België staat in Europese hockeyfinale na kraker tegen Duitsland

België mag zaterdag de finale van het Europees kampioenschap hockey spelen tegen Spanje. Duitsland lag lange tijd in poleposition voor de finale, maar in het laatste kwart gingen de Belgen over de Duitsers heen. Het werd 4-2.

België en Duitsland lieten een meeslepend duel in ijltempo heen en weer golven. In het eerste kwart ontsnapten de Red Lions eerst drie keer aan een achterstand, maar namen vervolgens de controle over. België zette zijn tegenstander vast, maar net dan sloegen de bezoekers toe. Christopher Rühr tikte een dwarrelbal binnen. Bij rust was het zelfs 2-0 voor de Duitsers.

De pauze had duidelijk raad gebracht en met vernieuwde moed trok de wereldkampioen ten strijde. één minuut in het derde kwart zou uiteindelijk cruciaal zijn voor de wedstrijd. Een Duitse strafcorner werd met een Belgische voet gered op de lijn, wat in principe altijd een strafbal is. Maar het arendsoog van doelman Vanasch had gezien dat de Duitsers de bal met de hand hadden geraakt bij de stop. De videoref zag dit ook en cancelde de strafbal.

Niet veel later kregen de Lions aan de overkant zelf een strafcorner, die door Boon door de benen van de doelman werd gespeeld. Dat was de goal die de Belgen én het sowieso al fanatieke publiek in Antwerpen nét dat tikkeltje meer geloof en hoop gaf.

Zes minuten voor tijd mepte Nicolas De Kerpel dan toch de gelijkmaker binnen. 2-2. Verdiend. En België wilde meer. En België kreeg meer. Een raket van Victor Wegnez: 3-2. Een spektakelgoal in een spektakelstuk. Op de counter maakte Charlier het af. Duitsland moest nu gokken door zijn doelman van het veld te halen. Zo waren ze kwetsbaar op de counter. De eerste ging nog verloren voor Belgiê, maar op de tweede kon Charlier na een schitterende diepe bal wel scoren. Met 4-2 was het duel gespeeld.

Zaterdagavond om 20.30 uur speelt België de finale tegen Spanje om de Europese titel en een olympisch startbewijs. Om 18 uur speelt Nederland tegen Duitsland om plek drie.