FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 april 2019

FOK! sportfoto-onderschrift week 14

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is m0j0 met het volgende onderschrift: "Used to be a professional Tennis player, but then I took a arrow to the knee."

De opgave van deze week:

Lewis Hamilton neemt eens een heel ander voertuig in Bahrein tijdens de grand prix daar, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Lewis Hamilton neemt eens een heel ander voertuig in Bahrein tijdens de grand prix daar, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Reinjan brak zijn been en enkel door snorscooter: 'Morgen wordt een mooie dag!'

Duizenden snorfietsers moeten morgen in Amsterdam van het fietspad de rijbaan op. Voor Reinjan Mulder gaat daarmee een langgekoesterde wens in vervulling. In 2014 werd hij door een snorscooter op het fietspad aangereden en brak zijn enkel en kuitbeen. Sindsdien strijdt hij voor een scootervrij fietspad.

De nu 70-jarige Reinjan Mulder is er nog steeds boos over. Vlak voor hotel The Manor aan de Linnaeusstraat werd hij vijf jaar geleden van zijn fiets gereden door een snorscooter.

"Ik wilde hier afslaan naar de Derde Oosterparkstraat. Ik reed langzaam en zag dat er iets achter me zat, maar voordat ik was afgestapt werd ik geschept door een snorscooter. Ik lag op de grond en wilde opstaan maar dat kon niet. Later bleek dat ik mijn enkel op twee plaatsen had gebroken en ook mijn kuitbeen."

Maandenlang revalideren
Het kostte Reinjan maanden om te revalideren en een jaar voordat hij weer goed kon functioneren. Na een lange procedure kreeg hij een schadevergoeding van 15.000 euro. Maar de ergenis over snorscooters op het fietspad bleef.

Het voorval zette hem aan tot het schrijven van ingezonden brieven naar kranten. Ook voerde Reinjan actie met de Fietsersbond en pleitte hij in de Tweede kamer voor een scootervrij fietspad. "Lang voelde ik me in de steek gelaten door de politiek, maar ik ben blij dat het in Amsterdam nu begint om het veiliger voor fietsers te maken."

Morgen wordt een mooie dag
Voor Mulder wordt het morgen een mooie dag. Eindelijk kan hij zonder angst op het fietspad fietsen. "Degene die het gevaar veroorzaakt, de snorscooter, moet oppassen. De fietser is altijd de zwakste in het verkeer dus die moet beschermd worden", vindt Reinjan Mulder.

Op de stelling dat dat vanaf morgen ook geldt voor de scooters op de rijbaan ten opzichte van de auto, is Mulder stellig. "Laat ze gewoon gaan fietsen."

Cambridge wint The Boat Race met oudste deelnemer ooit

De roeiers van de universiteit van Cambridge hebben op de Thames in Londen de 165e editie van The Boat Race gewonnen, de al sinds 1829 gaande strijd tussen de roeiers van de universiteiten van Cambridge en Oxford. Het is de derde zege in vier jaar voor Cambridge, wat nu op 84-80 staat in de lange geschiedenis.

De grote bekende bij Cambridge was niemand minder dan roeilegende James Cracknell, zesvoudig wereldkampioen en lid van de gouden olympische Britse ploeg in de vier-zonder in 2000 en 2004. Vorig jaar schreef hij zich bij Cambridge in voor een studie menselijke evolutie en een traditionele roeiwedstrijd was wel op het immense lijf van een roeigrootheid geschreven. Met zijn 46 jaar werd hij in één klap en met maar liefst tien jaar verschil de oudste deelnemer ooit aan The Boat Race.

Tijdens de race nam Cambridge al snel de leiding, maar Oxford liet het gat nooit echt groot worden. In de slotfase van de bijna zeven kilometer lange race leek Oxford wat dichterbij te komen, maar het was niet genoeg: Cambridge won met één lengte voorsprong, het kleinste verschil sinds 2003, toen de race met de kleinste marge ooit van 30 centimeter werd beslist.

Ook bij de vrouwen ging de winst naar Cambridge. Renée Koolschijn vertegenwoordigde Nederland in de Oxford-boot, maar zij konden geen vuist maken en verloren voor het derde jaar op rij.

De hele uitzending, met vanaf grofweg 1:10 uur The Boat Race bij de mannen (Bron: YouTube)

'Democraten krijgen Trumps belastingaangiftes nooit te zien'

Volgens  Witte Huis-chefstaf Mick Mulvaney kunnen de Democraten het vergeten om ooit de belastingaangiftes van president Donald Trump te zien te krijgen. Dat zei hij zondag tegen Fox News, meldt de NOS.

Democratisch congreslid Richard Neal diende afgelopen week een verzoek in om de belastingaangiftes in te zien. Volgens Mulvaney gaat het echter om een politieke stunt en is de kwestie bovendien achterhaald omdat Trump is verkozen.

De Democraten vinden het verdacht dat Trump met een tientallen jaren oude traditie brak waarbij presidentskandidaten van beide partijen hun aangiftes openbaar maken. Ze vermoeden dat hij iets te verbergen heeft. Maar Mulvaney vindt dat de verkiezing van Trump aantoont dat het al dan niet openbaren ervan voor de kiezers irrelevant is geweest.

Tarquini en Björk winnen op stratencircuit van Marrakesh

Gabriele Tarquini en Thed Björk zijn winnaar geworden van race twee en drie van het FIA WTCR in Marrakesh. Op zaterdag was Esteban Guerrieri winnaar van de eerste race.

De tweede race van het openingsweekend van het FIA WTCR is gewonnen door Gabriele Tarquini. De regerend kampioen profiteerde van een crash van zijn teamgenoot Nicky Catsburg. De Nederlander ging van de baan vanwege problemen met de remmen. Achter Tarquini werd Audi-coureur Jean-Karl Vernay tweede. Op de derde plaats finishte Yann Ehrlacher. In tegenstelling tot Catsburg wisten de andere twee Nederlanders wel te finishen. Tom Coronel werd in zijn Cupra veertiende en vier plaatsen daarachter finishte Niels Langeveld.

In de slotrace mocht Frédéric Vervisch van pole vertrekken, echter de Belg verloor de eerste plaats aan de Lynk & Co-coureurs Yvan Muller en Thed Björk. Björk stond onder druk van Vervisch zodat Muller weg kon rijden. In de veertiende ronde sloeg het noodlot echter toe voor Muller. De Fransman viel uit met een kapotte stuurinrichting. Vanwege een crash van Jean-Karl Vernay werd de race onder een gele vlag situatie afgevlagd. Achter de Zweedse winnaar finishten Vervisch en Mikel Azcona als tweede en derde. Coronel en Langeveld werden opnieuw veertiende en achttiende. Vanwege de crash in de tweede race was Catsburg niet gestart.

'Ajax maakt Scherpen binnen enkele dagen tot duurste FC Emmen-speler ooit'

Kjell Scherpen wordt al geruime tijd in verband gebracht met een overstap naar Ajax en het einde van de onderhandelingen tussen de Amsterdammers en FC Emmen lijkt in zicht te komen. Voetbal International weet zondagmiddag namelijk te melden dat de Drentenaren binnen enkele dagen 'witte rook' verwachten wat betreft de transfer van de jonge doelman.

Emmen is al geruime tijd in gesprek met Ajax en Scherpen kan, zodra zijn overstap rond is, een meerjarig contract signeren in de Johan Cruijff ArenA. De negentienjarige keeper wordt volgens het weekblad met afstand de duurste uitgaande transfer voor Emmen aller tijden. Dat record staat nu nog op naam van Bas Dost, die in 2008 voor driehonderdduizend euro de overstap maakte naar Heracles Almelo.

De naderende transfer van Scherpen zorgt overigens voor nogal wat opschudding onder een deel van de achterban van zijn nieuwe werkgever. De doelman liet in het verleden op social media en in gesprekken met de media duidelijk zijn voorliefde voor Feyenoord blijken en dat wordt hem door de harde kern van Ajax niet in dank afgenomen.

De F-Side hing afgelopen woensdag toen de wedstrijd tussen de twee ploegen op het programma stond (2-5 overwinning voor Ajax) nog een spandoek met daarop de tekst 'Scherpen kakkerlak' op bij het uitvak van De Oude Meerdijk. De supportersgroep liet een dag later middels een verklaring bovendien nog maar eens weten niet op de komst van het talent te zitten wachten.

Expert na speedbootongeval: Dit zijn cowboystreken, de Schelde is geen speelplaats

Twee dagen na het zware ongeval met twee speedboten op de Schelde zijn er nog geen uitspraken over de precieze aansprakelijkheid. Het onderzoek loopt nog volop. Er liggen nog zes mensen in het ziekenhuis. Nautisch expert Karel Overlaet is hard voor de twee bestuurders.

Het een kwestie van geluk dat er geen doden zijn gevallen, zegt de expert in onderstaand artikel van het Algemeen Dagblad. 

