FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 oktober 2019

Marquez pakt 6e wereldtitel MotoGP na zinderende slotronde

Marc Marquez heeft zich voor de zesde keer in zijn zeven jaar durende MotoGP-carrière laten kronen tot wereldkampioen. De Spaanse Honda-coureur won de Grand Prix van Thailand op het Chang International Circuit, waar hij er tot in de slotronde voor moest vechten.

Voor Marquez was het vooraf duidelijk: als de nummer drie op de grid twee punten meer zou pakken dan Andrea Dovizioso, die vanaf de zevende plek vertrok, kon hij weer een wereldtitel bijschrijven. Voor Jack Miller ging het vóór de start al fout: vanaf de zesde plek sloeg zijn motor af en de Australiër rende de pitstraat in.

Polesitter Fabio Quartararo kende een uitstekende start en kreeg Marquez en Maverick Viñales achter zich aan, terwijl Andrea Dovizioso op de Ducati ook aan wist te sluiten. In de tweede ronde nam Marquez de leiding al even over, maar na een foutje sloeg Quartararo terug. De jonge Franse rookie kreeg Marquez nog niet van zich af geschud, maar Viñales, Dovizioso en Franco Morbidelli moesten de twee wel laten gaan.

Quartararo en Marquez bleven ronde na ronde in slagvolgorde op kop rijden, maar met vier ronden te gaan opende de Spanjaard de aanval. Viñales reed ondertussen eenzaam op plek drie, Dovizioso reed er ruim achter en wist dat alleen een val van Marquez hem nog enige kans op de wereldtitel zou geven.

In de laatste ronde remde Marquez zich voorbij de Fransman, waarna hij - met succes - álles uit de kast moest trekken om de bocht nog te halen. Quartararo probeerde het in de laatste bocht nog eens, maar Marquez pareerde het op indrukwekkende wijze en kroonde zich definitief tot wereldkampioen MotoGP in 2019. Viñales completeerde het podium, Dovizioso kwam niet meer in de buurt.

Van tas beroofde vrouw probeert dief te grijpen

Een brutale straatroof bij flat Geldershoofd in Amsterdam-Zuidoost is volledig door een camera vastgelegd. Begin augustus wordt een vrouw ter hoogte van buurtboerderij Gliphoeve beslopen door een man die op haar tas uit is. Nadat de man die van haar schouder af trekt, achtervolgt ze hem.

De vrouw is op 5 augustus rond 23:00 uur onderweg naar de flat Geldershoofd als ze bij twee ondergrondse vuilcontainers stopt. Ze kijkt naar wat spullen die naast de containers liggen. In het AT5-programma Bureau 020 is te zien hoe de vrouw beroofd wordt. Ze verzet zich even maar al snel blijkt de man te sterk en rent weg. 

Achter dief aan gerend
Een politiewoordvoerder zegt dat de vrouw dapper gehandeld heeft: "Ze is tot de flat Gravestein achter de dief aangerend. Een vriend van haar kreeg ook nog een fiets aangereikt maar de verdachte was ze al uit het oog verloren." Er zijn geen beelden van de achtervolging maar de verdachte is even later wél te zien in een lift.  

Signalement
De politie is op zoek naar een man met een donker getinte huidskleur en een opvallend lang hoofd. Hij is ongeveer 1.70 meter lang en droeg die avond zomerse kleding, waaronder een lichtgroene bermuda en opvallende bruine sandalen.

Zorgen Forensisch Centrum in Amsterdam-Noord nemen toe

De zorgen van buurtbewoners om het Forensisch Centrum in Amsterdam-Noord nemen toe sinds er opnieuw een incident is gemeld over overlast met de probleemjongeren die er wonen. Ook de politiek maakt zich nu zorgen en vraagt zich af of de bewoners die aan de Bosrankstraat wonen wel goed worden begeleid. Het Forensisch Centrum zelf heeft ondertussen uitbreidingsplannen en is bezig met een nieuwe vestiging in Diemen.

Het afgelopen jaar ging het volgens de bewoners 27 keer mis, waarvan er 17 registraties zijn gedaan bij de politie. Hierbij ging het om incidenten als vernieling, huisvredebreuk en bedreiging.

Nieuw incident
Nu de bewoners zelf aan de bel trekken, heeft de kwestie de aandacht van de politiek, maar daarmee is de rust nog niet weergekeerd. "Er is een gesprek geweest tussen het Forensisch Centrum en het stadsdeel", vertelt buurtbewoner John Zondag. "Toen is er gezegd: We gaan het voortaan helemaal anders doen. En op zondag was er weer een incident waar het oude vertrouwde liedje weer voorkwam."

Die dag ging het om een uit de hand gelopen ruzie tussen een bewoonster en haar vriendje op straat, waar de politie op af moest komen. Dat terwijl dergelijk bezoek volgens de regels niet is toegestaan.

"Dat gaat al op een manier die niet prettig is", zegt buurtbewoner Pieter Wolters. "Dan gaat dat via de buren over het balkon of door de tuinen." Volgens Wolters is dat een vorm van insluiping. "Je kunt dan zeggen: Dat mag niet en ik heb een sanctie. Of ik verruim mijn huisregels en sta toch twee keer week bezoek toe." Volgens de omwonenden is dit illustratief over hoe het Forensisch Centrum met haar zorgplicht omgaat.

Verantwoordelijkheid
VVD-raadslid Marianne Poot vraagt zich nu af of de zorg van het Forensisch Centrum wel voldoende is voor de jongeren die daar worden opgevangen. "Ik heb vorige week met de bewoners gesproken en ik moet zeggen dat er voor mij wel een zorg is bijgekomen", zegt Poot. "Daar waar het voor mij eerst leek alsof het alleen om overlast ging, lijkt het er nu ook op dat de zorg, dat daar ook vragen over zijn."

De buurtbewoners lijken te worstelen met dezelfde vragen. "Het Forensisch Centrum is slecht bereikbaar", vertelt Wolters. "Ook het zogenoemde noodnummer kunnen we niet bereiken of er wordt laat op teruggekoppeld. Dat is natuurlijk heel vervelend."

Vragen gemeente
De gemeente laat weten niet heel veel te kunnen doen aan de overlast, zolang het in het pand niet de spuigaten uit loopt. "Als het gaat over meisjes die uit de tbs of uit de gevangenis komen en daar worden opgevangen, dan vind ik toch dat de verantwoordelijkheid verder gaat dan de voordeur", zegt Poot. "En wat mij opviel in het gesprek met de bewoners was dat het niet zo duidelijk is wie nou de verantwoordelijkheid en algemene leiding daar heeft." Het VVD-raadslid wil die twee zaken zo snel mogelijk met wethouder Simone Kukenheim bespreken.

Nieuwe vestiging
Het Forensisch Centrum zelf wil uitbreiden met een nieuwe vestiging in Diemen, maar de buurtbewoners uit Noord hebben zo hun twijfels. "Wij maken dit bekend en trekken aan de bel, terwijl anderen denken dat het wel meevalt. Maar stel dat ze morgen een nieuwe vestiging openen naast jouw eigen woning en de zorg is niet goed gewaarborgd, dan heb je probleem nummer twee of drie."

Het Forensisch Centrum laat in een reactie aan AT5 weten dat nog niet alle omwonenden van de nieuwe vestiging op de hoogte zijn. Dit wil het centrum eerst doen, voordat het adres van de nieuwe locatie bekendgemaakt wordt.

Ook laat het Forensisch Centrum weten 'hard bezig' te zijn om de kans op incidenten en overlast zo klein mogelijk te maken. Daarnaast willen ze "op korte termijn" het gesprek met de buurt aangaan over "samenwerking en communicatie".

Darter De Zwaan eenvoudig naar tweede ronde World Grand Prix

Darter Jeffrey de Zwaan heeft zonder al te veel moeite de tweede ronde van de World Grand Prix bereikt. Hij versloeg Steve Beaton met 2-0. 

De Zwaan had in de beginfase wat moeite met het openen van de legs, maar vanaf vierde leg begon het te draaien bij The Black Cobra. Die vierde leg leverde hem met een veertiendarter setwinst op in de eerste set. In de tweede set kwam de Leidschendammer meteen op voorsprong met een honderd-finish. Met wat geluk ging de tweede leg van deze set via dubbel tien naar De Zwaan, die daarna met een veertiendarter keurig wist af te ronden.

Mervyn King heeft zich ten koste van Dimitri van den Bergh geplaatst voor de tweede ronde van de World Grand Prix. De Belgische jeugdwereldkampioen verloor bij zijn eerste opwachting op dit toernooi met 2-1 in sets van The King. Ook Chris Dobey maakte met een overwinning zijn debuut op de World Grand Prix. ‘Hollywood’ boekte een gemakkelijke 2-0 zege op Ricky Evans voor een plek in de tweede ronde. 

Ian White ontsnapte aan uitschakeling tegen Joe Cullen. Laatstgenoemde stond een set en 2-0 voor, maar verzuimde de zege over de streep te trekken. White pakte zes legs op rij en ging ternauwernood een ronde verder. Later vanavond komt Michael van Gerwen nog in actie. Hij speelt tegen Jamie Hughes. 

Uitslagen eerste ronde World Grand Prix
Chris Dobey 2-0 Ricky Evans (3-1, 3-1)
Mervyn King 2-1 Dimitri Van den Bergh (2-3, 3-1, 3-2)
Ian White 2-1 Joe Cullen (0-3, 3-2, 3-0)
Jeffrey de Zwaan 2-0 Steve Beaton (3-1, 3-0)
James Wade v John Henderson
Michael Smith v Simon Whitlock
Michael van Gerwen v Jamie Hughes
Gary Anderson v Keegan Brown

FOK! sportfoto-onderschrift week 40

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is X11 met het volgende onderschrift: "Al die gewisselde onderdelen leveren Max een gigantische gridstraf op."

De opgave van deze week:

New York Yankees-shortstop Didi Gregorius (18) en left fielder Cameron Maybin (38) maken er een feestje van, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
New York Yankees-shortstop Didi Gregorius (18) en left fielder Cameron Maybin (38) maken er een feestje van, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Berghuis haalt hard uit naar Feyenoord-aanhang: "Ik vind het ongelofelijk"

Feyenoord verloor zondag met 4-2 van Fortuna Sittard en meegereisde fans uit Rotterdam riepen tijdens de wedstrijd om het vertrek van Jaap Stam. Steven Berghuis, die het laatste doelpunt van de middag maakte, heeft geen goed woord over voor die spreekkoren van de fans.

