BobsleeŽrs Monaco geven historische zege weg en sleeŽn bijna vrijwilliger dood

De World Cup bobsleeën in het Amerikaanse Lake Placid is op ietwat spectaculaire wijze afgesloten. In de wedstrijd voor de viermansbobs leek de Monegaskische slee van Rudy Rinaldi op weg naar historie, maar het ging toch nog fout.

Na de eerste run stonden Rinaldi en zijn mannen namens Monaco nogal verrassend bovenaan, voor de Rus Maxim Andrianov (+0,10), de Let Oskars Kibermanis (+0,11) en de Canadees Justin Kripps (+0,12). Andrianov moest in de tweede run toezien hoe hij door Kibermanis en Kripps gepasseerd werd, waarbij de Canadese slee met alleen Rinaldi te gaan de leiding in handen nam.

De Monegasken startten weer wat minder snel dan de rest, maar waren hard op weg om dat goed te maken en een historische podiumplaats - en zelfs een zege - te pakken. Dat ging echter fout: de slee ging op de kant, maar kwam nog wel op de ijzers terecht. Een vrijwilliger betrad de baan verderop, de slee was immers gecrashed, maar had niet door dat Rinaldi en co weer overeind waren gekomen.

Met een dikke honderd kilometer per uur kwam de slee de bocht uit razen, maar gelukkig kon de vrijwilliger een fractie van een seconde voor hij op volle vaart geraakt werd uit de baan springen, met dank aan iemand die hem duidelijk te kennen gaf dat hij toch met enige haast op moest rotten. Rinaldi eindigde zo als gedeeld negentiende, Kripps won voor Kibermanis en Andrianov.

De tweede run van de viermansbobs, met vanaf 1:10.55 uur de tweede run van Rinaldi (Bron: YouTube)

In de tweemansbobs was er al een uiterst zeldzame Franse podiumplaats: Romain Heinrich verkeert dit seizoen in topvorm en werd met remmer Dorian Hauterville tweede, 0,28 seconden achter de deze winter zo dominante Duitser Francesco Friedrich, met Thorsten Margis achter zich. Kripps pakte op 0,30 seconden de derde plek, samen met remmer Cameron Stones.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Amerikaanse Elana Meyers Taylor en remster Lake Kwaza. Het duo stond na de eerste run nog tweede achter Stephanie Schneider, maar met de debuterende remster Deborah Levi achter zich maakte Schneider in run twee elke fout die er te maken viel. Ze eindigde zo nog wel als derde op 0,48 seconden, voor de Canadese Christine de Bruin en remster Kristen Bujnowski (+0,38).

Ivo de Bruin eindigde met remmer Janko Franjic als elfde in de tweemansbob. Met ook Dennis Veenker en Joost Dumas er nog bij eindigde de Nederlandse slee bij de viermansbobs als zeventiende.