Uitslag Vitesse - PSV

PSV is er zondagmiddag niet in geslaagd om de koppositie te heroveren op Ajax. De Eindhovenaren kwamen op bezoek bij Vitesse niet verder dan een 3-3 gelijkspel en moeten de eerste positie in de Eredivisie nu op doelsaldo overlaten aan de concurrent uit Amsterdam. Thulani Serero, Martin Ödegaard en Tim Matavz waren in een enerverende wedstrijd de doelpuntenmakers aan de kant van de thuisploeg, terwijl Luuk de Jong en, tweemaal, Hirving Lozano doel troffen namens PSV. Vitesse blijft door het ene punt op de zevende plek staan.

PSV trad in dezelfde opstelling aan als in de doordeweekse wedstrijd tegen PEC Zwolle, wat betekende dat Gastón Pereiro weer een plekje kreeg op het middenveld. Met de Uruguayaan in de ploeg waren de eerste mogelijkheden voor de bezoekers, maar Steven Bergwijn en Pereiro zelf slaagden er niet in om groot gevaar te stichten. Vitesse kreeg na de eerste tien minuten wat meer ruimte en dat leidde niet veel later tot de eerste goal: Serero ontving de bal aan de rechterkant, waarna hij Nick Viergever het bos in stuurde en koelbloedig afrondde.

PSV maakte na de openingstreffer een kwetsbare indruk en na een half uur spelen lag de bal opnieuw achter Jeroen Zoet. De doelman schatte een lange trap van achteruit helemaal verkeerd in en dook onder het leer door, maar kreeg hulp van scheidsrechter Serdar Gözübüyük, die de treffer annuleerde wegens buitenspel. Aan de overkant zat het de Eindhovenaren ook niet tegen toen Hirving Lozano na een botsing met doelman Remko Pasveer naar de grond ging en zelf aan mocht leggen voor een strafschop. De Mexicaan benutte dit buitenkansje feilloos, waardoor de twee ploegen met een gelijke stand aan de thee gingen.

Hier had voor de rust overigens nog verandering in kunnen komen toen Gözübüyük na een hooggeheven been van Pereiro ten opzichte van Matús Bero ook naar de stip wees. De arbiter besloot na raadpleging van de VAR echter om die beslissing in te trekken. Van Bommel probeerde met het inbrengen van Mohammed Ihattaren in plaats van Pereiro wat meer grip op de wedstrijd te krijgen, maar ook na de rust bleef het spel in een hoog tempo op en neer gaan. Bergwijn werkte de bal uit een corner bijna achter zijn eigen doelman, terwijl Bryan Linssen uit de daaropvolgende corner over kopte.

Aan de overkant ging Pasveer in de fout, maar Jake Clarke-Salter schoot zijn doelman te hulp door de inzet van Lozano van de lijn te halen. Even later werd een aanval van PSV rond de middenlijn gestuit door een tackle van Bero op Ihattaren en die balverovering stelde Ödegaard aan de overkant in staat om op fraaie wijze raak te knallen. De Noor kwam vanaf de rechterkant naar binnen en schoot de bal vervolgens buiten het bereik van Zoet in de linkerbovenhoek. PSV moest daarop in de achtervolging en dacht binnen de tien minuten alweer op gelijke hoogte te komen via Pablo Rosario.

De goal van de middenvelder werd echter afgekeurd wegens buitenspel, maar de bezoekers hoefden niet lang te treuren. Op aangeven van Denzel Dumfries kon Luuk de Jong met nog twintig minuten te gaan namelijk de 2-2 binnenlopen en hij leek zijn ploeg zo voldoende tijd te verschaffen om ook nog op jacht te gaan naar de winnende treffer. Die wens kreeg met nog dik vijf minuten te gaan echter weer een flinke dreun te verwerken toen voormalig PSV’er Tim Matavz uit de rebound de 3-2 binnen kopte. De bezoekers zetten daarna vol aan en in de laatste minuut van de officiële speeltijd was het opnieuw raak: een doorgebroken Lozano werd onderuitgehaald door Maikel van der Werff, die meteen kon gaan douchen. De Mexicaan ontfermde zichzelf daarna opnieuw over de strafschop en faalde niet oog-in-oog met Pasveer. Bergwijn stuitte in de absolute slotfase in kansrijke positie nog op de doelman.

Vitesse

3 - 3

PSV

 13' Serero
 59' ödegaard
 83' Matavz
   41' Lozano (pen)
 70' De Jong
 90' Lozano (pen)
 
 Gele kaart: Karavajev, Pasveer, (Vitesse), Rosario,Viergever, Dumfries, (PSV)
 Rode kaart: v.d.Werff (89) (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 21.248
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Karavajev
v.d.Werff
Clarke-Salter
Clark
Ödegaard
Serero
Bero
Büttner
Buitink (Matavz/75)
Linssen (Dauda/72
Doekhi/90)
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro (Ihattaren/ 46)
Hendrix (Gakpo/79)
Lozano
De Jong
Bergwijn

Italiaanse Bastianelli net te snel voor Van Vleuten in Ronde van Vlaanderen voor vrouwen

Marta Bastianelli heeft de vrouweneditie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Italiaanse Europese kampioen was in een sprint net iets sneller dan Annemiek van Vleuten. Cecilie Uttrup Ludwig legde beslag op de derde plaats.

Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont viel de beslissing. Bastianelli versnelde daar en alleen Van Vleuten Marianne Vos, Kasia Niewiadoma en Ludwig konden volgen. Vos zag haar kansen in rook opgaan na een lekke band. Op de laatste beklimming van de Paterberg wilde Van Vleuten wegrijden bij medevluchters, maar alleen de Poolse Niewiadoma moest lossen.

Na de Paterberg lieten Van Vleuten en Ludwig het meeste werk over aan Bastianelli vanwege haar sterke sprint. In het slot probeerde de Nederlandse nog met een verrassingsaanval, waarna Bastianelli counterde. In de sprint die zou volgen ging Van Vleuten vroeg aan, maar het was duidelijk dat de Italiaanse over de snelste benen beschikte. Bastianelli volgt Anna van Breggen op de erelijst op.

Solodemonstrant voert actie op de Dam tegen 'hoge kosten vergunningenbeleid'

Martijn Greup voerde gisteravond een eenmansactie op de Dam tegen het vergunningenbeleid van de gemeente Amsterdam. Met zijn auto en een gele caravan stond hij op het centrale plein om aandacht te vragen voor 'demonstratievrijheid'.

Martijn was al aanwezig tijdens de gelehesjesdemonstratie die zaterdagmiddag aan de gang was. "Ik lever een EHBO-post en verstrek gratis koffie aan demonstranten, passanten en handhavers van de gemeente zelf."

De solodemonstrant vindt het gek dat de gemeente daar geld voor vraagt. "Ik moet 240 euro betalen voor de ontheffing, om te zorgen dat hier een EHBO-post kan staan. Nouja, daar ben ik het niet helemaal mee eens."

Objecten tijdens demonstraties
Daarbij hoorde Martijn van de gemeente zelf dat 'objecten' tijdens demonstraties niet vergunningsplichtig zijn en refereert naar zijn auto en gele caravan. De activist wil daarom weten hoe dat precies in elkaar steekt.

"Tijdens demonstraties ben je je demonstratievrijheid aan het uiten. Op het moment dat een object direct gebonden is aan een demonstratie, dan hoort daar officieel geen vergunning bij te horen", vindt Greup.

Boetes
De solodemonstrant wil de vergunning en eventuele boetes daarom ook niet betalen. "Het is een uiting van onvrede en dit dient enigszins gefaciliteerd te worden door een gemeente, zeker een sociale gemeente." Om die reden wil Martijn met de gemeente het gesprek aangaan om te kijken of ze elkaar 'in het midden kunnen treffen'.

Greup mocht officieel tot middernacht staan met zijn gele caravan, daarna kan hij een boete krijgen. Toen hij na 00:10 uur nog op de Dam stond, gingen drie handhavers met hem in gesprek, maar mocht hij vooralsnog blijven staan. Vanaf maandag wordt duidelijk of dit gevolgen heeft voor de eenmansactie.

"Maar van een kale kip kun je niet plukken", zegt Martijn. "Dus ze kunnen boetes sturen tot ze een ons wegen. Ik kan het toch niet betalen."

Dubbelzege voor Gajser in MXGP van Trentino

Motorcrosser Tim Gajser heeft de MXGP van Trentino gewonnen. De Sloveen finishte in beide races als eerste.

De eerste race was een spannend duel tussen Cairoli en Gajser. De Italiaan ging het grootste deel van de race aan de leiding. Vier ronden voor het einde ging Gajser zijn concurrent voorbij en wist die positie vast te houden. Op de finish was zijn voorsprong slechts één seconde op Cairoli. Gautier Paulin finishte als derde. Glenn Coldenhoff werd veertiende en Brian Bogers negentiende.

