Oranje tankt zelfvertrouwen tegen Rusland (14-0) en plaatst zich voor halve finale EK hockey

Veertien doelpunten maakten de Nederlandse hockeysters woensdagavond tegen Rusland (14-0), als antwoord op het gebrek aan scorend vermogen tegen België (1-1) en Spanje (1-1). Het waren er ruimschoots genoeg om zich te kwalificeren voor de halve finale van het EK en de zure nasmaak van de twee vorige wedstrijden enigszins weg te spoelen. In de halve finale wacht wel een serieuzere tegenstander.

De nummer 23 van de wereld was de ideale sparringpartner voor de aanvallers van Oranje om zelfvertrouwen te tanken, na al die gemiste kansen tegen met name Spanje. De opdracht voor deze wedstrijd was duidelijk. Met minimaal twee doelpunten verschil moest Nederland winnen, om niet afhankelijk te zijn van het resultaat van België-Spanje, dat om 20.30 uur wordt gespeeld.

Negentien seconden waren er nog maar gespeeld, toen Kelly Jonker al voor de opmerkelijk kleine Russische keepster Viktoriia Aleksandrina opdook en onderuit werd gehaald. Strafbal, oordeelde de videoscheidsrechter, door Nederland ingeschakeld. Het was de snelle start die Nederland zich wenste, na het moeizame begin van het toernooi. Koeltjes pushte aanvoerder Eva de Goede de bal op de plank. Dat haar juichende teamgenoten hard op haar afgestormd kwamen, liet zien dat het vroege doelpunt toch wel een opluchting voor Oranje was.

Daarna ging het hard. De arme Russen, die slechts met 1-0 van Spanje hebben verloren, kwamen kwaliteit tekort om Nederland ook nog maar één seconde in de problemen te brengen. Schoten van Frédérique Matla, Kelly Jonker, Marloes Keetels en strafcorners van Caia van Maasakker en opnieuw Frédérique Malta werden in het eerste kwart nog met een hand of een voet onschadelijk gemaakt door keepster Aleksandrina. Maar daarna was haar magie uitgewerkt. Halverwege het tweede kwart werd ze zelfs gewisseld, toen Nederland naar 4-0 was uitgelopen.

Oranje, opnieuw zonder de geblesseerde Ireen van den Assem, had de marge van twee al na vijftien minuten bereikt. Een strafcorner leek de mist in te gaan, maar een rollertje van Lauren Stam hobbelde onder de keepster door (2-0). In het kwart daarop schoot Eva de Goede de 3-0 binnen en maakte Caia van Maasakker er met een sleeppush vanaf de kop van de cirkel 4-0 van. Marloes Keetels benutte als aangeefster een strafcornervariant, waardoor het 5-0 in de rust stond.

Regelmatig rolde de bal ook weer heerlijk van stick naar stick, voor wat het waard is tegen Rusland. Ook na rust bleef Nederland aan de lopende band scoren. Een harde sleeppush van Van Maasakker op de plank leverde in het derde kwart de 6-0 op. Marijn Veen, die het eindstation was van een mooie aanval over meerdere schijven (7-0), Kelly Jonker (8-0) en Lidewij Welten pikten (9-0) ook hun doelpuntje mee. Welten maakte er zelfs 10-0 van en Margot van Geffen uit een strafcornervariant 11-0. Kelly Jonker (12-0) en Marijn Veen (13-0) maakten hun tweede. Toen Nederland in de slotfase met elf veldspeelsters ging spelen, bepaalde Frédérique Matla de eindstand op 14-0, de hoogste uitslag van dit EK.

Engeland of Duitsland is vrijdag de tegenstander van Nederland in de halve finale, afhankelijk van de uitslag van België-Spanje. Dan wordt duidelijk of Oranje ook tegen een serieuze tegenstander de stijgende lijn weet vast te houden.