: 'Er heeft tussen het AMC en de reclassering geen afstemming plaatsgevonden. Zo hebben ze niet met elkaar gesproken over het toekennen van verlof aan Philip O.'

Eerder oordeelde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) al ‘dat het snel verruimende verlofbeleid moeilijk in overeenstemming kon worden gezien met het toestandsbeeld van Philip O. Dit ook gezien de stellingname van het AMC dat zijn problematiek te zwaar was voor de setting op de betreffende afdeling.’

Gedurende zijn gedwongen opname in het AMC keerde Philip O. meerdere keren te laat terug van onbegeleid verlof. Het ziekenhuis meldde dat bij de politie en O. werd in het opsporingssysteem gesignaleerd met de classificatie 'hoogste gevaar'. Dit houdt volgens de Inspectie in dat het AMC aan het Openbaar Ministerie kon vragen om Philip O. actief op te sporen, omdat hij potentieel gevaarlijk was. Er is daarover geen contact geweest, zo concludeert de Inspectie.

Ook op 27 juli mocht de psychiatrisch patiënt wederom een paar uur met onbegeleid verlof. Die dag pakte de ernstige verwarde O. metro 53 en stak hij Joost Wolters, een volstrekt willekeurig slachtoffer, meerdere keren met een mes. De pas vader geworden Joost overleed vrijwel meteen aan zijn verwondingen.

Politie vindt pak kostbare ontbijtgranen

Twee verdachten, een vuurwapen, kilo’s drugs, luxe goederen en een pak cornflakes met flinke hoeveelheden contant geld. Dat is het resultaat van onderzoek in twee woningen in Rotterdam en één in Barendrecht op dinsdag 12 november.

In een woning aan de Spiegelnisserkade in Rotterdam werden mogelijk verdovende middelen gemaakt. Toen het Team Parate Eenheid en het Flexteam naar binnen gingen, vonden zij kilo’s drugs en een bewerkingsruimte met pers. Ook werd een vuurwapen gevonden. De 31-jarige verdachte uit Rotterdam, die aanwezig was in de woning, is aangehouden en zit vast voor verder onderzoek.

Het onderzoek leidde naar een andere woning in Rotterdam en Barendrecht. Uit de woning in Rotterdam-Crooswijk kwam een man lopen met een pak cornflakes en duur horloge. Na controle bleek het pak niet gevuld met ontbijtgranen, maar zo'n 8000 euro aan contant geld. Ook deze Rotterdammer (32) is aangehouden en zit nog vast voor onderzoek. In de woningen zelf werden nog diverse luxe goederen, zoals tv’s en audioapparatuur en zo’n 2500 euro aan contant geld gevonden. Deze goederen en het geld zijn in beslag genomen.

ontbijtgranen?
ontbijtgranen?

Peugeot keert vanaf 2022 terug in FIA WEC en 24 Uur van Le Mans

Peugeot keert vanaf het seizoen 2022 terug in het FIA World Endurance Championship en daarmee ook in de 24 Uur van Le Mans. De Franse autofabrikant nam begin 2012 na zes seizoenen plotseling afscheid van de lange-afstandsracerij.

Voor de ontwikkeling van de auto volgens het nieuwe Hypercar-reglement en inzet tijdens wedstrijden gaat Peugeot naar verluidt de samenwerking aan met het ervaren Oreca-team uit Frankrijk. Peugeot maakt begin 2020 meer bekend over het nieuwe project.

'PSV niet alleen in sportief opzicht in crisis: De Jong en Van Bommel botsen'

PSV bevindt zich in een diepe crisis, daar de laatste zes wedstrijden op rij geen overwinning opleverden. Niet alleen in sportief opzicht ondervinden de Eindhovenaren tegenwind, want ook intern heersen er spanningen. Voetbal International schrijft dat PSV binnenskamers verdeeld is in twee verschillende kampen. Trainer Mark van Bommel botst volgens het weekblad met technisch manager John de Jong en diens scoutingsteam.

De Jong werd een jaar geleden de opvolger van de naar Everton vertrokken Marcel Brands, terwijl Van Bommel de naar Fenerbahçe vertrokken Phillip Cocu verving. Het waren logische en voorziene wijzigingen, terwijl De Jong en Van Bommel ook samenspeelden bij PSV. Ook op andere ‘sleutelposities’ zitten momenteel oud-spelers van PSV, wat enerzijds een voordeel lijkt omdat zij ‘de wetten van de kleedkamer’ kennen.

“Maar de hiërarchie is omgedraaid. Van Bommel was een betere voetballer dan De Jong, maar de laatste is nu wel de baas van de dominante trainer. Dat wringt”, schrijft Voetbal International.

Van Bommel haalde bijvoorbeeld op eigen initiatief Aziz Behich en Trent Sainsbury, inmiddels allebei weer vertrokken, terwijl zij niet op het lijstje van De Jong stonden. Daarnaast worden enkele acties van Van Bommel als ‘onhandig’ bestempeld.

Zo zei Van Bommel in september ondanks het vertrek van Angeliño, Luuk de Jong en Hirving Lozano dat PSV een betere selectie had dan vorig seizoen, terwijl ook de affaire rond Jeroen Zoet als voorbeeld wordt genoemd.

Intern zou nu het ‘zwartepieten’ over de slechte prestaties van de Eindhovenaren begonnen zijn. Na de interlandperiode wacht voor PSV de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

Een meevaller voor Van Bommel is dat Steven Bergwijn en Donyell Malen dinsdag weer op het trainingsveld verschenen.

Bardet verkiest Giro d'Italia boven Tour de France

Wielrenner Romain Bardet neemt volgend jaar niet deel aan de Tour de France. Volgens zijn ploeg AG2R La Mondiale geeft de Fransman de voorkeur aan de Giro d’Italia.

Bardet werd dit jaar slechts vijftiende in de Tour. In 2016 en 2017 haalde hij met een tweede en derde plaats het podium in Parijs. In 2020 verschuift zijn hoofddoel naar de Giro, daarnaast wil de 29-jarige Fransman ook goed zijn op de Olympische Spelen in Tokio en het WK in Zwitserland.

“Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik eens in topconditie de Giro d’Italia wil rijden, met als doel om daar te schitteren”, zegt Bardet, die nooit eerder deel nam aan de Giro. Ook over de Olympische Spelen en het WK is hij enthousiast. “Het is tijd om een nieuwe horizon op te zoeken. Het is spannend om mijn seizoen in drie grote doelen op te delen. Het is niet makkelijk om de Tour over te slaan. Ik houd enorm van deze wedstrijd. Ik heb de intentie om het jaar erop nog beter terug te keren.”

Tweetal ontbreekt op Oranje-training in aanloop naar laatste interlands

Bondscoach Ronald Koeman kan nog niet over zijn volledige selectie beschikken in de aanloop naar de beslissende EK-kwalificatiewedstrijden. Het Algemeen Dagblad weet namelijk te melden dat Georginio Wijnaldum en Memphis Depay ontbraken bij de training van woensdag voor de duels tegen Noord-Ierland en Estland.

Depay is al langer een vraagteken voor de laatste twee interlands van de kwalificatiecyclus. De aanvaller van Olympique Lyon kampt met een bovenbeenblessure en het is nog maar de vraag of hij in actie kan komen. De 51-voudig international liet eerder al wel optekenen goede hoop te koesteren dat hij tegen Noord-Ierland of tegen Estland kan spelen. Ook Wijnaldum ontbrak woensdag opnieuw op het trainingsveld.

Wijnaldum was dinsdag ook al niet van de partij en werkte woensdag slechts enkele oefeningen in de gymzaal af. Koeman verwacht wel dat de 61-voudig international zaterdag van de partij zal zijn tegen Noord-Ierland.

Oranje treft de Noord-Ieren, met drie punten achterstand op Nederland en Duitsland de nummer drie van de groep, zaterdagavond om 20.45 uur op Windsor Park in Belfast.

De laatste wedstrijd tegen Estland staat dinsdagavond op het programma in de Johan Cruijff ArenA.

Politie schiet persoon neer in Alkmaar Noord

De politie heeft vanmorgen in Alkmaar Noord een persoon neergeschoten. Dat gebeurde aan de Priemstraat, zo meldt de politie op Twitter. 

Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. Agenten gingen volgens NH nieuws op een melding af, en voelden zich vervolgens genoodzaakt om hun dienstwapen te gebruiken. 

Het incident werd gezien door leerlingen van basisschool Durv, dat vlak om de hoek zit. Volgens de geruchten zou het gaan om een vrouw met een mes, die even daarvoor een raam zou hebben ingeslagen. De kinderen zouden behoorlijk overstuur zijn volgens een medewerker van de school. Desondanks zijn de lessen gewoon van start gegaan. 

Er gingen meerdere politieauto's op de melding af, ook landde er een traumahelikopter in de buurt. De Rijksrecherche stelt een onderzoek in naar het handelen van de agenten. 

Update 13:15 uur:
Volgens een directe buurman gaat het om een 48-jarige vrouw genaamd Karla, die voortdurend problemen veroorzaakt. "Ze stak me laatst bijna neer met twee grote keukenmessen. We hebben echt honderden meldingen gemaakt bij de woningbouw, politie, GGZ en crisisdienst. Dit had voorkomen kunnen worden." Er zou ook een rechtzaak tegen de vrouw lopen, is te lezen op NH Nieuws. In een e-mail aan de woningcooperatie, die in bezit is van NH Nieuws schrijft deze buurman "We wonen vlak naast een school. Als ze daar nou eens opduikt, met een schaar in haar handen op het schoolplein. Hebben jullie daar weleens over nagedacht?"

