FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 februari 2019

Bobsleeërs Monaco geven historische zege weg en sleeën bijna vrijwilliger dood

De World Cup bobsleeën in het Amerikaanse Lake Placid is op ietwat spectaculaire wijze afgesloten. In de wedstrijd voor de viermansbobs leek de Monegaskische slee van Rudy Rinaldi op weg naar historie, maar het ging toch nog fout.

Na de eerste run stonden Rinaldi en zijn mannen namens Monaco nogal verrassend bovenaan, voor de Rus Maxim Andrianov (+0,10), de Let Oskars Kibermanis (+0,11) en de Canadees Justin Kripps (+0,12). Andrianov moest in de tweede run toezien hoe hij door Kibermanis en Kripps gepasseerd werd, waarbij de Canadese slee met alleen Rinaldi te gaan de leiding in handen nam.

De Monegasken startten weer wat minder snel dan de rest, maar waren hard op weg om dat goed te maken en een historische podiumplaats - en zelfs een zege - te pakken. Dat ging echter fout: de slee ging op de kant, maar kwam nog wel op de ijzers terecht. Een vrijwilliger betrad de baan verderop, de slee was immers gecrashed, maar had niet door dat Rinaldi en co weer overeind waren gekomen.

Met een dikke honderd kilometer per uur kwam de slee de bocht uit razen, maar gelukkig kon de vrijwilliger een fractie van een seconde voor hij op volle vaart geraakt werd uit de baan springen, met dank aan iemand die hem duidelijk te kennen gaf dat hij toch met enige haast op moest rotten. Rinaldi eindigde zo als gedeeld negentiende, Kripps won voor Kibermanis en Andrianov.

De tweede run van de viermansbobs, met vanaf 1:10.55 uur de tweede run van Rinaldi (Bron: YouTube)

In de tweemansbobs was er al een uiterst zeldzame Franse podiumplaats: Romain Heinrich verkeert dit seizoen in topvorm en werd met remmer Dorian Hauterville tweede, 0,28 seconden achter de deze winter zo dominante Duitser Francesco Friedrich, met Thorsten Margis achter zich. Kripps pakte op 0,30 seconden de derde plek, samen met remmer Cameron Stones.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Amerikaanse Elana Meyers Taylor en remster Lake Kwaza. Het duo stond na de eerste run nog tweede achter Stephanie Schneider, maar met de debuterende remster Deborah Levi achter zich maakte Schneider in run twee elke fout die er te maken viel. Ze eindigde zo nog wel als derde op 0,48 seconden, voor de Canadese Christine de Bruin en remster Kristen Bujnowski (+0,38).

Ivo de Bruin eindigde met remmer Janko Franjic als elfde in de tweemansbob. Met ook Dennis Veenker en Joost Dumas er nog bij eindigde de Nederlandse slee bij de viermansbobs als zeventiende.

Uitslag Vitesse - Willem II

Vitesse heeft voor het eerst sinds 18 januari weer eens een wedstrijd weten te winnen in de Eredivisie, maar van echte feestvreugde is geen sprake. De Arnhemmers zegevierden zaterdagavond op eigen veld in een doelpuntrijke confrontatie over Willem II: 3-2. Smet op de zege voor Vitesse was de ogenschijnlijk zware blessure die Oussama Darfalou op slag van rust opliep. Vitesse behoudt zijn vijfde plaats in de Eredivisie evenwel; Willem II is afgezakt naar een elfde plaats.

Vitesse hield slechts één punt over aan zijn laatste drie competitiewedstrijden en werd tussendoor ook nog eens door AZ uit het bekertoernooi gekegeld. Daardoor staat de positie van trainer Leonid Slutsky ter discussie in Arnhem, maar dankzij Bryan Linssen beleefde de Rus tegen Willem II in elk geval een prettige start. Linssen tekende al na vijf minuten voetballen voor de 1-0, door na een voorzet vanaf de linkerflank van Max Clark raak te kopen. Van zijn zeven laatste competitiedoelpunten maakte Linssen er vijf met het hoofd.

De ploeg van Slutsky ging na de openingstreffer op dezelfde voet verder. Linssen kwam een teenlengte tekort om een voorzet van Alexander Büttner binnen te lopen, terwijl Martin Ödegaard op de vuisten van doelman Timon Wellenreuther schoot. Vitesse speelde een prima eerste helft, maar kreeg op slag van rust wel een flinke tegenvaller te verwerken. Darfalou kwam na een tackle van Damil Dankerlui ongelukkig terecht, waarna de aanvalsleider van Vitesse met een ogenschijnlijk ernstige blessure van het veld gedragen moest worden.

Met Mohammed Dauda als vervanger van Darfalou binnen de lijnen wist Vitesse zijn voordelige marge een kwartier na de onderbreking wel te verdubbelen. Een schot van Ödegaard werd onderweg van richting veranderd, waardoor Wellenreuther een antwoord schuldig moest blijven. De aansluitingstreffer van Willem II liet echter niet lang op zich wachten: Alexander Isak verschalkte Eduardo met enig fortuin na voorbereidend werk van Vangelis Pavlidis.

De bezoekers mochten zo weer hopen op een resultaat, maar Vitesse pakte de draad uitstekend op en wist zijn voordelige marge van twee elf minuten voor tijd weer in ere te herstellen. Clark verschalkte Wellenreuther uit een hoekschop, nadat Vitesse vlak daarvoor al twee goede kansen onbenut had gelaten. Willem II gaf niet op, maar verder dan een nieuwe aansluitingstreffer van Pavlidis kwamen de Tilburgers niet meer.

Vitesse

3 - 2

Willem II

 5' Linssen
 59' ödegaard
 79' Clark
   61' Isak
 83' Pavlidis
 
 Gele kaart: Darfalou, Foor, Bero, (Vitesse), Meissner,Crowley, Kristinsson, (Willem II)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.186
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Eduardo
Karavajev
Doekhi
Clarke-Salter
Clark
ödegaard
Foor
Bero
Büttner (Ali/90 5)
Linssen
Darfalou (Dauda/38
Margaret/89)
  Wellenreuther
Dankerlui
Meissner
Peters
Heerkens
Tapia
Crowley (Kristinsson/88)
Llonch (Pavlidis/46)
özbiliz
Isak
Vrousai (Anita/77)

Biatleet Fillon Maillet wint mooie achtervolging in Soldier Hollow

Biatleet Quentin Fillon Maillet heeft in het Amerikaanse Soldier Hollow de tweede World Cup-zege uit zijn carrière gepakt. De Fransman was zaterdag de beste op de achtervolging, onder meer door alle twintig schijven omver te schieten.

Bij de eerste schietbeurt hielden Simon Desthieux en Vetle Sjåstad Christiansen de leiding, maar de nummers één en twee van de sprint gingen bij de tweede keer schieten beiden de fout in. Erik Lesser kon zo de leiding overnemen, maar de Noor Johannes Thingnes Bø - eveneens foutloos - kwam er in de derde ronde ruimschoots overheen.

Bø en Lesser schoten bij de derde keer allebei twee keer mis en zo kon Christiansen de leiding weer overnemen, voor de van plek zes naar voren komende Fillon Maillet. Die bleef bij de laatste schietbeurt ook foutloos en kon zo samen met Christiansen de slotronde in duiken, waarin hij de Noor definitief wist te breken.

Fillon Maillet pakte zo vóór Christiansen de winst, Desthieux kon ondanks nog een misser bij de laatste schietbeurt plek drie pakken, omdat Bø er maar liefst drie missers bij schoot, wat resulteerde in de vierde plaats op anderhalve minuut van Fillon Maillet.

Monfils tegen Wawrinka in finale World Tennis Tournament

Stan Wawrinka staat na 2015 voor de tweede keer in de finale van het World Tennis Tournament. De 33-jarige Zwitser versloeg in de halve finale in Rotterdam de als eerste geplaatste Japanner Kei Nishikori in een spannende driesetter: 6-2, 4-6 en 6-4. Wawrinka neemt het in de finale op tegen Gaël Monfils. De Fransman rekende in drie sets af met de Rus Daniil Medvedev: 4-6, 6-3 en 6-4.

Wawrinka begon goed in Ahoy en liep uit naar 4-0 in de eerste set. Die voorsprong gaf hij niet uit handen. De tweede set vertoonde echter een heel ander beeld. Nishikori had de overhand en maakte in spannende games één break meer dan zijn tegenstander.

In de derde set ging het lang gelijk op. De Zwitser kreeg een breakpoint, maar kon dat niet benutten. Nishikori moest op 5-4 serveren om in de wedstrijd te blijven. Wawrinka kreeg na een fraaie winner op 30-40 zijn eerste matchpoint en greep dat meteen met een harde forehand-return.

Monfils speelde eerder op de dag tegen Medvedev. In de eerste set werd al snel duidelijk dat beide tennissers weinig voor elkaar onder hoeven te doen. Medvedev wist uiteindelijk een break te forceren en veroverde derhalve de eerste set. Monfils kwam in de tweede set op 3-0 en dit bleek voldoende marge om de tweede set binnen te slepen. 

Medvedev raakte wat uit zijn ritme, oogde gefrustreerd en kwam op achterstand. Monfils overkwam dit in het tweede gedeelte van de set. Vrijwel niets lukte meer bij de Fransman waardoor hij op een 4-3 achterstand kwam. Monfils wist zich echter de herstellen. Hij hield zijn eigen servicegame en brak vervolgens Medvedev op 4-4. Bij het eerste matchpoint klaarde de Fransman de klus (6-4).

Wawrinka en Monfils stonden niet eerder tegenover elkaar in een finale. Op de ATP Tour troffen de twee elkaar vijf keer eerder. Wawrinka won drie duels met de Fransman.

Uitslag Heracles Almelo - Fortuna Sittard

Heracles Almelo heeft zaterdag weinig heel gelaten van Fortuna Sittard. Het team van Frank Wormuth boekte in eigen huis een dikke overwinning; 6-0. Adrián Dalmau was met vier treffers de grote smaakmaker aan de kant van de Almeloërs, die elk van de drie laatste Eredivisie-duels met Fortuna hadden verloren en daarin niet één keer hadden gescoord. Door de overwinning is Heracles voorlopig op een zesde plaats in de Eredivisie terug te vinden; Fortuna staat op de elfde positie.

Heracles was in de eerste helft een klasse beter dan Fortuna, dat zelden gevaarlijk werd richting het doel van Janis Blaswich. Toch was slechts één doelpunt, nota bene al na 52 seconden, het enige verschil tussen de teams van Wormuth en René Eijer. Een inzet van Mohammed Osman werd nog geraakt door Adrián en zodoende liepen de bezoekers uit Limburg eigenlijk bijna heel de wedstrijd achter de feiten aan.

Heracles zocht in de eerste helft naar een tweede treffer, maar Alexei Koselev verleende geen medewerking. De doelman van Fortuna keerde pogingen van Brandley Kuwas en Jesper Drost. Het team van Eijer kon zich hoe dan ook niet terug in de wedstrijd spelen, daar Blaswich attent reageerde op inzetten van Lazaras Lamprou en Lisandro Semedo. Fortuna hoopte na het klinken van het rustsignaal dat de achterstand alsnog in de tweede helft kon worden weggepoetst, maar de bezoekers kregen een fiks pak slaag.

Zes minuten na rust kopte Adrián na een voorzet vanaf de rechterkant de 2-0 binnen en vier minuten later betekende een eveneens rake knik van Drost de 3-0. Heracles wilde meer en zette na een uur spelen via wederom Adrián al de 4-0 op het scorebord: de Spanjaard werkte de bal met een lobje over Koselev, waar een prachtige panna aan vooraf was gegaan. Zelfs een eretreffer was Fortuna niet gegund: twintig minuten voor het einde voorkwam Bart van Hintum in de doelmond dat een inzet van Ahmed El Messaoudi over de lijn ging.

Heracles vergrootte in de laatste twintig minuten nog tweemaal de voordelige marge. Kristoffer Petersen was het eindstation van een heerlijke aanval en in de 78e minuut bekroonde Adrián zijn voortreffelijke avond met een vierde treffer: 5-0 en 6-0. De aanvaller, die na zaterdag de eerste Spanjaard ooit is die vier keer in een Eredivisie-duel scoort, kreeg luttele minuten later een publiekswissel en werd vervangen door Silvester van der Water.

Heracles Almelo

6 - 0

Fortuna Sittard

 1' Dalmau
 51' Dalmau
 55' Drost
 60' Dalmau
 70' Peterson
 78' Dalmau
   
 
 Gele kaart: Dalmau, Breukers,v.d.Buijs, (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.568
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
v.Hintum
v.d.Buijs
Czyborra
Osman
Drost (Duarte/85)
Merkel
Kuwas
Dalmau (v.d.Water/82)
Peterson (Dos Santos/ 71)
  Koselev
Ciranni
Ramírez
El Messaoudi
Pinto
Smeets (Essers/77)
Diemers
Balic
Hutten (Semedo/39)
Novakovich
Lamprou

Idioot rijdt agente aan en weet te ontkomen

Afgelopen middag, rond 15:15 uur, zagen agenten in Vlissingen een een blauwe Volkswagen Polo rijden op de Singel. In de wagen zat een man met op de achterbank een grijzige hond, vermoedelijk een pitbull. Bij het zien van de politieauto sloeg de man plotseling af en reed de Bosjeslaan in. De agenten gingen hem achterna en constateerden al snel een overschrijding van de maximale snelheid van 30 km/u. 

De bestuurder negeerde het stopteken en liep flink uit op de agenten. Hij zette zijn auto pas stil op de Tulpenlaan. Daar stapte een van de agenten uit de dienstauto en liep op de auto af. Op het moment dat die de deur vastpakt geeft de man vol gas en rijd richting de politieauto waar inmiddels ook de andere agente was uitgestapt. Zij zag de auto recht op zich af komen en dook opzij om te maar ze werd in haar zij geraakt en kwam ten val. 

Toch ontkomen
De agenten sprongen weer in hun auto om de achtervolging in te zetten, terwijl ook andere eenheden werden opgeroepen. De man was richting Oost-Souburg gereden, waarop het dorp hermetisch werd afgesloten. Op de Willem Alexanderstraat werd de Polo weer gesignaleerd en opnieuw krijg de bestuurder een stopteken, terwijl agenten op de auto afrennen. De man gaf zich echter niet gewonnen en reed achteruit de straat uit, ondanks dat de agenten zijn autoruiten met hun wapenstok aan diggelen sloegen. 

