Oud-minister van FinanciŽn Johan Witteveen (97) overleden

Dinsdag is Johan Witteveen (VVD) op 97-jarige leeftijd overleden. Dit is bekend gemaakt door de Soefi Beweging Nederland waar men hem kende als Murshid Karimbakhsh Witteveen.

Witteveen was minister van Financiën in de kabinetten Marijnen (1963-1965) en De Jong (1967-1971). In de tussentijd was hij lid van de Tweede Kamer. Als minister in het kabinet De Jong voerde hij in 1969 de BTW in. In een interview zei hij begin dit jaar dit hierover: "Een prachtige belasting, heel noodzakelijk en belangrijk."

Van 1973 tot 1978 verbleef hij in Washington waar hij topman was bij het Internationaal Monetair Fonds. Hierna keerde hij terug naar Nederland om commissaris en adviseur te worden bij financiële instellingen.

"Als je hier sterft, begint er een nieuwe fase." zei hij in een maandag gepubliceerd interview met de Volkskrant over zijn geloof als soefist in het leven na de dood. "Het lichaam laat je achter, de ziel leeft voort met zijn geheugen en al zijn ervaringen."

Witteveen heeft ook de nodige tragedie meegemaakt in zijn leven. Hij heeft twee van zijn vier kinderen en zijn vrouw overleefd, terwijl zijn zoon Willem, hoogleraar rechtsgeleerdheid en Eerste Kamerlid voor de PvdA, met diens vrouw en dochter is omgekomen bij de ramp met de vlucht MH17 in 2014.