Primeur voor Japanse curlingvrouwen met brons

De Japanse curlingvrouwen hebben voor het eerst in de historie een medaille behaald op de Olympische Spelen. De vrouwen van skip Satsuki Fuijsawa wonnen de strijd om de bronzen medaille van Groot-Brittannië en bezorgden hun land bij hun zesde deelname de eerste curlingmedaille.

De wedstrijd ging lang gelijk op, al hadden de Britse dames, geleid door Eve Muirhead, continue een kleine voorsprong. In het achtste end kwam Japan langszij, om in het negende en voorlaatste end via een steal een voorsprong van 4-3 te nemen. De Britse dames hadden in het laatste end de slotsteen, en hadden daarmee de kans om òf de beslissing te forceren òf op een extra end aan te sturen. 

De Britsen hadden de laatste steen en lag al met één steen, wat een extra end zou betekenen. Muirhead wilde echter per se direct de strijd beslissen en probeerde een Japanse steen weg te stoten om zo het brons binnen te halen. Die mislukte echter volledig, waardoor Japan met één steen shot bleef liggen en met 5-3 het brons won.

Morgen staat in Pyeongchang de finale op het programma bij het vrouwencurling. Om 01.05 uur Nederlandse tijd nemen Zweden en het verrassende Zuid-Korea het tegen elkaar op.