FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 december 2018

Biatleet BÝ soeverein, Fourcade dramatisch slecht

In het Tsjechische Nove Mesto is donderdag alweer de derde World Cup-week van het biatlonseizoen van start gegaan. De mannen openden de week met de sprint en dat leverde weer winst op voor Johannes Thingnes Bø.

De Noor schoot foutloos en dan weten de liefhebbers wel hoe laat het is: tijd om voor de tweede plek te knokken. Bø dook een dikke minuut onder de op dat moment leidende tijd van de Zwitser Benjamin Weger door. Die viel in rap tempo zelfs helemaal van het podium, want binnen vier minuten kwamen ook Alexander Loginov en Martin Ponsiluoma over de finish.

Zowel de Rus als de Zweed schoten foutloos, waarbij Loginov ook nog eens de tweede langlauftijd noteerde. Met 21 seconden bleef hij als enige in de buurt van Bø, terwijl Ponsiluoma op 54 seconden de derde tijd pakte, die ook niet meer verbroken werd. Dat was uitermate knap: zijn achttiende plek op de individuele wedstrijd in Pokljuka, vroeg in de maand, was tot donderdag zijn beste resultaat ooit.

Zevenvoudig regerend World Cup-kampioen Martin Fourcade zette zijn bijzonder wisselvallige seizoen voort. Eén misser bij het liggend schieten liet hij volgen door drie missers bij het staand schieten, wat hem uiteindelijk de 43e plek opleverde. Ter illustratie: in 22 World Cup-wedstrijden eindigde hij vorig seizoen 20 keer op het podium, werd hij één keer negentiende en startte hij één keer niet.

Vrijdag staat om 17.30 uur de sprint bij de vrouwen op het programma.

King na verlenging alsnog langs Dekker op PDC WK

Mervyn King staat in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Hij wist de comeback van Jan Dekker op tijd te stoppen en won na verlenging met 3-2 in sets. King treft nu Brendan Dolan in de derde ronde. 

Dekker mocht aan de partij beginnen, maar de leg ging in twaalf partijen naar King. Het werd 2-1 voor King, waarna Dekker er knap 2-2 van maakte met een 127-finish. King kwam uiteindelijk op 1-0 in srts door de beslissende leg te beginnen met 140 en 180.

In de tweede set miste Dekker de kans om zijn eigen leg te houden, waardoor de tweede set met 3-0 naar King ging. In de derde set hielden beide spelers hun legs en werd het 2-2. Dekker opende de vijfde leg met 59, waat King 140 liet noteren. King stond op 98, nadat Dekker zich naar 100 gooide. King gooide het niet uit, waarna Dekker direct toesloeg en de derde set won.

In de vierde set kreeg King op 2-1 vier pijlen voor de wedstrijd en een leg later nog twee. Hij maakte het niet af. Dekker profiteerde en kwam op 2-2 in sets. Hij kwam in de door hem begonnen vijfde set op voorsprong, waarna King er 1-1 van maakte. Het werd 2-2 en dus verlengen. King brak Dekker direct in leg zeven en een leg later wist hij alsnog af te rekenen met onze landgenoot. 

Eerder op de avond bereikte Cristo Reyes staat ook de derde ronde. Hij versloeg na een 0-2 achterstand Rowby-John Rodriguez met 3-2. De Spanjaard treft in de volgende ronde de titelverdediger Rob Cross.

De wedstrijd werd gekenmerkt door vele breaks. In de eerste set vielen er twee en in de tweede set werden zelfs alle legs gewonnen door de speler die, die leg niet begonnen was. De eerste twee sets gingen met 3-2 naar Rodriguez. Bij Reyes begon begon het beter te draaien en trok de derde set met 3-0 naar zich toe. Ook in set vier vielen vier breaks, maar op 2-2 was het Reyes die de leg pakte en daarmee de setstand op gelijke hoogte bracht.

In de vijfde en beslissende set was het Reyes die een achterstand goed maakte met een 108-break. De tweede leg won hij met een 104-finish. Na gepruts van beide spelers trok Reyes ook de derde leg en daarmee de partij naar zich goed. De Spanjaard was op zowel gemiddelde als checkoutpercentage beter dan het middelste broertje uit de Oostenrijkse familie Rodriquez.

BOA's vrezen oud en nieuw: doden kunnen vallen

De gemeente Amsterdam neemt extra maatregelen om gemeentelijke handhavers met oud en nieuw beter te beschermen. De handhavers krijgen onder andere een vuurwerkbril, gehoorbescherming en portofoons zodat ze in nauw contact staan met de politie. Maar dat is volgens de bond niet voldoende.

Ruud Kuin en Erik Lakenman van de Nederlandse Boa Bond vinden dat de BOA's beter bewapend moeten worden. 'Een vuurwerkbril en gehoorbescherming helpt niet bij een vechtpartij', zegt Lakenman tegen AT5.

'We willen niet wachten op de eerste doden'
Er wordt steeds vaker geweld gebruikt tegen BOA's. 'We willen niet wachten op de eerste doden', zegt Kuin. De BOA's zeggen dat een wapenstok of pepperspray nodig is, maar daar wil burgemeester Femke Halsema niets van weten.

Een auto voor de BOA's
De gemeente heeft voorgesteld dat de BOA's een auto kunnen meekrijgen. Dat zou kunnen kunnen helpen in bedreigende situaties. De Nederlandse Boa Bond ziet er geen heil in. 'Je kunt wel een auto hebben, maar in een halve minuut ben je afgetuigd.'

Drones leggen Britse luchthaven plat

Vluchten vanaf de drukke Britse luchthaven Gatwick, dichtbij Londen, zijn stilgelegd vanwege rondvliegende drones, meldt de BBC. Voor vele tienduizenden passagiers betekent dit een verstoring, of wellicht het einde, van hun kerstvakantieplannen.

Vanaf woensdagavond werden de rondvliegende objecten al bij het vliegveld gesignaleerd, en om die reden werd het vliegverkeer toen al stilgelegd. Donderdag slaagden de autoriteiten er vervolgens niet in om de verstoring te verhelpen, en dus ligt Gatwick al een etmaal plat.

Volgens de politie gaat het niet om terrorisme, maar zijn de drones wel "van industriële kwaliteit." De luchthaven had donderdag meer dan honderdduizend passagiers moeten vervoeren, en volgens Gatwick kan het verkeer mogelijk verscheidene dagen ontwricht blijven.

Het is in het Britse luchtruim verboden om met een drone op een afstand van minder dan een kilometer van luchthavens te vliegen. Ook mogen drones zich sowieso niet hoger dan 120 meter bevinden. De regering zegt dat de hulp van het leger is ingeroepen om de situatie het hoofd te bieden.

Hirscher blijft domineren op slalom

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft in het Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm ook de tweede World Cup-slalom van het seizoen gewonnen. De dominante skiër van de laatste jarenhield in de tweede run als enige van de toppers echt stand.

Na één run was de leiding in handen van Hirscher, die landgenoot Michael Matt (+0,52) en zijn Noorse rivaal Henrik Kristoffersen (+0,59) achter zich hield. Vier anderen bleven binnen een seconde, maar in totaal stonden er slechts tien skiërs binnen twee seconden van de Oostenrijker.

Dat gold niet voor de jonge Zwitser Loïc Meillard, die 2,13 seconden toe moest geven, maar hij zette wel een dijk van een tweede run neer. Sterker nog, in de lastige omstandigheden stond hij ook na Kristoffersen en Matt nog aan de leiding.

Kristoffersen gaf 0,09 seconden toe op Meillard, Matt kwam achter landgenoot Manuel Feller terecht, samen met de Zwitser Daniel Yule. Hirscher wist zijn grote voorsprong nog maar net vast te houden: hij hield 0,38 seconden over op Meillard en won zo, met de Zwitser en Kristoffersen naast hem op het podium.

Hirscher heeft in de World Cup nu negen van de laatste tien slaloms gewonnen.

Zweeds 'verboden-voor-mannen-festival' schuldig aan discriminatie

Het 'Statement Festival', een festival in het Zweedse Gothenborg waar vooraf werd aangekondigd dat alleen vrouwen als bezoeker werden toegelaten, is schuldig bevonden aan genderdiscriminatie. De Discriminatie Ombudsman van het Scandinavisch land meldde dat het festival 's lands anti-discriminatiewetten heeft overtreden door te zeggen dat alleen vrouwen, transgenders en non-binary-dingen tot het festivalterrein toegelaten zouden worden.

Het festival adverteerde vooral op sociale media en aangezien de organisatoren erg duidelijk waren dat het een alleen-voor-vrouwenfestival zou worden, zouden "anderen zich geremd voelen om dit festival te bezoeken", aldus de ombudsman. Toch krijgen de organisatoren geen straf, omdat er geen berichten bekend zijn van, aan de ingang, geweigerde mannen.

De organisatoren willen niet reageren, maar doen dat toch wel. "We zijn bekend met de uitspraak, maar zijn te druk om de wereld te verbeteren om te reageren", aldus een reactie op Facebook. "Het is triest dat iets waar vijfduizend vrouwen, non-binaries en transgenders als iets fantastisch hebben ervaren een paar cis-gendermannen zo op hol laat slaan. Het succes van het Statement Festival geeft aan dat er behoefte is aan een manvrij festival." 

Lees ook: Zweeds festival zonder mannen kan doorgaan

Het festival werd door comediène Emma Knyckare georganiseerd als antwoord op de vele aanrandingen van vrouwen tijdens het grootste Zweedse muziekfestival Bravalla in 2017. In 2018 werd besloten dat door de vele incidenten in de vorige editie, er dat jaar geen festival zou worden georganiseerd.

"Dit is geen oplossing", aldus Knyckare. "Het is een reactie, maar we willen geen politiek punt maken, alleen maar een veilige omgeving voor vrouwen, non-binaries en transgenders om plezier te hebben en bier te drinken zonder constant over hun schouders te hoeven kijken."


Het Statement Festival in Gothenburg (Bron: Youtube)

Dierenrechtenorganisatie is boos om hulpkip van fastfoodrestaurant

Dierenrechtenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) kan niet lachen om de nieuwste vinding van fastfoodrestaurant Popeye's. De keten staat vooral bekend om kipgerechten en deze keer had de locatie op het vliegveld van het Amerikaanse Philadelphia een originele verpakking ontwikkeld: de hulpkip, waarmee gerechten mee het vliegtuig in kunnen worden gedragen.

Dit, natuurlijk geheel in de trend van tegenwoordig waar iedereen het maar de normaalste zaak van de wereld vindt om met de meest rare hulpdieren het vliegtuig te betreden. De activisten achter PETA zijn er echter als de kippen bij om hun afschuw te uiten en deden dat geheel in stijl, op Twitter.

Zie ook: Vrouw met hulpdier geweigerd in vliegtuig

"Popeye's verkoopt tijdens de feestdagen dozen met dode hulpkippen. Hiermee laten ze zien dat ze het niet erg vinden om te spotten met geesteszieken en dieren die een gruwelijke dood zijn gestorven." Daarnaast lieten ze nog een tekening zien van hoe PETA de doos het liefst gezien had, natuurlijk met zielige teksten over hoe slecht slachtkippen het wel niet hebben in de wereld.

"De kip heeft juist hulp nodig. Ze had geen troost of voeding tijdens haar korte stressvolle leven. Zoals alle kippen van Popeye's, werd ze mishandeld en gedood en voortdurend beperkt, nooit in staat om te zwerven of te vliegen. Popeye's is verantwoordelijk voor het afslachten van miljoenen kippen per jaar", aldus de tekst op de PETA-doos.

In tegenstelling tot andere vogels, is het deze kip gelukkig wel toegestaan om met alle grote vliegmaatschappijen mee te vliegen.

