FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 november 2017

Man rijdt in op voetgangers in Duitsland

Een 29-jarige man is zondagochtend met een auto ingereden op een groep voetgangers in Cuxhaven in het noorden van Duitsland. Zeker zes mensen raakten gewond. De politie verklaarde aanvankelijk dat er geen aanwijzingen waren dat het om een aanslag ging, maar zei later dat de man wel bewust op de voetgangers was ingereden.

"Het onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat waarschijnlijk een ruzie in een discotheek in Cuxhaven verband houdt met het incident", zei de politie later. Het onderzoek gaat verder. "Maar een politieke achtergrond is volgens de huidige stand van zaken vrijwel zeker uitgesloten."

De bestuurder zou onder invloed van alcohol hebben verkeerd toen hij inreed op de groep die volgens Duitse media voor de deur van een disco stond. De man reed na de botsing door en kwam met zijn voertuig tot stilstand tegen een fontein. Getuigen hielden hem vast tot de politie arriveerde.

Van de gewonden hebben er vier zwaar letsel.

Man rijdt in op voetgangers in Duitsland
Man rijdt in op voetgangers in Duitsland (Foto: ANP)

Van Gerwen grijpt overtuigend titel bij Players Championship Finals

Michael van Gerwen staat voor de derde keer op rij in de finale van de Players Championship Finals. De Nederlander versloeg Justin Pipe in de halve finale met 11-2. Hij treft in de finale is Johnny Clayton. De man uit Wales won eerder vanavond met 11-8 van Rob Cross.

In het begin van de wedstrijd kon Pipe het niveau van Van Gerwen nog redelijk bijbenen. Na de eerste peuze zette Van Gerwen een versnelling in en liep uit naar 9-2.  The Force mocht nog een legje pakken en daarmee was de wedstrijd gespeeld. 

Clayton staat voor het eerst in zijn carrière in een majorfinale. Hij moest er wel voor strijden, want makkelijk was het niet. Cross kwam 2-5 voor en trok op 7-7 de stand pas gelijk. Het werd 8-8, waarna Clayton met een finish van zestig de beslissende break plaatste. 

De  finale tussen Van Gerwen en Clayton wordt gespeeld na de finale van het jeugdwereldkampioenschap tussen Josh Payne en Dimitri van den Bergh. 

Update 23.15 uur

Michael van Gerwen heeft na het EK en de Grand Slam of Darts, ook de Players Championship Finals op zijn naam geschreven. Mighty Mikeversloeg Jonny Clayton in de finale met 11-2. Clayton had zeer weinig in te brengen.

Barcelona genaaid door ontbreken doellijntechnologie

Het gat tussen Barcelona en Valencia blijft vier punten. Het treffen tussen de nummer één en twee van Spanje eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Valencia doet het dit seizoen uitstekend en stond voorafgaand aan het duel vier punten achter op koploper Barcelona. Een overwinning op de Catalanen zou betekenen dat de club dit seizoen serieus mee kon gaan strijden om de titel. Tijdens de openingsfase had de ploeg echter veel moeite met de bezoekers.

Barcelona begon het duel goed en liet Valencia niet in hun spel komen. De thuisploeg moest het balbezit aan het elftal van Ernesto Valverde laten en liet zich ver terugzakken. Maar ondanks de overmacht van Barcelona, wist het weinig kansen te creëren.

Na een half uur spelen had Barcelona op voorsprong moeten komen toen doelman Neto blunderde op een schot van Lionel Messi. De bal belandde achter de doellijn, maar opmerkelijk genoeg ontbreekt doellijntechnologie nog altijd in een miljoenencompetitie als de Spaanse. De scheidsrechter zag de loepzuivere goal niet en weigerde naar de middenstip te wijzen. Daarmee werd Barcelona een voorsprong ontnomen, die het wel had moeten krijgen.

Zeg het maar: goal of geen goal? En is doellijntechnologie 'te modern', of moet het voetbal toch eens gaan kijken hoe een en ander zo snel mogelijk eerlijker gemaakt kan worden, zoals in vrijwel elke andere sport?

Juventus zet Crotone simpel opzij

Juventus heeft het gat met Napoli verkleint tot vier punten. De club won zondagavond zonder moeite van Crotone: 3-0. De club uit Italië zag Napoli zaterdag met 0-1 winnen van Udinese en daardoor wist Juventus dat er gewonnen moest worden van Crotone om Napoli niet verder uit het zicht te raken.

Het duurde echter lang voordat Juventus de score kon openen. Beide ploegen gingen rusten met een 0-0 stand, waardoor de thuisploeg de tweede helft gas moest geven om drie punten over te houden aan het duel met de nummer vijftien van de Serie A.

Dat gebeurde ook, want al snel in de tweede helft kwam Juventus op voorsprong door een treffer van Mario Mand¸ukić. Juventus wist het duel vervolgens snel te beslissen, want een paar minuten later verdubbelde Mattia De Sciglio de score.

Daarmee was de thuisploeg zeker van de drie punten. Het slotakkoord kwam op naam van Mehdi Benatia. In de 71ste minuut zorgde de verdediger voor de laatste treffer van de wedstrijd: 3-0.

Belg Van den Bergh jeugdwereldkampioen bij de PDC

Dimitri van den Bergh is wereldkampioen darts bij de jeugd. In de finale versloeg hij Josh Payne met 6-3. Op 7 november streden 64 jeugdspelers voor een finaleplaats. De finale werd vanavond gespeeld voor de finale van de Players Championship Finals. 

Van den Bergh kwam direct 2-0 voor, waarna Payne met een 81-finish er 2-1 van maakt. Met twee dertiendarters maakte Van den Bergh er 4-1 van.  Payne wist er vervolgens via een 108-finish 4-2 van de maken. Van den Bergh troefde met een 146-finish vervolgens over voor 5-2. Het werd 5-3 en in de negende leg stonden beide spelers na twaalf pijlen op de dubbel. Van den Bergh mocht eerst aanleggen en dubbel 18 zorgde ervoor dat hij wereldkampioen bij de jeugd werd. 

De jonge Belg zien we volgende maand terug op het echte wereldkampioenschap. 

Biatlonseizoen begint met Noorse en Oostenrijkse zeges, Kazachen stunten

In het Zweedse Östersund is zondag het nieuwe World Cup-seizoen van start gegaan voor de biatleten. Er stonden twee onderdelen op het programma: de gemengde estafette - twee vrouwen, twee mannen per team - en de zogenaamde single mixed relay, of 'enkelvoudige gemengde estafette', om er een kansloze Nederlandse term aan te hangen. Daarin bestaan de teams uit één man en één vrouw, die elk twee keer in actie komen.

De dag begon met de single mixed en daarin waren Lisa Theresa Hauser en Simon Eder uit Oostenrijk een maatje te groot voor de rest. Vooral Eder schoot weer ijzersterk en met een puik staaltje 'snelvuur' bij de laatste staande schietbeurt verzekerde hij Hauser en zichzelf van de winst. Vanessa Hinz en Erik Lesser uit Duitsland eindigden op zestien seconden als tweede.

De strijd om de derde plek was nog bijzonder spannend. Dmytro Pidruchnyi uit Oekraïne (teamgenoot van Vita Semerenko) en Thomas Bormolini uit Italië (teamgenoot van Alexia Runggaldier) maakten beiden prima kans, maar kwamen met elkaar in aanraking en gingen onderuit. Uiteindelijk profiteerde Maxim Braun, waardoor hij en Galina Vishnevskaya plek drie pakten. Het was de tweede Kazachse podiumplek ooit in de World Cup en de eerste sinds Dimitry Pantov in 1994 als derde eindigde bij een wedstrijd in Bad Gastein.

Op de gemengde estafette was de winst voor de Noren. Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff en Johannes Thingnes Bø brachten slotloper Emil Hegle Svendsen in stelling, hoewel hij wel wat geluk nodig had. De Italiaanse slotloper Lukas Hofer liet de kans op de winst bij het liggend schieten liggen door vier keer te missen, maar hij herstelde zich wel en eindigde vijf seconden achter Svendsen als tweede.

Duitsland pakte plek drie, doordat slotloper Arnd Peiffer het nog net won van Matej Kazar. Kazar en zijn Slowaakse teamgenoten grepen zo weliswaar net naast het podium, met 7,7 seconden achterstand op de winnaar zetten ze het beste resultaat ooit neer van een Slowaakse estafetteploeg, wat achterstand betreft - één keer pakte een Slowaakse ploeg een derde plek.

Skiër Jansrud wint super-G in Lake Louise

Skiër Kjetil Jansrud heeft zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. De regerend World Cup-kampioen op de super-G won in Lake Louise de eerste wedstrijd van de winter op dat onderdeel, de stap tussen de technische reuzenslalom en de bloedsnelle afdaling.

De Oostenrijkse veteraan Hannes Reichelt was de eerste die een echt snelle tijd neer wist te zetten, maar Jansrud dook er al snel 0,32 seconden onder. Vervolgens beet de een na de ander zich stuk op de tijd van de Noor, hoewel landgenoot Aleksander Aamodt Kilde ondanks een grote fout met 0,41 seconden achterstand dicht in de buurt kwam.

Jansrud werd wellicht wat geholpen door de weersomstandigheden, want het begon licht te sneeuwen en dat maakte de piste net iets trager. Toch was er überhaupt maar één die echt in de buurt van de Noor kwam: Max Franz stortte zich snel naar beneden, maar bleef op 0,28 seconden steken. Het leverde hem uiteindelijk plek twee op, voor landgenoot Reichelt.

Snowboardster Maas opnieuw zesde op big air

Snowboardster Cheryl Maas heeft ook de tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen op het onderdeel big air als zesde afgesloten. Net als in Milaan schopte Maas het in Beijing tot de finale van zes dames, maar daarin kon ze niet imponeren en eindigde ze als laatste.

De schier onverslaanbare Oostenrijkse wereldkampioene Anna Gasser won weer eens, dit keer liet ze de jonge Japanse Miyabi Onitsuka achter zich. Enni Rukajarvi uit Finland ging naar huis met de derde plek op zak.

De Canadees Mark McMorris, in februari een van de grote favorieten voor olympisch goud, zegevierde bij de mannen. Hij was net te sterk voor de 18-jarige Nieuw-Zeelander Tiarn Collins, die zijn eerste World Cup-podium pakte. Torgeir Bergrem uit Noorwegen pakte de derde plek.

Hiroaki Kunitake verdient overigens een speciale vermelding. De Japanner is pas vijftien jaar en debuteert dit seizoen in de World Cup. De tiener verliet Beijing met een zeer knappe vierde plek.

De 17-jarige Nederlander Niek van der Velden eindigde knap als twaalfde - zijn beste resultaat ooit - en greep maar net naast een finaleplek. 

[eSports] F1 2017 in Abu Dhabi

Onze landgenoot Allert van der Wal was net als Max Verstappen in Abu Dhabi om de Nederlandse eer hoog te houden. In de halve finale eindigde hij als eerste, dus de verwachtingen waren hooggespannen.

F1 2017 eSport in Abu Dhabi

In de finale reed Allert aan het begin van de race vooral op de zesde plek. Aan kop was er een heftig gevecht tussen de favoriet Brendon Leigh, Fabrizio Donoso en Sven Zurner, waarbij tikjes werden uitgedeeld. Zoals zo vaak speelde de pitstrategie een grote rol. In de negende ronde kon Van der Wal terugkomen tot de vierde plek. Helaas ging de race slechts over 14 ronden, wat weinig kans gaf om naar voren te komen. In de dertiende ronde verloor hij in een gevecht om de derde plek even de controle over zijn McLaren. Dat kostte hem heel veel tijd.

Uiteindelijk werd Leigh eerste, Donoso, tweede en Zurner derde. Allert van der Wal eindigde als zevende. Team Racestars is natuurlijk volgend seizoen weer aanwezig en ook bij onze nationale competitie, genaamd de Ziggo eBattle F1.

F1 2017 eSport in Abu Dhabi -  Winnaars
Donoso, Leigh en Zurner

Militanten doden VN-blauwhelm

Vermoedelijk christelijke milities hebben tijdens een aanval in het zuiden van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) een Egyptische VN-militair gedood en drie anderen verwond, zeiden de Verenigde Naties zondag.

De aanval, volgens de VN uitgevoerd door zogeheten anti-Balaka-militanten, vond plaats in Gambo. Dat ligt zo'n honderd kilometer van de stad Bangassou waar tijdens incidenten in mei en juli meer dan honderd burgers en drie Marokkaanse vredessoldaten werden gedood.

Het conflict heeft al duizenden mensen het leven gekost sinds de moslim-Seleka-rebellen in 2013 François Bozize hebben verdreven, wat een reactie teweegbracht bij de christelijke anti-Balaka-rebellen.

Vredesmissie
Het geweld nam toe toen de voormalige koloniale macht Frankrijk vorig jaar zijn vredesmissie beëindigde. Sindsdien heeft de 13.000 man sterke VN-missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek, die bekend staat als MINUSCA, moeite om de orde in het land te herstellen.

In totaal zijn daar alleen dit jaar al dertien blauwhelmen gedood. Vijf militanten werden ook gedood zondag, zei de VN.

Militanten doden VN-blauwhelm
Militanten doden VN-blauwhelm (Foto: ANP)

Basketballers onderuit in WK-kwalificatie

De Nederlandse basketballers hebben hun tweede wedstrijd in de kwalificatie voor het WK van 2019 verloren. Na de knappe thuiszege op Kroatië werd in Cluj-Napooca verloren van Roemenië, waar Nederland juist de favoriet tegen was.

De mannen van bondscoach Toon van Helfteren hadden tot halverwege het tweede kwart grotendeels een voorsprong, maar gaven dat vervolgens uit handen. Roemenië liep in het derde kwart zelfs weg naar dertien punten en tikte in het vierde kwart de twintig punten verschil aan. Nederland deed nog wel iets terug, maar strandde op zeven punten: 75-68.

Met veertien en twaalf punten waren Yannick Franke en Worthy de Jong de voornaamste scorers bij Nederland, terwijl ook Henk Norel met negen punten en zeven rebounds een redelijke wedstrijd speelde.

De volgende wedstrijd laat nog even op zich wachten: op 23 februari reist Nederland af naar Italië.

