Falcon Heavy gelanceerd, raketten succesvol geland

Het heeft er alle schijn van dat het donderdagavond eindelijk zo ver is: de tweede lancering ooit - en de eerste commerciële - van een Falcon Heavy-raket van SpaceX. Het gevaarte neemt een satelliet van Arabsat mee omhoog. 

De satelliet maakt onderdeel uit van het Arabsat-6G-programma van het Saoedische bedrijf, waarmee TV, internet, telefoon en beveiligde verbindingen voor klanten in het Midden-Oosten, Afrika en Europa verbeterd kunnen worden.

De lancering is al meerdere malen uitgesteld en zou inmiddels woensdagavond plaatsvinden. Dat ging wegens de harde wind boven het Kennedy Space Center in Cape Canaveral in Florida niet door en dus gaat het in principe donderdag worden.

Het launch window opent om 00.35 uur Nederlandse tijd en de weersvooruitzichten zijn dit keer voorlopig uitstekend. De lancering is via onderstaande stream live te volgen.

Een dik jaar geleden werd de Falcon Heavy voor het eerst gelanceerd, destijds voor een testvlucht. De twee zijraketten kwamen zoals ook nu de bedoeling is keurig op aarde neer, de middelste raket moet dit keer landen op een van de drone ships van SpaceX.

Update 00.20 uur
Alle systemen staan klaar en niks lijkt de lancering nog tegen te houden. De stream is inmiddels live, inclusief commentaar.

Udate 00.50 uur
De lancering is weer prachtig verlopen. De twee raketten aan de zijkant zijn bij Cape Canaveral geland, wat weer een prachtig gezicht opleverde, net als bij de testvlucht. Misschien nog wel belangrijker: dit keer is de center booster óók geland en wel op een van de schepen van SpaceX. Al met al een fantastisch succes dus, hoewel de Saoedi's ongetwijfeld ook nog even met enige spanning de werking van hun satelliet afwachten.

De livestream (Bron: YouTube)