De politie wil niets mededelen over de indentiteit van de vrouw, maar agenten lopen in en uit het huis naast het huis van deze persoon, één hoog aan de Elgerweg in Alkmaar.

Berdych beŽindigt tenniscarriŤre

Tomas Berdych beëindigt zijn professionele tenniscarrière. De 34-jarige Tsjech heeft de laatste twee jaar last van blessures.

Berdych won dertien toernooien, waaronder het ABN Amro-toernooi in 2014, en speelde in totaal 32 finales. Op Wimbledon in 2010 moest hij in de finale zijn meerdere erkennen in Rafael Nadal. In 2015 bereikte hij met een vierde plaats zijn hoogste notering op de wereldranglijst.

Berdych zal zijn afscheid zondag officieel bekendmaken.

Verstappen: "Afscheid Hamilton zal afhangen van Mercedes"

Met het behalen van zijn zesde wereldtitel steekt de discussie over een mogelijk afscheid van Lewis Hamilton van de Formule 1 in de toekomst weer de kop op. Zeker is dat Hamilton graag minimaal gelijk wil komen met de zeven wereldtitels van Michael Schumacher maar wat daarna zal gebeuren is ongewis. Ook Max Verstappen speculeert mee over dit onderwerp, hij vermoedt dat de wereldkampioen blijft racen zolang Mercedes goede wagens bouwt.

"Lewis zal zeker een keer gaan stoppen, maar toch denk ik niet dat hij zijn eigen afscheid zal bepalen. Het afscheid van Hamilton hangt namelijk meer af van zijn team. Als Mercedes zulke sterke wagens blijft bouwen, dan zal Lewis niet snel afscheid willen nemen van de sport", zo vertelde Verstappen aan Corriere dello Sport.

De Nederlander reageerde ook op de suggestie dat er tussen hem en Hamilton wrevel zou zijn. "Ik heb nooit problemen gehad met Lewis, ik heb juist veel respect voor hem. Eerder heb ik al eens gezegd dat hij heel speciaal is, hij is immers een van de beste coureurs aller tijden."

Uiteraard werd hem in de Italiaanse krant ook gevraagd naar de rivaliteit met Charles Leclerc. "Charles en ik racen al heel lang tegen elkaar, waardoor men wellicht denkt dat de rivaliteit anders is tussen ons. Dat is echter niet het geval. De rivaliteit tussen mij en de andere coureurs is hetzelfde als die tussen mij en Charles. Wel is het zo dat ik verwacht dat wij de komende jaren nog veel duels met elkaar gaan uitvechten. Hij heeft namelijk een prachtige kans gekregen bij Ferrari en hij is een groot talent", zo lezen we op Racingnews365.nl.

"We zijn daarnaast allebei nog jong, net als een aantal anderen op de grid. Men moet dan ook vooral niet letten op de 'saaie dominantie van Hamilton', maar juist letten op dat wat wij doen. De nieuwe generatie komt eraan en dat is mooi voor de sport", aldus Verstappen.

Verstappen: "Afscheid Hamilton zal afhangen van Mercedes" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Afscheid Hamilton zal afhangen van Mercedes" (Pro Shots / Action Images)

De Vrij: "Ik ben nu veel beter dan toen ik nog wel alles speelde bij Oranje"

Stefan de Vrij is al jarenlang een gewaardeerde speler in de Serie A en was ook bij het Nederlands elftal geruime tijd een vaste waarde. De 37-voudig international moet tegenwoordig echter Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt voor zich dulden in het hart van de verdediging en zit daarom meestal op de bank. Desondanks reist de stopper van Internazionale altijd met een goed gevoel af naar Nederland als de selectie van Oranje samenkomt.

"Ik vind het altijd heel leuk om me hier te melden, ik denk dat we een hele leuke groep hebben. Natuurlijk zou het nog leuker zijn als ik wat meer zou spelen, maar desalniettemin vind ik het een hele grote eer om erbij te zijn en deel uit te maken van deze groep", vertelt hij dinsdag voor de camera van RTV Rijnmond. De Vrij stond jaren in de basis bij Lazio en is ook bij i Nerazzurri een gewaardeerde kracht. Hij hoopt daarom bondscoach Ronald Koeman met zijn spel in de komende tijd er toch nog van te kunnen overtuigen hem een nieuwe kans te geven.

"Gewoon doorgaan waar ik mee bezig ben, positief blijven en bij mijn club zo goed mogelijk spelen", is zijn antwoord op de vraag 'wat hij nog meer kan doen'. "Hier op de trainingen moet ik elke dag het maximale proberen te doen, dat heb ik altijd zo gedaan en dat zal ik altijd zo blijven doen. Dan is het afwachten of ik een keer nodig zal zijn." De Vrij weet dat er in Italië soms met verbazing wordt gereageerd op het feit dat hij niet speelt bij het Nederlands elftal, maar kan hier verder niet zoveel mee: "De trainer heeft daarin een keuze gemaakt en dat is zijn goed recht. Het team draait hartstikke goed en de resultaten zijn heel goed."

Met Van Dijk en De Ligt heeft hij bovendien een van de beste centrale duo's van de wereld voor zich, zo weet hij zelf ook: "Dat is ook een luxe voor het Nederlands elftal. Ik ben een veel betere verdediger geworden dan dat ik bijvoorbeeld was tijdens het WK van 2014, waarop we heel goed gepresteerd hebben. Toen speelde ik wel alles en nu niet, dat geeft ook de ontwikkeling van het Nederlands elftal aan en hoe goed dit team is."

De Vrij begon zijn loopbaan bij Feyenoord ooit als rechtsback, maar acht de kans niet groot dat Koeman ooit een beroep op hem zal doen voor die positie: "Ik heb daar al heel lang niet gespeeld. Ik zal ook spelen waar de trainer mij nodig heeft maar ik ben hier als centrale verdediger, niet als rechtsback."

Oud-wielrenner Poulidor (83) overleden

Raymond Poulidor is op 83-jarige leeftijd overleden. Ondanks dat 'Poupou' nooit de Ronde van Frankrijk wist te winnen was de Franse wielrenner in eigen land tot op de dag van vandaag enorm populair. In totaal stond de opa van Mathieu en David van der Poel acht keer op het eindpodium wat hem de bijnaam 'Eeuwige tweede' opleverde.

'Poupou' verbleef sinds begin oktober in een ziekenhuis vanwege oververmoeidheid en overleed afgelopen nacht om 2.00 uur. "Hij heeft ons verlaten", aldus zijn vrouw Gisèle aan persbureau AFP. "Hij was erg vermoeid."

Poulidor was wielrenner van 1960 tot en met 1977 en beleefde in die lange periode vele hoogtepunten. In zijn tweede seizoen won hij Milaan-Sanremo en werd Frans kampioen. Een jaar later werd hij derde in de Ronde van Frankrijk. De drieweekse wielerronde wist hij nooit te winnen maar stond wel acht keer op het podium: 1962 (3e), 1964 (2e), 1965 (2e), 1966 (3e), 1969 (3e), 1972 (3e), 1974 (2e) en 1976 (3e) en won hij zeven etappes. Naast vier etappes in de Ronde van Spanje won Poulidor het eindklassement in 1964.

'PSV vraagt 47 miljoen voor Bergwijn, Champions League-voetbal vormt voorwaarde'

Steven Bergwijn staat open voor een transfer naar Manchester United, zo weet de Daily Mirror woensdagochtend te melden. De 22-jarige vleugelaanvaller van PSV heeft echter wel een belangrijke voorwaarde voor een overstap naar the Red Devils: Champions League-voetbal. Manchester United is dit seizoen niet actief in het miljardenbal.

Scouts van Manchester United hebben dit seizoen meer dan geregeld op de tribune gezeten voor Bergwijn, die de afgelopen weken met een hamstringblessure kampte. De Daily Mirror heeft van bronnen dicht bij de negenvouidig Oranje-international begrepen dat hij openstaat voor een transfer naar Manchester United, maar tegelijkertijd dat hij PSV alleen zal verlaten voor een club die actief is in de Champions League. Bij Manchester United zou Bergwijn de concurrentie aanmoeten met Daniel James.

Manchester United slaagde er vorig seizoen niet in om zich te plaatsen voor de Champions League. Voorlopig bezet de formatie van manager Ole Gunnar Solskjaer de zevende plaats in de Premier League, met een achterstand van negen punten op nummer vier Manchester City. The Red Devils kunnen zich overigens ook nog via de Europa League kwalificeren voor de Champions League van volgend seizoen. Manchester United gaat aan de leiding in Groep L, gevolgd door AZ, Partizan Belgrado en Astana.

Bergwijn werd afgelopen zomer al in verband gebracht met een vertrek bij PSV, maar uiteindelijk zette hij zijn handtekening onder een nieuw tot 2023 lopend contract. De Eindhovenaren hebben daardoor een sterke onderhandelingspositie en volgens de berichten uit Engeland bedraagt de vraagprijs voor de vleugelaanvaller minimaal 47 miljoen euro.

Manchester United werkt tegelijkertijd aan meer aanvallende versterkingen, die mogelijk al in januari moeten worden binnengehaald. Mario Mandzukic (Juventus), Callum Wilson (Bournemouth) en Moussa Dembélé (Olympique Lyon) staan hoog op het verlanglijstje.

'Bayern heeft naast Ten Hag en Tuchel met Guardiola een derde verrassende kandidaat'

Het was al bekend dat Thomas Tuchel en Erik ten Hag kandidaat waren om vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van Bayern München te worden. SPORT BILD weet te melden dat ook Josep Guardiola door de clubleiding wordt beschouwd als een serieuze kandidaat voor de vacature. De 48-jarige Spaanse oefenmeester werkte eerder tussen 2013 en 2016 als trainer bij der Rekordmeister.

