FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 maart 2018

Italië schuift twee steden naar voren voor Spelen 2026

Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) heeft twee steden naar voren geschoven als potentiële organisatoren voor de Olympische Winterspelen van 2026. Het gaat om Milaan en Turijn, maar welke stad de officiële gaststad zou moeten worden is nog niet bekend.

CONI heeft laten weten dat een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek gedaan wordt nadat de Italiaanse regering gevormd is. Het is mogelijk om de Spelen in meerdere locaties te houden - zoals Pyeongchang en Gangneung dit jaar - maar er moet wel één stad aangewezen worden als gaststad.

Volgens CONI moet het IOC dan maar een keuze maken of dat Turijn of Milaan moet worden, steden die een dikke honderd kilometer uit elkaar liggen. Turijn was in 2006 al gaststad voor de Winterspelen, met onder meer skiën in Sestrière en de sleesporten op de baan van Cesana Pariol, die al jaren ligt te vergaan.

In september volgend jaar kiest het IOC de gaststad voor de Spelen van 2026, een stemming die plaats zal vinden in Milaan. Zaterdag is de laatste dag waarop landen en steden zich kandidaat kunnen stellen.

Hockeyers Kampong schakelen Duitse EHL-kampioen uit

Landskampioen Kampong heeft regerend kampioen Rott-Weiss Köln vrijdagavond uitgeschakeld in de achtste finales van de Euro Hockey League. In de Rotterdamse regen werd het in een tactische wedstrijd 1-0 voor Kampong, in hun vierde confrontatie tegen de Duitsers in vijf EHL-seizoenen.

Kampong - Rot-Weiss Köln (1-0)
23' 1-0 Boet Phijffer
Het was een strafcorner die mislukt leek, maar die tot doelpunt werd gepromoveerd via een snoeiharde backhand van Robbert Kemperman. Die bal werd nog knap aangeraakt door Boet Phijffer. Daarna waren er kansen over en weer in het treffen tussen beide grootmachten, maar keeper David Harte van Kampong kwam niet vaak in de problemen. Aan de andere kant moest de sterke keeper Victor Aly vaker in actie komen, maar het bleef bij één goal. Door de 1-0 zege speelt Kampong zondag de kwartfinale tegen Racing Club de Bruxelles.

Racing Club de Bruxelles - Dinamo Kazan (9-0)
14' 1-0 Tom Boon
15' 2-0 Jerome Truyens
22' 3-0 (sc) Conor Harte
25' 4-0 Tommy Willems
46' 5-0 Guillermo Garcia
Belgisch international Tom Boon van Racing Club de Bruxelles brak in de veertiende minuut de ban met een subtiele push in het dak van het doel. Daarna werden de arme Russen van Dinamo Kazan overlopen door de veel sterkere club uit de Belgische hoofdstad. Aanvoerder Jerôme Truyens scoorde met een nette backhand de 4-0. Conor Harte – tweelingbroer van Kampong-keeper David Harte – pushte de 5-0 binnen. Daarna werd het 9-0, uiteraard dankzij de dubbele telling van velddoelpunten.

Royal Herakles HC - Atlètic Terrassa (4-2)
2' 1-0 Jacob Smith
3' 1-1 (sc) Roc Oliva
43' 2-1 Nick Haig
45' 2-2 (sc) Roc Oliva
Het Belgische Herakles heeft hun debuut in de Euro Hockey League dit jaar extra glans gegeven, door Atletic Terrassa met 4-2 te verslaan. Daarmee staan de Belgen met internationals Nicolas de Kerpel, Amaury Keusters en derde keeper Amaury Timmermans zondag in de kwartfinales.

De ontmoeting tussen Herakles en Atletic Terrassa was vrijdagmiddag een treffen tussen twee teams die het voornamelijk met spelers uit de eigen jeugdopleiding doen. Zo komt ex-Amsterdam speler Roc Oliva uit de jeugdopleiding van Atletic Terrassa, maar is hij ondertussen alweer teruggekeerd. Hij scoorde relatief eenvoudig twee strafcorners, dwars door het midden, langs keeper Timmermans van Herakles.

Herakles had in het tweede kwart al de mogelijkheid om afstand te nemen, maar keeper Marc Calzada redde knap op een schitterend schot van Belgisch international Keusters. Ook een overtal kon Herakles niet uitspelen. Maar dankzij een backhand van dichtbij van Nick Haig werd de wedstrijd beslist.

Holcombe HC - Real Club de Polo (4-7)
15' 1-0 Nicholas Bandurak
18' 1-1 Max Plenneveau
30' 1-2 (sc) Borja Llorens Purtí
48' 1-3 Ignacio Ortiz
50' 1-4 Alex Casasayas
60' 2-4 Nicholas Bandurak
De twee dagen met achtste finales in Rotterdam werden vrijdagmiddag afgetrapt met de wedstrijd tussen het Engelse Holcombe en het Spaanse Real Club de Polo. De Spaanse club won met 4-7 en plaatste zich als eerste voor de kwartfinales in het paasweekend vol met EHL-geweld.

Holcombe was ernstig verzwakt door de Commonwealth Games van komende maand. De Engelse doelman George Pinner en de bekende Barry Middleton (ex-HGC) vertoeven aan de Australische Gold Coast voor dit sterk bezette toernooi. Daarnaast moest Holcombe de geblesseerde international David Ames en de onlangs gestopte oud-international Daniel Fox missen. In de rust stond het nog 2-3, maar in het derde kwart liepen de Spaanse matadoren uit naar een 2-7 voorsprong dankzij twee velddoelpunten, die dit jaar in de Euro Hockey League dubbel tellen. 

Medewerkers Essalam Moskee ontslagen

De Arabische geldschieters van de Essalam Moskee in Rotterdam hebben de geldkraan dichtgedraaid. Ook zijn de adjunct-directeur Jacob van der Blom en zes andere medewerkers, onder wie twee imams, zijn ontslagen, aldus Van der Blom.

Volgens hem heeft de Maktoum Foundation uit de Verenigde Arabische Emiraten in de bouw van de moskee zo'n 8 miljoen euro gestopt. Sinds 2010 steunde het fonds de moskee jaarlijks met nog een een half miljoen.

Reden voor het dichtdraaien van de geldkraan was volgens hem een langslepend conflict, waarbij de partijen steeds verder uit elkaar kwamen te liggen. Het rommelde al jaren rond de moskee.

Medewerkers Essalam Moskee ontslagen
Medewerkers Essalam Moskee ontslagen (Foto: ANP)

Belangrijke zege Tilburgse hockeyers

De hockeyers van Tilburg hebben vrijdagavond tijdens de inhaalronde in de Hoofdklasse bij de heren belangrijke punten gehaald in de strijd tegen degradatie. In eigen huis werd HGC met 3-2 verslagen. Tilburg heeft nu twaalf punten. Dat zijn er twee minder dan de 'veilige' nummer negen SCHC, dat vrijdagavond kansloos met 6-1 verloor van Oranje-Rood.

HC Tilburg - HGC (3-2)
52' 0-1 Pelle Vos
54' 1-1 Lucas van Bergeijk
58' 2-1 (sc) Jip Krens
61' 2-2 Dick Möhlmann
67' 3-2 Jesse van Minde
Het duel tussen Tilburg en HGC was lange tijd doelpuntloos, maar de slotfase leverde volop spektakel op. De wedstrijd werd opengebroken door een doelpunt van HGC’er Pelle Vos (0-1). Twee minuten later was het alweer gelijk, waarna Jip Krens Tilburg (2-1) aan een overwinning leek te helpen. Negen minuten voor tijd zorgde Dick Möhlmann alsnog voor de gelijkmaker: 2-2. Uiteindelijk was het toch feest in Tilburg. De gevierde man aan Brabantse zijde was Jess van Minde, die drie minuten voor tijd de 3-2 achter HGC-goalie Sam van der Ven schoot.

Oranje-Rood - SCHC (6-1)
19' 1-0 Niek van der Schoot
25' 1-1 (sb) Thomas Vis
35' 2-1 Bob de Voogd
40' 3-1 (sc) Mink van der Weerden
43' 4-1 (sc) Mink van der Weerden
56' 5-1 Niek van der Schoot
67' 6-1 Thomas Briels
Oranje-Rood deed na het verlies van vorige week tegen Rotterdam wat het moest doen om op koers te blijven voor het vierde play-offticket: winnen. De Eindhovenaren waren heer en meester in eigen huis, al deden de gasten uit Bilthoven na de 1-0 van Niek van der Schoot nog wel wat terug via Thomas Vis: 1-1. De 2-1 op slag van rust van Bob de Voogd betekende uiteindelijk de nekslag voor SCHC. In de tweede helft liep Oranje-Rood uit naar een 6-1 zege. Door zijn twee treffers staat Mink van der Weerden nu samen met Mirco Pruyser (Amsterdam) met twintig doelpunten aan de top van de topscorerslijst.

Fortuna Sittard grijpt macht in zinderende strijd om Jupiler League-titel

De strijd om de titel in de Jupiler League begint bloedstollende vormen aan te nemen. De leiding werd al regelmatig gewisseld door Jong Ajax en N.E.C. Nijmegen, maar na vrijdagavond heeft de competitie een nieuwe koploper: Fortuna Sittard sloeg toe en heroverde de koppositie, die de Limburgers kwijtraakten na het gedoe rond de ontslagen trainer Sunday Oliseh.

Fortuna ging op bezoek bij Almere City en dat begon lekker. De Portugese jeugdinternational André Vidigal had na zes minuten al de 0-2 op de borden staan en twintig minuten later was zijn hattrick via de penaltystip al compleet. Forse tegenvaller voor Fortuna was dat diezelfde Vidigal vrij snel geblesseerd uitviel, net als Djibril Dianessy. Finn Stokkers tekende voor rust nog wel voor 0-4, waarna Calvin Mac-Intosch de 1-4 eindstand verzorgde.

N.E.C. trok naar FC Eindhoven, maar had aanzienlijk minder succes dan Fortuna. De razendsnelle Elton Kabangu had binnen acht minuten de 1-0 in het doel liggen en kort voor rust verdubbelde de 20-jarige vleugelspeler de score. Kyle de Silva gooide het duel met de 3-0 in het slot, hoewel N.E.C. via Anass Achahbar en Wojciech Golla bijna nog gevaarlijk werd: 3-2.

