FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 oktober 2019

Uitzetten of uitzitten: wat gebeurt er met veroordeelde terreurpleger Jawed S.?

Jawed S. werd maandag veroordeeld tot ruim 26 jaar cel voor de terreuraanslag op twee toeristen in het Centraal Station vorig jaar zomer. De Afghaanse S. heeft hier geen verblijfsvergunning en daarom moet hij na zijn straf het land uit. Maar hoe gaat dat in z'n werk?

Nederlandse staatsburgers komen na twee derde van hun straf in aanmerking voor een vervroegde invrijheidstelling. Voor criminele vreemdelingen zit dat iets anders in elkaar. Sinds 2012 komen ze namelijk niet meer in aanmerking voor zo'n voorwaardelijke invrijheidstelling. Wel kunnen ze ervoor kiezen om de opgelegde vrijheidsstraf te onderbreken, op voorwaarde dat ze Nederland verlaten en niet meer terugkomen. Komen ze wel terug, dan moeten ze de resterende straf alsnog uitzitten.

'Als hij niet terug kan of wil, dan zou dat betekenen dat hij die 26 jaar en acht maanden tot de laatste dag moet uitzitten in Nederland', licht Simon van der Woude, advocaat van Jawed S., toe. 'Hij heeft geen recht op voorwaardelijke invrijheidstelling in Nederland. En dat kan nog wel eens ingewikkeld worden. Afghanistan staat namelijk niet bekend als een land dat onderdanen makkelijk terugneemt.

Vreemdelingenbewaring
Ook al is het een scenario dat nog even op zich laat wachten, er komt een moment dat Jawed S. vrijkomt. 'In dit geval zou het waarschijnlijk betekenen dat hij vervolgens in vreemdelingenbewaring wordt genomen en dat Nederland alle mogelijke moeite zal doen om hem uit te zetten naar Afghanistan', zegt Van der Woude.

'Maar het is mede afhankelijk van allerlei factoren of dat lukt. Met name de bereidheid van Afghanistan om daaraan mee te werken. Als Afghanistan hem niet terugneemt, dan komt hij hier gewoon in Nederland weer op straat. Dat is nou eenmaal de manier waarop het gaat.' Als Afghanistan S. wel terugneemt, kan hij dus zijn gevangenisstraf onderbreken. Voorwaarde is wel dat hij dan niet meer terugkeert naar Nederland.

Start renovatie Binnenhof 1 jaar uitgesteld

De start van de renovatie van het Binnenhof en daarmee de verhuizing van de gebruikers van het Binnenhof wordt met 1 jaar uitgesteld tot de zomer van 2021. Dat schrijft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vanavond in een brief aan de Tweede en Eerste Kamer.

De voorbereidingen voor de renovatie van het Binnenhof blijven volop verder gaan. De projectuitgangspunten blijven ongewijzigd en de reeds beschikbare ontwerpen worden niet heroverwogen, zo geeft de staatssecretaris in de brief aan.

Op 7 oktober stuurde staatssecretaris Knops de derde voortgangsrapportage renovatie Binnenhof naar de Tweede Kamer. Daarin gaf hij aan dat een optelling van risico’s en hierdoor het geheel aan onzekerheden maakt dat de start van de renovatie in 2020 en daarmee de verhuizing van de gebruikers van het Binnenhof in de zomer van 2020 wellicht niet gegarandeerd kon worden. Alle relevante informatie, waaronder de recente beleidslijn ten aanzien van de aanpak van de stikstofproblematiek, is opnieuw met alle betrokkenen gewogen en finaal beoordeeld. Op grond van de uitkomsten is besloten om de verhuizing van de gebruikers van het Binnenhof met 1 jaar uit te stellen tot de zomer van 2021.

EK baanwielrennen: Teamsprinters makkelijk naar goud; brons voor teamsprintsters

Op de eerste dag van het EK wielrennen in Apeldoorn hebben de Nederlandse teamsprinters voor het eerste goud gezorgd. In de finale waren trio Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland duidelijk te sterk voor de Britten in een tijd van 42.151.

Teamsprint dames
Nederland heeft zich niet kunnen kwalificeren voor de finale van de teamsprint. De Nederlandse ploeg met Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx kwamen net te kort voor de finale. De Nederlandse ploeg werd derde achter Rusland en Duitsland, die met elkaar gaan uitmaken wie het goud pakt op de teamsprint. Oranje strijd later op de avond nog voor het brons.

Teamsprint mannen
Waar het de dames niet lukte slaagde de Nederlandse ploeg er wel in om de finale te bereiken op het EK. Het trio Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland zetten een tijd neer van 42,338 en waren daarmee drie tienden sneller dan Groot-Brittannië. De beide landen bepalen later op de avond wie het goud wint op de teamsprint.

Scratch vrouwen
Op het onderdeel scratch heeft Kirsten Wild geen medaille kunnen winnen. De race bleef lang gesloten en er moest een eindsprint aan te pas te komen. Wild begon vrij achteraan de sprint en schoof langzaam op, maar de 37-jarige kwam niet in aanmerking voor een medaille en werd teleurstellend zevende. Het goud ging naar de Britse Emily Nelson. Ze won de eindsprint voor de Ierse Shannon McCurley en de Portugese Maria Martins.

Afvalkoers mannen
Roy Pieters heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen op het onderdeel afvalkoers. De 30-jarige Nederlander zat vanaf het begin steeds achteraan en ging er dan ook vroeg uit. Het goud werd een strijd tussen de wegrenners Bryan Coquard en Elia Viviani en daarin was de de Italiaan Viviani duidelijk veel sterker dan de Fransman. Het brons was voor de Pool Filip Prokopyszyn.

Ploegenachtervolging vrouwen
Voor het eerst sinds lange tijd had Nederland weer eens een team op de teamachtervolging bij de vrouwen. Een top resultaat werd niet verwacht en ze zouden uiteindelijk achtste worden in de eerste ronde. Ze werden in de heat nog voorbij de Belgische dames gereden. Duitsland en Groot-Brittanië klokten de snelsten tijden en nemen het donderdagavond in de finale tegen elkaar op. Voor het brons wordt het een duel tussen Italië en Frankrijk.

Teamsprint vrouwen finale
Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx hebben Nederland de eerste medaille bezorgd op het EK in Apeldoorn. De Nederlandse teamsprintsters wonnen de strijd om het brons van Oekraïnië. De zege bij de dames ging overtuigend naar Rusland die in de finale duidelijk sneller waren dan de Duitsers in de finale.

Teamsprint mannen finale
De Nederlandse teamsprinters hebben hun Europese titel geprolongeerd. De Nederlanders Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland al meer dan één jaar ongeslagen en opnieuw wonnen ze weer. In de finale lag Groot-Brittannië na de eerste ronde nog iets voor, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt in de laatste twee rondes. Lavreysen boog de achterstand om in een voorsprong waarna Hoogland het afmaakte in een tijd van 42.151.

Heren veroveren Europese titel Team Sprint. (PRO SHOTS/Paul Meima)
Heren veroveren Europese titel Team Sprint. (PRO SHOTS/Paul Meima)

Deelnemerslijst World Series of Darts Finals in Amsterdam compleet

Het deelnemersveld voor de World Series of Darts Finals 2019 is compleet. Vijf Nederlanders gaan voor eigen publiek spelen in de AFAS Live in Amsterdam.

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld waren vanwege hun prestaties op het World Series-circuit al zeker van deelname. Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan en Danny Noppert kregen van de PDC een wildcard om mee te doen het toernooi. De top acht van het World Series-seizoen stroomt pas vanaf de tweede ronde in. Peter Wright, Rob Cross, Daryl Gurney, Damon Heta, Gary Anderson en James Wade zijn de andere spelers met een beschermde status bij de loting.