"Ik vind het ongelofelijk", aldus Berghuis voor de camera's bij RTV Rijnmond. "Ik hoor al 'Jaap rot op' uit het uitvak. En ik hoor ook: 'werken voor je kankergeld.' Dat hoor ik alleen bij Feyenoord. Ik heb dat voor de rest nergens gehoord nog. Ik vind dat soort dingen onbegrijpelijk." Berghuis is van mening dat de supporters meer geduld moeten hebben.

"Kom op, we zijn net bezig. We zijn een heel nieuw team in opbouw, met een goede lijn naar boven. Maar we krijgen nu een aantal tikken. We proberen het zo stabiel mogelijk te hebben, maar we maken fouten op cruciale momenten waardoor je de tegenstander hoop geeft. En dat heeft niks met chemie tussen spelers en trainers te maken. Want: stelden ze die vraag donderdag ook, of niet? Nee."

Stam zelf was minder verbaasd over de negatieve spreekkoren. "Dat kun je verwachten, in deze situatie. We weten allemaal hoe het in het voetbal werkt." De trainer merkt dat de jubelstemming van de afgelopen week snel weer plaatsgemaakt heeft voor boosheid: "Dat mag ook, het is terecht dat de fans kwaad en boos zijn. Dat zijn wij ook, dit is voor iedereen zwaar klote."

Nieuwe klap voor Manchester United na droomdebuut Longstaff

Newcastle United heeft zondagavond drie punten gepakt in het duel met Manchester United. The Magpies waren in Newcastle met 1-0 te sterk voor de ploeg van manager Ole Gunnar Solskjaer. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel na rust en kwam op naam van debutant Matthew Longstaf, die scoorde op aangeven van Jetro Willems. De Nederlandse linksback haalde het einde van de wedstrijd niet, want in de slotfase verliet hij geblesseerd het veld.

De bezoekers uit Manchester ontsnapten na 26 minuten spelen aan een achterstand toen debutant Longstaff verwoestend uithaalde. Na een vloeiende aanval kwam de bal terecht bij Longstaff, die de bal controleerde en vanaf twintig meter hard op de lat schoot. Even later was Miguel Almiron dicht bij het openingsdoelpunt. Hij kwam ook in oog te staan met David de Gea, maar Harry Maguire maakte de situatie met een sliding onschadelijk. Diezelfde Maguire had op slag van rust dé kans om the Red Devils op 0-1 te brengen. De verdediger kon geheel vrijstaand op doel koppen, maar zijn inzet ging maar net naast het doel van Martin Dubravka.

Het spel golfde na rust op en neer, waarbij Manchester United twee goede kansen kreeg. Het team van Solskjaer kreeg de bal er echter niet in. Aan de andere kant was dat wel het geval, nadat Jetro Willems op de linkerflank de diepte in werd gestuurd door Allan Saint-Maximin. De Nederlandse linksback kapte twee United-verdedigers uit en legde af op Longstaff, die hard afdrukte en de bal achter De Gea schoot.

Na het openingsdoelpunt van Longstaff zette United aan, maar echt gevaarlijk werd het geen moment voor het doel van Dubravka. Ook met invaller Tahith Chong binnen de lijnen wist United niet te scoren.

Newcastle United hield de voorsprong vast en boekte derhalve de tweede overwinning van het seizoen. Manchester United blijft aanmodderen en is na acht wedstrijden terug te vinden op een teleurstellende twaalfde plaats. Na de interlandperiode krijgt United bezoek van Liverpool, dat nog altijd ongeslagen aan kop gaat in de Premier League.

Twee arrestaties in onderzoek naar verdwenen Belg

De politie in Steenbergen heeft zaterdag met toestemming van de officier van justitie twee vrouwen aangehouden (18 en 39 jaar) in het onderzoek naar de verdwijning van Johan van der Heyden (56) uit Lint / Zoersel (B). Een woning en een garagebox annex loods worden onderzocht. Het onderzoek naar de verdwijning wordt verricht in samenwerking met de Belgische politie.

Johan van der Heyden verliet op zondag 2 juni 2019 omstreeks 20.30 uur zijn woning in Lint. Sindsdien ontbreekt van hem elk spoor. Het onderzoek van de Belgische speurders leidde naar Nederland. Daarom is ook een rechercheteam van de politie Zeeland-West Brabant op de zaak gezet. Dit leidde tot twee aanhoudingen. Beide verdachten zijn vastgezet en zitten in beperkingen.

Unit FTO
Een team van de Unit Forenisch Technisch Onderzoek zoekt naar sporen in de loods. In een woning hebben rechercheurs gezocht naar aanwijzingen.

Twee arrestaties in onderzoek naar verdwenenen Belg (Afbeelding: Politie)
Twee arrestaties in onderzoek naar verdwenenen Belg (Afbeelding: Politie)

Gewonde na steekpartij in Amstelveen, politie op zoek naar verdachte

Tijdens een steekpartij op het Buitenplein in Amstelveen is vanavond een persoon gewond geraakt. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De dader is nog voortvluchtig.

Het steekincident gebeurde rond 18:30 uur.

Volgens de politie raakte het slachtoffer gewond in zijn been, maar het is onduidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld.

De politie heeft nog geen verdachte kunnen aanhouden.

3 arrestaties na inrijden op wijkcentrum in Nijmegen

Zondag rond 08:05 uur werd gemeld dat op een parkeerplaats aan de Couwenbergstraat in Nijmegen enkele auto’s stonden die voor ernstige geluidsoverlast zorgden, er zou een conflict gaande zijn. Eén bestuurder zou tegen een persoon en gebouw zijn aangereden en ging er vervolgens met hoge snelheid vandoor. Meerdere politie-eenheden gingen die kant op. Agenten zagen de betreffende auto op de Winkelsteegseweg rijden en zetten de achtervolging in. Vanaf de Topaasstraat gingen de drie inzittenden te voet verder. Zo ook de agenten, die het drietal na een zoekactie wisten aan te houden.

De politie stelde uitgebreid onderzoek in op de plaats van de aanrijding. Een wijkcentrum bleek schade te hebben opgelopen, onder meer is een muur ontzet, en ook een lantaarnpaal was omver gereden. Er is sporenonderzoek verricht en onder meer in de omgeving gezocht met een speurhond. De persoon die werd aangereden en vermoedelijk gewond raakte is niet meer aangetroffen. Diverse aangetroffen auto-onderdelen zijn voor het onderzoek veiliggesteld. De achtergelaten auto op de Topaasstraat en een aantal aangetroffen goederen zijn eveneens voor verder onderzoek in beslag genomen. Van enkele getuigen is een verklaring opgenomen. De drie verdachten, inwoners van Nijmegen van 24 (2) en 25 jaar, zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Zij worden verhoord.

Oproep
De Districtsrecherche heeft de zaak in onderzoek en wil graag in contact komen met de aangereden persoon. Hierbij dan ook de oproep aan diegene om zich bij de politie te melden. Ook getuigen die iets gezien of gehoord hebben op de parkeerplaats aan de Couwenbergstraat, en nog niet met agenten hebben gesproken, worden verzocht om contact op te nemen; dit kan via telefoonnummer 0900-8844.

Nachttrein van Amsterdam naar Wenen in 2021

De Oostenrijkse Staatsspoorwegen (ÖBB) werken aan een nachttrein tussen Amsterdam en Wenen. De trein moet vanaf 2021 gaan rijden. 'Vanaf januari 2020 plannen we een Nightjet (nachttrein) naar Brussel. Daar werken we hard aan. De nachttrein naar Amsterdam moet een jaar later af zijn', zegt ÖBB-topman Andreas Matthä zaterdag tegen de Oostenrijkse krant Wiener Zeitung.

De ÖBB biedt al een groot aantal internationale bestemmingen naar Zuid-Duitsland, Zwitserland en Noord-Italië aan. Nu wil het Oostenrijkse spoorwegbedrijf flink uitbreiden. Naar verwachting zal er in de loop van dit jaar meer bekend worden over hoe vaak de nachttrein rijden en waar de Nightjets tussendoor stoppen.

Omaatje beroofd door...

Een dame van 91 jaar is zaterdagmiddag 5 oktober in Roosendaal bestolen van haar tas. Bent u getuige geweest van de diefstal? Meld u dan bij de politie.

De bejaarde dame had boodschappen gedaan en liep omstreeks 16.00 uur met haar rollator vanaf de President Kennedylaan richting de Kroevenlaan. Een man passeerde haar en pakte haar handtas uit de rollatortas. Hij rende vervolgens weg.

Signalement
De dader zou een licht getinte man zijn van 1m80 of langer met donker haar. Hij droeg een geruite blouse. Heeft u tips? Laat het de politie weten via 0900 8844 of via het politie WhatsApp nummer 06-1220 7006. 

Koudste 6 oktober ooit gemeten

Voor het eerst in ruim een jaar tijd is in De Bilt een kouderecord gebroken. Met een maximumtemperatuur van slechts 9,6 graden was het officieel de koudste 6 oktober ooit gemeten. Het vorige record stond op 10,1 graden en dateerde van 1936. De vorige keer dat De Bilt een datum-kouderecord noteerde was op 23 september 2018.

Het record van vandaag is het eerste officiële kouderecord in De Bilt van 2019. Daar tegenover staan tot nu toe al dertien warmterecords. In het extreem warme jaar 2018 werden opvallend veel kouderecords gemeten. Vorig jaar kwam het namelijk tot drie kouderecords en veertien warmterecords.

Door het opwarmende klimaat worden veel meer warmterecords gebroken dan kouderecords. Gemiddeld komt het per jaar in De Bilt tot één datum-kouderecord en acht datum-warmterecords. Zonder klimaatopwarming is de verhouding tussen het aantal koude- en warmterecords gelijk: 1 staat tot 1 dus.

Langdurige regen en koude oostenwind
Het kouderecord van vandaag werd veroorzaakt door een combinatie van regen, een oostenwind en een dik wolkendek. Door langdurige regenval koelde de lucht af. Daarbij blies een stevige oostenwind vrij koude lucht naar ons land en schermde een dikke wolkendeken het zonlicht af. Al deze factoren zorgden ervoor dat de temperatuur op veel plaatsen heel stabiel tussen 9 en 10 graden bleef. Het koudst was het in Deelen met maximaal 9,2 graden. In de winter had een vergelijkbare weersituatie als vandaag een dik pak sneeuw opgeleverd van tientallen centimeters.