Jong Ajax kreeg op De Toekomst bezoek van Jong PSV, waarbij beide ploegen al snel veel kansen kregen. Na 37 minuten opende de Belgische jeugdinternational Matthias Verreth de score namens de Eindhovenaren, waarna hij nog voor rust geblesseerd uitviel. PSV had vervolgens de overhand in de tweede helft, wat pas in de 74e minuut verzilverd werd: Lennerd Daneels scoorde de 0-2, Nikolai Laursen maakte kort voor tijd de 0-3.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
SC Cambuur - FC Volendam 2-2
FC Den Bosch - MVV Maastricht 2-1
FC Oss - SC Telstar 0-0
Jong AZ - Jong FC Utrecht 1-3
De Graafschap - RKC Waalwijk 1-0
Go Ahead Eagles - Helmond Sport 3-1
FC Emmen - FC Dordrecht 1-3
FC Eindhoven - NEC Nijmegen 3-2
Jong Ajax - Jong PSV 0-3
Almere City FC - Fortuna Sittard 1-4

Ophef om dood zwarte man in VS

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan omdat agenten een ongewapende zwarte man hebben doodgeschoten. Uit onderzoek in opdracht van de nabestaanden blijkt volgens Amerikaanse media dat Stephon Clark zes keer in de rug is geschoten door de politie.

De dood van Clark in Sacramento heeft geleid tot dagenlange protesten. Agenten schoten hem eerder deze maand neer. Ze waren afgekomen op een melding over een man die autoramen insloeg. Clark vluchtte vervolgens naar de tuin van zijn grootmoeder, waar de politie twintig kogels op hem afvuurde.

De agenten meenden volgens de politie dat Clark gewapend was . Op beelden van een bodycam is volgens The New York Times te horen dat een agent herhaaldelijk "vuurwapen" schreeuwt en vrijwel onmiddellijk begint te schieten. Clark bleek later alleen een telefoon bij zich te hebben.

De familie liet na de dood van de man zelf lijkschouwing uitvoeren. Een expert concludeerde dat hij is geraakt door acht kogels, die geen van allen via de voorkant het lichaam binnendrongen. Dat toont volgens de advocaat van de familie aan dat Clark geen bedreiging vormde en stierf onder "dubieuze omstandigheden".

Ophef om dood zwarte man in VS
Ophef om dood zwarte man in VS (Foto: ANP)

Hateboer: "Ben in Oranje niet door de mand gevallen"

Hans Hateboer kijkt tevreden terug op de interlandperiode, ondanks dat hij niet in actie kwam toen Oranje verrassend met 0-3 van Portugal won.

De verdediger van Atalanta speelde tegen Engeland de hele wedstrijd, maar tegen de Portugezen moest hij negentig minuten vanaf de bank toekijken. "Natuurlijk is dat jammer, maar ik wist het van tevoren al. De bondscoach wilde alle spelers aan het werk zien", reageert Hateboer in gesprek met RTV Noord.

"Het is niet anders, maar ik ben al blij met die ene wedstrijd die ik wél gespeeld heb." Dat Oranje alleen Portugal versloeg, doet daar niks aan af. "Nee joh, ik ben blij met mijn eigen wedstrijd. Ik heb goed gespeeld en ben niet door de mand gevallen. En ik ben blij dat we ook tegen Portugal hebben laten zien dat we een hecht team zijn. Dat ik toen niet speelde, dat is dan maar zo."

Hateboer (24) werd al gelinkt aan AC Milan en Borussia Dortmund. "Het laat zien dat ik goed bezig ben en dat doet je natuurlijk goed. Of er iets concreets is? Laat ik daar maar niet te veel over zeggen", besluit hij met een lach.

Anti-doping tribunaal UCI buigt zich over zaak-Froome, uitspraak verwacht na Tour de France

Het Anti-Doping Tribunaal van de UCI gaat zich buigen over de zaak van Chris Froome, zo meldt de Franse website Le Monde. Naar verwachting zal er pas een uitspraak zijn na de Tour de France.

Dat de zaak voor het tribunaal komt, betekent dat Froome nu ook geschorst kan worden door de UCI. Het tribunaal gaat nu bekijken of er strafbare feiten zijn gepleegd en mocht er voldoende bewijs zijn van de strafbare feiten, dan kan men overgaan tot een schorsing.

Volgens een bron aan Le Monde is dit precies wat Froome en team Sky willen. "Voor nu speelt alles in zijn voordeel. Het doel is om de zaak maximaal te traineren en dan de Tour te rijden," valt te lezen op de Franse website. Het hoofddoel voor Froome is dit jaar de Giro d'Italia en de Tour de France.

Langeveld en Vanmarcke verlengen contract bij Education First-Drapac

Wielrenners Sebastian Langeveld en Sep Vanmarcke hebben hun contract bij Education First-Drapac met twee jaar verlengd.

De 33-jarige Langeveld rijdt sinds 2014 voor de Amerikaanse ploeg en heeft nu verlengd tot eind 2020. De Zuid-Hollander reed voordien bij de ploegen van Rabobank en Orica.

Ook Vanmarcke heeft zijn contract met twee jaar verlengd. De Belg is komende zondag een van de favorieten voor winst in de Ronde van Vlaanderen.

Reconstructie Younes - Napoli soap

Amin Younes leek in januari op weg om Ajax te verruilen voor Napoli, maar trok op het allerlaatste moment de stekker uit een overgang.
De Duitser heeft zelf nooit een duidelijke verklaring gegeven waarom hij de stekker uit een overgang trok, het zou zijn 'wegens privé-redenen'. Ajax en Napoli bleven ook vertwijfeld achter. Op basis van verhalen van teamgenoten en andere medewerkers van Ajax komt De Telegraaf vrijdag met een constructie waarom het niet tot een overgang kwam.

Younes zou in Napels een contract voor vijf jaar tekenen. "De volgende dag vloog de kleine Duitser om 07.20 uur met vlucht KL2655 naar Italië, waar hij medisch werd gekeurd en voorgesteld aan de selectie. Een dag later besefte hij dat hij niet in Napels wilde wonen en werken”, schrijft het de krant. "Tot verbijstering van Napoli weigerde hij de klaarliggende verbintenis te tekenen. De geplande presentatie werd geschrapt. Het enige dat volgde, was een dagenlange radiostilte.”

De Duitse vleugelaanvaller ontkende vervolgens een contract voor vijf jaar getekend te hebben, waar de Italianen beweerden dat ze wel 31 handtekeningen zouden hebben van Younes. Younes vondt de stad Napels maar niks en dat zou een van de belangrijkste redenen zijn waarom het niet tot een transfer kwam. "Napels zou hij maar een verpauperde stad hebben gevonden en zijn gemoedstoestand zou zijn verslechterd, toen Younes puur toevallig vanuit de auto oog in oog zou hebben gestaan met Italiaanse maffiosi."

"Er knapte volgens de Duitser zelf (gezegd tegen anderen) ook iets toen de club de zaken rooskleuriger bleek te hebben voorgesteld dan ze volgens hem in werkelijkheid waren." Younes zou op speeltijd hebben gerekend na een telefonische gesprek met trainer Maurizio Sarri, maar dat bleek anders te liggen. "In Napels aangekomen zou Sarri de Libanese Duitser in een persoonlijk gesprek een heel ander verhaal hebben verteld. Namelijk dat Younes bij Napoli een half jaar kon acclimatiseren, omdat hij hem nog niet nodig had. De Duitser zag zijn WK-droom uiteenspatten."

"Hij ontplofte nogmaals toen hij met een contract van Napoli op zak van andere zaakwaarnemers hoorde dat Borussia Mönchengladbach, Borussia Dortmund en Hamburger SV hem hadden willen kopen. Verder zou Younes pas bij het tekenen geconfronteerd zijn met de verplichting dat hij afstand moest doen van zijn imagerechten. Boos op alles en iedereen vertrok Younes spoorslags naar Amsterdam."

Van Persie mist Feyenoord-derby tegen Excelsior

Robin van Persie kan zondag niet in actie komen als Feyenoord zondag in De Kuip speelt tegen Excelsior, waar de spits ooit begon met voetballen.

Van Persie is nog niet hersteld van de kuitblessure die hij voor de interlandperiode opliep in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (3-4 winst). "Hij heeft er nog steeds last van. Het gaat wel beter, maar nog niet goed genoeg. Het is erger dan ik had verwacht", liet trainer Giovanni van Bronckhorst vrijdag op de persconferentie weten.

Het is voor Van Bronckhorst niet echt een verrassing dat Van Persie af en toe wat pijntjes heeft. "Hij heeft een moeilijke aanloopperiode gehad. Het is altijd lastig als je in januari een nieuwe omgeving in stapt." De coach weet nog niet of hij zondag wel kan beschikken over Nicolai Jörgensen. "Hij is niet helemaal fit teruggekomen van het Deense nationale elftal. We bekijken zaterdag of hij zondag kan spelen."

Feyenoord staat momenteel vierde in de Eredivisie met evenveel punten als nummer vijf FC Utrecht. Van Bronckhorst ontkent dat Van Persie dit weekend wordt gespaard voor de bekerfinale. "De competitie is voor ons ook belangrijk. We hebben hem gehaald omdat hij een meerwaarde voor het team is, dus niet alleen voor de bekerfinale."

Sol over Willem II: "Het Ajax van het Zuiden, verzekerde hij mij"

Fran Sol verkoos in de zomer van 2016 Willem II boven clubs uit het tweede niveau van Engeland of Spanje. De spits kwam over van Villarreal.

Ronald Vroomans, voormalig hoofdscout van Willem II, overtuigde Sol om de overstap te maken naar Tilburg. "Ik had drie opties: bij mijn familie in Spanje blijven, voor het geld in Engeland gaan of voetballen op het hoogste niveau in Nederland", vertelt de Spanjaard in gesprek met De Volkskrant.

Vroomans wist Sol uiteindelijk te overtuigen. "Het Ajax van het Zuiden, verzekerde hij mij." De in Madrid geboren aanvaller was dit seizoen in 26 competitiewedstrijden voor Willem II veertien keer trefzeker en is daarmee medetopscorer in de Eredivisie.

Bij Sol werd eerder dit seizoen teelbalkanker geconstateerd, waarna er een geslaagde operatie volgde en hij snel weer op het veld stond. "De dokter zei dat alles in orde was. Ik had geen chemokuur nodig. Zodra ik hersteld was van de operatie mocht ik weer gaan voetballen. Mijn moeder, vrouw en ik barstten in tranen uit. Ik hield rekening met het ergste, had veel informatie op internet gelezen waar ik niet vrolijk van werd. Een wonder had zich volbracht."