Ondanks de inzet van de agenten en de politiehelikopter weet de dader opnieuw te ontkomen en laat uiteindelijk zijn auto achter in de Hudsondwarsstraat. De politie is op zoek naar de verblijfplaats van de man zodat zij hem kunnen aanhouden. Zijn identiteit is bekend, hij staat inmiddels landelijk gesignaleerd. Mensen die weten waar hij is wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook tips via WhatsApp worden op prijs gesteld.  Voor de volledigheid verzoekt de politie om het zaaknummer 2019037780 bij de hand te houden.  

Uitslag sc Heerenveen - PSV

PSV heeft voor de derde keer in de laatste vijf duels punten laten liggen in de Eredivisie. In Friesland maakte de ploeg pas in blessuretijd gelijk.
Het team van trainer Mark van Bommel kwam zaterdagavond in de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen sc Heerenveen nog wel terug van een achterstand, maar kon puntverlies uiteindelijk niet voorkomen: 2-2. Titelconcurrent Ajax kan de achterstand op PSV zondag bij een overwinning op NAC Breda verkleinen tot vier punten.

De laatste zes uitduels met Heerenveen leverden PSV slechts twee punten op en de Eindhovenaren hadden het opnieuw bijzonder lastig in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen schoot voor eigen publiek furieus uit de startblokken en wist al na drie minuten voetballen op voorsprong te komen. Mitchell van Bergen trok vanaf de rechterkant van het veld naar binnen, waarna de aanvaller de bal met links voor het doel bracht. Dat leek geen problemen op te leveren voor PSV, maar nadat Nick Viergever de bal totaal verkeerd raakte, moest Jeroen Zoet een antwoord schuldig blijven: 1-0. Via Steven Bergwijn had PSV daarna vrijwel onmiddellijk wat terug kunnen doen, maar de buitenspeler kwam tussen twee verdedigers in uiteindelijk niet tot een krachtig schot.

De koploper maakte in de openingsfase een kwetsbare indruk en daar wist Heerenveen na 25 minuten voetballen voor een tweede maal van te profiteren. Michel Vlap ontdeed zich van Denzel Dumfries en Daniel Schwaab, waarna de middenvelder de bal buiten het bereik van Zoet in de verre hoek schoof: 2-0. PSV wist de schade in de eerste helft niet meer te repareren, maar was nog wel een aantal keer bijzonder dicht bij een aansluitingstreffer. Zo kuste een indraaiende vrije trap van Gastón Pereiro bij toeval de lat, terwijl Bergwijn van dichtbij de paal teisterde. Smet op de eerste helft voor Heerenveen was het geblesseerd uitvallen van Stijn Schaars: de routinier moest zich op slag van rust laten vervangen door Yuki Kobayashi.

Hirving Lozano kreeg in de eerste helft geen poot aan de grond in de onderlinge duels met Jizz Hornkamp en moest zijn plaats aan het begin van de tweede helft afstaan aan Cody Gakpo. Via Dumfries leek PSV vervolgens al snel na rust wat terug te doen, maar het doelpunt van de verdediger werd uiteindelijk afgekeurd vanwege buitenspel. De ploeg van Van Bommel voerde de druk echter verder op en tekende na een klein uur alsnog de aansluitingstreffer aan. Pereiro mocht vanaf ruim twintig meter aanleggen voor een vrije trap en krulde de bal uiteindelijk buiten het bereik van Warner Hahn: 2-1. Het betekende meteen zijn laatste actie, want de Uruguayaan moest na zijn doelpunt direct plaatsmaken voor de zeventienjarige Mohammed Ihattaren.

Heerenveen kwam er even niet meer aan te pas, maar het elftal van Jan Olde Riekerink dook na 65 minuten weer eens gevaarlijk op in het strafschopgebied van PSV. Vlap kreeg de bal met enig fortuin voor de voeten, maar zijn schuiver kon Zoet niet verontrusten. Kort erna leek Kik Pierie goed weg te komen: de verdediger van Heerenveen trok met geel op zak Luuk de Jong aan het shirt, maar scheidsrechter Jochem Kamphuis besloot de jongeling te sparen. Heerenveen kwam na een hectisch begin van de tweede helft weer wat beter in de wedstrijd en was een kwartier voor tijd dicht bij de 3-1: Dennis Johnsen schoot van dichtbij op de lat. PSV zocht in de slotfase met man en macht naar de gelijkmaker en wist in minuut 95 via Donyell Malen toch nog een punt veilig te stellen.

Kik Pierie en Steven Bergwijn. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Kik Pierie en Steven Bergwijn. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

sc Heerenveen

2 - 2

PSV

 3' v.Bergen
 25' Vlap
   59' Pereiro
 90+5' Malen
 
 Gele kaart: Pierie, Vlap, (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 23.522
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Hornkamp (Dresevic/ 79)
Höegh
Pierie
Woudenberg
Rienstra
Vlap
Schaars (Kobayashi/40)
v.Bergen
Lammers
Mihajlovic (Johnsen/61)
  Zoet
Dumfries
Schwaab (Malen/81)
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro (Ihattaren/59)
Hendrix
Bergwijn
De Jong
Lozano (Gakpo/46)

Nashville-verklaring komt terug in 'eenvoudige' variant

De omstreden orthodox-christelijke Nashville-verklaring, ook wel omschreven als het 'anti-homo pamflet', wordt binnenkort in een vereenvoudigde versie uitgebracht zo meldt AT5. 

Dit heeft een woordvoerder van de werkgroep verklaard aan het AD. De nieuwe versie zou een aantal misverstanden moeten verhelpen. 'De vorige keer werd de tekst opgevat op een wijze die nadrukkelijk niet onze bedoeling was. Het is goed om te weten hoe teksten door andermans ogen gelezen worden. Dus we gaan er zorgvuldig mee om, we willen misverstanden voorkomen.'

Naast de 'eenvoudige' versie zullen er waarschijnlijk nog meer varianten gaan verschijnen. 'Bijvoorbeeld een vereenvoudigde versie voor de jeugd', aldus de woordvoerder.

De Nashville-verklaring, die kwam overwaaien uit de Verenigde Staten, zorgde eerder voor een hoop ophef. In de verklaring, die beschrijft hoe christenen moeten omgaan met geloof, seksualiteit en het huwelijk, staat onder andere dat homoseksualiteit, transseksualiteit en genderneutraliteit tegen het christendom in zouden gaan.

Alaphilippe verslaat Colombianen in Tour Colombia

Julian Alaphilippe heeft de prachtige vijfde etappe in de Tour Colombia gewonnen. De Fransman van Deceuninck-Quick Step kwam in de slotkilometer terug in de kop van de wedstrijd en won vervolgens de sprint. Door de zege neemt Alaphilippe de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Bob Jungels.

Vandaag in de Tour Colombia stond de eerste van de twee bergritten op het programma. Chris Froome verloor vrijdag al 43 seconden in het klassement, maar na vandaag kan de Brit van team Sky een goede eindklassering vergeten. Froome moest al vroeg het peloton laten gaan nadat hij achter valpartij zat. Uiteindelijk kwam hij binnen op meer dan tien minuten van de winnaar.

Op het moment dat Froome moest lossen, lieten enkele favorieten zich van voren zien. Uiteindelijk ontstond er een grote kopgroep met daarbij Alaphilippe, Richard Carapaz, Winner Anacona, Iván Ramiro Sosa, Daniel Martinez en Oscar Sevilla. Ondanks de sterke kopgroep liet Astana, voor hun kopman López, de groep nooit ver wegrijden.

Bij de beklimming van de de Alto La Union, tien kilometer van de finish, bleken Martinez en Sosa de sterkste van de kopgroep, gevolgd door Carapaz en Alaphilippe. Vanuit het peloton waren er enkele aanvallen, maar het leek erop dat de winnaar vooraan zay. Toch wist López zich los te maken van Nairo Quintana en Egan Bernal en reed snel naar Alaphilippe en Carapaz toe. Op de van de beklimming had López nog een kleine achterstand op het duo vooraan en in de slotkilometers dichtte het trio achtervolgers het gat naar de koplopers, waar vooral López het kopwerk deed.

In de sprint die volgde tussen de vijf renners maakte Alaphilippe dankbaar gebruik van het werk van de Astana-kopman en maakte het in de sprint af voor voor Carapaz en López. Door de zege neemt de Fransman ook de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Jungels, die als eerste van het peloton eindigde op 42 seconden van de winnaar.

2 mannen aangehouden voor schietincident

De politie heeft in een onderzoek naar een schietincident in Hoogvliet (Rotterdam) twee verdachten aangehouden. Op zaterdagmiddag kwam om 17.40 uur een melding binnen dat er buiten op de Toscalaan geschoten was. Een man vertelde daar dat er op hem geschoten was, hij raakte niet gewond.

Agenten vonden geen slachtoffer maar wel sporen van het incident. Ook hielden ze in de buurt hielden de twee verdachten aan. De politie onderzoekt nu wat er precies gebeurd is. Verder bekijkt de politie de betrokkenheid van de twee verdachten. Ook hoort de politie getuigen, verricht forensisch onderzoek en neemt de aangifte van het slachtoffer op.

Uitslag AZ - VVV Venlo

VVV-Venlo heeft zaterdag in Alkmaar de perfecte AZ-reeks in 2019 niet kunnen breken. Met Limburgse fouten werd AZ zelf in het zadel geholpen. Guus Til, Calvin Stengs en Mats Seuntjens maakten de doelpunten voor AZ. Het werd 3-0.

Door de zege heeft AZ de achterstand op nummer drie Feyenoord teruggebracht tot twee punten, al hebben de Rotterdammers nog de wedstrijd tegen FC Groningen te goed. VVV blijft ondanks het verlies meedoen voor een play-off-ticket.

Jonas Svensson (AZ) en Evert Linthorst (VVV). (PRO SHOTS/Toon Dompeling)
Jonas Svensson (AZ) en Evert Linthorst (VVV). (PRO SHOTS/Toon Dompeling)

AZ

3 - 0

VVV-Venlo

 7' Til
 22' Röseler(pen)
 61' Seuntjens
   
 
 Gele kaart: Maher, Hatzidiakos, (AZ), v. Ooijen, (VVV-Venlo)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: ?
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar (Hatzidiakos/ 75)
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö
Til
Maher (Vejinovic/84)
Stengs
Seuntjens (Gudmundsson/74)
Idrissi
  Unnerstall
Dekker
Post
Röseler
Rutten
Linthorst
Seuntjens
v.Ooijen (v.Bruggen/75)
Joosten
Mlapa
Grot

Skeletonner Tretiakov neemt leiding in World Cup over

Skeletonner Alexander Tretiakov heeft tijdens de World Cup in het Amerikaanse Lake Placid de winst gepakt. De Russische veteraan nam daarmee ook de leiding in het klassement over van Yun Sung-bin uit Zuid-Korea, met alleen de twee wedstrijden in Calgary volgende week nog te gaan.

De Russian Rocket was dit keer niet eens zo dominant op de start: Martins Dukurs was over de twee runs gezien zelfs één honderdste van een seconde sneller, Yun gaf ook nauwelijks iets toe. Wel pakte Tretiakov de leiding in de eerste run, 0,11 seconden voor Dukurs en 0,24 tellen voor Yun.

In de tweede run kon alleen Nikita Tregubov mogelijk een aanval op de top-3 plaatsen, maar dat lukte niet en de Rus werd op 0,56 seconden vierde. Yun gaf nog één honderdste extra toe op Tretiakov, Dukurs was drie honderdsten langzamer en eindigde dus op 0,14 seconden op de tweede plek, voor Yun.

In 2025 20% minder verpakkingen in supermarkt

De Nederlandse supermarkten hebben afgesproken dat er in 2025 20% minder verpakkingsmateriaal in de supermarkt ligt. Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. De branche zet zich collectief in voor minder én duurzamere verpakkingen. Dit is onderdeel van een aantal ambitieuze doelstellingen die de branche heeft gesteld aan verpakkingen. Hiermee leggen de supermarkten de lat hoog; dit is een belangrijke stap om verpakkingsmateriaal te verduurzamen.

Om de doelstelling van 20% minder verpakkingsmateriaal te realiseren, wordt gestart met projecten met leveranciers van groenten en fruit. Binnen dit project wordt opnieuw gekeken naar verpakkingsmateriaal. De belangrijkste vraag is wat de functie is van de verpakking. Waar het mogelijk is en ook de duurzame oplossing is, zal verpakkingsmateriaal aanzienlijk verminderen.

Een duurzame keuze
Voorop staat voor bedrijven dat een duurzame keuze gemaakt wordt. Naast een forse reductie zijn de verpakkingen die in 2025 in de supermarkten liggen voor 95% recyclebaar, bestaat het plastic verpakkingsmateriaal voor 50% uit gerecycled materiaal en is papier en karton 100% gecertificeerd. De supermarkten hebben veel aandacht voor de bewustwording bij de consument. Op alle eigen merk producten staan bijvoorbeeld weggooi- of recyclingslogo’s zodat de consument kan zien hoe hij het materiaal het beste weg kan gooien.

“Verpakkingsmateriaal heeft vaak een belangrijke functie. Het draagt bij aan de voedselveiligheid van een product, biedt bescherming en kan in veel gevallen de houdbaarheid verlengen. Daarnaast moet de verpakking duurzaam zijn”, aldus Marieke Doolaard, Manager Duurzaamheid bij het CBL. “Duurzame verpakkingen leiden tot een reductie van CO2-uitstoot, minder zwerfafval en bewustwording bij de consument. Met deze ambitieuze afspraken kunnen wij als branche een mooie bijdrage leveren aan CO2-reductie.”

Skiester Shiffrin schrijft geschiedenis met 4e wereldtitel op rij

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft op het wereldkampioenschap in het Zweedse Åre geschiedenis geschreven. De Amerikaanse was op de slalom na 2013, 2015 en 2017 voor de vierde keer op rij 's werelds beste, de eerste keer ooit dat een skiër - man of vrouw - vier opeenvolgende wereldtitels pakt.

De nog altijd maar 23-jarige Shiffrin stond na een relatief matige eerste run nog op de derde plek, 0,15 seconden achter de Zwitserse leidster Wendy Holdener, terwijl thuisfavoriete Anna Swenn Larsson er op 0,11 seconden nog tussen stond. Katharina Liensberger uit Oostenrijk stond op 0,27 seconden ook in prima positie, terwijl ook de Slowaakse Petra Vlhova (+0,46) en de Zweedse Frida Hansdotter (+0,56) nog niet kansloos waren.