In de tweede race pakte Gajser direct de leiding. De Sloveen wist een inhaalpoging van Cairoli af te slaan maar bij de tweede poging had de Italiaan wel succes. Vervolgens wisselde de koppositie nog tweemaal tussen beide rijders. Een val van Cairoli zorgde dat de koppositie definitief voor Gajser was. De Italiaan finishte nog wel als tweede. De Fransman Paulin was opnieuw derde. Beide Nederlanders finishten in de top tien: Coldenhoff zevende en Bogers als negende.

Leeuwen en wolven geëvacueerd uit de Gazastrook

In totaal 43 wilde dieren, waaronder vijf leeuwen, een wolf en apen, zijn zondag geëvacueerd uit de Gazastrook. Ze leefden onder erbarmelijke omstandigheden in de dierentuin van Rafah, in het zuiden van de streek die al meer dan tien jaar wordt geïsoleerd door Israël.

Volgens het Algemeen Dagblad zijn de dieren door de dierenwelzijnsorganisatie Four Paws (Vier Voeters) met toestemming van Hamas vervoerd naar Jordanië. 

NHL: Regulier seizoen afgesloten, jacht op Stanley Cup begint

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie is het reguliere seizoen zaterdagavond afgesloten. Op de Anaheim Ducks na, die waren al klaar, kwamen alle teams voor de 82e en laatste keer in actie en dus is alles met het oog op de play-offs nu bepaald.

In de Western Conference eindigden de Calgary Flames bovenaan met 50 zeges, vier meer dan de San Jose Sharks en drie meer dan de Nashville Predators. De Predators wonnen de Central Division, de Flames gingen er met de winst in de Pacific Division vandoor.

De Tampay Bay Lightning was uiterst dominant in de Eastern Conference en won maar liefst 62 keer. De 62e zege kwam zaterdagavond op bezoek bij de Boston Bruins (3-6) en daarmee evenaarde de ploeg het record van de Detroit Red Wings in 1995/96.

Op ruime afstand werden de Bruins tweede met 49 zeges, de regerend kampioenen van de Washington Capitals wonnen 48 keer. De Lightning won uiteraard ook de Atlantic Division, de Capitals werden gekroond tot kampioen van de Metropolitan Division.

Nikita Kucherov (Lightning) was met 41 goals en 87 assists goed voor 128 punten in 82 wedstrijden, de Rus Alex Ovechkin werd met 51 goals de topscorer namens de Capitals, één goal meer dan Leon Draisaitl van de Edmonton Oilers.

Het beste doelgemiddelde voor de goalies ging naar Jordan Binnington van de St Louis Blues, die in 32 wedstrijden 1,89 goals per wedstrijd moest incasseren. Hij wordt gevolgd door Ben Bishop van de Dallas Stars, goed voor 1,98 tegengoals per wedstrijd in 46 duels.

Het beste goalieduo was er voor de New York Islanders: Robin Lehner en Thomas Greiss tekenden voor respectievelijk 2,13 tegengoals per wedstrijd in 46 duels, naast 2,28 in 43 voor zijn teamgenoot.

Op 10 april gaan de play-offs van start, eind mei begint de finale om de Stanley Cup.

Uitslagen NHL zaterdag
Boston Bruins - Tampa Bay Lightning 3-6
St. Louis Blues - Vancouver Canucks 3-2 SO
Detroit Red Wings - Buffalo Sabres 1-7
Florida Panthers - New Jersey Devils 3-4 OT
Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs 6-5 SO
Ottawa Senators - Columbus Blue Jackets 2-6
Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 3-4
Pittsburgh Penguins - New York Rangers 3-4 OT
Washington Capitals - New York Islanders 0-3
Dallas Stars - Minnesota Wild 3-0
Nashville Predators - Chicago Blackhawks 5-2
Arizona Coyotes - Winnipeg Jets 2-4
Calgary Flames - Edmonton Oilers 1-3
Los Angeles Kings - Vegas Golden Knights 5-2
San Jose Sharks - Colorado Avalanche 5-2

Lightning - Bruins (Bron: YouTube)

NBA: Nets naderen play-offs na winst op Bucks

De basketballers van de Brooklyn Nets hebben zaterdagavond een flinke stap gezet richting de play-offs in de NBA. Op bezoek bij de Milwaukee Bucks won de ploeg met 128-133, waardoor het ticket bijna binnen is.

De Nets hadden vooral in het tweede en derde kwart de overhand, maar de Bucks hielden de aansluiting en kwamen terug. Onder leiding van D'Angelo Russell, goed voor 25 punten en 10 assists, trokken de Nets uiteindelijk dan toch de winst naar zich toe.

De Philadelphia 76ers wonnen op bezoek bij de Chicago Bulls met 96-116 in het enige andere duel van de avond. In de play-offs zijn nog drie plaatsen over, die vermoedelijk naar de Nets, Detroit Pistons en Orlando Magic gaan. Ook de Charlotte Hornets en Miami Heat hebben nog een theoretische kans.

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Uitslag PEC Zwolle - Fortuna Sittard

PEC Zwolle heeft zondagmiddag een eenvoudige zege geboekt op Fortuna Sittard. De Blauwvingers zegevierden op eigen veld met 5-0.

Voor de derde wedstrijd op rij haalden de Limburgers het einde niet met elf man. Tegen ADO Den Haag pakte het tiental van Fortuna nog een puntje, maar dat zat er op bezoek in het MAC³PARK stadion allesbehalve in. Door de zege klimt PEC naar de elfde plek en blijft de club waarschijnlijk behouden voor de Eredivisie. Fortuna heeft als nummer veertien slechts vier punten meer dan De Graafschap, dat onder de streep staat.

Na de oorwassing op bezoek bij PSV (4-0) besloot PEC-trainer Jaap Stam te starten met Mike van Duinen, die Gustavo Hamer op de bank hield. Fortuna kon niet beschikken over de geblesseerde Michael Pinto en de geschorste José Rodríguez. Marco Ospitalieri en Lars Hutten mochten om die reden in de basis starten van coach René Eijer. Beide ploegen begonnen niet overtuigend in Overijssel, waar de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg was. Kingsley Ehizibue vond doelman Alexei Koselev echter op zijn weg. De Roemeen werd even later wel verslagen door Lennart Thy, maar de aanvaller van PEC scoorde in buitenspelpositie en zijn treffer werd afgekeurd.

Binnen drie minuten stond het duel vervolgens helemaal op zijn kop. Vito van Crooij brak de ban door op aangeven van Younes Namli de bal achter Koselev te volleren en zo voor de 1-0 te zorgen. Niet veel later werd Fortuna-verdediger Branislav Ninaj met een rode kaart naar de kant gestuurd nadat hij de doorgebroken Van Duinen naar de grond had getrokken. Lisandro Semedo bleek opnieuw de pineut, want de aanvaller werd net als afgelopen woensdag tegen ADO Den Haag voortijdig naar de kant gehaald omdat een ploeggenoot van het veld werd gestuurd. Van Duinen kreeg in de slotfase van de eerste helft nog de kans om de voorsprong van PEC te verdubbelen, maar Koselev hield zijn ploeg op de been.

De thuisploeg kwam goed uit de kleedkamer en gooide het duel na vijf minuten spelen in de tweede helft al op slot. Van Duinen miste in eerste instantie een grote kans, maar de rebound werd door Namli hard in de linkerbovenhoek geschoten: 2-0. Fortuna was vervolgens rijp voor de slacht en de derde treffer liet dan ook niet lang op zich wachten. Pelle Clement ging alleen op Koselev af, maar besloot niet voor eigen succes te gaan en bood Thy een niet te missen kans. Van Duinen pikte na een uur spelen ook zijn doelpuntje mee. De spits knikte uitstekend raak na een scherpe voorzet van Ehizibue. Daarmee was de koek zeker nog niet op voor de supporters van PEC. Van Crooij verscheen voor Koselev en legde keurig breed op Thy, die zijn tweede en PEC's vijfde doelpunt maakte en de eindstand bepaalde op 5-0.

PEC Zwolle

5 - 0

Fortuna Sittard

 33' v.Crooy
 50' Namli
 53' Thy
 60' v.Duinen
 64' Thy
   
 
 Gele kaart: v.Crooy, (PEC Zwolle), Ospitalieri, (Fortuna Sittard)
 Rode kaart: , Ninaj (35) (Fortuna Sittard)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.334
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Ehizibue
Lachman
Lam
v.Polen (Nakayama/68)
Clement (Leemans/68)
Namli
Paal
v.Crooy (Elbers/71)
Thy
v.Duinen
  Koselev
Mac-Intosch
Ninaj
Heerings
Ospitalieri
Smeets
Hutten (Balic/72)
Diemers
Semedo (Ciranni/38)
Novakovich
Lamprou (Essers/59)

Bettiol wint verrassend Ronde van Vlaanderen, Van der Poel vierde

Alberto Bettiol heeft verrassend de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De 25-jarige Italiaan van EF Education First reed op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont weg bij zijn concurrenten en hield vervolgens stand op de Paterberg. Hij kwam in Oudenaarde solo aan met seconden tienvoorsprong en boekte zijn eerste profzege uit zijn carrière.