Pas vanavond neemt de regen geleidelijk af en daarmee is het te laat om nog opwarming te krijgen. Komende nacht klaart het op en daardoor koelt het flink af. Lokaal komt het tot vorst en daarmee wordt het de koudste nacht van de herfst tot nu toe.

Taxichauffeur onder invloed van lachgas crasht in Coentunnel

Voor al diegenen die zondagochtend in een file voor de Coentunnel gestaan  hebben. Dit kwam doordat een taxichauffeur vanochtend met zijn wagen tegen de tunnelwand van de Coentunnel was gebotst. Bij een controle bleek hij onder invloed van lachgas te zijn.

Op een foto die gedeeld is op Twitter, is te zien hoe de wagen volledig door zijn vooras is gezakt. Eén rijstrook van de tunnel is daarom in zuidelijke richting afgesloten.

De chauffeur bleek lachgas gebruikt te hebben. Zijn rijbewijs is daarom ingevorderd en om zijn chauffeurspas te behouden zal hij zich moeten verantwoorden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.

VVD Amsterdam woest om AEB-crisis

De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Marianne Poot is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over de recente ontwikkelingen in de crisis rond het Afval Energie Bedrijf (AEB). Vrijdag maakte het stadsbestuur bekend dat de fusie met afvalverwerker HVC is afgeketst.

Om het AEB het einde van het jaar te laten halen, denkt het college van burgemeester en wethouders ook nog eens 45 miljoen extra te moeten investeren. Dat geld komt bovenop de 35 miljoen die al was vrijgemaakt. Keerzijde is wel dat twee van de vier gesloten verbrandingsovens binnenkort weer gebruikt kunnen worden. Eind november moeten ook de laatste twee ovens weer in bedrijf zijn.

"Tachtig miljoen euro belastinggeld van de Amsterdammer die even in een paar weken tijd, om ideologische redenen is weggegooid. Ik vind het verschrikkelijk." Samen met een aantal andere oppositiepartijen kondigde Poot aan vragen te gaan stellen tijdens de gemeenteraadsvergadering van komende week.

Uitleg college
Van de verantwoordelijk wethouders Van Doornick (GroenLinks) en Dijksma (PvdA) wil Poot weten hoe het stadsbestuur de nieuwe miljoeneninvestering gaat uitleggen aan Amsterdamse belastingbetalers. Maar ook wil ze weten hoe het college het stuklopen van de fusie met HVC gaat verklaren aan de werknemers van het AEB die al maanden in onzekerheid verkeren.

"De medewerkers die eigenlijk stonden te juichen vanwege het feit dat Beelen, de private partij, graag met hen in zee wilden. Vervolgens hoorden nee dat wordt het niet: HVC. Nu blijkt dat dat het weer niet wordt, nu het bedrijf geveild gaat worden. Ik snap wel dat je dan als werknemer echt wel even uit het veld geslagen bent."

Positie AEB
Nu de fusie met HVC niet doorgaat, wordt het AEB waarschijnlijk verkocht via een veiling. Maar ook het in eigendom houden van het bedrijf door de gemeente "kan niet worden uitgesloten", schreef het stadsbestuur vrijdag.

Maar die laatste optie ziet Poot helemaal niet zitten, gezien de problemen uit het verleden. "Iedere keer was het opnieuw dat er een technisch probleem was, achterstallig onderhoud, dividend dat niet uitgekeerd kon worden. Dus mijn conclusie is ook wel dat de gemeente dit gewoon niet kan. Dit is een bedrijf dat op een concurrerende markt opereert en dan moet je niet gaan proberen om als overheid ondernemer te gaan spelen."

Crisis bij afvalverwerker AEB
Het AEB staat sinds begin 2018 onder verscherpt toezicht, wegens zorgen over de veiligheid. Uiteindelijk besloot het bedrijf in de zomer van 2019 vier van de zes verbrandingslijnen te sluiten, omdat het niet lukte de veiligheidssituatie voldoende te verbeteren. Wethouder Udo Kock stapte na de zomer op. Hij vond dat het noodlijdende bedrijf geprivatiseerd moest worden, maar daar was een meerderheid van het stadsbestuur het niet mee eens.

'Turkije klaar om Koerden in Syrië aan te vallen'

Het Turkse leger maakt zich klaar om Syrië binnen te vallen, zogenaamd om een veiligheidscorridor te creëren voor Syrische vluchtelingen om terug te keren naar hun eigen land. Critici zien vooral een mogelijkheid voor de Turken om de Koerden in noordelijk Syrië aan te vallen.

Turkije zet de versterkingen aan de Syrische grens in na de aankondiging van president Erdogan over een dreigende militaire operatie tegen door de VS gesteunde Koerdische militanten.

Op sociale media werden militaire konvooien in tientallen foto's en video's vastgelegd, wat de bewering van de Turkse leider lijkt te bevestigen dat de voorbereidingen om een zogenaamde 'veilige zone' op Syrische bodem langs de Turkse grens te vestigen, zijn afgerond en dat de operatie 'vandaag of morgen' kon worden gestart.

Extra gepantserde voertuigen en troepen werden naar de grensstad Akcakale gestuurd, aldus bevestigende berichten van de Turkse staatstelevisie TRT. Meerdere video's, vooral gedeeld op Twitter, tonen tientallen militaire voertuigen, helicopters en bussen, naar verluidt vol met militair personeel, die in konvooien richting grens gaan.

Ankara en Washington kwamen eerder in augustus overeen om samen een 'vredescorridor' te creëren om de terugkeer van ontheemde Syriërs naar Noord-Syrië te vergemakkelijken, totdat Turkije zich realiseerde dat gezamenlijke 'land- en luchtpatrouilles met de VS een sprookje waren'. Erdogan suggereerde zelfs openlijk dat Washington op zoek was naar een veilige zone 'niet voor Turkije maar voor de terroristische groep.' Daarmee doelend op de Koerden.

Noch de VS, noch Turkije nam de moeite om Damascus over dit plan te raadplegen. De Syrische regering heeft herhaaldelijk uitgesproken dat de gezamenlijke en unilaterale inspanningen van de VS en Turkije een flagrante schendingen van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Syrië zijn.

Uitslag PSV - VVV

PSV heeft zondagavond gedaan wat het moest doen tegen VVV-Venlo. De wedstrijd die in het teken stond van Mohamed Ihattaren, die ontbrak in de wedstrijdselectie nadat zijn vader in de nacht van zaterdag op zondag overleed, werd met 4-1 gewonnen. Alle doelpunten vielen na rust die van de thuisploeg kwamen op naam van Steven Bergwijn, Denzel Dumfries en Donyell Malen.

In de titelstrijd had concurrent Ajax eerder op zondag al met 2-0 van ADO Den Haag gewonnen. Om geen achterstand op de Amsterdammers op te lopen moest er gewonnen worden van VVV. Eenvoudig ging dat niet, want de ploeg van trainer Robert Maaskant bood goed weerstand in het Philips Stadion. Door de afwezigheid van Ihattaren startte Bergwijn achter de spitsen en begonnen Ritsu Doan en Armindo Bruma op de flanken. Het team van trainer Mark van Bommel had moeite om door de stugge defensie VVV te komen, terwijl de achterhoede zijn handen vol had aan Haji Wright.

PSV kwam moeizaam tot kansen en dus greep Van Bommel na een uur spelen in. Hij haalde Bruma naar de kant ten faveure van Cody Gakpo. Het inbrengen van de jeugdinternational zorgde voor het gewenste effect, want niet lang na zijn invalbeurt stond de thuisploeg op een 3-0 voorsprong. De openingstreffer kwam op naam van Bergwijn. Na goed voorbereidend werk van Dumfries schoot de Oranje-international de bal in de verre hoek achter doelman Thorsten Kirschbaum. De opluchting was groot bij PSV en Bergwijn, die het doelpunt opdroeg aan Ihattaren.

Vlak na de 1-0 was het opnieuw raak voor PSV. Waar Dumfries bij de eerste goal aangever was en Bergwijn de afmaker, waren de rollen bij de 2-0 omgedraaid. Vanuit een voorzet van Bergwijn kopte de rechtsback hard raak. Toen Malen vijf minuten later op aangeven van Gakpo de 3-0 maakte leek de wedstrijd gespeeld. VVV deed vervolgens wat terug, want even na de goal van Malen bracht Tobias Pachonik de stand op 3-1. Een afgeslagen bal werkte hij vanuit de lucht hard tegen de touwen. Robbin Ruiter, die de geblesseerde Jeroen Zoet verving, had geen antwoord op de inzet van de Duitse aanvaller.

In de slotfase bracht Van Bommel Ryan Thomas nog binnen de lijnen. De middenvelder raakte vlak na zijn transfer naar PSV geblesseerd en moest zijn officiële debuut daardoor uitstellen. Hij stond pas een paar seconden binnen de lijnen toen Bergwijn Malen wegstuurde en laatstgenoemde de eindstand op 4-1 bepaalde. Zodoende loopt PSV een doelpunt in op Ajax en is het verschil in doelsaldo tussen de twee titelconcurrenten nog drie.

PSV

4 - 1

VVV-Venlo

 61' Bergwijn
 65' Dumfries
 70' Malen
 86' Malen
   73' Pachonik
 
 Gele kaart: , Kirschbaum, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Dumfries
Schwaab
Viergever
Sadílek
Rosario
Bergwijn
Gutiérrez (Thomas/85)
Doan (Mitroglou/80)
Malen
Bruma (Gakpo/56)
  Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Schäfer
R.Janssen
Linthorst
Post
Cattermole (Neudecker/87)
Yeboah (Sinclair/67)
Wright (Soriano/87)
v.Ooijen

Uitslag Willem II - AZ

AZ heeft geen drie punten mee kunnen nemen uit Tilburg. Tegen Willem II werd het 1-1.