Uitspraak in 'politiek proces' Julio Poch

Argentijnse rechters doen woensdag uitspraak in een zaak over 'vluchten des doods' uit de tijd van de militaire dictatuur (1976-1983). In het vijf jaar durende 'megaproces' staan nu 54 mensen, onder wie de in Argentinië geboren Nederlandse piloot Julio Poch, terecht wegens betrokkenheid bij moorden op vermeende linkse extremisten, uitgevoerd vanuit de Mechanische School van de Marine (ESMA) in Buenos Aires.

De aanklagers eisen levenslang tegen onder anderen de ex-Transaviapiloot. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops noemt dat "onbegrijpelijk" omdat er zijns inziens geen enkel aantoonbaar bewijs voor is aangevoerd.

Poch zei na zijn aanhouding in Valencia in 2009 zijn onschuld aan te tonen. Maar dat is "in de Argentijnse goelag" niet makkelijk, betoogde een vooraanstaand Argentijns jurist, Horacio Lynch, eerder in de krant La Nación. De processen over de militaire dictatuur worden sinds de linkse regering van Néstor Kirchner (2003-2007) soms "met perverse wraakzucht" gevoerd, aldus Lynch. Velen verdwijnen in de 'goelag' na volstrekt niet aangetoonde beschuldigingen eindeloos achter de tralies.

Dodenvluchten

Het is al het derde proces rond de ESMA, maar de omvang is nu met tientallen beklaagden grotesk. Toch verzekerde een woordvoerder van justitie dat de rechters, die vanaf circa 17.00 uur onze tijd hun vonnis openbaren, aan ruim vier uur genoeg zullen hebben, circa 4,5 minuten per beklaagde.

In de ESMA werden destijds gevangenen gemarteld en tenslotte gedrogeerd in een vliegtuig gestopt en boven zee gedropt. Met vliegtuigen zoals de 'vliegende schoenendoos', een Brits vliegtuigje, verdwenen met deze 'dodenvluchten' mogelijk meer dan 1500 slachtoffers in zee. Poch was destijds straaljagerpiloot bij de Argentijnse marine en heeft aangevoerd op geen enkele manier betrokken te zijn geweest bij de vluchten. Die toestellen had hij naar eigen zeggen ook helemaal niet kunnen besturen. Volgens de aanklagers kon hij dat wel.

Alcohol

De voornaamste reden dat Poch in de belangstelling kwam van linkse activisten en van een Argentijnse onderzoeksrechter, is een in alcohol gedrenkt gesprek in een café op Bali in 2003. Daar verdedigde de inmiddels 75-jarige Argentijnse Nederlander uit de omgeving van Alkmaar tegenover collega's de strijd van het militaire regime in zijn vaderland. Twee Nederlandse collega's stelden vervolgens dat hij deelname aan dodenvluchten had bekend.

De Nederlandse justitie vond het echter een verhaal van 'horen zeggen' en er was toch geen uitleveringsverdrag met Argentinië. Maar jaren later werd de piloot op zijn laatste feestelijke vlucht voor zijn pensioen bij Transavia in september 2009 uit het vliegtuig gehaald in Spanje, dat wel een uitleveringsverdrag heeft.

Uitspraak in 'politiek proces' Julio Poch
Uitspraak in 'politiek proces' Julio Poch (Foto: ANP)

House of Cards terug zonder Spacey

House of Cards keert terug, dat meldt thisisinsider. Het laatste seizoen zal worden afgemaakt, maar wel zónder Kevin Spacey die na diverse beschuldigingen van seksueel wangedrag de laan uit werd gestuurd.

Hoe Spacey uit de show geschreven zal worden in uiteraard nog niet bekend, maar de opnames zullen na 8 december worden voortgezet, zodat de serie alsnog netjes, hoewel waarschijnlijk ietwat gekunsteld, kan worden afgesloten.

House of Cards stopt na zes seizoenen (Foto: ANP)
House of Cards terug zonder Spacey (Foto: ANP)

Russische bobsleeërs winnen in Canada, Britten weer op podium

Bobsleeër Alexander Kasjanov heeft voor de vierde keer in zijn loopbaan een World Cup-wedstrijd gewonnen. De Rus was met Ilvir Khuzin, Vasiliy Kondratenko en Aleksei Pushkarev achter zich de beste in de viermansbob op de olympische baan van Whistler, waar hij vorig jaar ook al won.

Kasjanov en zijn mannen stonden na de eerste run nog 0,02 seconden achter de slee van de Brit Lamin Deen, maar de ervaren Rus liet de slee in de tweede afdaling als een dolle naar beneden vliegen. Deen werd wel tweede, maar gaf 0,28 seconden toe, een fors verschil voor de grote viermansbobs.

Het was voor de Britten de tweede podiumplek op rij, nadat Brad Hall bij de vorige wedstrijd in Park City derde werd. Een stukje historie werd (nog) niet geschreven: de laatste keer dat een Britse slee een World Cup-wedstrijd in de viermansbob won was Mark Tout in Cortina d'Ampezzo in 1993.

Op 0,48 seconden van Kasjanov ging de derde plek naar de Duitser Nico Walther, die een hele armada nipt voor wist te blijven. Justin Kripps uit Canada greep 0,03 seconden naast het brons, de Duitser Johannes Lochner strandde op 0,04 tellen en de Zwitser Rico Peter op 0,09 seconden.

Voor Peter eindigde de Fransman Loïc Costerg nog op de zesde plek, 0,53 seconden achter Kasjanov en 0,05 tellen achter Walther. Het was Costerg's beste resultaat ooit en de eerste keer sinds de tijden van oud-wereldkampioen Bruno Mingeon - aan het begin van de eeuw - dat een Franse slee mocht dromen van het podium.

Ivo de Bruin werd met remmers Janko Franjic, Jeroen Piek en Bror van der Zijde zeventiende.

Wederom Davis Cup voor Frankrijk

Frankrijk heeft voor de tiende keer de Davis Cup gewonnen. In de laatste wedstrijd versloeg Lucas Pouille de Belg Steve Darcis met 6-3,6-1,6-0 waardoor de eindstand 3-2 werd.

Darcis kwam in zijn eerste servicegame op 40-0, maar toch wist de Fransman hem te breken. Ondanks dat de break hem de set kostte, bleef de Belg strijden om elk punt.

In de derde game van de tweede set werd Darcis wederom gebroken, en daarmee was zijn vechtlust weg. Pouille won twaalf games op rij en zorgde ervoor dat Frankrijk voor het eerst sinds 2001 weer de Davis Cup won.

Tankstation in Limburgs 'gehucht' overvallen

Twee onbekende mannen hebben zondagavond een gewapende overval gepleegd op een tankstation aan de Keulsebaan in Herkenbosch, Limburg. Rond 19:30 uur liepen twee mannen het gebouw van het tankstation in en bedreigden de medewerkster met iets dat vermoedelijk een vuurwapen was.

Beide overvallers waren gemaskerd, droegen donkere kleding en zijn waarschijnlijk op een motor of scooter weggereden. Het is nog onbekend of zij iets hebben weten buit te maken. Via Burgernet is een melding naar buurtbewoners gestuurd met de vraag of iemand tips heeft. Informatie kan worden doorgegeven aan de politie via 0900-8844.

Total War: Arena hele week te spelen

Ontwikkelaar Creative Assembly geeft geïnteresseerden een week lang de kans om hun nieuwe game uit te proberen. De gesloten bèta-fase is hiermee afgerond en het is nu dus tijd voor een open bèta. Om Total War: Arena te spelen heb je wel een Wargaming-account nodig.

Creative Assembly raadt iedereen aan om even de tutorial te doen. Voor alle links en tips, kun je de FAQ hier lezen. Als je wilt weten of Total War: Arena iets voor jou is, lees dan even onze preview.

Sevilla vecht zich terug tegen Villarreal

Sevilla heeft knap drie punten overgehouden aan het treffen met Villarreal. De club vocht zich terug van een 2-0 achterstand. De thuisploeg kwam flitsend uit de startblokken en kwam binnen twintig minuten op voorsprong door een treffer van Cedric Bakambu. Na een perfecte lage voorzet van Pablo Fornals kon de aanvaller gemakkelijk voor de openingstreffer tekenen.

Tijdens de tweede helft werd de score verdubbeld. Carclos Bacca zorgde voor de 2-0 en leek het duel daarmee vroegtijdig te beslissen in het voordeel van Villarreal, maar de thuisploeg zag het spelbeeld na de treffer veranderen.

Drie minuten na het tweede doelpunt kwam Sevilla door Clément Lenglet terug in de wedstrijd. Uit een vrije trap van Éver Banega kopte de verdediger raak. Een minuut later was het opnieuw raak voor Sevilla. Franco Vazquez zorgde voor de 2-2 en zette Sevilla daarmee naast Villarreal.

Een kwartier voor tijd werd het nog mooier voor Sevilla. Het was Banega, eerder aangever bij de 2-1, die de stunt compleet maakte en Sevilla vanaf de stip de drie punten bezorgde: 2-3.

Uitslagen La Liga
Deportivo la Coruña - Athletic de Bilbao 2-2
Real Sociedad - Las Palmas 2-2
Villarreal - Sevilla 2-3
Valencia - FC Barcelona (20.45 uur)

Napoli weer aan kop in Serie A, goal De Vrij niet genoeg voor Lazio

Napoli heeft zondagmiddag de koppositie in de Serie A weer heroverd op Internazionale. De ploeg van Maurizio Sarri won op bezoek bij Udinese. Internazionale was zaterdagavond met 1-3 te sterk voor Cagliari en had daardoor de koppositie overgenomen van de ploeg uit Napels.

Napoli was de sterkere ploeg in het Stadio Friuli en na 33 minuten kwam de ploeg ook op voorsprong. Allan werd in het strafschopgebied neergehaald door Gabriele Angella en Jorginho mocht aanleggen voor een strafschop. De middenvelder stuitte in eerste instantie op Simone Scuffet, maar de doelman slaagde er niet in om de bal goed weg te werken waardoor Jorginho de rebound alsnog benutte.

Voor rust kregen Dries Mertens en Marek Hamsik nog mogelijkheden op de 0-2, maar slaagden niet in hun acties. José Reina hield de gehele wedstrijden zijn doel schoon waardoor Napoli met de minimale zege aan de haal ging. Na veertien wedstrijden is de ploeg nog altijd ongeslagen en verzamelde het in totaal 38 punten.

Lazio - Fiorentina
Lazio won tot vorig weekend zes wedstrijden op rij in de Serie A. Aan die mooie reeks kwam een einde tegen standsgenoot AS Roma nadat er met 2-1 verloren werd. Midweeks speelde de ploeg van Simone Inzaghi in de Europa League met 1-1 gelijk tegen Vitesse.

In de openingsfase van de wedstrijd bleven de kansen aanvankelijk uit voor beide ploegen. Toch kwam de thuisploeg na 25 minuten spelen op voorsprong. Uit een vrije trap van Luis Alberto kopte Stefan de Vrij raak: 1-0. Het was het derde competitiedoelpunt van dit seizoen voor de centrale verdediger.

Het doelpunt van de 33-voudig international leek lang genoeg voor de zege van Lazio, maar in de blessuretijd van de tweede helft volgde toch de gelijkmaker. Fiorentina kreeg een strafschop en Khouma Babacar verzilverde het buitenkansje: 1-1.

Uitslagen Serie A
AC Milan - Torino 0-0
Genoa - AS Roma 1-1
Udinese - Napoli 0-1
Lazio - Fiorentina 1-1
Juventus - Crotone (20.45 uur)

Moslimstaten vormen coalitie tegen terrorisme

Het grote gevaar van terrorisme is niet alleen dat onschuldigen sterven, maar ook de vernietiging van de reputatie van de islam als religie. Dat zei de Saudische kroonprins Salman zondag in Riyad, de hoofdstad van zijn land.

Mohammed bin Salman sprak tijdens de eerste bijeenkomst van een nieuwe coalitie van moslimlanden die het internationale terrorisme gaat bestrijden. De Islamitische Militaire Antiterreurcoalitie (IMA) bestaat uit 41 lidstaten.

De openingsbijeenkomst vond plaats twee dagen na de bloedige aanslag door terroristen op de bezoekers van een moskee in Egypte, waardoor minstens 305 mensen om het leven kwamen en tientallen anderen gewond raakten. Salman noemde de aanslag ,,een pijnlijk incident dat ons op indringende wijze aan het gevaar van het radicale extremisme herinnert".

De vorming van de alliantie tegen het terrorisme werd twee jaar geleden al aangekondigd. De grote afwezige is het overwegend sjiitische Iran, een krachtige concurrent van Saudi-Arabië in de regio.

Moslimstaten vormen coalitie tegen terrorisme
Moslimstaten vormen coalitie tegen terrorisme (Foto: ANP)

Groningse volleyballers laten eerste punt liggen in Eredivisie

De volleyballers van het Groningse Abiant Lycurgus hebben in de Eredivisie voor het eerst dit seizoen puntverlies geleden. De koploper kreeg Draisma Dynamo op bezoek, dat er een spannende wedstrijd van maakte.

Lycurgus won de eerste en de derde set, maar Draisma trok de stand tot twee keer toe gelijk. In de vijfde en beslissende set was de winst toch voor de thuisploeg, maar door de 3-2 zege kregen ze twee punten in plaats van de volle drie punten die voor een 3-1 of 3-0 zege staan.

Na acht wedstrijden staat Lycurgus zo met acht zeges op 23 punten, één meer dan Seesing Orion, dat eveneens alle acht wedstrijden won - maar dat twee keer met 3-2 deed. Dynamo staat op achttien punten uit negen wedstrijden na twee nederlagen op rij, maar die waren wel beiden tegen de top-2.

