FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 april 2019

Nieuwe machthebber Sudan stapt één dag na staatsgreep weer op

Het was een leuke anderhalve dag, maar dan is het ook wel weer mooi geweest: Ahmed Awad Ibn Auf is niet langer de grote baas in Sudan. Donderdag nam het leger de macht over van president en dictator Omar Al-Bashir, waarbij diens defensieminister, Ibn Auf, aangesteld werd als tijdelijke baas.

Ibn Auf moest voorzitter worden van een militaire overgangsraad, die dan twee jaar lang de macht moest hebben om een overgang richting verkiezingen te overzien. Demonstranten die al maanden tegen Al-Bashir protesteerden vonden het allemaal maar niks, want volgens hen zou er eigenlijk niks veranderen: Al-Bashir was weliswaar weg, de machtige generaals zaten er nog.

Op TV liet Ibn Auf vrijdag dan weten het toch maar weer voor gezien te houden, 'in het belang van de natie'. Hij zei te hopen dat het volk en het leger samen zouden gaan werken en wees ook een opvolger aan: Abdel Fattah Abdelrahman Burhan, luitenant-generaal en huidig inspecteur-generaal van het leger.

Amsterdamse driehoek: inzet waterwerpers was 'onbedoelde provocatie'

De politie heeft fouten gemaakt in haar eigen optreden rond de wedstrijd Ajax-Juventus, dat is de eerste conclusie die de Amsterdamse driehoek, bestaande uit de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie, vandaag getrokken heeft.

Een uitgebreider onderzoek moet uitwijzen wat er precies is misgegaan in het politieoptreden rond de Johan Cruijff Arena. Wel is nu al duidelijk dat de inzet van twee waterwerpers voor een 'onbedoelde provocatie' heeft gezorgd, dat schrijft de driehoek vanavond in een persbericht. In het onderzoek dat nu volgt zal gekeken worden of de waterwerpers überhaupt nog wel bruikbaar zijn rondom wedstrijden van Ajax.

Op de dag van de wedstrijd liet de politie weten dat het afsteken van vuurwerk tijdens de aangekondigde Entrada (sfeeractie door supporters) verboden was. Reden daarvoor was een eerdere uit de hand gelopen Entrada voorafgaand aan de wedstrijd tegen Dinamo Kiev. Volgens de driehoek vielen er toen drie gewonden, leidde de rook tot overlast en zouden er verschillende voertuigen in het Arenagebied beschadigd zijn.

Bij de supporters schoot het vuurwerkverbod woensdag in het verkeerde keelgat. Nadat er een paar fakkels waren afgestoken liep de situatie rond de Arena uit de hand en werd er met twee waterkanonnen op supporters, waaronder kinderen en mensen in rolstoelen, gespoten. Doordat agenten van de Mobiele Eenheid verderop ook in actie kwamen raakten veel fans ingesloten.

Wethouder gaat 'groeiend' Cornelius Haga niet helpen met eventuele uitbreiding

Het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam hoeft niet op hulp van Onderwijs-wethouder Marjolein Moorman te rekenen, wanneer de school in de toekomst wil uitbreiden. Moorman zei dat vandaag in het AT5-programma Park Politiek.

"We hebben een stop gezet op alle mogelijke subsidies, met name huisvestingssubsidies zijn daar belangrijk in, dus als er een aanvraag komt voor uitbreiding van het gebouw dan zullen we dat niet honoreren", vertelt Moorman. Ze vervolgt: "Er zullen ouders zeggen: "Maar onze kinderen hebben dat nodig". Ik geef het ook heel graag aan de kinderen, maar niet voordat het bestuur is weggegaan."

Of er een aanvraag voor uitbreiding van de school komt is niet zeker. Wel gaf het bestuur van de in opspraak geraakte school vorige week aan 135 nieuwe aanmeldingen ontvangen te hebben. Als die cijfers kloppen, dan is dat volgens Moorman een slechte zaak. "Er is een aantal ouders dat toch voor deze school heeft gekozen en, dat zal ik er meteen ook bij zeggen, dat vind ik zorgelijk."

Banden met terreurorganisatie
Het Cornelius Haga Lyceum kwam sinds begin maart veelvuldig in het nieuws, nadat burgemeester Halsema de gemeenteraad informeerde dat zij van de AIVD 'zeer verontrustende signalen' heeft gekregen over mensen die op de school werkzaam zijn. Zij zouden banden hebben onderhouden met de terreurorganisatie het Kaukasus Emiraat.

Het stadsbestuur, waaronder wethouder Moorman, wil nog steeds dat de schoolleiding opstapt. Maar die weigert dat vooralsnog. De vraag die blijft: heeft alle aandacht voor de school, ook vanuit het stadsbestuur, niet juist een averechts effect gehad op het aantal aanmeldingen?

"Dat weet ik niet, want ik weet niet wat er was gebeurd als we dit niet openbaar hadden gemaakt", zegt Moorman. "Maar dat er alsnog ouders zijn die zeggen: dit onderwijs wil ik voor mijn kinderen, dat vind ik zorgelijk."

Onderwijs past niet binnen democratische rechtsstaat
Volgens de directeur van de school, Söner Atasoy, zou er helemaal geen bewijs zijn voor de beschuldigingen aan het adres van het Cornelius Haga Lyceum. Maar dat is onzin vindt Moorman. "Dat zegt hij niet terecht, het is niet zo dat de inlichtingendienst alleen maar omdat ze bepaalde verdachtmakingen hebben, zoiets opschrijven en naar buiten brengen, dan zijn er harde bewijzen."

"Het gaat hier niet over islamitisch onderwijs, het gaat hier over onderwijs dat niet past binnen de Nederlandse democratische rechtsstaat."

OM wil geldboete voor 'vergiskraak' lid We Are Here

Een boete van 150 euro en een voorwaardelijke celstraf van een week, dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) geëist tegen de 36-jarige Fortune M.. M. maakt deel uit van het vluchtelingencollectief We Are Here en was betrokken bij een kraakpoging aan de Weesperzijde in Amsterdam afgelopen jaar.

De zogenaamde 'vergiskraak' vond plaats nadat de groep uitgeprocedeerde asielzoekers een aantal gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat moesten verlaten. Zij probeerden een voormalig VN-pand op de Weesperzijde te kraken en waren in de veronderstelling dat het gebouw leeg stond, maar dat bleek niet het geval.

Twee verdiepingen van het pand werden bewoond en ook was er een bedrijf gevestigd. Volgens het OM probeerde Fortune M., nadat duidelijk was dat het pand bewoond was, opnieuw het gebouw binnen te komen. Hij zou daarbij een deur hebben vernield en zich agressief gedragen hebben, schrijft Het Parool.

Opgeblazen door media
De advocaat van M. wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. M. gaf zelf aan dat er sprake was van een misverstand. "Het is allemaal een beetje opgeblazen door de media", verklaarde hij vandaag.

Na de kraak zou M. enkele dagen vast en daarna maandenlang in vreemdelingendetentie gezeten hebben. Maar terugkeer naar zijn thuisland Soedan bleek niet mogelijk, aldus zijn advocaat.

De politierechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Na twee nederlagen weer winst voor FC Twente; Opnieuw verlies voor Den Bosch

Na twee nederlagen op een rij heeft FC Twente vrijdagavond weer eens gewonnen in de Keuken Kampioen Divisie. In de eigen Grolsch Veste eindigde de wedstrijd tegen Telstar in 1-0. Directe concurrenten Go Ahead Eagles en Sparta komen zondag en maandag pas in actie.

FC Den Bosch, de verrassing van de eerste helft van het seizoen, verloor met 3-1 van Almere City. Door het verlies schuift Jong PSV ten koste van de Bossche club op naar de vierde plaats. Jong PSV boekte zelf een eenvoudige 3-0 zege op FC Volendam.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - FC Den Bosch 3-1
FC Dordrecht - MVV Maastricht 1-1
FC Eindhoven - Roda JC Kerkrade 1-2
FC Twente - Telstar 1-0
FC Volendam - Jong PSV 0-3
Jong AZ - RKC Waalwijk 2-4
N.E.C. - Helmond Sport 3-2
SC Cambuur - Jong FC Utrecht 4-1

Uitslag NAC Breda - FC Emmen

In de onderste regionen van de Eredivisie is het duel tussen NAC Breda en FC Emmen in een 1-1 gelijkspel geëindigd. De bezoekers waren na een kwartier op voorsprong gekomen door een doelpunt van Luciano Slagveer. De wedstrijd leek voor NAC opnieuw in een nederlaag te eindigen maar twee minuten voor tijd maakte Erik Palmer-Brown de gelijkmaker.

NAC Breda

1 - 1

FC Emmen

 88' Palmer-Brown    15' Slagveer
 
 Gele kaart: Kastaneer, Ilic, (NAC Breda), Veendorp, Chacon, (FC Emmen)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.422
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Leer
Karami
Koch
Palmer-Brown
v. Anholt (v. Hooijdonk/58)
El Allouchi (Ilic/29)
Lundqvist
Kali
Rosheuvel (Kastaneer/67)
Te Vrede
Korte
  Scherpen
Bijl
Kuipers
Bakker (Veendorp/69)
Cavlan
Chacon
De Leeuw
Ben Moussa
Slagveer (Niemeijer/84)
Arias
A.Jansen (Bos/56)

MLB: Rookie Alonso nauwelijks te stoppen bij Mets

De honkballers van de New York Mets hebben in de MLB hun achtste overwinning van het seizoen binnen. In hun twaalfde wedstrijd won de ploeg op bezoek bij de Atlanta Braves met 3-6.

Amed Rosario was lekker bezig met een 3-run homerun in de tweede inning, maar in de zevende inning was het Pete Alonso die de aandacht op zich vestigde. De rookie mepte de bal het veld af en sloeg zo alweer zijn zesde homerun in zijn nog maar tien wedstrijden tellende MLB-carrière.

Bij de Braves deed met name Ronald Acuña Jr wat terug, maar het was niet genoeg.

Uitslagen MLB donderdag
Baltimore Orioles - Oakland Athletics 5-8
Cincinnati Reds - Miami Marlins 5-0
Detroit Tigers - Cleveland Indians 0-4
Kansas City Royals - Seattle Mariners 6-7 (1 extra inning)
St.Louis Cardinals - Los Angeles Dodgers 11-7
Boston Red Sox - Toronto Blue Jays 7-6
Atlanta Braves - New York Mets 3-6
Chicago Cubs - Pittsburgh Pirates 2-0
Arizona Diamondbacks - San Diego Padres 6-7
San Francisco Giants - Colorado Rockies 1-0

Alonso is op dreef in zijn debuutseizoen (Bron: YouTube)

Beveiliger juwelier overmeestert gewapende overvaller

Een man heeft vrijdagavond een juwelier aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam proberen te overvallen. Dit mislukte: de man werd in de zaak overmeesterd door de beveiliging.

Even voor 18.00 uur kwam de overvaller de juwelier binnen en trok een vuurwapen. Hierna greep een beveiliger in en werkte de man naar de grond.

De overvaller zit vast en wordt op dit moment verhoord. Er raakte niemand gewond. Er wordt nog onderzocht of het om een echt wapen ging of dat het nep was.

Tot 5 jaar cel voor georganiseerde drugshandel in Schiedam

Vier broers die allemaal op hetzelfde adres in Schiedam wonen, zijn door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee, drie, vier en vijf jaar. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor jarenlange drugshandel en deelneming aan een criminele organisatie.

Dokter
Een bestellijn die onder de naam ‘dokter’ door de broers werd geëxploiteerd was een begrip onder gebruikers in de regio. De straffen vallen hoog uit vanwege het grove geweld dat gebruikt werd tegen kwetsbare personen die ook werden lastiggevallen, geïntimideerd en bedreigd.

Zo werd het huis van een verslaafde jongeman min of meer overgenomen en gebruikt als uitvalsbasis voor de organisatie. Deze jongeman die zijn woning zonder toestemming van de broers niet mocht verlaten en die met harde hand onder de duim werd gehouden, durfde net als veel anderen uit angst voor de broers niet met de politie te praten. Ook anderen die ondersteunende diensten voor de broers verrichtten, vreesden hun harde handen.

Daarnaast gaf het ondermijnende gedrag van de broers tegenover overheidsdienaren aanleiding voor de hoge straffen.

Criminele organisatie
Een neef die ook voor drugshandel is veroordeeld maar niet tot de criminele organisatie behoorde, kreeg een gevangenisstraf van 10 maanden. Anderen kregen, afhankelijk van hun rol, straffen variërend van een voorwaardelijke gevangenisstraf in combinatie met een taakstraf, tot een gevangenisstraf van 15 maanden.

Twee personen zijn vrijgesproken van hun vermeende rol in de drugshandel.

Extra opvang slachtoffers mensenhandel

In vijf Nederlandse gemeenten komen er dit jaar nog extra opvanglocaties voor slachtoffers van mensenhandel die kampen met complexe zorgvragen, zoals psychische problemen, een verslaving of een verstandelijke beperking. Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) creëert in totaal 36 nieuwe plekken.