Dave Chisnall, Nathan Aspinall, Simon Whitlock, Kyle Anderson en Gabriel Clemens zijn de andere vijf spelers die naast Wattimena, De Zwaan en Noppert een wildcard hebben ontvangen van de bond. Zij starten samen met de vier qualifiers via de wereldranglijst en de winnaars uit het kwalificatietoernooi in de eerste ronde.

Michael Smith, Gerwyn Price, Mensur Suljovic en Ian White kregen een uitnodiging op basis van hun posities op de wereldranglijst. Jonny Clayton, Wayne Jones, Krzysztof Ratajski en Ricky Evans slaagden erin om het kwalificatietoernooi door te komen. De World Series of Darts Finals 2019 staat van 1 tot en met 3 november op het programma. Wade is de titelverdediger, terwijl Van Gerwen de drie edities daarvoor op zijn naam schreef.

Top acht van de World Series Order of Merit
(1) Michael van Gerwen (Nederland)
(2) Peter Wright (Schotland)
(3) Rob Cross (Engeland)
(4) Daryl Gurney (Noord-Ierland)
(5) Damon Heta (Australië)
(6) Raymond van Barneveld (Nederland)
(7) Gary Anderson (Schotland)
(8) James Wade (Engeland)

Top vier via de PDC-ranking
Michael Smith (Engleand)
Gerwyn Price (Wales)
Mensur Suljovic (Oostenrijk)
Ian White (Engeland)

Spelers met een uitnodiging
Dave Chisnall (Engeland)
Nathan Aspinall (Engeland)
Simon Whitlock (Australië)
Jermaine Wattimena (Nederland)
Jeffrey de Zwaan (Nederland)
Danny Noppert (Nederland)
Kyle Anderson (Australië)
Gabriel Clemens (Duitsland)

Winnaars kwalificatietoernooi
Jonny Clayton
Krzysztof Ratajski
Wayne Jones
Ricky Evans

Uitslagen Qualifier - Laatste zestien
Jonny Clayton 6 | 5 Ron Meulenkamp
Ronny Huybrechts 6 | 2 Steve West
Krzysztof Ratajski 6 | 3 James Richardson
Glen Durrant 6 | 0 Carl Wilkinson
Wayne Jones 6 | 4 Robert Thornton
Alan Norris 6 | 5 Andy Boulton
Ricky Evans 6 | 2 Jose De Sousa
Rowby-John Rodriguez 6 | 5 Niels Zonneveld

Finales
Jonny Clayton 6 | 3 Ronny Huybrechts
Krzysztof Ratajski 6 | 0 Glen Durrant
Wayne Jones 6 | 5 Alan Norris
Ricky Evans 6 | 5 Rowby-John Rodriguez

Acht Nederlandse darters geplaatst voor Players Championship Finals

Het vloerseizoen voor de darters zit erop. Er zijn dertig Players Championship-toernooien gespeeld en acht Nederlanders hebben zich geplaatst voor de finales eind november. 

Michael van Gerwen is als achttiende geplaatst op de Players Championship Finals. De Vlijmenaar sloeg dit seizoen veel vloertoernooien over, waardoor hij een lage plaatsing heeft gekregen. Hij won in het begin van het jaar wel twee toernooien. Van Gerwen treft de nummer 47, WK-kwartfinalist Luke Humphries in de eerste ronde. Raymond van Barneveld eindigde als 53ste op de Players Championship Order of Merit en staat daardoor tegenover nummer twaalf Nathan Aspinall. Van Barneveld haalde in zijn laatste jaar één keer de finale, maar verloor toen van Adrian Lewis. 

Jeffrey de Zwaan, winnaar van PC14, gaat de degens kruisen met Simon Whitlock, terwijl Ron Meulenkamp een pittige clash wacht met Rob Cross. Jermaine Wattimena, tweevoudig verliezend finalist, legt aan tegen Jamie Hughes in de eerste ronde. Vincent van der Voort bijt het spits af tegen voormalig jeugdwereldkampioen, terwijl Jelle Klaasen het opneemt tegen Max Hopp. Danny Noppert speelt tegen Ryan Searle in zijn openingswedstrijd.

Vorig jaar werd dit toernooi gewonnen door Daryl Gurney. De Noord-Ier versloeg Van Gerwen in de finale met 11-9. De wereldkampioen won de Players Championship Finals in 2013, 2015, 2016 en 2017.

2019 Players Championship Finals
(1) Gerwyn Price v (64) Mickey Mansell
(32) Keegan Brown v (33) Andy Boulton
(16) Mensur Suljovic v (49) Kim Huybrechts
(17) Danny Noppert v (48) Ryan Searle

(8) Jose De Sousa v (57) James Richardson
(25) Dimitri Van den Bergh v (40) Stephen Bunting
(9) Jonny Clayton v (56) Ryan Meikle
(24) Harry Ward v (41) Darius Labanauskas

(5) Glen Durrant v (60) Scott Baker
(28) Max Hopp v (37) Jelle Klaasen
(12) Nathan Aspinall v (53) Raymond van Barneveld
(21) Joe Cullen v (44) Kyle Anderson

(4) Peter Wright v (61) James Wilson
(29) Chris Dobey v (36) Cristo Reyes
(13) Jeffrey de Zwaan v (52) Simon Whitlock
(20) John Henderson v (45) Ryan Joyce

(2) James Wade v (63) Ted Evetts
(31) Steve Beaton v (34) Ricky Evans
(15) Adrian Lewis v (50) Josh Payne
(18) Michael van Gerwen v (47) Luke Humphries

(7) Dave Chisnall v (58) Matthew Edgar
(26) Justin Pipe v (39) Mervyn King
(10) Jermaine Wattimena v (55) Jamie Hughes
(23) Ron Meulenkamp v (42) Rob Cross

(6) Ian White v (59) Devon Petersen
(27) Vincent van der Voort v (38) Arron Monk
(11) Michael Smith v (54) Martin Schindler
(22) Brendan Dolan v (43) Ross Smith

(3) Krzysztof Ratajski v (62) Steve Lennon
(30) William O'Connor v (35) Steve West
(14) Daryl Gurney v (51) Luke Woodhouse
(19) Gabriel Clemens v (46) Mark McGeeney

Wolfsburg met grote cijfers te sterk voor FC Twente in Champions League

Voor FC Twente gaan de achtste finales van de Champions League opnieuw het eindstation worden. De dames uit Enschede verloren woensdagavond het heenduel in het tweeluik van tweevoudig winnaar VfL Wolfsburg. In Duitsland werd het 6-0.

De eerste grote kans was na ruim tien minuten voor Wolfsburg, Zsanett Jakabfi kopte de bal naast. Ingrid Syrstad Engen deed dat even later ook uit een hoekschop. Na twintig minuten was er de grootste kans voor de Duitse dames. De bal ging via de kluts richting doel, maar Daphne van Domselaar wist de bal knap uit haar doel te houden.

Even later was het wel 1-0. Jakabfi schoot dit keer wel raak. Alexandra Popp kreeg al snel een kans op de tweede, maar raakte de bal niet goed. Acht minuten voor rust was het wel 2-0. Jakabfi maakte haar tweede. Kort voor rust was ze dicht bij haar hattrick, maar schoot net langs de kruising. 2-0 was tevens de ruststand.