Uitslagen Eredivisie volleybal mannen
Advisie/SSS 1 SV Land Taurus 3
(23-25,25-21,20-25,20-25)

Inter Rijswijk 2 Talentteam 3
(23-25,22-25,29-27,25-23,12-15)

Vallei Prins 3 Coníche Zwolle 2
(19-25,19-25,25-22,25-16,15-10)

Seesing Orion 3 Zaanstad 1
(25-15,25-19,17-25,25-17)

Abiant Lycurgus 3 Draisma Dynamo 2
(25-17,24-26,25-22,18-25,15-11)

Bij de vrouwen boekte koploper Sliedrecht Sport een relatief simpele zege op het Talentteam, hoewel de bezoekers uit Papendal wel een set wisten te winnen. Landskampioen Sliedrecht staat met de 3-1 zege wel nog altijd op de maximale score van 24 punten uit acht wedstrijden, terwijl nummer twee VC Sneek na een simpele zege bij Coolen-Alterno op 22 punten uit negen wedstrijden staat.

Uitslagen Eredivisie volleybal vrouwen
Regio Zwolle 3 Flynth FAST 1
(25-17,23-25,25-11,25-18)

Springendal/Set-Up'65 1 Nering Bögel Weert 3
(22-25,20-25,26-24,20-25)

Sliedrecht Sport 3 Talentteam 1
(25-22,25-13,20-25,25-21)

Coolen-Alterno 0 VC Sneek 3
(15-25,10-25,21-25)

Eurosped 3 Peelpush 1
(25-23,23-25,25-23,25-13)

Handballers Limburg Lions winnen, Belgische concurrent speelt gelijk

In de BeNe League hebben de handballers van de Limburg Lions een goed weekeinde achter de rug. De ploeg uit Geleen ging op bezoek bij Sporting Neerpelt in België en boekte daar een ruime zege: 27-39.

Na elf wedstrijden staan de Lions zo op zeventien punten, twee punten achter titelverdediger en koploper Achilles Bocholt. De Belgen kregen Herpertz Bevo uit Panningen op bezoek en kwamen verrassend niet verder dan een 31-31 gelijkspel. De Panningers sluiten daardoor met vijftien punten bijna aan bij de top-2, terwijl Visé, Fiqas/Aalsmeer en Initia Hasselt volgen met veertien punten.

Uitslagen BeNe League handbal
Sporting Neerpelt (BEL) - OCI-Lions (NED) 27-39
Sasja HC (BEL) - Callant Tongeren (BEL) 28-34
Achilles Bocholt (BEL) - Herpertz Bevo (NED) 31-31
Initia Hasselt (BEL) - Visé BM (BEL) 26-25
Wematr./Quintus (NED) - Kras/Volendam (NED) 24-27
Fiqas/Aalsmeer (NED) - JMS/Hurry Up (NED) 27-27

Skiester Shiffrin revancheert zich met ruime thuiszege op slalom

Skiester Mikaela Shiffrin heeft tijdens de World Cup-slalom in het Amerikaanse Killington revanche genomen op Petra Vlhova. De Slowaakse was de Amerikaanse Shiffrin vorig jaar tijdens de World Cup-finale in Aspen de baas en zegevierde eerder deze maand ook in Levi, maar dit keer sloeg Shiffrin terug.

In run één nam Shiffrin al een voorsprong van 0,89 seconden op de Zwitserse Wendy Holdener, terwijl de Oostenrijkse Bernadette Schild al 1,29 seconden toe moest geven. Frida Hansdotter uit Zweden stond op 1,40 seconden, Vlhova was 1,45 tellen langzamer dan Shiffrin. 

Denise Feierabend maakte in de tweede run grote indruk, door van de negende plek uiteindelijk naar plaats vier te klimmen. Vlhova noteerde de snelste tijd en zag hoe Hansdotter zich na een flinke fout stuk beet op haar tijd, terwijl ook Schild een dikke seconde tekort kwam.

Holdener ging al helemaal flink de fout in en haalde de finish niet. Shiffrin mocht tot slot als laatste naar beneden en de dertigduizend toeschouwers zagen hoe hun heldin geen moment in de problemen kwam. Ze won uiteindelik met 1,64 seconden voorsprong op Vlhova en 2,67 op Schild.

De nog altijd pas 22-jarige Shiffrin heeft nu al 26 World Cup-zeges op de slalom te pakken, waarmee ze alleen Vreni Schneider en Marlies Schild nog boven zich heeft. Ze is overigens ook regerend olympisch kampioene en drievoudig regerend wereldkampioene op het onderdeel.

Adriana Jelinkova haalde namens Nederland de top-30 en dus de tweede run niet, wat haar een dag eerder op de reuzenslalom nog wel zeer knap lukte.

Van Gerwen ten koste van Dekker naar laatste vier Players Championship Finals

Michael van Gerwen heeft zondag de halve finales van de Players Championship Finals bereikt. Hij rekende in de kwartfinales in Minehead in een Nederlands onderonsje af met Jan Dekker: 10-7.

Van Gerwen haalde in met name de openingsfase van de partij een zeer hoog niveau. De nummer één van de wereld gooide in de eerste vijf legs een gemiddelde van maar liefst 118 punten per drie pijlen en liep uit naar 4-1. Dekker kwam in het tweede deel van de partij terug tot 6-4. Vervolgens wist The Coat de stand zelfs gelijk te trekken. 

Van Gerwen was echter weer op tijd bij de les en stelde zijn 26e opeenvolgende zege veilig door bij een 8-7 voorsprong de beslissende break te plaatsen. In de halve finale zal Van Gerwne spelen tegen Justin Pipe. De Engelsman was in zijn kwartfinale verrassend met 10-9 te sterk was voor de Noord-Ier Daryl Gurney.

De andere halve finale gaat tussen de Engelsman Rob Cross en de Welshman Jonny Clayton, die respectievelijk de twee Engelsen James Wade (10-6) en Steve Beaton (10-8) in de kwartfinales uitschakelden. De halve finales beginnen om 20.00 uur. Ook de finale zal vanavond nog gespeeld worden, maar voordat die wedstrijd gespeeld wordt is er de finale van het jeugdwereldkampioenschap. Josh Payne zal het daarin opnemen tegen de Belg Dimitri van den Bergh 

Telefoon: Nomu S10 Pro, kan tegen een stootje

Nomu is een nieuwe speler op de markt voor smartphones uit China. Het bedrijf maakt sinds 2016 onder haar eigen naarm rugged smartphones, daar waar het eerder als fabriakant al enkele jaren telefoons op de markt bracht voor andere merken. 

Wij mochten van Nomu de S10 pro testen, een toestel van rond de 120 euro. Hiervoor krijg je onder andere een toestel met een quadcore processor, 3GB RAM en 32GB opslaggeheugen. 

Loving Vincent passeert 100.000 bezoekers

De film Loving Vincent, over Van Gogh, heeft in een maand tijd meer dan 100.000 bezoekers getrokken. Dit vierde distributeur Cineárt zaterdagavond in filmhuis Lantaren Venster in Rotterdam waar de koper van het 100.000e kaartje in het zonnetje werd gezet. Het is bijzonder dat een arthousefilm in zo'n korte tijd zoveel bezoekers trekt.

Loving Vincent, de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld, vertelt over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh. In 65.000 frames, met de hand geschilderd door 125 kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden, brengt de film zijn meest inspirerende schilderijen tot leven. Onder meer de Nederlands-Iraanse kunstenares Setareh Goodarzi werkte mee aan het project.

De hoofdrollen worden vertolkt door grote sterren als Saoirse Ronan, Aidan Turner, Chris O'Dowd en Helen McCrory. De stem van Vincent van Gogh wordt ingesproken door de Nederlandse acteur Jochum ten Haaf, die eerder ook de schilder speelde in een veelgeprezen stuk op West End.

Ook de expositie Loving Vincent: de tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch wordt goed bezocht. De expositie trok al ruim 31.000 bezoekers. De tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum is nog te zien tot en met 28 januari 2018.

Uitslag Vitesse - ADO Den Haag

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Vitesse en ADO Den Haag. De thuisploeg won door twee doelpunten in de slotfase met 2-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Vitesse

2 - 0

ADO Den Haag

 87' Miazga
 90+4' Linssen
   
 
 Gele kaart: Castaignos, (Vitesse), Immers, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: , Ebuehi (71/2xg) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.754
Arbiter: Janssen
Bijzonderheden: Matavz mist pen.(50)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dabo
Kasjia
Miazga
Faye (Büttner/79)
Mount
Serero
Foor (Bruns/59)
v.Bergen
Matavz (Castaignos/ 69)
Linssen
  Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati (David/73)
Bakker
Becker
Falkenburg (Johnsen/66)
Lorenzen (Hooi/ 66)

Schansspringer Damjan na jaren weer de beste

Schansspringer Jernej Damjan heeft na bijna vier jaar eindelijk zijn tweede World Cup-overwinning te pakken. In januari 2014 won de Sloveen de wedstrijd in Sapporo, waar de halve wereldtop afwezig was, zondag zegevierde de 34-jarige Damjan in het Finse Ruka, waar wél zo goed als iedereen aanwezig was.

Damjan nam in de eerste ronde al de leiding en in ronde twee sloeg hij een Noors-Duitse aanval met een knappe sprong af. Zijn verklaring voor het succes was opvallend: "Ik heb deze zomer maar eens wat minder getraind en meer tijd besteed aan mijn dochter", vertelde Damjan na afloop.

De tweede plek was voor de Noor Johann André Forfang, die in de finaleronde van de zesde plek omhoog kwam. Hij bleef zo de Duitser Andreas Wellinger voor, die het podium compleet maakte.

De gehele top-7 werd verder gevuld door Noren en Duitsers, want achter Wellinger ging plek vier naar Daniel André Tande, voor de Duitsers Markus Eisenbichler en Richard Freitag. De Noor Robert Johansson stond tweede na één ronde, maar viel in de finale terug naar plek zeven.

Een speciale vermelding was er nog voor de Oostenrijker Stefan Kraft. De World Cup-kampioen kwam in ronde één niet verder dan de 26e plek, maar met een prachtige sprong - de beste van iedereen - stoomde hij in de finale op naar de dertiende stek.

Arsenal in blessuretijd langs Burnley, City laat langs Huddersfield

Arsenal heeft zondagmiddag in de absolute slotfase van het duel met Burnley een zege geboekt. De ploeg staat nu vierde in de Premier League.

Arsenal was bezig aan een wisselvallige reeks wedstrijden. Zo werd voor de interlandbreak met 3-1 verloren van Manchester City en na de break werd aartsrivaal Tottenham Hotspur met 2-0 verslagen. Donderdagavond ging de ploeg in de Europa League met 1-0 onderuit bij 1. FC Köln.

Lang leek er zondag geen winnaar te komen op Turf Moor. In de tweede minuut van de blessuretijd in de tweede helft kreeg Arsenal een strafschop na een overtreding op Aaron Ramsey. Alexis Sánchez ontfermde zich over de bal en faalde niet: 0-1.

Het was het derde competitiedoelpunt van de Chileen dit seizoen. Daarmee hielp hij Arsenal aan de zege en aan de vierde plek doordat het Tottenham passeerde, nadat the Spurs zaterdag op eigen veld niet verder kwamen dan 1-1 tegen West Bromwich Albion.

Huddersfield Town - Manchester City
Manchester City blijft maar winnen in de Premier League. Op bezoek bij Huddersfield Town pakte de ploeg de winst in de slotfase. Nicolás Otamendi was in de eerste helft het dichts bij de openingstreffer, maar een schot van de centrale verdediger ging rakenlings over.

Sergio Agüero zag Jonas Lössl redding brengen op zijn schot, waarna Raheem Sterling treuzelde bij de rebound. Op slag van rust kwam de thuisploeg zowaar op voorsprong. Uit een hoekschop verdween de bal via het lichaam van Otamendi achter de geslagen Ederson: 1-0.

Twee minuten na rust kreeg Manchester City direct een honderd procent kans om op gelijke hoogte te komen. Na een overtreding op Sterling mocht Agüero aanleggen voor een strafschop en de Argentijnse spits faalde niet: 1-1. De ongeslagen koploper van de Premier League ging op jacht naar de voorsprong en uit een vrije trap raakte Leroy Sané de lat.

Josep Guardiola nam geen genoegen met een punt en besloot centrale verdediger Vincent Kompany te vervangen door spits Gabriel Jesus. De Spanjaard hoefde daar ook geen genoegen mee te nemen. Zes minuten voor tijd kon Sterling de bal gelukkig binnenwerken: 1-2.

Southampton won met 4-1 van Southampton, onder meer dankzij twee snelle goals van Charlie Austin kort na rust.

FOK! Wat een weer: regen en veel wind

Als de zon in november schijnt, de winter weldra verschijnt.

Gegroet!

Het is alweer lang geleden dat we nog een stabiele periode hebben gehad en ook komende week zit dat er niet meteen in. Wel gaan de temperaturen geleidelijk aan omlaag. 

Vandaag hadden we wederom een dag met mooie luchten. Eigenlijk was het vergelijkbaar met gisteren, want ook de buien waren vandaag weer present. Eerst vooral in het noorden, maar later ook in het midden. Dat waren opnieuw soms pittige buien met hagel en onweer. Pas een uurtje geleden ging de grootste activiteit er langzaam uit. Net als gisteren kreeg niet iedereen een bui. De buien organiseerde zich vaak in straten. In zo'n straat viel 5 tot 10 millimeter, maar als je geluk had scheen de zon volop. 

Vannacht nemen de buien in aantal en activiteit af.  De minima liggen rond de 4 graden en dat gemiddeld gezien over het land. Er is in het oosten kans op vorst aan de grond. Ondertussen nadert er een nieuwe storing en zal de bewolking in de loop van de nacht toenemen. Vervolgens volgt er ook regen.

Morgen regent het een deel van de dag. Zeker in de kustprovincies kan het stevig doorregenen als gevolg van activatie van het front boven relatief warm zeewater. De regen trekt gedurende de dag over het hele land heen. Uiteindelijk klaart het in de middag in het westen weer wat op, maar dan kan er nog een enkele bui vallen. Het waait ook hard. Vrij krachtig in het binnenland tot hard aan de kust. Mogelijk even stormachtig. Tegen de avond neemt de wind wat af. Bij dit herfstweer loopt het kwik op tot 9 a 10 graden. 

Later in de week wordt het kouder. het blijft wel vrij wisselvallig. Echt winterweer? Nee, dat zit er nog niet in.

Tot morgen!

