Nederland onder 19 en onder 17 zetten stap naar EK

De laatste kwalificatieronde voor het Europees kampioenschap voetbal voor spelers onder 19 (Ierland) en onder 17 jaar (Armenië) is begonnen. Voor beide toernooien doet Nederland nog mee en beide teams begonnen de elitegroep met winst.

Maarten Stekelenburg en zijn onder 19-ploeg begonnen in Hardenberg met een wedstrijd tegen Wales. Juan Famillio-Castillo van Chelsea opende na 26 minuten de score, maar in de 90e minuut leek het fout te gaan: Christian Norton tekende voor de gelijkmaker. Daar bleef het echter niet bij, want PEC Zwolle-verdediger Sepp van den Berg kopte Nederland in blessuretijd alsnog naar de winst.

Alleen de groepswinnaars gaan naar het EK en Nederland werd daarbij gelijk even geholpen door Slovenië. In Assen speelde die ploeg tegen Spanje, met flink wat spelers die in 2017 de WK-finale onder 17 haalden, zoals Abel Ruiz, dé ster van dat toernooi. Hij trapte Spanje op 1-1, maar Oliver Kregar tekende in blessuretijd voor een 1-1 eindstand en dus staat Nederland alvast bovenaan.

Ook Nederland onder 17 speelt de beslissende groep thuis. In 's-Gravenzande begon het team van Kees van Wonderen tegen Noord-Ierland en dat ging prima. Ajacied Brian Brobbey was twee keer trefzeker en ook Ian Maatsen (Chelsea), Dirk Proper (N.E.C. Nijmegen) en de zelfs pas 15-jarige Ajacied Naci Ünüvar kwamen tot scoren, wat voor een 5-0 winst zorgde.

Ook Israël en Tsjechië zitten in de groep met Nederland, waarbij Tsjechië in Alphen aan den Rijn met 1-0 won. De groepswinnaars gaan ook hier naar het EK, net als de zeven beste nummers twee.