Guardiola won met Bayern drie landstitels, tweemaal de DFB Pokal, de Europese Supercup en het WK voor clubteams. Na drie jaar vertrok de oefenmeester naar Manchester City, waar hij nu al ruim drie jaar werkzaam is. Zijn contract bij the Citizens, met wie hij twee landstitels, een FA Cup en tweemaal de EFL Cup veroverde, loopt nog door tot medio 2023.

SPORT BILD schrijft dat er bij Bayern ‘gedroomd’ wordt van een terugkeer van Guardiola. De clubleiding van de regerend kampioen van Duitsland heeft nog altijd contact met de huidige manager van Manchester City, die eerder al eens liet doorschemeren dat hij wellicht als trainer zou kunnen terugkeren in de Allianz Arena. Daarnaast zou men in München geconstateerd hebben dat Guardiola na ruim drie jaar niet meer gelukkig is in Manchester, terwijl de Spanjaard nog altijd een huis in Zuid-Duitsland heeft.

Interim-trainer Hansi Flick lijkt voorlopig tot het einde van het seizoen voor de groep te staan bij Bayern, maar heeft er daarna geen problemen mee om weer een stap opzij te doen voor een trainer van wereldklasse. De vraag is echter in hoeverre een rentree in de Bundesliga aan het einde van het seizoen binnen de plannen van Guardiola past, daar zijn voorkeur naar verluidt nu zou uitgaan naar het coachen van een nationaal team. Ajax-trainer Ten Hag wordt momenteel als de ‘makkelijkste optie’ voor Bayern genoemd, omdat hij voorlopig alleen een vertrek midden in het seizoen heeft uitgesloten.

Het contract van Ten Hag bij Ajax loopt nog tot medio 2022, terwijl Tuchel tot 2021 vastligt bij Paris Saint-Germain. Uli Hoeness legde afgelopen weekeinde hoe Bayern te werk gaat in de zoektocht naar een definitieve opvolger voor de onlangs ontslagen Niko Kovac. “We hebben onszelf tijd verschaft met de aanstelling van Flick en moeten nu concreet maken wat we echt willen. We moeten altijd een langetermijnoplossing voor ogen houden. In de tussentijd is Flick geen slechte keuze, lijkt mij.”

RIVM ontwikkelt 'antibiotica-escape room'

Vanaf maandag 18 november, op de Europese Antibioticadag, is het mogelijk om een unieke ervaring te beleven van een escape room in combinatie met theater over antibioticaresistentie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een escape room ontwikkeld waarin iedereen spelenderwijs meer kan leren over antibiotica en antibioticaresistentie. Wie lukt het om het medische mysterie op te lossen en de patiënt te redden in 10 minuten?

Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektenbestrijding RIVM: “Het thema antibioticaresistentie is belangrijk en juist nu, in de Week van de Antibiotica, willen we daar extra aandacht voor vragen. Hoewel het in Nederland nog meevalt, reageren bacteriën wereldwijd steeds minder goed op antibiotica. Het is daarom belangrijk dat men weet hoe we antibiotica op de juiste manier gebruiken.”

Escape room
Op maandag 18, dinsdag 19 en woensdag 20 november is de escape room geopend in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. De escape room is voor iedereen gratis toegankelijk. Op maandag kan er tussen 12.00 en 20.00 uur gespeeld worden en op de andere twee dagen van 10.00 tot 20.00 uur. Van Dissel: “Voor het RIVM is een escape room iets nieuws en we hopen hiermee ook een nieuwe doelgroep dan tot nu toe aan te spreken. Escape rooms zijn heel populair en een geschikt middel om kennis over te brengen. Spelers moeten zelf ontdekken waarom een antibioticum niet werkt en welke behandeling dan wel gegeven kan worden. Gelukkig kunnen we nu meestal nog wel een werkend antibioticum vinden als er sprake is van resistentie, maar in de toekomst kan het vaker voorkomen dat dit niet lukt. Simpele infecties zijn dan veel lastiger te behandelen.”

Resistentie neemt wereldwijd toe
Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. In Nederland worden relatief weinig antibiotica gebruikt. Hier is het alleen verkrijgbaar als een arts dit voorschrijft. Ook is er in verschillende domeinen veel aandacht voor maatregelen om verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen. De resistentie voor de belangrijkste bacteriën is in Nederland laag.

Week van de Antibiotica
Wereldwijd wordt er tussen 18 en 22 november, tijdens de Week van de Antibiotica, aandacht gevraagd voor antibioticaresistentie en het belang van bewust antibioticagebruik. Er gebeurt in deze dagen nog veel meer om aandacht te vragen voor dit thema. Bezoekers van microbenmuseum Micropia in Amsterdam kunnen vanaf 22 november spelenderwijs leren over antibiotica door een zieke patiënt te helpen en de juiste behandeling te kiezen. Deze nieuwe museumopstelling is ontwikkeld door Micropia en RIVM en wordt 21 november onthuld in het museum. Ook organiseert het RIVM samen met het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een conferentie op 18 november waarin besproken wordt hoe het beleid rondom dit onderwerp de komende jaren er uit moet zien. Ook is er een filmavond over antibioticaresistentie georganiseerd.

Aanvraag opvang terecht afgewezen

De gemeenten Rotterdam en Nissewaard hebben aanvragen om opvang te verlenen terecht afgewezen. In beide gevallen ging het om aanvragen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). Opvang volgens de Wmo 2015 is bedoeld voor mensen die zich niet kunnen handhaven in de maatschappij. Dat is in deze zaken niet het geval. Er is ook geen sprake van schending van internationale verdragen die de rechten van de mens of van het kind beschermen. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) geoordeeld in zijn uitspraken van 13 november 2019.

Het geschil
Betrokkenen in deze zaken zijn Nederlandse moeders met kind(eren) die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland zijn teruggekeerd en de gemeenten hebben gevraagd hen opvang te verlenen op grond van de Wmo 2015. De gemeenten hebben deze aanvraag afgewezen. De rechtbank Rotterdam gaf de gemeenten gelijk. De gemeenten mochten ervan uitgaan dat betrokkenen zich op eigen kracht kunnen handhaven in de samenleving. De betrokkenen zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gegaan bij de CRvB.

Zelf voor woonruimte zorgen
De CRvB heeft geoordeeld dat betrokkenen geen problemen hebben om zich te handhaven in de samenleving en in staat moeten worden geacht om zelf voor woonruimte te zorgen. Zij hebben de Nederlandse nationaliteit, hebben voor de aanvraag bij de gemeente zelf onderdak geregeld en kunnen aanspraak maken op een bijstandsuitkering. Betrokkenen hebben ook zelf niets naar voren gebracht waaruit dergelijke problemen blijken. Dat zij tot nu toe geen woonruimte konden vinden, komt vooral door schaarste op de woningmarkt in de regio waarin de betrokkenen willen wonen. De Wmo 2015 is niet bedoeld om hiervoor een oplossing te bieden.

Geen schending van internationale rechten
Vervolgens moet de vraag beantwoord worden of de gemeenten door de weigering om opvang te verstrekken artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) en artikel 3 van het Internationaal Verdrag inzake de rechten van het kind (IVRK) hebben geschonden. Dat is volgens de CRvB niet het geval, omdat – kort gezegd – de moeders in staat worden geacht zelf aan hun gezinsleven vorm te geven, waardoor ook de belangen van de kinderen zijn gewaarborgd.

Daarnaast is meegewogen dat in de opvang slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Dit betekent dat het verstrekken van opvang aan betrokkenen tot gevolg heeft dat andere personen, die niet in staat zijn zichzelf in de samenleving te handhaven, geen gebruik kunnen maken van deze opvang.

Eindoordeel
De CRvB bevestigt de uitspraken van de rechtbank Rotterdam. Het oordeel van de CRvB is in deze zaken een eindoordeel.

Cafť-eigenaar aangevallen omdat hij dicht wilde

Nadat de eigenaar van een café op de Grote Markt in Bergen op Zoom besloot dat hij de deur ging sluiten, kwamen er nog een aantal personen het café binnen. Zij waren het hier niet mee eens en een 46-jarige man uit Tholen besluit daarom de eigenaar aan te vallen. De man is later aangehouden en meegenomen naar het politiecellencomplex.

Dinsdagavond 12 november rond 23.30 uur besluit de eigenaar dat hij zijn café wil sluiten. Op dat moment komen er vier mensen binnen. Een man wordt lastig en besloot zelf dat hij ‘bier gaat drinken’. De eigenaar verzoekt de man om de zaak te verlaten, maar geeft daar geen gehoor aan. De man pakt hierop de eigenaar vast en duwt hem tegen de bar aan. Ook duwt hij het hoofd van de eigenaar tegen een bartafel aan. Een van de laatste klanten in het café springt er tussen en de personen verlaten de bar.

Dankzij een oplettende medewerkster kon er een duidelijk signalement worden gegeven aan de politie en is de man in een ander café aangehouden. Tijdens overbrenging naar het politiebureau was de verdachte erg vervelend. De agenten roken een sterke alcohollucht en kregen daarom het idee dat de verdachte onder invloed was van alcohol. Hij besloot echter niet mee te werken aan een ademanalysetest.

Ferrari en woning in beslag genomen in witwasonderzoek

Naar aanleiding van een langlopend witwasonderzoek van de politie is dinsdagochtend 12 november om 09.00 uur in een woning aan de Vergulde Draakstraat in Almere in inval gedaan. Daarbij is er beslag gelegd op het huis, de Ferrari en de bankrekening van de bewoners. Er is niemand aangehouden.