"Feyenoord had het idee dat Romário haalbaar was"

Feyenoord heeft in 1993 geprobeerd om Romário over te nemen van PSV. De Braziliaanse aanvaller vertrok echter naar Barcelona.

Volgens schrijver Frans van den Nieuwenhof onthult Willem van Hanegem dat in het nieuwe boek Buitenkant Links, zo vertelt hij in gesprek met het Eindhovens Dagblad. Romário speelde tussen 1988 en 1993 bij PSV en werd driemaal landskampioen in Eindhoven.

"Een van de dingen die ik nog niet wist, is dat er binnen Feyenoord in 1993 serieus nagedacht is over het eventueel aantrekken van Romário, die bij PSV aan zijn laatste maanden bezig was. Hij vertrok toen naar FC Barcelona, maar binnen Feyenoord leefde werkelijk het idee dat hij via een paar financiers haalbaar was geweest."

Onder leiding van Van Hanegem werd Feyenoord in het seizoen 1992/93 kampioen van Nederland. De Rotterdammers grepen de titel in de laatste fase van het seizoen, waarin PSV instortte. "In die groep, met toch een paar bikkelharde verdedigers, leefde volgens Van Hanegem het idee dat je een speler als Romário wel fel, maar nooit unfair mocht aanpakken. Daarvoor had hij te veel klasse, vond men. Er wordt in het voetbal natuurlijk wel eens uitgedeeld, maar zo'n speler schop je niet, zei hij erover."

Meer belastingaangiften binnen vóór 1 april

De Belastingdienst heeft dit jaar meer belastingaangiften ontvangen vóór 1 april dan vorig jaar. Wie zijn aangifte voor de inkomstenbelasting voor april indient, krijgt nog vóór 1 juli antwoord. Meestal krijgt de indiener dan meteen te horen of hij de fiscus nog wat schuldig is of juist geld terugkrijgt.

De teller staat inmiddels op 5,7 miljoen binnengekomen aangiften, laat de Belastingdienst weten. In 2017 stuurden in totaal 5,5 miljoen mensen vóór 1 april hun aangifte in. Bijna iedereen doet dat tegenwoordig digitaal, en dan vooral via MijnBelastingdienst.

Mensen die nog aangifte moeten doen, hebben daarvoor nog tot 1 mei de tijd. Wie te laat is en geen uitstel aanvraagt, riskeert uiteindelijk een boete.

Meer belastingaangiften binnen vóór 1 april
Meer belastingaangiften binnen vóór 1 april (Foto: ANP)

Trump overweegt spoedig vertrek uit Syrië

President Donald Trump wil volgens twee hoge regeringsfunctionarissen een spoedig vertrek van Amerikaanse troepen uit Syrië, zo heeft hij aan zijn adviseurs laten weten.

Voorafgaande aan het paasweekeinde, dat hij doorbrengt in zijn buitenhuis in Palm Beach ( Florida), heeft Trump donderdag in een bijeenkomst met adviseurs in Richfield (Ohio) gezegd de veiligheidstaken over te willen dragen aan landen in de regio. Hij verwees naar de zeges van de geallieerden op strijders van Islamitische Staat en zei zo spoedig mogelijk Syrië te willen verlaten.

"We gaan terug naar ons eigen land, waar we thuishoren, waar we willen zijn", zei Trump daar volgens de anonieme functionarissen. Over de maatregelen wordt echter nog wel gesproken met zijn adviseurs. Sommigen hebben Trump onder meer aangeraden een beperkt deel van de Amerikaanse troepen nog enkele jaren in Syrië achter te laten, om een grote Iraanse invloed te voorkomen.

In Syrië zijn circa 2000 Amerikaanse troepen gelegerd.

Trump overweegt spoedig vertrek uit Syrië
Trump overweegt spoedig vertrek uit Syrië (Foto: ANP)

Rusland wijst weer tientallen diplomaten uit

Rusland heeft vrijdag weer tientallen diplomaten uitgewezen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood vertegenwoordigers van 23 regeringen. Zij kregen te horen hoeveel medewerkers van diplomatieke posten het land moeten verlaten.

Rusland kondigde donderdag al aan dat zestig Amerikaanse diplomaten moeten vertrekken. Een dag later was het de beurt aan andere landen, waaronder Nederland, die eerder Russische diplomaten hebben uitgewezen. In totaal moeten nu nog eens 59 diplomaten weg uit Rusland.

De Russen nemen ook aanvullende maatregelen tegen Groot-Brittannië. Ambassadeur Laurie Bristow kreeg te horen dat de Britse diplomatieke missie in het land binnen een maand moet worden ingekrompen tot de omvang van haar Russische tegenhanger in het Verenigd Koninkrijk. Het is nog onduidelijk hoeveel diplomaten worden getroffen door de maatregel.

Rusland wees recentelijk ook al 23 Britse diplomaten uit, omdat hetzelfde aantal Russische collega's het Verenigd Koninkrijk moest verlaten. Londen besloot daartoe vanwege de zenuwgasaanval op Sergej Skripal en zijn dochter. Moskou ontkent daar iets mee te maken te hebben.

Rusland wijst weer tientallen diplomaten uit
Rusland wijst weer tientallen diplomaten uit (Foto: ANP)

Geen Winterspelen 2026 in Lillehammer, maar 2030 is mogelijk

De Olympische Winterspelen van 2026 zullen niet in Lillehammer gehouden gaan worden. De Noorse stad organiseerde in 1994 de Spelen, volgens velen de mooiste editie ooit, maar de organisator van destijds, Gerhard Heiberg, heeft weinig vertrouwen in 2026.

"2026 zou het best zijn geweest voor ons, maar ik moet erkennen dat de timing er op dit moment niet is", aldus Heiberg. "Ik ben er een beetje bedroefd over, want als we meedoen zou ons bid sowieso bijzonder sterk zijn."

Er gloort echter nog zeker hoop, want Heiberg gaf ook aan dat de pijlen op 2030 gericht gaan worden. "Dat we ons in die race storten is veel waarschijnlijker", klonk het positief. Vermoedelijk zou Lillehammer direct de favoriet zijn geweest als ze zich hadden gemengd in de strijd voor 2026.

Steden en landen die de Spelen van dat jaar binnen willen halen, moeten op z'n laatst zaterdag een officieel bid indienen bij het Internationaal Olympisch Comité. 

Fox-coryfee biedt excuses aan Parkland-scholieren

Fox News-presentator Laura Ingraham heeft haar excuses gemaakt aan de overlevenden en nabestaanden van de recente schietpartij in Parkland. Zij deed dit onder druk van adverteerders die massaal dreigden geen commercials meer te willen uitzenden rond haar programma als zij geen sorry zou zeggen, meldt The New York Times.

Ingraham haalde op Twitter uit naar David Hogg, een van de organisatoren van de March for our Lives. Hiermee wilden de nabestaanden en overlevenden van het bloedbad in Parkland protesteren tegen het gebrek aan strenge wapenwetten in de VS. Hogg stelde in media dat diverse universiteiten hem en andere organisatoren van de mars hadden afgewezen. De Fox-host stelde op Twitter dat zij vond dat Hogg zeurde en zich aanstelde over de afwijzingen.

Hogg reageerde met een oproep aan bedrijven om het programma van Ingraham te boycotten. Met effect: TripAdvisor, Wayfair, Hulu, Nestle en Nutrish dreigden donderdag hun commercials terug te trekken.

Weinig klasse
Zij stelden zich niet te kunnen vinden in de manier waarop de Ingraham het Parkland-slachtoffer bejegende. "Het getuigt van weinig klasse als een volwassene een tiener die net zijn klasgenoten heeft zien doodschieten op deze persoonlijke manier aanvalt", aldus een woordvoerder van e-commerce-bedrijf Wayfair.

Ingraham bood donderdagavond haar excuses aan. "Het spijt mij als ik hem of een van de andere dappere slachtoffers van Parkland heb gekwetst", stelde zij. Ook bood zij Hogg aan een keer in haar programma langs te komen.

Hogg laat weten niet onder de indruk te zijn van de uitspraken, die zij volgens hem duidelijk onder druk van de adverteerders heeft gedaan.

Hieronder de gewraakte beschuldiging met daaronder de excuses (2 tweets)

Fox-coryfee maakt Parkland-scholieren excuus
Fox-coryfee biedt excuses aan Parkland-scholieren (Foto: BuzzE)

Celstraf voor vrouw die liefdesrivale aanviel

Ze gooide ammoniak in de ogen van een liefdesrivale en sneed haar meerdere keren met een stanleymes in haar gezicht, en daarom moet een vijftigjarige vrouw uit Amsterdam vijf jaar de cel in. Poging tot doodslag en zware mishandeling met voorbedachten rade, concludeerde de rechtbank in Amsterdam vrijdag.

De Amsterdamse was boos, omdat haar vriend een affaire had. Daarom wilde ze de minnares treffen. Ze kocht op 27 november 2016 een mes en ammoniak bij een bouwmarkt. Daarna ging ze naar flatgebouw Geldershoofd in de Bijlmer, waar ze haar rivale opwachtte bij de lift. Ze verblindde haar met ammoniak en stak vervolgens in het wilde weg met het mes in op gezicht en nek. Het slachtoffer overleefde de aanval doordat ze kon opstaan en wegrennen.

De verminking was zo gruwelijk dat zelfs ervaren rechercheurs moeite hadden naar de foto's te kijken, zei de aanklager. Die had tien jaar celstraf had geëist voor poging tot moord. De rechtbank is er niet van overtuigd dat de daderes het slachtoffer wilde vermoorden. Daarom valt de straf lager uit dan de eis.

Celstraf voor vrouw die liefdesrivale aanviel
Celstraf voor vrouw die liefdesrivale aanviel (Foto: ANP)

Turkije gaat voor Olympische Winterspelen 2026

Het heeft er alle schijn van dat Turkije officieel een bid in gaat dienen voor de Olympische Winterspelen van 2026. Dat moet op z'n laatst zaterdag gebeuren en volgens Turkse media gaat dat ook het geval zijn.

Zoals viel te verwachten gaat het om een bid voor het oostelijke Erzurum, een stad van zo'n vierhonderdduizend inwoners. Men is er bepaald niet onbekend met het organiseren van multisportevenementen: in 2011 werd de Winteruniversiade in Erzurum gehouden en vorig jaar streek het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival er neer.