Nederland
 

Zonsondergang Loenen (Foto: Disbatch)

Een rustige omgeving en een mooie zonsondergang. Dissiedisbatch maakte deze fraaie foto. (Foto: dissiedisbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Memphis leidt Lyon met twee goals naar zege op Nice

Olympique Lyon kende zondag een makkelijke middag op bezoek bij OGC Nice. De nummer drie van Frankrijk was met 0-5 te sterk voor de nummer achttien, mede dankzij de dit seizoen sterk acterende Memphis Depay.

Bij Nice was er geen plek in de selectie voor Wesley Sneijder, maar aan de andere kant waren er basisplaatsen voor Kenny Tete en Memphis. Al na vijf minten opende Memphis de score. De linkbuiten kreeg de bal bij de tweede paal en werkte al vallend binnen.

Na twintig minuten verdubbelde Lyon de voorsprong. Tete kreeg veel ruimte, gaf een lage voorzet en zag hoe Maxwell Cornet de 0-2 binnen kon werken. Lyon denderde door en nog binnen het half uur was de wedstrijd gespeeld. Houssem Aouar stak Mariano Díaz goed weg en de spits schoot hard raak.

Zeven minuten voor rust maakte Lyon het leed nog groter voor Nice. Na een mislukte actie van Díaz kwam de bal voor de voeten van Memphis en vanaf de linkerflank schoot hij de bal in de verre hoek raak: 0-4. Het was alweer het achtste doelpunt van dit seizoen in de Ligue 1 voor de Nederlander.

Na de thee controleerde Lyon de wedstrijd en het kwam na zeventig minuten spelen met een man meer te staan: Marlon werd bij de thuisploeg met twee keer geel weggestuurd. Tien minuten voor tijd profiteerden de gasten van de man-meer-situatie: invaller Myziane Maolida benutte zijn snelheid en schoot raak.

Uitslagen Ligue 1
Rennes - Nantes 2-1
Caen - Girondins de Bordeaux 1-0
Dijon - Toulouse 3-1
Metz - Amiens 0-2
Montpellier - Lille 3-0
Troyes - Angers 3-0
Nice - Olympique Lyon 0-5
Olympique Marseille - Guingamp 1-0
AS Monaco - Paris Saint-Germain (21.00 uur)

Van der Poel en Cant winnen Flandriencross in Hamme

Mathieu van der Poel heeft de cross in het Belgische Hamme gewonnen. Op meer dan een halve minuut kwam Wout van Aert als tweede over de finish. Op de derde plaats eindigde Michael Vanthourenhout. Door de winst breidt de Europees kampioen zijn voorsprong uit in de DVV-trofee. Bij de vrouwen won de Belgische Sanne Cant.

Na de start ging Van der Poel vrijwel direct in de aanval en bouwde zijn voorsprong op eerste achtervolgers Van Aert en Vanthourenhout uit tot vijftien seconden. Wereldkampioen Van Aert deed vervolgens een poging om de achterstand te verkleinen. Even leek dat te lukken want de Belg naderde koploper Van der Poel tot op tien seconden echter toen gaf de Nederlander weer gas en vergrootte zijn voorsprong tot meer dan een halve minuut. Corné van Kessel had zicht op de derde plaats echter hij werd geraakt door een toeschouwer en kwam ten val.

De Belgische Sanne Cant is momenteel duidelijk een klasse apart bij de vrouwen en won vandaag opnieuw de wedstrijd. Maud Kaptheijns had de afgelopen weken last van een sportieve diep maar toonde met een zesde plaats verbetering en was daarmee de beste Nederlandse.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED) in 56'08"
2. Wout van Aert (BEL) op 33"
3. Michael Vanthourenhout (BEL) 47"
4. Corné van Kessel (NED) 51"
5. Tom Meeusen (BEL) 57"
6. Kevin Pauwels (BEL) 1'05"
7. Lars van der Haar (NED) 1'15"
8. Tim Merlier (BEL) 1'26"
9. Jens Adams (BEL) 1'31"
10. Toon Aerts (BEL) 1'57"

Klassement DVV-trofee
1. Mathieu van der Poel (NED) in 3u02'42"
2. Lars van der Haar (NED) op 1'44"
3. Wout van Aert (BEL) 2'18"
4. Toon Aerts (BEL) 2'28"
5. Kevin Pauwels (BEL) 3'06"
6. Michael Vanthourenhout (BEL) 3'11"
7. Jens Adams (BEL) 4'12"
8. Corné van Kessel (NED) 4'15"
9. Laurens Sweeck (BEL) 6'29"
10. Tom Meeusen (BEL) 7'13"

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Ellen Noble (USA) op 6"
3. Katie Compton (USA) 7"
4. Ellen Van Loy (BEL) 52"
5. Nikki Brammeier (GBR) 58"
6. Maud Kaptheijns (NED) 1'12"
7. Helen Wyman (GBR) 1'26"
8. Alice Maria Arzuffi (ITA) 1'53"
9. Loes Sels (BEL) 1'55"
10. Laura Verdonschot (BEL) 2'13"

Klassement DVV-trofee
1. Katie Compton (USA) in 2u03'40"
2. Helen Wyman (GBR) op 2'38"
3. Nikki Brammeier (GBR) 3'48"
4. Maud Kaptheijns (NED) 4'29"
5. Ellen Van Loy (BEL) 5'01"
6. Jolien Verschueren (BEL) 8'07"
7. Alice Maria Arzuffi (ITA) 8'39"
8. Kim Van De Steene (BEL) 8'41"
9. Geerte Hoeke (NED) 8'47"
10. Sanne Cant (BEL) 10'18"

Erdogan pakt geweld tegen vrouwen aan

 President Erdogan van Turkije is voorstander van strenge straffen voor mannen die geweld tegen vrouwen gebruiken. Hij noemt dit geweld onacceptabel.

Mannen die geweld tegen vrouwen gebruiken, ,,moeten voor hun verraad tegen de menselijkheid" worden bestraft, zei hij zondag op een bijeenkomst over dit onderwerp in Istanbul. De president wil ook dat Turkije gedwongen huwelijken en kinderhuwelijken ,,achter zich laat". Hij vertelde zijn gehoor dat de regering werkt aan een programma om deze doelen te verwezenlijken.

Wie in Turkije nog geen achttien jaar is, mag niet trouwen. De wet voorziet echter in 'buitengewone gevallen' waarin iemand van zestien of zeventien al in het huwelijk mag treden. Organisaties voor vrouwenrechten zeggen dat in Turkije minstens 15 procent van alle meisjes al voor hun achttiende trouwt.

Diezelfde organisaties klagen al langer over het wijdverbreide geweld tegen vrouwen. Het onafhankelijke Turkse persagentschap Bianet zegt dat sinds 2010 minstens 1915 vrouwen in Turkije door mannen zijn vermoord. De daders zijn meestal partners of ex-partners.

Erdogan pakt geweld tegen vrouwen aan
Erdogan pakt geweld tegen vrouwen aan (Foto: ANP)

Duitse 1-2 op noordse combinatie na sterk staaltje langlaufen

De derde en laatste wedstrijd van het World Cup-weekeinde in de noordse combinatie in Finland heeft de eerste zege opgeleverd voor het vorig seizoen zo dominante Duitse team. 

De Fransman Maxime Laheurte won het schansspringen en vertrok tien seconden voor de Noor Espen Andersen - vrijdag nog de winnaar - aan de tien kilometer langlaufen. Mario Seidl (Oostenrijk) en de Japanner Akito Watabe, zaterdag de winnaar, startten na twintig seconden. De Duitser Johannes Rydzek en de Noor Jørgen Gråbak, twee van de sterkste langlaufers van het veld, vertrokken een dikke minuut na Laheurte.

Seidl, Andersen en Watabe voegden zich al snel bij Laheurte, daarachter kwam een groep met Rydzek en Gråbak alsmaar dichterbij, terwijl ook de op 1:27 vertrokken Eric Frenzel aan kwam sluiten. Na zo'n 7,5 kilometer zat een groep van elf man bij elkaar, waarna Rydzek en Frenzel ten strijde trokken. Alleen de jonge Fin Eero Hirvonen kon het Duitse duo volgen, maar daar bleef het ook bij: hij eindigde als derde, Rydzek klopte rivaal Frenzel in de sprint.

Uitslag Sparta Rotterdam - FC Utrecht

FC Utrecht heeft in de Eredivisie de uitwedstrijd tegen Sparta met 1-3 gewonnen. De Domstedelingen kwamen in Rotterdam al na 37 seconden op voorsprong in een duel dat pas in de tweede helft ontbrandde. Sparta kwam na rust op gelijke hoogte, maar het was Utrecht dat aandrong en via twee goals de zege greep.

Sparta Rotterdam

1 - 3

FC Utrecht

55' Proschwitz   1' Labyad
70' Labyad
75' Kerk
 
Gele kaart: Goodwin (Sparta Rotterdam), Strieder, Van der Maarel (FC Utrecht)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.432
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Holst
Fischer
Breuer (Ache/80)
Floranus
Sanusi
Dougall
Duarte
Goodwin (Verhaar/84)
Proschwitz
Mühren
  Jensen
Klaiber
Van der Maarel
Janssen
Leeuwin
Emanuelson
Strieder
Ayoub (Dumic/86)
Van de Streek
Labyad
Kerk

Rusland blijft geschorst door IAAF

De Russische atletiekbond blijft geschorst. De internationale atletiekfederatie IAAF heeft voor dit besluit twee redenen gegeven.

Het mondiale antidopingbureau WADA erkent de Russische antidopingautoriteit nog steeds niet en Rusland weigert daarnaast  toe te geven dat er een dopingsysteem bestond dat door de staat werd gestuurd.

Atleten uit Rusland mogen in maart volgend jaar meedoen aan het WK indoor in Birmingham, maar dan wel onder neutrale vlag. Betreffende atleten moeten wel aantonen dat ze door erkende onafhankelijke instanties uitgebreid zijn getest op het gebruik van doping.

Monte Zoncolan keert terug in Giro d'Italia

De Monte Zoncolan keert definitief terug in de Giro d'Italia. Op 19 mei in de veertiende etappe zullen de wielrenners de klim van 10,1 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,9 procent op rijden. Dat heeft de organisatie laten weten via Twitter. De volledige route van de Giro wordt woensdag in Milaan bekendgemaakt.

In de Ronde van Italië werd in 2014 voor het laatst de Monte Zoncolan beklommen. Toen was de Australiër Michael Rogers de sterkste voor de Italianen Franco Pellizotti en Francesco Manuel Bongiorno. Wout Poels was toen de beste Nederlander met een twintigste plaats.

In het verleden wonnen ook de de Italianen Gilberto Simoni (2x), Ivan Basso en de Spanjaard Igor Anton op de Monte Zoncolan.

Ook de Ronde van Italië voor vrouwen zou de Monte Zoncolan beklimmen, dat meldt de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. Volgens de roze sportkrant beklimt het vrouwenpeloton de Zoncolan op 14 juli. De rensters rijden net zoals de mannen de beklimming op vanuit Ovara.

Ook in het verleden van de Giro Rosa hebben ze klim eerder verreden. In 1997 was Fabiana Luperini de sterkste op de beklimming voor de Zwitserse Barbara Heeb. De Italiaanse won dat jaar ook het algemeen klassement, toen was de naam van de koers nog wel Giro d'Italia Donne.

Leclerc sluit kampioensjaar in F2 af met winst

Charles Leclerc heeft het seizoen in de Formule 2 afgesloten met een zege in de sprintrace in Abu Dhabi. Spanning om de titel was er al lang niet meer, die had de Monegask een kleine twee maanden geleden al gepakt.

Leclerc vertrok als zevende na zijn tweede plek op zaterdag en haalde de mannen voor hem één voor één in. In de slotfase kwam Leclerc aan bij Alexander Albon, de Thai die bij de start de leiding nam en vervolgens de wedstrijd controleerde. De Monegask vond de aansluiting, maar kon door een botsing van Louis Delétraz met Nyck de Vries zijn DRS niet gebruiken. Dat was ook niet nodig, want met het mes tussen de tanden knokte Leclerc zich langs Albon naar de winst, zij het met wat schade aan de voorvleugel.

Nicholas Latifi, Nobuharu Matsushita, Luca Ghiotto, Artem Markelov, Oliver Rowland en Sérgio Sette Câmara eindigden achter nummer twee Albon, vooral voor Rowland een sterke prestatie: zaterdag won de Brit de hoofdrace, maar hij werd gediskwalificeerd en moest zondag achteraan starten. De Vries eindigde uiteindelijk als negende, nadat hij in de slotfase vanaf plek vier steeds verder terug begon te zakken.

Boccolacci pakt eerste GP3-zege, Schothorst valt uit door teamgenoot

Coureur Dorian Boccolacci heeft zijn eerste zege in de GP3 binnen. De 19-jarige Fransman, dit jaar regelmatig betrokken bij de nodige overmoedige inhaalacties, vertrok als tweede, achter de Amerikaan Ryan Tveter.

Tveter hield aanvankelijk de leiding, maar na drie ronden kwam teamgenoot Boccolacci langszij, die daarna onbedreigd naar de winst reed. Daniel Ticktum, vorige week nog op spectaculaire wijze winnaar van de Grand Prix van Macau in de Formule 3, kwam als tweede over de streep. De jonge Britse Red Bull-coureur kreeg echter een tijdstraf, omdat hij Steijn Schothorst op onreglementaire wijze van plek drie verdrong. Ticktum eindigde zo als derde, achter Tveter.

Schothorst startte als derde en reed daar lange tijd rond, waardoor zijn eerste podiumplek ooit alsmaar meer in zicht kwam. Nadat Ticktum hem voorbij was ging het echter fout: teamgenoot Niko Kari ramde de Nederlander van de baan, waarmee het voor Schothorst voorbij was. Kari bleef wel rijden en finishte als zesde, achter kampioen George Russell en Anthoine Hubert.

Kari was zaterdag in de eerste race van het weekeinde nog de beste, waarmee hij zijn eerste GP3-zege ooit boekte. Schothorst beëindigde die race knap als zesde, zijn eerste puntenfinish in de klasse.

België weer op gelijke hoogte in finale DC

België en Frankrijk staan in de finale van de strijd om de Davis Cup weer gelijk: David Goffin won met 7-6, 6-3 en 6-2 van Jo-Wilfried Tsonga.