EA-baas Ierland ontslagen vanwege lullige uitspraak

De directeur van EA Ireland is ontslagen, omdat hij tijdens een discussie in een telefonische vergadering geopperd heeft dat "het er niet om gaat wie de grootste penis heeft." Deze uitspraak schoot bij een vrouwelijke medewerker in het verkeerde keelgat.

Jean Philippe Grenet stond pas zes maanden aan het hoofd van het Ierse EA-kantoor, toen hij deze ongelukkige opmerking maakte. Volgens zijn advocaten wilde hij hier alleen maar mee aangeven dat hij geen zinloze discussies aan zou gaan. De uitspraak was totaal niet seksueel van aard. De ontvanger van Grenets metaforische penisopmerking, de Amerikaanse mevrouw S., dacht hier echter anders over en zij diende een klacht in wegens seksuele intimidatie. 

Grenet vecht zijn ontslag aan en heeft het in ieder geval al voor elkaar gekregen dat de gamegigant zijn plek niet opvult tot er een uitspraak in de zaak is gedaan. In de rechtszaal gaf hij aan dat mevrouw S. eerder al op zijn positie had geaasd en constant zijn leiderschap ondermijnde. De zaak loopt nog.

Norris, Humphries en Dobey naar derde ronde PDC WK

Alan Norris en Luke Humphries staan in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Norris wist na een alles beslissende leg te winnen van Steve Lennon. Humphries won met 3-1 van Stephen Bunting.  

Norris moest tegen Lennon eerst een set achterstand wegwerken. In set vijf kwam Lennon op 2-0 en kreeg op 4-3 zelfs twee pijlen voor de wedstrijd. Lennon maakte het karwei niet af en zag Norris langszij komen. Het werd vervolgens 5-5, waardoor een sudden death-leg nodig was. In de beslissende leg was Norris de beste en maakte het via dubbel twaalf af. De als 24e geplaatste Chuck treft in de volgende ronde Ryan Joyce. 

Humphries kwam snel 2-0 voor in sets. In set drie vielen de dubbels van Humpfries een stuk minder goed dan in het begin van de wedstrijd. Bunting profiteerde en won de derde set met 3-1. De als achttiende geplaatste Bunting ging door en op 2-1 kreeg hij vijf pijlen op op gelijke hoogte te komen. Hij gooide zich niet terug in de wedstrijd, waardoor Humphries op 2-2 kwam. Met een 88-finish besloot Humphries de vijfde leg van de vierde set en won daarmee de partij. In de derde ronde wacht Jonny Clayton of Dimitri van den Bergh. 

Update 17.30 uur

Steve Beaton zal zijn 19e deelname aan het PDC WK snel willen vergeten. Hij had weinig in te brengen en werd met 3-0 verslagen door Chris Dobey. De als 20e geplaatste veteraan won twee legs. Zowel op gemiddelde als checkoutpercentage moest hij zijn meerdere erkennen in Dobey. Vincent van der Voort is de volgende tegenstander van Dobey. 

Ook Mollema wil goed klassement in Giro d'Italia

Nadat eerder Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk hadden aangegeven welke grote ronde ze gaan rijden heeft Bauke Mollema ook zijn keuze bekendgemaakt. De Nederlander van Trek-Segafredo gaat voor een goed klassement in de Giro d'Italia.

Mollema wil een goed klassement rijden in de Ronde van Italië en later op het jaar zal de Nederlander een vrije rol krijgen in de Tour de France, waar hij ook een belangrijke knecht zal worden voor kopman Richie Porte.

Voor de 32-jarige Nederlander van Trek-Segafredo zal het zijn derde ronde van Italië worden. In 2010 maakte hij zijn debuut in de Giro d'Italia waarin hij als twaalfde eindige in het klassement. Zeven jaar later was het zijn tweede Giro d'Italia. Daarin werd Mollema zevende, op ruim 3,5 minuut van winnaar Tom Dumoulin.

Naast Dumoulin en Mollema komen volgend jaar ook Vincenzo Nibali, Vuelta-winnaar Simon Yates, Miguel-Angel Lopez, Mikel Landa en Alejandro Valverde aan de start van de Ronde van Italië. Daarnaast hebben Fabio Aru, Egan Bernal en Primoz Roglic hun voorkeur uitgesproken voor de eerste grote ronde van het jaar.

Games with Gold van januari bekend

Microsoft is er weer eens vroeg bij met het aankondigen van de Games with Gold voor komende maand. De vier games waarmee het nieuwe jaar wordt ingeluid zijn zojuist aangekondigd.

Vanaf nieuwjaarsdag kunnen Xbox Live Gold-leden de platformer Celeste zonder extra kosten downloaden. Eerder deze maand won Celeste nog de Game Award voor beste indiegame van 2018. Iets meer dan twee weken later kan men WRC 6 gratis downloaden, enkele dagen voordat het nieuwe rallyseizoen in Monte Carlo van start gaat.

Ook voor Xbox 360 zijn er natuurlijk weer twee games aan het programma verbonden, welke beide via backward compatibility speelbaar zijn op Xbox One. Vanaf 1 januari is Lara Croft and the Guardian Light tijdelijk gratis te downloaden. Vanaf 16 januari komt hier Far Cry 2 bij. De keuze voor Lara Croft and the Guardian of Light is opvallend, aangezien de game ook al verbonden was aan Games with Gold in januari 2014. Het is de eerste keer dat Microsoft een game 'recycled' voor Games with Gold.

Moslims willen halalhypotheek

Meer dan 2100 Amsterdamse moslims zouden er graag eentje willen afsluiten: een halalhypotheek. Een lening voor je huis waarover je geen rente betaalt, aangezien 'geld verdienen op geld' niet mag binnen de islam. Engeland en Duitsland kennen al dergelijke hypotheken, waarom Nederland nog niet?

Ahssen Haroon is één van de Amsterdamse moslims die graag een halalhypotheek zou willen afsluiten. Hij woont op dit moment in een vrije sector huurwoning en zou die heel graag willen kopen, meldt AT5.

Graag een eigen plekje
Omdat Ahssen moslim is, is het kopen van een woning voor hem geen optie. In de islam geldt namelijk de regel dat er geen lening mag worden afgesloten waarbij er sprake is van het betalen van rente. De halalhypotheek zou voor Ahssen uitkomst bieden: 'Ik heb nu ook een gezinnetje, een zoontje van een half jaar. Ik zou gewoon een huisje willen hebben, een eigen plekje, maar dat zit er nu gewoon niet in.'

Veel interesse in Amsterdam
Zoals Ahssen zijn er meer dan 2100 andere moslims in Amsterdam die zitten te wachten op de komst van een zogeheten halalhypotheek. Ze hebben zich aangemeld via de website As-Salama, opgestart door Mohamed Karrouch. 'Op dit moment hebben wij al zo'n vijfduizend hypotheekreserveringen. Ons valt op dat het aantal reserveringen uit Amsterdam het grootst is, ruim 2100. Twee keer zo veel als runner-up Rotterdam. Momenteel zijn wij dan ook in gesprek met een aantal grootbanken en verzekeraars om de halalhypotheek nu echt de markt op te krijgen.'

Wat is de halalhypotheek?
Bij de halalhypotheek koopt de bank op naam van de klant een huis, maar betaalt een hoger bedrag dan de werkelijke verkoopprijs. Dit verschil is net zo veel als de rente die anders betaald had moeten worden. De klant betaalt vervolgens de totale aankoopsom af. Op deze manier is de aanschaf van een huis net zo duur als bij een normale hypotheek, maar wordt er nu geen 'geld verdiend op geld', wat bij het betalen van rente wel gebeurt. 

Waarom is de halalhypotheek er nog niet?
De halalhypotheek wordt op dit moment nog niet aangeboden omdat de wetgeving dat nog niet toelaat, vertelt Nicoline Tijssen van de Nederlandse Vereniging van Banken. Het grootste obstakel is de hypotheekrenteaftrek. Bij gewone hypotheken is de rente aftrekbaar voor de belasting, maar omdat er bij de halalhypotheek geen sprake is van rente, is die veel duurder voor de klant. Volgens Tijssen zou het goed zijn als er onderzocht wordt wat er mogelijk is om de halalhypotheek makkelijker toegankelijk te maken zodat deze op de markt kan worden gebracht.

Oproep aan financiers
Financieel specialist Fouad Koudjeti roept banken, verzekeringsmaatschappijen en andere financiers op om onderzoek te doen naar het islamitisch financieren. Volgens Koudjeti is dit belangrijk, omdat er op deze manier een grotere groep mensen in aanmerking komt voor een koopwoning.

Andere landen, zoals Groot-Brittanië en Duitsland, kennen al wel een halalhypotheek. Volgens Koudjeti laat Nederland kansen liggen. 'De moslimgemeenschap bestaat uit een dikke 800.000 mensen, dat is een behoorlijk potentieel. Dan kan je wel zo'n 20.000 hypotheken verwachten', aldus Koudjeti.

'Pak je kans, wees ondernemer!'
Dat is ook de wens van Ahssen: 'Ik wil financiers aanraden deze manier van lenen verder te onderzoeken. Ik zou ze ook willen aanraden om naar praktijkvoorbeelden te kijken. Naar het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld. Waarom kan het daar wel? En is het daar een succes of niet?' Koudjeti heeft dan ook een duidelijke boodschap aan financiers: 'Pak je kans, wees ondernemer!'

Opvang en begeleiding AMV's moet beter

De kwaliteit van opvang en begeleiding van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) voldoet op verschillende onderdelen niet aan de verwachtingen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de voogdij-instelling Nidos die hiervoor verantwoordelijk zijn, dienen hun lerend vermogen te verbeteren, aldus de inspecties.

Iedere jeugdige die een vluchtelingenstatus heeft of wenst te verkrijgen, heeft recht op goede opvang en begeleiding. Nidos is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van jeugdigen tot en met veertien jaar met of zonder verblijfsvergunning en voor jeugdigen van 15 jaar en ouder mét een verblijfsvergunning. Het COA is verantwoordelijk voor alle andere jeugdigen van vijftien jaar en ouder.

Onderzoek
In het onderzoek hebben de inspecties het COA en Nidos gevraagd om zelf een beeld te geven van de kwaliteit van de opvang en de begeleiding. Daartoe hebben zij samen met het COA en Nidos allereerst bepaald waaraan die kwaliteit moet voldoen.

Met deze zelfevaluaties van het COA en Nidos én praktijktoetsen door de inspecties konden de inspecties zowel zicht krijgen op de kwaliteit van opvang en begeleiding als op het lerend vermogen van het COA en Nidos.

Conclusies
De inspecties concluderen dat de kwaliteit van opvang en begeleiding van alleenstaande minderjarige vreemdelingen op verschillende onderdelen niet voldoet aan de verwachtingen.

Zij signaleren diverse verbeterpunten. Dan gaat het onder meer om het systematisch en proactief signaleren en inschatten van veiligheidsrisico’s, het voldoende afstemmen van de begeleiding door amv-mentoren en voogden, meer rekening houden met het toekomstperspectief van de jongeren en het bieden van een schone en een veilige fysieke leefomgeving. Positief is dat de inzet van mentoren zich kenmerkt door betrokkenheid en bevlogenheid.

Wat het lerend vermogen betreft constateren de inspecties dat de locaties van het COA en Nidos op basis van de zelfevaluatie een goed beeld kunnen geven van hun kwaliteit. Ze halen er zelf echter onvoldoende verbeterpunten uit. Verder valt het de inspecties op dat het COA en Nidos de zelfevaluaties vooral gebruikt hebben om te zien waar de kwaliteit van opvang en begeleiding kan worden verbeterd en in mindere mate als ‘spiegel’ voor reflectie op de bestuurlijke organisatie.