De zoeking maakte deel uit van een langlopend onderzoek naar onder meer witwassen. De politie vermoedt dat zowel de woning als de Ferrari met het zwarte geld is aangeschaft. Voor het onderzoek heeft de politie ook beslag gelegd op sieraden en administratie van de bewoners.

De in beslag genomen Ferrari (Afbeelding: Politie)
De in beslag genomen Ferrari (Afbeelding: Politie)

Nieuw natuuronderzoek nodig voor Logistiek Park Moerdijk

Provinciale staten van Noord-Brabant krijgen een half jaar de tijd om een nieuwe ‘passende beoordeling’ te maken voor het inpassingsplan dat de aanleg van Logistiek Park Moerdijk mogelijk maakt.

Als daaruit blijkt dat het plan de natuur van zes Natura 2000-gebieden aantast, zullen provinciale staten daarnaast een zogenoemde ADC-toets moeten uitvoeren. Dit staat in een tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag.

Het inpassingsplan maakt een groot logistiek bedrijventerrein van ruim 140 hectare mogelijk in Moerdijk. De provincie Noord-Brabant wil hiermee de economische structuur van West-Brabant versterken.

Passende beoordeling voldoet niet
De centrale vraag die door Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk en Vereniging Milieuwerkgroep Moerdijk in deze zaak aan de orde werd gesteld is of de passende beoordeling, die de ecologische onderbouwing van het plan vormt, voldoet aan de natuurwetgeving. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft dit beoordeeld door de passende beoordeling de toetsen aan de criteria uit de PAS-uitspraak van 29 mei 2019. De conclusie is dat de passende beoordeling niet helemaal voldoet.

Het gaat in het bijzonder om ontwikkelingen die in de passende beoordeling worden genoemd die in de toekomst een positieve invloed kunnen hebben op de omvang van de stikstofneerslag in de Natura 2000-gebieden. Daarnaast gaat het om maatregelen die een positieve invloed kunnen hebben op de gevolgen van de stikstofneerslag in Natura 2000-gebieden. Maar omdat het effect van deze ontwikkelingen en maatregelen onzeker is, mogen die niet worden meegenomen in de passende beoordeling. Uit de PAS-uitspraak volgt namelijk dat vooraf duidelijk moet zijn dat ontwikkelingen en geplande maatregelen ook daadwerkelijk resultaat hebben.

En nu?
Provinciale staten hebben op de zitting aangegeven dat zij – in geval de Afdeling bestuursrechtspraak de passende beoordeling onvoldoende zou vinden – een half jaar extra tijd nodig hebben om een nieuwe passende beoordeling te maken.

Als uit die nieuwe beoordeling blijkt dat dat de Natura 2000-gebieden schade kunnen ondervinden van Logistiek Park Moerdijk, willen provinciale staten ook een zogenoemde ADC-toets uitvoeren. Met deze toets zullen zij dan moeten moet aantonen dat voor het Logistiek Park Moerdijk geen alternatieven (A) zijn die minder schadelijk zijn voor de natuur, er dwingende redenen (D) van ‘openbaar belang’ zijn die maken dat het park er moet komen, en dat de aantasting van de natuur wordt gecompenseerd (C).

Kabinet maakt stikstofplannen bekend

Met een pakket maatregelen zet het kabinet vandaag nieuwe stappen om de stikstof- en PFAS-problematiek op te lossen en de natuur te herstellen. Het versneld herstellen en versterken van de natuur is een voorwaarde om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Door de maximumsnelheid op autosnelwegen overdag te verlagen naar 100 km/u, de ammoniakuitstoot via veevoer te verlagen en de bestaande uitbreiding van de warme saneringsregeling voor de varkenshouderij, daalt op korte termijn de neerslag van stikstof in de natuur. Nu en bij volgende maatregelen is het uitgangspunt dat 30 procent van deze verminderde stikstofneerslag ten goede komt voor de versterking van de natuur, 70 procent kan naar nieuwe ontwikkelingen. Het versneld herstellen en versterken van de natuur is een voorwaarde om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken.

Dit pakket maatregelen biedt ruimte om de vergunningverlening voor de bouw van circa 75.000 woningen volgend jaar mogelijk te maken en gaat ook naar infrastructurele projecten. Met het oplossen van deze problematiek voor de woningbouw, waar de nood en de maatschappelijke impact het hoogst is, zet het kabinet na eerdere maatregelen om de toestemmingsverlening op gang te brengen een volgende, grote stap in het oplossen van de complexe stikstofproblematiek. Ook voor PFAS, de verzamelnaam voor (chemische) stoffen die door de mens zijn gemaakt, van nature niet in ons milieu voorkomen en schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, komt het kabinet met een aanvullend pakket aan oplossingen.

Onderdeel van het vandaag gepresenteerde pakket is een noodwet die ervoor zorgt dat grote projecten op het gebied van kustbescherming, water- en wegenveiligheid door kunnen gaan terwijl gewerkt wordt aan compensatie voor de neerslag van stikstof. Voor maatregelen die de natuur verbeteren en maatregelen die nodig zijn om de effecten van deze activiteiten te compenseren, wordt een bedrag van 250 miljoen euro gereserveerd. Dit bedrag is onderdeel van de 500 miljoen euro die wordt gereserveerd bij de najaarsnota voor stikstofmaatregelen.

Het kabinet werkt samen met de provincies en maatschappelijke partners om tot stikstofoplossingen te komen voor andere sectoren door meer (bron)maatregelen te nemen. In december komt het Rijk met een nieuw pakket, met als ambitie het mogelijk maken van een generieke drempelwaarde. Ook werkt het kabinet met prioriteit aan een collectieve regeling voor het legaliseren van activiteiten die onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) alleen een melding hoefden te doen en geen vergunning aan hoefden te vragen.

Verlaging maximumsnelheid, ruimte voor grote infra-projecten
Een zo snel mogelijke verlaging van de maximumsnelheid overdag op alle autosnelwegen in Nederland naar 100 km/u is één van de maatregelen om de neerslag van stikstof te verminderen en zo nieuwe initiatieven mogelijk te maken. Een deel van deze ruimte gaat naar zeven grote infrastructuur (MIRT)-projecten. Het gaat daarbij om de volgende zeven projecten: A27/A12 Ring Utrecht, A1/A28 knooppunt Hoevelaken, A6 Almere-Lelystad, A4 Haaglanden, A27 Houten-Hooipolder, Innova 58 Tilburg-Eindhoven en Innova 58 Annabosch–Galder. Voor wegen waar nu een maximumsnelheid van 120 of 130 km/u geldt, blijft deze gelden in de avond en nacht (19.00-6.00 uur).

Landbouw: aanpak ammoniak via voer
Het kabinet wil de stikstofuitstoot via voer in de veehouderij verminderen door de hoeveelheid eiwit te verlagen. In veevoer zit stikstof in de vorm van eiwit dat dieren gebruiken voor de productie van vlees, melk en eieren. Als het voer meer eiwit bevat dan het dier nodig heeft leidt deze overmaat tot extra uitscheiding van niet benut stikstof via de mest en de urine. Door de hoeveel eiwit te verminderen in het voer kan de stikstofuitscheiding worden verlaagd en daarmee de uitstoot van stikstof naar het milieu, onder andere in de vorm van ammoniak. Ideeën van de sector worden hierbij betrokken en het kabinet wil ervoor zorgen dat de plannen aantrekkelijk zijn voor boeren om mee aan de slag te gaan. Een voorwaarde is dat een aanpassing van het veevoer veilig en goed is voor zowel mens als dier.

De uitbreiding van de bestaande warme saneringsregeling varkenshouderij, waar in het kader van de Urgenda-maatregelen 60 miljoen euro extra is vrijgemaakt bovenop de oorspronkelijke 120 miljoen euro, moet eveneens zorgen voor een daling van stikstofneerslag in de natuur.

Perspectief natuur
Het Rijk zet samen met de provincies in op een robuust en realistisch natuurbeleid. Maar ook wordt gekeken naar de status van met name enkele kleine natuurgebieden. Zo kan het zijn dat deze gebieden ook na herstelmaatregelen kwalitatief ‘zwak’ blijven. Het kabinet gaat hierover met de Europese Commissie in gesprek. Ook beziet het kabinet de mogelijkheden voor het samenvoegen en herindelen van natuurgebieden.

Oplossing PFAS
Ook voor PFAS wordt hard gewerkt om de vertraagde projecten los te trekken. Naast de aangekondigde achtergrondwaarde voor de landbodem, komt er ook voor de waterbodem een soortgelijke landelijke achtergrondwaarde. Dit wordt door Rijkswaterstaat in samenwerking met het RIVM en het kennisinstituut Deltares voor 1 december in kaart gebracht. Dit geeft baggerprojecten meer ruimte daar waar nu door het ontbreken van zo’n achtergrondwaarde de 0,1 grens geldt.

De rijksbaggerdepots worden opengesteld voor de meest vervuilde baggerspecie die ook PFAS bevat. Deze baggerdepots zijn de meest veilige locatie om deze vervuilde bagger op te slaan. Dit geeft op korte termijn een oplossing voor grote baggerprojecten, onder andere nabij IJmuiden, het Maas/Waal kanaal en de Nieuwe Waterweg.

Daarnaast krijgen gemeenten de mogelijkheid om via een versnelde procedure hun bodemkwaliteitskaarten te updaten. De Minister voor Milieu en Wonen stuurt de benodigde spoedwetgeving hiervoor vandaag naar de Eerste en Tweede Kamer. Doel is dat de nieuwe procedure rond 1 december gebruikt kan worden. De vliegende brigade, een team van bodemexperts, is deze week van start om gemeenten en provincies bij de voorbereidingen hiervoor te helpen.