Met deze maatregel pakt het kabinet het geconstateerde tekort aan speciale opvangplekken voor deze mensen aan. In het Regeerakkoord was hiervoor al 2 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld. De locaties komen in Almere, Alkmaar, Amsterdam, Rotterdam en Zwolle en worden verzorgd door Blijf Groep, Fier!, HVO Querido en Kadera. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de zorgaanbieders geselecteerd.

In 2018 bleek uit onderzoek van het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel en de Universiteit van Tilburg dat er grote behoefte is aan opvangmogelijkheden voor slachtoffers van mensenhandel met complexe zorgvragen.

Het instellen van extra opvangplekken is een maatregel uit het programma ‘Samen tegen mensenhandel’.

NHL: Maple Leafs beginnen sterk aan play-offs, ook Capitals winnen

De ijshockeyers van de Toronto Maple Leafs zijn uitstekend begonnen aan de play-offs. In de eerste wedstrijd tegen de Boston Bruins won de ploeg in Boston met 1-4, nadat Boston nog op 1-0 was gekomen. Mitch Marner draaide het echter om, onder meer met een penalty, en William Nylander en John Tavares maakten het af.

De Washington Capitals begonnen de jacht op een nieuwe titel met een 4-2 thuiszege op de Carolina Hurricanes. In de eerste periode zorgden twee goals van Nicklas Bäckström en een treffer van Alex Ovechkin al voor 3-0, maar Andrei Svechnikov zorgde met twee snelle goals in de derde periode weer voor gevaar. De Canes bleven aanvallen, maar Lars Eller schoot de puck uiteindelijk van afstand in het lege doel: 4-2.

De Calgary Flames maakten hun favorietenrol in het eerste duel met de Colorado Avalanche alvast waar. Matthew Tkachuk scoorde twee keer, Andrew Mangiapane en Mikael Bäcklund waren ook trefzeker en de Flames wonnen met 4-0.

NHL play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Tampa Bay Lightning - Columbus Blue Jackets, East 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 Columbus)
01.30 New York Islanders - Pittsburgh Penguins, East 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 New York)
03.30 Winnipeg Jets - St Louis Blues, West 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 St Louis)
04.30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights, West 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 San Jose)

Capitals - Hurricanes (Bron: YouTube)

Historische publicaties CBS in online archief

Volkstellingen, het statistisch jaarboek, maar ook publicaties over juridische, financiële of landbouwstatistieken en cijfers over de voormalige koloniën van Nederland: een steeds groter deel van de historische collectie van het CBS is online te vinden en te doorzoeken.

Bereik vergroten
Het CBS is in 1899 opgericht, maar ook voor die tijd werden statistieken gepubliceerd door verschillende ministeries. Henk Laloli, informatiespecialist bij het CBS: "Wij willen dat al die papieren statistische publicaties online te vinden zijn." Alle statistische publicaties die gemaakt zijn door het CBS worden bewaard. Ze staan in een archief in Kampen en wie wil kan een afspraak maken om ze bij het CBS in te zien. Laloli: "Wij zorgen er dan voor dat de documenten naar Den Haag komen, maar dat is natuurlijk niet meer van deze tijd. Een online archief vergroot het bereik enorm en heeft bovendien het voordeel dat de teksten veel gemakkelijker te doorzoeken zijn. Ook als je niet precies weet in welke publicatie iets staat."

Nationaal geheugen
Het bewaren van historische publicaties is om meerdere redenen van belang, zegt Laloli. "Ten eerste is het een juridische verplichting. Alles wat de overheid publiceert, moet bewaard worden. Dat draagt bij aan een transparant beleid: met behulp van het archief kan de overheid aantonen wat er gebeurd en gedaan is en kunnen vragen uit de samenleving beantwoord worden. Daarnaast is er een cultureel-wetenschappelijk belang: het archief maakt deel uit van het geheugen van de samenleving. Vanuit die gedachte is het van belang dat het archief voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk is."

Vergelijkingen maken
"Statistiek is bij uitstek iets dat bedreven wordt op de langere termijn", zegt Laloli. "Cijfers over één jaar zeggen niet zoveel. Het wordt interessant als je de gevolgen van de crisis in deze eeuw kunt vergelijken met de crisis in de jaren tachtig of dertig van de vorige eeuw. Of neem de bevolkingsstatistieken: daarmee kun je een goed beeld creëren van de ontwikkeling van bijvoorbeeld geboorte, sterfte, huwelijk en echtscheiding in een bepaalde gemeente. Door die gegevens te vergelijken met statistieken over andere onderwerpen, krijg je informatie over de mogelijke oorzaken van die ontwikkeling. De handelsstatistiek toont wat we in Nederland sinds de 19de eeuw aan producten gebruikten en produceerden. Daaruit is ook heel specifieke informatie te halen, bijvoorbeeld over de consumptie van luxeproducten of over de ontwikkeling van de kunsthandel."

Zuigelingensterfte
De informatie op de historische website van het CBS wordt geraadpleegd door onderzoekers, journalisten en geïnteresseerde leken. Met de informatie uit de juridische statistieken is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar gedwongen adoptie bij ongehuwde of minderjarige vrouwen in Nederland, een fenomeen dat tot in de jaren zeventig voorkwam. Laloli: "Een ander voorbeeld is het recente onderzoek naar zuigelingensterfte in katholieke gezinnen. De gegevens over doodsoorzaken in de CBS-statistieken stelden de onderzoeker in staat om verklaringen te formuleren voor de hogere zuigelingensterfte in deze bevolkingsgroep. Daarbij speelde onder andere het taboe op borstvoeding een rol."

4 miljoen pagina’s
Eind jaren negentig is het CBS, samen met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, begonnen met het digitaliseren van de volkstellingen. Na 2006 kwamen daar publicaties over andere onderwerpen bij. Laloli: "We schatten dat we in totaal zeker 4 miljoen pagina’s uit ons papieren archief te digitaliseren hebben. Daarvan zijn er inmiddels iets meer dan 2 miljoen gescand en bijna 1,3 miljoen via het web beschikbaar." Het digitaliseren is een behoorlijke klus, die het CBS deels uitbesteedt en deels in samenwerking met andere organisaties uitvoert. Laloli: ‘Na het scannen moeten de documenten met OCR worden omgezet, zodat de teksten en tabellen digitaal doorzoekbaar zijn. Vervolgens vindt een controle en bewerking plaats, die correcte metadata oplevert. Pas daarna kan de informatie online gezet worden.’

Samenwerking Koninklijke Bibliotheek
De nieuwste ontwikkeling is dat het CBS een samenwerking aangaat met de Koninklijke Bibliotheek. "Die stelt de eigen collectie digitaal beschikbaar via Delpher, een platform waarop miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften te vinden en doorzoeken zijn. Binnenkort zullen via dit platform ook de historische publicaties van het CBS vindbaar zijn. We hopen ons bereik hiermee verder te vergroten."

Tennisster Schoofs kansloos tegen Errani

Tennisster Bibiane Schoofs heeft op het WTA-toernooi van Bogota de kwartfinales niet kunnen bereiken. De Nederlandse nummer 162 van de wereld was niet opgewassen tegen Sara Errani: 6-2, 6-1.

De Italiaanse is weggezakt naar de 243e plek op de wereldranglijst, maar bleek op het Colombiaanse gravel een stuk beter dan Schoofs. De games die de Nederlandse won waren allemaal servicegames van Errani, haar eigen opslag hield ze geen enkele keer, en na een goed uur was het klaar.

Decentrale rekenkamers worden versterkt

De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Ollongren van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties en Hoekstra van Financiën ingestemd met een wetsvoorstel om decentrale rekenkamers te versterken. Lokale rekenmeesters hebben een belangrijke taak in het controleren van het gevoerde bestuur en hebben versterking nodig.

Elke gemeente moet een onafhankelijke rekenkamer hebben ter ondersteuning van de controlerende en kaderstellende taken van de gemeenteraad. De lokale rekenkamers zijn van groot belang voor gemeenteraden omdat zij controleren of het gevoerde beleid en het bestuur kostenefficiënt, effectief en volgens de regels gebeurt. Dit belang neemt toe nu gemeenten door de decentralisaties in het sociale domein - en over enkele jaren met de komst van de Omgevingswet het fysieke domein -  meer taken en daarbij horende middelen krijgen.

Het wetsvoorstel regelt dat de mogelijkheid wordt geschrapt dat een gemeente er ook voor kan kiezen om andere regels te stellen voor de uitoefening van de rekenkamerfunctie. In de praktijk blijkt dat in veel gemeenten niet of nauwelijks invulling wordt gegeven aan rekenkameronderzoek. 

Omdat een goede verhouding tussen de rekenkamer en de gemeenteraad van groot belang is voor de inhoud en de doorwerking van rekenkameronderzoek maakt het wetsvoorstel mogelijk dat de raad een of meer van zijn leden als adviseur aan de rekenkamer toevoegt. 

Daarnaast wordt in het wetsvoorstel de onderzoeksbevoegdheid van decentrale rekenkamers uitgebreid tot de privaatrechtelijke rechtspersonen waar gemeenten contracten mee sluiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het inkopen van zorg of maatschappelijke ondersteuning in het sociale domein. 

Ook worden de onderzoeksbevoegdheden van decentrale rekenkamers uitgebreid ten aanzien van de privaatrechtelijke rechtspersonen waaraan een gemeente een subsidie, garantie of lening heeft verstrekt. De bestaande regeling voor de onderzoeksbevoegdheden van lokale rekenkamers bij samenwerking tussen verschillende bestuurslagen in privaatrechtelijke rechtspersonen wordt aangescherpt. Deze onderzoeksbevoegdheid wordt in dit wetsvoorstel ook geregeld voor de Algemene Rekenkamer via een wijziging van de Comptabiliteitswet 2016.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het streven is om dat te doen voor de zomer.

AS Roma geen gesloten boek voor Ziyech

Hakim Ziyech zag afgelopen zomer een transfer naar AS Roma afketsen, maar gesloten is het boek zeker niet definitief. In januari van dit jaar werd de buitenspeler van Ajax opnieuw in verband gebracht met de club uit de Serie A, maar toen gaf hij in een interview met FOX Sports aan dat hij niet stond te springen om een overstap naar het Stadio Olimpico. Nu het seizoen op zijn einde loopt, lijkt de deur weer op een kier te staan. "In het voetbal is alles mogelijk", wordt Ziyech geciteerd door Calciomercato.

"Dan hadden ze in de zomer maar moeten nadenken", zei Ziyech in januari, toen hem gevraagd werd hoe hij tegenover de interesse van Roma stond. Medio 2018 bereikte hij naar verluidt een akkoord met de Italianen, maar de clubs kwamen er niet uit en Ziyech hoorde niets meer vanuit Rome. De Marokkaans international kent een uitstekend seizoen bij Ajax en werd de afgelopen maanden in verband gebracht met diverse clubs uit het buitenland. Waar zijn toekomst ligt, weet hij nog niet.

"Het is aan ons om alles te geven en dan gaan we zien waar dat ons brengt, maar het mag duidelijk zijn dat het mijn droom is om geschiedenis te schrijven", aldus Ziyech na het 1-1 gelijkspel van afgelopen woensdag tegen Juventus in de kwartfinale van de Champions League. "Ik heb niet echt een favoriete positie, zolang ik maar kan spelen. Ik speel dit seizoen aan de zijkant, maar als de trainer vraagt om meer vanaf het middenveld te komen, dan doe ik dat graag."

Ziyech houdt voor komende zomer alle opties open. Roma is wat hem betreft geen gesloten boek. "Nee, dat denk ik niet. Ik heb nog regelmatig contact met Justin Kluivert. We hebben over de Serie A geproken, maar er is geen competitie waar mijn voorkeur ligt. Het gaat erom wat voor project de club voor mij in petto heeft. Het belangrijkste is dat ik blijf groeien als speler", besluit Ziyech.

ADO Den Haag verlengt met Groenendijk en assistent

Alfons Groenendijk heeft zijn contract bij ADO Den Haag verlengd tot medio 2021, zo laat de huidige nummer twaalf van de Eredivisie weten via de officiële kanalen.

"Hoewel het huidige seizoen wisselvallig is - daar zijn beide partijen het over eens - zijn er mooie prestaties neergezet onder deze staf. Dat gebeurde met een werkwijze die bij ons past. We zijn er daarom van overtuigd dat dit seizoen goed afgesloten wordt en dat er daarna nog mooie jaren volgen", reageert manager voetbalzaken Jeffrey van As. Ook assistent-trainer Edwin de Graaf blijft langer aan de club verbonden. Hij verlengt zijn contract tot de zomer van 2022.

Groenendijk zwaait sinds februari 2017 de scepter bij ADO. Hij werd destijds aangesteld als opvolger van Zeljko Petrovic en wist de club dat seizoen uiteindelijk te behoeden voor degradatie. Vorig seizoen eindigde Groenendijk met ADO op een verdienstelijke zevende plaats in de Eredivisie; in de huidige voetbaljaargang neemt men na twintig speelrondes een elfde plaats in. Voor zijn periode bij ADO was hij actief als trainer bij onder meer Jong Ajax en Excelsior.

Franse autoriteiten roepen listeria-brie terug

Société Fromagèrie de la Brie voert een terugroepactie uit voor alle streekartikelen van Société Fromagèrie la Brie. Het gaat om kazen die zijn verkocht bij verschillende (kaas) winkels in Nederland.