In de eerste set kreeg Tsonga zes breakpunten, maar verzilverde er geen. Goffin sloeg in de tiebreak die volgde op zijn eerste setpunt toe.

In het begin van de tweede set slaagde Tsonga er wederom niet in om een breakpunt te verzilveren. Goffin brak de Fransman niet lang daarna, en in het vervolg van de partij gaf de Belg de regie niet meer weg.

Straks volgt de beslissende wedstrijd tussen Lucas Pouille en Steve Darcis.

Uitslag Excelsior - PSV

PSV heeft in de Eredivisie een moeizame 1-2 geboekt op Excelsior. De bezoekers hadden een eigen doelpunt van Mattheij nodig om op voorsprong te komen. Nadat er diverse kansen werden gemist was het vlak voor rust Lozano die de score verdubbelde. Nadat De Jong zijn 3-0 zag worden afgekeurd bracht Koolwijk de thuisclub weer terug in de wedstrijd.  Verder in de wedstrijd moest Zoet redding brengen op een inzet van Elbers en na de vrije trap op de lat van Van Ginkel werkte Isimat-Mirin de bal in blessuretijd bijna in eigen doel.

Excelsior

1 - 2

PSV

 52' Koolwijk    13' Mattheij (e.d)
 41' Lozano
 
 Gele kaart: Mattheij, Fortes, (Excelsior), Isimat-Mirin, (PSV)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kristinsson
Karami
Mattheij
Faes
Massop
Fortes (Vermeulen/88)
Messaoud
Koolwijk
Elbers
v.Duinen (Caenepeel/79)
El Azzouzi (Hadouir/72)
  Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
v.Ginkel
Pereiro (Ramselaar/69)
Hendrix
Lozano (Bergwijn/81)
De Jong
Locadia

MMA-vechter schrikt van eigen brute knockout-overwinning

Tijdens een MMA-toernooi, georganiseerd door Golden Ticket Fight Promotions, scoorde Samuel Ilnicki een heerlijke, maar brute, knockout-overwinning op tegenstander Salomon Rogers.

De partij werd al gehouden op 18 november en ging gelijk op totdat Ilnicki zijn aanval opende op Rogers. Met een keiharde rechtertrap raakte Ilnicki het hoofd van Rogers, die verder niets meer meekreeg van de laatste seconden richting de grond. Ilnicki schrok zelf van de kracht van zijn trap en de timing die ervoor zorgde dat Rogers gestrekt ging. Gevalletje tandarts, want een kies van Rogers zat waarschijnlijk vast in het plafond na deze heerlijke trap.


Samuel Ilnicki's brute knockout (Bron: Youtube)

Wevers vijfde op balk bij WB-wedstrijden turnen

Turnster Sanne Wevers is er bij de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Cottbus niet in geslaagd op het podium te eindigen op het toestel balk. De olympisch kampioene eindigde door een val bij haar afsprong met 13,133 punten op de vijfde plaats.

Het goud ging naar de Chinese Chinese Cenyu Wang met puntentotaal van 14,166. De Duitse Pauline Schaefer, de regerend wereldkampioene op balk, eindigde met 14,00 punten op de tweede plaats, voor de Russin Maria Kharenkova met 13,766.

Zaterdag kwam Wevers ook uit in de finale op de brug. De Nederlandse turnster werd in die finale vierde met een scoretotaal van 13,933 punten. Het goud ging naar Elisabeth Seitz met 14,900 punten. De Chinese turnsters Jiaqi Lyu en Cenyu Wang zou het podium volledig maken.

Formule 1 presenteert nieuw logo

Het bekende Formule 1-logo is niet meer. Na afloop van de Grand Prix van Abu Dhabi, de laatste van 2017, werd zondag een nieuw logo gepresenteerd. Het logo bestaat uit welgeteld drie dikke lijnen, maar als we de woorden vanuit de organisatie moeten geloven zitten er complete gedachtegangen achter.

Geïnspireerd door de fans, het brengt de sport dichter bij diezelfde fans, het zorgt voor flexibiliteit en veelzijdigheid, noem de standaard marketingpraatjes maar op. Ook de samenwerking met teams, partners en promotors is belangrijk en daar sluit 'de nieuwe identiteit' bij aan, zo denkt men.

Het ontwerp 'is gebaseerd op twee auto's die over een circuit rijden en vechten om als eerste bij de finish te komen, waarbij het inspiratie haalt uit het lage profiel van de auto's', zo luidt het. 

Hoe het nieuwe logo concreet voor meer flexibiliteit zorgt en hoe het nieuwe plaatje daadwerkelijk gaat zorgen voor een betere connectie met de fans wordt niet vermeld.

Zeg het maar: heb je al extra zin in het nieuwe seizoen door dit logo of kan men het beter door het putje spoelen?

DENK doet in Schiedam mee aan gemeenteraadsverkiezing

DENK doet in Schiedam mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft de partij zondag bekendgemaakt. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer eerder dit jaar wist DENK ruim 8 procent van de Schiedamse stemmen binnen te halen, het hoogste percentage van alle gemeenten.

Lijsttrekker van DENK in Schiedam is Mahmut Erdem, die eerder namens de PvdA in de Schiedamse gemeenteraad kwam. In augustus verliet hij de PvdA echter en ging hij verder als eenmansfractie. "Het is fantastisch dat in Schiedam een geweldig team, met Mahmut Erdem als ervaren lijsttrekker, het geluid van DENK zal laten horen. Er is veel vertrouwen in het team van DENK Schiedam", aldus partijvoorzitter Selçuk Öztürk..

DENK verwacht in maart volgend jaar minimaal vijf van de 35 Schiedamse zetels in de gemeenteraad binnen te slepen.

De partij denkt nog na over deelname in Rotterdam, waar DENK het op een na hoogste percentage van de op de partij uitgebrachte stemmen binnensleepte. In de nummer drie Den Haag is DENK vooralsnog niet van plan mee te doen, liet een woordvoerder weten.

DENK doet in Schiedam mee aan raadsverkiezing
DENK doet in Schiedam mee aan raadsverkiezing (Foto: ANP)

Koplopers in Eredivisie zaalvoetbal winnen, fraaie comeback Vlissingen

In de Eredivisie in het zaalvoetbal stonden in het weekeinde vijf wedstrijden op het programma. Veerhuys en 't Knooppunt kwamen niet in actie wegens Europese verplichtingen van de Amsterdammers, waardoor die wedstrijd vrijdag 1 december ingehaald wordt.

Koploper Hovocubo kreeg ASV Lebo op bezoek en boekte een 5-0 zege, waardoor de koppositie gehandhaafd werd. Amicitia/Bert Zeegers kreeg bezoek van FC Marlène en ook de nummer twee had in eigen huis weinig moeite: 6-1. 

In Vlissingen ontving Groene Ster hekkensluiter GZV Watergras, dat verrassend op 1-4 kwam. De Vlissingers draaiden het echter volledig om - onder meer dankzij vliegende keep Karim Ben Sallem - en won alsnog met 5-4. De beelden daarvan zijn hier te zien.

Uitslagen Eredivisie zaalvoetbal
FC Eindhoven - WSV/FSG Academy 3-3
Amicitia/Zeeger - FC Marlène 6-1
Groene Ster - GZV Watergras 5-4
Hovocubo - ASV Lebo 5-0
TPP-Rotterdam - ZVV Volendam 4-4

F1: Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Valtteri Bottas heeft de laatste race van het Formule 1-seizoen 2017 op zijn naam geschreven. In een race in Abu Dhabi waar de actie naast de baan groter was dan die erop bleef de Fin zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton en de Ferrari van Sebastian Vettel voor. Max Verstappen zat de hele race vast achter Kimi Räikkönen, waardoor hij op plek vijf eindigde.

De start op het Yas Marina circuit verliep voor vrijwel iedereen vlekkeloos. De gehele top twaalf bleef zoals deze na de kwalificatie was. De enige die er in negatieve zin uitsprong was Kevin Magnussen die eerst met zijn Haas buiten de baan raakte en daarna nog een keer spinde. Ook was er verder naar voren in de beginfase een clash tussen Nico Hülkenberg met de Renault en Sergio Perez met de Force India. Perez haalde Hülkenberg in die terugsloeg en door het afsteken van het circuit plek zeven weer afpakte. De Duitser ontving hiervoor vijf seconden straf, maar onderging deze met alle plezier, omdat hij ook na zijn stop voor Perez bleef.

Vooraan leidde Bottas met enkele seconden voorsprong op Hamilton die op zijn beurt een ruime marge had op Vettel en Daniel Ricciardo. Daarachter reed Räikkönen met in zijn kielzog Verstappen die nooit aan kon dringen bij de Fin. De weinige actie in de beginfase kwam in de beginface van Romain Grosjean die aandrong bij Lance Stroll. Na enkele passeeracties won Grosjean dit gevecht om plek dertien uiteindelijk.

Verstappen wilde via de undercut proberen Räikkönen in te halen en kwam hierdoor na vijftien van de 55 rondes al binnen. De Nederlander slaagde niet in deze opzet en bleef in het vervolg van de race op ruim een seconde van Räikkönen hangen. Ook Ricciardo stopte vroeg. De Australiër bleek met zijn Red Bull de muur geraakt te hebben. Later bleek dat dit veroorzaakt werd door hydraulische problemen, waardoor hij de eerste uitvaller werd.

Vooraan brachten de stops weinig vertier, al kwam Hamilton wel een stuk dichter bij Bottas. De Brit probeerde het een aantal keren, maar dichter bij dan een halve seconde kwam de nieuwbakken wereldkampioen niet bij zijn teamgenoot, omdat inhalen onmogelijk bleek. Hierdoor kon Bottas eenvoudig zegevieren. Hij en Hamilton sloten het jaar af met een aantal fraaie donuts. Vettel eindigde op geruime afstand als derde.

Räikkönen eindigde als vierde, voor Verstappen. Hülkenberg werd ondanks zijn straf zesde, voor Perez, Esteban Ocon, Fernando Alonso en Felipe Massa die zijn Formule 1-loopbaan afsloot met een puntje. Massa moest wel toestaan dat Alonso hem op een van de rechte stukken passeerde. Rond de plek van Alonso had Carlos Sainz kunnen eindigen, maar het Renault-team monteerde de band linksvoor niet goed bij de pitsstop, waarna Sainz uitviel.

Bottas leidde de optocht naar de finish (Foto: Pro Shots/Action Images)
Bottas leidde de optocht naar de finish (Foto: Pro Shots/Action Images)

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:34:14.063
2 Lewis Hamilton Mercedes +3.899
3 Sebastian Vettel Ferrari +19.330
4 Kimi Räikkönen Ferrari +45.386
5 Max Verstappen Red Bull +46.269
6 Nico Hülkenberg Renault +1:25.713
7 Sergio Perez Force India +1:32.062
8 Esteban Ocon Force India +1:38.911
9 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
10 Felipe Massa Williams +1 ronde
11 Romain Grosjean Haas +1 ronde
12 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
13 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
14 Pascal Wehrlein Sauber +1 ronde
15 Brendon Hartley Toro Rosso +1 ronde
16 Pierre Gasly Toro Rosso +1 ronde
17 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
18 Lance Stroll Williams +1 ronde
DNF Carlos Sainz Jr. Renault +24 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +35 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 363
2 Sebastian Vettel Ferrari 317
3 Valtteri Bottas Mercedes 305
4 Kimi Räikkönen Ferrari 205
5 Daniel Ricciardo Red Bull 200
6 Max Verstappen Red Bull 168
7 Sergio Perez Force India 100
8 Esteban Ocon Force India 87
9 Carlos Sainz Jr. Renault 54
10 Nico Hülkenberg Renault 43
11 Felipe Massa Williams 43
12 Lance Stroll Williams 40
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Kevin Magnussen Haas 19
15 Fernando Alonso McLaren 17
16 Stoffel Vandoorne McLaren 13
17 Jolyon Palmer Renault 8
18 Pascal Wehrlein Sauber 5
19 Daniil Kvyat Toro Rosso 5
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Pierre Gasly Toro Rosso 0
22 Antonio Giovinazzi Sauber 0
23 Brendon Hartley Toro Rosso 0
24 Paul di Resta Williams 0
25 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 668
2 Ferrari 522
3 Red Bull 368
4 Force India 187
5 Williams 83
6 Renault 57
7 Toro Rosso 53
8 Haas 47
9 McLaren 30
10 Sauber 5

Argentijnse marine: 'Duikboot was veilig'

De vermiste onderzeeër in Argentinië was twee dagen voor vertrek nog gekeurd en veilig bevonden. Anders had het nooit mogen vertrekken, heeft een woordvoerder van de Argentijnse marine volgens de Britse omroep BBC gezegd.

Sommige familieleden van de 44 bemanningsleden van de zoekgeraakte Argentijnse onderzeeër ARA San Juan hadden geklaagd dat de 34 jaar oude duikboot door aanhoudende bezuinigingen in slechte staat verkeerde.

Het schip verdween op 15 november van de radar. Omdat de onderzeeër maar voor zeven dagen zuurstof aan boord had, hebben velen de hoop opgegeven dat de bemanning nog levend wordt gevonden.

President Mauricio Macri heeft een ,,serieus en diepgaand" onderzoek beloofd naar de toedracht van het ongeluk.

Argentijnse marine: 'Duikboot was veilig'
Argentijnse marine: 'Duikboot was veilig' (Foto: ANP)

Buma: laat Baudet zijn werk doen in de Kamer

Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) hoort zijn werk in de Tweede Kamer te doen en niet elders. "Dat is waarvoor je gekozen bent en waarvoor je betaald wordt. Dan moet je niet na twee weken zeggen: wat is het hier saai." Met dit 'advies' reageerde CDA-leider Sybrand Buma in het tv-programma WNL op Zondag op het drukbezochte, met veel publiciteit omgeven partijcongres van FvD zaterdag.

Het argument dat FvD met twee zetels te weinig mankracht heeft voor Kamerdebatten verwerpt Buma. ,,Je moet wel keuzes maken." Ook vindt hij dat Baudet meer oog moet hebben voor de partijdemocratie, in plaats van almaar af te geven op het gebrek aan democratie in Nederland. ,,Verbeter de wereld en begin bij jezelf."