Er zijn dan ook al de nodige faciliteiten aanwezig in Erzurum, zoals een ijshockeyhal, een curlinghal, skischansen en langlaufparcours. Turkije heeft nog nooit de Olympische Spelen georganiseerd, maar Istanbul probeerde het wel voor de Spelen van 2000, 2004, 2008, 2012 en 2020, waarbij ze in 2020 als tweede eindigden, achter Tokyo.

Vorig jaar liet president Recep Tayyip Erdogan al weten dat Turkije erover na aan het denken was de Spelen te organiseren. Het land zou het derde land ooit zijn dat de Winterspelen toegewezen krijgt, zonder zelf medailles gewonnen te hebben op de Winterspelen. Dat gold ook voor Joegoslavië in 1984 en Frankrijk in 1924 - niet zo gek, want dat waren de eerste Winterspelen.

Volgens de onvolprezen OlyMADMen is het beste winterresultaat van de Turken een vijftiende plek op de estafette bij de mannen in het langlaufen, in Nagano 1998. In september volgend jaar wordt in Milaan bepaald wie de Winterspelen van 2026 mag organiseren.

Poels niet aan de start van de Amstel Gold Race

Wout Poels komt dit jaar niet aan de start van de Amstel Gold Race. De Limburger van team Sky is niet op tijd voldoende hersteld van zijn sleutelbeenbreuk, die hij opliep in de zesde etappe van Parijs-Nice.

Poels hoopt een week later wel te kunnen starten in Luik-Bastenaken-Luik, de klassieker die hij twee jaar geleden op zijn naam schreef. Inmiddels is de Nederlander al weer volop aan het trainen in Monaco. Op het gebroken sleutelbeen is operatief een plaatje gezet.

"Ik had graag in de Amstel gestart, maar met dat draaien en keren en de vluchtheuvels is dat niet goed voor mijn schouder. Ik hoop dat ik een week later wel weer kan starten in de Ardennenweek. En daarna zijn alle pijlen gericht op de Giro," zo vertelt hij in gesprek me 1Limburg.

"Dolberg ga je nooit weigeren natuurlijk"

Met nog zeven wedstrijden te spelen ligt Ajax op koers om de titel te pakken in de Jupiler League, een doelstelling voor de Amsterdammers.

De Amsterdammers staan na 31 wedstrijden op basis van het doelsaldo achter koploper NEC. De ploeg ging zondag met 1-0 onderuit tegen Jong AZ, maar de trainer van de Alkmaarders Martin Haar ziet een kampioensploeg in Jong Ajax. "Ik denk Jong Ajax de titel pakt. En dat zegt veel over het niveau van de rest", vertelt Haar in gesprek met Voetbal International. "Kijk wat ze op kunnen stellen! Eigenlijk is het ook een schande als ze geen kampioen worden. Ze hebben gewoon het beste materiaal."

Trainer van Jong Ajax Michael Reiziger blijft strijdbaar in de laatste fase van het seizoen. "Wij zijn profs, sportmensen, wij voetballen om te winnen en dus om kampioen te worden. Dacht je echt dat dit niet belangrijk was? Het is voor ons echt niet anders dan voor een andere ploeg. We doen mee aan een competitie en als je de beste kunt worden, dan wil je dat worden. Als het lukt dat wij kampioen worden, is dat bijzonder. Hier leer je als jonge speler enorm veel van. De omstandigheden, de spanning, er komt net iets meer bij kijken. Dat is alleen maar goed. Heel nuttig ook om te zien hoe spelers zich manifesteren in zo'n situatie."

Reiziger krijgt mogelijk de beschikking over Kasper Dolberg. De Deense spits is herstellende van een voetbalblessure en gaat bij de beloften mogelijk weer spelritme opdoen. "Als hij een wedstrijd nodig heeft en het kan volgens de regels, dan is hij uiteraard welkom. Dolberg is een fantastische speler, die ga je nooit weigeren natuurlijk."

Cocu: "Het doel wordt tastbaar"

Phillip Cocu en PSV beseffen dat de landstitel steeds dichterbij komt, maar de ploeg blijft iedere wedstrijd op dezelfde manier benaderen.

Cocu wil niet verder kijken dan de volgende wedstrijd, zaterdag thuis tegen NAC Breda. "Met het doel, kampioen van Nederland worden, zijn we het hele jaar bezig. In de eerste fase van een seizoen is dat voor spelers nog veel verder weg. Nu kom je in een fase dat het dichterbij komt. Het doel wordt tastbaar", zei de trainer op de persconferentie.

"Dat betekent echter niet dat we anders werken. We richten ons enkel op NAC Breda." Als zowel PSV als Ajax zijn komende twee duels wint, kunnen de Brabanders op 15 april tegen de Amsterdammers de titel pakken. Cocu wil daar dus nog niet mee bezig zijn en hij is ook niet van plan om tegen NAC spelers te sparen.

Ook de spelers die 'op scherp staan', zoals, Steven Bergwijn en Marco van Ginkel, komen gewoon in actie. "Ik spreek daar met de jongens ook niet over, want dat heeft vaak invloed op het spel. Een aantal jongens staat al een tijd lang op scherp en volgens mij gaat dat vooralsnog goed." Concurrent Ajax gaat zondag op bezoek bij FC Groningen.

Basketballers Amsterdam blijven in race om play-offs

De basketballers van Apollo Amsterdam doen nog altijd mee in de strijd om de play-offs in de Dutch Basketball League, waar een plekje bij de eerste zes voor nodig is. In eigen huis rekenden de Amsterdammers zonder al te veel problemen af met Basketball Academie Limburg uit Weert. Dimeo van der Horst was goed voor 22 punten voor Amsterdam, dat met 86-69 won.

Door verkeersproblemen rondom de Randstad ging het duel tussen Forward Lease Rotterdam en Landstede Basketbal wat later van start, maar nadat men eenmaal onderweg was werd al snel duidelijk dat het een Zwolse avond werd. Onder leiding van Jordan Gregory, die met 34 punten genadeloos uithaalde, wonnen de Zwollenaren hun zevende wedstrijd op rij: 74-92.

ZZ Leiden kreeg bezoek van de Den Helder Suns en dat leek niet echt een grote uitdaging te worden. De Suns strijden met Weert om de voorlaatste plek en zonder Lavonte Dority werd het een kansloze exercitie bij de nummer twee van de DBL: 89-66.

De stand in de Dutch Basketball League (Bron: DBL)
De stand in de Dutch Basketball League (Bron: DBL)

Minister: nieuwkomers sneller aan het werk

Nieuwkomers in Nederland moeten sneller aan het werk, omdat een betaalde baan de snelste weg is om mee te doen aan de samenleving. Om dat te bereiken, moet er voor elke nieuwkomer zo snel mogelijk een persoonlijk integratieplan worden opgesteld. Daarbij worden onder meer taalkennis, werkervaring en opleiding in kaart gebracht.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en de gemeenten bekijken of een dergelijke aanpak mogelijk is. Nederlanders met een niet-westerse achtergrond zijn vaker werkloos, oververtegenwoordigd in de bijstand en hebben een lager inkomen. Ook nieuwkomers blijven veel te vaak en veel te lang in de bijstand steken, benadrukt Koolmees. Hij noemt dat onwenselijk voor henzelf en voor de samenleving. "Bovendien hebben werkgevers de komende jaren al die mensen keihard nodig. Of ze nou Matthijs of Mohammed heten."

De minister trekt 10 miljoen euro uit om de komende jaren allerlei nieuwe aanpakken te testen voor nieuwkomers en Nederlanders met een migratieachtergrond.

Minister: nieuwkomers sneller aan het werk
Minister: nieuwkomers sneller aan het werk (Foto: ANP)

Cameron Diaz gaat echt met pensioen

Actrice Cameron Diaz heeft bevestigd dat zij stopt met acteren. De geruchten gingen al langer. Maar in een groot interview met Entertainment Weekly stelt ze zelf inderdaad op dit moment geen verdere acteercarrière meer te ambiëren.

De 45-jarige Diaz deed de bekentenis in een gesprek met Selma Blair en Christina Applegate. Entertainment Weekly organiseerde een reünie van de The Sweetest Thing-actrices. "Ik ben semi-met pensioen", zegt Diaz in het interview. "Ik heb al jaren niet gewerkt, ik ben vooral een huisvrouw nu." De actrice was voor het laatst op het witte doek te zien in Annie, waarin zij de boze Miss Hannigan speelde.

Diaz brak na een modellencarrière in 1994 door met een hoofdrol in The Mask naast Jim Carrey. Zij was te zien in megahits als There's Something About Mary, Gangs of New York en Being John Malkovich. Ook verzorgde zij de stem van prinses Fiona in de zeer populaire Shrek-reeks. In 2015 trad zij in het huwelijk met rockmuzikant Benji Madden.

Cameron Diaz bevestigt te stoppen met acteren
Cameron Diaz bevestigt te stoppen met acteren (Foto: BuzzE)

Chinees ruimtestation vergaat zondag

Een Chinees ruimtestation dat op weg terug is naar de aarde, vergaat waarschijnlijk op zondag in de dampkring. Het grootste deel van het ruimtestation zal ontploffen en verbranden. Enkele brokstukken kunnen dat overleven en neerstorten op aarde.

Het gaat om het ruimtestation Hemels Paleis-1. Dat werd in 2011 gelanceerd. In 2016 bleek dat China de controle over het station kwijt was. De zwaartekracht trekt het station steeds dichter naar de aarde en het kan geen tegengas meer bieden. Het station bevindt zich nu op minder dan 200 kilometer hoogte, aan de rand van onze dampkring.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA houdt de baan van het Hemels Paleis in de gaten. Hoe laat de ondergang precies gebeurt en waar, valt nauwelijks te voorspellen.

'Ruimtestation vergaat zondag'
'Ruimtestation vergaat zondag' (Foto: ANP)

Doden en gewonden bij Palestijns protest

Bij de massale protesten in de Gazastrook zijn vrijdag vijf Palestijnen gedood aan de grens met Israël. Ongeveer 350 mensen raakten gewond bij de 'Mars van de terugkeer', zei het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Israëlische militairen schoten bewust op raddraaiers, zoals het leger vrijdag ook had aangekondigd. Volgens berichten in de Palestijnse media kwamen meer dan 20.000 mensen naar de protestmars. De radicaal-islamitische Hamas wilden met de actie een ,,recht op terugkeer" ondersteunen voor Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen in wat nu Israël is. Israël verwerpt een terugkeer naar hun eigen grondgebied.