Het gaat om verschillende soorten brie met een houdbaarheidsdatum variërend van 16-02-2019 tot en met 11-05-2019 die als productiecode: 77432-XXXXX hebben. De XXXXX binnen de productcode betekent dat deze cijfers kunnen variëren. Als de eerste cijfers van de batchcode overeenkomen dan gaat het om de betreffende batch.  De volledige lijst kun je hier vinden.

Na microbiologische controle bij een verkooppunt is gebleken dat er in de Coulommiers (rauwmelks) de bacterie Listeria monocytogenes aanwezig was. Uit voorzorg heeft de Franse autoriteit besloten om alle rauwmelkse en gepasteuriseerde kazen van deze producent terug te roepen. Mensen die deze kaas hebben geconsumeerd en die koorts hebben, met of zonder hoofdpijn, worden verzocht hun arts te raadplegen en melding te maken van deze consumptie.

Zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verlaagd immuunsysteem moeten vooral heel alert zijn bij deze verschijnselen. Deze kunnen wijzen op listeriosis, een ernstige ziekte waar de incubatietijd tot 8 weken kan oplopen. Klanten met vragen kunnen zich wenden tot de winkel waar de aankoop is gedaan, of contact opnemen met afdeling kwaliteit van de importeur: Zijerveld op telefoonnummer 0172-636115.

Vier aanhoudingen in verband met vuurwapenhandel

De Amsterdamse recherche heeft vier mannen aangehouden in verband met vuurwapenhandel. Vorige week vrijdag 5 april werd, in samenwerking met de recherche van Politie-eenheid Noord-Holland, een verdachte in Heemstede aangehouden die in het bezit was van zeven vuurwapens.

Vandaag, vrijdag 12 april, zijn in Amsterdam twee aanhoudingen en in Heiloo één aanhouding verricht. De verdachte die in Heiloo is aangehouden verbleef in een kliniek. De eerste drie verdachten werden door een arrestatieteam aangehouden, bij de aanhouding in Heiloo was een arrestatieteam op de achtergrond aanwezig. Bij een doorzoeking van een garagebox in Amsterdam zijn 26 vuurwapens en ruim 2000 patronen in beslag genomen.

Bij de politie was informatie binnen gekomen dat iemand betrokken zou zijn bij vuurwapenhandel. Rechercheurs van de Regionale Recherche stelden, onder supervisie van een officier van justitie van het Parket Amsterdam, een onderzoek in. Dit onderzoek resulteerde in deze aanhoudingen en het aantreffen van de vuurwapens. De vuurwapens zijn oorspronkelijk gas/alarm pistolen die zijn omgebouwd tot echte vuurwapens. Er zijn al schietincidenten geweest waarbij dit soort omgebouwde vuurwapens gebruikt zijn.

De verdachte die vorige week in Heemstede is aangehouden, is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Het onderzoek is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Eerste teaser voor Star Wars Episode IX

Het is eindelijk zover: De eerste teaser van Star Wars Episode IX. Tijdens een panel, dat plaats vond in Chicago tijdens Star Wars Celebration, werden de eerste beelden vertoond.

Het publiek werd een uur bezig gehouden met leuke foto's van de set en wat korte anekdotes van de cast. Het publiek maakte kennis met de nieuwe droid, D.O., en andere nieuwe aliens en karakters. Maar iedereen kwam eigenlijk om de eerste teaser trailer te bekijken waarin de titel onthuld werd. Maar de teaser bevat ook een spectaculaire onthulling.

Ik zal er niet langer omheen draaien. Star Wars Episode IX verschijnt 18 december in de bioscoop.

Duizenden kilo's aan niet eetbare shoarma in beslag genomen

Bij een bedrijfspand aan de Nieuw-Zeelandweg in Amsterdam heeft de politie samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een enorme hoeveelheid shoarmavlees geconfisqueerd. Het vlees bleek van dermate slechte kwaliteit dat het niet meer eetbaar was.

In het gemengde bedrijfspand werden nog meer strafbare feiten geconstateerd. Zo waren er bij een wasserij mensen zonder arbeidscontract aan het werk en bleek er bij een garagebedrijf sprake van bodem- en watervervuiling.

Vlakbij het pand vond de politie ook nog eens een wietplantage. Er werd dertien kilo hennep in beslag genomen, ook werd er zwaar vuurwerk aangetroffen. Drie mensen werden aangehouden.

Naast de politie en de NVWA waren ook de douane, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de milieu-inspecteurs van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied betrokken bij de actie.

Sissy-Boy failliet verklaard

Kledingwinkel Sissy-Boy is vandaag door de rechtbank van Amsterdam failliet verklaard. Eerder deze maand vroeg de keten al uitstel van betaling aan, zo schrijft AT5. 

Sissy-Boy verkeerde eind vorig jaar al in moeilijkheden door tegenvallende verkoopcijfers. Hierdoor kwam de onderneming naar eigen zeggen ernstig onder druk te staan. De directie van de keten probeerde de winkel er weer bovenop te helpen door onder andere in kosten te snijden en te investeren in de winkels.

Eerder werd ook al gezocht naar een investeerder voor de winkelketen. Dit leidde tot vergevorderde gesprekken met een Nederlands familiebedrijf, maar deze trok zich in een later stadium terug.

Bij Sissy-Boy werken zo'n zeshonderd mensen, verspreid over 45 winkels. Het is momenteel nog onduidelijk of de winkels zullen sluiten of dat er een doorstart plaats zal vinden. Vanochtend werd ook al bekend dat warenhuisketen Hudson's Bay problemen heeft om het hoofd boven water te houden. Ook deze winkels kunnen een mogelijk faillissement verwachten.

Minister Dekker op bezoek in de bajes op Sint Maarten

Minister Dekker (Rechtsbescherming) heeft gisteren samen met staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) verschillende detentievoorzieningen op Sint Maarten bezocht. Tijdens het bezoek, onder leiding van de minister van Justitie van Sint Maarten De Weever, werden onder anderen de politiecellen op het eiland en de gevangenis Point Blanche bezocht. Sinds orkaan Irma in september 2017 zijn verschillende gebouwen, of delen daarvan, niet meer in gebruik. Het bezoek was bedoeld om de voortgang van de wederopbouw te bekijken.

Sander Dekker: “Het was goed om met eigen ogen te kunnen zien hoe de gevangenissen er op het eiland aan toe zijn. Op sommige plekken viel het mee, maar op sommige plekken zie ik ook dat er nog veel moet gebeuren. Er moet met name nog veel personeel worden aangetrokken en opgeleid om de gevangenis op volle toeren te laten draaien”

Celcontainers
Om te zorgen dat de detentiecapaciteit op korte termijn kan worden vergroot heeft minister Dekker het gebruik van celcontainers van Bonaire aangeboden. Deze containers deden tot voor kort dienst als tijdelijke cellen op Bonaire. Nu de nieuwe gevangenis daar in gebruik is genomen, zijn de containers overbodig geworden.

De regering van Sint Maarten gaat onderzoeken of de containers bruikbaar zijn op het eiland, en of er een goede plek beschikbaar is om ze neer te zetten. Het gaat hier om een tijdelijke uitbreiding van de capaciteit met 32 plekken, waarbij minister Dekker benadrukt dat de prioriteit nog steeds bij het opknappen van de Point Blanche gevangenis moet liggen.

Jeugddetentie
Naast de detentievoorzieningen voor volwassenen, bezocht minister Dekker eveneens een centrum voor jeugddetentie. Ook het Miss Lalie Center is niet meer in gebruik sinds orkaan Irma, waardoor er geen plek meer is op het eiland waar jeugdigen kunnen worden vastgehouden. Een onwenselijke situatie waar deze zomer een eind aan zal komen. Gezien de verbeteringen die in het Center zijn aangebracht is de verwachting dat vanaf komende zomer weer jeugdigen geplaatst kunnen worden.

Verstappen positief over snelheid in China

Max Verstappen is zeer tevreden na de eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van China. In de ochtend eindigde de Nederlander met de Red Bull op plek vier, terwijl in de middag met een tijd van 1.33,558 de derde stek zijn deel was. Hiermee was hij maar een fractie langzamer dan Valtteri Bottas en Sebastian Vettel.

Verstappen weet nog niet of hij zich in Shanghai in de strijd vooraan kan mengen. "Het is nog een beetje vroeg om daar iets over te zeggen, maar het ziet er een stuk beter uit dan in Bahrein. Daar ben ik zeker heel erg blij mee. We zijn er natuurlijk achter gekomen wat het probleem daar was, dus we hadden daarom ook wel verwacht dat het hier beter zou gaan. Ik denk dat we vandaag een goede balans in de auto hadden, dus daar ben ik erg tevreden over."

Voorafgaand aan het weekend in China kwam naar buiten dat een verkeerd gemonteerd onderdeel op de Red Bull in Bahrein voor problemen zorgde. "We zitten er nu zeker dichterbij. Ik was vandaag ook vrij tevreden over de auto. Ik heb dus weinig om over te klagen. We moeten hier en daar alleen nog een beetje finetunen."

In de tweede vrije training gingen de Mercedessen van Bottas en Lewis Hamilton al snel in de rondte. Het deerde Bottas niet, want de Fin stond al vroeg bovenaan en hield die plek vast. Renault en McLaren zaten er via Nico Hülkenberg en Carlos Sainz weer goed bij. Zij waren sneller dan de Ferrari van Charles Leclerc die vanwege mogelijke koelingsproblemen uit voorzorg naar binnen was gehaald. Toro Rosso-rijder Daniil Kvyat moest het eerste deel van de tweede sessie missen omdat zijn Honda-motor uit voorzorg werd vervangen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:33.330 37
2 S. Vettel Ferrari 1:33.357 33
3 M. Verstappen Red Bull 1:33.551 29
4 L. Hamilton Mercedes 1:34.037 32
5 N. Hulkenberg Renault 1:34.096 31
6 C. Sainz Jr. McLaren 1:34.141 35
7 C. Leclerc Ferrari 1:34.158 13
8 L. Norris McLaren 1:34.296 37
9 D. Ricciardo Renault 1:34.336 32
10 P. Gasly Red Bull 1:34.455 32
11 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:34.551 33
12 A. Albon Toro Rosso 1:34.634 37
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:34.694 19
14 L. Stroll Racing Point 1:34.779 37
15 S. Pérez Racing Point 1:34.784 35
16 K. Magnussen Haas 1:34.788 34
17 R. Grosjean Haas 1:35.704 32
18 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:35.914 39
19 R. Kubica Williams 1:36.121 37
20 G. Russell Williams 1:36.229 35

16-jarig meisje mishandeld door viertal

De politie is op zoek naar vier mannen die verdacht worden van een poging tot beroving en mishandeling van een 16-jarig meisje op de Procureurweg in Dongen donderdag tussen 21.45 en 22.00 uur.

Op donderdag 11 april 2019 om 21.45 uur fietste een 16-jarige meisje uit de omgeving van Dongen op de Procureurweg. Ter hoogte van een oversteekplaats, het is nog onduidelijk welke want er zijn er drie, werd ze door vier mannen vastgepakt. Ze werd op de grond gegooid en getrapt en geslagen. Ze wilden geld van haar en pakten haar tas. De vier mannen hadden allen handschoenen aan en een capuchon op hun hoofd.

Door de schrik kan het meisje verder geen details geven van de mannen, alleen dat er twee in een buitenlandse taal spraken, mogelijk Pools. De mannen lieten haar, met haar fiets en tas, achter en gingen weg. Het meisje is naar huis gefietst en daar is de politie gebeld.

De politie is dringend op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht om zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Titel voor ijshockeysters: Oranje promoveert naar tweede niveau

De Nederlandse ijshockeysters hebben promotie afgedwongen naar divisie 1A, het tweede WK-niveau. De ploeg van bondscoach Joep Franke won bij het WK in divisie 1B in Peking ook zijn vijfde en laatste duel. Polen werd met 2-0 (0-0, 1-0, 1-0) verslagen.

Nederland had tot nu alle wedstrijden gewonnen op het WK. Toch was de ploeg nog niet zeker van promotie naar divisie 1A, het tweede WK-niveau. Polen had drie van de vier wedstrijden gewonnen en een zege voor Polen was voldoende om voorbij Oranje te gaan.

Zover zou het echter niet komen. In het begin van de tweede periode zorgde Savine Wielenga voor de 1-0, dankzij goed voorbereidend werk van Esther de Jong en Kayleigh Hamers. In de derde periode maakte Isabelle Schollaardt de 2-0.

Harde kern Ajax roept op tot 'sfeeractie' bij ambtswoning

De harde kern van Ajax roept op tot het organiseren van een 'entrada' bij de ambtswoning. Dat is een sfeeractie voor een belangrijke wedstrijd waarbij vaak vuurwerk wordt afgestoken. Voor de wedstrijd tegen Juventus was de sfeeractie niet mogelijk, omdat de politie dit verboden had, zo meldt AT5.

Boze fans gooiden daarop met vuurwerk, wat ertoe leidde dat de politie waterkanonnen en paarden tegen hen inzette. Er kwam veel kritiek op die aanpak van de politie.

