Oppositie stapt op, klimaatdebat afgelast

Het debat in de Tweede Kamer over het klimaatbeleid en de uitspraken daarover van VVD-kopstuk Dijkhoff ging vanmiddag niet door.

De reden daarvoor is dat fractievoorzitters Dijkhoff (VVD) en Buma (CDA) niet verschenen. De oppositie besloot om dan maar weg te gaan. 

PvdA-leider Asscher ging voorop in de strijd: "Klaas Dijkhoff hoort hier het debat te voeren over de schade die hij zelf heeft aangericht." PVV-leider Wilders vindt dat de fractievoorzitters van de coalitiepartijen bij de belangrijke debatten over het kinderpardon en het klimaat hadden moeten zijn. "Twee debatten achter elkaar zijn ze er niet. We moeten onszelf als Kamer ook serieus nemen."

Zowel GroenLinks-leider Klaver als FvD-leider Baudet vinden dat de coalitie "duikt" door niet hun kopstukken naar dit debat te sturen. Ook DENK, 50PLUS en de SP zijn daar boos over.

Na deze discussie werd de plenaire vergadering voor tien minuten geschorst, Asscher heeft geprobeerd om Dijkhoff alsnog naar de Kamer te krijgen. Dat lukte niet.

Daarop besloten de oppositiepartijen het debat niet op deze manier te willen voeren en daarom maar te vertrekken. De coalitie besloot daarop dat een debat geen zin meer had.

De reeds aanwezige ministers Wiebes en Rutte konden dus binnen twintig minuten weer retour naar hun ministerie.