Na de pauze ging Wolfsburg door met kansen creëren. Pernille Harder tikte naast. Na een klein uur was er het eerste schot van Twente. Davinia Vanmechelen schoot naast. Van Domselaar hield direct daarna knap een inzet van Noelle Maritz uit haar doel. Bij de daaruit volgende hoekschop maakte Nederlands international Dominique Bloodworth de 3-0, na geschutter in de verdediging van Twente. Popp was dicht bij de vierde, maar Van Domselaar bracht opnieuw redding.

Twintig minuten voor het einde werd het wel 4-0. Harder schoot via de onderkant van de lat binnen. Invaller Fridolina Rolfö kopte de vijfde binnen. Twente ging nog op zoek naar de eretreffer, maar kreeg daar geen kans meer voor. Aan de andere kant maakte Bloodworth er nog wel 6-0 van en dat was ook de eindstand.

Over twee weken staat de return op het programma. Op woensdag 30 oktober komt VfL Wolfsburg op bezoek in De Grolsch Veste, al kan het duel eigenlijk ook schriftelijk af worden gedaan. 

Wolfsburg boekt grote zege op FC Twente. (PRO SHOTS/Imago)
Wolfsburg boekt grote zege op FC Twente. (PRO SHOTS/Imago)

MLB: Nationals voor het eerst naar de World Series

Washington Nationals heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de World Series. Nadat het de eerste drie wedstrijden had gewonnen wonnen ze ook afgelopen nacht de vierde game in eigen huis en schrijven daarmee de National League op hun naam.

De wedstrijd leek al na één inning gespeeld te zijn. In de eerste inning scoorde de Washington Nationals maar liefst zeven runs. Trea Turner kwam als eerste op de honken, waarna teamgenoot Adam Eaton direct een tweehonkslag sloeg. De St. Louis Cardinals zaten meteen in de problemen en die zouden alleen nog veel erger worden. Via een sacrifice fly kwam de thuisploeg op 1-0 en snel daarna werd het 2-0 na een double van Juan Soto.

Voor Dakota Hudson, de startende werper van de St. Louis Cardinals, leek er een einde te komen aan de inning nadat Ryan Zimmerman in een mogelijk dubbelspel sloeg, maar op de aangooi op de tweede honk ging het mis. Kolten Wong liet de bal uit zijn handschoen glippen, waardoor opeens alle honken waren bezet met maar één man uit. Uiteindelijk zouden de Nationals uitlopen naar een 7-0 voorsprong in de eerste inning.

Nadat Yadier Molina via een homerun iets had teruggedaan namens St. Louis Cardinals in de vierde inning leken de Cardinals in de vijfde inning terug te komen in de wedstrijd. Door een honkslag van Wong en walks voor Harrison Bader en Dexter Fowler liepen de honken vol met nog geen man uit. Ondanks dat Starter Patrick Corbin in de problemen was gekomen mocht hij toch blijven staan, maar in eerste instantie werd dat geen succes. Na een groundout voor Tommy Edman wist Harrison Bader te scoren en na een twee honkslag van Jose Martinez kwamen de Cardinals terug tot 7-4 en er gloorde weer wat hoop. Die hoop was echter snel weg nadat Corbin twee keer drie slag gooide en uit de problemen kwam.

Daarna was de avond voor Corbin wel over en was het de beurt aan de bullpen en die wisten te voorkomen dat de Cardinals helemaal terug kwamen in de wedstrijd en daardoor staan de Washington Nationals voor het eerst in de World Series.

De tegenstander in de World Series is nog niet bekend. Afgelopen nacht hebben de Houston Astros wel een goede stap neergezet door de derde wedstrijd tegen de New York Yankees te winnen in New York. Vanaf de eerste inning stonden de Astros al met 1-0 voor en in de tweede inning verdubbelde ze de score. Allebei de runs kwamen tot stand via homeruns.

Gerrit Cole was weer eens belangrijk voor de Houston Astros. De werper had de volledige slagploeg van de Yankees onder controle en gooide zeven innings. Op het moment dat de starter eraf ging stonden de Astros al met 4-0 voor. In de achtste inning deden de Yankees nog iets terug, maar verder kwamen ze niet, waardoor de Astros in de serie met 2-1 voorstaan.

Haga roept gelovigen op zich uit te spreken 'tegen vorm van staatsonderdrukking'

Gisteren werd bekend dat minister Slob de financiering van het Cornelius Haga Lyceum stop gaat zetten. Het is een beslissing waar het huidige bestuur het allesbehalve mee eens is. In een persbericht op de website van de school wordt gelovigen gevraagd zich uit te spreken tegen het besluit van de minister, waarbij ook een beladen citaat wordt gebruikt.

'Indachtig de wijze woorden van de Duitse Lutherse pastoor Martin Niemöller roepen wij onze medegelovigen op zich openlijk uit te spreken tegen deze vorm van staatsonderdrukking', is in het persbericht te lezen. Daarop volgt het citaat dat Niemöller in 1946 uitsprak. Het citaat beschrijft het gebrek aan ingrijpen door Duitse intellectuelen tijdens de opkomst van het nationaalsocialisme.

'Aanval op ons allen'
'Het ziet ernaar uit dat veel bijzondere onderwijsinstellingen nog niet helemaal door lijken te hebben dat deze hetze tegen het Cornelius Haga Lyceum alles te maken heeft met de inperking van de vrijheid van onderwijs', staat verder in het persbericht. 'Kortom, dit is een aanval op ons allen.'

Soner Atasoy, huidig bestuurder van de school, liet gister al weten ervan overtuigd te zijn dat zijn school ook na 1 december blijft voortbestaan. 'De kans is groter dat de Russen voor die tijd zijn binnengevallen', aldus Atasoy. Het huidige bestuur droeg Marcel Heuver voor als interim-bestuurder. Omdat Heuver geen moslim is, zouden eerst de statuten van de school moeten worden aangepast, voordat hij aan de slag zou kunnen.

Slob wil daarom dat het bestuur van de school voor donderdag 12.00 uur terugtreedt. Of Atasoy dan daadwerkelijk zijn functie neerlegt, is nog maar de vraag. Hij wil namelijk nog niet zeggen of hij van plan is voor die deadline het veld te ruimen, meldt Het Parool. Hij vindt namelijk dat Slob hem 'met oneigenlijke argumenten' een deadline heeft opgelegd.

Messi neemt zesde Gouden Schoen in ontvangst

Lionel Messi heeft woensdag voor de zesde keer in zijn carrière de Gouden Schoen voor topscorer van Europa overhandigd gekregen. Messi scoorde 36 keer in 34 duels in het seizoen 2018/19. Kylian Mbappé was de enige die nog enigszins bij de Argentijnse superster in de buurt kon komen. De Fransman was in het shirt van Paris Saint-Germain 33 keer trefzeker. Fabio Quagliarella, die met 26 goals topscorer van Italië werd, maakte de top drie compleet.

Met zijn doelpunten had Messi een belangrijk aandeel in de landstitel die Barcelona veroverde. De routinier won de award voor topscorer van Europa in 2010 voor het eerst. Daarna mocht hij de trofee ook omhoog tillen in 2012, 2013, 2017 en 2018.

Dit decennium ging de Gouden Schoen naar drie verschillende spelers: Messi, Cristiano Ronaldo en Luis Suarez. De teamgenoot van Messi is de enige speler die dit decennium topscorer werd terwijl hij niet in LaLiga speelde. In 2014 moest Ronaldo de titel namelijk delen met de Uruguayaan, die toen nog voor Liverpool speelde.

Opvallend genoeg heeft de winnaar van de Gouden Schoen in acht van de laatste negen seizoenen gemiddeld meer dan één doelpunt per wedstrijd gemaakt. Messi is de enige uitzondering; de 32-jarige Zuid-Amerikaan werd in 2017/18 topscorer met 34 doelpunten in 36 optredens.