Vervolg
De inspecties verwachten van het COA en Nidos binnen twee maanden een concreet verbeterplan om op alle locaties goede opvang en goede begeleiding te realiseren. De inspecties beoordelen deze. COA en Nidos dienen de inspecties periodiek te informeren over de resultaten van de verbetermaatregelen.

Bij twee COA-locaties oordeelden de inspecties op basis van de zelfevaluaties dat er sprake was van een hoog risico voor de betrokken jeugdigen. Daarop hebben de inspecties het COA om directe actie gevraagd. De inspecties volgen deze in gang gezette verbetertrajecten nauwgezet. Het COA dient binnen twee maanden een verslag met de stand van zaken, het effect van de verbetermaatregelen en de geplande vervolgstappen aan de inspecties te leveren.

Saban B. moet bijna 1,5 miljoen betalen

Het gerechtshof in Arnhem heeft donderdag de al eerder wegens mensenhandel veroordeelde Saban B, in een ontnemingszaak veroordeeld tot de betaling van bijna 1,5 miljoen euro. Ook twee handlangers moeten betalen: bijna 600.000 en ruim 200.000 euro. Een derde handlanger hoeft niet te betalen. Volgens het Hof zouden zijn inkomsten ook legaal verkregen kunnen zijn. De man heeft horecagelegenheden verkocht.

Vast in Turkije
De inmiddels 48-jarige Saban B. zit al enkele jaren vast in Turkije. Dat land heeft de straffen die hem wegens onder andere mensenhandel in Nederland waren opgelegd, inmiddels overgenomen. In Nederland liep nog de ontnemingsprocedure van het geld dat hij verdiende met de mensenhandel, voornamelijk het in de prostitutie brengen van vrouwen die onder andere met geweld gedwongen werden te werken. De rechtbank in Almelo bepaalde de hoogte ven het bedrag op ruim 2 miljoen euro. Het Hof komt na een ingewikkelde berekening, en wegens de overschrijding van de redelijke termijn voor de duur van een rechtszaak, uit op bijna 1,5 miljoen.

Uitbuiting en geweld
De bende van Saban B. maakte zich schuldig aan ernstige uitbuiting van vele vrouwen, die vooral op de Amsterdamse Wallen te werk werden gesteld. Tegen de vrouwen werd veel geweld gebruikt; onder andere werden ze gebrandmerkt in de vorm van tatoeages. De man vluchtte tijdens het onderzoek naar Turkije. In 2010 werd hij bij verstek alsnog veroordeeld tot een jarenlange celstraf. Omdat Turkije geen burgers uitlevert vroeg Nederland de overdracht van het vonnis. In 2015 werd hij vastgezet om de 7 jaar en 9 maanden uit te zitten. Later kwam daar nog een straf van ruim 2 jaar bij wegens een ernstige mishandeling in 2006.

PSV moet AustraliŽrs Sainsbury en Behich missen vanwege AziŽ Cup

Trent Sainsbury en Aziz Behich moeten de herstart van de Eredivisie in 2019 aan zich voorbij laten gaan. De twee PSV'ers zijn opgenomen in de Australische selectie voor de Azië Cup. 

Bondscoach Graham Arnold nam Sainsbury en Behich op in zijn selectie voor het toernooi om de Azië Cup, dat op 5 januari begint.  De twee Socceroos missen daardoor voorbereiding met PSV op de tweede seizoenshelft, maar misschien ook drie competitieduels. De finale van de Azië Cup is namelijk op 3 februari.

De Eindhovense ploeg start kalenderjaar 2019 met een uitduel tegen FC Emmen (20 januari). Een week later wacht FC Groningen, terwijl op 3 februari Fortuna Sittard de tegenstander is. Ook FC Groningen zal waarschijnlijk niet op volle sterkte beginnen aan de tweede seizoenshelft aangezien Ritsu Doan een uitnodiging vanuit Japan kan verwachten voor de strijd om de Azië Cup.

Selectie Australië voor de Azië Cup

Doelmannen: Mitchell Langerak (Nagoya Grampus), Mathew Ryan (Brighton & Hove Albion FC), Daniel Vukovic (KRC Genk)

Verdedigers: Aziz Behich (PSV Eindhoven), Milos Degenek (Red Star Belgrade), Alex Gersbach (Rosenborg BK), Rhyan Grant (Sydney FC), Matthew Jurman (Al-Ittihad Jeddah), Josh Risdon (Western Sydney Wanderers FC), Trent Sainsbury (PSV Eindhoven), Mark Milligan (Hibernian FC)

Middenvelders: Mustafa Amini (AGF Aarhus), Chris Ikonomidis (Perth Glory), Jackson Irvine (Hull City AFC), Massimo Luongo (Queens Park Rangers), Aaron Mooy (Huddersfield Town AFC), Tom Rogic (Celtic FC)

Aanvallers: Martin Boyle (Hibernian FC), Robbie Kruse (VfL Bochum), Mathew Leckie (Hertha BSC), Awer Mabil (FC Midtjylland), Jamie Maclaren (Hibernian FC), Andrew Nabbout (Urawa Red Diamonds)

Nederlandse zwemster Kira Toussaint positief getest op doping

De Nederlandse zwemster Kira Toussaint heeft beging november positief getest op doping.

Het gaat om het middel tulobuterol, een astmamedicijn. De test vond plaats tijdens een wereldbekerwedstrijd in Peking.

Ondanks dat ook de zogenaamde B-staal positief is houdt Toussaint vol onschuldig te zijn: "Het is voor mij volledig onbekend hoe deze stof in mijn lichaam terecht is gekomen’' aldus Toussaint in een schriftelijke reactie. 

Toussaint meldde zichzelf af voor het WK kortebaan eerder deze maand, toen werd ziekte als reden opgegeven. Nu blijkt dus wat er daadwerkelijk schuilging achter die afmelding. "Ook vind ik het verschrikkelijk dat ik niet eerlijk kon vertellen waarom ik niet kon deelnemen aan het WK. De afgelopen weken waren een nachtmerrie voor mij, vooral toen het WK nog bezig was.", zo zegt Toussaint.

"Zelf sta ik 100 procent voor een schone sport. Nog nooit in mijn leven ben ik in aanraking geweest met doping, of heb ik doping gebruikt. Ik ben altijd heel erg fel geweest in discussies over doping. Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik dit middel niet bewust heb genomen’', aldus Toussaint. "Zelf heb ik astma en ik gebruik andere, toegestane medicatie.’’

Toussaint is gedurende het onderzoek niet geschorst door zwembond FINA, ze heeft een specialist in de arm genomen om uit te zoeken hoe het middel in haar lichaam is terechtgekomen en wacht verder onderzoek af. 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

I’m devastated and living in a nightmare. I’m innocent and I believe that the truth will reveal that! For my English statement read my comment: Vlak voor de start van het WK korte baan in Hangzhou kreeg ik op 7 december te horen dat ik positief ben getest op het middel: Tulobuterol. Het betrof een test van 2 november 2018 tijdens de World Cup in China. Tulobuterol is een stof die langdurig de luchtwegen verwijdt. Het medicijn kan via een inhalator of pleister het lichaam in komen, of zoals clenbuterol, via bijvoorbeeld vervuilde voeding. Zelf heb ik astma en gebruik daarvoor andere medicatie. Deze medicatie is toegestaan en heeft dezelfde werking als tulobuterol. Tulobuterol is naar verluidt niet verkrijgbaar in Europa. Het is in zeven voornamelijk Aziatische landen, waaronder China, wel verkrijgbaar. Het is voor mij volledig onbekend hoe deze stof in mijn lichaam terecht is gekomen. Zelf sta ik 100% voor een schone sport. Nog nooit in mijn leven ben ik in aanraking geweest met doping, of heb ik doping gebruikt. Ik ben altijd heel erg fel geweest in discussies over doping. Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik dit middel niet bewust heb genomen. Doordat de bekendmaking van de positieve test vrijwel samenviel met de start van het WK, is besloten dat ik niet zou starten. Diezelfde avond zat ik in het vliegtuig terug naar huis. Het was zo onwerkelijk, ik heb de halve vlucht gehuild. Het voelde zó onrechtvaardig. Ik leefde al maanden naar dit toernooi toe, ik was supergoed in vorm en topfit, maar ik ging naar huis. Via de media heeft de KNZB gecommuniceerd dat ik 'ziek' naar huis was. Vandaag wil ik mijn verhaal delen met jullie, omdat ik onschuldig ben en heilig geloof dat de waarheid altijd het langste duurt. Ook vind ik het verschrikkelijk dat ik niet eerlijk kon vertellen waarom ik niet kon deelnemen aan het WK. De afgelopen weken waren een nachtmerrie voor mij, vooral toen het WK nog bezig was. De mensen om mij heen hebben mij enorm gesteund. Ook heb ik veel steun ervaren vanuit de KNZB. We zijn momenteel aan het onderzoeken hoe het middel in mijn lichaam terecht is gekomen. Omdat ik weet dat ik nooit iets heb gebruikt, vertrouw ik op goede afloop.

Een bericht gedeeld door Kira Toussaint (@kiratoussaint) op20 Dec 2018 om 4:03 (PST)

Mocht de bovenstaande instagrampost niet werken klik dan hier.

Miedema tekent nieuw contract bij Arsenal

Voetbalster Vivianne Miedema heeft een nieuw contract bij Arsenal getekend. De Londense club meldt op de website dat de aanvalster van Oranje 'haar toekomst aan de club verbonden heeft’. De duur van haar nieuwe contract werd niet bekendgemaakt.

Miedema (22) kwam in de zomer van 2017 over van Bayern München. Sindsdien kwam ze tot 34 optredens in het shirt van Arsenal waarin ze 29 doelpunten maakte. Dit seizoen produceerde ze al drie hattricks. "Vivianne is een fantastische aanvalster, een van de beste in het vrouwenvoetbal. Ze kan uit de moeilijkste posities scoren. We zijn blij met haar contractverlenging’', zei trainer Joe Montemurro. Miedema

"Ik waardeer de club heel erg, vanwege de richting die we opgaan, omdat ik hier gelukkig ben en omdat we goed voetbal spelen", zegt de 22-jarige Miedema op de site van Arsenal. "Ik wil blijven groeien bij deze club." Miedema's landgenoten Sari van Veenendaal, Daniëlle van de Donk en Dominique Bloodworth spelen ook bij Arsenal. Het kwartet plaatste zich vorige maand met de Oranjevrouwen voor het WK in Frankrijk.

Tobey Maguire-outfit beschikbaar in Spider-Man

Sony heeft aangekondigd dat de iconische ‘Sam Raimi Spider-Man suit’ – dat pakje uit de Tobey Maguire-films – naar Spider-Man komt met de meest recente update. Deze outfit is gratis beschikbaar voor iedereen die de game in bezit heeft.

Ontwikkelaar Insomniac Games en met name de community director James Stevenson werden de afgelopen tijd belaagd door fans die deze outfit graag in de game willen zien. In augustus werd deze ook al geteaset door de ontwikkelaar. Het duurde alleen lang voordat ze ook de benodigde rechten hadden verzameld. "Weet dat zaken soms erg lang duren (maanden en maanden!)," legt Stevenson uit op Twitter.

Maar nu is het dan zover. Vlak voor kerst kunnen fans van de game en van Maguires vertolking van de vriendelijke buurt Spider-Man zich verheugen op een mooie nieuwe outfit.

spider-man ps4 Toby Maguire sam raimi

'Resident Evil 2-remake krijgt demo'

Eind januari komt Resident Evil 2 uit. Deze draagt dezelfde titel als de in 1998 uitgekomen Resident Evil-game, omdat het niet een simpele remaster betreft maar een volledig herziene remake. Compleet met nieuwe (positionering van) vijanden, nieuwe schrikmomenten en een heel ander cameraperspectief. Fans die alvast een voorproefje willen, lijken binnenkort aan de slag te kunnen met een demo.

