Marquez pakt 6e wereldtitel MotoGP na zinderende slotronde

Marc Marquez heeft zich voor de zesde keer in zijn zeven jaar durende MotoGP-carrière laten kronen tot wereldkampioen. De Spaanse Honda-coureur won de Grand Prix van Thailand op het Chang International Circuit, waar hij er tot in de slotronde voor moest vechten.

Voor Marquez was het vooraf duidelijk: als de nummer drie op de grid twee punten meer zou pakken dan Andrea Dovizioso, die vanaf de zevende plek vertrok, kon hij weer een wereldtitel bijschrijven. Voor Jack Miller ging het vóór de start al fout: vanaf de zesde plek sloeg zijn motor af en de Australiër rende de pitstraat in.

Polesitter Fabio Quartararo kende een uitstekende start en kreeg Marquez en Maverick Viñales achter zich aan, terwijl Andrea Dovizioso op de Ducati ook aan wist te sluiten. In de tweede ronde nam Marquez de leiding al even over, maar na een foutje sloeg Quartararo terug. De jonge Franse rookie kreeg Marquez nog niet van zich af geschud, maar Viñales, Dovizioso en Franco Morbidelli moesten de twee wel laten gaan.

Quartararo en Marquez bleven ronde na ronde in slagvolgorde op kop rijden, maar met vier ronden te gaan opende de Spanjaard de aanval. Viñales reed ondertussen eenzaam op plek drie, Dovizioso reed er ruim achter en wist dat alleen een val van Marquez hem nog enige kans op de wereldtitel zou geven.

In de laatste ronde remde Marquez zich voorbij de Fransman, waarna hij - met succes - álles uit de kast moest trekken om de bocht nog te halen. Quartararo probeerde het in de laatste bocht nog eens, maar Marquez pareerde het op indrukwekkende wijze en kroonde zich definitief tot wereldkampioen MotoGP in 2019. Viñales completeerde het podium, Dovizioso kwam niet meer in de buurt.