Animal Rights: 'Melk is niet goed voor elk'

30 dagen lang, in mei en juni namen verborgen camera’s van de Duitse dierenrechtenorganisatie SOKO Tierschutz de verwaarlozing en mishandeling op van melkkoeien op het grootste melkveebedrijf van de deelstaat Beieren, in Bad Grönenbach, Allgäu. “Er zijn duidelijke links met Nederland en België,” zegt Animal Rights campagnecoördinator Els van Campenhout. “De kazen gemaakt van de melk van deze mishandelde koeien liggen in onze supermarkten en zieke dieren werden geslacht bij Vion.”

Mishandeling
De koeien worden voedsel en water onthouden in de ‘ziekenboeg’, ze worden geschopt en gestoken met scherpe voorwerpen en voortgesleept met tractoren. Niet-transportwaardige dieren worden toch trailers ‘ingewerkt’. De beelden spreken voor zich. Er zijn aanklachten ingediend tegen de bedrijfsleider en diverse medewerkers. Net als in Nederland faalt het toezicht van de handhavende overheidsorganisatie(s) in Duitsland.

Ook in Nederland
SOKO heeft Animal Rights gevraagd om de beelden In Nederland naar buiten te brengen. “Deze praktijken beperken zich niet tot Duitsland,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Ook het lopende onderzoek naar de Noordelijke slachthuizen, de dubbele beboeting van het slachthuis in Drachten en de inval bij het slachthuis van Hoogeveen draaien om het transport en de slacht van zieke, afgedankte melkkoeien.”

Slachthuis Vion
Diverse zieke dieren van het bedrijf werden volgens SOKO, hoewel dat verboden is, afgeleverd bij het slachthuis in Buchloe, dat in handen is van het Nederlandse VION. VION heeft in Nederland slachthuizen in Boxtel, Tilburg, Groenlo en Leeuwarden. SOKO heeft aangifte gedaan tegen Vion voor het slachten van zieke dieren.

Foute kaas ook in onze supermarkten
De koeien van melkveebedrijf Endres ‘produceren’ ongeveer 40 ton melk per dag. Het overgrote deel daarvan wordt afgenomen door kaasmaker ‘Käserei Champignon’, een Camembert-specialist van ondermeer de merken Cambozola, St.Mang, Rougette, Fitaki, Dorblu, Montagnolo, Alpavit, Champignon, Hofmeister en Striegistaler Zwerge. Deze merken liggen ook in de schappen van Nederlandse en Belgische supermarktketens, waaronder Albert Heijn, Jumbo, Delhaize, Colruyt en Hoogvliet.

Melk is niet goed voor elk!
“Het is tijd dat de consument begrijpt dat aan zuivel net zo veel bloed kleeft als aan vlees,” zegt Vermeulen. “Uit medeleven met de koeien en kalveren zou iedereen over moeten schakelen op de vele plantaardige alternatieven.”

Medeplichtigheid
“De afname van deze kazen door Nederlandse en Belgische supermarkten en het slachten van de zieke, afgedankte dieren bij een slachthuis in Nederlandse handen vertegenwoordigt een medeplichtigheid aan het getoonde leed,” zegt Animal Rights directeur Susan Hartland. “We vragen de genoemde bedrijven om hier een verklaring over af te leggen.”