De zogeheten Resident Evil 2 1-Shot Demo voor Xbox One is namelijk opgedoken in de beschrijvingen van de Microsoft Store. Anders dan de naam misschien doet vermoeden, heb je niet maar één leven. Als je personage doodgaat kun je gewoon verder spelen. Er zit echter wel een timer op de demo. Heb je dertig minuten gespeeld, dan wordt je alle toegang ontzegd. Challenge accepted voor de fanatieke speedrunner.

Aangezien deze demo vooralsnog alleen voor Xbox One gesignaleerd is, kunnen we nog niet met zekerheid zeggen of er ook een demo voor PlayStation 4 of zelfs pc aan zit te komen. Maar die aanname lijkt logisch. De Resident Evil 2 1-Shot Demo zou beschikbaar moeten zijn tussen 11 en 31 januari. Resident Evil 2 verschijnt vervolgens op 25 januari voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Ontwikkelaar Agony kondigt Succubus aan

MadMind Studio, de studio achter de horrorgame Agony, heeft een nieuwe game aangekondigd die zich afspeelt in hetzelfde universum. In Succubus ga je als succubus de strijd aan met de nieuwe heerser van de hel.

Gedreven spelers van Agony (en de speciale UNRATED-versie voor pc) hebben eerder al kennisgemaakt met de hoofdrolspeelster van Succubus. In deze game kon je namelijk haar singleplayer-campaign vrijspelen. Waar Agony echter vooral probeerde een survival horror te zijn, zal Succubus een actiegame worden met een horrorthema. Of de ontwikkelaar dit keer met betere gameplay op de proppen weet te komen, is afwachten. Zoals je in onze review kunt lezen was de aankleding van Agony prima in orde, maar sloeg de gameplay de plank volledig mis.

Wanneer Succubus precies uitkomt is nog niet bekendgemaakt, wel weten we dat de game vooralsnog alleen naar pc komt. MadMind heeft samen met de aankondiging onderstaande concept gameplay-video online gezet. Gezien het thema van de game, is een kleine NSFW-waarschuwing wel op zijn plaats.

Judoka De Wit lang eruit met knieblessure

Frank de Wit kan de komende drie á vier geen maanden wedstrijden judoën door een knieblessure. De judoka uit Heemskerk heeft afgelopen weekend tijdens de Masters in China de binnenband van zijn knie bijna volledig afgescheurd.

Dat gebeurde al in de eerste ronde. Toch wist de judoka uit Heemskerk nog beslag op het brons te leggen. "Een beetje doorzetting hé", vertelt De Wit, die vanaf nu gaat beginnen met revalideren. "Ik wil zo snel mogelijk weer terug zijn, ook met het oog op de toernooien als voorbereiding op de Olympische Spelen. Ik heb geluk dat het EK en WK volgend jaar wat later zijn. Die komen niet in gevaar."

De Wit mist in februari wel de Grand Slam van Parijs, een prestigieus toernooi waar veel punten voor Tokio te behalen zijn. 

Laatste plofkalkoen uit het schap

Lidl verkoopt volgend jaar Kerst geen plofkalkoen meer. Dat zegt de supermarktketen toe aan Wakker Dier. Lidl is de enige supermarkt die nog plofkalkoen in het schap heeft liggen. Wakker Dier is blij met de stap. “Lidl neemt dit kalkoenenleed eindelijk serieus. Kerst 2019 is weer een stapje diervriendelijker,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Plofkalkoen
Het leven van een plofkalkoen is vergelijkbaar met dat van een plofkip. Een plofkalkoen groeit heel snel; een mannetjeskalkoen kan wel 145 gram per dag groeien. Hij leeft in een volle, afgesloten stal. Veel plofkalkoenen hebben last van pijnlijke voetzweren en borstblaren, doordat ze hun leven lang in uitwerpselen liggen. De slechte luchtkwaliteit zorgt bovendien voor geïrriteerde ogen en luchtwegproblemen.

Keurmerken
Lidl stapt van plofkalkoen over op kalkoen met één Beter Leven ster. Lidl verkoopt jaarrond kalkoenvlees en belooft dat de plofkalkoen uiterlijk met Kerst 2019 uit het schap is. Veel andere supermarkten verkopen al sterkalkoen. Kalkoenen met één ster groeien minder snel, krijgen meer ruimte en hebben een overdekte uitloop.

Langzamer groeiend ras
Albert Heijn en Plus verkopen kalkoen van een langzamer groeiend ras. Deze kalkoenen hebben het iets beter dan de plofkalkoen, maar voldoen niet aan de eisen voor één ster van het Beter Leven keurmerk. De kalkoenen hebben geen buitenuitloop en verblijven hun hele leven in een afgesloten stal.

Kerstcampagne
Wakker Dier kijkt jaarlijks naar het welzijn van dieren die op het kerstmenu eindigen. Vorig jaar verdwenen de laatste kooikonijnen uit het schap. Dit jaar deden de laatste supermarkten een belofte om te stoppen met staleend. Wakker Dier blijft campagne voeren tot al het dierenleed van het kerstmenu is geschrapt.

Laatste plofkalkoen uit het schap (Stockoto: pexels.com)
Laatste plofkalkoen uit het schap (Stockfoto: pexels.com)

Wattimena naar derde ronde WK na zege op trage Barnard

Jermaine Wattimena staat in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Hij won met 3-0 van Michael Barnard. In de volgende ronde wacht Gary Anderson. 

Op 1-1 in de eerste set miste Wattimena drie pijlen op de dubbel, wat werd afgestraft door Barnard. De Engelsman brak de Nederlander, een leg later was de break weer hersteld. Het moest van ver komen, maar Wattimena harkte toch de set binnen (3-2). Hij had in de set drie dubbels gevonden op vijftien kansen.

In de tweede set was Wattimena scorend een stuk beter dan de trage Barnard. Hij vond de dubbels ook iets beter, waarmee hij de tweede set met 3-1 won. In set drie bleek een 130-break van Wattimena voldoende om definitief af te rekenen met Barnard en gaf in de die set geen leg weg. Hij won de partij met 3-0. 

Vrijspraak voor SC Twijzel na dug-outdrama

In mei 2014 is bij een schoolkorfbaltoernooi in Twijzel een dug-out ingestort, waarbij een kind is overleden en meerdere kinderen letsel hebben opgelopen. De voetbalvereniging Twijzel is aangeklaagd voor dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Vrijspraak
De rechtbank heeft de voetbalvereniging vrijgesproken. De rechtbank heeft geoordeeld dat een voetbalvereniging er in het algemeen zorg voor moet dragen dat haar voorzieningen (zoals een kleedkamer of dug-out) veilig gebruikt kunnen worden. Naar het oordeel van de rechtbank was voor de voetbalvereniging Twijzel echter niet voorzienbaar dat de dug-out in dusdanig slechte staat was dat zij er rekening mee moest houden dat de dug-out zou instorten.

De rechtbank vond het van belang dat de voetbalvereniging geen professionele partij is maar een amateurvereniging, bestuurd door vrijwilligers, die geen specifieke bouwkundige of juridische kennis hebben. De rechtbank concludeert dat er geen sprake is van ‘schuld’ als bedoeld in de strafwet.

Gevolgen
Deze beslissing over de strafrechtelijke aansprakelijkheid staat los van het feit dat het instorten van de dug-out ernstige en onherstelbare gevolgen voor de nabestaanden en slachtoffers heeft gehad en nog dagelijks heeft.

CU: Amsterdam moet ongedocumenteerde jongeren helpen

Amsterdam moet meer gaan doen voor ongedocumenteerde jongeren, stelt ChristenUnie-voorman Don Ceder. Ze zouden te weinig toegang krijgen tot basisvoorzieningen als zorg, onderwijs en sport. De CU'er dient daarom een voorstel in, zo meldt AT5.

Kinderen zonder papieren mogen wel naar school gaan tot hun achttiende. Maar een aantal van hen krijgt alsnog geen startcertificaat, omdat ze geen stage kunnen lopen. 'Werkgevers zijn soms huiverig en zijn bang dat ze in de problemen komen als ze ongedocumenteerde jongeren aannemen', aldus Ceder.

De ChristenUnie richt zich specifiek op deze jongeren, omdat ze vaak uit het zicht zouden verdwijnen als ze de startcertificatie niet krijgen. 'Maar ze verdwijnen niet uit de stad. Daardoor leven ze in een schimmige parallelle gemeenschap en dat brengt allerlei problemen met zich mee', verwacht Ceder. 

Hij wil daarom dat de gemeente werkgevers en ongedocumenteerden actief gaat informeren over de mogelijkheden, zodat obstakels weggenomen worden. 'Daardoor wordt hun opleiding niet opeens afgebroken maar krijgen ze een zachte landing.'

Alleen voor schrijnende gevallen
Daarnaast zou er op dit gebied te veel onwetendheid zijn binnen de zorg. De regeling waarbij artsen kosten kunnen declareren die ze maken als ze ongedocumenteerden helpen, is volgens Ceder bij beide partijen vaak niet bekend. 'Daarom gaan ongedocumenteerden alleen in de meest schrijnende gevallen naar de noodvoorziening.'

De politicus stelt daarom voor dat het bestuur een informatiepunt opricht, waar ongedocumenteerden informatie in kunnen winnen over hun rechtspositie. Bovendien kan de gemeente daardoor volgens Ceder beter in kaart brengen wie de ongedocumenteerden zijn en hoe ze leven.

'De gemeente heeft daar nog te weinig informatie over', vindt hij. Op de vraag of dit ook niet meer een zaak van Den Haag is, antwoordt Ceder: 'Het is belangrijk dat dit ook landelijk wordt opgepakt, maar dat neemt niet weg dat de gemeente ook zorg moet dragen voor kinderen en dat we daar ook bevoegdheden voor hebben.'

Het stadsbestuur reageert daarentegen dat het belangrijk is dat de ChristenUnie het lot van de jongeren ook aankaart bij de partijleden die in het kabinet zitten. 'Als je de situatie voor deze kinderen echt wilt verbeteren, dan moet de landelijke wetgeving worden aangepast.'

Staatlozen
Naast ongedocumenteerden hebben ook staatlozen (mensen die door geen enkel land erkend worden) het volgens Ceder lastig in de stad. Hij komt daarom met kerstavond nog met een ander voorstel, waarin hij bepleit dat de gemeente deze groep moet helpen.

'Zij staan vaak geregistreerd als 'nationaliteit onbekend', terwijl ze gewoon staatloos zijn', stelt hij. 'De gemeente zou hen daarom moeten helpen om zich te laten registreren als staatloos, zodat ze aanspraak kunnen maken op staatloosheidsregelingen.'

Elf jaar gevangenisstraf voor doodslaan echtgenote

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 64-jarige man veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf voor het doodslaan van zijn echtgenote in hun woning in Zoetermeer. De man heeft bekend dat hij in februari 2018 zijn vrouw vijf of zes keer met een vuisthamer op haar hoofd had geslagen terwijl zij op een bank in de woonkamer lag te slapen.

Hij trok een vuilniszak over haar hoofd en sleepte haar lichaam naar de voorraadkast. Hierna wilde hij zich van het leven beroven door veel alcohol en cannabis te gebruiken. Volgens de man kwam hij mogelijk tot zijn daad door opgekropte woede en frustratie over hun uitzichtloze financiële situatie en de koopverslaving van zijn vrouw.