Buma: laat Baudet zijn werk doen in de Kamer
Buma: laat Baudet zijn werk doen in de Kamer (Foto: ANP)

SP: asielzoekers eerlijk spreiden

De SP wil dat vluchtelingen eerlijker worden verdeeld over Nederland. Gemeenten met veel lage inkomens hebben tussen 2005 en 2015 meer dan drie keer zoveel asielzoekers opgevangen als gemeenten met veel hoge inkomens.Volgens Jasper van Dijk van de SP is die onevenwichtige spreiding 'funest voor het draagvlak'. Hij presenteert komende week een plan in de Tweede Kamer dat moet zorgen voor een betere spreiding.

Van Dijk wil onder meer dat vluchtelingen voortaan worden verdeeld naar de draagkracht van gemeenten. Die wordt berekend op basis van inwonertal, woningaanbod en het gemiddeld inkomen. Ook moet bij het zoeken naar een passende opvanglocatie rekening worden gehouden met het inkomensniveau van een wijk. Dat moet voorkomen dat de opvang uitsluitend in achterstandswijken terechtkomt. Van Dijk wil verder een maximum van driehonderd personen per locatie. Nu is driehonderd vaak het minimum.

SP: asielzoekers eerlijk spreiden
SP: asielzoekers eerlijk spreiden (Foto: ANP)

'Naya Rivera aangehouden voor slaan man'

Naya Rivera is zaterdagavond aangehouden door de politie voor huiselijk geweld, meldt televisiezender WSAZ.

De actrice zou haar man, acteur Ryan Dorsey, op zijn hoofd en lip hebben geslagen toen zij met hun zoon buiten een wandeling maakten. Dorsey belde daarop de politie, die Rivera arresteerde in hun woning in Kanawha County.

De voormalig Glee-actrice zag in oktober nog af van haar voorgenomen echtscheiding van Dorsey. Het paar zou bij elkaar willen blijven in het belang van hun zoon. Nadat Rivera in november 2016 de scheiding had aangevraagd, had ze dates met de Amerikaanse komiek David Spade.

'Naya Rivera aangehouden voor slaan man'
'Naya Rivera aangehouden voor slaan man' (Foto: BuzzE)

Uitslag Ajax - Roda JC

Ajax  heeft de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Roda JC gewonnen. In Amsterdam werd het 5-1.

Het tempo van Ajax lag in de eerste helft laag, waardoor ze de defensie van de Limburgers niet konden ontwrichten. Het was Roda dat op voorsprong kwam via een kopbal van Klum. Op slag van rust maakte Kluivert de gelijkmaker.

Er kwam een ander Ajax de kleedkamer uit voor de tweede helft, alles liep bij de Amsterdammers ineens van een leien dakje. Dolberg schoot via het been van Kum binnen en Kluivert pegelde de bal in de verre hoek. Van de Beek maakte na een assist van Frenkie de Jong de 4-1 ,waarna Kluivert met zijn derde treffer van de wedstrijd voor de eindstand zorgde,

Kluivert mag de bal mee naar huis naar de hattrick. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Kluivert mag de bal mee naar huis naar de hattrick. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

AFC Ajax

5 - 1

Roda JC

45' Kluivert
59' Dolberg
60' Kluivert
75' v.d. Beek
85' Kluivert
  32' Kum
 
Gele kaart: , Engels, (Roda JC)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Zeefuik (F.de Jong/46)
Veltman
De Ligt
Wöber
Schöne (S.de Jong/81)
v.d.Beek
Ziyech
Neres
Dolberg
Kluivert (Johnsen/86)
  Jurjus
Götz
Auassar
Kum
Vansteenkiste
El Makrini
Gustafson
Ndenge (Vancamp/72)
Engels (Milts/79)
Schahin
v.Velzen (Rosheuvel/64)

Langlaufer Klæbo blijft ongenaakbaar, Kalla verrast Bjørgen

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo is dit seizoen nog altijd niet te kloppen. De 21-jarige Noor was tijdens de World Cup-opening in het Finse Ruka al de beste op de klassieke sprint en de tien kilometer klassiek en ook zondag zegevierde hij op de vijftien kilometer achtervolging in vrije stijl.

Klæbo begon met een aanzienlijke voorsprong dankzij zijn resultaten op vrijdag en zaterdag, maar de Rus Alexander Bolshunov en een groep achtervolgers kwamen immer dichterbij. Na ruim acht kilometer vonden ze de aansluiting en leek Klæbo volledig kapot te zijn. Hij herpakte zich echter en profiteerde van het inzakkende tempo in de kopgroep, waardoor hij wat kon herstellen.

In de slotfase opende de Noor Martin Johnsrud Sundby de aanval, gevolgd door Bolshunov, de Canadees Alex Harvey en Klæbo. De nieuwe superster had zijn krachten weer gevonden en in de laatste meters verschalkte hij de minder rappe sprinter Sundby, met Bolshunov op plek drie.

De hoogtepunten van de mannenwedstrijd (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen, die tien kilometer voor de kiezen kregen, vertrokken de Zweedse Charlotte Kalla en de Noorse Marit Bjørgen bijna gelijk. De twee bleven lang samen en werden niet bedreigd, waarna Kalla in de laatste twee kilometer het hazenpad koos. Ze liet Bjørgen verrassend achter en pakte met tien seconden voorsprong de winst. Bjørgen eindigde als tweede, een kleine halve minuut voor landgenotes Ragnhild Haga, Heidi Weng en Ingvild Flugstad Østberg.

Hockeysters treffen China, Korea en Italië op WK

De wereldhockeybond, de FIH, heeft zondag de poule-indeling en het wedstrijdschema van het wereldkampioenschap 2018 in Londen vrijgegeven. Nederland, de nummer 1 van de wereld en de titelverdediger, is in Poule A ingedeeld samen met China (8), Zuid-Korea (9) en Italië (17).

Het toernooi begint op zaterdag 21 juli in het Lee Valley Tennis and Hockey Centre. De Oranje Dames komen pas op zondag in actie. De eerste wedstrijd is tegen Zuid-Korea, de ploeg die ze op de Hockey World League twee keer versloegen. Vervolgens komt Nederland pas vijf dagen later in actie tegen China. Op 29 juli sluit Oranje de poulefase af tegen Italië.

De nummers 1 van de poules plaatsen zich direct voor de kwartfinale. De nummers 2 en 3 strijden in zogenaamde crossover-wedstrijden tegen elkaar voor de andere plekjes in de kwartfinale. De nummers 4 zijn uitgespeeld. De finale van het WK is op 5 augustus. 

Pouleindeling WK hockey

Poule A
Nederland 
China 
Zuid-Korea 
Italië 

Poule B
Engeland 
Verenigde Staten 
India 
Ierland 

Poule C
Argentinië 
Duitsland 
Spanje 
Zuid-Afrika 

Poule D
Australië 
Nieuw-Zeeland 
Japan 
België 

Ongelooflijke ontknoping in Supercars-kampioenschap

Coureur Jamie Whincup heeft voor de zevende keer in zijn carrière het in Australië en Nieuw-Zeeland verreden Supercars-kampioenschap gewonnen. Dat ging niet zomaar, want het slotweekeinde in de straten van Newcastle leverde welhaast bizar veel spanning op, waarbij de titel pas in de allerlaatste ronde van het ruim 6200 kilometer tellende seizoen beslist werd. 

Voorafgaand aan het weekeinde had zesvoudig kampioen Jamie Whincup een voorsprong in het kampioenschap op de jonge Scott McLaughlin, die voor het eerst kampioen kon worden. In de race van zaterdag ging het echter fout voor de als vijfde gestartte Whincup: al in de tweede bocht kwam hij in aanraking met Michael Caruso, waardoor hij dusdanig veel schade opliep dat hij veertien ronden achterstand had aan de finish, met concurrent McLaughlin als winnaar en nieuwe leider in het kampioenschap.

Op zondag vertrok McLaughlin met een gezonde voorsprong in het kampioenschap vanaf poleposition, terwijl Whincup wederom vanaf plek vijf vertrok. Dit keer sloeg het noodlot echter al snel toe voor McLaughlin: bij het inrijden van de pitstraat ging hij te snel, waardoor hij een drivethroughpenalty kreeg. Hij viel zo terug naar de 21e plek en moest aan een opmars beginnen, terwijl Whincup op de derde plek reed.

McLaughlin (in auto #17) was na 47 van de 95 ronden nog altijd virtueel kampioen, maar voor de Nieuw-Zeelander ging het nog eens fout. Hij tikte de enige vrouw in het veld aan - Simona de Silvestro, die net als zaterdag een fantastische race buiten haar schuld om door het putje gespoeld zag worden - en kreeg vijftien seconden tijdstraf. 

Die straf nam McLaughlin bij de volgende pitstop, waarna Whincup in de virtuele stand die punten voorsprong had. Hij reed wel achter Shane van Gisbergen, zijn teamgenoot bij het Red Bull Holden-team, en de verwachting was dat die hem wel voorbij zou laten. Dat gebeurde na ruim zestig ronden: Whincup en McLaughlin stonden beiden virtueel op 3030 punten, maar Gizzy liet zijn teamgenoot Whincup de leiding in de race pakken en de veteraan nam zo de virtuele leiding in het kampioenschap.

McLaughlin vocht voor wat hij waard was en werkte zich onder meer langs Chaz Mostert en James Courtney, waardoor hij met 28 ronden te rijden op plek veertien lag: de Nieuw-Zeelander had nog enkele plekken nodig om Whincup in het kampioenschap voor te blijven. Na 71 ronden kwam de safety car de baan op, omdat er een groot stuk van Courtney's uitlaatpijp op de baan lag. Het was ideaal voor McLaughlin, want hij had iedereen weer vlak voor zich, terwijl Whincup als leider geen plekken meer kon winnen.

Bij de herstart, na 73 ronden, ging het weer eens fout voor McLaughlin: hij werd 'gesandwiched' tussen Scott Pye en Garth Tander, waarna Jason Bright hem van achteren een harde ram gaf. Dat leverde flink wat schade op aan McLaughlin's Ford, wat met twintig ronden te rijden een bijzonder lastige situatie leek te gaan worden voor hem.

De schade bij McLaughlin leek toch mee te vallen, want hij kon het tempo weer prima bijbenen. Dat was echter niet genoeg, want hij moest de twee auto's voor hem passeren. Vijf ronden voor het einde viel McLaughlin Tander aan en pakte hij hem op fraaie wijze, waardoor alleen Tander's teamgenoot James Moffat - een zeer goede vriend van McLaughlin - tussen hem en de titel in stond.

In de voorlaatste ronde opende McLaughlin met succes de aanval op Moffat, maar hij maakte een fout en Craig Lowndes kwam ernaast. McLaughlin blokte, Lowndes raakte de muur en crashte, waardoor de titelstrijd nóg niet beslist was. De grote vraag was namelijk of McLaughlin een straf zou krijgen en die vraag werd kort na de finish beantwoord. De jonge Nieuw-Zeelander werd bestraft en verloor zijn elfde plek - wat precies genoeg was geweest voor de titel - met Whincup's zevende Supercars-titel als resultaat.

Voor de liefhebber: Ziggo Sport Racing zendt - vermoedelijk ook volgend jaar weer - nagenoeg alle races live uit. Die zijn doorgaans vroeg op de zaterdag en zondag, maar ze zijn het kijken absoluut waard. 

Waarschuwingen na eruptie vulkaan Bali

Indonesische luchtvaartautoriteiten waarschuwen voor gevaar rond Bali waar de vulkaan Agung is uitgebarsten. De vulkaan heeft inmiddels een rookpluim met as en stoom van zes kilometer hoogte uitgespuwd.

De vulkaan ligt in het noordoosten van Bali op ongeveer 70 kilometer van de populaire badplaatsen Kuta en Seminyak. Wegen, auto's en gebouwen in de buurt van de berg zijn bedekt met een laag as. In de nacht van zaterdag op zondag was een gloed te zien die wees op magma dat uit de vulkaan wordt gedrukt.

Bij de laatste uitbarsting van de vulkaan in 1963 vonden meer dan duizend mensen de dood en werden diverse dorpen verwoest.

Waarschuwingen na eruptie vulkaan Bali
Waarschuwingen na eruptie vulkaan Bali (Foto: ANP)

Halina Reijn heeft rol in Zweedse serie

De Nederlandse actrice Halina Reijn speelt een grote rol in een Zweedse televisieserie over internationale wapenhandel. Conspiracy of Silence wordt volgend jaar uitgezonden, zo maakte haar agent zondag bekend.

De opnames van de serie zijn deze week afgerond. Andere hoofdrollen worden gespeeld door Jens Hultén (Mission Impossible: Rogue Nation) en Josefin Asplund (Vikings). Charlotte Brändström is de regisseur.

De achtdelige serie vertelt over een man die dertig jaar geleden zijn eigen dood in scène heeft gezet en nu terugkeert naar Zweden om wraak te nemen op een Zweedse wapenhandelaar. Reijn speelt in Conspiracy of Silence de rol van Maggie van Haal, de CEO van een Zweeds-Belgische wapenfabriek die op het punt staat een grote deal te sluiten met Indonesië.

Halina Reijn heeft rol in Zweedse serie
Halina Reijn heeft rol in Zweedse serie (Foto: BuzzE)

Toestand aangevallen dominee nog ernstig

Het is onduidelijk of dominee Ebi Wassenaar (64) van het Gelders dorpje Rhenoy ooit weer op de kansel zal staan. Haar toestand is nadat zij dinsdag in haar kerk werd neergeslagen nog steeds ernstig. Ze is halfzijdig verlamd en heeft het psychisch heel moeilijk met wat er is gebeurd. Dat heeft de kerkenraad van de hervormde gemeente Rhenoy zondag gezegd tegen de toegestroomde dorpsbewoners in het Dorpshuis. Volgens de kerkenraad liep de dominee door een harde klap op haar hoofd een bloeding op tussen schedel en hersenen.

De politie heeft een verdachte op het oog, maar die is nog niet gearresteerd omdat deze zelf ook in ernstige toestand in het ziekenhuis ligt. Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen, waar Rhenoy bij hoort, en de wijkagent waarschuwden zondagmorgen voor roddels en speculaties over deze verdachte. De politie kon niets zeggen over de voortgang van het onderzoek. De honderden dorpsbewoners hadden daar graag meer over gehoord.