Woensdag is het precies vijftien jaar geleden dat Lionel Messi zijn debuut maakte bij Barcelona. Trainer Frank Rijkaard liet hem destijds in de slotfase invallen voor Deco, tijdens de derby tegen Espanyol. Sindsdien speelde de 136-voudig international bijna 700 wedstrijden voor de Catalanen en scoorde hij 604 keer.

Boerenprotest in Den Haag

Vandaag trekken de boeren weer massaal richting Utrecht en Den Haag om te protesteren. Dat zorgt inmiddels voor flink veel overlast op de weg. Op het moment van schrijven staan er 81 files met een lengte van 465 kilometer volgens de ANWB. 

We hebben hadden live beeld.

Update 10:16 uur
Het Algemeen Dagblad weet te melden dat er in De Bilt een gemoedelijke sfeer hangt, maar dat in Den Haag het leger is ingezet om te voorkomen dat de boeren het Binnenhof bereiken.  

Update 11:24 uur
Vanmorgen protesteerden de boeren in de buurt van het RIVM. De Directeur-Generaal van het RIVM, Hans Brug, was op de protestlocatie aanwezig.

Allereerst bedankte hij de boeren en de organisatie dat het protest niet voor de deur van het RIVM plaats heeft gevonden, zodat de noodzakelijke werkzaamheden voor de volksgezondheid door kunnen gaan. Hij benadrukte verder dat het RIVM de twijfels en kritiek gehoord heeft. De methode die wordt gebruikt bij stikstofneerslag is robuust en wetenschappelijk verantwoord. Binnenkort wordt er een extra evaluatie uitgevoerd door nationale en internationale wetenschappers en kennisinstellingen. Hans Brug beloofde dat daarin de kritiek die vandaag en ook eerder deze week gehoord is, meegenomen wordt.

Stikstof
"De afgelopen dagen zijn er veel vragen gesteld aan het RIVM over de manier van berekenen en meten van stikstof. Stikstof kan een negatief effect hebben op de natuur. Daarom heeft Nederland zich verplicht om natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof te beschermen. Het RIVM werkt samen met vele andere kennispartners en de agrarische sector om kennis te verzamelen over hoeveel stikstof er aanwezig is in Nederland en welke effecten dit mogelijk heeft op de natuur. De kennis hierover is over een lange reeks van jaren opgebouwd door metingen, berekeningen en onderzoek naar de verspreiding van stikstof in de atmosfeer. Dit is steeds getoetst en gewaardeerd door andere experts, onder andere in internationale reviews."

Update 11:55 uur:
Zoals eerder gemeld heeft defensie een deel van Den Haag afgezet. Dit om te voorkomen dat boeren met landbouwvoertuigen het Binnenhof bereiken.

Defensievoertuigen op de kruising Spui-Kalvermarkt
Defensievoertuigen op de kruising Spui-Kalvermarkt

Een afzetting met Defensievoertuigen op de Kalvermarkt met de overgang naar de Fluwelen Burgwal.
Een afzetting met Defensievoertuigen op de Kalvermarkt met de overgang naar de Fluwelen Burgwal.

Update 17:15 uur:
Volgens onze is verslaggever ter plaatse is het op en rondom de Koekamp en het Malieveld één grote teringbende.. Tractoren staan wild geparkeerd, defensie blokkeert de boel en het bier vloeit rijkelijk gezien de rotzooi die de boeren op straat achterlaten. Tijdens een toespraak van Geert Wilders waren de boeren wild enthousiast. Inmiddels beginnen ook de eerste boeren weer huiswaarts te keren, hoewel er ook nog steeds busladingen nieuwe boeren lijken te arriveren. De sfeer zit er goed in met (live?) muziek in ieder geval!

Boerenprotest in Den Haag (Foto: FOK!)
Boerenprotest in Den Haag (Foto: FOK!)

Boerenprotest in Den Haag (Foto: FOK!)
Boerenprotest in Den Haag (Foto: FOK!)

Boerenprotest in Den Haag (Foto: FOK!)
Boerenprotest in Den Haag (Foto: FOK!)

Boerenprotest in Den Haag (Foto: FOK!)
Boerenprotest in Den Haag (Foto: FOK!)

Boerenprotest in Den Haag (Foto: FOK!)
Boerenprotest in Den Haag (Foto: FOK!)

Boerenprotest in Den Haag (Foto: FOK!)
Boerenprotest in Den Haag (Foto: FOK!)


Dit bericht zal gedurende dag worden aangevuld met updates. 

Ajax hofleverancier bij selectie Oranje Onder-18 voor WK in Brazilië

De KNVB heeft de 21-koppige selectie bekendgemaakt voor Nederland Onder-18 dat deelneemt aan het WK in Brazilië. Van de 21 spelers komen er acht af van Ajax, dat daarmee hofleverancier is. De overige spelers zijn afkomstig van AZ, Chelsea, Feyenoord, FC Groningen, TSG Hoffenheim, KRC Genk, Liverpool, Manchester City, NAC Breda, NEC en PSV.

Voor het team van trainer Peter van der Veen gaat het WK op 28 oktober van start met een groepswedstrijd tegen Japan. Daarna volgen groepswedstrijden tegen Senegal (30 oktober) en de Verenigde Staten (3 november). Oranje Onder-18 plaatste zich voor het mondiale eindtoernooi door afgelopen zomer Europees kampioen te worden voor spelers onder zeventien jaar.

Ajax mist volgende week een groot aantal spelers in de UEFA Youth League tegen Chelsea. Ook bij de return in Londen moet het team van trainer John Heitinga het doen zonder een aantal vaste krachten. "Wij vinden het heel belangrijk dat jonge spelers meedoen aan een eindtoernooi. De individuele ontwikkeling staat voorop en de ervaring in een competitie is één, maar spelen op een eindtoernooi - en in dit geval het WK - is een stap verder en dus ontzettend belangrijk", reageerde Said Ouaali, hoofd jeugdopleiding van Ajax, onlangs in De Telegraaf . "Ajax op een goede manier vertegenwoordigen, het Nederlands elftal op een goede manier vertegenwoordigen en daar als club een groot aandeel in hebben, dat juichen we toe."

"Het is best een puzzel, we hebben de uitdagingen met de KNVB besproken. De KNVB heeft de mogelijkheid gegeven om wedstrijden in de competitie te verplaatsen. Maar met het volle programma met beker-, competitie- en Youth League-wedstrijden was dat voor ons helaas niet mogelijk. Er is simpelweg geen ruimte voor", aldus Ouaali. "De groep zal in deze periode bestaan uit spelers die niet naar het WK gaan en spelers uit de Onder 17 (spelers van 17, 16 en 15 jaar, red.)."

Selectie Oranje Onder-18: Anass Salah Eddine (Ajax), Calvin Raatsie (Ajax), Devyne Rensch (Ajax), Kenneth Taylor (Ajax), Naci Ünüvar (Ajax), Sontje Hansen (Ajax), Steven van der Sloot (Ajax), Youri Regeer (Ajax), Mohamed Taabouni (AZ), Soulyman Allouch (AZ), Ian Maatsen (Chelsea), Naoufal Bannis (Feyenoord), Tein Troost (Feyenoord), Romano Postema (FC Groningen), Melayro Bogarde (TSG Hoffenheim), Yannick Leliendal (KRC Genk), Ki-Jana Hoever (Liverpool), Jayden Braaf (Manchester City), Bart Verbruggen (NAC Breda), Dirk Proper (NEC), Djenairo Daniels (PSV).