In de eerste minuten van de wedstrijd ging het spel op en neer zonder kansen. In de tiende minuut een klein kansje voor AZ nadat Boadu na een pass van Idrissi alleen Peters voor zich had. Die kreeg echter snel hulp en de aanvaller van AZ liep zich vast. Zes minuten later leek Boadu de bal in het doel te glijden, maar hij werd afgesloten vanwege buitenspel. In de 22e minuut kwam AZ op voorsprong. Saddiki beging in de zestien een overtreding op Boadu. Scheidsrechter Higler gaf hierop  een strafschop en Koopmeiners benutte zijn vijfde penalty dit seizoen.

Willem II kwam in de 31e minuut weer op gelijke hoogte. Vrousal stuurde Köhlert weg. Die bleef koel en schoot de bal langs Bizot. Het was het eerste tegendoelpunt voor AZ sinds 14 september. In de rest van de eerste helft waren er geen echte kansen meer.

De Alkmaarders kwamen iets beter uit de kleedkamer voor de tweede helft. Ze zetten de Tilburgers vast op jacht naar de voorsprong. AZ-doelman Bizot had in de 54e minuut wat moeite met de vrije trap van Ndayishimiye. De invaller schoot vanaf ruim 20 meter in de hoek, maar de AZ-keeper bracht redding. Sowieso leken de Tilburgers beter te spelen sinds het invallen van Ndayishimiye.

Een paar minuten later schoot  Pavlidis de bal net naast. Willem II werd alsmaar sterker. Eerst raakte Ndayishimiye vanuit een vrije trap de lat. Daarna haalde Pavlidis van dichtbij uit, maar zijn schot werd geblokt. In de 85e minuut nog wel een hele grote kans voor Willem II om de winst naar zich toe te trekken. Wijndal veroorzaakte een strafschop. Pavlidis nam die maar hij schoot hoog over. Vlak voor tijd nog wel een grote kans voor AZ. Doelman Wellenreuther wist een uithaal van Idrisso uit de hoek van het doel te halen. AZ eindigde de wedstrijd met tien man nadat Boadu vlak voor tijd zijn tweede gele kaart kreeg.

Willem II

1 - 1

AZ

31' Köhlert   22' Koopmeiners (pen)
 
Gele kaart: , De Wit, Koopmeiners, Hatzidiakos, (AZ)
Rode kaart: , Boadu (90 2/2xg) (AZ)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.707
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: Pavlidis (Willem II) mist in de 86e minuut een penalty.
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Heerkens
Holmén
Peters
Nelom
Saddiki
Vrousai (Ndayishimiye/46)
Llonch
Nunnely
Pavlidis
Köhlert (Nieuwkoop/89)
  Bizot
Svensson (Druijf/82)
Vlaar (Hatzidiakos/ 64)
Wuytens
Wijndal
Midtsjö
De Wit (Sugawara/63)
Koopmeiners
Stengs
Boadu
Idrissi

Conflict eindigt in steekincident, één arrestatie

Zondag rond 08.55 uur werd er melding gemaakt van een steekincident in een woning aan de Hommelseweg in Arnhem. Agenten gingen er meteen heen en troffen een gewonde man. De verdachte bleek zich nog elders in het pand op te houden en kon snel worden aangehouden. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

De gewonde man, een 44-jarige inwoner van Arnhem, is ter plekke nagekeken door ambulancepersoneel en daarna voor behandeling naar het ziekenhuis gegaan. Forensische opsporing en recherche hebben onderzoek gedaan in de woning. Enkele aangetroffen goederen zijn voor het onderzoek veilig gesteld. De aangehouden verdachte is een 55-jarige inwoner van Arnhem. Hij is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten voor verhoor. De twee zijn bekenden van elkaar. Aan het steekincident zou een conflict vooraf zijn gegaan.

Burgemeester Krikke van Den Haag treedt af

Pauline Krikke, de burgemeester van Den Haag stapt op. Dat maakte ze zojuist bekend via haar eigen Instagramkanaal.

"Het valt mij zwaar, maar ik heb zo juist de commissaris van de koning verzocht mij per onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Ik ben met hart en ziel burgemeester van Den Haag geweest’’, aldus de burgemeester in een filmpje.

Krikke valt over een vernietigend rapport over de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp tijdens de jaarwisseling. Het vertrek komt op het moment dat de gemeente Den Haag ook is verwikkeld in een corruptieschandaal rondom twee wethouders. Ook die zijn inmiddels opgestapt.

Met het vertrek van Krikke is de chaos dus compleet in de Hofstad.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

maar ik wil het jullie eerst vertellen, inwoners van Den Haag.

Een bericht gedeeld door Burgemeester Pauline Krikke (@paulinekrikke) op6 Okt 2019 om 8:23 (PDT)

Claeys de beste in Famenne Ardenne Classic, Roosen derde

Dimitri Claeys heeft de derde editie van de van de Famenne Ardenne Classic. De Belg van Cofidis reed in de laatste 500 meter weg uit de kopgroep en kwam solo aan na 180 kilometer. Timo Roosen maakte in de slotfase nog de oversteek na de kopgroep en moest genoegen nemen met een derde plaats.

Mathieu van der Poel kwam ook in deze wedstrijd aan de start. Normaal gesproken was het WK wielrennen zijn laatste wegwedstrijd van het seizoen, maar vlak na het WK besloot hij zijn wegseizoen nog wat te verlengen. Net zoals het WK werd deze wedstrijd in slecht weer verreden en de Nederlander had er zin in. Hij sprong mee met de vroege kopgroep van vier. Op 45 kilometer van de streep probeerde hij het solo, maar werd alweer snel ingerekend door een groep achetervolgers van zeven renners, met daarbij een andere Nederlander Timo Roosen.

Ook deze kopgroep kreeg niet de ruimte van het peloton en bij het ingaan van de slotronde was een peloton van een veertigtal renners weer samen. Lang duurde dat echter niet want er was snel een nieuwe kopgroep ontstaan.

Ditmaal reden de Fransman Anthony Turgis en drie Belgen Remy Mertz, Baptiste Planckaert en Dimitri Claeys weg. Deze kopgroep bleek de juiste, mede doordat Lotto Soudal aan het afstoppen was voor hun ploeggenoot Mertz. Dat bleek niet helemaal de juiste tactiek, want Mertz moest als eerste afhaken. Zijn ploeg probeerde in de kilometers van de wedstrijd nog wel te herstellen, maar de Belgische ploeg kwam te laat.

Op het moment dat Mertz nog in de kopgroep zat had Timo Roosen de achtervolging ingezet. De Nederlander van Jumbo-Visma kwam in de laatste kilometer aansluiten, maar net voor het aansluiten reed Claeys bij de rest van de kopgroep. Hij pakte snel een voorsprong van een handvol seconden en gaf deze niet meer weg. Hij boekte zijn eerste zege van het seizoen. Planckaert sprintte nog naar de tweede plaats en Roosen mocht net zoals twee weken geleden in het Kampioenschap van Vlaanderen mee op het podium. Van der Poel won de sprint van het peloton, alleen was dat voor de zesde plaats. Mike Teunissen werd zevende en Maurits Lammertink legde beslag op de achtste plaats.

Manchester City verliest van laagvlieger Wolverhampton

Manchester City heeft zondagmiddag verloren van Wolverhampton Wanderers. De ploeg van coach Pep Guardiola verloor in eigen huis met 0-2. Beide doelpunten werden gescoord door Adama Traore.

Voor City is dit de tweede verloren wedstrijd van het seizoen. Eerder werd verloren van Norwich City, ook speelde de ploeg gelijk tegen Tottenham Hotspur. Door het nieuwe verlies is de achterstand op koploper Liverpool gegroeid naar acht punten.

Overige uitslagen Premier League zondag
Arsenal - AFC Bournemouth 1-0
Manchester City - Wolverhampton Wanderers 0-2
Southampton - Chelsea 1-4
Newcastle United - Manchester United 17.30 uur

Colbrelli klopt Valverde in sprint Gran Premio Bruno Beghelli, Mollema vijfde

Sonny Colbrelli heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Gran Premio Bruno Beghelli gewonnen. In een sprint van een uitgedund groepje was hij de snelste voor Alejandro Valverde.

Vroeg in de wedstrijd reden drie renners weg uit het peloton en reden een voorsprong van tien minuten bij elkaar, maar streden nooit mee voor de overwinning. Op de plaatselijke rondes met daarin de klim naar Zappolino werden ze op 42 kilometer van de streep bijgehaald.

Met nog drie rondes te gaan reed er een nieuwe kopgroep mee. Ditmaal waren er zeven renners met onder meer twee renners van Jumbo-Visma: George Bennett en Neilson Powless. Ook de nummer vier van het WK Gianni Moscon was meegesprongen met de kopgroep.

Powless ging solo de slotronde in, met Bennett, Moscon en Hugo Houle op een klein gaatje, maar op de laatste klim naar Zappolino werden ze bijgehaald door Guillaume Martin. Hij kreeg niet veel later gezelschap van Alejandro Valverde, Sonny Colbrelli, Bauke Mollema, Jack Haig, David Gaudu, Iván Garcia en Guillaume Martin. Die zeven mochten gaan strijden voor de overwinning en in de sprint die zou volgen was Colbrelli de snelste voor Valverde.

Mollema die vorig de beste was in deze wedstrijd moest ditmaal genoegen nemen met een vijfde plaats.

Marini wint Moto2-race Thailand met vertoon van macht

Luca Marini heeft op het Chang International Circuit de Grand Prix van Thailand in de Moto2 gewonnen. Voor de Italiaanse halfbroer van Valentino Rossi is het na Maleisië vorig jaar zijn tweede Grand Prix-zege.

Vanaf poleposition pakte Alex Marquez de leiding, voor Tetsuta Nagashima, Marini en Remy Gardner. Nagashima viel al snel terug, Iker Lecuona en Brad Binder kwamen juist naar voren. Marini sloeg na een paar ronden een alsmaar groeiend gat, Marquez moest de strijd aan gaan met Lecuona en Binder, terwijl de nummer twee in het WK - Augusto Fernandez - na een fout de nodige tijd verloor.

Xavi Vierge was vanaf de zevende stek de volgende die sneuvelde, terwijl Fernandez zich terug wist te knokken en Marquez gepasseerd werd door Lecuona en Binder, waarbij Fernandez aan wist te sluiten bij de kampioenschapsleider en hem zelfs even passeerde. Marini was ondertussen oppermachtig en reed op zijn achterwiel als winnaar over de finish, voor Binder en Lecuona. Fernandez hield Marquez achter zich en maakte zo een paar puntjes goed in het WK.