Raadsel
"Het rustieke dorp, de idyllische dorpskerk en de geliefde dominee maken dit groot nieuws", typeerde burgemeester De Vries de situatie. "Temeer daar het voor iedereen een raadsel is wat er nou precies is gebeurd." De Vries heeft zelf veel steun aan dominee Ebi Wassenaar gehad toen rellen om een mogelijk asielzoekerscentrum in haar gemeente volledig uit de hand liepen, vertelde ze zondag. "We hadden het niet goed gedaan en Ebi bood hulp."

Rhenoy bedelft de dominee onder kaarten en bloemen. Zondag werd een bedankbrief van Wassenaar voorgelezen. Haar partner was zelf in de kerk en in het Dorpshuis. Collega-predikanten nemen de rest van het jaar de kerkdiensten in Rhenoy over.

Toestand aangevallen dominee nog ernstig
Toestand aangevallen dominee nog ernstig (Foto: ANP)

Station Groningen deels ontruimd

Het Hoofdstation van Groningen is zondag aan het eind van de ochtend korte tijd deels ontruimd geweest vanwege een verdachte tas. Ook het treinverkeer was stilgelegd.

Als snel werd de eigenaar op het station gevonden en aangehouden. Het gaat om een verwarde man zonder woon- of verblijfplaats. De politie heeft de tas onderzocht, maar niets bijzonders gevonden. Het station is kort na het middaguur weer vrijgegeven.

Station Groningen deels ontruimd
Station Groningen deels ontruimd (Foto: ANP)

IJshockeyer Ovechkin scoort hattrick voor kankerpatiënt

IJshockeyer Alex Ovechkin heeft een 13-jarige Canadese jongen zaterdag een mooi cadeau bezorgd. Alex Luey overleefde een vorm van botkanker, maar verloor daarbij wel een groot deel van zijn rechterbeen. 

De jongen is een grote fan van Ovechkin, die hem in oktober via een TV-programma een videoboodschap stuurde. Daarin nodigde de Rus hem uit om naar de wedstrijd tussen de Toronto Maple Leafs en Ovechkin's Washington Capitals te komen en zaterdag was het zover.

Een uur voor de wedstrijd, tijdens de warm-up, mocht de jongen bij de Capitals op de bank zitten. Ovechkin kwam op een gegeven moment naar hem toe: "Ik ga vandaag een goal voor je scoren", beloofde de Russische superster zijn jonge fan.

Na ruim twaalf minuten maakte Ovechkin zijn belofte al waar en wees hij naar de tribunes in de richting van Luey. In de laatste minuut van de eerste periode voegde Ovechkin er nog eens een treffer aan toe: 0-2.

Jakub Vrana zette de Capitals op 0-3, Jake Gardiner en Nikita Zaitsev brachten de Maple Leafs weer terug in de wedstrijd. Met negen seconden te spelen maakte Ovechkin de avond van Luey echter compleet: de Rus schoot de 2-4 binnen en completeerde zijn hattrick.

"Ik had niet om nog meer kunnen vragen, deze avond zal ik echt nooit vergeten", aldus een zielsgelukkige Luey in de kleedkamer van de Capitals. 

Uitslagen NHL zaterdag
Detroit Red Wings - New Jersey Devils 3-4 OT
Florida Panthers - Chicago Blackhawks 1-4
Montreal Canadiens - Buffalo Sabres 3-0
Ottawa Senators - New York Islanders 1-2
Pittsburgh Penguins - Tampa Bay Lightning 5-2
Toronto Maple Leafs - Washington Capitals 2-4
Arizona Coyotes - Vegas Golden Knights 2-4
St Louis Blues - Minnesota Wild 6-3
Colorado Avalanche - Calgary Flames 2-3
San Jose Sharks - Winnipeg Jets 4-0
Los Angeles Kings - Anaheim Ducks 2-1 SO

De hoogtepunten van de avond in de NHL (Bron: YouTube)

Weer lid Labour dood na misbruikbeschuldiging

Een tweede lid van de Britse Labourpartij is plotseling overleden nadat hij was geschorst om vermeend seksueel wangedrag. De man was volgens Britse media werkzaam op het hoofdkantoor van de partij. Zijn dood komt twee weken na de zelfmoord van de ontslagen minister Carl Sargeant in Wales, die was beschuldigd van ongepast gedrag.

De partijmedewerker zou zijn geschorst omdat er een onderzoek tegen hem liep wegens pornografie. In een verklaring heeft de Labourpartij medeleven betoond aan de familie om de "plotselinge en onverwachte" dood van de man.

In het licht van de aanhoudende beschuldigingen van seksuele intimidatie aan het adres van parlementsleden en leden van politieke partijen publiceerde premier Theresa May eerder deze maand een gedragscode.

Weer lid Labour dood na misbruikbeschuldiging
Weer lid Labour dood na misbruikbeschuldiging (Foto: ANP)

Golfer Ormsby boekt eerste zege op European Tour

Golfer Wade Ormsby heeft zondag het Hong Kong Open gewonnen. Voor de 37-jarige Australiër is het zijn eerste zege op de European Tour en zijn tweede op de Asian Tour, waar het toernooi ook onderdeel van uitmaakt.

Op de par-70-baan in Hong Kong speelde Ormsby een zeer constant toernooi. Op zondag ging hij voor de derde keer in 68 slagen rond, terwijl hij zaterdag 65 slagen nodig had.

De Australiër eindigde met elf slagen onder par, precies één slag beter dan een groepje achtervolgers: Rafael Cabrera-Bello (Spanje), Alexander Björk (Zweden), Julian Suri en Paul Peterson (VS) eindigden als tweede.

Van Gerwen en Dekker in kwartfinales Players Championship Finals

Darters Michael van Gerwen en Jan Dekker staan zondag tegenover elkaar in de kwartfinales van de Players Championship Finals. In Minehead plaatsten de twee zich als enige Nederlanders voor de laatste acht.

Van Gerwen was in de achtste finales met 10-5 te sterk voor Darren Webster, nadat hij Steve West in de tweede ronde verslagen had. Dekker begon al met mooie zeges op Michael Smith en Simon Whitlock, waarna Mr Coat Peter Jacques met 10-5 versloeg in de achtste finales.

De als eerste geplaatste Rob Cross werkte zich met ijzersterk spel langs de Ier Steve Lennon en oud-wereldkampioen Adrian Lewis, om zo de kwartfinales te bereiken. Daarin speelt hij tegen landgenoot James Wade, die Jamie Caven en Ian White klopte.

Steve Beaton had zijn pijlen gericht op de Nederlanders: in de tweede ronde versloeg hij Jelle Klaasen, in de achtste finales was de oud-wereldkampioen Jermaine Wattimena met 10-9 nipt de baas. Jonny Clayton is de volgende tegenstander van The Bronzed Adonis: de Welshman klopte landgenoot Gerwyn Price en rekende af met Stephen Bunting.

De Noord-Ier Daryl Gurney is in de kwartfinales ook van de partij na zeges op Robbie Green en Chris Dobey. Gurney speelt tegen Justin Pipe, die Ron Meulenkamp (6-5) en de Ier William O'Connor (10-9) nipt versloeg.

Om 13.45 uur gaan de kwartfinales van start, vanaf 18.00 uur kan de TV op RTL7 voor de samenvatting van de kwartfinales en het live verslag van de halve finales en finale.

Zwaargewonde bij vechtpartij

In een woning aan de Brugstraat in Roosendaal is zaterdagavond een man zwaargewond geraakt aan zijn hoofd. De vermoedelijke dader werd dankzij een politiehond gevonden in een andere woning in dezelfde straat. 

De politie ontving rond 19.20 uur een melding dat er in de woning was gevochten en dat er een gewonde was. Politie en ambulancedienst gingen met spoed op de melding af. In de woning vonden zij een 39-jarige man die een flinke hoofdwond had. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht.

Uit onderzoek bleek de waarschijnlijke dader elders in de straat te zijn. Met behulp van een politiehond werd hij rond 20:10 uur aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier bleek dat de 29-jarige man waarschijnlijk onder invloed van verdovende middelen en alcohol verkeerde. Er is door een GGD-arts bloed afgenomen dat zal worden onderzocht. Hij zit vast voor verhoor. Op het bureau werden met behulp van een tolk enkele getuigen verhoord. 

Man zwaargewond bij vechtpartij (Foto: stockfoto politie.nl)
Man zwaargewond bij vechtpartij (Foto: stockfoto politie.nl)

Zaalvoetballers 't Knooppunt sluiten Europese campagne af met nederlaag

De zaalvoetballers van 't Knooppunt zijn voor dit seizoen klaar in Europa. In de UEFA Futsal Cup, het voornaamste clubtoernooi in Europa, werd ook de derde en laatste groepswedstrijd in de eliteronde verloren.

In het Italiaanse Pescara verloren de Amsterdammers al van Barcelona (0-6) en Pescara (1-9), dit keer was het Servische Ekonomac te sterk. Bij rust stond het al 0-4 en hoewel 't Knooppunt een sterke tweede helft kende, was het niet genoeg: 3-7.

Het bereiken van de eliteronde was wel een prima prestatie, de beste zestien clubs strijden daar om een plek in de halve finales.

Fun met Funda #78 fantasieloze betonnen kubus

In Amstelveen vinden we deze, in de ogen van uw redacteur, fantasieloze betonnen kubus. Omdat het hele huis vierkant is, springen enkele dingen wel meteen in het oog, zoals de aparte open haard en het ovale bad. Verder krijg je wel een hoop leefruimte voor je geld: ruim 400 vierkante meter woonoppervlakte. Quanta costa: nog net geen 3 miljoen

De Schulp in Amstelveen (Foto: Funda)
De Schulp in Amstelveen (Foto: Funda)

Hockeysters winnen World League

De Nederlandse hockeysters hebben de Hockey World League 2017 gewonnen. Tijdens het finaletoernooi in Auckland versloeg Nederland in de finale Nieuw-Zeeland met 3-0. De cijfers waarmee Oranje het toernooi het North Harbour Hockey Stadium afsluit zijn imposant. Zes wedstrijden, zes zeges. Achttien goals voor. Nul tegen. Al 615 minuten geen tegentreffer op grote toernooien.

Wat Sam Charlton precies tegen Carlien Dirkse van den Heuvel zei, weten we niet. Maar met haar uitspraak lokte ze de middenvelder van Nederlandin ieder geval uit de tent. DvdH reageerde met een duw en mocht al in de vierde minuut inrukken met geel. Of het zo bedoeld was, zullen we niet weten. Maar dat Nieuw-Zeeland Oranje moest zien te ontregelen om überhaupt kans te maken in de finale, was duidelijk.

Oppermachtig was Nederland in de wedstrijden voorafgaand aan de finale. Vijftien goals voor, geen tegen. Met een man minder, een uitverkocht North Harbour Hockey Stadium nagenoeg gevuld met Kiwi-fans en wellicht de schrik van die snelle gele kaart, stond Nederlandvoor het eerst dit toernooi echt onder druk.

Eigenlijk werd Oranje pas na twintig minuten een keer gevaarlijk via Maartje Krekelaar. Die poging werd nog gered door de uitstekende goalie Sally Rutherford. Enkele momenten later was het toch raak via Kelly Jonker. De spits onderschepte heel alert een matige pass in de cirkel van Nieuw-Zeeland. Direct doken er drie verdedigers in haar richting, maar Jonker kreeg de bal alsnog in de touwen. Haar 53ste in 141 interlands.

De tweede Nederlandse treffer liet niet lang op zich wachten. Marloes Keetels leek ogen in haar rug te hebben toen ze vanuit een vloeiende draai in de 23 Maria Verschoor aanpaste. De Amsterdamse, die zo halsoverkop werd ingevlogen voor dit toernooi, luisterde haar HWL op met een doelpunt met haar backhand. Verschoors zevende doelpunt in 90 optredens voor Nederland.

Lidewij Welten deed weer ouderwets van zich spreken. De watervlugge aanvalster speelde nog niet haar beste toernooi, maar liet in de finale weer een aantal rushes zien om van te watertanden. Als Welten op stoom is, kan bijna niemand haar bijhouden. In haar vijftigste interland, die mijlpaal bereikte Malou Pheninckx ook in de finale, maakte Laurien Leurink ook nog een doelpunt. Direct na rust stond het zo 3-0 voor Nederland en was de wedstrijd wel beslist.

Al liet Nieuw-Zeeland de schouders in eigen huis natuurlijk niet hangen. De ploeg bleef zoeken en proberen. Wellicht dat de winst niet meer in het verschiet lag, maar een goaltje zou mooi zijn. Ze kwamen dichtbij via een paar corners. Maar ook die verdediging heeft dit Nederland gewoon prima op orde. Oranje bewaarde de rust, speelde rond en loerde zo nu en dan nog op de kansen. Maar risico werd er niet meer genomen.

Caia van Maasakker was nog het dichtstbij de 4-0. Zij pushte een strafcorner hard langs Rutherford, maar Brooke Neal redde op knappe wijze. Met nog een seconde te spelen kreeg Nederland nog een strafcorner tegen. Een tegentreffer zou toch een smet op het indrukwekkende blazoen zijn. De beslissing werd aangevochten, in de wetenschap dat de bal éérst een Kiwi-voet toucheerde.

Dat zag de videoscheidsrechter ook: de corner werd geannuleerd en de Nederlandse toernooizege, de vierde van 2017 na de Hockey World League Semi Final, het Europees kampioenschap en het Melbourne Hockey Festival, was een feit.

Benefietgala KNRM levert 6,5 ton op

Het jaarlijkse KNRM-benefietgala, waar ruim 500 gasten aanschoven in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, heeft een totaalbedrag van €650.648,- opgeleverd. De KNRM besteedt het geld aan investeringen die de veiligheid van de ruim 1.300 vrijwilligers ten goede komen. De galagasten kregen niet alleen een uitgebreid menu en entertainment voorgeschoteld, maar maakten ook uitgebreid kennis met de KNRM.

Aan het einde van de avond overhandigde Huis ter Duin-directeur Stephan Stokkermans de cheque met de opbrengst van de avond aan de KNRM. Het resultaat van de avond werd bepaald door de tafelverkoop aan uiteenlopende bedrijven en particulieren, die de KNRM een warm hart toedragen. Door ondermeer een veiling en een loterij.

