Biatleet Bø soeverein, Fourcade dramatisch slecht

In het Tsjechische Nove Mesto is donderdag alweer de derde World Cup-week van het biatlonseizoen van start gegaan. De mannen openden de week met de sprint en dat leverde weer winst op voor Johannes Thingnes Bø.

De Noor schoot foutloos en dan weten de liefhebbers wel hoe laat het is: tijd om voor de tweede plek te knokken. Bø dook een dikke minuut onder de op dat moment leidende tijd van de Zwitser Benjamin Weger door. Die viel in rap tempo zelfs helemaal van het podium, want binnen vier minuten kwamen ook Alexander Loginov en Martin Ponsiluoma over de finish.

Zowel de Rus als de Zweed schoten foutloos, waarbij Loginov ook nog eens de tweede langlauftijd noteerde. Met 21 seconden bleef hij als enige in de buurt van Bø, terwijl Ponsiluoma op 54 seconden de derde tijd pakte, die ook niet meer verbroken werd. Dat was uitermate knap: zijn achttiende plek op de individuele wedstrijd in Pokljuka, vroeg in de maand, was tot donderdag zijn beste resultaat ooit.

Zevenvoudig regerend World Cup-kampioen Martin Fourcade zette zijn bijzonder wisselvallige seizoen voort. Eén misser bij het liggend schieten liet hij volgen door drie missers bij het staand schieten, wat hem uiteindelijk de 43e plek opleverde. Ter illustratie: in 22 World Cup-wedstrijden eindigde hij vorig seizoen 20 keer op het podium, werd hij één keer negentiende en startte hij één keer niet.

Vrijdag staat om 17.30 uur de sprint bij de vrouwen op het programma.