De rechtbank kan niet vaststellen dat de man heeft gehandeld met voorbedachte raad en veroordeelt hem daarom voor doodslag, en niet voor moord. De man heeft zijn vrouw het recht om te leven ontnomen en haar nabestaanden een onherstelbaar verlies toegebracht. Bij een dergelijk handelen past geen andere straf dan een lange gevangenisstraf. De rechtbank weegt hierbij ook mee dat de man zeer gewelddadig en respectloos is omgegaan met het lichaam van zijn vrouw. Deskundigen hebben de rechtbank geadviseerd de man volledig toerekeningsvatbaar te achten. Dit advies heeft de rechtbank overgenomen. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 11 jaar.

'We gaan ze halen'

Een groep Nederlandse burgers, die zich "We gaan ze halen" noemen, wil in Griekenland asielzoekers gaan ophalen en hen naar Nederland brengen. Eerder riepen ze de Nederlandse regering al op om binnen Europa het voortouw te nemen en in navolging van Portugal 1.000 mensen van de Griekse eilanden hierheen te halen. Ze zijn hiervoor al 2x bij de rechter geweest maar beide keren kregen ze nul op het rekest.

Daarom gaan ze op 21 december met zo’n 50 auto’s (en kennelijk ook een bus) alvast rijden richting Griekenland, om daar 1000 asielzoekers op te halen. "Omdat we niet kunnen wachten tot de overheden gaan reageren op een berg handtekeningen en er nú iets moet gebeuren", staat op hun website te lezen. "We laten zien hoe het moet en zetten de oproep kracht bij. Langer wachten kan echt niet. In Griekenland zullen we te horen krijgen of aan onze oproep gehoor gegeven wordt en we direct vluchtelingen mee kunnen nemen. Zo niet, dan initiëren we ter plekke een vervolg."

Staatssecretaris Mark Harbers raadt hen dit ten stelligste af. "Het illegaal vervoeren van mensen zonder verblijfsrecht komt neer op mensensmokkel", schrijft hij in een reactie. "Niet alleen in Nederland, maar ook in de landen waar 'We gaan ze halen' doorheen zou moeten rijden."

Harbers wijst er op dat er alleen mensen naar Nederland worden gehaald die een grote kans hebben hier ook daadwerkelijk te mogen blijven. Daarnaast hebben die een veiligheidsscreening gehad zodat "weten wie we naar ons grondgebied haalden", aldus staatssecretaris Harbers.

Update 12:22 uur:
Video toegevoegd.

Tot tien jaar cel voor plofkraakbende

De rechtbank Midden-Nederland heeft zeven mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 5 tot 10 jaar voor hun betrokkenheid bij het plegen van ram-, trek, plof- en lanskraken. De kraken vonden plaats tussen juli 2015 en oktober 2016 op geldautomaten van ING bij verschillende vestigingen van Albert Heijn. Ook wordt de mannen verweten dat zij in verschillende samenstellingen een rol hadden bij een criminele organisatie die plofkraken pleegde.

Organisatie
Bij veel van de kraken werd gebruik gemaakt van gestolen auto’s met valse kentekenplaten. De mannen zijn ook veroordeeld voor opzetheling van deze auto’s. Ze gebruikten onder meer regenpakken, bivakmutsen en handschoenen om geen sporen achter te laten. De mannen werkten in verschillende groepen waarbij er telkens sprake was van een strakke organisatie en een zeer doelgerichte samenwerking.

In totaal oordeelt de rechtbank dat de mannen in verschillende samenstellingen verantwoordelijk zijn voor twee ram- en trekkraken in Uithoorn en Hilversum, plofkraken in Leersum, Driebergen, Almelo, Utrecht, Axel en Nuland. Ook hebben ze zich schuldig gemaakt aan twee pogingen tot plofkraken in Weesp en Soest en een poging tot inbraak in een bedrijfspand in Lopik.

Celstraffen
De rechtbank houdt bij het opleggen van de straf rekening met de zeer professionele wijze waarop de kraken zijn voorbereid en gepleegd. Er is bij elke verdachte gekeken naar het aantal strafbare feiten en het strafblad. De rechtbank wijkt af van de eis van de officier van justitie, omdat er is gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken en omdat de rechtbank minder kraken bewezen acht.

Ook bepaalt de rechtbank dat de verdachten hun gevangenisstraf direct moeten uitzitten. Tenslotte moeten de verdachten in totaal ruim 760.000 euro aan schadevergoeding betalen en zo’n 370.000 euro aan winst terugbetalen die zij met hun criminele activiteiten hebben gemaakt.

Tot tien jaar cel voor plofkraakbende (Foto Pxhere)
Tot tien jaar cel voor plofkraakbende (Foto Pxhere)

Agressieveling dreigt gaskraan open te draaien

Agenten hielden woensdag 19 december omstreeks 22.30 uur bij een woning aan de Steenhouwersgaarde in Den Haag een man aan die daar een persoon bedreigde. Agenten kregen de melding dat een man zich agressief gedroeg in de woning. Het gaat om een 37-jarige man uit Heemskerk.

De gemoederen liepen hoog op in de woning waarbij een vrouw ernstig werd bedreigd door de man. De man dreigde tevens de gaskranen in de woning open te zetten. Een kind dat in de woning aanwezig was raakte gewond en moest ter controle worden overgebracht naar het ziekenhuis. 

De verdachte werd uiteindelijk door agenten aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De man zit nog vast. De politie onderzoekt de zaak.

NHL: Penguins en Avalanche boeken winst

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL was het woensdagavond lekker overzichtelijk. Er stonden twee wedstrijden op het programma en beiden leverden drie goals op.

De Washington Capitals hadden vijf wedstrijden op rij gewonnen, maar aan die streak kwam een einde in de eigen Capital One Arena. De Pittsburgh Penguins kwamen op bezoek en wonnen, hoewel Lars Eller de Capitals nog op 1-0 bracht. Sidney Crosby schoot de Penguins echter langszij en Bryan Rust tekende voor wat uiteindelijk de eindstand zou blijken: 1-2.

De Montreal Canadiens kwamen dankzij Brendan Gallagher al vrij snel op voorsprong tegen de Colorado Avalanche, maar de ploeg uit Denver sloeg dankzij Mikko Rantanen terug in de tweede periode. Nathan MacKinnon gaf de assist en dat deed hij na 35 seconden in de derde periode ook voor Gabriel Landeskog, die de winnende 2-1 maakte.

Avalanche - Canadiens (Bron: YouTube)

Beheerder dorpshuis opgepakt voor hennepkwekerij

Woensdagavond is de beheerder van het dorpshuis in Krabbendijke in zijn woning aangehouden. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid bij de hennepkwekerij, die op woensdag 12 december in het dorpshuis aan de Kerkpolder werd ontmanteld.

Na een melding en een daaropvolgend politieonderzoek werd onder het podium van het dorpshuis een hennepkwekerij met bijna vijfhonderd planten gevonden. De kwekerij werd destijds door een gespecialiseerd bedrijf ontmanteld.

Tijdens het onderzoek zijn er verdenkingen gerezen richting de beheerder. Hij is woensdagavond in zijn woning aangehouden en naar een politiecellencomplex gebracht. Hij zit nog vast en wordt donderdag verhoord.

Beheerder dorpshuis opgepakt voor hennepkwekerij (Foto: Politie.nl)
Beheerder dorpshuis opgepakt voor hennepkwekerij (Foto: Politie.nl)

Werkloosheid lager dan voor de crisis

Het werkloosheidspercentage is in november gedaald tot 3,5 en is daarmee voor het eerst iets lager dan net voor het uitbreken van de crisis eind 2008. Het aantal werklozen daalde in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 9 .000 per maand tot 326.000 in november. Het gaat om degenen die geen betaald werk hebben, en aangeven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. In de afgelopen drie maanden is het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk gemiddeld met 20.000 per maand toegenomen. In november waren er bijna 8,9 miljoen werkenden. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Bijna 4,1 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast de eerder genoemde werklozen ging het om bijna 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 6.000 per maand afgenomen. UWV registreerde eind november 267.000 lopende WW-uitkeringen.

Werkloosheidsindicator
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator worden mensen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn met ‘werkloos’ aangeduid. In november waren er 326.000 werklozen, dat komt neer op 3,5 procent van de beroepsbevolking. Hiermee is het percentage lager dan het niveau vlak voor de crisis, eind 2008. Toen was 3,6 procent van de beroepsbevolking werkloos.

UWV: Aantal WW-uitkeringen daalt gestaag verder
Eind november 2018 verstrekte UWV 267.000 lopende WW-uitkeringen. Omdat een persoon meerdere WW-uitkeringen kan ontvangen, ligt het aantal personen met een WW-uitkering net iets lager; dit cijfer komt uit op 259.000 . Het aantal WW-uitkeringen daalde in november 2018 met ruim 2.000 uitkeringen (-0,9 procent) ten opzichte van oktober 2018. Op jaarbasis daalt de WW met 70.000 WW-uitkeringen (-20,9 procent).

UWV: Instroom daalt voor alle beroepsklassen en vrijwel alle sectoren
De WW kenmerkt zich door een grote dynamiek, maandelijks worden er tienduizenden nieuwe uitkeringen toegekend en bestaande beëindigd. Van januari tot en met november 2018 verstrekte UWV 311.000 nieuwe WW-uitkeringen, een afname van 14,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017. In alle beroepsklassen neemt de instroom van nieuwe WW-uitkeringen af ten opzichte van de eerste elf maanden van vorig jaar. De procentuele daling was het scherpst voor technische beroepen (-20,6 procent) en pedagogische beroepen (-20,5 procent). Bij de sectoren is er vooral een flinke daling in de financiële dienstverlening (-28,5 procent) en bouwnijverheid (-27,6 procent).

Arbeidsparticipatie naar recordhoogte
Waar het werkloosheidspercentage op een nieuw laagste punt uitkomt, is de arbeidsparticipatie juist gestegen tot een nieuw hoogtepunt. Bij het begin van de crisis was 68,3 procent van de bevolking aan het werk. In november is de nettoarbeidsparticipatie iets hoger met 68,4 procent en dat is ook direct het hoogste niveau sinds het begin van de meting bijna vijftig jaar geleden. Bovendien neemt niet alleen het aantal werkenden toe, ook werken zij meer uren per week.

Basketballers Donar winnen van kampioen Cyprus, Leiden verliest

De basketballers van het Groningse Donar hebben hun eerste zege in de tweede groepsfase van de Europe Cup te pakken. Op Cyprus won de Nederlands kampioen van de kampioen van Cyprus, AEK Larnaca: 56-78.

In de eerste helft ging het nog gelijk op, maar in de tweede helft sloeg Donar toe. Onder leiding van Lance Jeter (16 punten), Joseph Wall (14 punten) en Drago Pasalic (9 rebounds) liep de ploeg uit naar een vrij ruime voorsprong, die ook over de streep getrokken werd.

ZZ Leiden leed een tweede nederlaag, dit keer thuis tegen het Russische Avtodor Saratov. De Russen sloegen vooral in het tweede kwart hard toe en de 17 punten van Maurice Watson en Worthy de Jong konden daar niks meer tegen uitrichten: 72-97.

In de Champions League blijft het UCAM Murcia van Charlon Kloof lekker bezig. De Spanjaarden wonnen met 61-67 bij Lets kampioen Ventspils, waar Kloof met 13 punten wederom een prima aandeel in had. Murcia heeft nu acht van de negen groepswedstrijden gewonnen en gaat aan kop.

Antwoord Facebookraadsel: de priveberichten!

Als je op FB zit heb je vast al 100000 keer een stom raadsel gezien.