Naast deze nieuwe maatregelen is het kabinet continu aan het verhelderen wat allemaal al kan, onder andere op informatiemarkten en werkconferenties. Ook de Bodemhelpdesk is volop gemeenten, provincies en bedrijven aan het helpen om aan te geven per project wat de mogelijkheden zijn. Zo biedt tijdelijke opslag uitkomst en accepteren diverse grondbanken grond zonder PFAS-meting. Daardoor kunnen aannemers grond kwijt. Ook is in steeds meer gemeenten al meer ruimte door op basis van metingen een lokale achtergrondwaarde vast te stellen.

Tenslotte werkt het kabinet aan bronbeleid. Om in de toekomst te voorkomen dat PFAS nog verder in ons milieu terechtkomt, zet het kabinet zich in om in Europa alle 6000 stoffen uit de PFAS-groep te verbieden. PFAS kan dan alleen nog onder zeer strenge restricties in producten gebruikt worden. Hiervoor zijn Europese afspraken nodig.

Kabinet maakt stikstofplannen bekend (Pro Shots / Koen Laureij)
Kabinet maakt stikstofplannen bekend (Pro Shots / Koen Laureij)

NHL: Bruins geven ruime voorsprong weg en verliezen

De ijshockeyers van de Boston Bruins hebben dinsdagavond geen beste zaken gedaan. Thuis tegen de Florida Panthers leek de ploeg probleemloos op weg naar de zege, tot de Panthers anders beslisten.

Pas halverwege de tweede periode werd de score dankzij David Pastrnak geopend, maar acht minuten later stond het met goals van Joakim Nordstrom, Anders Bjork and veteraan Zdeno Chara al 4-0. Vroeg in de derde periode deed Aaron Ekblad namens de Panthers iets terug en een paar minuten later stond het dankzij Frank Vatrano 4-2.

Nog voor de helft van de periode tekende Mike Hoffman uit de powerplay voor 4-3 en een dikke anderhalve minuut voor tijd trok Keith Yandle - eerder al goed voor twee assists - de stand gelijk. In overtime werd niet gescoord, waarna de Panthers in de shootouts een felbevochten zege pakten.

Uitslagen NHL dinsdag
Boston Bruins - Florida Panthers 4-5 SO
Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets 3-2 SO
New York Rangers - Pittsburgh Penguins 3-2 OT
St Louis Blues - Arizona Coyotes 2-3 SO
Winnipeg Jets - Colorado Avalanche 0-4
Anaheim Ducks - Detroit Red Wings 3-4 OT
Vancouver Canucks - Nashville Predators 5-3
Los Angeles Kings - Minnesota Wild 3-1
San Jose Sharks - Edmonton Oilers 6-3

Bruins - Panthers (Bron: YouTube)

Thiem klopt na Federer ook Djokovic op ATP Finals

Tennisser Dominic Thiem heeft zijn tweede zege in de groepsfase van de ATP Finals binnen. In de O2 Arena in Londen was de als vijfde geplaatste Oostenrijker te sterk voor de mondiale nummer twee, de Serviër Novak Djokovic.

De eerste set liep na één break aan beide kanten uit op een tiebreak, waarin Djokovic op het beslissende moment de Oostenrijkse service kon breken. Thiem sloeg vroeg in set twee gelijk toe met een break en trok de stand uiteindelijk gelijk, waarna hij set drie weer opende met een break.

Dit keer kon Djokovic op 2-3 de rebreak pakken, wat hij na het inleveren van zijn service op 5-5 nog eens deed. Een tiebreak moest er dus weer aan te pas komen, waarin het over en weer ging. Na twee opeenvolgende minibreaks kwam Thiem op 6-4 en matchpoints, waarbij de tweede raak was: 6-7 (5), 6-3, 7-6 (5).

Door zijn zege is Thiem als eerste zeker van een plekje in de halve finales. Djokovic en Federer zullen onderling uit gaan maken wie uit die groep eveneens door mag, de Italiaan Matteo Berrettini lijkt min of meer uitgeschakeld.

NBA: Heat-rookie Kendrick Nunn blijft verbazen

Eén van de positieve verrassingen van dit prille NBA-seizoen is de goede start van de Miami Heat. In eigen huis werd vannacht met 117-108 van de Detroit Pistons gewonnen. Alweer was rookie Kendrick Nunn één van de smaakmakers bij de Heat. Opmerkelijk, want de route van Nunn naar de NBA was verre van ideaal.

De traditionele route van basketballers richting de NBA loopt via het universiteitssysteem. Hier wordt in principe vier jaar ‘college basketball’ gespeeld (de beste spelers vertrekken na een jaar al naar de profs) waarna de grootste talenten zich beschikbaar stellen voor de draft. In de draft mag elke NBA-ploeg twee spelers kiezen. Voor Kendrick Nunn liep deze weg net iets anders.

In het derde jaar bij zijn universiteit van Illinois werd hij aangeklaagd voor een geweldsincident. Er werd buiten de rechtszaal geschikt en alleen de aanklacht dat hij met water naar een vrouw heeft gegooid bleef staan, maar zijn naam was besmeurd. Zijn universiteit besloot hem te schorsen, waardoor Nunn gedwongen was om zijn college carrière te vervolgen bij Oakland. Hier moest hij wegens regels van de NCAA (bond van Amerikaanse universitaire sporters) een jaar op de bank zitten voordat hij weer mocht spelen.

In 2018 stelde Nunn zich beschikbaar voor de draft, maar geen van de ploegen koos hem uit, waardoor de guard gedwongen werd zijn loopbaan in de G-League te beginnen. De G-League is de development league van de NBA, waar de profteams hun mindere spelers kunnen stallen. Het verschil in niveau, aandacht en salaris tussen beide competities is gigantisch. Het salaris voor G-League spelers is 35.000 dollar per seizoen. Als je dit in de NBA per wedstrijd krijgt heb je een matig salaris.

Nunn speelde in de G-League bij de Santa Cruz Warriors, het B-team van Golden State. De Golden State Warriors zagen niet genoeg potentie om hem over te hevelen naar het A-team, ironisch want ze zouden hem nu uitstekend kunnen gebruiken. Miami nam de gok wel, bood hem 3 miljoen voor twee jaar en Nunn beloont zijn werkgever sindsdien met uitstekend spel.

Tegen de Pistons kwam Nunn tot twintig punten, net zoveel als veteraan Jimmy Butler. In het oosten staat de Heat achter de Celtics nu gedeeld tweede.

Een andere rookie leidde de Chicago Bulls naar een overwinning tegen de New York Knicks. Coby White maakte bijna in zijn eentje het verschil in het vierde kwart, waarin hij zeven driepunters raak schoot en meer punten maakte dan de Knicks samen. White eindigde met 27 punten in het duel dat met 120-108 werd gewonnen.

De Knicks staan dit seizoen stijf onderaan in de NBA. Deze zomer had de Knicks voldoende salarisruimte om een sterspeler aan te trekken, maar de ploeg moest met afgrijzen toekijken hoe de één na de andere speler bij een concurrent tekende. Het meest pijnlijke was dat zowel Kyrie Irving als Kevin Durant bij stadgenoot Brooklyn Nets tekenden. Voor de Knicks bleef de tweede garnituur free agents over, de spelers die blij waren dat ze nog ergens aan de bak konden. Het is aan de selectie te merken. Veel power forwards die aan het eind van hun carrière zijn, of waarvan geen groei verwacht mag worden. Eén van de weinige lichtpuntjes is rookie RJ Barrett. Hij speelde vorig jaar in het college team van Duke samen met Zion Williamson, de grote sensatie die binnenkort zijn NBA debuut zal maken voor de New Orleans Pelicans. Barrett draagt de last en hoop van de hele Big Apple op zijn schouders. Hij speelt verdienstelijk (21 punten en 9 assists tegen de Bulls), maar zal veel versterking nodig hebben om van de Knicks weer een topploeg te maken.

Uitslagen

Indiana Pacers – Oklahoma City Thunder 111 - 95
Philadelphia 76ers – Cleveland Cavaliers 98 – 97
Miami Heat – Detroit Pistons 117 – 108
Chicago Bulls – New York Knicks 120 – 102
Denver Nuggets – Atlanta Hawks 121 – 125
Phoenix Suns – Los Angeles Lakers 115 – 123
Utah Jazz – Brooklyn Nets 119 – 114
Sacramento Kings – Portland Trail Blazers 107 - 99

Stand Eastern Conference

Boston Celtics 8-1
Toronto Raptors 7-3
Milwaukee Bucks 7-3
Miami Heat 7-3
Philadelphia 76ers 7-3
Indiana Pacers 7-4
Cleveland Cavaliers 4-6
Brooklyn Nets 4-6
Charlotte Hornets 4-6
Atlanta Hawks 4-6
Chicago Bulls 4-7
Detroit Pistons 4-8
Orlando Magic 3-7
Washington Wizards 2-6
New York Knicks 2-9

Stand Western Conference


Los Angeles Lakers 8-2
Utah Jazz 8-3
Houston Rockets 7-3
Los Angeles Clippers 7-3
Denver Nuggets 7-3
Phoenix Suns 6-4
Dallas Mavericks 6-4
Minnesota Timberwolves 6-4
San Antonio Spurs 5-5
Sacramento Kings 4-6
Oklahoma City Thunder 4-7
Portland Trail Blazers 4-7
Memphis Grizzlies 3-7
New Orleans Pelicans 2-8
Golden State Warriors 2-9 

Heat-rookie Kendrick Nunn blijft verbazen (Pro Shots / Action Images)
Heat-rookie Kendrick Nunn blijft verbazen (Pro Shots / Action Images)

Groot lek in chips niet aangepakt door Intel

Ondanks de ontdekking van een lek in chips van Intel die door de Systeem- en netwerkbeveiligingsgroep (VUsec) van de Vrije Universiteit Amsterdam afgelopen mei bekend werd gemaakt, blijkt dat de chips van Intel kwetsbaar blijven door onvolledige en gebrekkige aanpassingen door de chipsfabrikant. Dit maken VUsec-onderzoekers bekend in een artikel in de New York Times.

