Zeven races, zeven winnaars in Formule E

Mitch Evans heeft zijn eerste overwinning in de Formule E te pakken. De Nieuw-Zeelander was de beste tijdens de ePrix van Rome, waar de boel wegens een rode vlag een tijd stil lag, en bezorgde zo ook zijn Jaguar-team de eerste zege. Evans is alweer de zevende winnaar in het zeven races tellende seizoen.

André Lotterer vertrok vanaf poleposition. De Duitser ging in zijn kwalificatieronde in de fout en het Jaguar-team van Evans stond al te juichen, maar op de opdrogende Romeinse straten maakte Lotterer zijn fout razendsnel goed en pakte hij alsnog de poleposition.

Lotterer verzilverde zijn plek bij de start en nam de leiding, voor Evans, Stoffel Vandoorne, Sebastien Buemi, Maximilian Günther en Robin Frijns, die al twee plekken gewonnen had. De Nederlander pakte snel nog een plek, want Günther kwam in een joekel van een drift terecht en liep de nodige schade op.

Nog voor de eerste ronde goed en wel voorbij was werd Bird hard tegen een muur geduwd en de Brit leek niet verder te kunnen, maar amper een minuut later werd de rode vlag gezwaaid: José Maria Lopez maakte een foutje en stuurde de muur in, Gary Paffett reed er achterop en kreeg Jean-Eric Vergne in z'n achterkant.

Het gevolg van dat alles was dat niemand er meer langs kon en er acht auto's vast stonden, waardoor de rode vlag uiteraard de enige juiste keuze was. De schade leek overigens allemaal wel mee te vallen, het was vooral een kwestie van het bevrijden van de auto's.

Na een schier oneindigde onderbreking kon men éindelijk weer verder, aanvankelijk achter de safety car. Lotterer had bij de herstart nog altijd de leiding, voor Evans, Vandoorne, Buemi en Frijns, die de hoogstgeklasseerde coureur was die al gebruik maakte van de Attack Mode.

Frijns deed een bijna succesvolle poging om Buemi te pakken, maar de Zwitser sloeg de aanval af. Felipe Massa kwam met 24 minuten te gaan stil te staan op de baan, waardoor de race weer werd geneutraliseerd. Voor Massa's Venturi-team was het geen beste dag: een paar minuten eerder moest Edoardo Mortara de race staken.

Na de herstart probeerde Evans met de Attack Mode uit alle macht de leiding te pakken, met ietwat gewelddadig succes, waardoor Lotterer gelijk Vandoorne in de nek had. De Duitser probeerde vervolgens zelf met de Attack Mode voorbij Evans te komen, maar dat kreeg hij niet voor elkaar.

Zeven minuten voor het einde ging Evans de fout in: hij probeerde de Attack Mode voor de tweede keer te activeren, zoals verplicht is, maar stuurde te vroeg weer de racelijn op en verloor zo dus kostbare tijd, want een ronde later moest hij het nog eens proberen, terwijl Lotterer na zijn tweede Attack Mode-sessie vol in zijn achterkant zat.

Op ruime afstand werd ook nog wat geknokt en dat leverde voor Frijns zowaar de vierde plek op, want hij passeerde Buemi dan toch. Evans pakte voorin met succes zijn tweede Attack Mode en hij hield Lotterer achter zich, maar een nieuw probleem dook de kop op: de teams van de twee koplopers vroegen hen rustiger te rijden, want de accu was bijna leeg.

Met zo'n anderhalve procent aan stroom kwamen de twee over de finish, met Evans die zijn eerste zege pakte in de Formule E. Vandoorne eindigde als derde, voor Frijns en Buemi.