Arenas is 11e racewinnaar Moto3-seizoen, Dalla Porta profiteert in titelstrijd

Albert Arenas heeft zijn eerste overwinning van het Moto3-seizoen binnen. De Spanjaard won op het Chang International Circuit de Grand Prix van Thailand en werd de elfde racewinnaar van het jaar.

Marcos Ramirez kende vanaf de tweede plek de beste start en nam de leiding voor Arenas, Alonso Lopez, Tony Arbolino en polesitter Celestino Vietti. Ook Tatsuki Suzuki kwam goed naar voren en de Japanner nam na een paar ronden de leiding over.

Vanaf de 25e en 27e plek kwamen Darryn Binder en Ayumu Sasaki langzaam naar voren en ook zij voegden zich bij de langgerekte voorste groep. Binder ging echter iets té enthousiast tekeer: de Zuid-Afrikaan tikte Aron Canet onderuit en de nummer twee in het WK nam ook Suzuki en John McPhee mee, terwijl WK-leider Lorenzo Dalla Porta juist de leiding nam.

Binder kreeg een drivethroughpenalty voor zijn actie, Arbolino viel met ogenschijnlijk een handschoenprobleem veel plekken terug. Voor Sasaki kwam de race zeven ronden voor de finish tot een einde: de Japanner gleed onderuit. Bij het ingaan van de laatste ronde sloegen Dalla Porta, Lopez en Arenas een gaatje naar de rest, waar Andrea Migno zichzelf en Ai Ogura onderuit kegelde.

Ramirez, Dennis Foggia, Kaito Toba en Vietti vormden de achtervolgende groep, maar het leidende trio leek te snel en dat bleek: Arenas zette zijn machine halverwege de ronde binnendoor en gaf zijn eerste overwinning van het jaar niet meer weg. Dalla Porta werd tweede en verstevigde zijn leiding in het WK, Lopez completeerde het podium.

Uitslag Fortuna Sittard - Feyenoord

Feyenoord heeft zijn knappe zege in de Europa League op FC Porto geen vervolg kunnen geven tegen Fortuna Sittard. De Limburgers boekten dankzij een 4-2 overwinning hun eerste overwinning van het seizoen.

In de eerste helft kreeg Fortuna drie kansen en deze gingen er ook allemaal in. Mede doordat de defensie van Feyenoord er soms niet best uit zag konden Ciss, Harries en nogmaals Ciss scoren. Alleen Haps stelde daar namens Feyenoord iets tegenover. Direct na rust kopte Samboi Fortuna zelfs naar een 4-1 voorsprong.

Namens Feyenoorde scoorde Berghuis nog wel de 4-2 maar daar bleef het  bij. Een slotoffensief leverde de Rotterdammers nog wel een paar grote kansen op, gescoord werd er niet meer.

Fortuna Sittard

4 - 2

Feyenoord

 2' Ciss
 34' Ciss
 43' Harries
 46' Sambou
   27' Haps
 66' Berghuis
 
 Gele kaart: Passlack, Karjalainen, (Fortuna Sittard), Larsson, Toornstra, (Feyenoord)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8.511
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Cox
Ninaj
Harries
Essers (Raitanen/69)
Passlack
Tekie
Smeets
Ciss
Diemers (El Ablak/ 90 2)
Sambou (Karjalainen/81)
  Vermeer
Karsdorp
Botteghin (Kökcü/77)

Haps
Toornstra
Tapia (Jörgensen/54)
Fer
Berghuis
Sinisterra
Larsson (Narsingh/64)


Amadou Ciss viert het scoren van de 1-0 (Pro Shots / Thomas Bakker)

Soeverein Kampong declasseert Herakles in EHL

Een soeverein Kampong heeft in Barcelona op eenvoudige wijze de KO4 van de Euro Hockey League bereikt. De Utrechtse formatie declasseerde in het Pau Negre stadion het Belgische Herakles met liefst 6-0. Jip Janssen vertolkte een hoofdrol met twee benutte strafcorners.

Kampong is daardoor na de reeds geplaatste landskampioen Bloemendaal de tweede Nederlandse ploeg die volgend jaar met Pasen gaat strijden om de titel in de EHL. De andere teams zijn Mannheimer, Rot-Weiss Köln, Uhlenhorst, Royal Leopold en Club Egara. Dinamo Kazan en Surbiton strijden later deze zondag om het laatste ticket.

Jip Janssen scoort al na 25 seconden
Kampong verwachtte in Barcelona tegen Royal Heracles een zware middag tegemoet te gaan, maar zat binnen een minuut al in een zetel tegen de nummer drie van België van vorig seizoen. Bjorn Kellerman sloeg een rollertje richting het doel van het Herakles-doelman Timmermans, maar de goalie schoot de bal onnodig hoog weg: strafcorner. Met dat buitenkansje wist Jip Janssen wel raad. Hij pushte de bal laag en hard door de benen van de Herakles-doelman: 1-0. Er waren toen 25 seconden gespeeld.

Kampong wilde meteen doordrukken, maar liep in de counter bijna tegen een tegentreffer aan. Oud-international Amaury Keusters verscheen helemaal vrij voor het doel, haalde uit met zijn backhand maar doelman David Harte redde met zijn klomp. Het eerste kwart eindigde daardoor met 1-0 tussenstand.

Het tweede kwart was amper begonnen of het was al 2-0. Pieters nam een vrije slag, Bjorn Kellerman speelde Boet Phijffer aan in de cirkel, die de bal fraai binnen tipte: 2-0. De Belgen hadden die treffer amper verwerkt of het was al 3-0. Opnieuw was het strafcorner en wederom zette Janssen zich met succes achter de bal.

Aan het slot van de eerste helft zetten Herakles voor het eerst echt aan. De Belgen, waar de Nederlander Rob Haantjes de assistent is, forceerde ook een paar strafcorners, maar slaagde er niet in Harte te verslaan. Eenmaal lukte dat wel, maar toen was daar international Robbert Kemperman die met de stick de bal van de lijn haalde.

Profiteren
Nadat Kampong zowel aan het begin van het eerste als tweede kwart had gescoord, zou je verwachten dat Herakles aan het begin van kwart drie wel scherp zou zijn. Dit was echter niet het geval. Kampong profiteerde daar direct van door de wedstrijd te beslissen. De Ridder speelde de bal voor, opnieuw Boet Phijffer tipte raak: 4-0.

Daarmee was de wedstrijd ook helemaal geen wedstrijd meer. Herakles geloofde het wel en Kampong speelde frivool verder. Dat resulteerde nog in doelpunten voor Martijn Havenga (SC, 5-0), Bjorn Kellerman (6-0).

Djokovic wint ATP-toernooi van Tokio

Novak Djokovic heeft het ATP-toernooi van Tokio gewonnen. De Servische nummer 1 van de wereld versloeg in de finale John Millman met 6-3 en 6-2.

Voor Djokovic was Tokio zijn eerste toernooi nadat hij tijdens de US Open op had moeten geven met een schouderblessure. De Serviër verloor in Japan geen enkele set, al was hij de enige speler uit de top tien van de ATP-ranking.

In de partij tegen de 30-jarige Australiër verloor hij op zijn eerste opslag maar vier punten en was hij een maatje je groot in de rally's. Voor Djokovic was dit zijn 110e finaleplaats en 76e toernooizege.

Bijna 4000 euro aan boetes bij fietslichtcontrole Amsterdam

Een grote politiecontrole tegen onverlicht fietsen heeft tot maar liefst 71 boetes geleid.

Agenten deden de controle vrijdagavond op de Nieuwmarkt en moesten veel fietsers zonder lampjes aan de kant zetten. Een boete voor fietsen zonder verlichting is maar liefst 55 euro, maal 71 en je komt op een totaalbedrag van 3905 euro.

De politie geeft aan dat er met de donkere dagen in aantocht vaker gecontroleerd gaat worden. En daarom een advies: "Denk goed om jezelf en shine, ook in het donker!"

Uitslag ADO Den Haag - AFC Ajax

Ajax heeft na het Europese succes in Valencia ook de altijd lastige uitwedstrijd tegen ADO Den Haag gewonnen. Klaas Jan Huntelaar kreeg van trainer Erik ten Hag een basisplaats en de ervaren spits was opnieuw trefzeker in de Eredivisie. 

Na een snelle counter rondde invaller David Neres vijf minuten voor tijd af voor de beslissing, waardoor de Amsterdammers ongeslagen blijven in de Eredivisie. Het bleef 0-2. 

Huntelaar met de 0-1. Op de achtergrond het protest van de ADO-supporters. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Huntelaar met de 0-1. Op de achtergrond het protest van de ADO-supporters. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

ADO Den Haag

0 - 2

AFC Ajax

     10' Huntelaar
 86' Neres
 
 Gele kaart: Meijers, Kramer, Bakker, (ADO Den Haag), Promes, Tagliafico, (AFC Ajax)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 14.733
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
v.Ewijk (Necid/ 84)
Beugelsdijk
Pinas
Meijers
Malone
Immers
Bakker (Ould-Chikh/78)
Summerville
Kramer
Goossens (Haye/70)
  Onana
Dest
Veltman
Blind
Tagliafico
v.d.Beek
Promes (Neres/80)
Martínez
Ziyech (Álvarez/89)
Huntelaar
Tadic

UFC: kampioen in het middengewicht nu onbetwist, zware KO Tafa

Israel Adesanya is de nieuw gekroonde koning in het middengewicht bij de UFC. Binnen twee jaar heeft de Nigeriaanse Nieuw-Zeelander en voormalig Glory-kickbokser zich opgewerkt van 'leuk vechtertje' tot UFC-kampioen. In Melbourne werd thuisvechter en regerend kampioen Robert Whittaker in de tweede ronde verslagen.


Adesanya verslaat Whittaker in de tweede ronde (Foto: Getty images)

In het kickboksen waren de gevechten van Adesanya ook al genieten. Toch waren meer dan tachtig gevechten in de ring, met slechts vijf verloren partijen, niet genoeg voor The Last Stylebender. In MMA zat het grote geld en met de twee à drie gevechten per jaar bij Glory was geen droog brood te verdienen.

Zaterdagnacht mocht de Nigeriaan de negen kilo zware gouden kampioensgordel bij zijn moeder om doen. Champ Whittaker, ijzersterk in de UFC tot nu toe, werd in de tweede ronde moeiteloos knockout geslagen.