Supportersgroepen, waaronder F-side en Ultras Amsterdam, zeggen daarom een alternatieve entrada te willen houden. Op Instagram roepen ze fans op om aankomende zaterdag rond 17.00 uur naar de woning van burgemeester Halsema te komen.

Ludieke actie
Het is nog niet bekend hoeveel mensen er op de actie af zullen komen. 'Het gaat om een ludieke actie', stelt Jacob Bernard, voorzitter van AFCA Supportersclub. 'Wij zitten er niet achter, maar ik begrijp wel dat mensen emotioneel zijn over afgelopen woensdag.'

Een woordvoerder van de burgemeester zegt op dit moment nog niet te kunnen reageren op het protest. Het is daarom onduidelijk of er maatregelen genomen worden tegen een eventuele entrada.

De wedstrijd tegen Excelsior begint zaterdag om 18.30 uur.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Tot zaterdag 👊🏻

Een bericht gedeeld door F-SIDE (@fside) op11 Apr 2019 om 7:08 (PDT)

Buchmann grijpt de macht in Ronde van het Baskenland

Emanuel Buchmann is de nieuwe leider in de Ronde van het Baskenland. De Duitser van BORA-hansgrohe won na een knappe solo en neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Maximilian Schachmann.

De koninginnenrit in de Ronde van het Baskenland met bergop aankomst in Aratte is een traditionele rit in het Baskenland. De rit zorgde zo als zo vaak voor vuurwerk in het peloton. Op vijftig kilometer van de streep was het al aan de klassementsrenners. Op de beklimming van Izua, een verschrikkelijke beklimming met een maximale stijgingspercentage van 24%. Het zorgde ervoor dat leider Schachmann moest passen.

De Duitser klassementsleider kwam nog wel terug, maar doordat er al zo vroeg werd gekoerst was de controle weg, doordat er nog maar alleen kopmannen vooraan reden. Daar profiteerde Buchmann optimaal van. De Duitser zag zijn kans en ging samen met Luis Leon Sanchez en Sergio Henao op pad. Voor Henao en Sanchez pakte dat niet goed uit. Op de volgende beklimming reed Buchmann ze uit het wiel, waardoor Astana in het peloton het werk moest gaan doen.

Sanchez, die eerder nog mee was met Buchmann, was de eerste pion van Astana die in de achtervolging moest. Hij kreeg het gat niet dicht net zoals Gorka Izagirre en bij het opdraaien van de slotbeklimming was het verschil al twee minuten. Jakob Fuglsang en Ion Izagirre, de twee kopmannen van Astana, moesten op de slotklim aan de bak. De twee bleken samen met Adam Yates de beste klimmers te zijn, maar ze kregen Buchmann nooit meer in het zicht.

De Duitser won op een overtuigende wijze en nam ook nog eens de leiding in het klassement. Hij heeft een voorsprong van 54 seconden op Ion Izagirre. Schachmann wist de schade te beperken op de slotklim en zakte naar de derde plaats op 1.04 van zijn ploeggenoot.

Marineduiker in ziekenhuis na duikongeval

Een duiker van de Koninklijke Marine is vandaag van het Brussels militair hospitaal overgebracht naar een Nederlands ziekenhuis. Hij is opgenomen vanwege een incident bij een duikoperatie vanaf mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee. Dat gebeurde afgelopen dinsdag voor de kust van België.

De marineman werd onwel op 36 meter diepte en vertoonde verschijnselen van duikerziekte. Hierop is de militair aan boord van de mijnenjager behandeld met zuurstof, onder telefonisch advies van een arts van het Duikmedisch Centrum uit Den Helder.

Na de eerste behandeling aan boord en advies van de duikmedisch arts, is de duiker met een helikopter van boord gehaald en naar het Belgische hospitaal gebracht voor verdere behandeling.

De marine heeft hierna een onderzoek ingesteld naar het voorval. Tot nader order heeft de marine alle duikoperaties met het type duiktoestel dat hier gebruikt is opgeschort. Dat duurt tot duidelijk is of er een verband is tussen het ongeval en het duiktoestel.

De Zr.Ms. Zierikzee (Archieffoto Defensie)
De Zr.Ms. Zierikzee (Archieffoto Defensie)

Verdachten aanslag Telegraaf-gebouw langer vast

Zes van de zeven mannen die begin deze week zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op het pand van de Telegraaf op 26 juni vorig jaar zitten twee weken langer vast. Dat heeft de rechter-commissaris van de Amsterdamse rechtbank bepaald. Eén persoon die door de rechter-commissaris onder voorwaarden in vrijheid is gesteld, blijft nog wel verdachte.

Deze zeven verdachten, afkomstig uit Amsterdam, hebben volgens het OM verschillende handelingen rondom de aanslag uitgevoerd. Het gaat dan om betrokkenheid bij de diefstal van de bij de aanslag gebruikte Volkswagen Caddy, betrokkenheid bij de aanslag op het pand zelf en om betrokkenheid bij het in brand steken van een Audi RS5 in Amsterdam-Noord.

Georganiseerde autodiefstal
Drie van deze zeven mannen worden ook verdacht van betrokkenheid bij de georganiseerde diefstal of heling van voertuigen die vermoedelijk werden ingezet bij ernstige misdrijven. In dit onderzoek zijn naast deze drie mannen ook zes andere verdachten aangehouden. Eén van hen is een vrouw. Zij wordt verdacht van het faciliteren van deze groep verdachten door middel van het huren van garageboxen.

Serieuze verdenkingen
De rechter-commissaris heeft drie van deze groep verdachten, onder wie de vrouw, in vrijheid gesteld. Hoewel de rechter-commissaris oordeelde dat tegen hen zeer serieuze verdenkingen bestaan, was hij ook van oordeel dat er op dit moment onvoldoende wettelijke gronden zijn om ze langer vast te houden. Zij blijven verdachten en zullen zich later voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Beperkingen
Alle personen die vast zitten bevinden zich in alle beperkingen. Dat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun eigen advocaat. Het onderzoek naar de aanslag op het Telegraaf-gebouw en het onderzoek naar de georganiseerde autodiefstal zijn nog in volle gang en staan onder leiding van officieren van justitie van het parket Amsterdam en het Landelijk Parket.

Tot 25 jaar cel voor liquidatie van Ali Motamed

Twee mannen uit Amsterdam zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot gevangenisstraffen van 20 en 25 jaar voor de moord op Ali Motamed in Almere. In de vroege ochtend van 15 december 2015 schoten zij het slachtoffer voor zijn huis in het hoofd. Diezelfde dag is hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Politieonderzoek
De politie is de twee verdachten na een uitgebreid onderzoek op het spoor te komen. Uit dat onderzoek blijkt dat bij de moord twee PGP-telefoons op relevante momenten en locaties voor en op de dag van de moord konden worden geïdentificeerd. Het gebruik van deze twee telefoons kon worden toegeschreven aan de twee Amsterdamse verdachten. Met PGP-telefoons kunnen versleutelde berichten worden verzonden. De politie heeft een aantal van die berichten weten te ontsleutelen waardoor de inhoud daarvan bekend werd.

In combinatie met andere onderzoeksgegevens konden de verdachten uiteindelijk geïdentificeerd worden. De mannen hebben bij de politie, en ook bij de rechtbank, ontkend dat zij iets met de moord te maken hebben gehad. Verder hebben zij vooral gebruik gemaakt van het zwijgrecht. De verdachten zijn beiden verantwoordelijk voor de koelbloedig uitgevoerde moord en er was sprake van nauwe en bewuste samenwerking tussen de twee. Zij hadden een uitvoerende taak, om zorg te dragen voor de liquidatie. Een andere relatie tussen de verdachten en het slachtoffer was er niet Zij waren volstrekt onbekenden voor elkaar. Dit geeft het uiterst kille karakter van het misdrijf aan.

Motief liquidatie
In de strafzaak tegen deze twee mannen is geen achterliggend motief duidelijk geworden. Het Openbaar Ministerie heeft erop gewezen dat vermoedens bestaan dat vanuit Iran de politieke achtergrond van het slachtoffer van betekenis en zelfs bepalend is geweest. Maar daarover is niets vastgesteld. Er is volgens het Openbaar Ministerie niets gevonden dat een link legt tussen deze twee mannen en een opdracht die vanuit Iran zou zijn ingestoken.

Lange gevangenisstraffen
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank ook stilgestaan bij de doelen van de bestraffing. De rechtbank vindt het belangrijk dat er naast vergelding en beveiliging van de maatschappij met deze bestraffing een afschrikwekkende werking moet uitgaan naar anderen die zich in of nabij het criminele milieu bewegen. De 29-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Tegen de 36-jarige verdachte was 22 jaar cel geëist. De rechtbank tilt in zijn geval zwaar aan een eerdere veroordeling voor doodslag.

Hij pleegde deze moord terwijl de tenuitvoerlegging van die eerdere veroordeling nog in de fase van detentiefasering was. De rechtbank legde daarom een hogere straf op dan de door de officier geëiste celstraf, en heeft hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. Daarnaast moeten de verdachten een schadevergoeding van in totaal bijna 300.000 euro aan de vrouw en de zoon van het slachtoffer betalen.

'Rondom Jong' moet depressie bespreekbaar maken op middelbare scholen

Met de wegwijzer Rondom Jong wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de hulp en voorlichting aan jongeren verbeteren die kampen met depressieve klachten. Dat is belangrijk, want in Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren (13-18 jaar) met een depressie of depressieve gevoelens wel over hun situatie willen praten. Maar de overgrote meerderheid vindt het lastig om zelf het gesprek te beginnen. Tegelijkertijd vinden professionals het lastig om de hulp en ondersteuning rondom jongeren goed in te vullen en op elkaar aan te laten sluiten.

Eerder en betere hulp
Professionals die aan de slag gaan met Rondom Jong zien jongeren dagelijks of regelmatig. Het gaat om de leraar op school, maar ook jeugdgezondheidszorg, GGD, (school-) maatschappelijk werk, wijkteam, GGZ, huisarts en gemeente. Door de methode werken zij samen aan betere informatie en een goede vindbaarheid van informatie en geven lessen over weerbaarheid en somberheid.

Ook leren de professionals depressie beter te herkennen en weten ze elkaar beter te vinden bij klachten van jongeren. Ten slotte kijken de partners of ze de juiste dingen doen en wat er nog beter kan. Door er actief mee bezig te zijn, krijgen de jongeren eerder en betere hulp.

Normaal om over depressie te praten
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) neemt vandaag de wegwijzer Rondom Jong in ontvangst tijdens een werkbezoek aan het Nuborgh College Veluvine in Nunspeet, een van de zes scholen waar Rondom Jong succesvol is getest. Blokhuis: “Iedere jongere verdient de best mogelijke hulp als hij of zij in de put zit. Het is cruciaal dat depressieve klachten snel herkend worden en dat het normaal wordt om erover te praten. De Rondom Jong methode helpt daar bij. Professionals die dichtbij de jongeren staan kunnen met de methode de hulpverlening sterk verbeteren. Ik roep alle leerkrachten, en hulpverleners op deze methode te gaan gebruiken.”

Bestellen wegwijzer
De wegwijzer is voor professionals die primair met jongeren te maken hebben en komt voort uit het Meerjarenprogramma Depressiepreventie van het ministerie van VWS. Dat programma wordt uitgevoerd door 19 partijen. De methode Rondom Jong is gemaakt door GGD GHOR Nederland, het Trimbos-instituut en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en is te bestellen op de website van het Trimbos Instituut.

Kabinet akkoord met harmonisatie milieuzones

Automobilisten die rijden op diesel kunnen vanaf 2020 op twee manieren te maken krijgen met een milieuzone. Gemeenten die een milieuzone invoeren, kunnen dieselauto’s die op 1 januari 2020 ouder zijn dan 15 jaar, of ouder dan 20 jaar, in hun zone weigeren. Milieuzones blijven wel toegankelijk voor benzineauto’s.

Verder komt er een systeem van eenduidige bebording dat begrijpelijk is voor de automobilist. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Het voorstel wordt nu ter voorhang aan zowel de Eerste als de Tweede Kamer gezonden.

Gemeenten bepalen zelf of zij een milieuzone invoeren, of ze auto’s van 15 dan wel 20 jaar weren, en hoe groot de milieuzone is. De nieuwe regels gelden vanaf 2020. De twee categorieën van milieuzones schuiven in 2025 een stap op. Dit omdat auto’s in Nederland sowieso steeds schoner worden. Zo kunnen gemeenten blijven werken aan schone lucht.

Het harmoniseren van milieuzones is opgenomen in het regeerakkoord van het kabinet.

Koepka en DeChambeau aan kop op Masters

Golfers Brooks Koepka en Bryson DeChambeau gaan op het eerste major van het jaar aan de leiding na één dag. De twee Amerikanen staan op de Masters op de fameuze baan van Augusta beiden op zes slagen onder par.

DeChambeau tekende voor drie bogeys, maar was ook goed voor negen birdies, waaronder op zes van de laatste zeven holes. Koepka speelde een stuk stabieler: hij noteerde geen enkele bogey en liet zes birdies optekenen. Veteraan Phil Mickelson volgt op één slag van het leidende duo, Dustin Johnson en Ian Poulter staan op vier slagen onder par op de gedeeld vierde plek.

