Netanyahu wil nederzettingen annexeren

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is van plan joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren, indien hij opnieuw premier wordt na de verkiezingen van komende dinsdag. Netanyahu probeert op die manier steun te winnen bij religieus rechts, met wie hij een coalitie wil vormen.

Er wonen circa 400.000 mensen in die nederzettingen, plus nog eens 200.000 in Oost-Jeruzalem. Op de Westelijke Jordaanoever wonen daarnaast ook ongeveer 2,5 miljoen Palestijnen.

Dat gebied zou onderdeel moeten worden van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Onderhandelingen over zo'n tweestatenoplossing liggen al vijf jaar stil, met name vanwege de Israëlische nederzettingen. De Palestijnen beschuldigen Israël ervan om daarmee voldongen feiten te creëren waardoor er uiteindelijk niets meer te onderhandelen valt.

Netanyahu's Likudpartij is in een felle verkiezingsstrijd verwikkeld met de nieuwe centrumrechtse Blauw & Wit alliantie, aldus de BBC. Die staat onder leiding van voormalig generaal en legerstafchef Benny Gantz.

De premier steunde voorheen een tweestatenoplossing. Inmiddels noemt hij dat echter een bedreiging voor Israël, en wil hij hooguit een Palestijnse 'minstaat' onder Israëlische controle.

Vermeden
Gantz heeft het noemen van een tweestatenoplossing in het geheel vermeden, maar vermoedelijk verschillen de twee mannen op dit punt niet zoveel van mening. Blauw & Wit wil de nederzettingen verstevigen en vrijheid van actie voor het Israëlische leger in stand houden.

De oud-generaal sluit eenzijdige terugtrekking uit de Westbank echter uit en daar zit 'm het verschil, want Netanyahu wil dit door de annexaties geheel uitsluiten. Met andere woorden, Gantz laat in tegenstelling tot Netanyahu de mogelijkheid open dat Israël uiteindelijk een akkoord met de Palestijnen sluit.

Analisten durven niet te zeggen welke van de twee partijen aan het langste eind trekt. Maar de kans dat Netanyahu opnieuw premier wordt zou groter zijn, omdat zijn partij meer kans zou maken op succes bij het smeden van een coalitie.