Als je meedoet, moet je ook sportief zijn! EN ALS JE DAT NIET BENT, DOE DAN GEWOON NIET MEE !!!Voor al m'n intelligente fb-vrienden, probeer hier correct antwoord op te geven. Ik daag je uit. Het antwoord alleen per messenger naar mij toe sturen.Het is jouw beurt! Lees het raadsel. Als je antwoord verkeerd is, mag IK een van je foto ' s kiezen en je moet het samen met het raadsel plaatsen. Als je correct antwoordt, schrijf ik je naam in de reacties (met een trofeeën emoji).
Het is 7:00 uur, je slaapt en er klopt ineens iemand aan de deur. Achter de deur staan je ouders voor het ontbijt. Er is brood, melk, sap en een pot jam in je koelkast. Om antwoord te geven, wat zal je als eerst openen?

Het antwoord is: Dit bericht/Deze post/priveberichten. Vroeger was het je ogen maar dat antwoord schijnt fout te zijn.  Dat komt omdat er is toegevoegd: Om antwoord te geven, wat zal je als eerst openen?

En nou optyfen met het gespam op Facebook.

Automobilist vlucht na ongeval en laat papegaai achter

Woensdagavond reed een automobilist op de Noorddonk in Steenbergen een lantaarnpaal uit de grond en kwam in een plantsoen tot stilstand. De bestuurder zette het daarna op een lopen.

Het ongeluk gebeurde rond 21.00 uur. De bestuurder verloor de macht over het stuur en reed in de bocht rechtdoor. Naast de lantaarnpaal werd ook een boom geraakt. Omstanders zagen dat de automobilist uit de auto klom en daarna vluchtte. In de auto troffen agenten een papegaai in een kooi aan.

De auto is door een bergingsbedrijf weggetakeld. De papegaai is naar een dierenopvang gebracht. De politie vermoedt dat de eigenaar van de auto ook de bestuurder is en dat deze niet langer beschikt over de juiste rijvaardigheid en geschiktheid. Er wordt daarom een melding aan het CBR gedaan. Als de man is opgespoord, wordt hij verhoord omdat hij de plaats van het ongeval heeft verlaten.

Niet de papegaai uit het bericht (Foto Pxhere)
Niet de papegaai uit het bericht (Foto Pxhere)

Darter Meulenkamp sneuvelt op WK, Joyce stunt tegen Whitlock

Voor darter Ron Meulenkamp zit het WK van de PDC er weer op. In de eerste ronde boekte hij tegen Diogo Portela zijn eerste zege op een WK, maar Michael Smith was in de tweede ronde te sterk.

Na een stroef begin won Smith de eerste leg met een 112-finish, waarna hij de eerste set uiteindelijk via vijf legs pakte. Met een 96-finish hielp Meulenkamp zich in set twee aan een voorsprong, maar met onder meer een fraaie finish van 132 pakte Smith de set alsnog.

Een finish van 100 met Smith op dubbel 16 hielp Meulenkamp op weg in de derde set, die hij in vier legs pakte. De derde leg in de vierde set leverde maar liefst vier 180's op en werd gewonnen door Smith, die het in de leg daarna afmaakte: 3-1.

Michael Smith - Ron Meulenkamp (Bron: PDC)
Michael Smith - Ron Meulenkamp (Bron: PDC)

De als achtste geplaatste Australiër Simon Whitlock ging er in zijn eerste optreden verrassend af tegen Ryan Joyce, de mondiale nummer 78. De Engelsman won een bij vlagen rotslechte eerste set en pakte set twee met onder meer een strakke 109-finish. Whitlock kwam in set drie op voorsprong, maar via 72 en dubbel 16 maakte Joyce het alsnog met 3-0 af.

Simon Whitlock - Ryan Joyce (Bron: PDC)
Simon Whitlock - Ryan Joyce (Bron: PDC)

James Wade had het in zijn eerste partij knap lastig met de uitstekend gooiende Japanner Seigo Asada, die in vier legs brutaal de eerste set pakte. De volgende twee sets werden - beiden na vijf legs - onderling verdeeld, waarna Wade set vier won. De beslissende vijfde set ging naar een verlenging en daarin wist Wade de Japanner met een 86-finish eindelijk van het lijf te schudden: 3-2.

James Wade - Seigo Asada (Bron: PDC)
James Wade - Seigo Asada (Bron: PDC)

Ook James Wilson en William O'Connor hadden een beslissende set nodig, nadat de Ier in de vierde set verzuimde om dubbel 20 te gooien voor de wedstrijd. Wilson hield in de vijfde set nog even stand, maar met een 90-finish via dubbel 15 gooide O'Connor hem toch uit het toernooi.

James Wilson - William O'Connor (Bron: PDC)
James Wilson - William O'Connor (Bron: PDC)

Heel veel Kill la Kill The Game: IF gameplay

Arc System Works heeft een behoorlijk aantal gameplayvideo’s gestreamd van hun aankomende anime-vechtgame Kill la Kill The Game: IF. Hierin nemen verschillende hoofdpersonen van de anime het tegen elkaar op.

We krijgen de nodige gevechten te zien tussen voor de fans herkenbare personages. Kill la Kill The Game: IF zal een origineel zijverhaal bevatten gebaseerd op de populaire anime Kill la Kill. De game staat gepland voor 2019 in Japan en daarbuiten. Deze komt naar PlayStation 4, pc en Nintendo Switch.

Bekijk hieronder de video’s. De gevechten gaan respectievelijk tussen Ryuko Matoi en Satsuki Kiryuin, Ira Gamagoori en Nonon Jakazure, Uzu Sanageyama en Houka Inumuta, Houka Inumuta en Nonon Jakuzure, en tussen Houka Inumuta en Ryuko Matoi.

Ontwikkelaar Code Vein laat van zich horen

Sinds uitgever en ontwikkelaar Bandai Namco de post-apocalyptische actie-RPG Code Vein heeft uitgesteld naar 2019, is het behoorlijk stil rond de game. In de nieuwe uitgave van Weekly Famitsu geeft de ontwikkelaar aan dat deze stilte binnenkort doorbroken wordt.

Zo geeft uitvoerend producent Yusuke Tomizawa aan dat het team hard aan het werk is om de nieuwe releasedatum zo snel mogelijk bekend te maken. Producent Keita Iizuka staat hem hierin bij. Zijn hoofddoel voor 2019 is om Code Vein in de handen van de alle gamers te krijgen. Hij staat te springen om de promotie-activiteiten weer op te starten. De ontwikkeling is weer bijna op dat punt aangekomen.

Op het moment is nog niet duidelijk wanneer de volgende onthulling komt, of wat deze inhoudt. De release staat vooralsnog voor 2019, specifieker kunnen ze het nog niet maken. Maar het is in ieder geval goed om te horen dat de ontwikkeling nog in volle gang is en de game geen stille dood sterft. Code Vein zal uitkomen op PlayStation 4, Xbox One en pc.

FOK! Wat een weer: buiig

Er is veel bewolking en aanvankelijk komen er vooral in de kustgebieden enkele buien voor. In de loop van de dag neemt ook verder landinwaarts de kans op een bui toe. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het noordoosten tot 10°C in het zuidwesten. De wind is eerst zuidelijk en draait in de loop van de dag naar zuidwest. Boven land is de wind matig, in de kustgebieden vrij krachtig, mogelijk af en toe krachtig.

Komende avond en nacht trekt er een gebied met actieve buien van zuidwest naar noordoost over het land, met vooral in het noordwesten kans op onweer en korrelhagel. In de loop van de nacht neemt de buiigheid in het noorden af en komen daar enkele opklaringen voor. In het zuiden gaat het dan regenen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het noordoosten tot 8°C in het zuidwesten. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig, in de kustgebieden eerst nog vrij krachtig tot krachtig.

Vrijdagochtend gaat het ook in het midden en noorden regenen. In de loop van de middag wordt het van het zuidwesten uit weer overwegend droog met veel bewolking. Er is dan nog wel een enkele bui mogelijk. De zuidwestenwind trekt van het zuiden uit aan en wordt boven land matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig en langs de kust soms hard. Met maxima die uiteenlopen van 10°C in het noorden tot 13°C in het zuiden is het vrij zacht voor de tijd van het jaar. (Bron: KNMI)

Uitzicht op de besneeuwde bergtoppen vanuit de omgeving van Peralada in noord oost Spanje (Foto: Kroezel)
Uitzicht op de besneeuwde bergtoppen vanuit de omgeving van Peralada in noord oost Spanje (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Ouderen en vrouwen werken aanzienlijk meer

Ouderen zijn in de afgelopen twintig jaar spectaculair meer gaan werken. Dit geldt voor alle opleidingsniveaus, ongeacht migratieachtergrond en huishoudsamenstelling. Vooral in de leeftijdscategorie van 60 tot 65 jaar is het hard gegaan. Twintig jaar geleden werkte nog ongeveer 20 procent van de mannen in deze leeftijdscategorie, nu is dit opgelopen tot rond de 65 procent. Hierbij heeft beleid waarschijnlijk een rol gespeeld – zoals het afschaffen van de VUT- en prepensioenregelingen – maar ook de stijging van de opleidingsniveaus en van de (gezonde) levensverwachting.

De arbeidsparticipatie van ouderen kan nog verder groeien, onder meer omdat opeenvolgende generaties steeds hoger opgeleid zijn. Het sterk stijgende opleidingsniveau gaat ook samen met langer doorstuderen. Daardoor daalt de participatie van jongeren. Vooral jongeren tot 25 jaar volgen steeds vaker onderwijs en zijn minder vaak actief op de arbeidsmarkt. Dit staat in de zojuist verschenen publicatie van het Centraal Planbureau (CPB) ‘Arbeidsparticipatie’.


Tegelijkertijd is het verschil in arbeidsparticipatie tussen vrouwen en mannen fors kleiner geworden. Vooral de middelbaar en hoger opgeleide moeders met jonge kinderen stoppen niet langer – al dan niet tijdelijk – met werken, maar blijven doorwerken. De participatie van vrouwen met kinderen lijkt nu sterk op die van vrouwen zonder kinderen. Na deze inhaalslag is de groei van het aantal vrouwen dat werkt, afgevlakt. Wel blijft het aantal uren dat zij werken per week groeien.

Jongere mannen werken juist wat minder vaak dan vroeger, vooral de laagopgeleiden en alleenstaanden. Internationaal onderzoek suggereert dat de vraag naar hun vaardigheden daalt. Het verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen kan nog verder krimpen, omdat het opleidingsniveau van vrouwen relatief snel stijgt en vooral bij vrouwen geldt dat hoger opgeleiden vaker werken dan lager opgeleiden.

Verdachten van ramkraak snel gepakt

Na een achtervolging en met hulp van een politieheli zijn donderdagmorgen twee mannen aangehouden. Ze worden er van verdacht kort daarvoor een ramkraak gepleegd te hebben op een kledingwinkel in Waalwijk.

Afgelopen nacht om 4.00 uur meldde een getuige dat een auto een winkel binnen was gereden op de Stationsstraat in Waalwijk. Voordat de toegesnelde surveillance-eenheden van de politie ter plaatse waren meldde de getuige dat in ieder geval twee mannen spullen uit de winkel gepakt hadden en in de auto hadden geladen. De auto ging er toen met hoge snelheid vandoor. De getuige meldde het merk en type van de auto en een gedeelte van het kenteken. Kort daarna zag een surveillance-eenheid de auto rijden op de Midden-Brabantweg en zette de achtervolging in. Met snelheden die boven de 160 km/u kwamen moesten de agenten met lede ogen zien dat de auto uit hun zicht reed.