Koepka won al drie majors: de US Open in 2017 en 2018 en het PGA Championship van vorig jaar. DeChambeau won sinds juni al vijf PGA-toernooien, maar kwam op een major nog nooit verder dan een zestiende plek.

De Masters zijn live te volgen op Ziggo Sport.

Utrechtse afpersers opgepakt

Een man en een vrouw zijn aangehouden voor afpersing via een site voor betaalde seks. De twee zitten nu vast. Sinds september 2018 deden drie mannen aangifte van afpersing. De recherche startte hierop een onderzoek. De slachtoffers hadden elk contact met dezelfde vrouw via een site voor betaalde seks. Zij maakten een afspraak met haar in een woning in de Utrechtse wijk Lunetten.

Daar aangekomen, moest vooraf betaald worden voor te leveren diensten. Voor die gebeurden, kwamen er plotseling twee mannen binnen die het slachtoffer bedreigden, hun geld onder dwang afnamen en de woning uitzetten. Twee van de slachtoffers werden daarbij ook mishandeld.

Het rechercheonderzoek leidde naar een 31-jarige vrouw en 36-jarige man uit Utrecht. Zij zijn maandag 8 april aangehouden en na voorgeleiding in verzekering gesteld. De derde verdachte wordt nog gezocht.

Het onderzoek loopt door. Mensen die ook slachtoffer geworden zijn van de twee, wordt gevraagd ook aangifte te komen doen op een politiebureau. Mensen die meer informatie over de zaak hebben, wordt gevraagd om hun informatie door te geven via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Valencia slaat hard toe in Europa League, João Felix schittert

Valencia lijkt met anderhalf been in de halve finales van de Europa League te staan. Op bezoek bij Villarreal was Gonçalo Guedes de gevierde man. Valencia leek donderdagavond met een 1-1 gelijkspel bij Villarreal te vertrekken, maar in de slotfase sloegen los Che nog tweemaal toe: 1-3. Guedes nam twee van de drie treffers voor zijn rekening. Een hard gelag voor Villarreal, dat al maanden tegen degradatie strijdt en de Europa League als enige uitlaatklep heeft.

Twee penalty’s zorgden ervoor dat het scorebord in de eerste helft in Vila-real in beweging kwam. Na zes minuten ging de bal reeds op de stip. Guedes werd door Santiago Cáseres ten val gebracht en de leidsman wees direct naar de stip. Andrés Fernández keerde de strafschop van Dani Parejo, maar de rebound was een prooi voor Guedes: 0-1. De spelers van Villarreal verzekerden dat de Portugees nog voor het nemen van de strafschop het zestienmetergebied was binnengestapt, maar dat was aan dovemansoren gericht.

Villarreal zocht met man en macht naar een gelijkmaker en was met name via Santi Cazorla gevaarlijk. De veteraan schoot in de zestiende minuut maar net naast het doel van Neto en een kwartier later ging een vrije trap maar rakelings langs de kruising. Cazorla kwam tien minuten voor rust alsnog aan zijn doelpunt. Na duwen en trekken van Ezequiel Garay jegens Vicente Iborra stuurde Cazorla de doelman de verkeerde hoek in: 1-1. Het was aan Neto te danken dat Gerard Moreno en Samu Chukwueze niet nog voor rust er 2-1 van maakten.

In de tweede helft domineerde Villarreal het spel en slaagde Valencia er aanvankelijk niet in om te reageren. De ploeg van Marcelino had veel te danken aan Neto, die Chukwueze tot tweemaal van het scoren afhield en zag hoe Cazorla de bal uit een rebound net naast mikte. In de slotfase gaf Villarreal het echter volledig uit handen. Na een goede voorzet van José Luis Gaya mikte Daniel Wass het leer in de kruising en in de extra tijd was Guedes het eindstation van een counter via Denis Cheryshev. De Portugees wipte het leer over Fernández: 1-3.

Benfica - Eintracht Frankfurt
Benfica heeft donderdag een belangrijke stap richting de halve finales van de Europa League gezet. De Portugezen wisten thuis tegen Eintracht Frankfurt vier keer te scoren: 4-2.

Het team van Bruno Lage boekte voor eigen publiek een doelpuntrijke overwinning op Eintracht, dat ruim zeventig minuten met tien man op het veld stond maar er toch in slaagde om tweemaal te scoren. João Félix was de absolute smaakmaker in het Estádio da Luz. Het toptalent van as Aguias maakte een hattrick en had ook een aandeel in de 3-1. Eintracht zal volgende week een krachttoer moeten leveren om een ronde verder te komen.

In een bijzonder enerverende eerste helft legde Benfica de basis voor de zege. De teams van Lage en Adolf Hütter waren in de eerste twintig minuten aan elkaar gewaagd, maar een rode kaart bracht het duel in Lissabon uit evenwicht. Na een overtreding van Evan N’Dicka van achteren op Gedson Fernandes in het strafschopgebied ging de bal op de stip en mocht de verdediger inrukken. Doelman Kevin Trapp raadde de intenties van João Félix vanaf elf meter, maar kon zijn strafschop niet keren: 1-0.

Eintracht liet zich ondanks de ondertalsituatie niet onbetuigd en kwam vijf minuten voor rust op gelijke hoogte. Ante Rebic veroverde de bal op links, zette goed door en bediende Luka Jovic, die het leer bijzonder koel achter Odisseas Vlachodimos joeg: 1-1. Nog voor rust slaagde Benfica er toch in om een tweede doelpunt te maken. João Félix schoot het leer vanaf een meter of twintig hard met rechts in de linkerhoek. Ofschoon het zicht van Trapp niet belemmerd werd, slaagde de doelman er niet om het leer met zijn rechterhand te keren: 2-1.

Benfica trok het duel na de onderbreking naar zich toe en daar had João Félix wederom een groot aandeel in. Het talent verlengde een corner vanaf rechts enigszins gelukkig met zijn rug richting de tweede paal, waar Ruben Dias vrijstond en het leer tegen de touwen kopte: 3-1. Vier minuten later completeerde João Félix zijn hattrick. Na voorbereidend werk van Alex Grimaldo werkte de tiener het leer ter hoogte van de penaltystip onder Trapp door: 4-1.

Domper op de zege van Benfica was het tweede doelpunt van Eintracht, achttien minuten voor tijd. Na een corner vanaf rechts van Jonathan de Guzman, die na een uur spelen de plek van Jovic had ingenomen, kopte Gonçalo Paciencia het leer over Vlachodimos: 4-2. Benfica kwam niet veel later goed weg toen een inzet van Filip Kostic zijn doel miste. Jetro Willems kwam niet in actie en bleef negentig minuten op de bank.

Politie zoekt familie onbekende jongen

Op maandagavond 8 april werd een onbekende minderjarige jongen aan getroffen in de stationshal van het centraal station in Utrecht. De Chinese jongen bleek niet in het bezit te zijn van identiteitspapieren en vertelde al enige tijd te zwerven op zoek naar zijn vader.

De jongen, zijn leeftijd wordt geschat tussen 12 en 16 jaar oud, was enkel in het bezit van een rugzak met kleding. Met behulp van een Chinese tolk is er een gesprek met hem gevoerd, maar dit leidde niet tot het bekend worden van familie of verblijfplaats. De jongen is inmiddels ondergebracht op een veilige plaats en de politie zet het onderzoek naar zijn achtergrond voort.

Vooralsnog heeft het opsporingsonderzoek nog geen bruikbare resultaten opgeleverd. Uit de camerabeelden blijkt dat de jongen op maandagavond 8 april, tussen 18.45 uur tot 19.03 uur, bij de fontein op het plein tussen de stationshal en Hoog Catharijne heen en weer liep. Hij heeft daar ook even onder het “bollendak” gezeten. Tussen 19.03 tot 19.30 uur stond hij bij de ingang van het station te praten met BOA’s van de NS. 

Het gaat om een jongen van Aziatische herkomst, vermoedelijk Chinees, leeftijd tussen 12 en 16 jaar oud. Hij heeft zwart kort stekelig haar en is 1.75 meter lang. Hij heeft een tenger postuur en is niet brildragend. Hij was gekleed in een zwarte hoodie (sweater met capuchon) en joggingbroek en droeg zwart/witte sportschoenen. De rugzak is meerkleurig met een opvallend rood vak aan de voorzijde.

De politie doet een dringende oproep aan het publiek om mogelijk relevante informatie met de politie te delen. De politie wil graag het volgende weten: "Wie herkent de jongen op basis van het signalement en de rugzak? Wie heeft de jongen op de bewuste avond gezien en/of heeft gezien waar de jongen vandaan kwam?" Mensen met informatie wordt gevraagd contact op te nemen via 0900-8844 of het tipformulier op de website. Ook kan 0800-7000 gebeld worden voor Meld Misdaad Anoniem. 

Update 14:36 uur
Omdat er tot op heden nog maar twee tips zijn binnen gekomen, die bovendien niet het gewenste resultaat opleverden,  heeft de politie besloten om een foto van de jongen vrij te geven. 

Politie zoekt familie onbekende jongen (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt familie onbekende jongen (Foto: Politie.nl)

Politie zoekt familie onbekende jongen (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt familie onbekende jongen (Foto: Politie.nl)

Man steekt meisje halfblind: celstraf en 40.000 euro schadevergoeding

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 30-jarige man uit Oss veroordeeld voor zware mishandeling. Hij gooide tijdens een ruzie in een café een glas in het gezicht van een meisje. Zij hield hier permanent oogletsel aan over. De verdachte krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 40.000 euro.

In juni 2017 raakte een 16-jarig meisje betrokken bij een opstootje in een café in Oss. Op enig moment kreeg zij een glas in haar gezicht gegooid. Hierdoor raakte ze nagenoeg blind aan één oog. Dit gezichtsvermogen (van minder dan 5 procent) zal niet verbeteren. Volgens de verdachte was hij die avond wel in het café, maar was hij niet degene die het glas gooide. Hij zou bovendien helemaal niets meegekregen hebben van het hele incident.

De rechtbank gelooft hem niet. Op basis van onder meer verklaringen van aanwezigen oordeelt de rechtbank dat het wel degelijk de verdachte was die het glas naar het meisje gooide. Hij deed dit met kracht, van korte afstand en in een drukke ruimte. En ook al was het niet zijn bedoeling om haar ernstig letsel toe te brengen: hij had kunnen weten dat er een grote kans was dat dit zou gebeuren als hij in die omstandigheden met een glas ging gooien. Daarom is er volgens de rechtbank sprake van opzet op het toebrengen van zwaar letsel.

Straf
Bij het bepalen van de straf staat centraal dat de verdachte het meisje zwaar en onherstelbaar letsel toebracht waardoor ze ernstig gehinderd wordt in haar dagelijkse bezigheden en in haar verdere ontplooiing. Ze is pas 16 jaar en moet haar verdere leven de gevolgen hiervan dragen. Ook voor de aanwezigen in het café had het geweld impact: ze waren ongewild getuige van de zware mishandeling.

Verder weegt mee dat de Ossenaar onvoldoende inziet hoe ernstig het leed is dat hij het meisje toebracht. Hij wenst daarvoor geen verantwoordelijkheid te nemen. Dat hij al een eerdere veroordeling op zijn naam heeft staan, werkt ook in zijn nadeel. Bovendien was hij tijdens de zware mishandeling in het café voorwaardelijk geschorst uit voorlopige hechtenis vanwege een andere strafzaak.

Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, op z'n plaats. Ook moet de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 40.000 euro.

Arsenal slaat slag tegen Napoli, Chelsea klopt Van Buren en co

Arsenal heeft de eerste stap gezet naar de halve finales van de Europa League. De Londenaren waren voor eigen publiek te sterk voor Napoli: 2-0.

Manager Unai Emery paste maar liefst vijf wijzigingen toe ten opzichte van afgelopen weekend, toen Arsenal met 1-0 van Everton verloor. Petr Cech keerde terug in het doel, terwijl ook Laurent Koscielny, Lucas Torreira, Aaron Ramsey en Pierre-Emerick Aubameyang in de basis verschenen. Bij tegenstander Napoli kreeg Lorenzo Insigne voorin de voorkeur boven oud-Ajacied Arek Milik.

In het Emirates Stadium was de eerste mogelijkheid voor de gastheer. Vanaf de rand van het strafschopgebied kon Ramsey met links afdrukken, maar hij schoot te slap in. Nadat Kalidou Koulibaly het schot blokte, hield de Senegalees ook de rebound van Ainsley Maitland-Niles tegen.

Een paar minuten later was het wel raak. Vanuit een prachtige aanval via Mesut Özil, Ramsey, Lacazette en Maitland-Niles was het de Welshman die de bal met rechts in de hoek kon mikken: 1-0. Die voorsprong werd na 25 minuten met enig fortuin verdubbeld. Koulibaly veranderde een afstandschot van Torreira van richting, waardoor keeper Alex Meret op het verkeerde been stond.

Ondertussen wisten de Italianen niets klaar te spelen. Typerend voor het spel van Napoli was de enige grote kans die men creëerde, pas in de 44ste minuut. José María Callejón legde de bal vanaf de achterlijn uitstekend terug, waarna Insigne ter hoogte van de penaltystip huizenhoog over knalde.

