Ajax Onder-19 geeft goede voorbeeld tegen AEK Athene

De Onder-19 van Ajax heeft het goede voorbeeld gegeven aan het eerste elftal, wat woensdagavond tegen de Grieken uitkomt in de Champions League.

Het team van John Heitinga boekte woensdagmiddag in de UEFA Youth League een 6-0 overwinning op AEK Athene. De andere wedstrijd in Groep D, tussen Benfica en Bayern München, eindigde in een 2-0 zege voor de Portugezen.

Ajax kende een vliegende start op De Toekomst, want binnen zes minuten was het raak: Nicolas Kühn werd vrijgespeeld door Jurgen Ekkelenkamp en schoot raak. Via Ché Nunnely werd het 2-0: na een lange bal pikte de rechtsbuiten de bal op en volleerde hij het leer prachtig in de verre hoek. De ruststand werd bepaald door Victor Jensen, die kon binnentikken na een lage voorzet van de mee opgekomen Liam van Gelderen.

In de tweede helft liep Ajax verder weg van de Grieken: een paar minuten na zijn invalbeurt tikte Sontje Hansen de 4-0 tegen de touwen na een voorzet van Van Gelderen en Sergino Dest profiteerde van een fout van de doelman en noteerde de 5-0. Kühn had er hierna 6-0 van kunnen maken, maar de Duitser stuitte op Panagiotis Kinis. In de 84e minuut viel de zesde Ajax-treffer alsnog: Naci Ünüvar benutte een strafschop na een overtreding op Jensen.

De vijftienjarige Ünüvar loste zodoende Ryan Gravenberch af als de jongste doelpuntenmaker ooit in de UEFA Youth League, al werd hij kort daarna zelf alweer afgelost door Rayan Cherki, die nog twee maanden jonger is en namens Olympique Lyon doeltrof. Ajax Onder-19 kan zich nu richten op de competitiewedstrijd van komende zaterdag tegen ADO Den Haag. De rood-witten staat na twee speelronden met zes punten op een gedeelde eerste plaats; ook PSV en Sparta Rotterdam zijn foutloos.