Hansdotter werd in de tweede run verschalkt door Vlhova, die ook Liensberger nog passeerde. Swenn Larsson nam met een sterke run de leiding over, waarna Shiffrin in de tweede run vol gas gaf en flink uithaalde: 0,58 seconden sneller dan Swenn Larsson. Holdener mocht als laatste van de toppers naar beneden, maar de leidster ging al snel de fout in en dus was het gedaan. Shiffrin won goud, Swenn Larsson mocht het zilver vieren en Vlhova won op 1,03 seconden brons.

Voor Oostenrijk was de vierde plaats van Liensberger (+1,43) een zure: het is de eerste keer sinds het WK van 1982 dat de Oostenrijkse dames zonder medaille naar huis gaan en pas het tweede naoorlogse WK waarop dat het geval is. Adriana Jelinkova maakte namens Nederland indruk: in de eerste run noteerde ze de 25e tijd, na een sterke tweede run steeg ze zelfs naar een negentiende plek, zonder meer het beste resultaat uit haar carrière.

Bij de heren stond de kwalificatiewedstrijd voor de slalom op het programma en dat liep goed voor Nederland. Max van Rossum werd zeer knap derde en plaatste zich zo overtuigend voor de WK-wedstrijd van zondag. De Belgen deden het ook goed: Sam Maes werd vierde, Dries van den Broecke zevende, Kai Alaerts dertiende en Tom Verbeke veertiende.

Schippers sprint naar indoortitel, Seedo (15) maakt indruk

Dafne Schippers heeft zoals verwacht de Nederlandse titel sprint op het NK indoor veroverd. De meeste indruk maakte echter de pas 15-jarige N'Ketia Seedo.

Schippers won de 60 meter in een tijd van 7,18, een evenaring van haar beste tijd dit seizoen. Ze heeft zich dan ook al geplaatst voor de EK indoor, begin maart in Glasgow. "Ik ben blij met deze titel en ook met het feit dat de andere meiden progressie maken. Ik loop woensdag nog in Düsseldorf en ga er nog steeds vanuit dat ik naar Glasgow ga", aldus Schippers na afloop. Tweede werd Jamile Samuel in 7,26. Dat is één honderdste boven de limiet en zij moet zich nog plaatsen voor het EK.

Als derde eindigde N'Ketia Seedo. De 15-jarige Utrechtse kwam tot een tijd van 7,28, de snelste tijd dit jaar in de wereld gelopen in de categorie tot 18 jaar en tevens een nieuw Nederlands record voor junioren. Het oude record was 7,29, gelopen in 2011 door Schippers. "Ik was heel erg nerveus. Ik loop hier toch tegen Dafne Schippers", keek Seedo bij Langs de Lijn terug op haar bronzen race. "In de series liep ik al een persoonlijk record (7,32, red.), maar de finale was mijn beste race dit jaar. Ik ben heel erg blij met het resultaat. Dit jaar wil ik mezelf buiten ook met de senioren meten."

Bokser Brant verdedigt wereldtitel met overtuigende TKO

Bokser Robert Brant heeft in het Amerikaanse Hinckley, in zijn thuisstaat Minnesota, zijn 'regular'-wereldtitel bij de WBA in het middengewicht (-72,6kg) kunnen verdedigen. Saul Canelo Alvarez is bij de WBA - en de WBC - de 'superwereldkampioen'.

De 28-jarige Brant nam het in Hinckley op tegen de pas 21-jarige Rus Khasan Baysangurov (17-0), die in de tweede ronde al neer ging. Toch bleef hij knap overeind, tot hij in de elfde ronde nog eens naar het canvas werd gedwongen. De jonge Rus kon wel verder, maar een paar seconden later deelde Brant de genadeklap op zijn gezicht uit.

Alvarez verdedigt zijn wereldtitels overigens op 4 mei in Las Vegas tegen Daniel Jacobs, die zelf de IBF-wereldtitel op het spel zet.

Brant maakt het af (Bron: YouTube)

Van Gerwen zegeviert in Wigan en gooit wederom negendarter

Michael van Gerwen heeft Players Championship 3 op zijn naam geschreven. In de finale van het Pro Tour-toernooi was hij met 8-5 te sterk voor Ian White. Het was het tweede weekend op rij dat Van Gerwen een negendarter wist te gooien. Het was een bijzondere route voor een negendarter.

In de derde ronde tegen Jamie Hughes weer zien waartoe Van Gerwen in staat is. De laatste leg van de wedstrijd opende de nummer één van de wereld met scores van 177 en 174. Het bracht hem op 150 en even werd er gedacht dat MvG voor bulls-eye zou gaan. Hij koos echter de route triple-19, triple-19 en dubbel-18. Het was voor hem alweer zijn tweede negendarter van het seizoen.

De negendarter van Van Gerwen. (Bron: YouTube/PDC)

In de finale tegen White toonde Van Gerwen vooral op de finishes zich een klasse apart. De Brabander wierp tweemaal een 160-finish, terwijl White op een goede finish stond te wachten. Tussendoor gooide Mighty Mike ook nog een 170 check-out. Eerder op de dag won MvG ook van onder meer Jamie Hughes, Dimitri van den Bergh en Mervyn King.

Zondag is Players Championship 4. 128 darters zullen aan de oche verschijnen voor de hoofdprijs van 10.000 pond. 

Laatste 32:
Michael van Gerwen 6-3 Jamie Hughes (9-darter Van Gerwen)
Martin Schindler 4-6 Dimitri van den Bergh
Gavin Carlin 6-3 Jeffrey de Zwaan
Gerwyn Price 5-6 Kim Huybrechts
Mensur Suljovic 6-4 Ron Meulenkamp
Robert Owen 2-6 Steve West
William O’Connor 5-6 Andy Boulton
Tytus Kanik 5-6 Mervyn King
Ian White 6-4 Ryan Joyce
Darren Wester 6-4 Jamie Lewis
Rob Cross 5-6 John Henderson
Wayne Jones 2-6 Jose de Sousa
Adrian Lewis 5-6 Chris Dobey
Zoran Lerchbacher 6-3 Ricky Evans
Peter Wright 6-4 Mark Dudbrigde
Toni Alcinas 6-4 Harry Ward

Laatste 16:
Gavin Carlin 6-1 Kim Huybrechts
Michael van Gerwen 6-3 Dimitri van den Bergh
Andy Boulton 4-6 Mervyn King
Steve West 6-1 Ron Meulenkamp
John Henderson 6-5 Jose de Sousa
Ian White 6-4 Darren Webster
Chris Dobey 6-5 Zoran Lerchbacher
Peter Wright 6-2 Toni Alcinas

Kwartfinales:
Michael van Gerwen 6-3 Gavin Carlin
Mervyn King 6-5 Steve West
John Henderson 4-6 Ian White
Peter Wright 3-6 Chris Dobey

Halve finales:
Michael van Gerwen 7-3 Mervyn King
Ian White 7-5 Chris Dobey

Finale:
Michael van Gerwen 8-5 Ian White

Solari neemt het op voor Sergio Ramos: "Hij kreeg een strikvraag"

De UEFA maakte vrijdag bekend een onderzoek te zijn gestart naar aanleiding van uitspraken die Sergio Ramos na afloop van Ajax - Real Madrid deed. De aanvoerder van de Spanjaarden gaf na de Champions League-wedstrijd van woensdag een verklaring over een opgelopen gele kaart. Volgens trainer Santiago Solari zijn de woorden van zijn pupil uit hun verband getrokken.

In de slotfase van het met 1-2 gewonnen duel tegen de Amsterdammers kreeg Ramos een gele kaart na een overtreding op Kasper Dolberg. Hierdoor mist hij de return in Madrid van 5 maart. Tegenover Marcahintte Ramos ernaar dat hij de kaart bewust pakte. "Als je kijkt naar het resultaat. Ik zou anders liegen. Het was iets wat ik in mijn achterhoofd had", gaf de verdediger toe. "Het is absoluut niet zo dat ik de tegenstander onderschat of dat de tweestrijd nu gelopen is, maar ik heb het zo besloten. In het voetbal moet je soms moeilijke beslissingen nemen. Een kaart in de 88e minuut. Ik zal op de tribune plaatsnemen en zal Real Madrid als supporter steunen."

Ramos slikte later zijn woorden in en krijgt nu bijval van Solari. "Hij gaf antwoord op een strikvraag", zo laat de trainer zaterdag weten. "Jullie journalisten hebben zo jullie methoden en wapens om zulke antwoorden aan spelers te ontlokken. Hij had het duidelijk over dat het maken van een overtreding in zijn achterhoofd zat, niet het pakken van een gele kaart", meent Solari. "Dat heeft hij later zelf ook duidelijk gezegd."

Spelers die bewust een gele kaart pakken, krijgen een wedstrijd extra schorsing opgelegd. In 2010 vond een soortgelijk incident plaats tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Real Madrid (0-4). Na instructies van José Mourinho pakten Xabi Alonso en Ramos opzettelijk geel, om bewust een schorsing voor de laatste groepswedstrijd op te lopen. Real was immers al geplaatst voor de knockout-fase en twee konden zodoende met een schone lei starten. Mourinho werd vanwege het incident voor één duel geschorst door de UEFA en daarna werden de regels voor de spelers aangepast.

Biatlete Herrmann klopt landgenote Hildebrand in spannende achtervolging

Tijdens de World Cup biatlon in het Amerikaanse Soldier Hollow heeft Denise Herrmann de derde overwinning uit haar carrière geboekt. De Duitse, enkele jaren geleden overgestapt vanuit het langlaufen, klopte haar landgenote Franziska Hildebrand in een mooie strijd.

Bij de eerste schietbeurt gingen leidsters Marte Olsbu Røiseland en Kaisa Mäkäräinen (twee keer) in de fout, waardoor Anastasia Kuzmina de leiding over kon nemen, voor Monika Hojnisz en Hildebrand. Kuzmina ging zelf vervolgens twee keer de fout in bij de volgende schietbeurt, waardoor Hojnisz en Hildebrand de leiding pakten, op vijftien tellen gevolgd door Herrmann.

Hildebrand bleef bij de derde keer schieten als enige van de koplopers foutloos en vertrok zo een halve minuut voor Herrmann en de naar voren komende Italiaanse Lisa Vittozzi. Voor Hildebrand ging het bij de laatste schietbeurt met één misser toch nog fout, maar doordat Herrmann er ook één miste werd het nog spannend.

Herrmann begon op dik tien tellen van Hildebrand aan de slotronde en wist dat gat overtuigend te dichten. Hildebrand was leeg en kon geen verzet meer bieden, maar eindigde wel op een nette tweede plek. Mäkäräinen profiteerde van missers van Vittozzi en eindigde op zestien seconden als derde.

Vittozzi pakte wel een zesde plek en dat was belangrijk: doordat haar landgenote Dorothea Wierer slechts als twintigste eindigde - ze schoot acht keer mis - pakte Vittozzi de leiding over in de World Cup.

Weghorst weer van waarde voor Wolfsburg

Mede dankzij een benutte strafschop van Wout Weghorst heeft VfL Wolfsburg zaterdag met 3-0 gewonnen van FSV Mainz. Door de zege stijgen Die Wölfe voorlopig naar de vijfde plaats in de Bundesliga. Concurrent Eintracht Frankfurt komt zondag in actie tegen de nummer drie Borussia Mönchengladbach.

Weghorst is bezig aan een goed eerste seizoen bij Wolfsburg. De 26-jarige aanvaller heeft een basisplaats en scoorde in de reguliere competitie al negen keer. De strafschop van vandaag in de zeventigste minuut betekende de 2-0. In de vierde minuut was Wolfsburg al op voorsprong gekomen dankzij Maximilian Arnold. Robin Knoche stelde vijftien minuten voor tijd de zege definitief veilig.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag
1899 Hoffenheim - Hannover 96 3-0
Schalke 04 - SC Freiburg 0-0
VfB Stuttgart - RB Leipzig 1-3
VfL Wolfsburg - FSV Mainz 05 3-0
Hertha BSC - Werder Bremen 18.30u

'Arsenal wil haast maken en sprak al met Overmars en Monchi'

Marc Overmars heeft gesproken met Arsenal over de functie van 'director of football', zo schrijft de The Sun zaterdag. De club uit de Premier League is op zoek naar een opvolger voor de vertrekkende Sven Mislintat. Overmars is niet de enige technisch directeur met wie the Gunners spraken, want ook Monchi is in beeld. Volgens de Engelse tabloid vond er ook al een gesprek met de technisch directeur van AS Roma plaats.

Na het vertrek van manager Arsène Wenger aangesteld en onder diens opvolger Unai Emery zijn de prestaties niet om over naar huis te schrijven. In de Premier League is de club afgezakt naar de vijfde plaats, terwijl afgelopen donderdag BATE Borisov met 1-0 te sterk was in de zestiende finales van de Europa League. In Engeland wordt gesproken over een crisis bij Arsenal en om het seizoen nog enige glans te geven wil de club zo snel mogelijk een nieuwe technisch directeur aanstellen. Overmars en Monchi zijn de topkandidaten.

Na Wenger zag Arsenal ook directeur Ivan Gazidis vertrekken. Hij verliet de club vorig jaar voor een nieuwe uitdaging bij AC Milan. Na het vertrek van Mislintat en de teleurstellende resultaten, wil Arsenal de rust doen laten terugkeren in het Emirates Stadium met de spoedige aanstelling van Overmars of Monchi. De nieuwe technisch directeur zal bij Arsenal moeten werken met een relatief bescheiden budget. In januari kwam de Engelse topclub niet verder dan het huren van Denis Suárez van Barcelona. Als het team van Emery zich niet voor de Champions League weet te plaatsen, dreigt een voor Engelse begrippen bescheiden transferbudget van circa 45 miljoen euro.

De 45-jarige Overmars, die tussen 1997 en 2000 het shirt van Arsenal droeg, is op de radar verschenen door zijn werk bij Ajax. Hij slaagde erin om onder meer Daley Blind en Dusan Tadic vanuit de Premier League terug naar de Eredivisie te halen. Verder haalde Ajax onder zijn bewind spelers als David Neres, Nicolás Tagliafico en Hakim Ziyech. Onlangs verkocht hij Frenkie de Jong voor maximaal 86 miljoen euro aan Barcelona. Monchi werd bekend door zijn werk bij Sevilla, waar hij circa zeventien jaar werkzaam was. Hij wordt gezien als een transfergenie en is sinds 2017 werkzaam bij AS Roma.