Gevoel voor urgentie ontbreekt bij Intel
Het gaat niet om een nieuw lek in de chips van Intel, maar een onderdeel van de kwetsbaarheden die de onderzoekers ontdekten en waar ze afgelopen mei over publiceerden. “Door een gebrek aan gevoel voor urgentie en de wil om alle problemen op te lossen bij Intel voelen wij ons genoodzaakt om onze volledige analyse van de kwetsbaarheden in Intel-chips openbaar te maken,” aldus hoogleraar systeem- en netwerkbeveiliging van VUSec Herbert Bos en zijn co-groepsleiders Cristiano Giuffrida en Kaveh Razavi. Samen met hun promovendi, Stephan van Schaik, Alyssa Milburn, Sebastian Österlund en Pietro Frigo en collega Jonas Theis analyseerden zij de kwetsbaarheden.

Volledige openheid
Intel gaf een dag voor de publicatie in mei aan meer tijd nodig te hebben om alle kwetsbaarheden die waren gevonden door VUSec en gerapporteerd aan de chipsfabrikant te repareren. Op verzoek van Intel zijn uit de eerdere publicatie van VUSec op het laatste moment enkele belangrijke onderdelen weggelaten die aantonen dat het probleem bij Intel veel groter was dan de fabrikant deed voorkomen. Een moeilijke beslissing, maar om de veiligheid van gebruikers te garanderen gaf VUSec alleen inzicht in kwetsbaarheden die inmiddels waren gerepareerd door Intel. Om de overige problemen op te kunnen lossen in de chips is door Intel destijds een nieuw embargo ingesteld: 12 november. “Intel blijkt nu, na meerdere analyses door VUSec, de overige kwetsbaarheden niet te hebben opgelost en de computerveiligheid van hun gebruikers niet serieus genoeg te nemen. Daarmee ligt gevoelige informatie nog steeds voor het oprapen,” aldus Bos.

Kwetsbaarheid
De kwetsbaarheid stelt een aanvaller in staat om op triviale wijze ‘mee te luisteren’ naar wat de Intel-processor doet met data van andere gebruikers: in andere programma’s, in andere virtuele machines, in het besturingssysteem, en zelfs in de zwaarbeveiligde security enclaves die Intel sinds enkele jaren ondersteunt. Het enige dat een aanvaller nodig heeft is een programma dat draait op de machine van het slachtoffer. In een cloud-omgeving is dat triviaal, maar ook op een gewone pc draaien wij voortdurend programma’s van onbekende origine, bijvoorbeeld wanneer wij websites bezoeken die Javascript bevatten (en dat zijn bijna alle websites tegenwoordig). De versies van de kwetsbaarheden die waren weggelaten uit het oorspronkelijke artikel behoorden tot de krachtigste wapens in handen van aanvallers. Zo konden de VU-onderzoekers de hash van het wachtwoord van de administrator lekken in slechts 30 seconden.

Hyperthreading
Het probleem wordt door de VU-onderzoekers RIDL (Rogue In-Flight Data Load) genoemd en door Intel MDS (Microarchitectural Data Sampling). Intel heeft na de eerdere publicatie van de kwetsbaarheden in mei, aangegeven dat de gepubliceerde problemen updates vergt in de microcode van de processor én in de software (waaronder het besturingssysteem). Hierover zijn destijds in samenwerking met Microsoft en Apple een reeks maatregelen ontwikkeld. Deze zouden gebruikers bescherming moeten bieden tegen aanvallers die hiervan misbruik maken. Het VUSec-team vindt deze maatregelen niet ver genoeg gaan en raadt aan om hyperthreading in Intel processoren uit te zetten. Dit lost niet alle problemen op, maar neemt wel de grootste gevaren weg.

WAS blijft nog tot zeker 2022

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus heeft besloten de sirenes (het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem, WAS) in Nederland vooralsnog te continueren. Dit in tegenstelling tot de eerdere aankondiging van het uitfaseren van het systeem.

Grapperhaus vindt het draagvlak en vertrouwen essentieel om te komen tot een besluit van uitfaseren van de sirenes en voldoende vertrouwen in de robuustheid van onze crisiscommunicatiemiddelen.In het najaar van 2020 zal Grapperhaus een besluit nemen of het WAS per 1 januari 2022 wordt uitgefaseerd.

Nieuwe rechtszaak om genocide-piet

Ons bereikte het bericht dat er een tweede rechtszaak (voorlopige voorziening) aangespannen is om de landelijke intocht van Sinterklaas op 16 november 2019 in Apeldoorn. Per mail kregen wij de onderstaande toelichting. 

"Bij de eerste rechtszaak heeft de voorzieningenrechter bepaald dat in het kader van de evenementenvergunning niet getoetst mag worden of de afwezigheid van Zwarte Pieten in strijd is met de openbare orde. Tevens heeft de voorzieningenrechter op 7 november 2019 de burgemeester van Apeldoorn de gelegenheid geboden om in deze week op nog zelf op het handhavingsverzoek te beslissen.

De burgemeester heeft zich op de absurde standpunten gesteld dat "genocide geen verstoring van de openbare orde is" en dat "in theorie vrijdag" nog op het handhavingsverzoek kan worden beslist. Bij een beslissing op het handhavingsverzoek op vrijdag 15 november 2019 bereikt die beslissing mij pas nadat de intocht al is geweest en kan ik dus ook niet meer naar de rechtbank voor rechtsbescherming. Een beslissing is niet genomen en ook niet in zicht, daarom ga ik nu, drie dagen voor de intocht, naar de rechtbank.

Het handhavingsverzoek ziet erop dat niet‐zwarte Pieten, waaronder mede te verstaan ‘roetveegpieten’, aan de gemeentegrens of bij binnenkomst in de stad zullen worden geweerd en/of worden aangehouden. Dus als de rechtbank deze nieuwe voorlopige voorziening toewijst, kan de burgemeester geen landelijke intocht houden op 16 november 2019 met 'roetveegpieten'. Zwarte Pieten mogen dan uiteraard wel!"

Agenten gebeten en bespuugd na melding geluidsoverlast

Het is vervelend als je midden in de nacht wakker wordt gehouden door het lawaai van buurtgenoten. Maar als je de veroorzakers aanspreekt en dat met bijtwonden en schoppen in gezicht en op ribben moet bekopen, is te gek voor woorden. Drie agenten raakten in de nacht van maandag op dinsdag gewond toen ze na meldingen poolshoogte gingen nemen aan de Koeweide in Rotterdam. Een vader (54), zoon (31) en diens vriendin (29) zijn aangehouden.

Buurtgenoten lieten de politie weten dat er rond 01.45 uur nog altijd veel lawaai en geruzie klonk vanuit een woning aan de Koeweide. Agenten gingen er naar toe en raakten in gesprek met de bewoners en een man die op bezoek was. Ze wilden het laten bij een waarschuwing, als het verder rustig zou blijven. De bewoners stelden zich echter opstandig op, en het stemvolume ging niet omlaag. Vervolgens weigerde de man zich te legitimeren, wat tot gevolg had dat de agenten hem wilden aanhouden. En toen ging de Rotterdammer vol in verzet.

Gebeten
Bij de worsteling die ontstond, waarbij een van de verdachten ook een agent van de portiektrap probeerde te duwen, werden rake klappen uitgedeeld. Een agent werd hard gebeten in zijn arm en kreeg een schop tegen zijn mond. Een tweede agent werd gebeten, geschopt en geslagen. Een ander liep schaafwonden en blauwe plekken op. De agenten zijn bespuugd en kregen voortdurend ziektes en bedreigingen richting henzelf en hun familieleden om de oren. Uiteindelijk kon de man onder controle worden gebracht. De vader en vrouw zijn aangehouden voor belediging en belemmering.

Bloedonderzoek
De agenten krijgen antibiotica en ondergaan bloedonderzoeken of de beten en het spugen nog gevolgen op de lange termijn hebben. Zij zullen nog een poos in onzekerheid zitten tot die uitslag volgt. Zij zijn opgevangen door hun team. De 31-jarige Rotterdammer zit nog vast. De 54-jarige man en 29-jarige vrouw zijn heengezonden, zij moeten zich op een later moment verantwoorden voor de rechter.

Agenten gebeten en bespuugd na melding geluidsoverlast (Afbeelding: Politie)
Agenten gebeten en bespuugd na melding geluidsoverlast (Afbeelding: Politie)

Tempo vormgeving Wmo toezicht moet omhoog

Het tempo waarin gemeenten het Wmo toezicht invullen is te laag. Het duurt te lang voordat het Wmo toezicht in Nederland overal van een gelijkwaardig en voldoende niveau is. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dringt er in het rapport ‘Wmo toezicht in 2018’ op aan dat dit omhoog gaat.

Sinds de invoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de maatschappelijke zorg en toezicht hierop. Het vormgeven en ontwikkelen van het Wmo toezicht blijft voor de gemeenten een kwestie van hard doorwerken. Vanaf het begin had de opbouw van het toezicht bij de gemeenten een lage prioriteit. IGJ stelt vast dat het voor de gemeenten nog steeds vallen en opstaan is om het een goede invulling te geven.

