Zweedse ijshockeyers wereldkampioen, Zwitserse droom voorbij

De Zweedse ijshockeyploeg heeft voor de elfde keer de wereldtitel gepakt. In Kopenhagen waren de Tre Kronor in de finale te sterk voor underdog Zwitserland, maar daar moest wel alles voor uit de kast getrokken worden.

Zweden domineerde het toernooi en won tot aan de finale alle negen wedstrijden. Zwitserland moest het zoals gewoonlijk vooral van een ijzersterke verdediging hebben en dat leverde een finaleplek op, waardoor het land weer kon hopen op de eerste wereldtitel in de geschiedenis: ondanks successen in de jaren dertig en vijftig en een WK-finale in 2013 lukte dat nog nooit.

Na een dik kwartier konden de Zwitserse fans juichen: Nino Niederreiter opende de score. Een dikke minuut later was het echter weer gelijk dankzij Gustav Nyquist, maar Timo Meier zette de Zwitsers vroeg in de tweede periode weer op voorsprong. Tien minuten later tekende Mika Zibanejad voor de gelijkmaker en daar bleef het in de reguliere speeltijd bij.

In overtime werd ook niet gescoord, ondanks een aantal grote kansen, met name voor Kevin Fiala aan Zwitserse zijde, terwijl Zweden een schot in de slotseconde op de paal af zag ketsen. Er moesten shoot-outs genomen worden, waarin Sven Andrighetto Zwitserland op voorsprong zette. Goalie Anders Nilsson stopte vervolgens echter elke Zwitserse poging, terwijl Leonardo Genoni verschalkt werd door Oliver Ekmann-Larsson. Filip Forsberg zette de Zweden op matchpoint en nadat Nilsson de poging van Niederreiter keerde was het gedaan.

De Verenigde Staten wonnen eerder op de avond met 4-1 van Canada en pakten zo de derde plek.

De WK-finale (Bron: YouTube)