De protesten zouden moeten duren tot 15 mei. De Palestijnen vieren 15 mei als Dag van de Catastrofe omdat ongeveer 700.000 Palestijnen zijn gevlucht of verdreven tijdens de eerste oorlog in het Midden-Oosten in 1948.

Doden en gewonden bij Palestijns protest
Doden en gewonden bij Palestijns protest (Foto: ANP)

Uber schikt met nabestaanden Herzberg

Uber heeft een schikking getroffen met de nabestaanden van de vrouw die onlangs om het leven kwam door een aanrijding met een zelfrijdende proefauto. Daardoor hoeft er geen juridische strijd te komen.

Het is niet bekend hoeveel geld de echtgenoot en dochter van de 49-jarige Elaine Herzberg krijgen. Herzberg werd geschept toen ze op een zebrapad een straat in de stad Tempe in Arizona overstak, met een fiets aan de hand. Achter het stuur van de auto zat wel iemand, maar die keek niet naar de weg. Herzberg is de eerste dode voetganger door een zelfrijdende auto.

Na het ongeluk besloten Uber, autobouwer Toyota en chipmaker Nvidia om voorlopig te stoppen met het testen van zelfrijdende wagens op de openbare weg. Volgens Toyota zijn er nou eenmaal risico's. "Auto's en systemen zullen vergissingen maken en honderd of vijfhonderd of duizend mensen kunnen omkomen bij zulke ongelukken. De vraag is: hoe veel risico zijn overheden bereid te nemen? Als je 34.000 levens kan redden, accepteer je dan de mogelijke dood van tien of honderd of vijfhonderd of duizend mensen?", zei de topman van Toyota, Jim Lentz. Hij denk dat overheden dat risico niet willen nemen "en dat zal de invoering van zelfstandig rijden echt vertragen."

Uber schikt met nabestaanden
Uber schikt met nabestaanden (Foto: BuzzT)

VS willen sociale media controleren bij visa

De Amerikaanse overheid is van plan om bij visumaanvragen de activiteiten van de indieners op sociale media aan een scherpe controle te onderwerpen. De circa 14,7 miljoen visumaanvragen van immigranten en tijdelijke bezoekers moeten vergezeld gaan van alle gebruikte accounts op sociale media, blijkt uit voorstellen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De plannen maken deel uit van het beleid van president Donald Trump om uit veiligheidsoverwegingen scherp te controleren op persoonsgegevens van visumaanvragers. Daarmee moet onder meer illegale immigratie worden tegengaan. Zo is het de bedoeling dat in de toekomst visumverzoeken gepaard gaan van alle gebruikte namen en accounts op sociale media, maar ook van mailadressen, telefoonnummers en internationale reisgegevens in de afgelopen vijf jaar.

Het voorstel moet nog ter beoordeling worden voorgelegd aan het Bureau voor Management en Budget, dat valt onder verantwoordelijkheid van president Trump.

VS willen sociale media controleren bij visa
VS willen sociale media controleren bij visa (Foto: BuzzT)

Voedselvergiftiging blijkt perswee

Ken je het gevoel dat na het eten van een Chinese rijsttafel, je het gevoel hebt zwanger te zijn van een furieuze draak?

De Amerikaanse Crystal Gail Anderson (29) uit Florida dacht dit gevoel ook te herkennen en toen zij midden in de nacht om 4.00 met fikse buikklachten wakker werd dacht zij dan ook te maken te hebben met een onvervalste voedselvergiftiging.

Haar klachten bleken echter zo erg dat ze naar het ziekenhuis is gegaan om deze te laten behandelen. Na onderzoek bleek niet alleen dat de door haar verorberde Chinees kerngezond was maar ook dat zij op het punt stond te bevallen. Anderson bleek, zonder dit te weten, reeds 37 weken zwanger te zijn en slechts 2 uur nadat zij in het ziekenhuis arriveerde beviel zij van haar tweede zoon.

Uiteraard kwam de onverwachte bevalling als een grote verrassing voor Anderson, zij heeft al die tijd niet in de gaten gehad dat ze zwanger was en de klachten die zij had weet zij aan de Chinese bunkerbeurt van de avond ervoor. "De pijn in de buik was zo erg dat ik nauwelijks kon bewegen." vertelde Anderson. "Het ging allemaal zo snel dat ik eerst niet besefte wat er aan de hand was. Toen ik na anderhalf uur weeën begon te krijgen, kregen we een vermoeden van wat er exact gaande was."

Ook de eerste zwangerschap van Anderson verliep nagenoeg zonder kwaaltjes. Zo kwam zij nauwelijks aan, had geen last van ochtendziekte en er was vrijwel geen sprake van fysieke veranderingen.

Voedselvergiftiging blijkt perswee (Foto: ANP)
Voedselvergiftiging blijkt perswee (Foto: ANP)

Gegevens gebruikers app MyFitnessPal gestolen

Gegevens van zo'n 150 miljoen gebruikers van de voedings- en fitnessapp MyFitnessPal zijn door hackers gestolen. Under Armour, het bedrijf achter de app, bracht donderdag naar buiten dat eind februari door een onbekende partij data van de accounts is buitgemaakt.

Deze week kwam het bedrijf achter het lek en heeft gebruikers geïnformeerd. Onder de gestolen gegevens zijn gebruikersnamen, e-mailadressen en wachtwoorden. Gevoeligere informatie als creditcardgegevens en burgerservicenummers zouden volgens Under Armour niet zijn ontvreemd. Het bedrijf adviseert gebruikers om hun wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen.

Via de app MyFitnessPal kunnen gebruikers hun calorieën, dieet en bewegingsactiviteit bijhouden. Het bedrijf heeft beveiligingsdiensten in de hand genomen om te helpen met het onderzoek en werkt daarnaast mee met de politie.

Gegevens gebruikers app MyFitnessPal gestolen
Gegevens gebruikers app MyFitnessPal gestolen (Foto: BuzzT)

Dronken spookrijder aangehouden

Een 46-jarige man heeft het de afgelopen nacht wel heel bont gemaakt in Rotterdam. Al spookrijdend zwabberde hij over de Tjalkbaan.

Na staandehouding ontdekte bromsnor niet alleen dat de wegpiraat de bodem van zijn glaasje te vaak had gezien (de man blies 360 ug/l waar 220 ug/l is toegestaan), hij bleek ook nog eens 15.000 euro op zak te hebben waarvan de herkomst onbekend is.

De hermandad zag genoeg reden om de zwabbermobilist mee te nemen naar het bureau waar hij werd gefouilleerd en verhoord. Beter hadden de agenten hem aan de enkels ondersteboven opgetild om het fouilleren te verspoedigen want het bleef niet bij de initiële 15.000 euro.

Er kwam 10.000 euro uit zijn binnenzak, 5.000 uit zijn broekspijp en nog eens kassabonnen die een waarde van 15.000 vertegenwoordigden. Omdat de man geen goede verklaring kon geven over de herkomst van het geld en de bonnen is de politie een onderzoek gestart naar witwassen. Het geld, twee auto's (op zijn naam) en een duur horloge zijn in beslag genomen. De man uit Maassluis is aangehouden voor rijden onder invloed.

Dronken spookrijder aangehouden (foto: Politie.nl)
Dronken spookrijder aangehouden (foto: Politie.nl)

Oudste Belgische winnaar olympisch goud overleden

De Belgische oud-wielrenner Eugène van Roosbroeck is deze week overleden in zijn geboorteplaats Noorderwijk, nabij Antwerpen. De 89-jarige Van Roosbroeck was de oudste nog levende Belgische winnaar van olympisch goud.

In 1948 reed Van Roosbroeck samen met landgenoten Leon de Lathouwer, Lode Wouters en Liévin Lerno de wegrit op de Olympische Spelen van Londen. Het jonge team, gemiddeld nog geen twintig jaar, dacht dat er alleen een individuele wedstrijd was en daarin pakte Wouters het brons. 

De Belgen togen vervolgens naar de bus en zaten de volgende dag weer thuis in België, zonder door te hebben dat ze eigenlijk ook goud hadden gewonnen: de individuele wedstrijd was namelijk óók een teamwedstrijd, waarin de tijden van de beste drie renners per team opgeteld werden.

Wouters en De Lathouwer finishten in de kopgroep van acht man, samen met twee Britten. Van Roosbroeck zat echter in de tweede groep, op zo'n 3,5 minuut, terwijl de derde Brit pas acht minuten na de kopgroep over de streep kwam. België won dus het goud, zonder het te weten.

Van Roosbroeck startte een petitie om alsnog het goud te krijgen en in 2010 was het dan eindelijk zo ver: IOC-president Jacques Rogge overhandigde hem het goud. De Lathouwer was inmiddels al overleden, en heeft zijn goud dus nooit gekregen, terwijl Wouters vanwege ziekte later in het jaar zijn medaille kreeg. Voor Lerno was er geen medaille: hij was de vierde van de Belgen en alleen de eerste drie kregen eremetaal.

Kwartfinalisten Euroleague Basketball bekend na fraaie ontknoping

Het is de absolute top van het Europese basketbal: de EuroLeague, niet georganiseerd door basketbalbond FIBA Europe, maar door een commerciële onderneming. Zestien teams worden uitgenodigd, over het algemeen de rijkste en beste van Europa. 

In het reguliere seizoen nemen de zestien teams het allemaal twee keer tegen elkaar op, goed voor in totaal dertig speelronden. De beste acht gaan dan door naar de kwartfinales en die acht teams zijn sinds donderdagavond allemaal bekend.

Voorafgaand aan de 29e speelronde was er nog één plek beschikbaar: zeven teams hadden zich al geplaatst, zeven waren al uitgeschakeld. Het Spaanse Baskonia vocht nog met het Israëlische Maccabi FOX Tel Aviv om de laatste plek en toeval wilde dat die twee het donderdag in een rechtstreeks duel mochten uitvechten.

In de uitverkochte Fernando Buesa Arena in het Baskische Vitoria-Gasteiz werd het een spannend duel, waarin het in het derde kwart bij 53-53 nog altijd onduidelijk was wie er ging winnen. In het vierde kwart kwamen de Basken afstand en een heerlijk drietje van Matt Janning gooide de boel definitief in het slot: 83-72. Baskonia plaatste zich zo voor de kwartfinales, die op 17 april beginnen. In mei wordt de Final Four gespeeld in het Servische Belgrado. 