Gemeenten vullen hun toezichthoudende taak heel verschillend in. De onafhankelijkheid en de transparantie van het toezicht is niet uniform en consistent. De gemeenten die goed op weg zijn met de randvoorwaarden voor goed Wmo toezicht moeten dit niveau vasthouden. De gemeenten die er nog niet zijn moeten zorgen dat zich bij deze groep aansluiten. Lukt dat niet, dan schaadt dit het vertrouwen in het Wmo toezicht.

De inspectie ziet dat er langzaam een verschuiving optreedt van alleen reactief naar meer pro-actief toezicht. De meeste gemeenten hebben ervoor gezorgd dat meldpunten voor calamiteiten en geweldsincidenten goed te vinden zijn. Toch is het nog niet overal duidelijk geregeld en vastgelegd dat de Wmo toezichthouder zijn werkzaamheden onafhankelijk en zelfstandig kan uitvoeren.

IGJ rapporteert jaarlijks aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de uitvoering van het Wmo toezicht. Doel van deze rapportage is eerst en vooral het verbeteren van de kwaliteit van het Wmo toezicht op gemeentelijk niveau. Daarnaast is het zaak om de samenwerking tussen de Wmo toezichthouder(s) en de rijksinspecties in stand te houden en waar nodig te versterken. Ook doet de inspectie aanbevelingen om de kwaliteit van het Wmo toezicht en de samenwerking te verbeteren.

Het rapport is gemaakt op basis van een enquête onder 355 gemeenten. Ook zijn de ervaringen meegenomen van de inspectie in de samenwerking met Wmo toezicht en de vragen die zij van gemeenten en toezichthouders krijgt.

Bijleveld: vervolgstap samenwerking EU en NAVO nodig

De EU-raad Buitenlandse Zaken met Defensieministers vond dinsdag plaats in Brussel. Minister Ank Bijleveld-Schouten pleitte er voor meer coördinatie tussen de Europese Unie en de NAVO. “De dreigingen voor onze veiligheid worden meer en meer complex, divers en onzeker. Daarom is het nodig om een vervolgstap te zetten in de samenwerking.”

Nederland wil meer focus in de gezamenlijke Defensie-inspanningen. Hiervoor moet duidelijker worden hoe de EU en de NAVO elkaar aanvullen en hoe meer en beter kan worden samengewerkt. Wat betreft minister Bijleveld is het de hoogste tijd om deze discussie te voeren. “De vraag is hoe de Europese waarden en belangen te verdedigen. De NAVO blijft de hoeksteen van onze collectieve veiligheid. Maar er moet gesproken worden over hoe Europa meer verantwoordelijkheid kan gaan dragen. Samenwerking en coördinatie tussen de NAVO en de EU zijn daarbij van groot belang.”

Nieuwe Pesco-projecten
Ook werd gesproken over de defensieprojecten die vallen onder Pesco (permanent gestructureerde samenwerking). Samen met veel andere landen vindt Nederland het belangrijk dat ook niet EU-landen onder voorwaarden aan Pesco kunnen deelnemen. Denk daarbij aan landen als Canada, Noorwegen, de Verenigde Staten en mogelijk straks het Verenigd Koninkrijk. Hoewel er uitgebreid over een oplossing is gesproken, werd nog geen overeenstemming bereikt. Wel stemde de Raad in met een 3e reeks van 13 nieuwe Pesco-projecten. Nederland neemt deel aan het project 'Cyber and information domain coordination centre' en 'Timely warning and interception with space-based theatre surveillance'.

Rutte en Schouten in gesprek met boeren over stikstofproblematiek

Mark Rutte en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreken vandaag op het Catshuis met een delegatie van boeren over de gevolgen voor agrarische bedrijven van het ongeldig verklaren door de Raad van State van vergunningverlening op basis van het Programma Aanpak Stikstof.

Eerder heeft de minister-president – samen met ministers Van Nieuwenhuizen en Van Veldhoven – een gesprek gehad met bouw- en GWW-bedrijven over de stikstof- en PFAS-problematiek.

FOK! Wat een weer: bewolkt, buien en kans op onweer

Vandaag is het wisselend bewolkt en trekken er buien over het land met daarbij vooral in de kustgebieden een kleine kans op onweer en hagel. Later in de middag en in de avond neemt de buiigheid af. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De wind is zuidwestelijk en matig, in het noordelijk kustgebied aanvankelijk nog krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. Aan de westkust is de wind in de eerst vrij krachtig tot krachtig uit het westen. In de loop van de dag neemt de wind aan zee af naar matig uit en zuidwestelijke richting.

Komende nacht komen er naast opklaringen ook enkele wolkenvelden voor. Het blijft op de meeste plaatsen droog. In het noorden is er kans op een mistbank. De minimumtemperatuur ligt rond de 3°C. De wind wordt zuidoostelijk, zwak tot matig.

Morgen overdag is het half tot zwaar bewolkt en met name in het zuiden en midden van het land kan soms (lichte) regen vallen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De zuidoostenwind is matig, in de kustgebieden wordt de wind (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

De rijnbrug bij Emmerich in Duitsland
De rijnbrug bij Emmerich in Duitsland

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

In een derde van beroepen op hoogste niveau is meerderheid vrouw

In ruim een derde van de beroepsgroepen op het hoogste niveau werken meer vrouwen dan mannen, vooral in de zorg- en welzijnssector, en in het onderwijs. Dit hangt samen met de studiekeuze van mannen en vrouwen. In de andere beroepsgroepen zijn mannen oververtegenwoordigd. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS over de geslachtsverhouding bij beroepen en onderwijsrichtingen, naar aanleiding van vragen uit de media.

In 2018 was 45 procent van de werkenden in beroepen op hbo- of wo-niveau een vrouw, in 2013 was dat 43 procent. Bij beroepen op de lagere beroepsniveaus bleef het aandeel vrouwen gelijk, of daalde in deze periode. In beroepen op het hoogste niveau worden complexe en gespecialiseerde taken uitgevoerd, waarvoor in de meeste gevallen een hoger (hbo) of wetenschappelijk (wo) onderwijsniveau vereist is. Vooral in sociale beroepen op dit niveau is het aandeel vrouwen relatief groot, in ICT- en technische beroepen en in het management werken juist meer mannen. Bij de ondervertegenwoordiging van vrouwen in managementfuncties speelt onder meer mee dat vrouwen vaker in deeltijd werken dan mannen. Deeltijdwerkers hebben minder vaak een managementfunctie dan voltijdwerkers.

Vrouwen minder vaak in de top
In beroepen in de top van de overheid en het bedrijfsleven is het aandeel vrouwen vaak lager dan het aandeel mannen. Zo was 36 procent van de Tweede Kamerleden in 2018 vrouw, bij topfuncties binnen de rijksdienst was dat 38 procent. Wel waren er eind 2018 meer vrouwelijke dan mannelijke rechters, namelijk 63 procent. In raden van commissarissen en besturen zijn vrouwen ruim in de minderheid, maar hun aandeel neemt wel toe. In 2017 was 1 op de 5 topbestuurders van de 500 grootste bedrijven een vrouw, en bijna 1 op de 6 topbestuurders van de 5.000 grootste bedrijven.

Sociale beroepen hebben grootste aandeel vrouwen
De beroepen op het hoogste niveau met relatief de meeste vrouwen zijn te vinden in de zorg- en welzijnssector, en in het onderwijs. De top tien beroepsgroepen wordt aangevoerd door gespecialiseerd verpleegkundigen en leerkrachten in het basisonderwijs: in 2018 was meer dan 80 procent van de werkenden in deze beroepen vrouw. Andere beroepen met meer dan 70 procent vrouwen zijn maatschappelijk werker, psycholoog en socioloog, en fysiotherapeut.

De top tien beroepen op het hoogste beroepsniveau met de meeste vrouwen wordt afgesloten door artsen. Vrouwen zijn onder andere in de meerderheid onder basisartsen, apothekers en huisartsen, terwijl mannen in de meerderheid zijn onder medisch specialisten en tandartsen. Deze lijst van tien beroepen is tussen 2013 en 2018 nauwelijks veranderd. Het aandeel vrouwen groeide bij deze beroepen het sterkst onder psychologen en sociologen, artsen, auteurs en taalkundigen, en fysiotherapeuten.

Mannenberoepen op het hoogste niveau
Mannen met een hoog beroepsniveau zijn in de meerderheid in de ICT, techniek en in het management. Beroepen op het hoogste beroepsniveau met 90 procent of meer mannen zijn elektrotechnisch ingenieur, manager logistiek, manager ICT, en manager productie. Ook de top tien beroepen op het hoogste niveau met de meeste mannen is sinds 2013 nauwelijks veranderd.

Bijna drie kwart hoogopgeleiden met diploma zorg en welzijn is vrouw
Het grote aandeel vrouwen dat werkzaam is in beroepen van het hoogste beroepsniveau in zorg en onderwijs, hangt samen met een groot aandeel vrouwen met een afgeronde opleiding in deze richtingen. Van de hoogopgeleide 15- tot 75–jarigen met een diploma in gezondheidszorg en welzijn was 73 procent in 2018 vrouw. In het onderwijs was dat 72 procent. Mannen zijn ruim in de meerderheid onder hoogopgeleiden met een afgeronde opleiding in informatica (87 procent) en techniek (82 procent). Met uitzondering van informatica, en vormgeving, kunst, talen en geschiedenis, is het aandeel vrouwen hoger onder 15- tot 45-jarigen, dan onder 45- tot 75-jarigen.

