Hassan verpulvert Nederlands record op 5 kilometer, fraaie 100 meter

Atlete Sifan Hassan heeft tijdens de Diamond League in Rabat haar vorig jaar gelopen Nederlandse record op de vijf kilometer aan gort gelopen. Met 14:41,24 minuten snelde ze vorig jaar in Eugene naar het nationale record, maar in Rabat ging dat er dik aan.

Hassan ging goed mee met de andere favorieten en streed in de slotfase met de Keniaanse Hellen Obiri om de winst. Die ging naar Obiri, maar met 14:22,34 dook Hassan ruim onder haar oude record. Ze verbrak overigens en passant ook nog het uit 2008 stammende Europese record van Liliya Shobukhova, de Russische die haar supertijden op de marathon kwijtraakte nadat ze betrapt werd op dopinggebruik.

Op de 100 meter horden ging de winst in 12,51 seconden naar de Amerikaanse Brianna McNeal, vlak voor landgenote Sharika Nelvis (12,58). De Nederlandse Eefje Boons kwam er niet aan te pas en eindigde met een teleurstellende 13,32 seconden als laatste.

De 100 meter bij de mannen werd een fraaie Amerikaanse strijd. De winst ging uiteindelijk naar Christian Coleman, die na 9,98 seconden over de streep snelde. Dat deed Ronnie Baker ook, maar de finishfoto wees uit dat Coleman iets sneller was. Met 9,99 en 10,01 waren ook Noah Lyles en Michael Rodgers dicht bij de winst.