VVD wil 'risicovolle' geldautomaten bij woningen tijdelijk sluiten

Als het aan de VVD in Amsterdam ligt, gaan geldautomaten die een 'hoog risico' op plofkraken hebben tijdelijk dicht. De partij vraagt het Amsterdamse stadsbestuur om met spoed een overzicht te maken en daarna tot sluiting van bepaalde geldautomaten over te gaan.

VVD-fractievoorzitter Marianne Poot stelt de vragen naar aanleiding van de plofkraak in de Haarlemmermeerstraat in de nacht van zondag op maandag. 'De fractie van de VVD vreest dat, gelet op aard, omvang en frequentie van de plofkraken die plaatsvinden in de stad, het niet is uitgesloten dat bewoners in de toekomst ernstig gewond kunnen raken. Of zelfs erger dan dat', schrijft Poot.

Eerder vroeg ze al om een risicoanalyse van de geldautomaten. Toen kreeg Poot van burgemeester Femke Halsema te horen dat de ING, Rabobank, Volksbank en ABN AMRO al zo'n analyse hebben gemaakt. ABN AMRO en de politie zouden al een inventarisatie hebben gedeeld met de gemeente. Poot wil dat deze informatie wordt gebruikt om veiligheidsmaatregelen te nemen en indien nodig automaten die dicht bij woningen liggen te sluiten.

Ook liet Halsema in mei weten dat er een plan was voor een 'proeftuinsamenwerking' tussen de politie en gemeente. De bedoeling was om data en beelden van beveiligingssensoren en camera’s aan elkaar te koppelen. Hierdoor zou verdacht gedrag sneller worden herkend. 'Hoe staat het met deze beoogde samenwerking? Worden er al camerabeelden gekoppeld?', vraagt Poot.

Dit jaar vonden er dertien plofkraken plaats in de stad. Door de explosie in de Haarlemmerstraat raakte er een bewoner gewond en werden tientallen ramen vernield. Gisteren stond er een 'veiligheidsbus' in de straat, waar buurtbewoners terecht konden met vragen en opmerkingen over de plofkraak.