Adesanya ontwijkt een harde stoot van Whittaker (Foto: Getty images)

The Reaper was van plan om Adesanya met volume neer te krijgen, maar het lichaam van Adesany wilde hier niet aan meewerken. Als een rubberpop wist hij de vele stoten van Whittaker te ontwijken, om daarna met zijn lange armen uiterst acuraat te counteren. In de laatste seconde van de eerste ronde wist de 30-jarige Adesany zijn 28-jarige opponent het canvas op te slaan. Whittaker werd letterlijk gered door de bel.

De tweede ronde verliep als de eerste. Een groot aantal stoten en trappen probeerde het hoofd van de romp van Adesanya te scheiden, maar de Nigeriaan draaide, tolde en verdedigde ultiem. Het gezicht van Whittaker begon daarom al snel te bloeden.

Halverwege de tweede ronde had Adesanya er genoeg van. Whittaker kwam met het offensief, maar twee rake klappen van Adesanya deed Whittaker op de grond belanden. Adesanya sprong op zijn tegenstander, maar de Nieuw-Zeelander had al geen notie meer van de tussenkomende scheidsrechter. 

Adesanya is de nieuwe, en tweede Afrikaanse, onbetwiste koning in de UFC.

Al Iaquinta vs Dan Hooker
In het voorprogramma mocht nummer vijftien van de ranglijst het opnemen tegen de makelaar Al Iaquinta, nummer vijf op de ranglijst. Het verschil op de ranglijst wed geen seconde waargemaakt door Iaquinta. Kortweg gezegd, Hooker liet hem gedurende de drie ronden van vijf minuten alle acht hoeken van de octagon zien.


Straffe jab van Dan Hooker (Foto: Getty images)

Zonder twijfel is dit de grootste overwinning van Hooker sinds hij overstapte van het vedergewicht naar de 155 lbs-divisie en misschien ook wel de indrukwekkendste. Zijn arsenaal aan stoten en zijn timing waren gewoon teveel tegen de stugge Iaquinta, die als enige vechter vijf ronden met huidig kampioen Khabib Nurmagomedov wist te overleven. 

Hooker wist direct wie zijn volgende tegenstander moest worden. Dustin Poirier, vorige maand nog titelkandidaat, maar nu misschien het volgende slachtoffer van een ontketende Hooker. 

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Volg dan hier het FOK! MMA-forum!

Volledige uitslag en daarna nog wat hoogtepunten van UFC 243:
Israel Adesanya verslaat Robert Whittaker na KO (stoten, ronde 2)

Dan Hooker verslaat Al Iaquinta na jurybesluit (30-27 x2, 30-26)
Sergey Spivac verslaat Tai Tuivasa na opgave (verwurging, ronde 2)
Dhiego Lima verslaat Luke Jumeau na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Yorgan de Castro verslaat Justin Tafa na KO (stoten, ronde 1)
Jake Matthews verslaat Rostem Akman na jurybesluit (30-27 x3)
Callan Potter verslaat Maki Pitolo na jurybesluit (29-28 x3)
Brad Riddell verslaat Jamie Mullarkey na jurybesluit (29-27, 30-26 x2)
Megan Anderson verslaat Zarah Fairn Dos Santos na opgave (verwurging, ronde 1)
Ji Yeon Kim verslaat Nadia Kassem na TKO (stoten, ronde 2)
Khalid Taha verslaat Bruno Silva na opgave (verwurging, ronde 3)

Bastianelli net te snel voor Wiebes in Gran Premio Bruno Beghelli

Marta Bastianelli heeft de vrouwenversie van de Gran Premio Bruno Beghelli op haar naam geschreven. Na een kleine tachtig kilometer was de 32-jarige Italiaans kampioene net te snel voor de Nederlandse Lorena Wiebes, die net zoals vorig genoegen moest nemen met een podiumplaats. Chiara Consonni maakte het podium compleet in de Italiaanse wedstrijd, die voor de vierde keer werd verreden.

Het is voor de derde keer in deze wedstrijd dat Bastianelli op het podium staat. Vorig jaar werd ze tweede en in 2017 won ze voor het eerst deze wedstrijd. In 2016 kwam ze niet verder dan een 59ste plaats. Voor Bastianelli is het alweer haar elfde zege van het seizoen.

Politie zoet getuigen van dumping drugsafval

Zaterdagmiddag zijn een vijftal vaten met vermoedelijk drugsafval aangetroffen aan de Gareelweg in Bergen op Zoom.

Een voorbijganger waarschuwde rond 12.30 uur de politie nadat hij de jerrycans in de bossen langs het fietspad zag liggen. Een specialist van het milieuteam van de politie nam een monster van de inhoud en constateerde dat het vermoedelijke om afval van een drugslab gaat.

De gemeente heeft ervoor gezorgd dat de vaten geruimd zijn. Is u iets verdachts opgevallen in de omgeving van de dumpplek? Of weet u misschien waar de vaten vandaan komen? Neemt u dan vooral contact op met de politie via 0900-8844.

Onderzoek naar overlijden man in Goes

Zaterdagavond 5 oktober werd in de Piet Heinstraat in Goes een overleden man aangetroffen. De politie heeft een onderzoek ingesteld om de omstandigheden rondom het overlijden van de man te achterhalen.

Voorbijgangers zagen de man rond 17:55 uur op straat liggen. Zij hebben tevergeefs getracht de man te reanimeren en alarmeerden de hulpdiensten. De politie startte een onderzoek naar de identiteit en de doodsoorzaak. De identiteit van de man is inmiddels bekend. Het is nog onduidelijk hoe de man is overleden.

Forensische rechercheurs hebben zaterdagavond in de Piet Heinstraat sporenonderzoek gedaan. Getuigen hebben aan agenten verteld dat zij hebben gezien dat de man eerder op de dag in het centrum van Goes mogelijk ruzie heeft gehad. Zaterdagavond is een 25-jarige man uit Goes aangehouden en meegenomen voor verhoor. 

De politie doet nader onderzoek of deze persoon betrokken is geweest bij de dood van de man. Een woordvoerder van de politie: "We zijn specifiek op zoek naar een vrouw die zaterdagmiddag heeft geprobeerd om twee vechtende mannen in het centrum van Goes uit elkaar te halen. Wij komen graag met deze vrouw in contact."

De politie vraagt de bewuste vrouw en mogelijke getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

In de lucht schieten mag niet, twee mannen opgepakt

In de nacht van zaterdag op zondag werd in de Piekstraat in Rotterdam in de lucht geschoten. Agenten hielden twee Rotterdammers aan en namen een vuurwapen en een taser in beslag.

Getuigen meldden even voor 03:00 uur dat in de lucht werd geschoten. Agenten zagen twee mannen die voldeden aan het opgegeven signalement en hielden hen aan. Op aanwijzen van het tweetal werden in een woning in de omgeving een vuurwapen en een taser gevonden en in beslag genomen. De Rotterdammers van 24 en 25 jaar zitten vast.

Zatlap is te dronken om agent te mishandelen

Zondagochtend hielden agenten van het politieteam Zoetermeer een 26-jarige man aan nadat hij het oortje van de portofoon uit het oor van een agent wilde trekken. Daarna probeerde de man de agent in zijn gezicht te slaan.

Rond 05:00 uur zagen agenten de 26-jarige Zoetermeerder uit een horecagelegenheid aan het Stadhuisplein komen. De man leek zwaar onder invloed van alcohol, en moest door vrienden ondersteund worden bij het lopen. Vervolgens viel de man op de grond.

Toen de man daarna wankelend zijn weg wilde vervolgen spraken twee agenten hem aan, en vertelden hem dat het tijd was om naar huis te gaan. Hierop probeerde de man het oortje van de portofoon van een agent uit zijn oor te trekken. Ook probeerde de man de agent in zijn gezicht te slaan. De agent reageerde door de man een klap in zijn gezicht te geven.

De man viel daarna wederom op de grond. Hij werd aangehouden wegens openbare dronkenschap. Omdat agenten zagen dat de man medische hulp nodig had werd direct een ambulance gebeld. De man is vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd

Knul kan ruzie niet winnen en mept met kettingslot

Een 18-jarige jongeman uit Vlissingen is zondagnacht aangehouden op verdenking van mishandeling. Hij zou een 23-jarige man hebben geslagen met een kettingslot.

Het slachtoffer en zijn vrienden liepen rond 03.00 uur op de Langeviele in Middelburg en kregen ruzie met drie personen. Een van deze drie mannen ging even weg en kwam vervolgens terug met een kettingslot.

Hij sloeg het slachtoffer met het slot op zijn rug. Het slachtoffer en zijn vrienden zijn weggerend. Agenten hebben de verdachte die zich hevig verzette bij zijn aanhouding overgebracht naar een politiecel. Hij wordt vandaag verhoord. 

Huistelefoon onklaar gemaakt en gsm kwijt na onnodig noodnummers bellen

Een 64-jarige man uit Etten-Leur heeft afgelopen nacht een proces-verbaal gekregen omdat hij vele malen onnodig de alarmnummers van de politie 112 en 0900-8844 gebeld had. Hij deed telkens langdurig zijn beklag over allerlei zaken waarmee hij het niet eens was. Hierdoor werd de telefooncentrale onnodig belast. Het gaat om een bekende van de politie die vaker de alarmnummers belt met warrige verhalen.

De man verblijft in een instelling. Ook na zijn gesprek met zijn begeleider ging hij door met het bellen van de politienummers. Hierna is zijn huislijn tijdelijk onklaar gemaakt en is zijn GSM-telefoon door de politie in bewaring genomen. De wijkagent gaat deze casus met de GGZ-verpleegkundige bespreken om aan de overlast een structureel einde te maken.

Bayern München weigert tweetal aan nationale teams af te staan

Bayern München geeft Lucas Hernández en David Alaba geen toestemming om zich te melden bij hun nationale teams. Hernández werd vrijdag door bondscoach Didier Deschamps opgeroepen voor de komende EK-kwalificatieduels van Frankrijk tegen IJsland en Turkije. De 23-jarige verdediger kwam de laatste twee wedstrijden van Bayern echter niet in actie vanwege een knieblessure. Bayern meldt dan ook dat Hernández gewoon in Duitsland blijft.