Studierichtingen hoger onderwijs met meerderheid vrouwen of mannen
In het studiejaar 2018/’19 stonden 748.000 studenten ingeschreven voor een studie in het hoger onderwijs (hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs). Daarvan was 51,4 procent (384.000) vrouw, en 48,6 procent (364.000) man. Vrouwelijke studenten zijn in de meerderheid in studierichtingen als diergeneeskunde en -verzorging, welzijn en gezondheidszorg. Studierichtingen waarin mannen de overhand hebben, bevinden zich voornamelijk in de technische hoek, zoals informatica, techniek en technische dienstverlening, transport en logistiek.

Win 5x Annabelle Comes Home op blu-ray

Naast het Marvel Cinematic Universe zijn er niet zo veel succesvolle filmuniversa; het blijkt voor veel studio's toch lastig om zoiets goed op te bouwen. Maar toch is er uit de horrorfilm The Conjuring een leuk wereldje ontstaan: het Conjuring Universe. De nu zesdelige filmserie weet prima films af te leveren, waaronder een paar over de creepy houten pop Annabelle.

Annabelle Comes Home: Annabelle

De nieuwste film uit deze reeks, Annabelle Comes Home, laat een nieuw hoofdstuk zien uit de geschiedenis van de demonische pop in het huis van de Warrens. Deze film is nu bovendien te huur, te koop en wat dies meer zij om lekker thuis op de bank bij te griezelen. De film is verkrijgbaar op dvd en blu-ray en kun je als enkele film kopen, als trio van alle Annabelle-films of in een box met de gehele zesdelige Conjuring-filmserie.

Demonologen Ed en Lorraine Warren (Patrick Wilson en Vera Farminga uit The Conjuring films) hebben in hun kelder een duistere verzameling aangelegd, waaronder de helse pop Annabelle, die bezeten is door het kwaad. Terwijl Judy, de tienjarige dochter van de Warrens, rustig ligt te slapen, ontwaakt Annabelle de boze geesten in haar kamer. Er volgt een gruwelijke nacht…

Annabelle Comes Home packshot

Wil je dit graag zien? Ren dan naar de winkel! Of nee, wacht, doe mee aan de prijsvraag, want FOK! mag vijf blu-rays van de film weggeven en wie weet komt Annabelle wel naar jouw home. 

Update

De actie is voorbij. De brievenbussen van Ash, henk321, kaykay5, Just22 en Fritz38 worden binnenkort gevuld met een blu-ray van Annabelle Comes Home. Gefeliciteerd!

Belasting- en premiedruk huishoudens in 2018 niet hoger

De druk van inkomstenbelasting, premies volksverzekeringen en overige premies op het bruto-inkomen van huishoudens bleef in 2018 gemiddeld 38,5 procent, vrijwel even hoog als in 2017. In 2016 was dit 37,7 procent. De hogere inkomensgroepen betalen de meeste belasting en premies. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de inkomens van huishoudens.

Huishoudens in Nederland betalen belasting over hun bruto-inkomen. De belasting bestaat uit de inkomstenbelasting en de premies voor de volksverzekeringen AOW, Anw en Wlz (voorheen AWBZ). Daarnaast drukken premies voor werknemersverzekeringen (tegen werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid), pensioenpremies en premies voor zorg- en ziektekostenverzekeringen op het bruto-inkomen. Sinds 2013 is de gemiddelde druk minder geworden door een daling van de verschuldigde pensioenpremie. Na 2016 is de druk iets opgelopen, door een hogere inkomstenbelasting. De belasting- en premiedruk schommelt sinds de herziening van het belastingstelsel in 2001 rond de 40 procent.

Belastingdruk neemt toe met het inkomen
Wanneer huishoudens op volgorde van hun inkomen worden ingedeeld in tien even grote groepen, blijkt dat de belasting- en premiedruk voor huishoudens in de tweede tienprocentsgroep het laagst is met 24 procent. De druk neemt toe naarmate het inkomen stijgt tot gemiddeld 44 procent voor de hoogste inkomens. Voor huishoudens in de laagste inkomensgroep is de totale belasting- en premiedruk hoger dan in de tweede groep. In de laagste groep komen relatief veel zelfstandigen en studenten voor met zeer lage inkomens. Verplichte premies, zoals voor de basisverzekering voor de Zorgverzekeringswet drukken dan zwaarder op het bruto-inkomen.

Hoogste druk voor werknemers
Het gemiddelde huishoudensinkomen was bruto gemiddeld 68.500 euro. Dit is opgebouwd uit het primaire inkomen (het inkomen uit arbeid, de eigen onderneming en vermogen) en de ontvangen uitkeringen en overdrachten.

Huishoudens met een hoofdinkomen dat werd verdiend als werknemer hadden in 2018 een bruto-inkomen van gemiddeld 84.600 euro. Daarvan waren ze vervolgens gemiddeld 44 procent kwijt aan belastingen en premies. Het restant, 56 procent oftewel 47.500 euro, is het gemiddeld besteedbaar inkomen, dat wil zeggen het bedrag dat netto overblijft.

De belastingdruk voor zelfstandigen was lager. Zij hebben geen werkgevers die automatisch premies voor werknemersverzekeringen inhouden en betalen alleen premies voor volksverzekeringen en voor particuliere verzekeringen die zij zelf afsluiten. Bij gepensioneerden worden geen AOW-premie en premies voor werknemersverzekeringen meer ingehouden.

Belasting en premies over het bruto-inkomen dragen bij aan de herverdeling van inkomen. Vanuit de betaalde bedragen worden uitkeringen, sociale voorzieningen en overdrachten gefinancierd. Zo bestaat het bruto-inkomen van gepensioneerden voor gemiddeld 80 procent uit uitkeringen AOW en Anw en uit werknemerspensioen en uitkeringen uit particuliere inkomensverzekeringen (lijfrentes e.d.), waarvoor zij in hun werkzame leven doorgaans premies hebben betaald.

Gestandaardiseerd inkomen bijna 30.000 euro
In 2018 bedroeg het gemiddelde gestandaardiseerd besteedbaar inkomen 29.500 euro. In 2017 was dit 29.200 euro. Het gestandaardiseerd inkomen is het besteedbaar inkomen (na herverdeling), gecorrigeerd voor grootte en samenstelling van het huishouden. Inkomens van verschillende huishoudens zijn onderling te vergelijken op basis van het gestandaardiseerd inkomen.

Van alle Nederlandse huishoudens had ruim 39 procent in 2018 een koopkracht van 30.000 euro of hoger. Werknemers hadden gemiddeld een koopkracht van bijna 32.000 euro. Van hen had ruim 49 procent een koopkracht van minstens 30 duizend euro. Voor gepensioneerden lag dit percentage lager, namelijk net onder de 26 procent.

Brexit Party laat BoJo met rust

De Brexit Party van de eurosceptische europarlementariër Nigel Farage heeft besloten om bij de Britse parlementsverkiezingen van 12 december geen kandidaten in stelling te brengen in kiesdistricten waar de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson de scepter zwaait. Volgens Farage zou het afsnoepen van Conservatieve stemmen namelijk een tweede Brexit-referendum dichterbij brengen. Farage wil zijn pijlen vooral richten op de Labour-oppositie.

Eerder zei Farage dat hij Johnsons partij te vuur en te zwaard zou bestrijden, tenzij de premier zijn exitovereenkomst met de EU zou laten varen en de EU zonder deal zou verlaten. Die deal is namelijk erger dan in de EU blijven, stelde Farage nog maar kort geleden.

Johnson slaagde er onlangs in de door zijn partij gehate vangnetregeling te schrappen om de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek open te houden. Deze is vervangen door een juridische constructie waarbij Noord-Ierland wettelijk gezien Britse douane-regels volgt, maar in de praktijk die van de EU. Deze deal moet nog wel door het Britse parlement, en hiervoor zoekt Johnson via de komende verkiezingen een mandaat. Zijn voorganger Theresa May zag haar exitovereenkomst drie keer stranden in het Lagerhuis.

De vrees binnen Johnsons partij was dat Farage de stemmen dusdanig zou splijten dat de Conservatieven in zoveel kiesdistricten het nakijken zouden hebben, dat Corbyn via de achterdeur premier kon worden. Naar verluidt heeft de Conservatieve Partij druk uitgeoefend op Farage, maar het is ook mogelijk dat de voormalige UKIP-leider simpelweg niet voldoende kandidaten heeft kunnen vinden om in alle kiesdistricten mee te doen.

Verraad
De beslissing van Farage is hoe dan ook een probleem voor de Labour-partij van Jeremy Corbyn. Die is door de leden tot een anti-Brexithouding gedwongen, terwijl een hoop veelal oudere traditionele Labour-stemmers - vooral in het noorden van Engeland - de Brexit bij het referendum van 2016 hebben gesteund. Het plan van Labour om bij verkiezingswinst een nieuw referendum te houden - tussen een nieuwe door Corbyn te sluiten deal en in de EU blijven - zou door deze stemmers als verraad worden gezien.

Corbyn zelf is overigens al zijn hele politieke carrière euroscepticus, maar niet om dezelfde reden als de harde kern van Johnsons partij. Hij vindt de EU een sta-in-de-weg voor zijn plannen om nutsvoorzieningen te nationaliseren, terwijl de Conservatieve eurosceptici juist een economisch liberaal en onafhankelijk Verenigd Koninkrijk nastreven. Liberaler dan de EU, stellen sommigen, en boze tongen beweren dat het hen vooral te doen is om belastingregels die de EU zou willen instellen, omdat dat rijke Conservatieve parlementsleden zou dwarsbomen.

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.