Mathieu van der Poel kwam als vierde over de meet. De Nederlands kampioen kreeg op een belangrijk moment te maken met pech, maar na een achtervolging van meer dan twintig kilometer kon Van der Poel weer aansluiten. Op de laatste keer Oude Kwaremont moest hij Bettiol laten gaan en werd uiteindelijk vierde in zijn eerste Ronde van Vlaanderen.

Vanuit de start ontstond er al snel een kopgroep van vier. Eerst reden Hugo Houle (Astana), Damien Touze (Cofidis) en Kenneth van Rooy (Topsport Vlaanderen) weg, waarna niet lang daarna ook Jesper Asselman de sprong naar voren maakte. Het viertal kreeg een kleine negen minuten van het peloton, waarna Deceuninck - Quick Step samen met Jumbo Visma op ruim 200 kilometer van de streep de kop nam in het peloton om de achtervolging te leiden op de kopgroep.

Nog voor de eerste Oude Kwaremont op 150 kilometer van de meet was er een valpartij met daarbij de titelverdediger Niki Terpstra. De Nederlander van Direct Energie werd direct afgevoerd naar het ziekenhuis in Oudenaarde. Op de Oude Kwaremont had de kopgroep nog een voorsprong van vijf minuten op het peloton, waar nog steeds Deceuninck - Quick Step samen met Jumbo Visma de achtervolging leidde. 

Op honderd kilometer was de Muur van Geraardsbergen de eerste scherprechter. Er scheidde zich een groep van twintigtal renners zich af met daarbij bijna alle favorieten voor de zege. Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en Alexander Kristoff hadden de slag gemist, maar na een achtervolging in het tussenstuk kwamen de twee groepen weer samen. Alles kon opnieuw beginnen bij de tweede beklimming van de Oude Kwaremont.

Nog voordat de kasseienhelling begon kwam Van der Poel ten val. De Nederlands kampioen had een lekke band en na een gekke manoeuvre kwam hij daarbij ook ten val. Na een indrukkwekkende achtervolging onder meer over de Paterberg en de Koppenberg kwam de Nederlander weer aansluiten. Op dat moment waren Vanmarcke, Vandenbergh, Asgreen en Van Baarle in schuifjes weggereden. De voorsprong was nooit groter dan dertig seconden.

Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont kwam alles weer samen en zorgde Bettiol voor de beslissing. De Italiaan begon aan kop van de kasseienhelling en reed stelselmatig weg bij zijn concurrenten. Op de laatste beklimming van de dag, De Paterberg, hield Bettiol goed stand en had een voorsprong van vijftien seconden. Doordat de samenwerking niet optimaal was in de achtervolgende groep kon Bettiol voorop blijven en boekte zo zijn eerste profzege en meteen een klassieker.

In de achtergrond reed Asgreen nog weg bij de achtervolgende groep en werd zo tweede, voor Kristoff. De Noor won de sprint van de achtervolgende groep voor Van der Poel en Pollit.


Alberto Bettiol komt solo aan de finish bij de Ronde van Vlaanderen (Pro Shots / George Deswijzen)

Uitslag VVV-Venlo - Feyenoord

Feyenoord staat weer derde in de Eredivisie. De Rotterdammers waren zondagmiddag in Limburg ruim te sterk voor VVV-Venlo.

De Rotterdammers profiteerden van het puntenverlies dat AZ zaterdagavond leed tegen De Graafschap (1-1). Feyenoord, dat al zeven opeenvolgende uitwedstrijden niet meer had gewonnen in de competitie, heeft een punt meer dan AZ. De derde plek geeft aan het einde van de rit recht op plaatsing voor de tweede voorronde van de Europa League.

Zoals verwacht moest Feyenoord het nog altijd stellen zonder aanvoerder Robin van Persie, die te veel hinder ondervond van een kuitblessure. Giovanni van Bronckhorst koos voor dezelfde elf namen als donderdag tegen sc Heerenveen (3-0 zege). In die wedstrijd had Feyenoord nauwelijks weerstand en dat was ook in de eerste helft in Venlo het geval. De Rotterdammers controleerden het duel, zonder zelf veel kansen te creëeren. Een doelpunt van Sam Larsson, halverwege de eerste helft, betekende dat Feyenoord met een 0-1 voorsprong de rust in ging.

De ploeg van Van Bronckhorst was vaak te vinden op de helft van VVV en liet zich in de twaalfde minuut voor het eerst serieus gelden. Jordy Clasie bediende Nicolai Jörgensen, sloot zelf aan en kon vervolgens vrij inschieten. Hij gleed echter half uit en doelman Lars Unnerstall pareerde het schot met de vuisten. Weer twaalf minuten later vormde het uitvallen van Ridgeciano Haps een domper voor de bezoekers. De verdediger blesseerde zich in een duel met Moreno Rutten aan zijn enkel en moest zich laten vervangen door Tyrell Malacia.

Na de 0-1 voor Feyenoord leek er geen vuiltje aan de lucht. Het tempo lag weliswaar laag, maar het passieve en afwachtend opererende VVV was niet bij machte om daarvan te profiteren. Pas in de blessuretijd van de eerste helft kwam er een goede mogelijkheid voor Maurice Steijn. Feyenoord kreeg een corner niet weg, waarna Kenneth Vermeer een gevaarlijke inzet van Peniel Mlapa goed verwerkte. In de tweede helft gebeurde aanvankelijk niet veel voor beide doelen, maar na een uur volgde opnieuw een enorme kans voor de thuisploeg op de gelijkmaker.

Feyenoord verdedigde te afwachtend toen VVV kwam opstomen en Patrick Joosten kreeg de bal plots voor de voeten. Vanbinnen het strafschopgebied punterde hij de bal maar net naast het doel van Vermeer. Na 65 minuten moest Vermeer ook ingrijpen, toen Danny Post een afvallende bal op de slof nam. De gastheer werd een stuk brutaler dan voor rust en dat kwam de wedstrijd ten goede. Feyenoord bleef overeind in de lastige fase en trok de wedstrijd daarna definitief naar zich toe. Jörgensen wist Unnerstall te verrassen met een strakke uithaal vanuit de tweede lijn; diep in de blessuretijd soleerde Malacia richting doel en schoot hij snoeihard binnen via de lat.


Feyenoord-speler Yassin Ayoub in duel met VVV-Venlo-speler Danny Post (Pro Shots / Toin Damen)

VVV-Venlo

0 - 3

Feyenoord

     24' Larsson
 72' Jörgensen
 90+2' Malacia
 
 Gele kaart: , Malacia, Toornstra, (Feyenoord)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Röseler
Kum (v.Bruggen/46)
R.Janssen
v.Ooijen (Opoku/78)
Post
Susic
Joosten
Mlapa
Grot (Seuntjens/68)
  Vermeer
Martina
Botteghin
v.Beek
Haps (Malacia/25)
Clasie (Ayoub/ 71)
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Jörgensen (Vente/83)
Larsson

FOK! bezoekt Eurovision in Concert en interviewt deelnemers

Zaterdagavond was het feest in het AFAS Live, met name voor liefhebbers van het Eurovisie Songfestival. Eurovision in Concert werd alweer voor de elfde keer gehouden, een prima voorproefje voor het festival wat in mei in Tel Aviv gehouden wordt.

Het Songfestival leeft al jaren in het ESF-subforum op FOK!, hier te vinden, en twee FOK!sters togen zaterdag naar Amsterdam om te genieten van de sfeer en - niet onbelangrijk - de nodige deelnemers aan de tand te voelen. Het verslag is hier te vinden, inclusief filmpjes en boodschappen van diverse deelnemers en presentator Cornald Maas, speciaal voor FOK!.

Serhat, die San Marino gaat vertegenwoordigen, had het zo te lezen uitstekend naar zijn zin en wilde een ieder nog even meegeven om gewoon eens lekker positief in het leven te staan. Nederland's Duncan had een leuk nieuwtje en onder meer ook de vertegenwoordigers van Litouwen en Griekenland kwamen aan het woord bij de FOK!ploeg.

'No-deal Brexit niet zo erg'

Volgens de Conservatieve fractieleider Andrea Leadsom is een no-deal Brexit lang niet zo erg als veel mensen denken. Dat zei ze zondag tegen Andrew Marr van de BBC. Omdat gesprekken tussen premier Theresa May en de Labour-oppositie niets op lijken te leveren kan ze woensdag waarschijnlijk niet met een uitgewerkt plan naar de EU-top. Daardoor is de kans aanwezig dat de Britten geen uitstel krijgen van de vrijdag op handen zijnde Brexit.

Labour wil een permanente douane-unie met de EU, maar dat zou geen echte Brexit zijn omdat de Britten daarmee geen onafhankelijk handelsbeleid kunnen volgen, aldus Leadsom. De fractieleider zegt dat May alleen akkoord gaat met plannen "die neerkomen op Brexit".