"We gaan de nationale ploegen laten weten dat hun spelers niet fit zijn. Daarna zullen de doktoren zich uitspreken", bevestigde directeur Hasan Salihamidzic zaterdag. Behalve Hernández moet ook Alaba zich afmelden. De Oostenrijkse international brak tegen Tottenham Hotspur een rib.

Bayern München loopt nu het risico de FIFA-voorschriften te overtreden, maar Salihamidzic is stellig dat beide spelers absoluut niet weggaan uit Beieren. "Als er bij een speler een blessure wordt ontdekt, is het duidelijk dat hij niet in actie kan komen."

Deschamps moet de komende interlands niet alleen Hernández missen, want ook doelman Hugo Lloris is er niet bij. De sluitpost van Tottenham Hotspur liep zaterdag een zware blessure op in de uitwedstrijd tegen Brighton & Hove Albion (3-0 verlies). Lloris kwam na een sprong helemaal verkeerd op de grond terecht.

Tottenham heeft inmiddels naar buiten gebracht dat Lloris bij die actie een ontwrichte elleboog heeft opgelopen. Het is nog niet bekend voor hoelang de Fransman buitenspel zal staan.

Round-up EHL: Kampong verpulvert Wit-Russische Minsk

Kampong had geen moeite met de Wit-Russische landskampioen. De ploeg uit Utrecht won zaterdagmiddag in Barcelona in de KO16 van de European Hockey League met 8-1 van Minsk. Een dag later treft Kampong in de KO8 het Belgische Herakles, dat met 10-0 Arminen versloeg.

Het duel met de Wit-Russen kon voor coach Alexander Cox beschouwd worden als oefenpartij. Het stugge Minsk wilde vooral proberen het eigen doel zo lang mogelijk leeg te houden, maar binnen een minuut combineerden Jonas de Geus en Terrance Pieters naar de eerste strafcorner. Jip Janssen pushte genadeloos raak. Zo stond Kampong al binnen een minuut op voorsprong. Pieters en Bjorn Kellerman deden daar binnen tien minuten nog een schepje bovenop. De twee internationals zorgden er samen voor dat de ploeg van Cox binnen tien minuten op een riante 3-0 voorsprong stonden.

David Harte moest na tien minuten uit zijn goal komen, toen de aanvallers van Minsk voor het eerst de Utrechtste cirkel betraden. De bal rolde onder de Ierse sluitpost door, maar Janssen lette goed op. Even was Minsk dichtbij. Vorig seizoen maakte de ploeg haar EHL-debuut en hield toen lang stand tegen het Belgische Royal Leopold. Dat lukte tegen Kampong niet. Kellerman maakte zijn tweede goal nog voor rust en ook aanvoerder Robbert Kemperman scoorde in het tweede kwart. Doelpunten die ontstonden door prima combinatiewerk. Vooral Kellerman en Pieters vonden elkaar blindelings.

Kampong zette aan, maar de doelpuntenregen bleef vooral in het derde kwart uit. Natuurlijk was de ploeg al zeker van de KO8 en moet Royal Herakles (vorig seizoen derde in de Belgische competitie) door de hoofden gespeeld hebben. Immers een totaal andere wedstrijd dan tegen de Wit-Russen. Pieters prikte met zijn hoge backhand zijn tweede en Kampong’s zesde nog binnen, maar de voorsprong had zeker met grote kansen voor Kellerman en Boet Phijffer uitgebreid moeten worden.

David Wolff kreeg het vierde kwart speelminuten in de goal van Kampong. De tweede keeper van de Utrechters had echter vrijwel niks te doen. Wel zag de jongeling direct de 7-0 op het scorebord verschijnen. Opnieuw waren het Kellerman en Pieters met de combinatie en was het de eerstgenoemde met het laatste tikje. In de slotminuten was daar bijna Janssen met zijn tweede, toen hij de vierde strafcorner van Kampong snoeihard op de lat pushte. De achtste treffer bleef niet uit: De Geus maakte in de laatste minuut van de wedstrijd ook zijn eerste EHL-goal. Het slotakkoord was aan Aliaksandr Hancharou. Hij passeerde Wolff, nadat de goalie de eerste sleeppush onschadelijk maakte. Hancharou treffer was er een voor de Wit-Russische eer.

Zo zijn er nog twee Nederlandse ploegen actief in de EHL. HGC werd vrijdagmiddag verslagen door Hampstead & Westminster, maar naast Kampong is ook Bloemendaal nog onderdeel van het Europese toernooi. Bloemendaal stroomt samen met Uhlenhorst, Royal Leopold en Club Egara in tijdens het paasweekend. Samen met de vier winnaars van de KO8, die zondag in Barcelona tegen elkaar spelen.

Overige uitslagen European Hockey League zaterdag
St. Germain HC - Real Club de Polo 1-5
Royal Herakles HC - SV Arminen 10-0
Rot-Weiss Köln - Royal Beerschot THC 3-1
CA Montrouge - HGC 0-3
Grange HC - Three Rock Rovers 0-5
Kampong - HC Minsk 8-1

LIONS brengt Hurry-Up zware nederlaag toe en is nieuwe koploper BENE-League

De handballers van LIONS hebben in eigen huis Hurry-Up een zware nederlaag toegebracht. De Limburgers wonnen met 33-19.

In de eerste helft nam LIONS al snel het heft in handen en nam afstand van de ploeg uit Drenthe. Via 10-3 liep LIONS uit naar 18-9 bij rust. Na de pauze hetzelfde spelbeeld. Na zestig minuten spelen was de eindstand in Sittard 33-19.

Door de winst neemt LIONS de koppositie in de BENE-League over van Hurry-Up. De ploeg uit Zwartemeer en Achilles Bocholt hebben net als LIONS tien punten maar een slechte doelpuntensaldo.

Uitslagen BENE-League speelronde 6
Achilles Bocholt - Green Park/Aalsmeer 37-32
Herpertz/Bevo HC - Handbal Tongeren 30-29
OCI-LIONS - JD Techniek/Hurry-Up 33-19
KRAS/Volendam - HC AtomiX 37-32
HC Visé BM - The Dome/Handbal Houten 40-21
Sporting Pelt - Hubo Initia Hasselt 34-30

Stand
1. OCI-LIONS 6-10
2. Achilles Bocholt 6-10
3. JD Techniek/Hurry-Up 6-10
4. HC Visé BM 6-9
5. Herpertz/Bevo HC 6-8
6. Sporting Pelt 6-6
7. Handbal Tongeren 6-5
8. KRAS/Volendam 6-4
9. The Dome/Handbal Houten 6-4
10. Hubo Initia Hasselt 6-2
11. Green Park/Aalsmeer 6-2
12. HC AtomiX 6-2

Zeventienjarige Bannis klopt aan de deur bij Feyenoord: "Geef hem een echte kans"

Naoufal Bannis maakte in de zomer indruk in de voorbereiding van Feyenoord op het nieuwe seizoen. De zeventienjarige spits maakt deel uit van de A-selectie van Jaap Stam, maar het ontbreekt vooralsnog aan wedstrijdritme. Bannis mocht tot dusver in zes officiële duels als invaller binnen de lijnen komen; in totaal goed voor negentig minuten.

"Naoufal is een sterke persoonlijkheid. Hij weet precies wat hij wil en wat hij daarvoor moet doen en laten", verzekert bondscoach Peter van der Veen van Nederland Onder-17 in gesprek met de NOS. "Een eigenzinnige jongen, met een enorme drive. Durft naar mij toe te komen als hij er een keer naast staat. Dan wil hij uitleg. Dat tekent hem ook. Een toptalent."

Dennis van Eersel, sportverslaggever van RTV Rijnmond, snapt aan de ene kant dat Bannis niet meteen een echte kans van Stam krijgt. "Hij heeft Nicolai Jörgensen voor zich en Jaap Stam kiest bij absentie van hem nu liever voor een buitenspeler als Luis Sinisterra in de punt van de aanval. Geef Bannis een keer een echte kans. Nu blijft het veelal beperkt tot korte invalbeurten. Iedereen ziet wel de potentie van deze jongen. Fysiek moet Bannis nog wel stappen maken, maar je ziet bijvoorbeeld zijn klasse terug in zijn loopacties."

Van der Veen erkent de fysieke achterstand van Bannis. "Tegen AZ kreeg Naoufal op de achterlijn een flinke duw van Ron Vlaar. Dan is het echt de man tegen het jongetje. Hij zal het krachthonk in moeten, zonder zijn snelheid te verliezen."

Van der Veen denkt dat de huidige situatie van Bannis bij Feyenoord niet een probleem is. "Hij traint elke dag met de besten. Daar wordt hij ook beter van. Ik maak mij geen zorgen. Feyenoord vult dat echt wel prima in."

Van Eersel hoopt in ieder geval niet op een 'Dylan Vente-scenario'. "Zeker volgend seizoen zal hij meer minuten moeten gaan maken. Anders is het verstandig om elders te kijken."

MLB: Gregorius bezorgt Yankees met grandslam tweede zege; Astros winnen ook

New York Yankees heeft ook de tweede wedstrijd in de American League Division Series gewonnen en daarin had de Amsterdammer Didi Gregorius een groot aandeel. De Nederlandse kortestop sloeg in de derde inning een grandslam homerun, een homerun met alle honken bezet. New York Yankees won uiteindelijk met 8-2 van de Minnesota Twins.

Afgelopen nacht stond de tweede wedstrijd op het programma tussen New York Yankees en Minnesota Twins. De eerste wedstrijd werd overtuigend gewonnen door de Yankees en vanaf het begin in de tweede wedstrijd waren de Yankees de betere. In de eerste inning kwam de thuisploeg al op 1-0.

Maar pas vanaf de derde inning ging het volledig mis voor de Twins. Al snel waren alle honken bezet, waarna startende werper Randy Dobnak werd bedankt voor zijn diensten, maar met Tyler Duffey ging het niet veel beter. Aaron Judge wist te scoren op een slag van Giancarlo Stanton. Daarna sloeg ook Gleyber Torres ook run binnen. Daarna liepen de honken weer vol, waarna Didi Gregorius aan slag kwam. De 29-jarige kortestop sloeg de bal in de tribunes goed goed voor vier binnengeslagen punten. Later in de inning wist ook nog DJ LeMahieu te scoren, uiteindelijk wonnen de Yankees met 8-2.

Maandag staat de derde wedstrijd in de best-of-five serie op het programma. Dan spelen de Twins hun eerste wedstrijd thuis.