Gilbert sprint naar zege op Formule 1-circuit in Tour de La Provence

Philippe Gilbert heeft zaterdag zijn eerste zege van het jaar geboekt. De Belg van Deceuninck - Quick-Step was na een etappe van 181 kilometer de snelste op het Circuit Paul Ricard van een groep van 23 renners. Gorka Izagirre blijft na de derde etappe aan de leiding van de Franse rittenkoers.

De derde etappe bestond uit een heuvelachtig parcours met onder meer vijf lokale rondjes van tien kilometer met daarin een klim van de derde categorie. De aankomst lag op het F1-Circuit van Paul Ricard.

Het was even wachten voordat er een juiste kopgroep wegreed uit het peloton, maar na dertig kilometer reden vier renners weg. Later sloten nog vijf renners aan, maar in de kopgroep waren geen Nederlanders aanwezig. De voorsprong van de kopgroep liep op naar de drie minuten, maar met vijftig kilometer te gaan trok Groupama-FDJ de boel in gang in het peloton. De voorsprong liep dan ook snel terug en op de laatste beklimming van de dag, op elf kilometer van de streep, werden de laatste vluchters ingerekend.

Op de laatste beklimming van de Côte du Brûlat had Groupama-FDJ met Thibaut Pinot, David Gaudu en Rudy Molard weer de overhand, maar slaagde er net zoals vrijdag niet in om het uit te spelen. Er kwamen enkele renners in de laatste kilometers aansluiten, waarna Philippe Gilbert de snelste was op het F1-circuit.

Voor de 36-jarige Waal was het zijn eerste seizoenszege en alweer de zevende voor zijn ploeg Deceuninck - Quick-Step, terwijl het seizoen pas ruim één maand bezig is. Gorka Izagirre blijft de leider met twee seconden voorsprong op Pinot.

NHL: Devils van 1-4 naar winst tegen Wild

De ijshockeyers van de New Jersey Devils hebben in de NHL een bijzonder knappe overwinning geboekt. In Saint Paul klopten ze de Minnesota Wild, ondanks een flinke achterstand.

Brad Hunt en Joel Eriksson Ek tekenden in de eerste periode voor 2-0, Marcus Johansson scoorde namens de Devils al na 26 seconden in de tweede periode: 2-1. Minnesota ging lekker door en zeven minuten later stond het dankzij Nick Seeler en Mikael Granlund al 4-1.

Toch gaven de Devils zich niet gewonnen: Will Butcher scoorde laat in de tweede periode, Kyle Palmieri was halverwege de derde periode in de powerplay goed voor 4-3. Minder dan drie minuten voor tijd trok Ben Lovejoy de stand gelijk, waarna Nico Hischer in overtime de winnende goal scoorde: 4-5.

Uitslagen NHL vrijdag
Buffalo Sabres - New York Rangers 2-6
Carolina Hurricanes - Edmonton Oilers 3-1
Minnesota Wild - New Jersey Devils 4-5 OT
Anaheim Ducks - Boston Bruins 0-3

Wild - Devils (Bron: YouTube)

Hoofdrol Lens bij belangrijke overwinning Besiktas

Besiktas heeft vrijdagavond met Jeremain Lens in de basis een moeizame overwinning geboekt in de Süper Lig. Het elftal van trainer Senol Günes wist de zege op bezoek bij het dit seizoen sterk presterende Yeni Malatyaspor pas in het laatste kwart veilig te stellen: 1-2.

Besiktas komt door de overwinning in punten gelijk met Galatasaray, dat tweede staat in Turkije en later dit weekeinde nog uit bij Kasimpasa speelt. Koploper Istanbul Basaksehir heeft voorlopig zes punten meer dan beide grootmachten.

Besiktas werd in Oost-Anatolië in het zadel geholpen door Adem Büyük. De ervaren aanvaller van Malatyaspor plantte op slag van rust zijn noppen op de achillespees van Lens, waarna arbiter Cüneyt Cakir na raadpleging van de videoscheidsrechter (VAR) een rode kaart toonde. Met een man meer wist Besiktas vijf minuten na de onderbreking vervolgens op voorsprong te komen.

Een hoekschop van Caner Erkin werd bij de eerste paal met het hoofd verlengd door Gökhan Gönül, waarna Atiba Hutchinson attent reageerde en met de voet voor de 0-1 tekende. Lens had Besiktas een kwartier na de openingstreffer van Gönül in veilige haven kunnen brengen, maar de Nederlander schoot na voorbereidend werk van Burak Yilmiz van dichtbij op doelman Ertac Özbir.

De misser van Lens, de vrijwel onmiddellijk werd gewisseld ten faveure van Ricardo Quaresma, leek Besiktas duur te komen staan, want uit de tegenaanval die volgde zorgde Ömer Sismanoglu voor de gelijkmaker. Het bezoek uit Istanbul hield het hoofd echter koel en wist de zege in de laatste twintig minuten alsnog veilig te stellen: Adem Ljajic nam na een voorzet van Erkin de winnende treffer voor zijn rekening. Voormalig Ajacied Mitchell Donald speelde de gehele wedstrijd namens de thuisploeg.

Vrouwen Ajax en Twente winnen in kampioensgroep Eredivisie

In de kampioensgroep van de Eredivisie voor vrouwen zijn Ajax en FC Twente prima begonnen. Beide clubs openden de groep van vijf met een zege, PSV komt op 22 februari tijdens de tweede speelronde voor het eerst in actie.

Ajax ging op bezoek bij PEC Zwolle en stond na een half uur al op voorsprong dankzij twee goals van Eshly Bakker. Line Røddik Hansen scoorde nog voor rust de 0-3, Ellen Jansen tekende kort voor tijd voor de 0-4 eindstand.

Twente ontving ADO Den Haag en had het lange tijd niet makkelijk. Na 66 minuten opende Renate Jansen de score voor de thuisploeg, in blessuretijd gooide Joëlle Smits het duel met de 2-0 dan eindelijk in het slot.

In de degradatiegroep begon sc Heerenveen dankzij onder meer twee late goals van Suzanne Admiraal met een 3-0 zege op Excelsior Barendrecht. VV Alkmaar draaide bij Achilles'29 een 1-0 achterstand om naar 1-6 en won uiteindelijk met 2-6.

61-jarige man slaat 69-jarige vrouw het ziekenhuis in

De politie kreeg op zaterdag 16 februari rond 11.30 uur een melding van een zware mishandeling in de Pijnacker Hordijkstraat in Den Haag. Het slachtoffer, een 69-jarige vrouw uit Den Haag, moest met spoed in het ziekenhuis aan haar verwondingen worden behandeld. De man werd in dezelfde straat aangehouden door de politie

Rond 11.30 uur ontstond er in de Pijnacker Hordijkstraat ruzie tussen de verdachte en het slachtoffer. Bij deze ruzie liep de 69-jarige vrouw ernstig letsel op aan haar hoofd. Vermoedelijk is zij met een hard voorwerp op haar hoofd geslagen. Omstanders wisten de verdachte in bedwang te houden tot de politie er was.

De 61-jarige verdachte is aangehouden op verdenking van zware mishandeling en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De recherche heeft een onderzoek naar de toedracht van de zware mishandeling gestart. Hierbij zijn inmiddels meerdere getuigen gehoord.

Acht op acht in Superprestige voor Van der Poel

Zaterdag heeft Mathieu van der Poel opnieuw toegeslagen. De regerend wereldkampioen veldrijden won de Noordzeecross in Middelkerke. Door de zege heeft hij dit seizoen alle acht wedstrijden van de Superprestige gewonnen en evenaart daarmee de prestatie van Sven Nys in het seizoen 2006/2007.

In de openingsfase van de wedstrijd ging Van der Poel onderuit in het mulle zand. De renner van Corendon-Circus herstelde zich snel en in de derde ronde nam hij definitief afscheid van zijn collega's en reed eenvoudig naar zijn 31e zege van het seizoen. Op de tweede plaats finishte Michael Vanthourenhout. De strijd voor de derde plaats ging tussen de ploeggenoten Toon Aerts, Lars van der Haar en Quinten Hermans. Uiteindelijk werd dat duel beslist in het voordeel van Belgisch kampioen Aerts.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Michael Vanthourenhout (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Quinten Hermans (BEL)
6. Kevin Pauwels (BEL)
7. Gianni Vermeersch (BEL)
8. Joris Nieuwenhuis (NED)
9. Jens Adams (BEL)
10. Tom Pidcock (GBR)

Eindklassement Superprestige
1. Mathieu van der Poel (NED) 120 punten
2. Toon Aerts (BEL) 107
3. Lars van der Haar (NED) 86
4. Wout van Aert (BEL) 66
5. Quinten Hermans (BEL) 59
6. Michael Vanthourenhout (BEL) 58
7. Jens Adams (BEL) 53
8. Tom Meeusen (BEL) 52
9. Gianni Vermeersch (BEL) 40
10. Laurens Sweeck (BEL) 38

Van Rouwendaal opent openwaterseizoen met twaalfde plek in Dubai

Openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal is als twaalfde geëindigd op de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen over tien kilometer in Dubai. De olympisch kampioene kwam dertien seconden langzamer binnen dan de Braziliaanse winnares Ana Marcela Cunha.

Van Rouwendaal won vorig jaar in Dubai. Ze lag na 7500 meter nog tweede. "Maar het was wel heel zwaar met die hoge golven en de onderlinge gevechten. Ik lag midden in het strijdgewoel en merkte dat ik op het eind niet veel energie meer overhad. Misschien omdat ik de laatste zes weken op de trainingen meer op techniek heb gewerkt'", vertelde ze.

Van Rouwendaal probeerde in de slotfase tevergeefs om van kop af een eindsprint in te zetten. "Dat geeft me meestal wel zelfvertrouwen en het is me vaak gelukt zo te winnen. Nu zat dat er gewoon niet in. Ik denk dat het toch een goed resultaat is, zo vroeg in het nog lange seizoen."

Ferry Weertman was niet aanwezig in Dubai. Hij besloot zijn titel niet te verdedigen. Weertban verblijft in Oman waar de nationale zwemselectie een trainingskamp heeft belegd. De volgende wedstrijd van de Fina Marathon Swim World Series is op 12 mei in de Seychellen. 

Sánchez opnieuw de beste in Ronde van Murcia

Luis León Sánchez heeft net als vorig jaar de Ronde van Murcia gewonnen. De renner van Astana won de tweede rit voor Alejandro Valverde en daarmee pakte de Murciaan naast de etappewinst ook de eindzege in zijn thuisronde. 

Vlak voor de slotbeklimming van de de Alto Cresta del Gallo op vijftien kilometer kwam alles weer bij elkaar. Op de slotbeklimming van 4,4 kilometer aan 6,5% was Alejandro Valverde de beste. De wereldkampioen had op de top een kleine voorsprong op Luis León Sánchez. 

Valverde leek zijn eerste zege te boeken in de regenboogtrui, maar in de laatste kilometer kwam Sánchez terug bij Valverde. De twee renners uit Murcia mochten gaan uitmaken wie de zege pakte in Murcia en daarin was de renner van Astana duidelijk te sterk voor Valverde. 

Voor de wereldkampioen was het alweer zijn zesde podiumplaats van het seizoen, maar hij wacht nog steeds op zijn eerste zege in zijn wereldkampioentrui. 

Naast de dagzege schreef Sánchez ook het eindklassement op zijn naam. Net zoals vorig jaar was hij de beste voor Valverde. Pello Bilbao, die de eerste rit won, werd derde in het algemeen klassement.

Politie houdt zwalkende Belg aan op de A58

Een 35-jarige man uit Hove (België) is afgelopen nacht door de politie aangehouden nadat hij positief testte op drugsgebruik. Nadat de politie een melding binnenkreeg dat een bestuurder op de A58 nabij Krabbendijke vreemd rijgedrag vertoonde gingen agenten een kijkje nemen. 

Al snel zagen ze een auto rijden die met snelheden tussen de 40 en 110 kilometer per uur twee rijbanen in beslag nam. Hoewel de politie een stopteken gaf en daarbij ook optische en geluidssignalen gaf om de aandacht van de bestuurder te trekken, gaf de man geen enkele sjoege. Uit voorzorg gingen de agenten midden op de weg achter de man rijden zodat het achteropkomende verkeer niet kon passeren. 

Geen zinnig woord
Vlak voor knooppunt De Markiezaten reed de man zijn auto tot aan de assen vast in de berm. Agenten haalden de man uit het voertuig; drijfnat en zichtbaar in de war. Volgens de politie kon de man geen zinnig woord meer uitbrengen. Een speekseltest sloeg positief uit op cocaïne en THC. Vanwege de toestand waar de man in verkeerde werd er een ambulance opgeroepen. 

Eenmaal in het ziekenhuis kwamen er twee zakken met wiet en twee kleine gripzakjes met cocaïne uit zijn zakken tevoorschijn. De drugs werden door de politie in beslag genomen. Na een bloedafname voor een nauwkeurige alchohol- en drugstest is de man aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex voor verhoor. Daar zit hij volgens de politie nog vast. 

Betsema wint laatste Superprestige-wedstrijd van het seizoen

Denise Betsema heeft de Noordzeecross in Middelkerke gewonnen. Door de zege is de veldrijdster van Texel derde geworden in het eindklassement.

“Ik vind het super mooi dat dit een Superprestige-cross is, want die had ik nog niet op mijn lijstje staan”, aldus Betsema. “Aan het begin van het seizoen droomde ik van een zege in deze reeks, dus het is mooi dat ik de afsluitende wedstrijd heb gewonnen.”

Achter Betsema eindigde haar landgenote Ceylin del Carmen Alvarado op de tweede plaats. De laatste podiumplaats was voor de Belgische Loes Sels.

Het eindklassement van de Superprestige is gewonnen door wereldkampioene Sanne Cant.