Teams in de play-offs
CSKA Moskou (Rusland)
Fenerbahce (Turkije)
Olympiakos (Griekenland)
Real Madrid (Spanje)
Panathinaikos (Griekenland)
Baskonia (Spanje)
Khimki (Rusland)
Zalgiris (Litouwen)

Samenvatting van de beslissende wedstrijd tussen Baskonia en Maccabi (Bron: YouTube)

Paasvuren mogelijk tot in Rotterdam te ruiken

Tijdens het paasweekend worden met name in het oosten van het land weer enorme paasvuren ontstoken. Doordat er kans is op een oostenwind, zou dat weleens tot in de regio Rijnmond merkbaar kunnen zijn, denkt milieudienst DCMR. De milieudienst van Rotterdam en omstreken waarschuwt inwoners alvast voor stankoverlast.

Paasvuren zijn behoorlijk populair in Gelderland en Overijssel. Ook in Brabant, de noordelijke provincies en over de grens in Duitsland gaan her en der brandstapels in vlammen op. Het bekendste paasvuur is in Espelo (Overijssel), dat traditioneel de strijd om de grootste houtstapel aangaat met andere buurtschappen. De vuurbouwers zijn nog altijd trots op hun wereldrecord uit 2012 toen er een paasvuur van 45,98 meter werd ontstoken.

Volgens het RIVM kan bij een oostenwind inderdaad overlast ontstaan door smog, maar is het nog onzeker of er inderdaad een oostenwind zal staan. Daarom waarschuwt het instituut vooralsnog niet voor smog.

Jury
Voor de organisatie van het bekende paasvuur in Espelo hoort rook nu eenmaal bij vuur. Zaterdagavond gaat een jury de brandstapel daar en in andere buurtschappen rond Rijssen en Holten langs. Ze worden secuur opgemeten door een landmeter, legt een woordvoerder van de organisatie uit. "Er zijn twee prijzen: een voor de hoogste stapel en een voor de mooiste, die bijvoorbeeld het best is afgewerkt en het meest symmetrisch is." In de jury zitten notabelen zoals de burgemeester en Prins Carnaval. Een lokale wiskundeleraar rekent de afmetingen na.

De stapels van dit jaar zijn lang niet zo hoog als die van 2012. "Toen gebruikten we een soort takelconstructie, dit jaar hebben we op de traditionele manier gebouwd, door vanaf een steiger takken op de stapel te leggen." De brandstapels bestaan louter uit snoeihout en worden op avond van eerste paasdag ontstoken.

Paasvuren zijn vermoedelijk ontstaan als heidense traditie. Die werd later ingebed in het christelijke Pasen.

Paasvuren mogelijk tot in Rotterdam te ruiken
Paasvuren mogelijk tot in Rotterdam te ruiken (Foto: ANP)

Ostapenko beëindigt sprookje Collins en staat in finale Miami

Tennisster Jelena Ostapenko heeft zich geplaatst voor de finale van het prestigieuze toernooi van Miami. Op Key Biscane was de als zesde geplaatst Letse te sterk voor Danielle Collins, waarmee ze een einde maakte aan het sprookje van de Amerikaanse qualifier: 7-6 (1), 6-3.

Ostapenko neemt het in de finale op tegen Sloane Stephens. De als dertiende geplaatste Amerikaanse was na een stroeve start veel te sterk voor de met een wildcard toegelaten voormalig nummer één van de wereld Victoria Azarenka, die na veel privéproblemen bezig is aan een rentree: 3-6, 6-2, 6-1.

Bij de mannen stonden nog twee kwartfinales op het programma. De Spanjaard Pablo Carreño Busta, als zestiende geplaatst, wist daarin de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (6) te verschalken: 6-4, 5-7, 7-6 (6). In de halve eindstrijd neemt hij het op tegen de als vierde geplaatste Duitser Alexander Zverev, die de Kroaat Borna Coric met 6-4, 6-4 de baas was.

Man opgepakt na forse mishandeling zwangere vriendin

In Breda in de wijk Heusdenhout is donderdagavond een 36-jarig derderangs misbaksel aangehouden na een melding van huiselijk geweld. Hij zou zijn zwangere vriendin fors mishandeld hebben. Het slachtoffer was in haar gezicht geslagen en er waren haren uit haar hoofd getrokken.

De zwangere vrouw deed aangifte. Ze vertelde dat ze ruzie kreeg met haar dronken vriend. Er ontstond een worsteling waarbij het sujet haar meerdere keren in het gezicht sloeg. Ze viel op de grond waarna hij haar aan de haren vanuit de gang in de richting van de woonkamer sleurde. Daar liet hij haar los waar zij kans zag te vluchten en bij een kennis de politie alarmeerde.

De agenten constateerden een opgezwollen wang, diverse striemen en een kale plek op haar achterhoofd. Het haar bleek met wortel en al uit haar hoofd getrokken. De dienders togen naar haar woonadres waar de beschadigde bril van de vrouw voor de deur lag. In de gang troffen zij enkele plukken haar aan. De 36-jarige verdorven vent werd aangehouden en is vastgezet. De vrouw heeft zich onder doktersbehandeling laten stellen.

Man opgepakt na forse mishandeling zwangere vriendin (Foto: Stockfoto politie.nl)
Man opgepakt na forse mishandeling zwangere vriendin (Foto: Stockfoto politie.nl)

MLB: Homerun op 1e worp van het jaar, Stanton begint met homerun bij Yankees

In de Verenigde Staten was het donderdag Opening Day: de eerste dag van het Major League Baseball-seizoen. De eerste wedstrijd van het seizoen ging tussen de Miami Marlins en de Chicago Cubs en dat leverde gelijk spektakel op.

José Ureña begon als pitcher voor de Marlins en de Dominicaan deed dat niet al te best. De allereerste van vele duizenden worpen in het MLB-seizoen werd door Ian Happ van de Cubs namelijk met volle kracht de tribunes in getimmerd: homerun Cubs. Ureña zou uiteindelijk een matige wedstrijd gooien - overigens net als Cubs-werper Jon Lester - en dat bracht Chicago uiteindelijk een 4-8 overwinning, tot grote vreugde van de vele aanwezige fans: het is spring break in Chicago en veel studenten zijn naar het zonnige Miami afgereisd.

Happ slaat een homerun op de eerste worp van 2018 (Bron: YouTube)

Ook in Toronto was gelijk wat bijzonders te melden. De Blue Jays namen het daar op tegen de New York Yankees, die een van de grootste aankopen van het seizoen hebben gedaan: Giancarlo Stanton, homerunkoning van de MLB vorig seizoen, werd overgenomen van de Miami Marlins, voor zo'n 25 miljoen dollar per jaar. In zijn allereerste slagbeurt voor de New Yorkse topploeg sloeg Stanton gelijk toe met een homerun, wat de Yankees op weg hielp naar een 1-6 overwinning in Canada, onder meer doordat Stanton later nóg een homerun sloeg.

Stanton begint zijn carrière bij de Yankees met een homerun (Bron: YouTube)

Twee ploegen begonnen het seizoen met een walk-off homerun: een homerun waarmee de wedstrijd in de laatste inning gelijk beëindigd wordt. Adam Jones sloeg in de elfde inning een homerun waarmee de Baltimore Orioles de Minnesota Twins versloegen, terwijl Nick Markakis de Atlanta Braves in de negende inning met een 3-run home run langs de Philadelphia Phillies sloeg.

Walk-off homeruns op Opening Day (Bron: YouTube)


Uitslagen MLB donderdag
Miami Marlins - Chicago Cubs 4-8
New York Mets - St.Louis Cardinals 9-4
Baltimore Orioles - Minnesota Twins 3-2 (2 extra innings)
Texas Rangers - Houston Astros 1-4
Toronto Blue Jays - New York Yankees 1-6
Tampa Bay Rays - Boston Red Sox 6-4
Oakland Athletics - Los Angeles Angels 6-5 (2 extra innings)
Atlanta Braves - Philadelphia Phillies 8-5
San Diego Padres - Milwaukee Brewers 1-2 (3 extra innings)
Kansas City Royals - Chicago White Sox 7-14
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 0-1
Arizona Diamondbacks - Colorado Rockies 8-2
Seattle Mariners - Cleveland Indians 2-1

Jurassic World Evolution komt uit op 12 juni

Jurassic World Evolution heeft een releasedatum. De tycoon-game van Frontier, de ontwikkelaar die ook Planet Coaster maakte, komt uit op 12 juni. Tevens hebben we ook een flinke video waarin we de eerste gameplay kunnen zien van hoe een park gebouwd wordt en uiteraard hoe moordlustige dino's bezoekers opvreten.

De game komt uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One, waarbij de laatste twee naast een digitale versie ook een fysieke versie krijgen. Niet geheel onverwacht ligt de releasedatum van Jurassic World Evolution dicht bij die van Jurassic World: Fallen Kingdom, de nieuwste Jurassic World-film die uitkomt op 7 juni.

Jurassic World Evolution komt uit op 12 juni

Chantal Janzen bevallen van tweede zoon

Hoera, Chantal Janzen heeft haar positie als milf afgelopen donderdag verstevigd nadat zij is bevallen van haar tweede kind. De nieuwe spruit, een jongen, luistert naar de naam Bobby.

Mama Janzen (39) maakte dit bekend via Instagram waar zij een foto van het handje van haar kersverse zoon deelde. Chantal en haar man Marco Geeratz hebben al een zoon genaamd James (9).

Foto niet te zien? Klik hier.

 

And then there was Bobby💙 29•03•2018

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op30 Mrt 2018 om 1:35 (PDT)

Chantal Janzen bevallen van zoon
Chantal Janzen bevallen van zoon (Foto: BuzzE)

Raad van State kritisch over voorstel verlaagd collegegeld

Het voorstel van het kabinet voor verlaging van het collegegeld heeft een kritisch advies gekregen van de Raad van State. Het voordeel komt volgens de RvS niet bij de groep voor wie het is bedoeld: de studenten die zonder de halvering van het collegegeld níet naar het hoger onderwijs zouden gaan, en of het lerarentekort er kleiner door wordt lijkt ze ook twijfelachtig.

