Brexit Party Nigel Farage gaat als een speer

Bij de komende Europese verkiezingen werd al verwacht dat de nieuwe Brexit Party van voormalig UKIP-partijleider Nigel Farage de grootste onder de Britse europarlementariërs zou worden. Dit wordt bevestigd door een peiling van de Britse krant The Observer. Maar erger voor premier Theresa May is dat Farage indien er Britse parlementsverkiezingen zouden worden gehouden, op ongeveer net zoveel stemmen als haar Conservatieve Partij kan rekenen.

Bij dat laatste moet wel de kanttekening dat dit de partij van Farage vanwege het districtenstelsel 'slechts' rond de 26 zetels op zou leveren - oftewel 4 procent van het totaal. Maar het bevestigt de angst van de Conservatieven waardoor voormalig premier David Cameron zich in 2016 genoodzaakt zag het Brexitreferendum uit te schrijven.

Voor de Europese verkiezingen zou de Brexit Party met 34 procent van de stemmen op veruit de meeste steun kunnen rekenen. De verwachting is dat Farage dat resultaat als steun in de rug zal zien voor zijn stelling dat het Verenigd Koninkrijk de EU direct zonder deal moet verlaten. En dat zal tot nog meer spanning in de partij van May kunnen leiden dan er toch al was.

Verdeeld
Weliswaar wordt verwacht dat er ook veel Brexit-tegenstanders gaan stemmen, maar hun probleem is dat ze verdeeld zijn over een aantal partijen - inclusief Labour wiens Brexit-standpunten nou niet bepaald overlopen van duidelijkheid.

Zo halen de Liberal-Democrats, de Greens, de SNP en Change UK volgens de peiling samen 27 procent van de stemmen. Dat is 11 procentpunt minder dan de Brexit Party en UKIP bijelkaar. Labour wordt op 21 procent geschat en de Conservatieven op een schamele 11.

Voor parlementsverkiezingen zouden de Conservatieven volgens dezelfde poll 22 procent van de stemmen halen en de Brexit Party 21 procent. Dit beeld wordt bevestigd door een peiling van de Sunday Telegraph, waar de partij van Farage 20 procent scoort, een procentpunt meer dan Mays partij. Volgens hun projectie scoort Farage dan overigens 49 zetels.