Uitslag
1. Denise Betsema (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
3. Loes Sels (BEL)
4. Sanne Cant (BEL)
5. Laura Verdonschot (BEL)
6. Eva Lechner (ITA)
7. Yara Kastelijn (NED)
8. Annemarie Worst (NED)
9. Inge Van Der Heijden (NED)
10. Joyce Vanderbeken (BEL)

Eindklassement Superprestige
1. Sanne Cant (BEL) 102 punten
2. Annemarie Worst (NED) 96
3. Denise Betsema (NED) 83
4. Ceylin del Carmen Alvarado (NED) 79
5. Alice Maria Arzuffi (ITA) 73
6. Eva Lechner (ITA) 60
7. Nikki Brammeier (GBR) 50
8. Loes Sels (BEL) 47
9. Maud Kaptheijns (NED) 43
10. Ellen Van Loy (BEL) 37

Eerste weerrecord van 2019 is een feit

Het eerste warmterecord van 2019 is een feit. Om 13:30 uur werd het in De Bilt 12,6 graden. Daarmee is het officieel de warmste 16 februari ooit gemeten. Het oude record stond op 12,5 graden en werd waargenomen in 1998. In het zuidoosten is het vandaag nog warmer. De hoogste temperatuur tot dusver werd gemeten in Maastricht met 14,4 graden. Komende uren zal het nog iets warmer worden.

Het record van 16 februari stond niet heel scherp. Ter vergelijking: de records in De Bilt voor 14 en 15 februari staan op 15,2 en 15,1 graden. Het record voor 17 februari staat zelfs op 16,4 graden, gemeten in 1961. Hoewel het morgen een graad warmer wordt dan vandaag zal dit record niet sneuvelen.

Vorig jaar 14 warmterecords
Het warmterecord van vandaag zal ongetwijfeld niet de laatste zijn van dit jaar. Deze eeuw regent het jaarlijks warmterecords. Vorig jaar werden in De Bilt 14 dag-warmterecords gebroken: 24 januari, 7, 8, 19 en 22 april, 28 en 29 mei, 26 en 27 juli, 12, 13 en 14 oktober, 6 november en 2 december waren de warmste ooit gemeten. Daartegenover stonden drie datum-kouderecords: 28 februari, 17 maart en 23 september.

Eerste weerrecord van 2019 is een feit  (Foto: FOK! )
Eerste weerrecord van 2019 is een feit (Foto: FOK! )

'Icardi staat na bereiken van akkoord voor gevoelige binnenlandse transfer'

Mauro Icardi is al een paar seizoenen lang de sterspeler van Internazionale. Echter, in de afgelopen week zijn er flinke barsten ontstaan in het huwelijk tussen de Argentijn en de club uit Milaan. Inter besloot eerst om de aanvoerdersband af te nemen van de spits, waarna Icardi zou hebben aangegeven niet in actie te willen komen tijdens het Europa League-duel tegen Rapid Wien en de competitiewedstrijd tegen Sampdoria van zondagavond.

Onderliggende oorzaak van dit conflict zouden de moeizaam verlopende contractonderhandelingen zijn tussen de club en het kamp-Icardi, dat wordt vertegenwoordigd door zijn vrouw en zaakwaarnemer Wanda Nara. De 25-jarige Icardi ligt momenteel nog tot medio 2021 vast en Inter hoopt het contract van zijn goalgetter op korte termijn open te kunnen breken.

Een zomers vertrek uit het Giuseppe Meazza lijkt echter steeds waarschijnlijker te worden en volgens journalist Valter De Maggio heeft Icardi zijn keuze al gemaakt. De directeur van Radio Kiss Kiss stelt namelijk dat Icardi voor een overstap naar rivaal Juventus staat: "Ik denk dat Inter weet dat Icardi al een akkoord heeft bereikt met Juventus. Inter is een grote club en Giuseppe Marotta is een goede directeur. Het was een grote beslissing om zijn aanvoerdersband af te nemen en ik houd vol dat Icardi al rond is met Juventus", was hij stellig.

De onrust rondom Icardi begint overigens ook naast het veld zijn uitwerking uit te oefenen. La Gazzetta dello Sport en Sport Mediaset berichten namelijk dat de auto van Nara zaterdagochtend in Milaan is bekogeld met stenen toen zij net de snelweg op wilde gaan. De vrouw van Icardi wordt door de achterban beschouwd als de grote veroorzaker van de ontstane situatie.

Kramer: "Dat zegt misschien wel meer over het IQ van die fans"

Michiel Kramer vertrok afgelopen zomer na in elf jaar tijd voor vijf Nederlandse clubs te hebben gespeeld voor het eerst naar het buitenland. Zijn avontuur bij Maccabi Haifa bleek echter van korte duur en inmiddels is de spits weer terug in de Eredivisie, waar hij bij FC Utrecht speelt. De aanvaller werd in eerste instantie door directeur voetbalzaken Jordy Zuidam omschreven als een 'tijdelijke oplossing', maar zo ervaart hij het zelf voorlopig niet.

"Ik snap Jordy wel, maar ik zie dat niet zo. Ik wil me hier positief laten zien richting de club, mijn familie en mezelf. Puur om weer positief in het nieuws te komen, omdat ik weet dat ik van waarde kan zijn voor heel veel clubs", legt hij uit aan het Algemeen Dagblad. Kramer kwam de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws. De dertigjarige Rotterdammer denkt echter ook dat er een vertekend beeld van hem is ontstaan.

"Bij elke club waar ik gespeeld heb, kun je van de materiaalman tot en met de wasvrouw en iedereen ertussenin vragen hoe ik ben: het antwoord zal niet negatief zijn. Iedereen zal beamen dat ik een goede gozer ben. Maar ik doe er in wedstrijden wel álles aan om te winnen." Een van de incidenten dat veel stof deed opwaaien was de schop in het gezicht van Alexander Büttner, die Kramer vorig seizoen zeven wedstrijden schorsing opleverde en uiteindelijk een voortijdig einde aan zijn dienstverband bij Sparta Rotterdam maakte.

Die overtreding hakte er bij Kramer zelf ook stevig in: "Ik denk wel dat ik daar voor het eerst in mijn carrière zoiets had van: oef, dat was niet best", reageert hij. Het voorval heeft de manier waarop de aanvaller op het veld wel veranderd: "Natuurlijk! Je kunt niet zomaar iemand in het gezicht schoppen, dat weet ik ook. Ik heb het mezelf enorm kwalijk genomen. Kijk, de aard van het beestje zal niet veranderen, maar je kunt als voetballer en mens wel stappen maken."

Het broodje kroket dat Kramer tegen het einde van zijn periode bij Feyenoord in de rust van een wedstrijd at komt ook nog vaak ter sprake. De aanvaller geeft echter aan dat het nooit zijn bedoeling was om het broodje zo demonstratief voor de camera te nuttigen en vindt dat het incident uit zijn verband wordt getrokken: "Het zegt misschien wel meer over het IQ van supporters die alleen maar over dat broodje beginnen. Uiteindelijk zal het minder worden, maar ook als ik gestopt ben zullen ze zeggen: was lekker, hè, dat broodje kroket. Iedereen krijgt maar een platform om van alles te zeggen. Natuurlijk heb je allemaal recht op een mening, maar soms denk ik: waarom zo negatief?"

Hockey Pro League: Mannen van Groot-Brittannië onderuit tegen Australië

Na twee overwinningen hebben de hockeyers van Groot-Brittannië de eerste nederlaag in de Pro League geleden. In Perth was Australië met 2-0 te sterk. Wereldkampioen België gaat aan kop in de stand gevolgd door Australië en Groot-Brittannië.

In het uitverkochte Perth Hockey Stadium waren de Britten in het eerste kwart de bovenliggende partij. Ondanks 67 procent balbezit slaagde de ploeg er niet in een doelpunt te scoren. Dat deden de Kookaburras wel. Na goed werk van Eddie Ockenden tipte Trent Mitton de bal achter doelman Harry Gibson.

Gibson was in het tweede kwart ook kansloos op de inzet van Jacob Anderson. De Australiër die zijn derde treffer in twee duels maakte tikte de rebound na een schot van Jake Whetton binnen. Na rust kreeg Alan Forsyth de grootste kans om de achterstand te verkleinen, maar zijn schot zeilde over de lat. Ook Australië had de mogelijkheid om de score uit te breiden. Echter Tom Wickham verzuimde de bal in het lege doel te tikken.

Ook bij de vrouwen stapten de Britten met een nederlaag van het veld af. De Hockeyroos boekten een 3-0 zege. Hierdoor blijft Groot-Brittannië puntloos en blijft Australië aan kop in de Pro League.

Net als bij de mannen gingen de Britse hockeysters goed van start in het eerste kwart. Er waren goede kansen voor Sarah Robertson en Sarah Evans. Het leverde geen doelpunt op. De strafcorner van Giselle Ansley ging naast.

In de laatste minuut van het eerste kwart viel het doelpunt aan de andere kant. Kalindi Commerford zette Australië op voorsprong. Lily Owsley kreeg vervolgens de beste kans op de gelijkmaker. Ze faalde oog-in-oog met Rachael Lynch.

Brits balverlies leidde de tweede Australische treffer in. Mariah Williams knalde de bal in het dak van het doel. In het vierde kwart maakte Savannah Fitzpatrick een einde aan de aspiraties van Groot-Brittannië.

Ouder 1 en 2 vervangt vader en moeder

Het Franse parlement heeft een motie aangenomen die er toe moet leiden dat in schooladministraties niet meer gesproken wordt over vader en moeder maar over ouder 1 en ouder 2. De maatregel is noodzakelijk om de huidige diversiteit aan genders en geaardheid niet te kwetsen.

Normale Fransen noemen het linkse plan idioot. Tevens ontstond er ophef onder de gendergekkies over wie dan eerste en tweede ouder is. Tevens werd er een probleem gezien als het kind meer dan twee ouders heeft. Ook vaders en moeders die geen genderstoornis hebben nemen aanstoot en voelen zich een nummer in plaats van pa of ma.

Linkse partijen trekken zich van de onrust onder burgers geen zak aan en vinden het een fantastisch idee. Onderwijsminister Jean-Michel Blanquer stelde dat dit soort onzin niet bij wet geregeld hoeft te worden.

1-2'tje Japanse snowboardtieners in halfpipe

In het Canadese Calgary is de World Cup-wedstrijd voor de snowboarders in de halfpipe vrijdagavond afgewerkt. Bij de heren leverde dat een Japans tienerfeestje op: eerste en tweede.

Met 89,00 punten in zijn eerste run ging de winst naar de 17-jarige Yuto Totsuka, die zijn tweede World Cup-zege pakte. De zelfs nog een jaar jongere Ruka Hirano was over drie runs gezien veel constanter dan Totsuka, maar zijn beste score kwam uit op 87,50 punten en dus eindigde hij als tweede. Derek Livingston werd met 85,00 punten voor eigen publiek derde.

Totsuka wint bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de dames ging de winst naar de Spaanse veterane Queralt Castellet, die na twee zeges in 2011 en één in 2018 haar vierde World Cup-winst boekte. Met 90,25 punten bleef de Spaanse Cai Xuetong uit China (88,25) voor, terwijl de Japanse Sena Tomita met 87,75 punten plek drie pakte.

Castellet wint bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Tilburgse Aldi overvallen door twee jonge mannen

Twee jonge mannen hebben vrijdagavond geld buit gemaakt tijdens een overval op een filiaal van Aldi aan het Verdiplein in Tilburg. Er raakte niemand gewond. Rond 20.30 uur bevonden de beide daders zich in de supermarkt. Daar liepen ze van achteruit de winkel naar voren. Eenmaal aangekomen bij de kassa bleek echter dat ze niets wilden afrekenen, maar eisten ze geld uit de kassa.

Na een graai in de kassalade ging het tweetal er te voet vandoor richting wijkcentrum de Ypelaer. Beide daders waren blanke mannen tussen de 18 en 20 jaar oud. Zij waren geheel in het zwart gekleed en hadden hun hoofd bedekt met een capuchon. Beiden hadden ook lichte baardgroei (stoppels), waarvan een blond/rossig.

Kristoff pakt de openingsrit in Tour of Oman

De eerste rit in de Ronde van Oman is gewonnen door de Noor Alexander Kristoff. De 31-jarige renner van UAE-Team Emirates was na een etappe van 139 kilometer de snelste in een massasprint, voor de Fransen Bryan Coquard en Nacer Bouhanni.

De openingsetappe in de Tour of Oman was geschikt voor de sprinters. 139 kilometer aan vlakke tussen Al Sawadi Beach en Suhar Corniche. In de beginfase van de etappe reden er vier man weg uit het peloton en kregen bijna vijf minuten van het peloton.

De ploegen van sprinters André Greipel, Alexander Kristoff en Bryan Coquard hielden de controle in het peloton en in de laatste tien kilometer kwam alles weer bij elkaar. In de sprint die zou volgen bleek Kristoff over de snelste benen te beschikken en voor Bryan Coquard en Nace Bouhanni. Voor de Noor was het alweer zijn negende zege in Oman en is daarmee recordhouder van deze wedstrijd. Kristoff is door zijn zege ook de eerste leider in het algemeen klassement.

Skeletonsters Nikitina en Lölling delen World Cup-zege Lake Placid

Skeletonsters Elena Nikitina en Jacqueline Lölling hebben tijdens de World Cup in het Amerikaanse Lake Placid de zege gedeeld. De Russische en Duitse kwamen na twee runs uit op exact dezelfde tijd.

Nikitina en Lölling zijn de absolute tegenpolen in het skeleton: de Russische is een fenomenale starter, terwijl de 'trage' Lölling juist genadeloos snel is op het onderste deel van de baan. In run één was Nikitina 0,20 seconden sneller dan de Duitse, maar Lölling maakte dat met een ijzersterke tweede run precies goed, ook doordat Nikitina onderin een foutje maakte.

Plek drie ging op 0,51 seconden naar de Amerikaanse Kendall Wesenberg, na een tweede plek in St Moritz twee jaar geleden haar tweede World Cup-podium. Kimberley Bos eindigde als veertiende.

Ronaldo en Dybala waarschuwen Atlético in generale Juventus

Juventus heeft een vlekkeloze generale repetitie achter de rug voor het Champions League-duel van volgende week met Atlético Madrid.

De koploper van de Serie A had vrijdagavond op eigen veld geen kind aan laagvlieger Frosinone: 3-0. Paulo Dybala verzorgde met een schitterend doelpunt het hoogtepunt van de avond, terwijl ook Cristiano Ronaldo wist te scoren. Juventus heeft na 24 speelrondes 66 punten; achtervolger Napoli heeft 52 punten, maar speelt zondag nog wel thuis tegen Torino.