Het verlaagd collegegeld was een belangrijk punt voor het nieuwe kabinet dat met bloedspoed - te snel volgens veel instellingen in het Hoger Onderwijs - moet worden doorgevoerd. Invoering zou al per studiejaar 2018-2019 een feit moeten zijn. Nieuwe studenten betalen dan het eerste jaar van hun studie maar de helft van het gewone collegegeld, en voor lerarenopleidingen geldt dat ook voor het tweede jaar. De ministerraad heeft ingestemd het wetsvoorstel van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en heeft een spoedverzoek voor advies voorgelegd aan de Raad van State. De Raad van State heeft het advies klaar. En maakt er gehakt van.

In de toelichting bij het wetsvoorstel staat dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs op zichzelf al goed is. Alleen specifieke groepen gaan niet studeren vanwege de studiekosten. De RvS vraagt zich daarom af waarom de regering dan toch het collegegeld voor álle studenten in het eerste jaar wil verlagen. "Het grootste deel van het geld dat de maatregel kost, komt dan namelijk terecht bij de studenten die toch al zouden gaan studeren. En niet bij de groep voor wie het is bedoeld: de studenten die zonder de halvering van het collegegeld níet naar het hoger onderwijs zouden gaan."

Voor het verminderen van het lerarentekort is het ook maar de vraag of het helpt, zegt de raad. "Uit de toelichting blijkt niet dat is bewezen dat de hoogte van het collegegeld voor veel studenten een drempel vormt om voor een lerarenopleiding te kiezen. De Afdeling advisering wijst erop dat het lerarentekort niet alleen wordt veroorzaakt doordat (te) weinig studenten een lerarenopleiding volgen, maar ook doordat leraren lang niet altijd in het onderwijs blijven werken. Daarom zijn meer maatregelen nodig om het lerarentekort terug te dringen. De regering zegt hier niets over in de toelichting bij het wetsvoorstel. Daarom is niet duidelijk in hoeverre een verband bestaat tussen het lerarentekort en de hoogte van het collegegeld voor lerarenopleidingen."

Samenvattend laat de Raad van State weten "De Afdeling advisering adviseert de regering om preciezer uit te leggen waarom de wetswijziging nodig is. Ook adviseert de Afdeling advisering de regering om te verduidelijken of de maatregel bijdraagt aan het doel dat de regering ermee wil bereiken."

Aangezien DUO vanaf vandaag een maand niet gestoord wordt door studenten, kunnen er misschien wat extra ambtenaren worden ingezet om het advies te bestuderen. Of om alle reeds ingeknutselde wijzigingen voor het nieuwe collegegeld weer uit alle software te knutselen natuurlijk.

Minister in Kosovo ontslagen na uitzetting Turken

Premier Ramush Haradinaj van Kosovo heeft vrijdag de minister van Binnenlandse Zaken en de chef van de geheime dienst ontslagen na de arrestatie en uitlevering aan Turkije van zes Turkse staatsburgers.

De premier had gezegd dat hij niet op de hoogte was van de operatie om de zes te deporteren. Die waren donderdag in Kosovo gearresteerd omdat ze banden zouden hebben met scholen die gefinancierd worden door de Fethullah Gülen-beweging. Ankara geeft die de schuld voor de mislukte coup van 2016.

,,Beiden worden ontslagen vanwege de arrestaties die gisteren hebben plaatsgevonden", zei een hoge regeringsfunctionaris.

Minister Kosovo ontslagen na uitzetting Turken
Minister Kosovo ontslagen na uitzetting Turken (Foto: ANP)

Level-5 brengt alle 'main titles' naar Nintendo Switch

In een interview heeft Level-5 CEO, Akihiro Hino, aangegeven wat de toekomstplannen zijn voor Nintendo Switch. Het komt erop neer dat alle toekomstige 'main titles' van Level-5 op het platform worden uitgegeven.

Hino: ''Het komt erop neer dat al onze main titles worden uitgegeven op Nintendo Switch. Het idee is dat wat we hebben gecreëerd op Nintendo 3DS wordt voortgezet op Nintendo Switch.'' De eerste game is The Snack World: Trejarers Gold, dat op 12 april in Japan wordt uitgegeven. In het najaar komt Level-5 met nieuwe aankondigingen rondom het twintigjarig bestaan van het bedrijf.

Snack World Switch

Spec-Ops: The Line tijdelijk gratis bij Humble Bundle

De briljante third-person shooter Spec-Ops: The Line is momenteel gratis te downloaden via de Humble Bundle store. Je hebt nog ruim een dag om gebruik te maken van de aanbieding.

Spec-Ops: The Line werd toen het in 2012 uitkwam vooral geprezen voor zijn uitgebreide, duistere en zeer gewelddadige verhaallijn. De multiplayer werd minder gewaardeerd, en zelfs game-director Cory Davis noemde dit onderdeel van de game een 'gedrocht' dat er min of meer in werd geforceerd door uitgever 2K Games om de verkoop te stimuleren.

Ga naar de website van Humble Bundle om de game te downloaden.

Volop gameplay van X-COM-achtige TBS Mutant Year Zero

Enkele weken geleden schreven we al over Mutant Year Zero: Road to Eden, een nieuwe turn-based strategytitel van een kersverse gamestudio bestaande uit oud Hitman- en PayDay-ontwikkelaars. Mutant Year Zero doet op het eerste gezicht ontzettend veel denken aan X-COM, met een vleugje Fallout en een sprankje Looney Tunes.

De game kwam vorige maand voor het eerst bij ons onder de aandacht en als trouwe X-COM- en Fallout-fans waren we meteen geïnteresseerd, niet in de laatste plaats vanwege de fantastische art-stijl. In het spel krijgt de speler de besturing over een team van mutanten om een 'post-human, post apocalyptic earth' te verkennen. "Een eend met attitude en een zwijn met woedeproblemen: het zijn geen typische helden, maar desondanks unieke persoonlijkheden met ieder hun eigen (verknipte) kijk op de wereld", zo luidt de beschrijving op Steam.

Behalve een sterke focus op verhaal zijn er qua gameplay ontzettend veel gelijkenissen met de X-COM-games en qua setting met de Fallout-games. Verder is er ook veel aandacht voor stealth gameplay, dynamische (verwoestbare) omgevingen en een heleboel loot. Mutant Year Zero: Road to Eden komt dit jaar nog uit voor zowel pc als PlayStation 4 en Xbox One.

NHL: 36-jarige 'noodkeeper' debuteert en steelt de show als amateur

Voor ijshockeygoalie Scott Foster was donderdagavond niks minder dan een sprookje. De 36-jarige amateurspeler werd na zijn collegecarrière in 2006 niet gedraft door een team in de NHL en zijn loopbaan was wel zo'n beetje voorbij.

Tijd voor het maatschappelijke leven dus, waarbij Foster wel nog in twee amateurcompetities bleef spelen: ijshockey blijft immers leuk, en er is plek genoeg om ook op recreatief niveau je wedstrijden mee te pakken. Naast dat alles was Foster ook al geruime tijd de 'noodkeeper' bij de Chicago Blackhawks: elk team moet bij een wedstrijd minstens één zo'n emergency goalie aanwezig hebben, die voor één van beide teams in kan vallen als onverhoopt alle goalies geblesseerd raken.

In de moderne tijd was het een paar keer gebeurd dat zo'n noodkeeper de tweede keeper moest vervangen en dus op de bank plaats moest nemen, terwijl Jorge Alves vorig seizoen als eerste daadwerkelijk het ijs op kwam - zij het voor slechts zeven seconden. Bij de Blackhawks was het donderdag echter pas echt goed raak. Startende goalie Anton Forsberg raakte voor de wedstrijd geblesseerd, dus vervanger Collin Delia werd het ijs op gestuurd. 

Omdat er nu geen tweede goalie meer was, ging men op zoek naar Foster. Zoals altijd zat hij als noodkeeper lekker op de VIP-tribune, te genieten van de gratis kaartjes die hij elke keer voor zijn rol kreeg. Plots moest hij zich echter naar de kleedkamer spoeden, want Foster moest zich om gaan kleden en op de bank plaatsnemen.

Amateur het ijs op
De Blackhawks speelden een 6-2 voorsprong tegen de Winnipeg Jets op de borden, waarna Delia met een klein kwartier te gaan geblesseerd raakte. Hij kon niet meer verder en dus gebeurde het: Foster, geen serieuze wedstrijd meer in de benen sinds 2006, kwam het ijs op en dat deed de 36-jarige NHL-debutant allesbehalve slecht.

Al na een minuutje werd hij door de ruim twintigduizend fans op een staande ovatie getrakteerd na een lekkere redding, en in de resterende tijd maakte hij nog een aantal andere heerlijke saves. De Blackhawks kregen geen enkele goal meer tegen en wonnen met 6-2, waarna Foster bedolven werd onder zijn tijdelijke ploeggenoten. "Ik denk dat ik nu in vorm begin te komen", stamelde hij na afloop van het duel, waarin hij ook nog eens tot Star of the Match verkozen werd.

"Wat een moment", lachte Blackhawks-coach Joel Quenneville. "Hij was fantastisch", aldus verdediger Brent Seabrook. "De jongens deden alles wat ze konden om hem te helpen, maar hij maakte zelf gewoon een paar fantastische reddingen. Het was een leuke avond." Zelfs de concurrentie was onder de indruk: "Het is voor iedereen moeilijk om na drie kwartier een wedstrijd in te komen, laat staan voor iemand die nog nooit in de NHL heeft gespeeld. Petje af voor hem, dat was een prachtig moment", aldus Jets-coach Paul Maurice.

Foster met een sprookjesavond (Bron: YouTube)

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - Tampa Bay Lightning 4-2
Buffalo Sabres - Detroit Red Wings 3-6
New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins 3-4 OT
Ottawa Senators - Florida Panthers 3-2 OT
Minnesota Wild - Dallas Stars 5-2
Nashville Predators - San Jose Sharks 5-3
Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets 6-2
Calgary Flames - Columbus Blue Jackets 1-5
Vancouver Canucks - Edmonton Oilers 2-1
Los Angeles Kings - Arizona Coyotes 4-2

Afhaaleten maakt week en dom

Amerikaans onderzoek vindt een opvallend grote lading weekmakers in de urine van mensen die de dag tevoor afhaaleten hebben genuttigd. Veel meer weekmakers dan bij mensen die thuis hun maaltje bereiden.