UvA biedt excuses aan na politieke weigering sollicitatie Turkse student

Een docent van de UvA is in opspraak geraakt nadat ze een Turkse student om politieke redenen weigerde voor een sollicitatie. De UvA keurt de reactie van hun medewerker af.

De reactie op de sollicitatie werd gedeeld op social media, waarna er veel ophef ontstond. Uit de sollicitatiebrief blijkt dat de sollicitant zelf studeert aan de Ege Universiteit in de Turkse stad Izmir en op zoek is naar een laboratoriumstage in het buitenland.

"Het spijt me dat je slachtoffer bent van de huidige invasie in Koerdistan door Turkije", schreef de docent als reactie op de sollicitatie. "Maar op dit moment nodig ik om die reden geen studenten uit Turkije uit", is te lezen in de mail.

'Onacceptabel'
De UvA schrijft op haar website de kwestie hoog op te nemen. De Turkse student kreeg direct excuses van de universiteit. "Afkomst of politieke motivatie mag nooit reden zijn voor afwijzing van wie dan ook."

Ook laat de onderwijsinstelling weten dat hun medewerker is uitgenodigd voor een verder gesprek. "Op basis hiervan wordt besloten welke maatregelen worden genomen."

Op andere vragen wilde de universiteit niet ingaan.

Meer Gigantamax-vormen getoond voor Pokémon Sword en Shield

In een nieuwe trailer zijn vijf nieuwe G I G A N T A M A X P O K É M O N (niet mijn schuld, het is de titel van de trialer) aangekondigd. Pikachu, Eevee, Charizard, Butterfree en Meowth krijgen de speciale vormen in Pokémon Sword en Shield.

Elk van deze vormen krijgt ook een eigen unieke aanval. Pikachu kan G-Max Volt Crash gebruiken, Eevee krijgt toegang tot G-Max Cuddle. Om de Gigantamax-versie van deze twee te krijgen, heb je save data nodig van Let's Go Pikachu voor Pikachu en Let's Go Eevee voor Eevee. Charizard leert G-Max Wildfire en Butterfree leert G-Max Befuddle.

Tot slot is er Meowth, die als tijdelijke download kan worden verkregen. Hij memet er als Longcat op los en leert in deze vorm G-Max Gold Rush. Spelers hebben tot 15 januari 2020 om hem te ontvangen. Pokémon Sword en Shield komen 15 november naar Nintendo Switch.


Gevangenisstraf voor winkeldief die op Utrecht CS reiziger van trap duwde

Eind juni bracht de politie indrukwekkende beelden naar buiten waarop te zien was hoe op 12 mei van dit jaar een man op Utrecht Centraal een reiziger ten val brengt op een perrontrap. De man was op de vlucht nadat hij betrapt was bij een winkeldiefstal en liep het nietsvermoedende slachtoffer vol in de rug, waardoor deze voorover van de trap viel en zwaar gewond raakte. Vandaag stond de verdachte voor de rechter op verdenking van winkeldiefstal en mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van acht maanden. De politierechter achtte de ten laste gelegde feiten bewezen en veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van vijf maanden.

Op 19 september werd de 34-jarige verdachte door de Franse politie aangehouden op verdenking van een winkeldiefstal in Marseille. Dankzij een uitgevaardigd internationaal arrestatiebevel kon de link met de verdenking in Nederland gemaakt worden en werd de man spoedig uitgeleverd. Sinds zijn aanhouding zit hij in voorarrest. Omdat de verdachte bekende de persoon op de filmbeelden te zijn en er slechts beperkt aanvullend onderzoek nodig was, is de zaak voor een vlotte afhandeling op een snelrechtzitting geplaatst.

Bij het bepalen van de strafeis hield de officier van justitie rekening met het feit dat de verdachte al vaker veroordeeld is voor diefstal en met het feit dat hij zich niet zelf bij de politie gemeld heeft.

Namens het slachtoffer werd door de officier van justitie een schadevergoeding van 2357 euro gevorderd. Deze is toegewezen door de politierechter.

Eerder werd in deze zaak al een medeverdachte vervolgd voor medeplegen van de winkeldiefstal die plaats vond bij een drogist op het station. Deze verdachte is door de rechtbank vrijgesproken.

Mysterie: slachtoffers met steekwonden op eerste hulp

Meerdere personen hebben zich dinsdagavond bij de eerste hulp van het OLVG West in Amsterdam gemeld met diverse verwondingen, waaronder steekwonden. Maar het is niet duidelijk hoe ze aan de verwondingen zijn gekomen, ze houden zelf de tanden op elkaar. Toch wil de politie weten wat er is gebeurd, ze zoeken mensen die 'iets opvallends gezien of gehoord hebben in Amsterdam-West'.

De slachtoffers, onduidelijk hoeveel, kwamen dinsdagavond rond 22.15 uur bij het OLVG in de Jan Tooropstraat. Ze zijn daar behandeld, maar hoe ze aan die verwondingen zijn gekomen is dus vooralsnog een mysterie.

'We weten dat een aantal slachtoffers zich heeft gemeld met onder andere steekwonden', vertelt een woordvoerder van de politie. 'Maar hoe ze daar aan zijn gekomen is onduidelijk.' Om die reden is de politie op zoek naar getuigen of naar mensen die meer informatie hebben.

Hoeveel slachtoffers zich gisteravond hebben gemeld bij het ziekenhuis wil de politie niet zeggen. 'We houden het bij 'enkele slachtoffers', want mogelijk zijn er meer mensen betrokken bij dit incident', aldus de politie.

Postbezorgster beroofd in Waalwijk

Een postbezorgster kreeg vanmiddag de schrik van haar leven toen zij in de Calèche in Waalwijk ineens werd beroofd van een aantal poststukken. De dader rende met meerdere enveloppen weg. De politie doet onderzoek.

De bezorgster liep rond 13.15 uur met de post door de wijk. Ineens werd zij door een man verrast toen hij enveloppen uit haar handen trok en wegrende richting de Koetshuislaan. De dader zou een licht getinte man zijn, was rond de 20 -25 jaar oud, had kort zwart haar en een baardje en droeg zwarte schoenen en een witte blouse. Het slachtoffer raakte niet gewond en bleef geschrokken achter. Zij deed aangifte.

'Reputatie Neymar maakte einde aan Premier League-interesse'

Neymar stond in de afgelopen transferperiode hoog op het wensenlijstje van Manchester United. Een megadeal met Paris Saint-Germain voor de Braziliaanse aanvaller werd echter nooit gesloten. Volgens The Athletic waren er op de burelen op Old Trafford te veel twijfels over de extravagante levensstijl van Neymar en zijn toewijding aan het vak van profvoetballer.

Ed Woodward, als vice-voorzitter verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid van Manchester United, wil naar verluidt minstens een speler in de selectie hebben die in potentie de Ballon d'Or kan winnen. The Red Devils hadden de financiële mogelijkheden om Neymar naar de Premier League te halen, maar een bod richting PSG bleef uit.

Er waren ook zorgen over de mogelijke onderhandelingen met de vader van Neymar, die zijn zoon op zakelijk gebied bijstaat. Hij zou altijd het onderste uit de kan willen halen tijdens contractbesprekingen, wat de beleidsbepalers in Manchester schijnbaar afschrikte.

Niet alleen het financiële gedeelte is de reden dat de vermeende interesse in Neymar nooit werd geconcretiseerd door Manchester United. Er waren ook teveel zorgen over de handel en wandel van de 27-jarige aanvaller buiten het veld. Neymar laat zich als speler van PSG regelmatig zien in het nachtleven van Parijs, met verschillende bekende mensen aan zijn zijde. Daarnaast krijgen zijn volgers op de sociale media geregeld updates over zijn belevenissen in de privésfeer. Dt alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat the Mancunians de hand op de knip hielden deze zomer.