Volgens haar kan het Verenigd Koninkrijk prima zonder deal de EU uit. "Het is lang niet zo grimmig als velen zeggen. De overheid heeft het fantastisch gedaan door te zorgen dat we de problemen minimaliseren. Ik pleit er niet voor, maar het is allemaal lang niet zo erg als mensen denken."

Als de Conservatieven en Labour er inderdaad niet uitkomen, dan wil de premier een serie bindende stemmingen in het Lagerhuis houden over verschillende opties. En als parlementsvoorzitter John Bercow het toestaat, is haar al driemaal verworpen exitdeal vermoedelijk een van die opties.

Zoals te verwachten voelt Leadsom ook niet voor een nieuw referendum wat veel Labourleden willen. Volgens haar is er geen reden om aan te nemen dat het parlement daarna ineens wel met de Brexit akkoord zou gaan. Maar de voorstanders zeggen dat de Brexit automatisch een feit moet zijn bij een nieuwe Leave-overwinning.

Er wordt overigens gespeculeerd dat als het land komende week echt op de rand van no-deal terechtkomt en alle alternatieven worden verworpen, het Lagerhuis dan desnoods zou kunnen stemmen om Artikel 50 in te trekken en de Brexit af te blazen. En dan zouden de rapen dus echt gaar zijn.

Negende 1-2'tje op rij voor Bautista en Rea in World Superbikes

Alvaro Bautista heeft ook de achtste race van het seizoen in de World Superbikes gewonnen. De Spaanse Ducati-debutant was op Motorland Aragon in Spanje weer eens niet te kloppen en won met ruime voorsprong de dit seizoen nieuwe superpole race. Zondag om 14.00 uur volgt de derde race.

Bautista pakte wederom vanaf poleposition de leiding en werd gevolgd door Sandro Cortese, Alex Lowes, Chaz Davies, Tom Sykes en Jonathan Rea. Voor Michael van der Mark was het al snel klaar: hij ging in de eerste bocht samen met Michael Ruben Rinaldi stevig onderuit.

Rea werkte zich rap naar voren en na twee ronden had hij de tweede plek in handen, hoewel Lowes zich er vier ronden voor het einde weer voorbij knokte. Zo ontstond een fraai duel tussen de twee, waar Davies vlak achter reed.

Uiteindelijk was het Kawasaki-coureur Rea die als tweede de finish passeerde, vlak voor de Yamaha van Lowes en de Ducati van Davies, terwijl Bautista al lang en breed de zege binnen had.

Update 14.36 uur
Ook de laatste race van het weekeinde is - uiteraard - gewonnen door Bautista en voor de negende keer werd Rea tweede. Bautista kende weer de beste start en nam de leiding, voor Jonathan Rea, Chaz Davies, Alex Lowes, Tom Sykes en Jordi Torres. Van der Mark moest na zijn crash in de superpolerace achterin starten en werkte zich vrij rap naar de tiende plek.

Niet geheel verrassend was Bautista weer snel vertrokken, maar achter hem was het wél boeiend. Teamgenoot Davies ging voorop in de strijd, gevolgd door Lowes en de Kawasaki's van Rea en Leon Haslam. Die twee verschalkten Lowes, maar zaten ook vier ronden voor het einde nog achter Davies.

In de slotfase kwam Bautista uiteraard niet in gevaar en dus was zege nummer negen een feit in de negende race van het jaar. De strijd om plek twee bleef mooi en werd gewonnen door Rea, zijn negende achtereenvolgende tweede plek, voor Davies en Haslam. Lowes eindigde als vijfde, Eugene Laverty werd zesde, voor Torres en Van der Mark.

Zwolse basketballers weer te sterk voor Donar

In de Dutch Basketball League heeft Landstede in het eigen Zwolle voor alweer de vierde keer dit seizoen gewonnen van het Groningse Donar. De bezoekers maakten het bij vlagen spannend, maar konden de Zwolse aanval niet aan: 101-96.

Halverwege ging het met 53-50 gelijk op en Donar kwam in het derde kwart op gelijke hoogte. Zwolle kon echter versnellen en liep uit naar 74-66, waarna de winst niet echt meer in gevaar kwam. Een drietje van Arvin Slagter hield de schade voor Donar beperkt, maar de aandacht ging vooral uit naar drie Zwollenaren: Kaza Kajami-Keane (22 punten, 8 rebounds), Olaf Schaftenaar (25 punten) en Shaun Dorsey-Walker (33 punten) waren samen goed voor ruim driekwart van de Zwolse productie.

De Dutch Windmills uit Dordrecht wonnen op bezoek bij de Den Helder Suns met 75-83, ondanks een knappe comeback van de Suns in het slotstuk. Steve Harris was op dreef en tekende voor 26 punten en 12 rebounds. Koploper ZZ Leiden kwam in Rotterdam niet in de problemen en rolde Feyenoord met 58-97 op, onder meer dankzij 25 en 23 punten van Darius Thompson en Maurice Watson.

Uitslag FC Emmen - sc Heerenveen

FC Emmen is vijf dagen voor de degradatiekraker bij NAC Breda over de gevreesde streep op de ranglijst geklommen. SC Heerenveen maakte zondagmiddag een wel heel erg slappe indruk in Drenthe en ging door twee doelpunten van een oude bekende kopje onder. Caner Cavlan speelde 43 officiële duels voor de club uit Friesland. 

Heerenveen maakte geen moment de indruk dat het nog geloofde in een comeback en blijft na deze wanprestatie op 36 punten steken. Emmen komt op 28 punten terecht: twee meer dan De Graafschap en Excelsior en zeven meer dan hekkensluiter NAC Breda.

FC Emmen

2 - 0

sc Heerenveen

 40' Cavlan
 75' Cavlan
   
 
 Gele kaart: De Leeuw, Ben Moussa,Bijl, Niemeijer, (FC Emmen),
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: ?
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Bijl
Kuipers
Bakker (Veendorp/64)
Cavlan
Ben Moussa (Bos/ 72)
De Leeuw
Chacon
Slagveer (Niemeijer/83)
Arias
A.Jansen
  Hahn
Schmidt
Höegh
Pierie
Woudenberg
v.Amersfoort
Vlap
Rienstra (Thorsby/58)
v.Bergen (Hornkamp/83)
Lammers
Mihajlovic (Johnsen/46)

Nageeye vernietigt Nederlands record in prachtige marathon Rotterdam

De 39e editie van de marathon van Rotterdam is zondag op prachtige wijze afgesloten bij de heren. Een nieuw parcoursrecord, een enorm dik Nederlands record en een topklassering voor zowel een Nederlander als een Belg, de race kende louter hoogtepunten.

Lange tijd bleef een vrij grote groep samen, met onder meer de houder van het Nederlands record, Abdi Nageeye. Halverwege kwam de groep door in zo'n 1:02.20 uur en vooral in de slotfase werd het tempo opgeschroefd. Nageeye moest de toppers wat laten gaan, maar liep ondertussen gestaag door en lag op schema voor een dik Nederlands record.

Kipserem liep nog even samen met zijn Keniaanse landgenoot Emanuel Saina en de van Kenia naar Turkije overgestapte Kaan Özbilen, als Keniaan bekend als Mike Kigen. Die twee konden Kipserem niet volgen en hij legde een verschroeiende slotfase op het asfalt. Het leverde hem de winst op in 2:04.11 uur, een verbetering van het uit 2009 stammende parcoursrecord van Duncan Kibet (2:04.27).

Özbilen eindigde in 2:05.28 als tweede, vijftien seconden voor Saina. Nageeye kende een geweldig slot, raapte de een na de ander op en finishte als vierde in een schitterende tijd van 2:06.18 uur. Daarmee vernietigde hij het nationale record wat hij in 2017 in Amsterdam liep (2:08.16), liep hij de vierde tijd ooit voor een Europeaan en eindigde hij ook als vierde. De Belg Koen Naert werd zeer knap zevende in 2:07.39, slechts zeventien tellen boven het uit 1995 stammende Belgisch record en een gigantische verbetering van zijn PR (2:09.51).

"Ik had wat last van mijn hamstring, bij de volgende marathon gaan we gewoon nog harder lopen", glunderde Nageeye na afloop. Hij gaf ook nog even een tip mee voor een ieder die tijdens het hardlopen met steek te maken krijgt: "Gewoon keihard drukken en blijven ademen, dan gaat het vanzelf weg!"

De vrouwenwedstrijd werd in 2:22.55 gewonnen door Ashete Bekere uit Ethiopië, die 41 seconden sneller was dan de Keniaanse Stella Barsosio.

Koster: "Waarom zouden we in de bekerfinale niet kunnen winnen van Ajax?"

Willem II hoopt lering te trekken uit de nederlaag tegen Ajax. De Tilburgers werden met 1-4 afgedroogd, een maand voor de finale van de KNVB Beker. Willem II laat zich niet ontmoedigen door de verliespartij en acht zichzelf niet kansloos in de finale in De Kuip. "Hier kunnen we in de bekerfinale van profiteren", reageert Adrie Koster tijdens de persconferentie op de nederlaag.