Het elftal van coach Carlo Ancelotti begon wel feller aan de tweede helft en Koulibaly kopte uit een hoekschop een halve meter over het Londense doel. Arsenal begon daarna ook weer aan aanvallen te denken en Ramsey was dicht bij zijn tweede van de avond. Zijn diagonale schot in de zestien meter werd knap gepareerd door Meret.

Ancelotti greep halverwege de tweede helft in door Milik te brengen voor de onzichtbare Dries Mertens, maar de grootste kans na rust was voor Piotr Ziekinski. De 24-jarige Pool miste hopeloos toen hij op aangeven van Insigne de bal voor het intikken had. Zijn inzet ging tot opluchting van Cech hoog over.

Kort daarvoor creëerden ook The Gunners een prima kans. Meret redde eerst in de korte hoek op de inzet van Sead Kolasinac en de rebound werd niet lekker geraakt door Maitland-Niles. De Napolitaanse keeper kon zijn elftal daardoor op de been houden. De allerbeste mogelijkheid voor de gastheer was in de slotfase niet besteed aan Ramsey, die helemaal vrij stond en hopeloos over schoot.

Slavia Praag - Chelsea
Chelsea heeft zich een goede uitgangspositie verschaft door te winnen van Slavia Praag: 0-1. De Londenaren konden nauwelijks tot grote kansen komen tegen de Tsjechen, waar Nederlander Mick van Buren op de bank begon. Vlak voor tijd wist Marcos Alonso echter tot scoren te komen, waardoor Chelsea goede papieren heeft om de halve finale van de Europa League te halen.

Chelsea kon in de eerste helft voor weing gevaar bij het doel van keeper Ondrej Kolar zorgen. Halverwege het eerste bedrijf kwam de thuisploeg echter goed weg, daar Willian met een vlammend schot het aluminium raakte. Chelsea kwam in het restant van de eerste helft niet meer tot grote kansen, terwijl Kepa Arrizabalaga aan de andere kant van het veld ook zelden in actie hoefde te komen.

Na de onderbreking werd het spel niet veel enerverender. Willian en Antonio Rüdiger hadden namens de bezoekers mogelijkheden om de score te openen, maar Slavia Praag wist de nul te houden. Met het inbregen van onder anderen Eden Hazard, die rust kreeg, probeerde manager Maurizio Sarri alsnog een zege te bewerkstelligen, maar Chelsea kon de ban niet breken.

Hazard kon net als de andere invallers N'Golo Kanté en Ruben Loftus-Cheek echter geen doorbraak vinden, terwijl Slavia Praag ook zelden gevaarlijk werd. Tien minuten voor tijd mocht Van Buren invallen, maar ook de Nederlander kon het scorebord niet in beweging brengen. Vlak voor tijd wist Chelsea alsnog toe te slaan. Marcos Alonso reageerde alert op een voorzet van Willian en kopte de winnende treffer tegen de touwen: 0-1.

God Eater 3 komt naar Switch

Bandai Namco kondigt God Eater 3 voor Nintendo Switch aan. De actiegame waarin je jacht maakt op monsters verschijnt op 12 juli.

In een wereld die verwoest wordt door beesten, genaamd Aragami, zijn God Eaters de laatste hoop van de mensheid met hun God Arc wapens om de monsters te verslaan. In God Eater 3 maken spelers hun eigen personage en kunnen ze met een grote selectie van God Arc wapens of technieken hun vechtstijl aanpassen. Degene die moedig genoeg zijn om te vechten tegen de Aragami kunnen samenwerken met computergestuurde bondgenoten of online met een groep van acht spelers. Spelers kunnen ook lokaal met drie vrienden de strijd aangaan door middel van vier gekoppelde Nintendo Switch consoles.

Een exclusieve bonus voor de Nintendo Switch versie zijn twee nieuwe outfits van Estelle en Yuri uit Tales of Vesperia. Deze worden beschikbaar voor spelers die de game pre-orderen.

God Eater 3 is vanaf 12 juli verkrijgbaar voor de Nintendo Switch.

40 maanden cel voor misbruik minderjarige en kinderporno

De rechtbank veroordeelt een 53-jarige man uit Groesbeek voor het plegen van seksueel binnendringen en ontuchtige handelingen bij iemand onder de 16 jaar en het bezitten van kinderporno. Hij krijgt een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 14 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar opgelegd. Ook moet de man een schadevergoeding van ongeveer 5.000 euro schadevergoeding betalen.

Op 4 augustus 2018 sprak de man af met een 14-jarig meisje in een bos bij een camping. Hij leerde haar kennen via een chatsite en drong herhaaldelijk aan op een afspraak. Die heeft uiteindelijk ook plaatsgevonden. In het bos verrichte hij seksuele handelingen bij haar. Deze bestonden onder andere uit het seksueel binnendringen met zijn vingers en een vibrator. Het meisje heeft op zijn aanwijzingen ook bij hem seksuele handelingen verricht.

De man zei dat hij haar niet had gedwongen en dat zij dit zelf wilde. De rechtbank vindt dat de man een grove inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het minderjarige meisje. Zij rekent het de man zwaar aan dat het aanzienlijke leeftijdsverschil hem er niet van heeft weerhouden misbruik te maken van de kwetsbare positie waarin het meisje zich op dat moment bevond.

Kinderporno
Bij het controleren van de computer en telefoon van de man trof de politie een grote hoeveelheid pornografische afbeeldingen en filmpjes aan. De man kreeg deze afbeeldingen en filmpjes via contacten op chatsites toegestuurd.

De rechtbank legt aan de man een iets groter voorwaardelijk deel gevangenisstraf op. De rechtbank houdt meer dan de officier van justitie rekening met de omstandigheid dat de man door een psycholoog (sterk) verminderd toerekeningsvatbaar is bevonden.

Voor het voorwaardelijk deel geldt een proeftijd van 5 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden om zo de kans op herhaling te verlagen. Deze voorwaarden bestaan onder andere uit een ambulante behandelverplichting en een locatieverbod met elektronisch toezicht. De controle van zijn digitale gegevens behoren ook tot de voorwaarden.

Historisch event in Tannenberg: 'The Wolf Truce'

Van 12 tot 22 april hosten de makers van de WWI-shooter Tannenberg een speciaal ingame event: de Wolf Truce. Dit event is geïnspireerd op verschillende historische rapporten van de Eerste Wereldoorlog slagvelden.

Het evenement is gebaseerd op historische gegevens - hongerige wolven die mensen aanvielen waren op veel gebieden een reële bedreiging van Rusland tijdens de oorlog. Er zijn krantenberichten over soldaten die het hebben over een tijdelijk staakt-het-vuren om met wolfaanvallen om te gaan. Het Russisch boek The History of Russia in Faces beschrijft ook een staakt-het-vuren om wolven uit te roeien, terwijl de New York Times meer details meldt over een wapenstilstand in 1917 tussen Duitse en Russische troepen.

In Tannenberg worden spelers van beide kampen aangevallen door wolven, en om dit te stoppen kunnen vriend en vijand een staakt-het-vuren afspreken. En er zo voor zorgen dat deze bedreiging afgewend wordt. Of misschien ontstaat er wel meer chaos door spelers die zich hier juist niet aan houden...

Tannenberg is uit op pc.

Frostpunk komt naar PlayStation 4 en Xbox One

11bit Studios heeft vandaag aangekondigd dat hun 'society survivalgame', zoals ze het zelf noemen, deze zomer naar consoles komt. Frostpunk: Console Edition komt naar PlayStation 4 en Xbox One.

Frostpunk kwam vorig jaar april al naar pc en kon rekenen op positieve reviews, zo ook van FOK! Waar het in een normale citybuilder vaak het doel is om financieel de kop boven water te houden, neemt Frostpunk dat principe letterlijk: in een ijskoude wereld moet jij ervoor zorgen dat de inwoners van je nederzetting warm blijven en genoeg voedsel krijgen. Net zoals de andere game van 11bit Studios, This War of Mine, zal dat gepaard gaan met enkele morele dilemma's.

Frostpunk: Console Edition komt deze zomer naar PlayStation 4 en Xbox One, en zal bij launch direct alle DLC bevatten die de pc-versie al heeft.

OM vervolgt Marco Kroon voor schennispleging

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Marco Kroon voor schennis van de eerbaarheid, belediging en eenvoudige mishandeling. Kroon werd op zondag 3 maart, tijdens carnaval, aangehouden in Den Bosch.

Kroon werd die zondagavond door agenten aangesproken vanwege wildplassen. Het OM verwijt hem dat hij vervolgens drie agenten op diverse manieren onheus en op strafbare wijze heeft bejegend. Zo zou de militair een agent zijn geslachtsdeel hebben getoond. Ook zou hij zijn middelvinger hebben opgestoken naar een andere agent. Tot slot zou hij bij zijn aanhouding een agent een kopstoot hebben gegeven.

Kroon moet zich hiervoor verantwoorden voor de militaire politierechter. Tijdens de zitting zullen de feiten besproken worden. 

'Einde dreigt voor nieuwkomer Hudson's Bay'

Warenhuisketen Hudson's Bay draait zo slecht in Nederland dat sluiting of faillissement van de Nederlandse winkels dit jaar het meest voor de hand ligt. Volgens het Duitse zakenweekblad Wirtschaftswoche blijkt dat uit interne documenten van het Duitse moederbedrijf Karstadt.

In september werd Hudson's Bay onderdeel van het op een na grootste warenhuisconcern van Europa door de samensmelting met Karstadt. Volgens Wirtschaftswoche gaf dit een tijdelijke verlichting voor de keten.

Het warenhuis opende de eerste vestiging in september 2017 aan het Rokin. Vrij kort na de opening werd duidelijk dat de winkelketen niet aansloot bij het Nederlandse publiek. Uit eerdere interne documenten blijkt dat er al langer sprake is van verliezen.

Verliezen tot een miljard
Volgens Duitse berichten zouden de Nederlandse winkels afstevenen op verliezen tot een miljard euro in 2028, als de keten op deze manier verdergaat. Een woordvoerster van Hudson's Bay kan niet inhoudelijk op deze berichten reageren. Ook Karstadt is niet bereikbaar voor een reactie.

Onlangs opende het Canadese bedrijf nog een nieuw filiaal in Amstelveen, na een grondige renovatie van het voormalige V&D-pand. Het hoofdkantoor van Hudson's Bay Nederland is gevestigd boven het Amstelveense filiaal.

Landelijke bijentelling op 13 en 14 april

Morgen en overmorgen (13 en 14 april dus) wordt de landelijke bijentelling gehouden. In Nederland komen zo'n 350 verschillende soorten voor, waaronder zijdebijen, groefbijen, zandbijen, metselbijen en behangersbijen. Nederland Zoemt organiseert de bijentelling om er achter te komen waar welke soort voor komt. 

Op die manier kunnen ze gerichte maatregelen nemen om de wilde bij te ondersteunen bij het vinden van voedsel. Wilde bijen hebben vaak een heel speciale relatie met hun biotoop, zo leert Wikipedia ons.  Soms zijn ze voor hun voedsel (nectar en stuifmeel) geheel afhankelijk van één soort plant. Dit wordt monofaag genoemd, en een voorbeeld is de slobkousbij die alleen op de grote wederik (Lysimachia vulgaris) leeft. Ook zijn er soorten die uitsluitend in zanderige bodem nestelen zoals de schorzijdebij. De actieradius, het gebied waarbinnen een bij voedsel zoekt, is niet erg groot en mede afhankelijk van de grootte van de bij.

Op de website van Nederland Zoemt is een telformulier te downloaden, evenals een bijengidsje, waarin de meest voorkomende soorten staan beschreven. In de instructievideo wordt uitgelegd hoe je mee kunt doen aan de bijentelling. 

Toekomstige NBA-sterren duelleren om collegetitel

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie gaan de play-offs zaterdag beginnen en dus ligt een en ander nu heel even stil. Een perfect moment om de blik te werpen op een paar van de toekomstige sterren, want deze week is het seizoen in het ongekend populaire college basketball afgesloten.

In 'March Madness', dat in april eindigt, spelen 68 universiteitsteams om de titel van nationaal kampioen. Van die teams vielen er 64 af in de eerste ronde, de tweede ronde, de Sweet Sixteen en de Elite Eight, waardoor vier teams zich plaatsten voor de Finale Four: de Auburn Tigers, de Virginia Cavaliers, de Texas Tech Red Raiders en de Michigan State Spartans.

Auburn debuteerde in de Final Four, maar in de halve finales dolven ze het onderspit tegen Virginia. Die ploeg schreef vorig jaar nog negatieve geschiedenis door als eerste nummer één ooit van een nummer zestien te verliezen, maar met 63-62 na een zinderende slotfase plaatsten ze zich nu voor de grote finale. Daarin speelden ze tegen de Final Four-debutanten van Texas Tech, die met 61-51 afrekenden met Michigan State.

De finale werd een spannende strijd. Beide ploegen leken bij vlagen op weg naar de winst, maar uiteindelijk was overtime nodig. Daarin bleek Virginia dan toch te sterk: 85-77, onder meer dankzij 27 punten van De'Andre Hunter en een wederom geweldig optreden van Kyle Guy en Ty Jerome, die de ploeg in de slotminuut tegen Auburn ook al naar de winst loodsten.