Neymar staat nog tot medio 2022 onder contract bij PSG, maar het is niet onwaarschijnlijk dat de aanvaller tussentijds vertrekt uit het Parc des Princes. De honderdvoudig international van Brazilië leek in de meest recente transferperiode klaar voor een terugkeer bij Barcelona. Een topdelegatie van de Spaanse kampioen onderhandelde meerdere malen met een afvaardiging van PSG, maar tot een overeenkomst leidde dat niet. Ook de vermeende interesse van Real Madrid zorgde er niet voor dat Neymar terugkeerde in LaLiga.

Onderzoek naar schending geheimhouding levert geen verdachte op

Het onderzoek door de Rijksrecherche naar het lekken van vertrouwelijke informatie rond de benoeming van de Commissaris van de Koning in Gelderland wordt stopgezet. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten, omdat het onderzoek tot nu toe geen aanknopingspunten heeft opgeleverd.

Begin maart 2019 heeft de voorzitter van de vertrouwenscommissie aangifte gedaan van schending van de geheimhoudingsplicht ten aanzien van de voordracht tot benoeming van de Commissaris van de Koning. In januari was er informatie over de voordracht naar buiten gekomen, terwijl hierover geheimhouding was opgelegd.

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat tientallen mensen van de voordracht op de hoogte waren. Het onderzoek heeft geen aanknopingspunten opgeleverd die tot een verdachte van het bewust of onbewust lekken van informatie kan leiden. Er zijn ook geen aanknopingspunten gevonden om de groep van mogelijke verdachten te verkleinen. Het OM heeft daarom de Rijksrecherche geen opdracht gegeven om verdere onderzoekshandelingen te verrichten.

Nieuwe features in Disgaea 4 Complete+

NIS America laat in een trailer zien welk enieuwe features we mogen verwachten in Disgaea 4 Complete+. Ook kondigen ze aan dat de demo-versie vandaag in Europa beschikbaar is.

Met Disgaea 4 Complete+ krijg je een strategische RPG-klassieker met alle extra scenario's, personages en DLC die ooit voor de titel zijn uitgebracht. Het spel voegt nieuwe tweaks en functionaliteit toe.

Disgaea 4 Complete+ komt 29 oktober uit voor PlayStation 4 en Nintendo Switch. Er komt een demo waarin je het eerste hoofdstuk kunt spelen. Mocht de complete versie kopen dan wordt je voortgang bewaard.

Globale uitleg van CSGO

Met DreamHack Rotterdam voor de deur leek het ons verstandig om wat algemene basiskennis over Counter-Strike: Global Offensive (CSGO) te geven. Dit maakt het makkelijker en leuker om de wedstrijden te kunnen volgen. Natuurlijk leer je CSGO het snelste door het gewoon te spelen. Ontwikkelaar Valve biedt de game gratis aan, dat maakt het enorm laagdrempelig. Houd wel rekening met de leeftijdsgrens van 16 jaar.

Teamfight Tactics gaat ook mobiel

Het populaire Teamfight Tactics, geïnspireerd door populaire mod auto-chess, krijgt ook een release voor mobile. Of, zoals één van de developers zei: 'It turns out that you guys actually do have phones.'

De game komt met cross-platform ondersteuning, dus je kunt gewoon spelen met je account en gamen tegen anderen op pc of Mac. Ook voor Teamfight Tactics is een registratie al mogelijk, maar de game lanceert uiteindelijk pas in 2020. Riot heeft een druk jaar voor de boeg.


Riot komt met card game Legends of Runeterra

Ook Riot gaat een gooi doen naar een aanwezigheid in de volle 'collectible card game' markt. Legends of Runeterra is aangekondigd voor mobile en pc en is geïnspireerd door de lore uit League of Legends.

De champions van League of Legends worden kaarten, maar de game gaat ook nieuwe personages introduceren. Een overzicht van wat de game te bieden heeft, vind je hieronder. Momenteel kun je alvast een registratie plaatsen, zodat je mogelijk eerder met de game aan de slag kan.

De volledige release volgt in 2020.


Man veroordeeld voor ontucht met minderjarige prostituees en verduistering

Een 47-jarige man is vandaag door het gerechtshof Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Het Haagse gerechtshof acht de man schuldig aan verduistering van ruim 400.000 euro van het kerkgenootschap waarvan hij de penningmeester was. Van dit geld heeft hij hotels geboekt en daar prostituees ontvangen. Verdachte wist dat 2 van deze prostituees minderjarig waren. Ook heeft de verdachte prostituees aan sm handelingen onderworpen, waarin hij volgens het gerechtshof veel te ver is gegaan.

Het hof rekent het de verdachte zwaar aan dat hij actief heeft gezocht naar minderjarige meisjes om tegen betaling seks mee te hebben. De opgelegde straf valt hoger uit dan door de rechtbank was opgelegd. Het gerechtshof ziet – anders dan de rechtbank – geen meerwaarde in een gedeeltelijk voorwaardelijke straf met behandeling van de verdachte. Hij ontkent de zedenfeiten en heeft verklaard dat hij dan ook niet ziet waarvoor hij behandeld zou moeten worden.

Van zedendelicten verdachte man (47) opgepakt in Brunssum

Dinsdag heeft de politie in een al langer lopend onderzoek een 47-jarige man aangehouden in zijn woning in Brunssum. Aansluitend heeft de politie een huiszoeking verricht. De man wordt verdacht van zedenmisdrijven.

Rechercheurs van de Dienst Landelijke Recherche en van de eenheid Limburg hebben, onder gezag van een officier van justitie, de woning van de verdachte doorzocht. Hierbij is forensisch onderzoek verricht en zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen. Het onderzoek heeft geresulteerd in de aanhouding van deze verdachte. De verdachte wordt aanstaande vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Politie onderzoekt gewapende overval hotel, drie arrestaties

De politie heeft dinsdagavond drie verdachten aangehouden in een onderzoek naar een overval op een hotel aan de Wilhelminasingel in Maastricht.

Rond 21.45 uur kreeg de politie een melding van een overval waarbij een gewapende verdachte een medewerker van het hotel overviel. Vermoedelijk is de dader met een geldlade gevlucht. Het is momenteel niet bekend wat de buit precies is. De overvaller kon snel worden aangehouden door gealarmeerde agenten. Na onderzoek door de politie, waarbij ook een Burgernet melding door het Operationeel Centrum werd verspreid, kon korte tijd later in de omgeving een tweede verdachte worden aangehouden.

Getuigen meldden dat er na de overval een auto opviel en verdacht was omdat deze wegreed. De politie heeft dit voertuig later weten te achterhalen op de autosnelweg A79 ter hoogte van Valkenburg. Het voertuig werd gestopt en gecontroleerd door politie Heuvelland. De inzittende is eveneens aangehouden.

De drie aangehouden verdachten van de overval worden gehoord over de overval. Bij de overval raakte niemand gewond zo meldt de politie.

Dance drijvende kracht achter Nederlandse muziekexport

Dance is de drijvende kracht achter de Nederlandse muziekexport. Het aandeel van dancemuziek in deze muziekexport stijgt jaarlijks en ligt inmiddels ruim boven de 75%. Dance-optredens zijn daarbij goed voor het allergrootste deel van de dance-export: zo’n 94%. De totale Nederlandse exportwaarde van dance-optredens komt dit jaar naar verwachting voor het eerst ruim boven de 150 miljoen euro uit. Nadat deze exportwaarde in vijf jaar ongeveer verdrievoudigde, is er nu wel sprake van een meer gematigde groei. Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau in samenwerking met 538 Nieuws onder Nederlandse en Belgische dance-liefhebbers.