Willem II koos bewust voor een aanvallende speelstijl tegen Ajax. "Dat deden AZ en Heracles Almelo ook en die wisten te winnen. Waarom zouden wij dat niet kunnen?", vraagt Koster zich hardop af, om eraan toe te voegen dat de Amsterdammers de zaken 'prima' voor elkaar hadden. "Je hoopt dat ze iets minder scherp zijn met de wedstrijd tegen Juventus in aantocht. Maar ze hebben niets aan het toeval overgelaten."

Verdedigers Freek Heerkens en Jordens Peters zien genoeg verbeterpunten met de bekerfinale van 5 mei in het achterhoofd. "We moeten meer de as dichthouden. En we moeten Ajax proberen aan één kant te houden, niet teveel laten switchen. We moeten de beelden bekijken en in de competitie dusdanige wedstrijden op de mat leggen dat we met een goed gevoel heengaan", aldus Peters in gesprek met Omroep Brabant . Peters vult aan: "We moeten ook nog wat beter aan de bal zijn, want balverlies is dodelijk tegen Ajax."

"Aan de andere kant, deze wedstrijd heeft niks met die finale te maken", benadrukt Peters. "We hebben een aantal momentjes gehad, dan moet het meezitten. Dat geluk heb je nodig, zeker in een finale. Ik acht ons dan zeker niet kansloos." Ajax was zaterdag 'superscherp', merkt de verdediger op. "Met de diepgang van Neres, de terugzakkende Tadic, de lopende Van de Beek en Ziyech die hem kan neerleggen waar hij wil. Dan zie je dat het een niveautje hoger was vandaag."

Hassan wint halve marathon Berlijn, geen wereldrecord

Atlete Sifan Hassan heeft zondag de halve marathon van Berlijn op haar naam geschreven. De Nederlandse kende heel even concurrentie van de Keniaanse Veronica Nyaruai, maar al vrij snel kon ook zij het tempo van Hassan niet meer volgen.

Hassan deed een poging om het wereldrecord van 1:04.51 uur te verbreken, in 2017 gelopen door de Keniaanse Joyciline Jepkosgei. Daar zat ze met een doorkomst van 15:27 na vijf kilometer niet ver boven, maar langzaam werd toch wel duidelijk dat een wereldrecord er niet echt in zou zitten.

Hassan liep gestaag door en finishte uiteindelijk in een keurige tijd van 1:05.46 uur, de gedeeld zeventiende tijd ooit en 31 seconden boven haar in september vorig jaar gelopen Europees record, gezien het feit dat ze het WK veldlopen wegens ziekte aan zich voorbij moest laten gaan een zeer nette prestatie.

Bij de mannen werd het een mooie sprint der Kenianen, waarbij William Wanjiku zijn landgenoten Kilimo Rhonzas en Alfred Ngeno het nakijken gaf in 1:01.00 uur. Beste Nederlander werd Roy Hoornweg in 1:05.49 uur, goed voor plek negentien.

Fun met Funda #147 - gedrocht in Havelte

In Havelte stuitten wij op deze boerderij, voor slechts 5 ton. Het gaat om een monumentaal pand, dat tevens de status van beschermd dorpsgezicht en rijksmonument heeft. Desalniettemin moet het geheel volledig gerenoveerd worden zo lezen we op Funda. De foto's zijn zeer veelzeggend ... kijkt u even mee? 

Liever alles op één pagina? Check dan snel de laatste! 

Gedrocht in Havelte  (Foto: Funda)
Gedrocht in Havelte (Foto: Funda)

Advocaat straft Letschert in de rust: "Hij zei dingen die niet kunnen"

Dick Advocaat heeft geen goed woord over voor het optreden van FC Utrecht in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Zijn team verloor met 5-0. Met die beschamende nederlaag kwam een einde aan de ongeslagen reeks van acht competitieduels op rij van de nummer vijf van de Eredivisie. Advocaat heeft zijn spelers een vrije dag ontnomen en zal vermoedelijk ook nog een gesprek aangaan met Timo Letschert.

"We zouden zondag een vrije dag hebben, maar die gaat nu niet door", maakt de trainer na de oorwassing duidelijk in gesprek met FOX Sports . "Dit sloeg nergens op. Het was een totale off-day . Je kunt verliezen, maar niet op deze manier. Het hele elftal was slap. Met het voetbal viel het misschien nog wel mee, maar qua instelling zaten we absoluut niet in de wedstrijd."

"We gaven de goals ook heel makkelijk weg. Er was geen enkele scherpte in de duels. Dit is onacceptabel", aldus Advocaat, die Letschert in de rust achterliet in de kleedkamer. De verdediger werd gestraft door zijn trainer, zo blijkt na afloop. "Nee, hij was niet geblesseerd. Hij zei dingen in de rust die niet kunnen. Daarom heb ik hem gewisseld."

Volgens Voetbal International hebben meerdere ploeggenoten van Letschert aangegeven dat het incident in de rust invloed had op de tweede helft. ADO leidde bij rust met 3-0 en breidde die voorsprong in de slotfase van de wedstrijd verder uit. Letschert sprak na afloop niet met de pers; hij ging wel in gesprek met directeur Jordy Zuidam en met assistent-trainer Rick Kruys.

Netanyahu wil nederzettingen annexeren

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is van plan joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren, indien hij opnieuw premier wordt na de verkiezingen van komende dinsdag. Netanyahu probeert op die manier steun te winnen bij religieus rechts, met wie hij een coalitie wil vormen.

Er wonen circa 400.000 mensen in die nederzettingen, plus nog eens 200.000 in Oost-Jeruzalem. Op de Westelijke Jordaanoever wonen daarnaast ook ongeveer 2,5 miljoen Palestijnen.

Dat gebied zou onderdeel moeten worden van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Onderhandelingen over zo'n tweestatenoplossing liggen al vijf jaar stil, met name vanwege de Israëlische nederzettingen. De Palestijnen beschuldigen Israël ervan om daarmee voldongen feiten te creëren waardoor er uiteindelijk niets meer te onderhandelen valt.

Netanyahu's Likudpartij is in een felle verkiezingsstrijd verwikkeld met de nieuwe centrumrechtse Blauw & Wit alliantie, aldus de BBC. Die staat onder leiding van voormalig generaal en legerstafchef Benny Gantz.

De premier steunde voorheen een tweestatenoplossing. Inmiddels noemt hij dat echter een bedreiging voor Israël, en wil hij hooguit een Palestijnse 'minstaat' onder Israëlische controle.

Vermeden
Gantz heeft het noemen van een tweestatenoplossing in het geheel vermeden, maar vermoedelijk verschillen de twee mannen op dit punt niet zoveel van mening. Blauw & Wit wil de nederzettingen verstevigen en vrijheid van actie voor het Israëlische leger in stand houden.

De oud-generaal sluit eenzijdige terugtrekking uit de Westbank echter uit en daar zit 'm het verschil, want Netanyahu wil dit door de annexaties geheel uitsluiten. Met andere woorden, Gantz laat in tegenstelling tot Netanyahu de mogelijkheid open dat Israël uiteindelijk een akkoord met de Palestijnen sluit.

Analisten durven niet te zeggen welke van de twee partijen aan het langste eind trekt. Maar de kans dat Netanyahu opnieuw premier wordt zou groter zijn, omdat zijn partij meer kans zou maken op succes bij het smeden van een coalitie.

Olifant doodt neushoornstroper, leeuwen eten hem op

Twee feitjes, zo op deze fraaie zondagochtend. Feit 1: Neushoorns stropen is gevaarlijk. Feit 2: Karma is echt een ongekende bitch. Tel die twee bij elkaar op en we komen uit in het Kruger National Park in Zuid-Afrika, waar een vermoedelijke stroper behoorlijk de sjaak was.

Vijf man waren bezig met het nog verder verkleinen van de al zo bedreigde neushoornpopulatie, waarna een olifant de aanval opende. Zo'n joekel van een beest is sterker dan een stroper en laatstgenoemde dolf dan ook op pijnlijke wijze het onderspit, zoals hijzelf en zijn soortgenoten voor die tijd ongetwijfeld al meerdere prachtige dieren naar de eeuwige jachtvelden geholpen hebben.

De vier collega's van de crimineel informeerden zijn familieleden, die de autoriteiten erbij haalden. Parkrangers gingen toch maar even kijken, maar in het donker konden ze de neushoorndoder niet vinden. Een dag later lukte dat wel, maar helaas, meer dan een schedel en een broek was er niet over: leeuwen hebben namelijk ook wel eens honger en de betreffende olifant had hen een prima maaltje bezorgd.

De overige stropers zijn gearresteerd en zullen worden berecht. Stropers zijn een enorm probleem in wildparken zoals het Kruger Park, waar alle soorten van The Big Five voorkomen: de leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en buffel.