Juventus speelde in zijn vorige thuiswedstrijd na een 3-1 voorsprong tegen Parma met 3-3 gelijk, waardoor het elftal van trainer Massimiliano Allegri tegen Frosinone wat goed te maken had voor eigen publiek. Het begin van de thuisploeg mocht er in elk geval wezen, want Dybala tekende al na zes minuten voetballen voor de openingstreffer. De Argentijnse aanvaller werd op een meter of 25 van het doel aangespeeld door Ronaldo, waarna hij met een fantastische uithaal de bovenhoek wist te vinden: 1-0.

De bezoekers hadden weinig in de melk te brokkelen en moesten toezien Juventus amper een kwartier na de openingstreffer van Dybala ook de 2-0 op het scorebord bracht. Marco Sportiello redde in eerste instantie nog knap op een kopbal van Mario Mandzukic, maar op de inzet van Leonardo Bonucci had de doelman van Frosinone vervolgens geen antwoord. Juventus nam daarna enigszins gas terug, maar gaf in defensief opzicht weinig weg en haalde de rust uiteindelijk zonder kleerscheuren.

Na ruim een uur voetballen wist ook Ronaldo zijn treffer mee te pikken. De Portugese vedette werd in het strafschopgebied van Frosinone vrijgespeeld door Mandzukic, waarna hij met een hard schot de korte hoek vond: 3-0. In het laatste halfuur kon Juventus definitief de krachten sparen richting de kraker van woensdag met Atlético Madrid. Ronaldo werd na zijn treffer onmiddellijk gewisseld door Allegri, die ook Giorgio Chiellini en Sami Khedira nog rust gaf.

Bayern München wint ondanks snelste eigen goal ooit in Bundesliga

Bayern München heeft vrijdagavond een zwaarbevochten overwinning in de Bundesliga geboekt, ondanks een historisch snel eigen doelpunt.

Het team van Niko Kovac, die nog niet over de geblesseerde Arjen Robben kon beschikken, zegevierde met 2-3 tegen FC Augsburg, ondanks het incasseren van het snelste eigen doelpunt ooit in de Bundesliga. Kingsley Coman was met twee treffers en een assist doorslaggevend. Door de overwinning komt Bayern op slechts twee punten van koploper Borussia Dortmund, dat pas komende maandag bij 1. FC Nürnberg speelt.

In een zeer onderhoudende eerste helft kwam zowel Augsburg, dat niet over de geblesseerde Jeffrey Gouweleeuw kon beschikken, als Bayern, dat dinsdag in de Champions League tegen Liverpool speelt, tweemaal tot scoren. De ploeg van Manuel Baum kwam na dertien seconden al aan de leiding: een bal van Philipp Max werd door Leon Goretzka achter Manuel Neuer gewerkt en daarmee maakte hij het snelste eigen doelpunt in de geschiedenis van de Bundesliga: 1-0. Ruim een kwartier later poetste Bayern de achterstand weg. Joshua Kimmich kreeg veel ruimte aan de zijkant en na diens voorzet was Coman net wat sneller dan Jan Moravek: 1-1.

Goretzka werkt de bal al rap in eigen doel (Bron: YouTube)

Bayern had veel balbezit, maar had het tegelijkertijd niet makkelijk met het tactische voetbal van Augsburg, dat in de 23e minuut wederop op voorsprong kwam. Het leer kwam in het strafschopgebied enigszins gelukkig via Michael Gregoritsch bij Ji Dong-won, die vanaf een meter of veertien uithaalde: 2-1. Bayern zocht met man en macht naar de 2-2, had pech dat een kopbal van Robert Lewandowski op de lat eindigde, maar in de extra tijd van de eerste helft sloeg het team van Kovac toch toe. Coman kreeg veel ruimte na voorbereidend werk van Goretzka en mikte het leer tussen de benen van doelman Gregor Kobel.

Een voltreffer van David Alaba in de 53e minuut gaf de doorslag. Na een combinatie met Coman dook de Oostenrijker op links in het strafschopgebied op en eindigde zijn schot in de rechterhoek: 2-3. Het duel kon daarna nog alle kanten op, maar vooral omdat Bayern de kansen niet afmaakte. Lewandowski, Goretzka en Coman hadden het vizier niet op scherp staan, waardoor Augsburg tot aan de laatste seconden de hoop had om nog tot 3-3 terug te komen. Domper op de zege was voor Bayern het uitvallen van Coman, vlak voor tijd. Bayern stond daardoor met tien man op het veld, daar Kovac al driemaal gewisseld had.

'Politie op bestelling'

De Facebook- en Instagramvolgers van de politie in Etten-Leur mochten de afgelopen periode aangeven waar zij vonden dat de politie aandacht aan moest besteden. Dat leidde donderdag 14 februari tot acties op 12 verschillende locaties in die stad.

Onder de noemer 'Rent a Cop' werd zodoende onder andere gecontroleerd op de grote stroom scholieren die zich door het verkeer verplaatst, het rijden door rood licht op verschillende locaties en op snelheid op enkele plaatsen die door de aanvragers letterlijk als 'racebaan' werden bestempeld.

Ook is er rond enkele scholen gecontroleerd op parkeergedrag en is er toezicht gehouden op het negeren van de rode lampen bij de spoorwegovergangen. Daarbij is meerdere keren bekeurd. Zo is de hoogst gemeten snelheid 84 km/u waar je 50 mag, zijn er onder andere vier scholieren bekeurd voor het negeren van het rode licht (en geluidssignalen overweg) bij de spoorwegovergang en zijn er meerdere boetes gegeven aan automobilisten en fietsers die het rode verkeerslicht negeerden.

Tijdens de controle werd samengewerkt met Handhavers van de Gemeente Etten-Leur, die op dat moment ook nog eens gefilmd werden voor een nieuw seizoen van het SBS 6televisieprogramma ‘De Handhavers’ (uitzending vanaf 24 februari).

Rentree Van Vleuten eerder dan gedacht; ze start in 'De Omloop'

Annemiek van Vleuten maakt eerder dan verwacht haar rentree in een wielerwedstrijd. De 36-jarige renster van Mitchelton-Scott zal op 2 maart aan de start staan van Omloop Het Nieuwsblad, de eerste wedstrijd van het klassieke wielerseizoen.

"Of ik dit had kunnen dromen? Nee. Het herstel gaat heel goed", zegt Van Vleuten tegen de NOS, vanaf haar trainingskamp op Tenerife. Het gaat daar nog niet om de zege. "Ik rijd daar wel als een ondersteunende renner. Ik denk dat ik best al wel diep in de finale mee kan komen om mijn ploeg te ondersteunen."

De verwachting was dat ze vanwege haar knieblessure, die ze opliep tijdens de wegwedstrijd op het WK, een half jaar aan de kant zou staan. Maar ze keert een maand eerder dan verwacht alweer terug in het peloton. Een week later zal Van Vleuten ook starten in de Strade Bianche. In april hoopt ze in vorm te zijn tijdens de Ardennen-klassiekers. Iets waar ze eigenlijk al geen rekening meer mee hield. "Mijn trainer, Louis Delahaije, zei gelijk na mijn blessure: die Ardennenklassiekers geven we nog niet op. Eerst dacht ik: dat gaat 'm sowieso niet worden."

Het herstel gaat sneller dan verwacht. Wat hielp was een lang trainingskamp met de mannenploeg van Mitchelton-Scott. Ze ging onder meer de bergen in met de broers Simon en Adam Yates. In negen dagen tijd moest het gezelschap 1.800 kilometer wegtrappen, waarbij ze ook nog eens dertigduizend hoogtemeters te verstrouwen kreeg.

De knie gaf geen reactie. "Ze klommen allemaal iets sneller dan ik. Dat is natuurlijk normaal. Ik denk niet dat het realistisch is voor mij, zelfs in normale doen, om ze bergop te volgen. Maar omdat ik nog herstellende was, was het nog een stukje zwaarder. Maar ik genoot er wel van. Het was een geweldige ervaring. En het beste eraan was dat mijn knie geen reactie gaf", besluit Van Vleuten.

Poolse schansspringers oppermachtig in Willingen

De Poolse schansspringers hebben tijdens de World Cup in het Duitse Willingen met grote overmacht de landenwedstrijd gewonnen. Piotr Zyla, Jakub Wolny, Dawid Kubacki en Kamil Stoch waren drie klassen beter dan de rest.

Na de eerste ronde stonden de Polen al dik voorop, ondanks een compleet mislukte sprong van Kubacki. Hij deed het in de finaleronde veel beter en daarmee was alle hoop voor de rest gelijk verdwenen: Polen eindigde met maar liefst 79 punten voorsprong op de Duitsers.

Het thuisland had het in de eerste ronde moeilijk, vooral Markus Eisenbichler en Stephan Leyhe lieten een enorme bak punten liggen. In de tweede ronde ging het beter en konden ze de niet-Poolse concurrentie passeren. De strijd om de derde plek was wel spannend en ging naar Slovenië, vlak voor Noorwegen en Japan.

Khadija Arib schrijft thematekst herdenkingen 4 en 5 mei

Het National Comité 4 en 5 mei heeft de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, gevraagd dit jaar de thematekst te schrijven. In haar tekst stelt Arib dat we onze democratie moeten liefhebben en onderhouden. “Een democratie kan ook in vredestijd gevaar lopen."

Aan de hand van deze tekst wordt bij de komende herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei stilgestaan bij de waarde van onze democratische rechtsstaat.

"Als mensen, heel geleidelijk, een muur optrekken tussen groepen in de samenleving en wij dat gewoon gaan vinden”, schrijft Arib. Ze haalt Madeleine Albright aan, die in haar boek Facism: A Warning zegt dat democratie veel meer is dan een systeem. Ze noemt het een manier van leven, een permanent gesprek.

Democratie, een opdracht
Volgens Arib maakt dat van onze democratie niet zozeer een gegeven, als wel een opdracht. “Onze democratie komt met een verantwoordelijkheid. Door vanuit de vrijheid van nu terug te kijken naar de onvrijheid van toen, zien we scherper dan ooit dat een democratie niet alleen geeft maar ook vraagt, namelijk om mee te doen. Natuurlijk door gebruik te maken van je stemrecht, maar ook door te debatteren, meningen uit te wisselen, naar elkaar te luisteren, kritisch te oordelen en compromissen te sluiten. Door de stem van de minderheid, hoe afwijkend ook, te erkennen. En door in staat te blijven in de schoenen van de ander te gaan staan.”

Honderd jaar kiesrecht
De herdenkingen op 4 en 5 mei staan komend jaar in het teken van In vrijheid kiezen. Met dit thema sluit het National Comité 4 en 5 mei aan bij de viering van honderd jaar algemeen kiesrecht.

De volledige tekst van Khadija Arib kun je hier vinden (PDF-bestand). 

Welke FOK!ker is zijn zolderkamer kwijt?

In Vlaardingen is gisteren een heikraan omgevallen. Spijtig genoeg viel hij de verkeerde kant op waardoor de kraan dwars door een zolderkamer heen viel. Gelukkig was er niemand thuis en vielen er dus geen gewonden.

Het gaslek dat hierdoor ontstond was snel verholpen, het grootste probleem was de zonnepanelen stroomloos te krijgen aldus de brandweer. De woning was net een jaar geleden opgeleverd volgens de NOS. 

IOC positief over gezamenlijk olympisch bid Noord- en Zuid-Korea

Het Internationaal Olympisch Comité is positief over nieuwe plannen wat betreft het organiseren van de Olympische Zomerspelen van 2032. Niemand minder dan Noord- en Zuid-Korea hebben aangegeven gezamenlijk een poging te willen doen om het evenement binnen te halen.

Volgens IOC-president Thomas Bach wil het IOC de Korea's assisteren bij het ontwikkelen van het plan. De Duitser geeft aan dat hij sport altijd zal zien als een manier om bruggen te slaan. De Noord-Koreaanse sportminister Kim Il-guk is ook enthousiast: "Ik ben zeer ontroerd en enthousiast over de plannen om samen te werken met Zuid-Korea."

Het nationaal olympisch comité van Zuid-Korea liet eerder in de week al weten dat het Seoul graag als gaststad voor 2032 ziet, in samenwerking met de Noord-Koreanen dus. In 1988 werden de Spelen ook al in Seoul gehouden, maar destijds werden ze geboycot door het noorden. De relatie stond er toen sowieso niet best voor: nog geen jaar eerder haalde Noord-Korea een vliegtuig met vooral Zuid-Koreaanse passagiers neer.

Minister Schouten in gesprek over duurzame voedselproductie

Op 18 februari brengt vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten een bezoek aan Ede waar zij in gesprek gaat met agrarisch ondernemers over kansen in de regio op het gebied van duurzame voedselproductie. Het bezoek aan Ede is onderdeel van de regiotour waarin minister Schouten verschillende regio’s bezoekt waarmee een Regio Deal wordt gesloten. Het kabinet heeft 950 miljoen uitgetrokken voor de versterking van de regio.

In Lunteren gaat minister Schouten in gesprek over duurzame voedselproductie en het vraagstuk hoe gezond voedsel voor iedereen beschikbaar en betaalbaar kan zijn. Tijdens een rondleiding op een vooruitstrevend agrarisch bedrijf wordt toegelicht hoe deze ondernemer werkt aan fijnstof- en ammoniakproblematiek, dierenwelzijn en mestverwerking en daar een goed verdienmodel voor heeft gevonden.

Minister Schouten: “In deze regio is, door de aanwezigheid van twee universiteiten, veel kennis beschikbaar. Er wordt dan ook hard gewerkt aan innovaties rondom voeding en gezondheid. Daarbij wordt zowel naar de consument als naar de ondernemer gekeken: wanneer wordt het aantrekkelijk voor een bedrijf om aan de slag te gaan met duurzame voedselproductie? Maar ook: hoe zorg je dat gezond eten aantrekkelijk en betaalbaar is, zodat consumenten het ook daadwerkelijk gaan eten? Maandag ga ik hier verder over in gesprek.”

In de regio FoodValley staat de transitie naar duurzaam en gezond voedsel, in een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving voor mens en dier, centraal. De duurzame productie van voedsel speelt hierin een belangrijke rol. Daarbij is het belangrijk dat voedselproducenten een normale boterham kunnen blijven verdienen. Deze en andere opgaven worden door verschillende organisaties opgepakt: provincie Gelderland, provincie Utrecht, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht, LTO Noord, VNO-NCW Midden en Regio Foodvalley. Het kabinet reserveert € 20 miljoen uit de zogenoemde regio envelop om samen met de regio aan de slag te gaan met deze opgaven.