Op 20 juni wordt de NBA Draft gehouden en dan zullen we zien welke spelers volgend seizoen in de NBA te zien zijn.

De hoogtepunten van de finale (Bron: YouTube)

'Vlees van illegaal geslachte koeien verdeeld in Nederland'

Animal Rights is geschrokken van de undercoverbeelden die de Duitse organisatie Soko Tierschutz naar buiten bracht: hierop is te zien hoe zieke en gewonde melkkoeien illegaal op transport worden gezet naar de slacht. Uit onderzoek blijkt dat het vlees via vleesverwerker Beimer in Enschede geëxporteerd wordt door heel Europa. Mogelijks ligt het vlees ook in de Nederlandse schappen. Els Van Campenhout, campagnecoördinator Animal Rights: “Dieren die niet meer op hun poten kunnen staan, worden systematisch mishandeld en letterlijk naar het slachthuis gesleept. Er moet een einde komen aan deze verschrikkelijke praktijken.”

Mishandeling bij het inladen
Op de beelden is te zien hoe zieke, zwakke, gewonde en stervende koeien opgehaald worden op 15 verschillende boerderijen in Duitsland. De dieren kunnen niet meer op hun poten staan en worden door middel van een lier en touwen de vrachtwagen in gesleept. Vaak worden ze daarbij geschopt en geslagen, soms met werktuigen zoals rieken en schoppen. Er is een bijzonder pijnlijk moment wanneer het touw minutenlang in het oog van een angstige koe snijdt, terwijl de lier haar de vrachtwagen in sleurt. Van Campenhout reageert boos: “Alsof de trieste toestand van de dieren nog niet erg genoeg is, worden ze bovendien ook nog extra mishandeld.”

Illegaal geslacht
Dieren die ziek of verzwakt zijn, moeten eigenlijk ter plekke een noodslachting krijgen op de boerderij zelf. Ze mogen niet vervoerd worden en het vlees mag niet in de voedselketen terecht komen. Dat deze dieren toch vervoerd én geslacht werden voor menselijke consumptie, is illegaal.
Ook is op de beelden te zien hoe een al geslacht dier met een heftruck wordt ingeladen voor het slachthuis, om verder verwerkt te worden tot vleesproducten. Dat is eveneens niet legaal. “We zien de ene inbreuk na de andere op de beelden: van het slaan en schoppen op de dieren tot illegaal vervoeren en slachten”, aldus Van Campenhout

Beimer Meat
Het vlees komt vanuit Duitsland de grens over naar vleesverwerker Beimer Meat in Enschede. Beimer verspreidt vlees verder in Nederland en exporteert ook vlees naar de rest van Europa. Het vlees wordt verwerkt tot onder meer burgers, gehaktballen en kebab. Het bedrijf biedt geen enkele transparantie en laat niet weten met welke nationale en internationale afnemers zij samenwerken. Het is wel zeker dat ze ook met Nederlandse afnemers werken.

Criminele samenwerking
Het is niet de eerste keer dat zulke beelden naar buiten gebracht worden. Animal Rights deelde in oktober 2018 al beelden uit Duitsland van afgedankte melkkoeien die met kettingen uit transportwagens werden gesleept. Het vlees van de dieren werd geëxporteerd naar Polen en België. De beelden werden ook toen gemaakt door Soko.

Deze beelden tonen aan dat er sprake is een van een crimineel netwerk, dat zich specialiseert in het slachten van verzwakte, zieke, gewonde en stervende melkkoeien. De verantwoordelijke dierenarts bij Maretzki ziet alles gebeuren en verdwijnt uit beeld. Het slachthuis van Maretzki maakt deel uit van een diepgeworteld crimineel netwerk en heeft na het verschijnen van de beelden de deuren moeten sluiten. Van Campenhout: “Dat zelfs de verantwoordelijke dierenarts zijn verantwoordelijk niet opneemt, toont hoe diepgeworteld dit probleem zit in de industrie.”

Europees risico volksgezondheid
Er is een sprake van een Europees risico voor de volksgezondheid dat het vlees van deze dieren in de keten terecht is gekomen. Waar het vlees in de schappen ligt is onduidelijk.

Naar aanleiding van de eerdere beelden van SOKO Tierschutz zei de NVWA: “Na de PM-keuring in een EU-erkend slachthuis is vlees dat geschikt verklaard is voor menselijke consumptie vrij verhandelbaar binnen de EU. Dat betekent dat er geen certificaten worden afgegeven voor het vervoer van dat vlees naar andere EU-landen.” Van Campenhout reageert: ”Vlees van gemartelde dieren kan dus op het bord van iedere vleeseter terecht komen,”

Falen van de overheid
Animal Rights: "Het is duidelijk dat het slachten van zieke dieren een gangbare zaak is binnen de industrie en dat de overheid faalt in het optreden hier tegen. Minister van landbouw Carola Schouten kondigde onlangs een onderzoek aan naar het handelen van de NVWA, omdat er onregelmatigheden waren bij de keuring voor slacht. De integriteit van de NVWA en haar medewerkers wordt momenteel in vraag gesteld."

Xenon Racer

Xenon Racer is een futuristische arcade racegame van de hand van de Italiaanse ontwikkelaar 3DClouds en uitgegeven door de Nederlandse uitgever Soedesco. Het is het jaar 2030 en wegvoertuigen gaan in de ban. De officiële racebond stelt een seizoenspauze in om topteams tijd te gunnen voor de transitie naar vliegende voertuigen. Om dit gat te overbruggen organiseren producenten van rijdende hybride auto's een onofficieel kampioenschap voor beginnende coureurs. Aan jou de taak om kampioen te worden.

Nee echt: gesjoemel garages bij apk

In de categorie 'water is nat' brengt de Consumentenbond u: 'Garages sjoemelen met apk'.

Uit een steekproef met twaalf auto's bij elf garages bleek dat er flink werd besodemieterd door de garages. Zo vonden ze diverse gebreken die helemaal niet bestaan om zo hoge kosten voor onnodige reparaties in rekening te kunnen brengen.

De boeven van de garages zijn zó goed in het misleiden van klanten dat de RDW vaak niet kan controleren of een uitgevoerde reparatie nou wel of juist niet noodzakelijk was om afkeur van de auto te voorkomen. Dat doen zij door de 'gebreken' pas te vermelden op de keuringsrapporten nadat de eigenaar van de auto akkoord heeft gegeven voor het verhelpen daarvan.

Wanneer geen akkoord wordt gegeven voor het uitvoeren van werkzaamheden verdwijnen de gebreken ineens als sneeuw voor de zon. Tijdens de steekproef voerde een garage een probleem met de remschijven aan als reden voor afkeur. Toen er geen akkoord kwam voor herstel bleek het probleem niet te zijn genoteerd op het keuringsrapport. Zie voor een gedetailleerd overzicht van het gesjoemel het onderstaande filmpje van de steekproef.

Zaken die de Consumentenbond in de toekomst nog graag wil oppakken omvatten onder andere een onderzoek naar de werkomstandigheden van vakkenvullers in supermarkten; is er sprake van uitbuiting en structurele onderbetaling? En een steekproef om te kijken of er ook echt 'vuur is, waar rook is' staat hoog op de agenda.

Zware tornado's verwacht in de VS

Grote delen van het zuiden van de VS kunnen zich opmaken voor een stormachtig weekend. De Amerikaanse Nationale Weerdienst heeft voor delen van Texas, Mississippi, Louisiana en Arkansas de waarschuwing opgeschroeft naar "Moderate Risk" wat de op één na zwaarste waarschuwing is. Lokale nieuwszenders spreken over de potentieel gevaarlijkste tornado uitbraak van 2019 tot nu toe

Vooral op zaterdag gaat het in die staten behoorlijk spoken. Er wordt een significant onweercomplex verwacht dat zeer zware tornado's kan produceren. Een depressie duwt zaterdagochtend (Amerikaanse tijd) vanuit de Golf van Mexico veel warme en vochtige lucht over het gebied terwijl er hoger in de lucht een krachtige straalstroom over de Mississippi-delta raast. De combinatie van warmte, vochtige lucht en wind zorgt voor onstabiele wolkenformaties die zich in de loop van de middag zullen ontwikkelen tot zware onweersbuien en supercellen. Ook wordt gewaarschuwd voor zware regenval, overstromingen en zware windstoten die voor behoorlijke schade kunnen zorgen. 

Ook op zondag zal hetzelfde gebied in de VS getroffen gaan worden door noodweer. Dan geldt voor dat gebied een "Enhanced Risk".  Vorige maand vielen in Alabama 23 doden bij een soortgelijke waarschuwing. Toen werd onder andere Lee County getroffen door een kolossale F4-tornado die windsnelheden tot 270 kilometer per uur haalde. De breedte van die tornado werd geschat op 1500 meter. 

Mensen wordt aangeraden om de lokale weerberichten goed in de gaten te houden en zich voor te bereiden op een 'zwaar weer weekend'. Veel mensen zullen uit voorzorg voedsel en water inslaan en hun schuilkelders nog eens nakijken en voorbereiden voor het naderende noodweer. Ook op het forum volgen we het noodweer op de voet en kijken we soms live mee met de stormchasers in de VS. Het kan zaterdag voor Nederlandse begrippen een lange nacht worden dus volg het weer zaterdagavond op de voet en kijk of post ook hier eens mee. 

Zenos beschikbaar in Dissidia Final Fantasy NT

Square Enix laat weten dat Zenos, de schurk uit Final Fantasy XIV Online, nu te koop is als downloadbaar personage in Dissidia Final Fantasy NT.

Zenos yae Galvus, de generaal van het Garlean-rijk en leider van het XIIe Legion, een elite-gevechtseenheid, kan tijdens gevechten drie legendarische zwaarden gebruiken - The Storm, The Swell en Ame-no-Habakiri. Ook kan hij snel drie soorten vaardigheden gebruiken. Wanneer op zijn minst één aanval van elk type doel treft, verandert zijn unieke EX-vaardigheid in Storm, Swell, Sword, een krachtige HP-aanval.

Dissidia Final Fantasy NT voor pc en PlayStation 4.

Sekiro: Shadows Die Twice verkoopt goed

Activision lat ons via een persbericht weten dat Sekiro: Shadows Die Twice binnen 10 dagen meer dan 2 miljoen exemplaren wereldwijd heeft verkocht op PlayStation, Xbox en pc. Hiermee is het de snelst verkopende FromSoftware-IP tot nu toe geworden.

Op de dag dat Sekiro: Shadows Die Twice werd uitgebracht was het de nummer #1 bekeken game op Twitch en binnen een week is er meer dan 1.1 miljard minuten aan streams bekeken.

"Sekiro: Shadows Die Twice heeft iets heel speciaals en unieks toegevoegd aan Activision haar game portfolio. Het was een eer om samen met FromSoftware een nieuwe franchise te introduceren aan gamers van over de hele wereld", zei Michelle Fonseca, vice-president van Product Management en Marketing bij Activision. "De fans hebben de lancering van Sekiro: Shadows Die Twice tot één van de grootste lanceringen gemaakt die tot nu toe in 2019 plaatsvonden. De game presteert goed op alle platformen, inclusief de pc, en we zijn heel blij met de doorgaande ondersteuning van zowel gamers als pers. Het geeft veel voldoening om te zien hoe fans de vele uitdagingen op hun pad overwinnen."

In onze review lees je waarom dit een meesterwerk van FromSoftware is.

Vijanden genoeg in Rage 2

Rage 2, dan is er een extreem grote kans dat het van plan is om jou van kant te maken.

Lelijke mutanten. Wasteland samoerai. De anders zo vreedzame buffel die wellicht beledigingen mompelt. Als het bestaat in de wijde open wereld van Bethesda laat in een nieuwe trailer zien wat er allemaal uit te moorden is in Rage 2.

Rage 2 lanceert op 14 mei 2019 voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Tot 15 maanden cel geëist om bierfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Zwolle tot 15 maanden gevangenisstraf geëist tegen een verdachte man en vrouw, beiden bestuurder van twee handelsondernemingen. Het OM verwijt hen bedrijfsmatige merkvervalsing met THT stickers, caps en doppen en bierfusten van de merken Heineken, Amstel en Grolsch.

Volgens het OM hebben verdachten merkloos geproduceerd bier als merkbier verkocht. Daarvoor vulden zij lege bierfusten met ander bier dan van het merk dat op het fust vermeld stond. Voordat de bierfusten van Heineken en Grolsch door de man gevuld werden met merkloos bier werden de fusten in de autowasstraat van een van de ondernemingen aan de buitenkant schoongespoten, waarbij de originele THT-stickers werden verwijderd. Na het vullen met het merkloze bier werden de fusten van vervalste THT-stickers voorzien. Voordat de fusten uiteindelijk werden verkocht werden deze voorzien van een dop, of cap.

De verkoop van de fusten gebeurde aan de tussenhandel. Uit onderzoek is gebleken dat in totaal ongeveer 5000 fusten merkvervalst bier zijn verkocht. Daarnaast beschikte een van de handelsondernemingen over een evenementencentrum met een groot aantal Heineken biertappunten waarbij gebruik werd gemaakt van eigen voorraad kelderbier dat niet door Heineken gebrouwen was. Heineken leverde al geruime tijd geen kelderbier meer aan het evenementencentrum.

