Toestand aangevallen dominee nog ernstig

Het is onduidelijk of dominee Ebi Wassenaar (64) van het Gelders dorpje Rhenoy ooit weer op de kansel zal staan. Haar toestand is nadat zij dinsdag in haar kerk werd neergeslagen nog steeds ernstig. Ze is halfzijdig verlamd en heeft het psychisch heel moeilijk met wat er is gebeurd. Dat heeft de kerkenraad van de hervormde gemeente Rhenoy zondag gezegd tegen de toegestroomde dorpsbewoners in het Dorpshuis. Volgens de kerkenraad liep de dominee door een harde klap op haar hoofd een bloeding op tussen schedel en hersenen.

De politie heeft een verdachte op het oog, maar die is nog niet gearresteerd omdat deze zelf ook in ernstige toestand in het ziekenhuis ligt. Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen, waar Rhenoy bij hoort, en de wijkagent waarschuwden zondagmorgen voor roddels en speculaties over deze verdachte. De politie kon niets zeggen over de voortgang van het onderzoek. De honderden dorpsbewoners hadden daar graag meer over gehoord.

Raadsel
"Het rustieke dorp, de idyllische dorpskerk en de geliefde dominee maken dit groot nieuws", typeerde burgemeester De Vries de situatie. "Temeer daar het voor iedereen een raadsel is wat er nou precies is gebeurd." De Vries heeft zelf veel steun aan dominee Ebi Wassenaar gehad toen rellen om een mogelijk asielzoekerscentrum in haar gemeente volledig uit de hand liepen, vertelde ze zondag. "We hadden het niet goed gedaan en Ebi bood hulp."

Rhenoy bedelft de dominee onder kaarten en bloemen. Zondag werd een bedankbrief van Wassenaar voorgelezen. Haar partner was zelf in de kerk en in het Dorpshuis. Collega-predikanten nemen de rest van het jaar de kerkdiensten in Rhenoy over.

Toestand aangevallen dominee nog ernstig
Toestand aangevallen dominee nog ernstig (Foto: ANP)