Regio Deals
In Nederland zijn er meerdere regio’s met allemaal hun eigen kenmerken en kwaliteiten, maar ook hun eigen opgaven. De kwaliteit van leven in een regio hangt samen met veel verschillende factoren. Om er goed te kunnen wonen zijn thema’s als zorg, onderwijs en veiligheid belangrijk, maar ook ondernemerschap en het kunnen genieten van natuur en landschappen.

Dit kabinet kiest ervoor om samen met de regio de opgaven die daar spelen aan te pakken in de vorm van Regio Deals. Het kabinet trekt hier in totaal bijna 1 miljard euro uit. En daarbij in te zetten op de kracht die in regio’s aanwezig is. Vorig jaar zijn uit 88 ingediende aanvragen 12 voorstellen geaccepteerd. Deze worden dit voorjaar verder uitgewerkt tot een deal.

Lezersvraag: 'Welke ochtendshow moet ik luisteren?'

User Vaginabeheerder luisterde altijd met veel plezier naar de ochtendshow van Edwin Evers op radio 538. Nu Edwin ermee gestopt is, zoekt hij een goede vervanging en roept hierbij jullie hulp in! Wat is de beste vervanging voor zijn ter ziele gegane favoriete ochtendshow?! Brand maar los! 

Jouw vraag op deze plaats? Dat kan! Mail je vraag naar vraaghet@fok.nl en wie weet krijg jij volgende week antwoord op je vraag! De redactie behoudt zich het recht voor om obscure en obscene vragen uit te sluiten van deelname.  

Voor Vaginabeheerder: als kleine troost, hieronder het jaaroverzicht van Evers Staat Op. 

Dinsdag staat er een supermaan aan de hemel

Wie dinsdagavond naar de maan kijkt kan iets bijzonders zien. Het is dan namelijk supermaan en daardoor lijkt de volle maan veel groter dan normaal. Ook is het maanlicht feller dan bij een gebruikelijke volle maan. De supermaan lijkt het grootst aan het begin van de avond, wanneer de zon net onder is. Er is een redelijke kans dat de maan te zien is, want er zijn opklaringen en wolkenvelden.

De supermaan lijkt 5% groter dan een gemiddelde volle maan. Bovendien is de maan dinsdag 11% feller dan normaal. De maan lijkt groter en feller dan normaal, omdat het hemellichaam dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan. De afstand tussen de maan en de aarde verandert gedurende het jaar. Dat komt doordat de maan geen cirkelvormige, maar een elliptische baan om de aarde heeft.

Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 km. Dat staat gelijk aan 320 ritten met de auto van Utrecht naar de zuidkust van Frankrijk. Bij een supermaan staat de maan ongeveer 357.000 km van ons vandaag. Dat scheelt ongeveer 27.000 km, oftewel 23 keer een tripje naar Montpellier.

Waar en wanneer moet ik kijken?
De maan komt om 17:48 uur in het oosten op. Op dat moment is het nog licht, dus voor het mooiste zicht op de maan kun je beter kijken als het donker is. Zonsondergang is om 18:00 uur en het is geheel donker vanaf 19:53 uur.

In de eerste helft van de avond staat de maan laag aan de horizon en juist dan lijkt de maan het grootst. Naarmate de maan hoger aan de sterrenhemel komt, wordt haar gestalte kleiner voor het oog. Om 0:18 uur bereikt de maan haar hoogste punt en lijkt de supermaan helemaal niet zo groot meer. Je kunt dus het beste in de eerste helft van de avond kijken en je blik naar het oosten richten.

Optische illusie
Dat de maan juist bij opkomst groter lijkt, komt door een optische illusie. Wanneer de maan laag aan de horizon staat, schijnt de maan door de bomen, tussen gebouwen en andere objecten door. Onze hersenen willen het beeld van de maan vergelijken met al die andere voorwerpen. In werkelijkheid staat de maan veel verder weg, waardoor onze hersenen de maan extra groot laten lijken. Ditzelfde effect zien we bij zonsopkomst en zonsondergang.

Werkt het weer mee?
Waarschijnlijk is de maan dinsdag goed te zien. ’s Avonds is er een mix van opklaringen en wolkenvelden. Het blijft droog en met een temperatuur van circa 7 graden is het vrij zacht. Je kunt dus prima even naar buiten stappen om de maan te bewonderen.

Dinsdag staat er een supermaan aan de hemel (Foto ter illustratie: Pxhere)
Dinsdag staat er een supermaan aan de hemel (Foto ter illustratie: Pxhere)

Caldas over de hysterie en magie van die Pro League-achtbaan

Het is alsof de Pro League behekst is. Alsof elke wedstrijd een wedstrijd moet zijn, waarin de spelers in de achtbaan stappen, de gordels omdoen en dan van hoogtepunt naar dieptepunt worden geslingerd, waarbij hun emoties het liefst even over de kop worden gegooid. Het gebeurde ook in Valencia, waar een sterk Oranje een 0-3 voorsprong naar huis had moeten hockeyen. Maar dit is de Pro League, hè.

‘Oops, I did it again. I played with your heart’, zijn de eerste woorden van het succesvolle niemendalletje van zangeres Britney Spears uit 2000. Het zou het lijflied van de Pro League kunnen zijn. Deze keer waren de woorden weer het recept van de Spanjaarden, die met hun allereerste Pro League-wedstrijd ooit, tegen wereldkampioen België, flink de toon zetten in deze nieuwe competitie. Met nog tien seconden en een 1-2 achterstand, scoorden de Spanjaarden 2-2, waarna de shoot-outs voor Spanje waren. België wist er geen een te maken.

Fast forward naar een maand later: het Nederlands elftal staat met 0-3 voor in Valencia. Juist de teruggekeerde Jelle Galema wordt hevig geknuffeld door zijn teamgenoten, omdat hij bij zijn comeback na twee jaar meteen schitterend weet te scoren. Nog zestien minuten te spelen. Wedstrijd in de tas, als handbagage mee naar Nederland.

Maar dit is de Pro League. En in de Pro League gelden andere wetten. Want een 3-0 voorsprong zegt niets in deze competitie. Die 0-3 marge had Oranje tegen Nieuw-Zeeland ook, maar toen werd het nog 3-3 en wist Thierry Brinkman gelukkig nog 3-4 te maken. Spanje kon een 4-1 voorsprong niet verzilveren in eigen huis, en zag Engeland met 5-6 winnen. Australië stond in Melbourne 5-2 voor, maar zag Oranje terugkomen tot 5-5, waarna de shoot-out uiteraard beter werden genomen door de Nederlanders. Een beter recept voor een Pro League-overwinning lijkt het om maar snel op een dikke achterstand te komen. Het liefst met een marge van drie doelpunten.

Alles lijkt goed te gaan voor Oranje
Valencia, vrijdagochtend 15 februari: 0-3 voor een heel sterk Nederland. Oranje heeft Spanje vanaf het begin bij de strot gepakt, en nooit losgelaten. Nog zestien minuten te spelen. Oranje domineert en controleert. Arjen Lodewijks en keeper Maurits Visser debuteren, Joep de Mol speelt zijn 50ste interland, Thierry Brinkman scoorde zijn zevende goal in zijn tiende interland. Alleen het zonnetje schijnt niet in Valencia.

Bondscoach Max Caldas over die fase: "Driekwart van de wedstrijd hebben wij het heel goed gedaan. Wij zijn dan stukken beter dan Spanje, en dat met twee debutanten en verschillende samenstellingen van onze teams. Hoe we dat doen? Wij delen onze plannen duidelijk met de spelers en zorgen dat de spelers doen waar ze echt goed in zijn. Wij zeiden van tevoren: als je in staat bent om inhoudelijk die wedstrijd van de Spanjaarden te winnen, dan komt er geen emotie aan te pas. Ook hadden we het donderdagavond over het publiek: als bijna iedereen tegen je is, kan dat je juist extra energie geven. En dat gebeurde."

Van 0-3 naar 3-3
Een matig Spanje komt dankzij een intikkertje op 1-3. Albert Beltran van Rotterdam scoort daarna met een schitterende tip-in de 2-3. Niet volledig volgens de verhoudingen, maar Oranje is dan ook niet meer de makkelijk naar elkaar passende ploeg die met volle druk Spanje volledig in de tang heeft. Tien minuten te spelen en het Pro League-gevoel begint onder de huid te kruipen. Dit zou weleens heel raar kunnen eindigen. Toch houdt Oranje de Pro League-spoken nog lang buiten de cirkel. In plaats van harde ballen naar elkaar te spelen, volgt er af en toe een hoge bal en lijkt Nederland de 2-3 ‘uit te kunnen hockeyen’.

Caldas: "Toen het 1-3 stond hadden we een strafcorner kunnen creëren. Na driekwart wedstrijd spelen wij niet meer volhardend. Het werd trager. Stroperig. We kiezen te vaak voor een [hoge] fiftyfifty bal. Vergeet niet: Drie minuten voor tijd hebben wij zelf de bal. Twee minuten voor tijd. En een minuut voor tijd. Maar we zijn niet killing genoeg."

Iets minder dan twintig seconden op de klok, als de briljante Spaanse spriet Xavi Lleonart te makkelijk een strafcorner kan forceren. Hij wordt uitbundig gefêteerd door zijn teamgenoten. De Spanjaarden ruiken bloed. Vier seconden op het scorebord. De koppies staan gespannen, de ogen van uitloper Sander Baart en zijn teamgenoten in het Nederlandse doel zijn gefocust op de bal op de achterlijn, die naar de kop van de cirkel wordt gepusht.

De drie strafcorners in de laatste seconde
Baart loopt de eerste heel goed uit, maar maakt daarbij wel shoot. De tweede strafcorner is chaotisch en eindigt met een Nederlandse stick die de bal over de achterlijn werkt. Wedstrijd gespeeld, lijkt het. De scheidsrechters denken er anders over. De twee armen wijzen weer richting de goal. Een derde strafcorner wordt niet helemaal goed aangegeven, maar de inzet rolt miraculeus via de stick van Marc Serrahima vrij langzaam in het doel, terwijl de klok al op 00:00 staat. Is Nederland er toch ingetuind. Bij het nemen van de shoot-outs staat Oranje mentaal al met 10-0 achter, door de teleurstelling van die laatste rare momenten. Alleen Jorrit Croon scoort. Vier seconden was Oranje verwijderd van drie punten, maar één schamel puntje is het enige dat het team mee mag nemen uit Valencia.

Caldas: "De scheidsrechters floten voor nog een corner omdat wij de bal expres over de achterlijn zouden hebben gespeeld. Dat is schandalig. Het was daarvoor ook al bolle kant van Spanje. Maar het is uiteindelijk onze eigen schuld. Bij 0-3 zeiden we tegen elkaar dat we moesten volharden in ons eigen spel, om de wedstrijd echt te killen. Nu is het menselijk dat het laatste, teleurstellende gevoel, blijft hangen. Maar ik heb wel na de wedstrijd gezegd: deze wedstrijd gooien we figuurlijk meteen in de tas. En dan gaan we weer denken aan Argentinië, waar we maandag heengaan."

‘In bijna alle potten hangt er een comeback in de lucht’
Hallo Pro League, wat doen jullie toch elke keer met die wedstrijden? Het lijkt wel alsof elke Pro League-wedstrijd behekst is. Er is altijd spanning, altijd sensatie, bijna elke wedstrijd is een thriller. Ook Caldas kon ondanks de teleurstelling na de wedstrijd tegen Spanje nog reflecteren op het fenomeen Pro League. Een competitie die megalomaan is opgezet, maar vooralsnog uitblinkt in genot. "Wij hebben gisteren nog met elkaar gepraat waarom het altijd zo gaat in de Pro League. Het is bizar. In bijna alle potten hangt er een comeback in de lucht. Elk team staat er om aan te vallen. Wij weten tot nu toe dat wij van onze eigen kant veel scoren, maar ook veel weggeven. Driekwart waren we beter. Maar we hebben toch te vroeg gejuicht."

Dit is waarom we sport kijken
Conclusie voor Nederland, na weer een thriller van een Pro League-wedstrijd: Oranje twaalf keer gescoord. Elf goals tegen. Twee keer een 3-0 voorsprong verspeeld en twee duels met shoot-outs. Saai kun je het niet noemen, die Pro League. We kunnen rustig concluderen dat deze nieuwe competitie het hockey een prettige opkikker heeft gegeven. Een stukje magie van die achtbaan die elke Pro League-wedstrijd tot nu toe oplevert, moet gezocht worden in het publiek. Vrijdag waren het de krijsende kinderen die voor herrie zorgden. Van het soort onmogelijke geluid dat zó snerpend hoog was, zowel in toonhoogte als in decibellen, dat het alleen uit kinderkelen tevoorschijn kan worden getoverd. In eerste instantie leek dat enthousiasme van die Spaanse kinderen het eigen team te verlammen, maar toen de comeback eenmaal was ingezet, krijsten de kinderen zich helemaal schor. Zo gaat het in elk land. Als het eerste stapje van de comeback eenmaal is ingezet, lijkt het publiek het thuisland naar de zege te tillen.

Seksjuf vreest bajes: 'bang dat ze me verscheuren'

De  27-jarige voormalig docente Brittany Zamora uit Arizona die vorig jaar een 13-jarige leerling oraal bevredigde en seks met hem had, onder meer in haar auto en in het klaslokaal, is bang voor de bajes. Dat blijkt uit het gesprek tijdens het verhoor dat agenten, getooid met bodycams, haar afnamen. Zo wordt duidelijk dat ze zich zorgen maakt  om haar veiligheid achter de tralies: ik ben 'klein, ze zullen me verscheuren'.

De video bevat ook gesprekken met de ouders van de jongen, die van mening zijn dat hun zoon zijn onschuld verloor tijdens de ontmoetingen met Zamora die plaatsvonden tussen februari en maart. Zamora en de tiener wisselden ook naaktfoto's uit. "Zijn jeugd is weg," vertelde de vader van de jongen aan de politie. "Hij is 13." De moeder van de jongen vertelde de politie ook dat haar man hun zoon botweg vroeg of hij seks had gehad met Zamora, waardoor hij hun ergste angsten bevestigde. "Hij zei: 'Ja,'" zo vertelt de moeder van de jongen. 