Maar een volgende surveillance-eenheid zag de auto het centrum van Tilburg inrijden en er ontstond weer een achtervolging. Op dat moment was de politiehelikopter boven Tilburg aangekomen. De auto met verdachten reed op de Groenstraat in de richting van de Ringbaan-Zuid. Vanaf de Ringbaan-Zuid ging het de Ringbaan-Oost op. In de buurt van de Sint-Josephstraat verloor de bestuurder de macht over het stuur en kwam de auto tot stilstand. Eén verdachte kon direct worden aangehouden. Een andere verdachte vluchtte maar op aanwijzing van de agenten in de helicopter kon die snel in een tuin van een woning aangehouden worden. De verdachten, een 23-jarige Tilburger en een 21-jarige Hagenaar, zijn naar het bureau gebracht. In de auto werden zakken met kleding gevonden. De recherche gaat het tweetal aan de tand voelen vandaag.

Nog meer vliegtuigen in Ace Combat 7

Bandai Namco heeft deze week nog meer trailers uitgebracht van Ace Combat 7: Skies Unknown waarin we de A-10C, F-14D, MiG-29A en Gripen E in actie zien.

In dit zevende deel keren we terug naar het Strangereal-universum. Het is het jaar 2019 en de prinses van het koninkrijk Erusea, Rosa Cosette D'Elise, verklaart de oorlog aan de Osean Federation. Het koninkrijk valt meteen enkele belangrijke doelen aan, waaronder de International Space Elevator. De Osean Federation zet natuurlijk de tegenaanval in en wil onder andere de Space Elevator terug veroveren. Jij speelt Trigger, een piloot die in deze oorlogstijd zichzelf wil bewijzen in het luchtruim.

Ace Combat 7: Skies Unknown komt 18 januari uit op PlayStation 4 en Xbox One. Op pc verschijnt de game 1 februari.

Jump Force-verhaaldetails onthuld

Gisteren waren er al screenshots van drie nieuwe personages te zien van Jump Force, nu heeft Bandai Namco een nieuwe trailer online gezet met verdere details van de Story Mode. Ook is het ingame model van Izuku Midoriya uit My Hero Academia onthuld.

Een plotselinge samenvoeging van de Jump World en de Real World heeft chaos veroorzaakt over de aarde, met binnenvallende schurken die een spoor van vernietiging achterlaten. Om deze nieuwe dreiging aan te pakken, wordt een nieuw team van helden, genaamd de Jump Force, gevormd door Glover met de sterkste helden uit het hele manga-universum. Spelers zullen hun eigen held creëren door hun uiterlijk en vechtbewegingen aan te passen met elementen van de manga-franchises, voordat ze zich aansluiten bij de Jump Force om de schurken aan te pakken.

In de trailer zien we de eerste bewegende beelden van Asta van Black Clover, Trunks van Dragon Ball, Boa Hancock uit One Piece en Renji Abarai van Bleach.

Jump Force komt 15 februari 2019 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

Jump Force - Izuku Midoriya (Foto: Bandai Namco)
Jump Force - Izuku Midoriya (Foto: Bandai Namco)

NBA: Rockets winnen met recordaantal driepunters

De basketballers van de Houston Rockets hebben in de NBA in eigen huis gewonnen van de Washington Wizards. De bezoekers werden met 136-118 teruggestuurd naar de Amerikaanse hoofdstad.

De Rockets sloegen aan het eind van het eerste kwart en het begin van het tweede kwart een gat van zo'n tien punten en dat konden ze de hele verdere wedstrijd volhouden, waarbij het aan het einde nog wat uitgebreid werd, met James Harden (35 punten) weer als topschutter.

De aandacht ging vooral uit naar de statistieken en dan met name die rondom de driepunters. De Rockets gooiden er maar liefst 26 in, het hoogste aantal ooit voor een team in een NBA-wedstrijd. Het record stond sinds maart vorig jaar op naam van de Cleveland Cavaliers, die tegen de Atlanta Hawks 25 drietjes raakten in een alsnog nipte zege (135-130).

Overigens deden de Rockets maar liefst 55 pogingen voor een driepunter, waarmee ze hun eigen record benaderden: in december 2016 deden ze 61 pogingen tegen de New Orleans Pelicans. Harden gooide 6 uit 11 op de drietjes, Chris Paul (4-9), Gerald Green (4-7), Eric Gordon (4-9) en PJ Tucker (3-4) waren ook prima op dreef).  

Uitslagen NBA woensdag
Charlotte Hornets - Cleveland Cavaliers 110 - 99
Orlando Magic - San Antonio Spurs 90 - 129
Philadelphia 76ers - New York Knicks 131 - 109
Boston Celtics - Phoenix Suns 103 - 111
Toronto Raptors - Indiana Pacers 99 - 96
Chicago Bulls - Brooklyn Nets 93 - 96
Houston Rockets - Washington Wizards 136 - 118
Milwaukee Bucks - New Orleans Pelicans 123 - 115
Minnesota Timberwolves - Detroit Pistons 123 - 129 OT
Utah Jazz - Golden State Warriors 108 - 103
Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 99 - 92
Sacramento Kings - Oklahoma City Thunder 113 - 132

Alle drietjes van de Rockets tegen de Wizards (Bron: YouTube)

NS wil spoor vuurwerkvrij

Oud en nieuw staat voor de deur, een periode die traditiegetrouw gepaard gaat met vuurwerk. Helaas wordt er in de laatste weken van het jaar ook vuurwerk afgestoken bij het spoor, dicht bij treinen. Vanaf begin december kreeg de NS 5 meldingen van vuurwerkoverlast. De ervaring leert dat de meeste meldingen volgen in de laatste twee weken van december.

Vuurwerk op en rondom het spoor zorgt voor overlast voor medewerkers en reizigers en kan schade veroorzaken aan treinen en stations. Daarom vragen NS en ProRail aan gemeenten om volgend jaar bij het bepalen van vuurwerkvrije zones ook rekening te houden met het spoor, net zoals dit nu wordt gedaan bij bejaardentehuizen en kinderboerderijen.

Een vuurpijl tegen een trein of zwaar vuurwerk op het spoor zorgt voor een flinke schrikreactie bij machinisten en kan er, vanwege schade, toe leiden dat treinen uitvallen. Directeur Operatie NS, Marjan Rintel: “We gaan gemeenten vragen of zij het gebied rond het spoor aan willen wijzen als vuurwerkvrije zone. We begrijpen dat het handhaven van vuurwerkvrijezones ingewikkeld is, maar er gaat een belangrijk signaal vanuit. Vuurwerk en het spoor gaan niet samen.” Ook directeur Operatie ProRail, John Voppen sluit zich hierbij aan: “Het gooien van vuurwerk naar treinen lijkt misschien een kwajongensstreek, maar dat is het niet. Het is gevaarlijk en leidt tot overlast en onnodige vertragingen.”

De afgelopen jaren ziet de NS in december een toename in het aantal meldingen van vuurwerkoverlast. In 2015 ging het om 15 meldingen, 25 meldingen in 2016 en 50 meldingen in 2017. Deze meldingen variëren van vuurwerk afsteken in een tunneltje bij het station, rookontwikkeling op het perron tot vuurwerk tegen een trein aan gooien. Ze roepen medewerkers actief op om vuurwerkoverlast te blijven melden.

Supermarkten omarmen flexitariŽr met Kerst

De flexitariër wordt goed bediend deze feestdagen. Dat blijkt uit een analyse van Wakker Dier, die alle recepten uit de kerstmagazines van tien supermarkten met elkaar vergeleek. Albert Heijn, Dirk en DekaMarkt komen hierin als beste uit de bus. Deze supers bieden meer vegetarische feestrecepten aan dan gerechten met vlees of vis. “Opvallend is dat de marktleiders Jumbo en Lidl de flexitariër juist lijken te negeren,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Flexitarisme
Het aantal flexitariërs in Nederland neemt toe. Deze groep eet minstens één keer in de week geen vis of vlees. De flexitarische eetgewoontes zijn vooral terug te vinden in de kerstglossy van Albert Heijn; hierin is 63 procent van de gerechten vegetarisch. De supermarktketens Aldi en Vomar scoren het slechtst. Zij hebben uitsluitend vis- of vleesrecepten in hun feesteditie opgenomen. In totaal zijn 223 recepten geanalyseerd, waarvan 40 procent vegetarisch blijkt.

Varkensvlees
Supermarkten sturen consumenten dit jaar vooral richting het eten van varkensvlees. In de helft van alle vleesrecepten wordt varken gebruikt om voor de feestdagen op te dienen. Vooral in hoofdgerechten wordt veel vlees geadviseerd. Van deze recepten bevat 76 procent vlees of vis.

Gangenmenu
Wakker Dier legde de kerstspecials naast elkaar. Ieder recept werd geanalyseerd op basis van de aanwezigheid van vlees of vis. Op het dessert na zijn alle gangen meegenomen: van het ontbijt tot aan het hoofdgerecht. Wakker Dier wil dat er minder en beter vlees gegeten wordt. Ze raadt consumenten aan om met de feestdagen te letten op vlees met een dierenwelzijnskeurmerk.

Personeelstekort loopt in alle regio's op

In het vierde kwartaal van 2018 had een kwart van de bedrijven last van een tekort aan personeel. In het merendeel van de veertig COROP-gebieden ging dat op voor 20 tot 30 procent van de bedrijven. In Oost-Nederland en in het noorden van Noord-Holland lagen die percentages hoger. De krapte was het grootst in de regio Zaanstreek (36 procent) en het kleinst in Flevoland (16 procent). Dit meldt het CBS naar aanleiding van de publicatie De regionale economie 2017, op basis van regionale cijfers van de Conjunctuurenquête Nederland.

Aan het begin van 2016 waren er nog amper bedrijven die aangaven dat ze last hadden van personeelstekorten in Nederland, met percentages die in vrijwel alle regio’s onder de 10 lagen. Het gemiddelde voor Nederland was bijna 5 procent. Alleen in de regio Almaar en omgeving had meer dan 10 procent van de bedrijven last van een tekort aan personeel. De krapte nam sindsdien snel toe in alle regio’s.

Aan het begin van het vierde kwartaal van 2017 belemmerde het tekort aan personeel al in dertig regio’s de activiteiten van 10 tot 20 procent van de bedrijven. In vier regio’s in het oosten van het land en in Alkmaar en omgeving had zelfs meer dan 20 procent van de bedrijven hier last van. In 2018 is het personeelstekort in de meeste regio’s verder toegenomen. Sinds 2017 verkeert de Nederlandse economie in een periode van hoogconjunctuur en neemt de spanning op de arbeidsmarkt toe.

In Achterhoek grootste personeelstekort in de bouw
Van de zes regio’s met het grootste personeelstekort hadden de Zaanstreek en Alkmaar en omgeving aan het begin van het vierde kwartaal 2018 de ernstigste krapte. In deze twee regio’s geven vooral de bedrijven in de maakindustrie aan dat ze belemmerd worden door een tekort aan personeel. In de regio’s Utrecht en Arnhem/Nijmegen doet het tekort aan personeel zich in meerdere bedrijfstakken voor, zoals de specialistische zakelijke dienstverlening en de horeca.

In de Achterhoek springt de bouw er uit: 60 procent van de bouwbedrijven heeft hier te weinig personeel. In de Kop van Noord-Holland is het personeelstekort het grootst in de bedrijfstakken vervoer en opslag en verhuur en overige zakelijke dienstverlening. Meer dan de helft van de bedrijven in deze bedrijfstakken heeft een personeelstekort.

Laagste tekort in Flevoland
Flevoland is de regio met het laagste personeelstekort aan het begin van het vierde kwartaal van 2018 (16 procent). Vooral bedrijven in de industrie en de handel (beide 14 procent) hebben hier een relatief laag tekort vergeleken met het landelijk gemiddelde tekort in deze bedrijfstakken. In de regio Delfzijl heeft bijna 16 procent van de bedrijven een personeelstekort.

