Turkije gaat voor Olympische Winterspelen 2026

Het heeft er alle schijn van dat Turkije officieel een bid in gaat dienen voor de Olympische Winterspelen van 2026. Dat moet op z'n laatst zaterdag gebeuren en volgens Turkse media gaat dat ook het geval zijn.

Zoals viel te verwachten gaat het om een bid voor het oostelijke Erzurum, een stad van zo'n vierhonderdduizend inwoners. Men is er bepaald niet onbekend met het organiseren van multisportevenementen: in 2011 werd de Winteruniversiade in Erzurum gehouden en vorig jaar streek het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival er neer.

Er zijn dan ook al de nodige faciliteiten aanwezig in Erzurum, zoals een ijshockeyhal, een curlinghal, skischansen en langlaufparcours. Turkije heeft nog nooit de Olympische Spelen georganiseerd, maar Istanbul probeerde het wel voor de Spelen van 2000, 2004, 2008, 2012 en 2020, waarbij ze in 2020 als tweede eindigden, achter Tokyo.

Vorig jaar liet president Recep Tayyip Erdogan al weten dat Turkije erover na aan het denken was de Spelen te organiseren. Het land zou het derde land ooit zijn dat de Winterspelen toegewezen krijgt, zonder zelf medailles gewonnen te hebben op de Winterspelen. Dat gold ook voor Joegoslavië in 1984 en Frankrijk in 1924 - niet zo gek, want dat waren de eerste Winterspelen.

Volgens de onvolprezen OlyMADMen is het beste winterresultaat van de Turken een vijftiende plek op de estafette bij de mannen in het langlaufen, in Nagano 1998. In september volgend jaar wordt in Milaan bepaald wie de Winterspelen van 2026 mag organiseren.