Ook Houston Astros hebben ook de tweede wedstrijd American League Division Series gewonnen. De Astros wonnen met 3-1 van Tampa Bay Rays en vooral de werper van de Astros maakte indruk. De 'ace' Gerrit Cole gooide in 7,2 innings maar liefst vijftien maal drie slag en kreeg maar vier honkslagen tegen in bijna acht innings. Ook in deze best-of-five serie is maandag de derde wedstrijd.

FOK! Wat een weer: ditjes en datjes

Goeiedag!

Voor het actuele weer verwijs ik je graag even terug naar het item van gisteren rond kwart voor 12. Daar staat alles al beschreven over de verwachtingen voor nu en de komende dagen. Dit gebeurde wel in overleg. Normaal gesproken had ik er 'nee' tegen gezegd, omdat dat het weerbericht in de weg zou zitten. Vandaag kwam het mij echter goed uit. Ik heb namelijk nauwelijks tijd gehad om de weerkaarten in te duiken en een mooi praatje te maken.

Wat heb ik vandaag gedaan? De was heb ik gedaan. En alvast wat spullen gepakt, want ik ga er een weekje tussenuit.

Toen kreeg ik visite, dat was ook even heel gezellig. Daarna de was uit de wasmachine gehaald en die hangt nu te drogen. Vervolgens even wat gegeten. Daarna even de stofzuiger er doorheen gehaald en even gedweild. 

Dus jullie merken het, weinig tijd voor een fatsoenlijk weerbericht.

Vanaf nu heb ik even een week vakantie, maar de weersvoorspellingen zijn niet bijster goed helaas. We gaan het zien. Even geen weerberichten voor mij, maar lekker even ontspannen.

Tot volgende week!  


Meer weer op FOK!

Pilotengat (Foto: FOK!)
Een pilotengat boven Zandvoort (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bivak tijdens Maatschappelijke Diensttijd Defensie

Ruim 30 jongeren deden afgelopen week een bivak voor de Maatschappelijke Diensttijd Defensie (MDT). Het ging om een pilot. Defensie is nog niet aangesloten bij het landelijk netwerk van de MDT. Het kabinet wil jongeren tussen de 16 en 27 jaar met de MDT de mogelijkheid geven om iets te leren én een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Het initiatief start volgend jaar. Nu vinden proeven plaats.

Tijdens de 3-daagse bivak kwamen de jongeren erachter hoe ze met een team zichzelf, elkaar en de samenleving kunnen versterken. Het bivak bestond daarvoor uit een combinatie van militaire en maatschappelijke onderdelen. De deelnemers verlegden op verschillende manieren fysiek en mentaal grenzen. Er waren sportieve activiteiten en ze deden praktische vaardigheden op. Denk aan Zelf Hulp Kameraden Hulp, de militaire versie van EHBO. Ook was er aandacht voor leiderschap: leren om een inspirerend leider te zijn en het beste te halen uit mensen.

Daarnaast waren er maatschappelijke activiteiten. Daarvoor werkt Defensie samen met TijdvoorActie, een organisatie met een breed netwerk in Nederland. Samen met coaches van TijdvoorActie hielpen de jongeren bij een dak- en thuislozencentrum, een verzorgingstehuis voor demente ouderen en een zorgcentrum voor ouderen met geheugenproblemen en Parkinson.

Bij de activiteiten staan 3 uitgangspunten centraal, gebaseerd op Defensies militaire waarden en expertise: kameraadschap, teamwork en leiderschap. Inzet binnen Defensie doen deelnemers dan ook niet alleen voor zichzelf, maar vooral voor anderen. De MDT draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren en dat maakt de samenleving sterker. Defensie beschermt wat Nederland dierbaar is in een wereld vol onrust. Vanuit die verantwoordelijkheid wil de krijgsmacht een bijdrage leveren. Op een persoonlijke missie bij Defensie leren jongeren dat ze met elkaar een samenleving maken.

Met de pilot laat Defensie zien een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappelijke diensttijd. Ook was de week nuttig om te horen welke onderdelen van het programma jongeren aanspreken en welke niet. Aan de hand hiervan dient Defensie een voorstel in bij het ministerie van Volksgezondheid en Sport voor formele deelname vanaf 2020. Het streven is om op jaarbasis enkele honderden jongeren deel te laten nemen. De MDT krijgt absoluut geen militaire taak. Deelname is vrijwillig.

Bivak tijdens Maatschappelijke Diensttijd Defensie (Afbeelding: Defensie)
Bivak tijdens Maatschappelijke Diensttijd Defensie (Afbeelding: Defensie)

Ethiopië levert na 18 jaar wereldkampioen marathon, Amerikaanse sprinters zegevieren

Voor het eerst in achttien jaar heeft Ethiopië bij de mannen weer een wereldkampioen op de marathon. Lelisa Desisa liet zich in het Qatarese Doha kronen tot kampioen na een slopende ruim 42 kilometer.

Desisa en landgenoot Mosinet Geremew bleven vooraan over met onder meer de Kenianen Amos Kipruto en Geoffrey Kirui, de regerend wereldkampioen. Ook de Zuid-Afrikaan Stephen Mokoka en de Eritrese veteraan Zersenay Tadese zaten er nog bij, maar het gevaar kwam vooral van achteren.

De Brit Callum Hawkins kwam in de slotfase in rap tempo naar voren, passeerde de één na de ander en sloot zowaar aan bij de kopgroep. Tadese was al afgehaakt, Mokoka volgde en Hawkins kon het toch niet bijbenen. Kipruto was de volgende, Desisa klopte vervolgens Geremew in de sprint en won in 2:10.40 uur, voor Geremew, Kipruto en Hawkins, die zo net als twee jaar eerder vierde werd.

Voor het eerst sinds 2007 wonnen de Amerikaanse sprinters weer eens het goud op de 4x100 meter. Christian Coleman, Justin Gatlin, Michael Rodgers en Noah Lyles waren de rest in een geweldige 37,10 seconden te snel af. De Britten werden in een Europees record van 37,36 tweede, voor de Japanners in 37,43 (Aziatisch record) en Brazilië in 37,72 (Zuid-Amerikaans record). Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina werden gediskwalificeerd, maar finishten niet in de buurt van de medailles.

Bij de vrouwen stond er geen maat op de Jamaicaanse topfavorieten Natalliah Whyte, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Jonielle Smith en Shericka Jackson. Het kwartet zegevierde in een scherpe 41,44 seconden, voor de 41,85 van de Britse ploeg en de 42,10 van de Amerikanen, die Zwitserland zo maar nipt voor konden blijven.

Bizarre WK-finale kogelstoters beslist op één centimeter

Op het wereldkampioenschap atletiek in Doha heeft de finale van het kogelstoten bij de mannen een bizarre strijd opgeleverd. Al sinds 1990 staat het wereldrecord met 23,12 meter op naam van de Amerikaan Randy Barnes, die voor het eerst in hele lange tijd uit zijn stoel op moest veren om te kijken of het wel zou overleven.

De Nieuw-Zeelander Tomas Walsh begon fenomenaal, door in zijn eerste poging gelijk 22,90 meter te noteren: de deur leek direct op slot gegooid en met 22,71 meter in zijn vierde poging kwam alleen de Amerikaan Ryan Crouser een beetje in de buurt. In de vierde ronde ging het roer echter om: Joe Kovacs, de tweede Amerikaan, knalde er een 22,91 meter uit en Crouser zelf noteerde 22,90 meter.

Zijn op één na beste worp was beter dan die van Walsh, die met zijn geweldige stoot zo genoegen moest nemen met brons. Overigens gaan de heren allemaal de geschiedenisboeken in: Kovacs is nu de gedeeld nummer vier op de eeuwige wereldranglijst, pal voor nummers zes Crouser en Walsh.

Oo de 5000 meter ging de wereldtitel voor de tweede keer op rij naar Hellen Obiri. De Keniaanse voerde een kopgroep aan met twee landgenotes en een Ethiopische, naast de jonge Duitse Konstanze Klosterhalfen. Obiri opende de aanval en zag alleen Margaret Kipkemboi en Klosterhalfen volgen en achter de 14:26,72 minuten van de Keniaanse pakte dat duo zilver en brons.

De 23-jarige Venezolaanse Yulimar Rojas verdedigde haar wereldtitel in het hinkstapspringen met succes. Al in haar tweede poging haalde Rojas uit met 15,37 meter, slechts dertien centimeter onder het wereldrecord, dat ze eerder dit jaar ook al benaderde. Daar bleef het bij en dus won Rojas goud, voor de Jamaicaanse Shanieka Ricketts (14,92m) en de Colombiaanse olympisch kampioene Caterine Ibargüen (14,73m).

Series en halve finales
Op de 100 meter horden bij de vrouwen plaatste Nadine Visser zich voor de halve finales. De Nederlandse bleef met 12,75 seconden slechts vier honderdsten boven haar nationale record en pakte met een derde plek automatisch een plaatsje in de halve finales. De Nigeriaanse Tobi Amusan won met 12,48 seconden en dat bleek de snelste tijd van alle series.

Voor Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Bianca Baak en Femke Bol was er op de 4x400 meter een prima finaleplek. Het kwartet werd vierde in de series in 3:27,40 minuten en dat was genoeg om een plekje bij de beste acht teams te veroveren. Met de finaleplaats kwalificeerde Nederland zich ook voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo.

In het speerwerpen werden de Duitsers Andreas Hofmann en Thomas Röhler gezien als medaillekandidaten, maar beiden haalden de finale niet eens. Landgenoot Johannes Vetter deed dat wel en wierp de speer in poging één direct naar 89,35 meter, wat in de finale al best eens goed voor goud kan zijn.

Verspringster Brittney Reese won olympisch goud in 2012 en is de wereldkampioene van 2009, 2011, 2013 en 2017 - plus drie indoortitels - maar in de kwalificaties kwam de Amerikaanse één centimeter tekort om de finale te bereiken. Topfavoriete Malaika Mihambo deed dat wel en met 6,98 meter maakte ze gelijk een topindruk.

Laatste reviews en specials
review
Microsoft Flight Simulator
special
Random Pics van de Dag #105
review
Marvel's Avengers
special
Random Pics van de Dag #104
review
Super Mario 3D All-Stars
special
Random Pics van de Dag #103
©FOK.nl e.a.