Bij 10 procent van de bedrijven in vervoer en opslag komt in deze regio een tekort aan personeel voor, landelijk is dat bij 35 procent van de bedrijven in vervoer en opslag het geval. In Zuidoost-Zuid-Holland heeft ruim 17 procent van de bedrijven een tekort aan personeel. In deze regio zijn het vooral de bouw (9 procent) en de industrie (15 procent) die het personeelstekort relatief laag houden.

Verwachtingen personeelssterkte 2019
Per saldo 17 procent van de niet-financiële bedrijven verwacht dat de personeelssterkte in 2019 zal toenemen. Het meest optimistisch zijn de bedrijven in de regio Midden-Limburg, waar per saldo 30 procent van de bedrijven het personeelsbestand denkt uit te breiden. Ook in de regio’s Veluwe (28 procent) en de Achterhoek (25 procent) verwachten relatief veel bedrijven in 2019 meer personeel te hebben.

In Alkmaar en omgeving en de Zaanstreek, de twee regio’s waar de grootste groep bedrijven een personeelstekort ervaart (36 en 34 procent), verwacht per saldo ongeveer 16 procent in 2019 meer personeel te zullen aannemen. Oost-Groningen is de enige regio waarin bedrijven verwachten in 2019 minder personeel in dienst te zullen hebben. Ook in de agglomeratie ’s-Gravenhage zijn de verwachtingen relatief laag, per saldo minder dan 3 procent van de bedrijven verwacht dat de personeelssterkte in 2019 toeneemt.

Meer ouderen in ziekenhuis met hoofdletsel

In 2016 werden ongeveer 9.000 65-plussers opgenomen in het ziekenhuis met hoofdletsel, 31 procent meer dan in 2013. Het aantal ouderen nam ook toe in deze periode, maar minder snel. De belangrijkste oorzaak van het hoofdletsel is een val in en om het huis. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In totaal hadden ongeveer 24.000 inwoners van Nederland in 2016 een klinische ziekenhuisopname vanwege hoofdletsel, een toename van 13 procent ten opzichte van drie jaar eerder. Het aantal 65-plussers is van 2013 tot 2016 gegroeid met 9 procent. Ook als hiermee rekening wordt gehouden, komt hoofdletsel bij deze groep steeds meer voor.

Bij hoogbejaarden komen hoofdletsels vaker voor dan bij jongere 65-plussers. In 2013 werden 46 op de 10.000 80-plussers met hoofdletsel opgenomen in het ziekenhuis en dat nam toe tot 56 in 2016. Bij de 65- tot 80-jarigen groeide dit aantal van 14 naar 18 per 10.000 personen.

Meer hoofdletsel door een val in en om het huis
Bij personen van 65 jaar en ouder steeg met name het aantal opnamen voor niet-gespecificeerde hoofdletsels, van 875 in 2013 naar 2 960 in 2016. In 80 procent van de gevallen waren deze hoofdletsels veroorzaakt door een val, meestal in en om het huis. Bij 15 procent was een vervoersongeval de oorzaak. Dit patroon veranderde niet tussen 2013 en 2016.

Ook een toename fatale vallen ouderen
Vallen is al jarenlang de belangrijkste oorzaak van hoofdletsel bij ouderen. Het aantal klinische ziekenhuisopnamen hiervoor stijgt sinds de eeuwwisseling. Ook het aantal dodelijke vallen neemt toe, met name bij 90-plussers. Tussen 2013 en 2016 is het aantal dodelijke slachtoffers van een val bij deze ouderen met 39 procent gestegen tot 1.308.

Minder personen opgenomen in het ziekenhuis
Het totale aantal ziekenhuisopnamen in Nederland nam tussen 2013 en 2016 af van 3,9 miljoen naar 3,3 miljoen. Dat kwam door een daling van het aantal dagopnamen. Ook daalde het aantal personen dat werd opgenomen in het ziekenhuis, van 2,2 miljoen in 2013 tot 2 miljoen in 2016. De gemiddelde verpleegduur bij klinische opnamen bleef in deze periode gemiddeld 5,2 dagen, na een jarenlange daling.

Meer ouderen in ziekenhuis met hoofdletsel (Foto: Pixabay)
Meer ouderen in ziekenhuis met hoofdletsel (Foto: Pixabay)

Goederenvervoer steeds vaker via logistieke knooppunten

Goederenvervoer in Nederland met binnenvaartschepen, vrachtauto’s of treinen gaat steeds vaker via logistieke hotspots. Dit zijn knooppunten waar goederen worden overgeladen. Het goederenvervoer van en naar de vijf belangrijkste hotspots groeide tussen 2010 en 2017 met bijna 18 procent, elf keer zo snel als buiten deze hotspots (1,6 procent). Dit meldt het CBS op basis van het nieuwe rapport De regionale economie.

Volgens een jaarlijkse verkiezing door de vakpers zijn de belangrijkste logistieke hotspots van Nederland achtereenvolgens West-Brabant, Tilburg-Waalwijk, Venlo-Venray, Rivierenland en Utrecht. Van de 1,1 miljard ton goederen die in 2017 werd overgeslagen van of naar binnenvaartschepen, vrachtauto’s of treinen, had een kwart een van deze vijf hotspots als herkomst of bestemming. Voor een groot deel gaat het hierbij om goederen die onderweg zijn van of naar de Rotterdamse haven. Van de vijf hotspots groeiden Rivierenland, Venlo-Venray en West-Brabant in 2017 het hardst als het gaat om overgeladen gewicht.

In hotspots 40 procent van vervoerd gewicht per zeecontainer
Van het totale gewicht dat in 2017 vanuit het Rotterdamse havengebied naar het Nederlandse achterland werden vervoerd, zat 30 procent in een container. Bij vier van de vijf hotspots lag dit iets hoger, gemiddeld 40 procent. Alleen in Utrecht lag dit lager; hier werd relatief veel zand, grind en aardolieproducten in bulkvorm gelost.

Een vijfde meer zeecontainers dan in 2010
In 2017 handelden de vijf logistieke hotspots 21 procent meer zeecontainers <link> af dan in 2010. Het totaal aantal zeecontainers dat in Nederland werd overgeslagen vanaf een binnenvaartschip, vrachtauto of trein groeide in die periode met 14 procent, oftewel de helft minder. Van de vijf logistieke hotspots kende Venlo-Venray de sterkste groei (59 procent) qua afhandeling van zeecontainers, gevolgd door Rivierenland (43 procent). De toename kwam vooral doordat er nieuwe binnenvaartterminals zijn geopend in respectievelijk Wanssum (2010) en Tiel (2013).

In hotspot West-Brabant werden veruit de meeste containers afgehandeld. Dit komt mede doordat kleinere zeeschepen die Rotterdam aandoen kunnen doorvaren naar Moerdijk om daar te laden en/of te lossen. In Venlo-Venray en Rivierenland worden vanwege hun strategische ligging (dicht bij de Duitse grens) veel goederen overgeslagen die eerder in de Rotterdamse haven met zeeschepen zijn aangevoerd. Tilburg speelt onder meer een rol in het vervoer per trein vanuit China (de zijderoute), die sinds september 2016 daar een tussenstop maakt. In Tilburg worden de goederen verdeeld naar de belangrijkste eindbestemmingen.

Meeste containers vanuit Rotterdams havengebied naar West-Brabant
In 2017 werden vanuit het Rotterdams havengebied 2,5 miljoen zeecontainers vervoerd naar het Nederlandse achterland. Een derde daarvan werd gelost in een van de vijf logistieke hotspots. De meeste containers waren bestemd voor de hotspots West-Brabant en Venlo-Venray. Daarnaast gingen vanuit het havengebied veel containers naar de regio Groot-Amsterdam en Noordoost-Noord Brabant.

Goederenvervoer steeds vaker via logistieke knooppunten (Foto: Pxhere)
Goederenvervoer steeds vaker via logistieke knooppunten (Foto: Pxhere)

FOK!Kerstprijsvraag: 20 december

Vandaag is het carnaval tijd bij de FOK!Kerstprijsvraag. De party game is te winnen vandaag voor Xbox One en PlayStation 4.

Carnival Games laat je een feestje bouwen met je vrienden of gezin. Of je nu in je eentje of met z'n vieren speelt, Carnival Games biedt voor elk wat wils, met zowel de hits uit voorgangers als gloednieuwe mini-games. Sla een homerun, stapel taarten en jaag je paard naar de finish. Met 20 minigames kent Carnival Games alleen maar winnaars.

Om een exemplaar te kunnen winnen moet je het goede antwoord geven op de volgende vraag. Op welke systeem heeft redacteur Fathom gespeeld voor de review? 

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door. 

Ouderen kopen steeds vaker online

Het aantal Nederlanders dat online aankopen doet is verder gestegen. In 2018 zegt 78 procent van de Nederlanders iets via internet gekocht te hebben, een jaar eerder was dat 76 procent. Onder 65-plussers nam het aandeel online shoppers het sterkst toe. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2018’ van het CBS.

In 2018 geeft 78 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder, ongeveer 11,5 miljoen mensen, aan iets online gekocht te hebben. In 2012 zei 64 procent nog goederen of diensten online aangeschaft te hebben.

Het aandeel online kopers is het sterkst gestegen bij 65-plussers, van 25 procent in 2012 naar 45 procent in 2018. Van de 25- tot 45-jarigen zei 94 procent in 2018 iets online gekocht te hebben, en van de 45- tot 65-jarigen 83 procent. In 2012 was dat nog respectievelijk 83 en 64 procent.
Kleding en sportartikelen het vaakst online aangeschaft Online shoppers kochten in 2018 het vaakst kleding of sportartikelen (56 procent), reizen en vakanties (50 procent), kaartjes voor evenementen (46 procent) en huishoudelijke goederen en apparaten (38 procent). De grootste groei is te zien in de categorieën kleding of sportartikelen en huishoudelijke goederen en apparaten. In 2012 gaf achtereenvolgens nog 31 en 16 procent aan deze producten gekocht te hebben.

Van alle goederen en diensten die online aangeschaft worden, is de verkoop van films, muziek en boeken het minst gestegen. 15 procent zei die in 2012 online gekocht te hebben, in 2018 was dat 16 procent. Toename recente e-shoppers De groei van het aantal Nederlanders dat online winkelt komt mede doordat het aantal recente e-shoppers de laatste jaren sterk is toegenomen, van 46 procent in 2012 naar 64 procent in 2018. Recente e-shoppers hebben in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek online aankopen gedaan. Van de 11,5 miljoen online shoppers in 2018 zeggen 9,4 miljoen in de afgelopen drie maanden online aankopen te hebben gedaan.

Frequentie en waarde online aankopen stijgen ook
Nederlanders zeggen ook vaker aankopen te doen. Een kwart kocht drie, vier of vijf keer iets online in de afgelopen drie maanden voorafgaand aan het onderzoek, 10 procent deed dit zes tot tien keer en 9 procent kocht vaker dan tien keer iets online. Naast de frequentie van de online aankopen neemt ook het aankoopbedrag toe. Het bedrag dat in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek aan online aankopen is besteed, ligt vaak tussen 100 en 500 euro. Een kwart van de Nederlanders deed gedurende die periode aankopen in die prijsklasse. In 2012 was dat 18 procent. Dit jaar heeft 6 procent van de Nederlanders het afgelopen kwartaal voor duizend euro of meer online aangeschaft. In 2012 was dat 3 procent.

Vooral aankopen binnen Nederland
De overgrote meerderheid kocht goederen of diensten bij Nederlandse webwinkels: 69 procent deed dat in 2018. Ongeveer een op de drie kocht ook goederen of diensten uit andere EU-landen. Bijna een kwart kocht producten uit andere delen van de wereld.

Ouderen kopen steeds vaker online (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Ouderen kopen steeds vaker online (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #9
special
VrijMiBabes #9 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #46
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
The Old Guard
special
Random Pics van de Dag #45
©FOK.nl e.a.