Dance over de grens
Dance is in Nederland en België ongeveer even populair: bijna de helft van de Nederlanders is liefhebber van een vorm van Elektronic Dance Music (EDM) (48%); onder 30 jaar is dit zelfs 70%. In België zijn deze percentages vergelijkbaar met 51% en 71%. De liefhebbers beleven dancemuziek wel anders: Nederlanders geven meer geld uit aan betaalde streamingdiensten, Belgen bezoeken vaker een festival. Een kwart van de danceliefhebbers uit België en Nederland is weleens speciaal voor een dance-evenement naar het buitenland gegaan. Buurlanden zijn dan het meest in trek: Belgen bezochten hiervoor het vaakst Nederland en Frankrijk, Nederlanders gingen met name naar België en Duitsland. Belgen geven meer geld uit aan een entreeticket voor zowel grote als kleine dancefestivals. Daarbij pakken de Belgische fans ook meer uit als ze een outfit aanschaffen voor een klein dance-evenement (27 euro) dan Nederlanders (21 euro).

Nederland hofleverancier
Al zeven jaar op rij bestaat de wereldwijde DJ top 10 voor de helft (of meer) uit Nederlandse DJ’s: het aandeel van Nederlandse DJ’s in deze lijst is 70%. De DJ’s zelf profiteren ook van het jarenlange succes van dance; de top 10 best betaalde internationale DJ’s verdient samen ruim 230 miljoen euro per jaar, vorig jaar was dit nog een kleine 220 miljoen euro. In de top 10 grootverdieners staan drie Nederlandse DJ’s: Tiësto, Martin Garrix en Armin van Buuren. Redenen waarom je als DJ veel geld kunt verdienen zijn dat topoptredens schaars zijn, dancemuziek populair is en dat DJ’s lage productiekosten hebben.

Trots op nationale DJ’s
Nederlandse danceliefhebbers zetten Armin van Buuren, Martin Garrix, Tiësto en Hardwell in hun top 5; de Belgen hebben Dimitri Vegas & Like Mike en Lost Frequencies op hun shortlist staan. Dance DJ’s vervullen veel fans dus met trots. Acht op de tien Nederlandse dancemuziekfans zijn trots op de wereldwijd bekende Nederlandse DJ’s (81%), net als bijna driekwart van de Belgen dat is op de bekende Belgische DJ’s (73%). Als een DJ uit eigen land een internationale award wint, is 62% van de Nederlandse dancefans trots tegenover 68% van de Belgische fans.

DJ wel een zwaar beroep
Ondanks dat DJ’s goed verdienen, willen maar weinig mensen DJ worden (25%). Danceliefhebbers in Nederland en België denken dat DJ zijn een zwaar beroep is door de lange dagen, het ’s nachts werken en veel van huis zijn.

Meer dan 400.000 bezoekers komend Amsterdam Dance Event
Van 16 t/m 20 oktober 2019 wordt voor de 24e keer het Amsterdam Dance Event (ADE), de grootste danceconferentie ter wereld georganiseerd. Tijdens ADE ontmoet de wereldwijde dance-industrie elkaar, van startende tot ervaren DJ’s, producers tot vertegenwoordigers van platenlabels. In verschillende uitgaansgelegenheden in Amsterdam draaien internationale DJ’s. Het aantal bezoekers van ADE is in tien jaar tijd verviervoudigd en gaat naar verwachting in 2019 voor het eerst door de 400.000 bezoekersgrens.

League of Legends naar console en mobile

Riot Games brengt League of Legends naar consoles en mobile. De bedoeling is om de game eind 2020 overal live te hebben voor mobile. Daarna is console aan de beurt.

De game heet officieel League of Legends: Wild Rift en wordt net als de pc-versie free to play. Bij launch zijn er ongeveer veertig speelbare personages. Wild Rift kent aangepaste controls voor controllers (twin-stick), matches van zo'n 15 minuten en een compleet nieuwe map.

De eerste trailer kun je hieronder bekijken.


Wintertijd beter voor volksgezondheid dan zomertijd

Het is gunstig voor de volksgezondheid als we in Nederland het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) instellen. In deze tijdinstelling komt de zon vroeger op, en dit sluit beter aan bij het bioritme van de mens. Dit blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Hierbij is gekeken naar verschillende slaap- en gezondheidsaspecten.

In Nederland wisselen we nu twee keer per jaar tussen de standaardtijd (wintertijd) en zomertijd. Direct na de wisselingen slapen mensen slechter; vooral direct na de wisseling naar de zomertijd slapen mensen korter. Ook zijn er gezondheidseffecten te zien na de wisselingen. Zo komen er meer hartinfarcten voor direct na de wisseling naar de zomertijd. Zulke directe effecten treden niet meer op bij een vaste tijdinstelling voor het hele jaar.

Vooral daglicht heeft invloed op het bioritme van de mens – het moment waarop we ’s ochtends wakker worden en ’s avonds slaperig. Het is voor de volksgezondheid dan ook het beste om een tijd in te stellen die aansluit op het natuurlijke dag- en nachtritme op aarde. Dat betekent een instelling waarbij de zon vroeg opkomt, wat het geval is bij de standaardtijd. Wanneer we het hele jaar door zomertijd instellen, is dat voor de gezondheid minder gunstig dan het hele jaar door standaardtijd. Dit blijkt uit studies naar onder andere slaapduur en slaapkwaliteit, het aantal mensen met kanker, en de levensverwachting in het algemeen. Overigens zou het voor de volksgezondheid nog beter zijn als Nederland de tijd rond de nulmeridiaan in Greenwich (Engeland) het hele jaar door instelt; dat is één uur vroeger dan onze standaardtijd.

De Europese Commissie heeft in 2018 voorgesteld dat alle lidstaten een vaste tijdinstelling kiezen voor het hele jaar, en dus niet meer wisselen tussen standaardtijd en zomertijd. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  gevraagd de effecten op de volksgezondheid van de twee vaste tijdinstellingen en de effecten van de wisselingen te onderzoeken. Dit rapport draagt bij aan het bepalen van een standpunt van het kabinet.

Aantal Chinese bedrijven in Nederland verdubbeld

In vijf jaar tijd is het aantal Chinese bedrijven in Nederland bijna verdubbeld, van 245 eind 2012 naar 470 eind 2017. De bijdrage van Chinese bedrijven aan de Nederlandse economie is in dezelfde periode bijna verviervoudigd tot ruim 1 miljard euro, maar dit is nog steeds veel minder dan de bijdrage van bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over buitenlandse bedrijven in Nederland.

Het betreft bedrijven in Nederland waarvan het meerderheidsbelang in Chinese handen is. De toegevoegde waarde van deze bedrijven is toegenomen van 290 miljoen euro in 2012 tot 1 079 miljoen euro in 2017. Het aantal werknemers bij Chinese bedrijven nam in dezelfde periode ongeveer even sterk toe, van 3.000 tot 11.000. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling groeiden navenant: van 9 miljoen (2012) tot 31 miljoen euro (2017). Sinds 2015 is de bijdrage van Chinese bedrijven aan de Nederlandse economie veel sterker gegroeid dan het aantal Chinese bedrijven. Dat kwam door enkele grote overnames.

Er zijn ook Nederlandse bedrijven in China gevestigd. Met 605 in 2017 zijn dat er meer dan Chinese bedrijven in Nederland, maar dit aantal nam wel af (660 in 2012).