Ernst van de feiten
Het vertrouwen van consumenten door fraude met de etikettering op de fusten is ernstig geschaad. THT-stickers bevatten informatie over de houdbaarheidsdatum en informatie die het mogelijk maakt om een partij bier te lokaliserend en terug te roepen indien dit nodig is.

Ook de omstandigheden waaronder de verdachten hun activiteiten uitvoerden waren bepaald anders dan de omstandigheden waaronder Heineken en Grolsch hun fusten reinigen en vullen. Wanneer er een gevaar voor de volksgezondheid zou zijn ontstaan met fusten bier waarop de naam van Heineken of Grolsch had gestaan had dit ongetwijfeld tot gevolg gehad dat consumenten massaal gestopt waren deze producten te kopen, aldus de officier.

Om onrust onder het publiek te voorkomen merkt de officier op dat er geen aanwijzingen zijn dat er nog frauduleuze fusten op de markt zijn. Ook zijn er geen aanwijzingen dat door deze fraude bier in het verkeer is gebracht dat een bijzonder gevaar heeft veroorzaakt voor de volksgezondheid. Er zijn geen gevallen bekend van mensen die ziek zijn geworden na het drinken van dit bier.

Strafmaat
Dit type fraude met bier is niet eerder berecht in Nederland. Intellectuele eigendomsfraude met levensmiddelen is een fenomeen dat gelukkig nauwelijks voorkomt in Nederland. Wel is internationaal duidelijk een trend zichtbaar dat intellectuele eigendomsfraude met levensmiddelen toeneemt.

Het ligt volgens de officier voor de hand dat een financiële drijfveer doorslaggevend moet zijn geweest voor deze verdachten. Zij wilden meer geld verdienen en hebben er daarom voor gekozen merkenfraude te plegen en de merken van bekende brouwers te gebruiken. Hoeveel geld zij met deze fraude verdiend hebben is niet exact duidelijk.

De verdachten hebben naar mening van het OM, nadat zij betrapt zijn, met leugens en gedraai geprobeerd onder deze zaak uit te komen en op geen enkel moment de volledige verantwoordelijkheid voor hun daden geaccepteerd.

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden tegen de verdachte man en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden tegen de verdachte vrouw vindt de officier hier op zijn plaats. Tegen de handelsondernemingen eist hij een geldboete van 200.000 euro en 300.000 euro.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Tot 15 maanden cel geëist om bierfraude (Foto ter illustratie: Pixabay)
Tot 15 maanden cel geëist om bierfraude (Foto ter illustratie: Pixabay)

Square Enix toont de ontwikkeling van Final Fantasy VII

Square Enix heeft een nieuwe video uitgebracht met nieuwe inzichten en interessante anekdotes over de ontwikkeling van Final Fantasy VII.

'Inside FINAL FANTASY’ is een serie die een duik maakt in de ontwikkelgeschiedenis van enkele tijdloze klassiekers in de Final Fantasy-serie. Vandaag onthullen de makers van Final Fantasy VII de geschiedenis achter de ontwikkeling van deze game, inclusief interviews met:

  • Yoshinori Kitase (schrijver / director)
  • Shinji Hashimoto (publicity producer)
  • Yusuke Naora (art director)

In Final Fantasy VII gaat de wereld gebukt onder de heerschappij van de Shinra Electric Power Company, een sinistere, monopolistische corporatie die de levenskracht van de aarde als Mako-energie verhandelt. Spelers volgen het verhaal van de huurling en voormalige soldaat Cloud, die samen met de anti-Shinra-verzetsgroep Avalanche probeert de wereld van de ondergang te redden.

Very Little Nightmares voor iOS

Bandai Namco kondigt Very Little Nightmares aan, een iOS-game waarin we meer te weten komen over het achtergrondverhaal van Six.

De titel dient als prequel voor de originele game en we volgen Six, wanneer ze The Nest proberen te overleven. Deze plek kent nieuwe vijanden waar je extra voor moet oppassen.

Very Little Nightmares is ontwikkeld door Alike Studio, bekend van Love You To Bits en Bring You Home. De trailer heeft het over 'mobile', dus misschien dat er ook een Android-versie verschijnt.

PROUD: 'Decriminaliseer prostitutie'

Naar aanleiding van de petitie van Exxpose, die zij op woensdag 10 april hebben aangeboden aan de politiek, heeft PROUD een tegen-aktie georganiseerd. Op zaterdag 13 april aanstaande gaan zij demonstreren in Amsterdam.

PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers, vindt dat je sekswerkers in het nauw drijft als je het bezoeken van sekswerkers strafbaar stelt. PROUD noemt hun ideeën nogal betweterig. "Ze zeggen dat ze opkomen voor de rechten van vrouwen maar er komen hierdoor juist meer vrouwen in de problemen”, voorspelt ze. "Volgens ons wordt de kans op hiv-besmetting juist groter en zal het geweld tegen vrouwen juist toenemen. Het bewijs daarvoor zien we in diverse Europese landen, waar dit Nordic Model al is ingevoerd, terug."

PROUD strijdt er juist voor het prostitutievak meer te decriminaliseren. "We moeten gewoon als zzp’ers behandeld worden, net als elke andere zelfstandige. En werknemers moeten dezelfde voordelen genieten als ieder andere werkende." PROUD: "Stop er eens mee om het christelijke moraal te misbruiken voor je eigen anti-sekswerk agenda. Hiermee schaadt je sekswerkers en ontneem je hen hun mensenrechten." 

De Demonstratie start om 14.00 bij het Prostitutie Informatie Centrum aan de Enge Kerksteeg 3 te Amsterdam.

Vettel bovenaan in China, Verstappen 4e

Sebastian Vettel heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van China als snelste afgesloten. De Duitse Ferrari-coureur was op het circuit van Shanghai goed voor een tijd van 1:33,911 en dook daarmee als enige onder de 1:34.

Na de eerste set banden stonden de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas met de zachte banden bovenaan, Max Verstappen volgde met de harde bandeen op 2,5 tienden. Het tempo ging in deel twee weer omhoog, waarbij Vettel en Ferrar-teamgenoot Charles Leclerc hun tijden op de medium compound reden, de rest reed op zachte banden.

Noemenswaardige incidenten waren er niet, maar Antonio Giovinazzi kende geen beste dag. De coureur van Alfa Romeo begon met twee ongetimede rondjes en kwam vervolgens niet meer in actie.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van China

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   S. Vettel Ferrari 1:33.911 19
2.   L. Hamilton Mercedes 1:34.118 21
3.   C. Leclerc Ferrari 1:34.167 21
4.   M. Verstappen Red Bull 1:34.334 20
5.   V. Bottas Mercedes 1:34.653 23
6.   D. Ricciardo Renault 1:35.239 23
7.   P. Gasly Red Bull 1:35.428 23
8.   D. Kvyat Toro Rosso 1:35.447 24
9.   L. Stroll Racing Point 1:35.466 25
10.   R. Grosjean Haas 1:35.507 24
11.   K. Magnussen Haas 1:35.591 25
12.   N. Hulkenberg Renault 1:35.591 22
13.   L. Norris McLaren 1:35.631 24
14.   A. Albon Toro Rosso 1:35.695 26
15.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:35.729 23
16.   C. Sainz Jr. McLaren 1:35.756 24
17.   S. Pérez Racing Point 1:35.820 24
18.   R. Kubica Williams 1:36.847 27
19.   G. Russell Williams 1:37.619 28
20.   A. Giovinazzi Alfa Romeo geen tijd 2

'1000 watertappunten op schoolpleinen '

Op schoolpleinen door heel Nederland worden in de komende twee jaar zo’n 1000 nieuwe watertappunten gebouwd. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) geeft hiermee uitvoering aan een afspraak uit het Nationaal Preventieakkoord.

Water drinken en snel door sporten
“Met 1000 watertaps op schoolpleinen die ook na schooltijd beschikbaar zijn voor de buurt maken we een mooie concrete stap vooruit in het terugdringen van overgewicht. Veel schoolpleinen worden ook na schooltijd gebruikt om te spelen en te sporten. Met een watertap wordt het voor spelende kinderen veel aantrekkelijker om daar water te drinken en dan snel door te voetballen. In plaats van naar de supermarkt te gaan voor een blikje.”

Twee miljoen euro
De subsidieregeling gaat in de loop van mei open en duurt twee jaar. In totaal is er 2 miljoen euro beschikbaar. De verwachting is dat het tot zo’n 1000 watertappunten leidt. Maar het kunnen er ook meer worden.

Scholen in het primair onderwijs krijgen driekwart van de kosten vergoed. Het overige deel moeten scholen zelf vergoeden. Gemeenten of bijvoorbeeld buurtverenigingen kunnen dat natuurlijk ook voor hun rekening nemen. Want een hele straat of buurt heeft iets aan een openbare watertap.

Zo eenvoudig mogelijk
Het programma Gezonde School en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) gaan het praktisch uitvoeren. Zo eenvoudig mogelijk, zodat het voor scholen zo weinig mogelijk administratieve lasten oplevert.

1000 watertappunten op schoolpleinen (Stockfoto: Pixabay)
1000 watertappunten op schoolpleinen (Stockfoto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: vochtig

Naast wolkenvelden zijn er vannacht ook enkele opklaringen. In het Waddengebied komt een enkele bui voor, waarbij naast regen ook korrelhagel of natte sneeuw mogelijk is. Het is op veel plaatsen een graad of 3, in een bredere opklaring ligt de temperatuur rond het vriespunt. De noordoostelijke wind is zwak tot matig.

Overdag is er af en toe zon. Vanmiddag ontstaat in het noord(oost)en en mogelijk ook in het midden een enkele bui, plaatselijk met korrelhagel en misschien ook wat natte sneeuw. Vanavond komen er geleidelijk meer opklaringen. De middagtemperatuur ligt tussen 7°C in het noordoosten en 10°C in het zuidwesten. De noordoostenwind is meest matig, aan de kust en boven het IJsselmeer in de middag mogelijk vrij krachtig.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er brede opklaringen. In het noordelijk kustgebied komen enkele buien voor, mogelijk met korrelhagel of natte sneeuw. De minimumtemperatuur loopt uiteen van lokaal -3˚C in opklaringen landinwaarts tot enkele graden boven nul aan zee. De noordoostelijke wind is zwak tot matig.

Zaterdag overdag schijnt de zon van tijd tot tijd en ontstaan er stapelwolken die vooral in het noorden en oosten kunnen uitgroeien tot een (winterse) bui. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C, maar tijdens een bui kan de temperatuur tijdelijk dalen naar een graad of 4. De noordoostelijke wind neemt toe naar matig, aan de kust wordt de wind vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Bloeiend koolzaad in een lekker zonnetje (Foto: FOK!)
Bloeiend koolzaad in een lekker zonnetje (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Goeiemorgen FOK! - Parijs!

Ja lieve lieden, hoewel het weer weer wat is afgekoeld is het toch echt lente, en de onverbetelijke romantici onder ons vieren dat in Parijs. Nota bene door Emmanuel Macron versus Theresa May weer helemaal op de kaart gezet.

Dit is I Love Paris van Screamin' Jay Hawkins. Een oud jazznummer van ene Cole Porter; ooit volslagen briljant door ene Ella Fitzgerald uitgevoerd.

Maar er was dus ooit ook een gast met een doodskop op een stok die er ook iets van wilde maken.

Falcon Heavy gelanceerd, raketten succesvol geland

Het heeft er alle schijn van dat het donderdagavond eindelijk zo ver is: de tweede lancering ooit - en de eerste commerciële - van een Falcon Heavy-raket van SpaceX. Het gevaarte neemt een satelliet van Arabsat mee omhoog. 

De satelliet maakt onderdeel uit van het Arabsat-6G-programma van het Saoedische bedrijf, waarmee TV, internet, telefoon en beveiligde verbindingen voor klanten in het Midden-Oosten, Afrika en Europa verbeterd kunnen worden.

De lancering is al meerdere malen uitgesteld en zou inmiddels woensdagavond plaatsvinden. Dat ging wegens de harde wind boven het Kennedy Space Center in Cape Canaveral in Florida niet door en dus gaat het in principe donderdag worden.

Het launch window opent om 00.35 uur Nederlandse tijd en de weersvooruitzichten zijn dit keer voorlopig uitstekend. De lancering is via onderstaande stream live te volgen.

Een dik jaar geleden werd de Falcon Heavy voor het eerst gelanceerd, destijds voor een testvlucht. De twee zijraketten kwamen zoals ook nu de bedoeling is keurig op aarde neer, de middelste raket moet dit keer landen op een van de drone ships van SpaceX.

Update 00.20 uur
Alle systemen staan klaar en niks lijkt de lancering nog tegen te houden. De stream is inmiddels live, inclusief commentaar.

Udate 00.50 uur
De lancering is weer prachtig verlopen. De twee raketten aan de zijkant zijn bij Cape Canaveral geland, wat weer een prachtig gezicht opleverde, net als bij de testvlucht. Misschien nog wel belangrijker: dit keer is de center booster óók geland en wel op een van de schepen van SpaceX. Al met al een fantastisch succes dus, hoewel de Saoedi's ongetwijfeld ook nog even met enige spanning de werking van hun satelliet afwachten.

De livestream (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.