Teamsprinters domineren in World Cup en beginnen seizoen met winst

In het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines, nabij Parijs, is de World Cup voor de baanwielrenners van start gegaan. Voor Nederland leverde dat alvast het eerste goud van het seizoen op: de teamsprinters domineerden de competitie, min of meer zoals verwacht.

Teamsprint
Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland en Sam Ligtlee waren in de kwalificaties en de eerste ronde al duidelijk het snelste trio en daar veranderde in de finale weinig aan. Gregory Baugé, Sebastien Vigier en Michael D'Almeida uit Frankrijk waren totaal niet opgewassen tegen het geweld van de wereld- en Europees kampioenen uit Nederland: 42,939 seconden om 43,566 seconden. Rusland klopte de Britse ploeg in de strijd om brons.

Op de teamsprint bij de vrouwen eindigden Laurine van Riessen en Hetty van de Wouw als tiende in de kwalificaties, waar een klassering in de top-8 nodig was om te mogen strijden om de medailles. Het goud ging naar tweevoudig wereldkampioenen Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova uit Rusland, rijdens namens Gazprom-Rusvelo. In een zinderende finale versloegen ze Kaarle McCulloch en Stephanie Morton uit Australië met één duizendste van een seconde. Olena Starikova en Liubov Basova uit Oekraïne pakten het brons.

Ploegenachtervolging
De ploegenachtervolging bij de vrouwen werd gewonnen door Australië. Kristina Clonan, Ashlee Ankudinoff, Georgia Baker en Macey Stewart rekenden in een mooie strijd nipt in 4:16,957 minuten af met het Nieuw-Zeelandse kwartet. Italië versloeg Duitsland in de strijd om brons.

Julius Johansen, Lasse Norman Hansen, Rasmus Pedersen en Casper von Folsach waren een klasse apart bij de mannen. In de finale, waarin de start meerdere malen opnieuw gedaan moest worden, werd het Britse kwartet ruim voor het einde op een ronde gezet en dus was het klaar. Italië pakte ook hier brons door het Huub Wattbike Test Team te verslaan.

Puntenkoers
Nina Kessler kwam er op de puntenkoers niet aan te pas: de Nederlandse pakte in acht sprints geen punten en eindigde als 22e van de 24. De Italiaanse Maria Confalonieri won met 34 punten, één meer dan Ganna Solovei. De Oekraïnse perste er in de slotfase nog een knappe aanval uit en verwees de Duitse Charlotte Becker daarmee naar plek drie.

Bij de mannen ging de puntenkoers van start zonder Jan Willem van Schip: in de kwalificaties was hij als dertiende geëindigd in zijn serie, waar de beste twaalf zich voor de finale plaatsten. Moritz Malcharek pakte het goud: de Duitser zette het veld twee keer op een rondje en sprintte zich verder naar een totaal van 53 punten, acht meer dan de Brit Mark Stewart en tien meer dan de Griek Christos Volikakis.

De finalesessies zijn live te zien op Eurosport 2, te beginnen op zaterdagmiddag om 16.45 uur.