Van der Weerden staat voor raadsel: "Het viel ineens uit elkaar"

Hockeyer Mink van der Weerden stond na afloop van de desastreus verloren halve finale tegen Spanje (3-4) voor een raadsel. "Ik heb van tevoren geen enkel gevoel, geen enkel signaal gehad dat iets niet klopte. De voorbereiding is goed, we zijn allemaal superfit, iedereen is heel en het tactisch plan klopt. Ineens verlies je al je duels, is het niet zoals het moet zijn en sta je 4-0 achter", zei de aangeslagen Oranje-verdediger tegen de media.

"Het was niet verbonden zoals het moet zijn", vond Van der Weerden. "Waar dat nu in zit, durf ik niet te zeggen. Dat gevoel is er ineens niet. We waren in het veld constant bezig met scherper in contact komen. Regel het, zeiden we tegen elkaar. Maar er bleef een soort wolk overheen hangen, waardoor we niet echt loskwamen."

"We hebben de afgelopen jaren wel vaker gehad dat het qua spel of score niet goed was, maar toen bleven we bij elkaar", vervolgende Van der Weerden. "Vandaag viel het wel uit elkaar. Dat kregen we niet gekanteld op het veld."

Van der Weerden pleit voor een grondige evaluatie. "Een verliespartij maakt sommige dingen soms urgenter. We moeten eens goed kijken: wat hebben we allemaal gedaan? Wat hebben we afgesproken? Bijvoorbeeld hoe je als ploeg met elkaar in verbinding staat. Dat je elkaar aankijkt en het bij iedereen goed voelt. Dat zie je in kleine handelingen, in communicatie. Dat miste ik vandaag."

De manier waarop Oranje uit elkaar viel, deed terugdenken aan de teleurstellend verlopen Spelen van Rio, inmiddels al drie jaar geleden. Van der Weerden: "We zijn na Rio een andere weg in geslagen. Dat hebben we heel goed gedaan. We hebben twee jaar geleden een heel goed EK gespeeld. Vorig jaar een goed WK. En dit jaar een prima Pro league, ondanks omstandigheden met het reizen. Ik heb echt het gevoel dat we stappen hebben gezet, maar vandaag maakt duidelijk dat het niet vanzelf gaat. We niet kunnen denken: het lek is boven en alles gaat vanzelf prima. Daar moeten we mee bezig blijven. Het is nog steeds heel urgent om aan te werken richting Tokio."

In die Japanse stad worden volgend jaar de Olympische Spelen gehouden. Een Europese titel was de eerste kans voor Oranje om een ticket veilig te stellen voor die Spelen. Die kans gaat nu aan de neus Van der Weerden en zijn ploeggenoten voorbij. Zij zullen zich nu moeten kwalificeren via een dubbele ontmoeting in eigen huis tegen een veel lager geplaatste ploeg op de wereldranglijst. Die tegenstander wordt in september bekend.

Van der Weerden: "Natuurlijk hadden we liever dat ticket nu al gehaald, maar we wisten van tevoren dat het geen een-tweetje is dat je het EK wint en je kwalificeert. We hadden van tevoren twee programma’s richting de Spelen. In de voorbereiding op Tokio is dit geen ramp."

Dat was dan ook het enige positieve punt na de verloren halve finale.