4 op de 10 Chinese bedrijven actief in groothandel
Van de 470 Chinese bedrijven in Nederland zijn er 195 groothandelsbedrijven. Het betreft vooral bedrijven in non-food (70), ICT-apparatuur (35), en industriemachines (25). Inclusief detailhandel en handelsbemiddeling vallen er 245 handelsbedrijven onder Chinese zeggenschap, met een gezamenlijke toegevoegde waarde van 296 miljoen euro in 2017 (gemiddeld 1,2 miljoen euro per bedrijf).

Hoogste toegevoegde waarde in industrie
In de industrie zijn zestig Chinese bedrijven actief, maar de toegevoegde waarde van deze bedrijven lag in 2017 met 374 miljoen euro wel hoger dan in de handel, zeker per bedrijf (gemiddeld 6,2 miljoen euro). Het aantal werknemers was met ongeveer 3 duizend gelijk in de handel en in de industrie. In vergelijking met 2012 is het aantal industriële bedrijven in Chinese handen verdubbeld, en het aantal handelsbedrijven met 58 procent toegenomen. Een sterke groei vertoonde de specialistische zakelijke dienstverlening: van 25 naar 70 bedrijven. De toegevoegde waarde van deze bedrijfstak nam toe van 3 tot 22 miljoen euro, maar blijft met 2 procent van de bedrijven in Chinees eigendom bescheiden.

Aandeel van Chinese bedrijven in Nederland beperkt
Met bijna 8 procent van de bedrijven met een eigenaar buiten de EU is het aantal Chinese bedrijven in Nederland in 2017 gering. In 2012 was dit bijna 6 procent. Het economische belang van Chinese bedrijven op Nederlands grondgebied is in deze periode sterker toegenomen, maar ligt een stuk lager: zo steeg de toegevoegde waarde van 0,7 naar 2,1 procent van de bedrijven van buiten de EU, het aantal werknemers van 0,8 naar 2,5 procent, en de R&D-uitgaven (binnenshuis) van 0,9 naar 2,8 procent.

Het aantal Chinese bedrijven in Nederland is vergelijkbaar met het aantal Japanse en Zwitserse bedrijven, maar de economische bijdrage ligt een stuk lager. Met afstand de grootste bijdrage komt van Amerikaanse bedrijven, met zes keer zoveel bedrijven, 31 keer meer toegevoegde waarde, en 18 keer zoveel werknemers als bedrijven in Chinees eigendom.

De Verenigde Staten hebben de meeste bedrijven in Nederland (2.875), gevolgd door Duitsland (2.190) en het Verenigd Koninkrijk (1.355).

Fight or Fright in Apex Legends

Het tijdelijke Halloween Collection evenement ‘Fight or Fright’ is nu namelijk live in Apex Legends en loopt door tot en met 5 november. Een mysterieus figuur schuilt in de schaduwen en spelers kunnen zich opmaken voor een bedreiging als de nacht is gevallen in Kings Canyon.

In de periode heeft Apex Legends een tijdelijke Solo Mode: Shadowfall die wordt gehost door een nysterieus figuur. Als spelers sterven, keren ze terug als een ondode versie van zichzelf en maken ze onderdeel uit van de “Shadow Squad” zonder wapens en zonder de vaardigheden van de Legend. Wél krijgen ze extra bewegingssnelheid en sprongsnelheid. Als je uitdagingen voltooid speel je exclusieves skins, badges en een music pack vrij. Er zijn ook tijdelijk beschikbare, premium cosmetics beschikbaar. Hiermee ontgrendel je een set van 24 thema's en Halloween cosmetics. Deze zijn te koop met Apex Coins, direct vrij te spelen met Crafting Metals of met Event Apex Packs. Ondertussen verdien je dubbele XP door in de top 5 te eindigen en te winnen. Deze bonus heeft betrekking op zowel Account-niveau als Battle Pass-progressie.

The Outer Worlds

Obsidian Entertainment gaat lekker door met waar ze goed in zijn: het maken van RPGs. Na Fallout: New Vegas, Pillars of Eternity en Tyranny verruilt de ontwikkelaar nu het post-apocalyptische en de fantasy voor een sci-fi RPG waar je naar de uiterste, wetteloze randen van het universum gaat. Puddington ging langs bij Private Division en kon daar met de eerste dertig minuten met de game aan de slag.

VVD wil 'risicovolle' geldautomaten bij woningen tijdelijk sluiten

Als het aan de VVD in Amsterdam ligt, gaan geldautomaten die een 'hoog risico' op plofkraken hebben tijdelijk dicht. De partij vraagt het Amsterdamse stadsbestuur om met spoed een overzicht te maken en daarna tot sluiting van bepaalde geldautomaten over te gaan.

VVD-fractievoorzitter Marianne Poot stelt de vragen naar aanleiding van de plofkraak in de Haarlemmermeerstraat in de nacht van zondag op maandag. 'De fractie van de VVD vreest dat, gelet op aard, omvang en frequentie van de plofkraken die plaatsvinden in de stad, het niet is uitgesloten dat bewoners in de toekomst ernstig gewond kunnen raken. Of zelfs erger dan dat', schrijft Poot.

Eerder vroeg ze al om een risicoanalyse van de geldautomaten. Toen kreeg Poot van burgemeester Femke Halsema te horen dat de ING, Rabobank, Volksbank en ABN AMRO al zo'n analyse hebben gemaakt. ABN AMRO en de politie zouden al een inventarisatie hebben gedeeld met de gemeente. Poot wil dat deze informatie wordt gebruikt om veiligheidsmaatregelen te nemen en indien nodig automaten die dicht bij woningen liggen te sluiten.

Ook liet Halsema in mei weten dat er een plan was voor een 'proeftuinsamenwerking' tussen de politie en gemeente. De bedoeling was om data en beelden van beveiligingssensoren en camera’s aan elkaar te koppelen. Hierdoor zou verdacht gedrag sneller worden herkend. 'Hoe staat het met deze beoogde samenwerking? Worden er al camerabeelden gekoppeld?', vraagt Poot.

Dit jaar vonden er dertien plofkraken plaats in de stad. Door de explosie in de Haarlemmerstraat raakte er een bewoner gewond en werden tientallen ramen vernield. Gisteren stond er een 'veiligheidsbus' in de straat, waar buurtbewoners terecht konden met vragen en opmerkingen over de plofkraak.

FOK! Wat een kutweer

Vanochtend regent het in het uiterste noordoosten eerst nog. Verder zijn er naast wolkenvelden soms ook brede opklaringen en is het overwegend droog. In de loop van de ochtend neemt de bewolking van het zuidwesten uit weer toe en gaat het in het zuidwesten regenen, in de noordoostelijke helft is de zon dan nog af en toe te zien. Vanmiddag raakt het overal bewolkt en zijn er perioden met regen. Vanavond regent het vrijwel overal. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust neemt de wind toe van matig tot vrij krachtig naar krachtig. De middagtemperatuur bedraagt ca. 15°C.

In de nacht naar donderdag wordt het in het noordwesten geleidelijk droog en klaart het daar mogelijk af en toe op. Elders blijft het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. De minimumtemperatuur komt uit rond 12°C. De wind neemt af naar zwak en wordt landinwaarts veranderlijk. In het westelijk kustgebied blijft de wind matig en draait de wind naar west. In het oosten blijft de wind eveneens matig en vanuit een zuidelijke richting.

Donderdag overdag is er af en toe zon en valt er vooral in het zuidoosten af en toe regen. De middagtemperatuur komt uit rond 15°C bij een overwegend matige zuidenwind. (Bron:KNMI)


Meer weer op FOK!

Drentse Boom (Foto: Stephan5)
Drentse boom. (Foto: Stephan5) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.