Is dat nou zo erg? Nou, best wel. Weekmakers hebben een waslijst aan geassocieerde ziektes. Denk aan onder andere astma, borstkanker, diabetes II en vruchtbaarheidsklachten. Weekmakers zijn chemische stofjes die ervoor zorgen dat plastics lekker zacht worden en blijven. Omdat ze niet geheel onschuldig zijn, mogen weekmakers al een aantal jaren niet meer in kinderspeelgoed zitten. Maar wel in plastic voor van die handige portieverpakkingen. Elke hamburger in een cellofaantje, de komkommer in een condoom en de broccoli mooi per precies 500 gram in plastic.  Het lijkt erop dat je - in elk geval in de USA - méér plasticverpakkingsweekmakersresidu binnenkrijgt als je afhaaleten haalt, dan bij zelfgemaakt eten. Of eigenlijk: als je een persoon bent die van de afhaal eet.

In het onderzoek is mensen gevraagd wat en waar ze de afgelopen 24 uur gegeten hebben. Wie afhaalt, had gemiddeld 35% meer weekmakers in de urine dan de thuiseters. Maar bij jongeren was het verschil nog veel groter. Afhaaljongeren waren 55% weker dan bij moeders thuisetende jongeren. Nou zijn jongeren, dankzij hun leeftijd, nog wat minder vaak lijdend aan borstkanker en diabetes. Maar de rare chemicaliën maken de volgende generatie dommer, volgens een (eveneens Amerikaans) onderzoek uit 2014. Dus de kinderen van deze jongeren... wel eens gehoord van de film Idiocracy?

Dat 'we' (ik niet) dommer worden is al een tijd zichtbaar voor wie de krant leest, en ook wetenschappelijk aangetoond. Lange tijd deed zich het zogenaamde Flynn-effect voor: in ontwikkelde landen stijgt het gemiddelde IQ jaarlijk 3 tot 5 punten. Tenminste... dat deed het tot de jaren '90. Vanaf de jaren '90 gaat het bergafwaarts met het IQ, en inmiddels zijn we gemiddeld weer even snugger als in de jaren '80. De trend is in meerdere landen te zien en is vooral aangetoond in een onderzoek onder 500.000 Deense mannen. Van 1959 tot 2004 werd bij de start van de militaire dienst het IQ vastgesteld. Eerst nam het IQ toe, maar sinds het eind van de jaren ’90 neemt het IQ af. Dat verklaart veel, nietwaar?

Embed from Getty Images

NBA: Antekokounmpo helpt Bucks aan belangrijke zege tegen Warriors

De basketballers van de Milwaukee Bucks hebben donderdagavond met het oog op de play-offs een belangrijke zege geboekt. In de Oracle Arena in Oakland werd gewonnen van de Golden State Warriors, die al zeker zijn van de winst in de Pacific Division en een plekje in de play-offs.

De wedstrijd ging het grootste deel van de eerste helft op en neer, maar de Bucks eindigden die helft met een 9-0 run. De voorsprong werd in het derde kwart vergroot en in het vierde kwart kwam deze niet meer in gevaar: 107-116.

Met 32 punten nam Giannis Antekokounmpo een flink deel van de score voor zijn rekening namens de Bucks, terwijl Quinn Cook het met 30 punten prima deed bij de Warriors, waar Stephen Curry geblesseerd toe moest kijken.

Uitslagen NBA donderdag
Detroit Pistons - Washington Wizards 103-92
Miami Heat - Chicago Bulls 103-92
San Antonio Spurs - Oklahoma City Thunder 103-99
Sacramento Kings - Indiana Pacers 103-106
Golden State Warriors - Milwaukee Bucks 107-116

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Politie klaar voor eCall

De Europese Unie stelt per 1 april 2018 verplicht dat alle voertuigen die na deze datum goedgekeurd zijn en op de markt komen, uitgerust moeten zijn met eCall; een gratis veiligheidssysteem dat na een ongeluk automatisch contact opneemt met de 112-centrale. De politie is er klaar voor.

Emergency Call, kortweg eCall, is een gratis veiligheidssysteem in auto’s dat na een ongeluk automatisch contact opneemt met de 112-centrale. Een eCall bestaat uit data en een spraakverbinding. In de eerste seconden na het ongeval wordt door uw auto informatie verzonden over de exacte locatie van het ongeluk, het voertuigtype, de rijrichting, het brandstoftype en aantal inzittenden (vastgeklikte gordels) door. Daarna kan een normaal 112-gesprek gevoerd worden over de spraakverbinding. Met al deze informatie kunnen hulpdiensten zich beter voorbereiden en snel ter plaatse zijn.

Doorverbinden
Vanaf 1 april 2018 is de 112-centrale klaar voor het automatisch ontvangen van deze eCalls. Achter de schermen is de politie heel druk bezig geweest om dit te realiseren. Bij een ongeval neemt de auto dus zelf contact op met de landelijke 112-centrale, deze zal de eCall vervolgens doorverbinden met de gevraagde hulpdienst politie, brandweer of ambulance in de regionale meldkamer.

Levensbelang
Het eCall-systeem draagt bij aan het verminderen van het aantal verkeersdoden. Het kan zelfs van levensbelang zijn als inzittenden door het ongeval zelf niet meer 112 kunnen bellen. Het systeem maakt pas verbinding met het GSM-netwerk als een eCall wordt verstuurd. Als er niets aan de hand is, is de auto via eCall niet te volgen.

Verplicht
De EU stelt verplicht dat alle voertuigen die na 1 april goedgekeurd zijn en op de markt komen, uitgerust moeten zijn met een eCall systeem. Bij alle nieuwe type auto’s en kleine bedrijfswagens die na deze datum goedgekeurd zijn en voor het eerst op de markt komen is eCall dus ingebouwd. 

Politie klaar voor eCall (Foto: Rijksoverheid.nl)
Politie klaar voor eCall (Foto: Rijksoverheid.nl)

FOK! Wat een weer: eerst regen, later droog

In het noordoosten en oosten is het vanochtend bewolkt met eerst nog regen. Van het zuiden uit is de zon af en toe te zien en dan blijft het tot de avond overwegend droog. Vanavond trekt een gebied met buiige regen, lokaal met kans op onweer, het zuiden binnen en dit neerslaggebied bereikt het midden van het land tegen middernacht. De maxima liggen tussen 8°C in het noordelijk kustgebied en 13°C in het midden en zuiden. De wind is zuidoostelijk, later oostelijk en matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig, vanavond mogelijk krachtig.

In de nacht naar zaterdag verplaatst het neerslaggebied zich naar het noorden en klaart het in het zuiden op. De minimumtemperatuur komt uit op circa 4°C. In het noorden staat een matige oostenwind, in het zuiden draait de wind naar een zuidelijke richting en is zwak tot matig van kracht.

Zaterdagochtend is het in het noorden bewolkt met eerst nog wat regen terwijl het in het zuiden droog is met opklaringen. In de middag breiden de opklaringen zich noordwaarts uit, maar in het noord(oost)en zou het bewolkt kunnen blijven met kans op regen. In het midden en zuiden ontstaan enkele buien. De maximumtemperatuur komt in een groot deel van het land op circa 11°C uit, maar als het in het noord(oost)en bewolkt blijft loopt de middagtemperatuur daar niet verder op dan 5°C. De wind neemt in kracht af en wordt veranderlijk, in het noordelijk kustgebied staat een matige oostenwind. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Ochtendrood in Nieuw Zeeland (Foto: Rechtsedirecte)
Ochtendrood in Nieuw Zeeland (Foto: Rechtsedirecte)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kankerwaarschuwing bij koffie in Californië

Starbucks en andere koffiebedrijven moeten in de Amerikaanse staat Californië hun koffie voortaan voorzien van een onheilspellende waarschuwing tegen kanker. Een rechter in Los Angeles heeft dat bepaald vanwege een chemische stof die in koffie zit.

Volgens de rechter hebben de koffiebedrijven onvoldoende kunnen aantonen dat het gevaar van de chemische verbinding Acrylamide verwaarloosbaar is. De stof ontstaat bij het branden van koffie.

De koffie-industrie was door een kleine non-profitorganisatie aangeklaagd. Die wees erop dat in Californië wettelijk vastgelegd is dat bedrijven hun klanten moeten informeren als hun producten stoffen bevatten die het risico op kanker verhogen. De bedrijven hebben tot 10 april om beroep aan te tekenen.

Kankerwaarschuwing bij koffie in Californië
Kankerwaarschuwing bij koffie in Californië (Foto: ANP)

Zware aardbeving in Papoea-Nieuw-Guinea

Papoea-Nieuw-Guinea is opnieuw opgeschrikt door een krachtige beving, die voor de zuidkust van het eiland Nieuw-Brittannië plaatshad. Volgens de Amerikaanse seismologische dienst USGS had de beving een kracht van 6,9. Een tsunamiwaarschuwing is niet afgegeven.

Papoea-Nieuw-Guinea ligt op de zogeheten Pacifische Ring van Vuur, waar verschillende tektonische platen op elkaar botsen. Het is een van de geologisch meest actieve gebieden op aarde. Eind februari werd het land ook al getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,5. Daardoor kwamen meer dan honderd mensen om het leven en raakten duizenden mensen gewond.

Opnieuw zware beving in Papoea-Nieuw-Guinea
Opnieuw zware beving in Papoea-Nieuw-Guinea (Foto: ANP)

Tour de France voert opnieuw bonificatiesprints in tijdens de eerste negen etappes

De Tour-organisatie heeft besloten om in de eerste negen etappes bonificatieseconden toe te kennen in de finale. Daarmee hoopt de organisatie aanvallers te belonen.

Vorig jaar was er wat onvrede over het verloop van de vlakke etappes. Er was weinig strijd om in vroege vlucht te komen, daar hoopt de Tour-organisatie nu verandering in te brengen. "We hebben beslist om weer bonificaties in te voeren tijdens de etappe", zegt parcoursbouwer Thierry Gouvenou tegenover Sporza. "Dat zal een pluspunt zijn voor de aanvallers."

"Die bonificatiesprints zullen niet noodzakelijk op vlakke wegen liggen, maar wel op strategische plekken. De sprints bevinden zich altijd tussen 30 en 8 km van de streep en er worden 3, 2 en 1 seconden verdeeld aan de top 3."

"Maar vanaf de 10e rit vallen die bonificatiesprints weg, omdat we dan de bergen aansnijden", besluit Gouvenou. De bonificaties moeten de eerste Tour-week dus extra aantrekkelijk maken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.