MLB: Succesvolle rentree voor Jansen in Denver

Kenley Jansen heeft een belangrijk aandeel gehad in de zege van de Los Angeles Dodgers. De closer van de Dodgers kwam in de achtste inning op de heuvel bij een stand van 5-2 en zorgde er mede ervoor dat zijn ploeg met 7-2 van de Colorado Rockies. 

Voor Jansen was het een speciale wedstrijd. Vorig jaar in augustus kreeg de 31-jarige Curaçaoënaar In Denver, waar de Colorado Rockies spelen, last van zijn hart. Ondanks de geslaagde hartoperatie in november gaf Jansen vooraf aan dat hij vreesde voor zijn terugkeer in Denver vanwege de grote hoogte, maar de closer slaagde glansrijk. Hij kwam in de achtste inning op de honken met twee man uit, maar wel met honklopers op één en twee. Jansen gooide meteen strikeout en zo kwamen de Dodgers uit de problemen. In de volgende inning liep de ploeg van Jansen uit naar een 7-2 voorsprong, waarna Jansen het makkelijk uitgooide voor zijn team en zijn vierde save noteerde van het seizoen.

Bij de New York Yankees heeft Aaron Judge zijn eerste twee homeruns geslagen van het seizoen. De outfielder van de Yankees sloeg in zijn eerste twee slagbeurten twee homeruns en bezorgde de Yankees een 3-1 voorsprong tegen de Baltimore Orioles. Toch kwamen de Orioles terug in de wedstrijd en kwamen in de zevende inning. De thuisploeg nam een 4-3, maar in de achtste sloeg Clint Frazier zijn eerste homerun van het seizoen met twee man op de honken en wonnen uiteindelijk met 6-4.

Eerste twee homeruns van het seizoen voor Judge (Bron: YouTube.com)


Mike Trout blijft zijn waarde bewijzen voor de Los Angeles Angels. Nadat hij vrijdag twee homeruns sloeg en de winst bezorgde tegen de Texas Rangers. Ook zaterdag bezorgde hij de winst voor de ploeg. Ditmaal was de beste betaalde honkballer goed voor een grandslam in de wedstrijd tegen de Rangers. Ditmaal won de ploeg van Trout met 5-1. 

Grandslam voor Trout (Bron: YouTube.com)

Uitslagen MLB zaterdag:

Detroit Tigers - Kansas City Royals 7-4
New York Mets - Washington Nationals 6-5
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 6-5
Philadelphia Phillies - Minnesota Twins 2-6
Chicago White Sox - Seattle Mariners 2-9
St. Louis Cardinals - San Diego Padres 4-6
Los Angeles Angels - Texax Rangers 5-1
San Francisco Giants - Tampa Bay Rays 6-4
Cleveland Indians - Toronto Blue Jays 7-2
Baltimore Orioles - New York Yankees 4-6
Milwaukee Brewers - Chicago Cubs 14-8
Houston Astros - Oakland Athletics 6-0
Atlanta Braves - Miami Marlins 2-4
Arizona Diamondbacks - Boston Red Sox 5-4
Colorado Rockies - Los Angeles Dodgers 2-7

Barcelona zet grote stap naar landstitel

FC Barcelona heeft een uitstekende stap gezet om weer eens landskampioen te worden in Spanje. De ploeg won in het eigen Camp Nou met 2-0 van Atlético Madrid, de voornaamste concurrent in LaLiga.

Al na een half uur liet Diego Costa zich van zijn domste kant zien: hij slingerde het nodige verbale geweld richting scheidsrechter Gil Manzano, die de knuppel eerste klas uiteraard met rood van het veld stuurde.

Keeper Jan Oblak hield Atlético vervolgens nog lang in de wedstrijd en de bezoekers begonnen zelfs flink aan te vallen. Luis Suárez maakte echter een einde aan de hoop en verschalkte Oblak, een minuutje later tekende Messi voor de 2-0.

De Argentijn brak overigens weer een record: hij heeft nu 335 keer een wedstrijd in LaLiga gewonnen, één meer dan Iker Casillas. Met nog zeven wedstrijden te gaan staat Barcelona nu elf punten voor op Atlético, Real Madrid volgt daar weer twee punten achter.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Girona - Espanyol 1-2
Real Madrid - Eibar 2-1
Rayo Vallecano - Valencia 2-0
FC Barcelona - Atlético Madrid 2-0

Belangrijke zege Burnley, Van Aanholt wint met Crystal Palace

In de Premier League is het niet alleen bovenaan, maar ook onderin spannend. Huddersfield Town en Fulham zijn al zeker van degradatie, de derde plek is nog open.

Burnley deed zaterdag in elk geval goede zaken. Op bezoek bij Bournemouth, waar Nathan Aké de hele wedstrijd speelde, won de ploeg met 1-3. Daarmee staat Burnley nu acht punten boven numer achttien Cardiff City, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft.

Newcastle United zit in een vergelijkbare situatie, maar won al een maand niet. Crystal Palace trok zaterdag naar Newcastle en ook dat leverde de thuisploeg niks op. Met Patrick van Aanholt negentig minuten lang op het veld won Crystal Palace met 0-1, nadat Luka Milivojevic een kwartier voor tijd een penalty scoorde.

Leicester City heeft vrijwel niks meer te winnen of verliezen. Op bezoek bij Huddersfield, waar Terence Kongolo speelde, won de ploeg dankzij twee goals van Jamie Vardy wel met 1-4, maar de Europese plaatsen zijn veertien punten verwijderd.

21-jarige man opgepakt na overval tankstation

De politie heeft zaterdagavond een 21-jarige man uit Assen aanhouden. De man wordt ervan verdacht een overval te hebben gepleegd op een tankstation van een autobedrijf aan de Oelenboom in Gieten.

De verdachte kwam iets voor 20.00 uur het bedrijf binnen en bedreigde een medewerkster met een voorwerp dat sterk op een vuurwapen leek. Nadat de overvaller een onbekend geldbedrag buit wist te maken, ging hij ervandoor. Gewaarschuwde agenten en getuigen keken in de directe omgeving direct uit naar de man. Die werd even later aangetroffen op de Verlengde Asserstraat, in de richting van Eext, en aangehouden met behulp van alerte omstanders. In de omgeving werd een wapen aangetroffen. Uit onderzoek moet blijken of dit wapen bij de overval is gebruikt.

De snelle aanhouding werd onder meer gerealiseerd door het snelle en daadkrachtige optreden van medewerkers van het bedrijf en getuigen. Hoewel het erop leek dat de verdachte er vandoor was gegaan in een auto, bleek dit later niet te kloppen. Hoewel de verdachte direct na de aanhouding is ingesloten voor verhoor, is ook in de omgeving onderzoek gedaan. Daarnaast zijn diverse verklaringen afgenomen van omstanders en getuigen.

Darter Wade pakt eerste vloertitel in bijna vier jaar

James Wade zijn eerste vloertoernooi in bijna vier jaar gewonnnen. The Machine is aan een zeer sterk jaar bezig en wist dat te bekronen met de winst van het negende Players Championship. Op zijn verjaardag overleefde hij matchdarts tegen Adrian Lewis en won in de finale van Michael Smith.

Wade won de afgelopen vier jaar nog wel eens een Euro Tour in Gibraltar en afgelopen najaar twee TV-toernooien. Nu was Wade voor het eerst weer eens de beste op de vloer. Mark Webster, Christian Kist, Peter Hudson en Arron Monk gingen er overtuigend vanaf. In de kwartfinales tegne Lewis werd het spannend. Lewis miste vijf matchdarts en Wade ontsnapte. In de halve finale dwong Scott Baker een beslissende leg af. Hij miste daarin de kans vanaf 83 om het af te maken en Wade pakte de 7-6-zege.

Smith, won op weg naar de finale van Marko Kantele, Dave Prince, Jose Justicia, Dave Chisnall, Ian White en Steve West. In de eindstrijd was Wade duidelijk de betere. Met een twaalfdarter en een 124-finish was het gelijk 2-0, om weg te lopen naar 4-1. Smith pakte nog een tweede leg, maar daarna was The Machine op stoom. Een 130-finish bracht hem op matchpoint, om het af te maken voor 8-2. 

De Nederlanders hadden zaterdag bijna geen inbreng. Danny Noppert was onzer beste landgenoot, hij verloor bij de laatste zestien van Adrian Lewis. Niels Zonneveld zette zijn beste prestatie in zijn debuutjaar neer door derde ronde te bereiken door zeges op Michael Barnard en Robert Marijanovic. Vincent van der Voort verpestte de rentree van Corey Cadby, om in de derde ronde te verliezen van Jose de Sousa. Jermaine Wattimena en Vincent van der Meer kwamen ook tot de derde ronde. Raymond van Barneveld verloor al in de eerste ronde. Hij verloor van Gary Eastwood (6-4) en bleef steken op een gemiddelde van 80,3 per beurt. Michael van Gerwen sloeg dit weekend over. Zondag is al weer de tiende Players Championship in de reeks van dertig vloertoernooien. 