De partner van Brittany steunt zijn vrouw door dik en dun: "Brittany is volwassen. Zij is de beste, beste persoon die ik ooit heb gekend." De ouders van Brittany vragen om genade voor hun dochter. Zij zijn van mening dat 'de leeftijd van de jongen niet veel waarde mag hebben'. Zamora moet in mei voor de rechtbank verschijnen. 

Negen maanden cel voor man die BOA's mishandelde

Een 37-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden omdat hij in mei vorig jaar twee BOA's heeft mishandeld in Amsterdam.

De man heeft op 7 mei vorig jaar twee buitengewoon opsporingsambtenaren meerdere malen met zijn vuist geslagen. Ook probeerde hij een van de BOA's te wurgen en tegen een muur te duwen.

De man viel de BOA's aan omdat zij zijn broer staande hielden. De dader moet ook een schadevergoeding van 1300 euro betalen.

GroenLinks wil Amsterdamse sekswerkers achter gesloten deuren

GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting denkt dat er nagedacht moet worden om voor sekswerkers die werken via internet een veilige plek te creëren in de stad. "Misschien is dat wel een bordeel met alleen een voordeur, misschien is dat wel een hotel-achtig gebouw", zegt Ernsting in het AT5-programma Park Politiek.

Bijna de helft van de Amsterdammers vindt het niet meer van deze tijd dat er vrouwen achter de ramen staan, zo bleek uit onderzoek van OIS in opdracht van AT5 en Het Parool. De afgelopen weken onderzocht AT5 de toekomst van de Wallen. In die serie zei burgemeester Halsema dat de huidige situatie rondom de prostitutie niet meer houdbaar is: "Het etaleren van kwetsbare vrouwen is niet acceptabel."

GroenLinks, de grootste partij in de stad, denkt niet dat het sluiten van de ramen op de Wallen de oplossing is. GroenLinks-raadslid Ernsting: "Burgemeester Halsema zegt het goed: het etaleren van kwetsbare vrouwen moeten we niet willen. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar er zijn ook vrouwen die kiezen voor het werk en wel achter een raam willen werken. En wie zijn wij dan om dat te willen verbieden."

Ramen wel of niet sluiten?
ChristenUnie-raadslid Don Ceder vindt dat de uitwassen op de Wallen reden zijn om juist wél in te grijpen. "Ik kan me niet voorstellen dat wij dat in Amsterdam acceptabel vinden en daarom vind ik dat we ze moeten sluiten." Marianne Poot van de VVD vreest dat je de problemen daarmee niet oplost: "Pas op dat je het niet in de criminaliteit drukt, want ik denk dat je dan nog veel verder van huis bent en dat doe je denk ik als je als je alle ramen wilt sluiten."

Diensten via internet
Ernsting wil dat er ook aandacht komt voor sekswerkers die hun diensten aanbieden via internet. Iets wat nu niet onder het vergunningstelsel valt. Daar zou een veilige plek voor gecreëerd kunnen worden. "Ooit was er een verbod op een zogenaamd prostitutiehotel omdat dat toentertijd gevoelig werd geacht voor misbruik en dwang. Ik denk dat de tijden veranderd zijn en dat, als je dat anders organiseert, vooral met de kennis van de sekswerkers zelf, je dat nu wel kan doen. En dat het internet ook gewoon de hele sector heeft veranderd."

Toezicht
Hij denkt dan bijvoorbeeld aan een speciaal daarvoor bestemd gebouw: "Misschien een gebouw waar ook toezicht is, dus waar een conciërge is of iemand die er verstand van heeft, waar een alarmknop is in een kamer wanneer er iets mis dreigt te gaan. Aan al dat soort dingen moet je denken natuurlijk."

"Dat hoeft niet gelijk vanaf de straat zichtbaar te zijn, misschien is dat wel een bordeel met alleen een voordeur, misschien is dat wel een hotel-achtig gebouw." Hij wil vooral het gesprek aangaan met de mensen in de branche zelf. "Je moet goed luisteren naar wat sekswerkers zelf willen."

Burgemeester Halsema heeft toegezegd voor de zomer te komen met een visie op prostitutie en de toekomst van de Wallen.

FOK! Wat een weer: Zorgelijk?

Hallo!  

Ja, gisteren was natuurlijk een dag om door een ringetje te halen. Daar hoef ik weinig aan toe te voegen. Ik vind het persoonlijk heerlijk zo, ik rekende al op de eerste onweersbui. . Maar alle gekheid, zoals alle kaarten er nu bij liggen is dat toch wel een patroon wat we vorig jaar ook al zagen. Aanhoudende hogedruk met (veel) te warme temperaturen voor de tijd van het jaar. Vinden jullie dit weer fijn? Willen jullie liever normaal, of gewoon nog winterweer. Laat het weten in de comments!  

Vandaag kunnen er wel wat wolkenvelden voorkomen in het westen en noorden, maar voor de rest is het weer zonnig en droog. Het wordt wel ietsje 'frisser' dan vrijdag, maar alsnog zit je met met maxima van 8 graden op de Wadden en 14 in Limburg, maar ik denk dat daar nog wel een graadje bijkomt. Er staat weinig wind.

Zondag opnieuw zonnig en weer een graadje warmer.

Op dinsdag en woensdag komt er meer bewolking, koelt het wat af, en kan er een buitje vallen. Daarna komt de hogedruk weer in volle sterkte terug en loopt ook het kwik dus weer op.

Fijn weekend!  

Een bos met de zon erbij (Foto: DJMO)
Fantastisch weer om in het nog kale bos te wandelen. Lente?  (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Akkoord over 24-uursopvang ongedocumenteerden Amsterdam

Wethouder Rutger Groot Wassink en staatssecretaris Mark Harbers zijn het eens geworden over de 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat meldt AT5. 

Het Rijk betaalt daardoor mee aan de opvang, die officieel omschreven wordt als Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). De onderhandelingen liepen al sinds november vorig jaar. Afgesproken is om 360 ongedocumenteerden in die opvang onder te brengen.

Groot Wassink wil in totaal 500 uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen. Voor de opvang van de overige 140 ongedocumenteerden betaalt alleen de stad.

De wethouder spreekt van een 'belangrijke doorbraak'. 'Ongedocumenteerden leven meestal in de marge met weinig tot geen zicht op verbetering van hun situatie. Uit onderzoek blijkt dat een stabiele leefomgeving, begeleiding en activering essentiële onderdelen zijn voor het vinden van een duurzame oplossing, legaal verblijf, terugkeer naar het land van herkomst of een derde land.'

Waar alle 500 ongedocumenteerden worden opgevangen is nog niet duidelijk. Groot Wassink is nog op zoek naar kleinschalige locaties van 50 tot 80 personen. Hij wil die plekken voor juli hebben gevonden. Als dat niet lukt wordt er mogelijk gestart met een aantal grotere locaties.

Drugs met track and trace verzenden is niet heel slim

Bij een supermarkt in Utrecht werden eind januari drie pakketten ingeleverd. Het viel de medewerker op dat de verzender een dure ‘track-and-trace’-service wilde, terwijl de inhoud van het pakket dit helemaal niet waard was. De supermarkt schakelde de politie in en wat bleek? De pakketten waren gevuld met drugs. Afgelopen week werden op dezelfde manier pakketten aangeboden en zondagavond 10 februari konden twee verdachten worden aangehouden.

Supermarkten verzenden jaarlijks veel postpakketten naar alle uithoeken van de wereld. Bij het aannemen van de postpakketten is het lastig om te doorzien wat er daadwerkelijk in zit. Toen er wederom pakketten werden aangeboden hebben de medewerkers direct de politie gebeld. Bij aankomst van de politieagenten waren de verdachten nog in de supermarkt en konden direct worden aangehouden.

De drugspakketten waar zich MDMA, cocaïne en amfetamine in bevonden werden in beslag genomen. Inmiddels heeft de rechter commissaris besloten de een van de verdachten, een 22-jarige man uit Utrecht, langer vast blijft zitten. De andere aangehouden verdachte, een man van 21 jaar uit Vleuten, werd geschorst. Hij is dus vrijgelaten, maar blijft wel verdachte in het onderzoek naar deze drugspakketten.

Drugs verzekerd verzenden is niet heel slim (Stockfoto politie)
Drugs met track and trace verzenden is niet heel slim (Stockfoto politie)

Grapperhaus: 'Legalisering xtc is geen oplossing'

Een kentering is nodig in de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit. De productie, handel en doorvoer van synthetische drugs, cocaïne, heroïne en hennep hebben een onaanvaardbaar grote impact op de samenleving, aldus de rijksoverheid. De enorme hoeveelheid crimineel geld en witwaspraktijken dreigen de legale economie en de integriteit van de samenleving te corrumperen.

Het snel te verdienen ‘drugsgeld’ oefent ook een gevaarlijke en ongewenste aantrekkingskracht uit op kwetsbare jongeren. In een reactie aan de Tweede Kamer op het rapport ‘Waar een klein land groot in kan zijn’ van onder andere professor Tops pleit minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid voor een krachtiger en meer consequente aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit.

"Legalisering van xtc, zoals door sommigen bepleit, is geen oplossing en zorgt voor verwarring in de samenleving over wat we nu precies voorstaan als overheid. Onze misdaadbestrijders moeten weten waar ze aan toe zijn. Het gaat de georganiseerde misdaad om geld en dat verdienen ze vooral met de verkoop van drugs. Dat fenomeen moeten we op alle fronten bestrijden. We mogen het niet zover laten komen dat de drugslabs, drugsafvaldumpingen, bedreigingen en afrekeningen in onze wijken en buurten het nieuwe normaal worden’’, aldus minister Grapperhaus

Op landelijk, regionaal en lokaal niveau zijn met de partners in het Strategisch Beraad Ondermijning (SBO), zoals de politie, het Openbaar Ministerie (OM), de FIOD, Belastingdienst, Douane en NVWA, actielijnen uitgezet om een begin te maken met de kentering. Hierbij gaat het om versterking van de opsporing, beter zicht op geldstromen en wetgeving om meer informatie uitwisseling mogelijk te maken. Ook worden regels aangescherpt ten aanzien van grondstoffen voor synthetische drugs.

Versterking opsporing en aanpak crimineel vermogen
De politie zal extra capaciteit - experts op het gebied van intelligence en opsporing - toewijzen aan het Cluster Synthetische Drugs (CSD) van de Landelijke Eenheid. Landelijke partners van de politie, het OM, de FIOD en de Douane gaan intensiever samenwerken met collega’s van regionale en gemeentelijke diensten. Door meer kennis te delen is de verwachting dat onderlinge relaties en geldstromen van criminelen beter zichtbaar worden en kan zo nodig sneller landelijk kan worden opgeschaald en kunnen betere verbindingen worden gelegd tussen regio’s.

Geld is de belangrijkste drijfveer achter de meeste vormen van criminaliteit. Door geldstromen beter inzichtelijk te maken, kunnen de activiteiten van crimineel netwerken beter in kaart worden gebracht en illegaal verkregen vermogen effectiever worden afgepakt. Het zogeheten team Follow the Money (bestaande uit het OM en de FIOD) wordt uitgebreid met de expertise van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport en andere buitengewone opsporingsdiensten. Door middel van datagedreven onderzoek kan dit team criminele geldstromen en het verdienmodel verder in beeld brengen van de handel in bijvoorbeeld synthetische drugs.

Wetgeving voor meer informatiedeling
Minister Grapperhaus ziet dat de verschillende opsporingsdiensten nog tegen belemmeringen oplopen bij het delen van informatie. Privacy is van groot belang ter bescherming van burgers, maar het mag niet zo zijn dat criminelen zich erachter kunnen verschuilen. Daarom werkt de minister aan wetgeving om, met de nodige waarborgen, verdergaande informatiedeling mogelijk te maken als sprake is van zware georganiseerde misdaad. De Autoriteit Persoonsgegevens zal, naast haar adviserende rol ten aanzien van regelgeving, een toetsende rol vooraf krijgen.

Energierekening 334 euro hoger

Huishoudens betalen in 2019 meer voor energie. Met de nieuwe tarieven van januari 2019 komt de gemiddelde jaarlijkse energierekening uit op 2.074 euro, 334 euro meer dan een jaar geleden bij hetzelfde verbruik. Bijna de helft van deze stijging komt door de hogere energiebelasting. Dit meldt het CBS.

De vergelijking van de energierekening voor huishoudens tussen januari 2019 en januari 2018 is gemaakt op basis van een gelijkblijvend gemiddeld jaarverbruik. Mogelijke veranderingen in het verbruik door een strengere of zachtere winter, door energiezuinigere apparaten of door bijvoorbeeld isolatie zijn hierin niet meegenomen.

Hogere belastingen en leveringstarieven
Per 1 januari is de energiebelasting verhoogd. Huishoudens betalen in 2019 bij gelijkblijvend verbruik 61 euro meer aan belasting op elektriciteit en 101 euro meer aan belasting op gas. Bij gas zijn de tarieven van de energiebelasting gestegen. Bij elektriciteit is de hogere belasting het gevolg van een verlaging van de heffingskorting die geldt voor elektriciteitsaansluitingen; huishoudens krijgen per 1 januari minder terug van de overheid.

De leveringstarieven gingen ook omhoog. Levering van elektriciteit werd 31 procent duurder en gas 20 procent. Hierdoor stijgt de jaarlijkse energierekening met 175 euro. Transport werd in januari 2019 een fractie goedkoper, per jaar scheelt dit 3 euro.

Bijna helft energierekening is belasting
De totale energierekening voor een huishouden bestond in januari 2019 voor 47 procent uit belasting. Een jaar eerder was dit nog 45 procent. Het aandeel belasting in de prijs van elektriciteit is gestegen van 27 naar 32 procent en bij gas steeg het aandeel van 52 naar 53 procent.

Grote prijsschommelingen energie
De prijs van energie is sterk afhankelijk van de olieprijs en van belastingen. Mede hierdoor schommelt de prijs sterk, veel sterker dan het gemiddelde prijspeil in Nederland. In 10 jaar tijd steeg de prijs van energie met 14 procent, terwijl in dezelfde tijd het gemiddelde prijspeil 16 procent omhoog ging. Elektriciteit steeg daarbij iets harder in prijs dan het gemiddelde prijspeil; 17 procent. Gas steeg in 10 jaar 13 procent in prijs.

Energierekening 334 euro hoger (Afbeelding ter illustratie; Pixabay)
Energierekening 334 euro hoger (Afbeelding ter illustratie; Pixabay)

Laatste reviews en specials
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
review
World War Z
©FOK.nl e.a.