Mannen meest roekeloos in het verkeer

Maar liefst 26 procent van de Nederlandse automobilisten maakt weleens ruzie met andere weggebruikers. Dit blijkt uit onderzoek van Autoverzekering.nl onder 1.065 Nederlanders met een rijbewijs. Van alle ondervraagden zegt 16 procent met te veel drank op achter het stuur te hebben gezeten.

Mannen zijn volgens het onderzoek de grootste heethoofden in het verkeer: meer dan een derde maakt weleens ruzie met medeweggebruikers. Het percentage vrouwen dat zich hieraan schuldig maakt, is slechts 16 procent. "Verkeersruzies kunnen met allerlei onverwachte manoeuvres gepaard gaan, wat zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties,” zegt Willemijn Kuitenbrouwer van Autoverzekering.nl. “Mensen brengen niet alleen zichzelf, maar ook andere verkeersdeelnemers ernstig in gevaar met dit asociale gedrag. Vooral mannen lijken zich niet te bekommeren om de veiligheid van anderen.”

Mannen onbesuisder dan vrouwen
Naast hun beduidend kortere lontje, blijken mannelijke automobilisten volgens het onderzoek ook vaker met een te hoog alcoholpercentage achter het stuur te kruipen. 23 procent van de ondervraagde mannen zegt dit weleens te hebben gedaan, tegenover 8 procent van de vrouwen. Daarnaast stelt 13 procent van de mannen volgens het onderzoek noodzakelijke reparaties aan hun auto uit, tweemaal zo vaak als vrouwen (6 procent). Kuitenbrouwer: “Volgens een recente schatting van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid was 11 tot 24 procent van de verkeersdoden in Nederland het gevolg van overmatig alcoholgebruik. Dat vind ik een schrikbarend hoog percentage. Maar ook op minder zichtbare manieren kun je met het leven van jezelf en medeweggebruikers spelen, bijvoorbeeld door noodzakelijke reparaties uit te stellen en toch de weg op te gaan.”

Bijrijder-effect sterkst onder jongeren
Ondanks de bovenstaande lichtzinnigheid zegt 74 procent van de ondervraagden altijd voorzichtig te rijden. Bijna de helft geeft aan voorzichtiger te rijden wanneer zij een bijrijder hebben. Dit bijrijder-effect is het hoogst onder jongeren: maar liefst twee derde van hen rijdt voorzichtiger met een passagier. Kuitenbrouwer: “Hoewel veel bestuurders zich verantwoordelijk voelen voor de veiligheid van hun bijrijder, is het wel verontrustend dat een kwart van de mensen zegt niet altijd veilig te rijden wanneer zij alleen in de auto zitten. Je hebt weliswaar geen bijrijder in de auto, maar misschien moeten we onze medeweggebruikers ook meer als bijrijders gaan beschouwen. Je kan jezelf heel goed verzekeren en zo veilig rijden als je wilt, maar uiteindelijk ben je vooral afhankelijk van anderen op de weg. Daar valt niet tegenop te verzekeren.”

Mannen meest roekeloos in het verkeer
Mannen meest roekeloos in het verkeer