De finale tussen James Wade en Michael Smith. (Bron: YouTube)

Uitslagen Players Championship 9 - vanaf achtste finales
Ian White 6-4 Ryan Searle
Michael Smith 6-5 Dave Chisnall
Steve West 6-5 Natan Aspinall
Steve Beaton 6-2 Ross Smith
Adrian Lewis 6-5 Danny Noppert
James Wade 6-3 Arron Monk
Scott Baker 6-5 Max Hopp
Jose de Sousa 6-2 Kim Huybrechts

Kwartfinales
Michael Smith 6-4 Ian White
Steve West 6-5 Steve Beaton
James Wade 6-5 Adrian Lewis
Scott Baker 6-5 Jose de Sousa

Halve finales
Michael Smith 7-5 Steve West
James Wade 7-6 Scott Baker

Finale
James Wade 8-2 Michael Smith

Alle uitslagen zie hier.

Juventus klopt AC Milan en is drie punten van titel verwijderd

Juventus heeft de volgende titel in de Serie A bijna binnen. In eigen huis won de ploeg een paar dagen voor de Champions League-kraker tegen Ajax met 2-1 van AC Milan.

Coach Massimiliano Allegri gaf de nodige spelers rust, Cristiano Ronaldo was nog niet volledig hersteld. Juventus begon dan ook matig en de beste kansen in het gezapige duel waren aanvankelijk voor Milan. Hands van Alex Sandro werd niet bestraft, maar een paar minuten later tekende Krzystof Piatek alsnog voor de Milanese voorsprong: 0-1.

NA een goed uur spelen werd Paulo Dybala onderuit geschoffeld door Mateo Musaccio, waarna Dybala de penalty zelf benutte: 1-1. Tienersensatie Moise Kean bracht de koploper in de slotfase alsnog de 2-1 winst, waardoor Juventus nog drie punten verwijderd is van de landstitel.

Uitslagen Serie A zaterdag
Parma - Torino 0-0
Juventus - AC Milan 2-1
Sampdoria - AS Roma 0-1

FOK! Wat een weer: rokjesdag!

In een groot deel van het land zijn er brede opklaringen, in het (zuid)westen komen nog wolkenvelden voor met zeer lokaal een bui. Verder is het nevelig. Overdag verdwijnen de wolkenvelden vrij snel en wordt het vrijwel overal zonnig. In het uiterste zuiden neemt de bewolking later in de middag en avond iets toe en is heel lokaal een bui mogelijk. De temperatuur loopt op veel plaatsen op naar 19 tot 21°C. Op de Wadden blijft de temperatuur bij een graad of 15 steken. De wind is overwegend matig uit oost tot noordoost.

Komende nacht is het, op het uiterste zuiden na, vrij helder. In het uiterste zuiden kan nog een bui voorkomen en daar kan lokaal ook mist ontstaan. De minima lopen uiteen van 5°C in het noorden tot 10°C onder de bewolking in het zuiden. De oost- tot noordoostenwind is meest matig.

Maandag overdag neemt de bewolking in het zuiden toe. Daar is in de loop van de middag kans op een zeer lokale bui, waarbij onweer niet helemaal is uitgesloten. In de rest van het land is het tamelijk zonnig. De middagtemperatuur ligt rond 18°C, maar vlak aan zee enkele graden lager. In het zuiden wordt de wind zwak en veranderlijk, elders blijft deze oost tot noordoost en meest matig. (Bron: KNMI)

Interpretatie spotte deze boom in bloei  (Foto: Interpretatie)
Interpretatie spotte deze boom in bloei (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

RTS Marz biedt benauwende vrijheid

Er is altijd plek voor een degelijke real time strategy game (RTS), ondanks de allure van StarCraft II. Als je dit genre vervolgens mengt met tower defense en de gamer zelf maps laat ontwerpen,  dan worden de mogelijkheden wel meteen een stuk interessanter en overweldigender. De Oostenrijkse studio doorfortyfour is een echtpaar dat samen games maakt en MarZ: Tactical Base Defense mag er echt zijn.

Sinds 2014 werkt het echtpaar Marc en Miriam Egli al aan Marz. Marc werkte eerder aan games, zoals Crackdown, The Crew en Forza, terwijl Miriam hiervoor architect was. De game ging onder de naam MarZ Rising in 2017 in early access.

Marz

Het uitgangspunt spreekt voor zich: bouw een basis op Mars en verdedig deze tegen ondoden. Daarnaast is het ook belangrijk een oogje te houden op je menselijke personeel. Er is een verhaalmodus met 20 missies, dat twee mogelijke eindes heeft. Elke missie heeft drie taken. Als je deze alle drie behaald, dan krijg je een perk.

Je gameplay kun je vanuit Marz meteen uitzenden op Twitch. Je kan ook je eigen levels ontwerpen en deze delen via Steam Workshop. De nieuwe Skirmish-mode laat je tegen anderen of de AI spelen met standaard of ontworpen levels. Met Skirmish Outbreak krijg je geen golven ondoden op je af, maar een zombie- tsunami van ongekende proporties.

MarZ: Tactical Base Defense is nu verkrijgbaar voor pc (windows) en is tot 11 april in aanbieding op Steam voor €17,99.

Marz

Marz

Uitslag Heracles Almelo - NAC Breda

Heracles Almelo heeft in de Eredivisie tegen NAC Breda de drie punten in eigen huis gehouden. Dankzij de 1-0 zege staat de ploeg uit Twente op plek zes op de ranglijst met 45 punten uit 29 duels. NAC heeft er slechts 21 en is nog altijd de hekkensluiter.

Heracles mocht van NAC het spel maken, maar ondanks het vele balbezit kreeg de ploeg in de eerste helft weinig kansen. Pas vlak voor rust kwamen er mogelijkheden voor Peterson en Duarte, maar beiden wisten het net niet te vinden. De tweede helft gaf eenzelfde spelbeeld, maar met één verschil. Peterson knikte ditmaal een voorzet van Kuwas binnen en hielp zo de thuisploeg aan de overwinning.

Heracles Almelo

1 - 0

NAC Breda

81' Peterson    
 
Gele kaart: Van Hintum, Duarte (Heracles Almelo), Kastaneer, Kali (NAC Breda)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.530
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rossmann (Van Hintum/46)
Van den Buijs
Czyborra
Duarte
Osman (Konings/69)
Kuwas
Merkel
Peterson
Dalmau (Drost/86)
  Van Leer
Karami
Koch
Palmer-Brown
Leigh
El Allouchi
Lundqvist (Ilic/78)
Kali
Korte (Rosheuvel/56)
Te Vrede
Kastaneer (Kaikai/66)

Klimmer Reuser 12e in World Cup, olympische favorieten schitteren

In het Zwitserse Meiringen is het World Cup-seizoen voor de sportklimmers begonnen en wel met het onderdeel boulder. Naast het boulderen zijn de disciplines lead en speed er ook nog, volgens jaar maakt klimmen haar olympisch debuut in Tokyo met één gecombineerd onderdeel, een soort allroundwedstrijd.

In Meiringen deed Tim Reuser het namens Nederland verrassend goed. De 25-jarige Rotterdammer heeft nauwelijks World Cup-ervaring op de boulders en kwam nooit verder dan een twintigste plek op lead, maar in Zwitserland deed hij het goed. Reuser schopte het tot de halve finales en wist daarin als twaalfde te eindigen.

De top-6 plaatste zich voor de finale, waarin weer vier verschillende boulderroutes bedwongen moesten worden. De Tsjechische klimgrootheid Adam Ondra deed dat het beste: hij bereikte op alle vier routes de top, als enige finalist. Tomoa Narasaki, een van de vier Japanse finalisten, pakte met drie toppen de tweede plek, voor landgenoot Rei Sugimoto, die twee keer een top haalde.

Elko Schellingerhout (33e), Don van Laera (87e) en Leto Cavé (91e) kwamen er in het World Cup-geweld niet aan te pas, net als Vera Zijlstra (41e), Tiba Vroom (78e), Nikki van Bergen (83e) en Julia Meijer (92e) bij de vrouwen.

De finales in Meiringen (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale leverde winst op voor het Sloveense fenomeen Janja Garnbret, pas sinds vorige maand 20 jaar oud. Na een moeizame eerste boulder, waarin ze last kreeg van een bloedende hand, bereikte ze op de overige drie routes de top. Dat deed haar Japanse concurrente Akiyo Noguchi ook, maar die had daar beduidend meer pogingen voor nodig en eindigde als tweede. De van blessureleed teruggekeerde Britse Shauna Coxsey pakte twee keer een top en eindigde als derde.

Overigens is het klimseizoen voor de liefhebber makkelijk te volgen: de internationale federatie IFSC verzorgt bij elke World Cup een uitstekende livestream voor de halve finales en finales, voorzien van prima commentaar. Die streams zijn hier te vinden op YouTube.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.