Ajax keert met ruime zege terug in Champions League

Ajax heeft woensdagavond de eerste groepswedstrijd in de Champions League gewonnen. Op eigen veld was de ploeg te sterk voor AEK Athene.

Vanwege een lichte knieblessure moest Matthijs de Ligt de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan en daardoor was er een basisplaats voor Carel Eiting en speelde Frenkie de Jong in het hart van de verdediging. De wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA was de honderdste thuiswedstrijd voor Ajax op het hoogste niveau in Europa en daarmee zijn de Amsterdammers de eerste Nederlandse club die deze mijlaal bereikten.

Ajax deelde in de openingsfase de eerste speldenrprikjes uit, maar een voorzet van Hakim Ziyech was net iets te hoog voor Dusan Tadic en Klaas-Jan Huntelaar kon niet bij voorzetten van Tadic en Lasse Schöne. Na veertien minuten werd AEK voor het eerst gevaarlijk. Een strakke vrije trap werd door André Simoes net naast gekopt.

Hoewel Ajax de wedstrijd in balbezit domineerde, bleken de Grieken het gevaarlijkst. Een schot van Ezequiel Ponce werd op het laatste moment geblokt door De Jong. Na 33 minuten schoot de thuisploeg voor het eerst op doel. Een inzet van Ziyech was echter niet hard genoeg om het doelman Vasilios Barkas lastig te maken en de stand halverwege was dus nog 0-0.

Ajax kwam furieus uit de kleedkamer en zette AEK direct onder druk. Een afgeslagen hoekschop werd in de 46ste minuut door David Neres wederom voor het doel gebracht, waarna Nicolás Tagliafico helemaal vrij stond om de bal binnen te tikken: 1-0. De Argentijn kreeg nog binnen het uur een kans op zijn tweede doelpunt. Uit een hoekschop dook Tagliafico op voor Barkas, maar de doelman kon nog net een hand achter zijn inzet krijgen.

De ploeg van Erik ten Hag drukte door en Tadic kwam een teenlengte tekort om een voorzet van Noussair Mazraoui tot doelpunt te promoveren. Na 67 minuten wist invaller Donny van de Beek wel te scoren, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Na 77 minuten mocht Van de Beek alsnog juichen. Een perfecte voorzet van Tadic kon door de ingevallen middenvelder worden binnengeschoten: 2-0.

Direct na het doelpunt mocht Kasper Dolberg zijn opwachting maken bij Ajax, als vervanger van David Neres. Het was het eerste optreden van de Deen voor de Amsterdammers sinds 6 mei. De spits zag Tagliafico in de laatste minuut nog de 3-0 tegen de touwen schieten. De linksback schoot vanaf de rand van het strafschopgebied fantastisch raak. Ajax kent zodoende een perfecte start van het Champions League-seizoen, de competitie waarin het tijdens het seizoen 2014/15 voor het laatste speelde.