(Tekst gaat onder de foto verder) 

Benefietgala KNRM levert 6,5 ton op (Foto: KNRM)
Benefietgala KNRM levert 6,5 ton op (Foto: KNRM)

Captain of Sales
Voor het eerst werd de uitslag ook bepaald door een event op de vrijdag voor het gala. Captain of Sales. Ruim 50 koppels bestaande uit mensen die werkzaam zijn in de sales hebben een dag lang zoveel mogelijk geld proberen in te zamelen voor de KNRM. Gedurende de dag werden de koppels uitgedaagd door middel van spectaculaire opdrachten.

Zo was er een zee opdracht waarbij een groep mensen in zee werden gedropt met alleen een waterdichte telefoon op zak. Bellend vanuit de zee moesten zij zoveel mogelijk geld binnen zien te halen. Pas als het doelbedrag binnen was, werden zij door KNRM vrijwilligers weer uit het water gered.

Zaterdagmiddag maakte een deel van de galagasten ook écht kennis met de KNRM door mee te doen aan een oefening op zee, met vier reddingboten en een helikopter. ’s Avonds waren er onder meer optredens van de Marinierskapel, Brigitte Kaandorp en Stanley Burleson. De presentatie van de avond lag in handen van Art Rooijakkers.

De video hieronder toont een sfeerimpressie van het gala vorig jaar. 

Medaillefavoriet Neureuther scheurt kruisband af, einde olympisch seizoen

Slechts nieuws uit het alpineskiën: de Duitse slalomspecialist Felix Neureuther heeft tijdens een training in de VS een kruisband in zijn linkerknie afgescheurd. Voor de 33-jarige Neureuther zit het seizoen er daarmee al op en dus mist hij in februari ook de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Neureuther maakt al jaren onderdeel uit van de wereldtop op de slalom, waarop hij al 37 keer het podium haalde in de World Cup, inclusief elf zeges. Dit jaar won hij in Levi de eerste slalomwedstrijd van het seizoen al en hij leek in goede vorm om in Pyeongchang dan eindelijk zijn eerste grote individuele prijs te pakken.

Wereldtitels en World Cup-klassementen pakte hij nog nooit, ondanks vele tweede en derde plekken. Op de Olympische Spelen ging het telkens fout voor Neureuther, die in Turijn 2006, Vancouver 2010 en Sochi 2014 de finish niet haalde op de slalom, het onderdeel waarop hij op de vorige drie WK's op het podium stond.

Overigens ziet Neureuther ook wel positieve kanten aan het verhaal. "Ik kan nu heel veel tijd met mijn kleine dochter doorbrengen", zegt hij. Half oktober werden Neureuther en biatlete Miriam Gössner de ouders van de kleine Matilda.

Monsterzege Hilversumse rugbyers, DIOK blijft winnen

De rugbyers van RC Hilversum hebben in de Ereklasse een ware monsterzege geboekt. Het Purmerendse Waterland, dat toch vier van de eerste zeven wedstrijden had gewonnen, ging in Hilversum met maar liefst 92-0 onderuit.

De Hilversumse aanval werd geleid door Josh Gascoigne en Sep Visser, die goed waren voor vijf en drie tries. Marcus Holden, Mau Simeona, Storm Carroll, Jake Ashby, Roberto Warmerdam en Marinus du Preez maakten er elk één, terwijl Holden elf keer een conversie tussen de palen trapte.

Met 36 punten uit acht wedstrijden gaat Hilversum aan de leiding, drie punten voor 't Gooi. Plek drie is op vier punten in handen van het Leidse LRC DIOK, dat een wedstrijd minder gespeeld heeft en tot nu toe alle zeven wedstrijden won, ook de Haagsche RC moest eraan geloven.

Uitslagen Ereklasse rugby
The Hookers - RC 't Gooi 8-76
RC Hilversum - RC Waterland 92-0
RC The Bassets - ASRV Ascrum 27-3
RC The Dukes - DSR-C 17-15
EZRC Oemoemenoe - Castricumse RC 44-7
LRC DIOK - Haagsche RC 55-21

Rowland raakt Formule 2-winst Abu Dhabi kwijt, De Vries 4e

Oliver Rowland heeft in Abu Dhabi de hoofdrace van het Formule 2-weekeinde gewonnen. Zo leek het althans, want de Brit passeerde de finish als eerste. Na afloop werd hij echter gediskwalificeerd, omdat het skid block onder zijn auto niet dik genoeg bleek en hij niet door de technische keuring kwam.

De zege ging zo naar de Rus Artem Markelov, voor kampioen Charles Leclerc. De Monegask eindigde als vierde, maar ook zijn teamgenoot Antonio Fuoco - die hij in de laatste meters de derde plek cadeau gaf - werd gediskwalificeerd: de bandendruk van Fuoco's voorbanden bleek te laag. Zo ging plek drie naar Luca Ghiotto, terwijl Nyck de Vries niet als zesde, maar als vierde de boeken in zou gaan.

Zondag om 11.10 uur begint de sprintrace, zoals gewoonlijk live te zien op Ziggo Sport. De top-8 van de hoofdrace start in omgekeerde volgorde, wat betekent dat De Vries niet als derde, maar als vijfde start door de diskwalificaties. Rowland en Fuoco starten op de achterste rij.

Skeletonner Yun domineert ook in Whistler

Skeletonner Yun Sung-bin heeft na zijn ruime zege in Park City ook hard uitgehaald in Whistler. Op de olympische baan van 2010 was de Zuid-Koreaan veruit de beste, terwijl de grote Martins Dukurs niet verder kwam dan plek zes.

De Let Dukurs, al jaren de grote man in het skeleton, leek mogelijk weer wat materiaal te testen met het oog op de Olympische Spelen van februari. In run één kwam hij er niet aan te pas en dankzij een goede tweede run klom hij nog naar de zesde stek, een bijzonder matig resultaat voor zijn doen.

Oudere broer Tomass Dukurs stond zesde na één run, maar hij wist zich in de tweede afdaling het podium op te sleeën door de Duitsers Christopher Grotheer en Alexander Gassner te passeren, net als de Amerikaan Matt Antoine. 

Na één run was de derde plek nog zeer verrassend in handen van Dave Greszczyszyn uit Canada, voor het gemak doorgaans Grizz genoemd. De 38-jarige leraar had een vijfde plek als beste resultaat ooit staan en dat bleef zo: in run twee viel hij terug naar de zevende stek.

De tweede plek was voor de Rus Nikita Tregubov. Tegen de zeer sterk startende en foutloos sleeënde Yun was hij niet opgewassen - Tregubov eindigde op 0,75 seconden - maar hij hield Tomass Dukurs wel van zich af.

Gratis gids voor Frozen Wilds

De ijskoude uitbreiding voor Horizon Zero Dawn genaamd Frozen Wilds krijgt overal goede kritieken, ook van ons. Ontwikkelaar Guerrilla Games heeft uitgever Future Press gevraagd om een officiële gids te maken. Het eindresultaat beslaat 200 pagina’s, is 208 MB groot.. en is tijdelijk gratis te downloaden via deze link. De servers van Future Press hebben het erg zwaar, dus een beetje geduld is wel noodzakelijk.

 Horizon Zero Dawn - Frozen Wilds - Gids

Revolutionaire Garde Iran waarschuwt Europa

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft Europa gewaarschuwd dat het bereik van de langeafstandsraketten kan worden opgeschroefd. Als Europa Teheran bedreigt, zal Iran zorgen dat de raketten verder komen dan het huidige maximum van tweeduizend kilometer, zei de tweede man van de Revolutionaire Garde tegen staatspersbureau Fars.

"Het ontbreekt ons niet aan de technologie", aldus brigadegeneraal Hossein Salami. "Tot nu toe hebben we Europa niet als bedreiging gezien, dus we hebben het bereik niet verhoogd. Maar mocht Europa een bedreiging gaan vormen, dan zullen we dat wel doen." Om West-Europa te kunnen bereiken, zou het bereik van de raketten minimaal vijfduizend kilometer moeten zijn.

Iran waarschuwt Europa voor raketten
Revolutionaire Garde Iran waarschuwt Europa (Foto: ANP)

'Gouden handdruk van 10 miljoen voor Mugabe'

De afgetreden president van Zimbabwe Robert Mugabe krijgt een gouden handdruk van miljoenen. De exacte bedragen zijn nog niet bekend, maar een prominent lid van regeringspartij Zanu-PF heeft tegen Zimbabwaanse en Britse media gezegd dat het om minstens 10 miljoen Amerikaanse dollars (8,5 miljoen euro) gaat.

Mugabe zou in elk geval direct 5 miljoen dollar contant krijgen. De rest van het bedrag zou de komende maanden worden betaald. Ook krijgt de voormalige president zijn salaris van 150.000 dollar tot aan zijn dood doorbetaald. Daarna zal zijn vrouw Grace voor de rest van haar leven de helft van dat bedrag ontvangen.

Voorafgaand aan zijn benoeming heeft Emmerson Mnangagwa, de nieuwe president van Zimbabwe, maximale veiligheid en een goed bestaan gegarandeerd aan zijn voorganger en diens familie.

'Gouden handdruk van 10 miljoen voor Mugabe'
'Gouden handdruk van 10 miljoen voor Mugabe' (Foto: ANP)

Skiër Feuz wint eerste afdaling van de winter, Svindal is terug

Skiër Beat Feuz heeft zaterdag in het Canadese Lake Louise de eerste afdaling van het nieuwe World Cup-seizoen gewonnen. De wedstrijd stond in het teken van het overlijden van de Franse afdalingsspecialist David Poisson, die een kleine twee weken eerder tijdens trainingen in Canada op 35-jarige leeftijd om het leven kwam.

De startnummers waren in het zwart afgebeeld en veel skiërs gingen met een rouwband om de arm naar beneden, terwijl de Franse ploeg extra steun kreeg van het publiek. Dat mocht uiteindelijk niet baten, want met de zevende plek was Adrien Theaux de beste Fransman en dus bleef het podium buiten zicht.

Wereldkampioen Beat Feuz greep de overwinning in Lake Louise. Kugelblitz was vooral in het middelste deel van de East Summit-piste razendsnel en zag olympisch kampioen Matthias Mayer zich met 0,09 seconden stukbijten op zijn tijd. Op 0,32 seconden was plek drie voor de Noor Aksel Lund Svindal, die na bijna een jaar herstellen van een knieblessure zijn comeback maakte en dat op indrukwekkende wijze deed. Destijds maakte Svindal overigens ook al een indrukwekkende comeback, nadat hij in januari 2016 in Kitzbühel zwaar ten val kwam.

Noorse schansspringers oppermachtig in Ruka

In het Finse Ruka hebben de Noorse schansspringers zaterdag de tweede landenwedstrijd in het World Cup-seizoen gewonnen. Op Robert Johansson, Anders Fannemel, Daniel André Tande en Johann André Forfang stond geen maat op de Finse schans.

Johansson sprong solide, Fannemel liet vooral met een sterke tweede sprong zien dat zijn flop in de kwalificatie van vrijdag slechts een negatieve uitschieter was. Tande en Forfang sprongen beiden twee keer sterk, waardoor de Duitse ploeg het nakijken gegeven werd. 

Achter de Duitsers was de derde plek voor het Japan van veteraan Noriaki Kasai, hoewel vooral Junshiro en Ryoyu Kobayashi indruk maakten. De Oostenrijker Stefan Kraft sprong met 147,5 meter het tien jaar oude schansrecord uit de boeken, wat zijn ploeg naar de vierde plek bracht.

Ronaldo schiet Real Madrid naar moeizame overwinning

Real Madrid heeft zaterdag met de nodige moeite drie punten gepakt tegen Málaga. Cristiano Ronaldo was weer eens beslissend.

Voor eigen publiek kwam de Koninklijke binnen tien minuten op voorsprong via Karim Benzema, maar Málaga had snel een antwoord op de openingstreffer van de Fransman. Benzema kon scoren nadat Ronaldo op de lat kopte. Na ruim een kwartier was het al 1-1 toen Diego Rolán genoeg tijd en ruimte kreeg om aan te nemen en binnen te schieten.

Toch wist Real snel weer de leiding te nemen. Casemiro kopte raak uit een hoekschop en met die 2-1 tussenstand gingen beide teams ook rusten. Na de pauze kwam Málaga voor de tweede keer langszij. Kiko Casilla liet een afstandsschot van Chory Castro door zijn handen glippen, waardoor Real dus weer opnieuw moest beginnen.

In de slotfase pakte het elftal van Zinédine Zidane wel de overwinning. Luka Modric ging in het strafschopgebied naar de grond en Ronaldo ging achter de bal staan voor de 3-2. De Portugees miste in eerste instantie, maar in de rebound was het wel raak. Real heeft nu zeven punten minder dan koploper Barcelona, dat zondag op bezoek gaat bij nummer twee Valencia.

Uitslagen La Liga
Alaves - Eibar 1-2
Real Madrid - Malaga 3-2
Real Betis - Girona 2-2
Levante - Atletico Madrid 0-5

Inter pakt koppositie in Serie A

Internazionale is in elk geval één dag de nieuwe koploper in de Serie A. De ploeg won zaterdag op bezoek bij Cagliari en staat zo na veertien speeldagen op 36 punten, één meer dan Napoli, dat zondag nog in actie komt.

Mauro Icardi was de gevierde man bij Inter. De Argentijn opende de score na een klein half uur en zorgde in de slotfase voor de 1-3 eindstand. Marcelo Brozovic had Inter tien minuten na rust al op 0-2 gezet, Leonardo Pavoletti zorgde na ruim zeventig minuten voor wat spanning door de 1-2 te maken. Gregory van der Wiel bleef bij Cagliari de hele wedstrijd op de bank.

Uitslagen Serie A
Bologna - Sampdoria 3-0
Chievo - SPAL 2-1
Sassuolo - Verona 0-2
Cagliari - Inter 1-3

Bayern lijdt zeldzame nederlaag onder Heynckes

Bayern München is tegen de tweede competitienederlaag van dit seizoen aangelopen. De Duitse kampioen ging onderuit bij Borussia Mönchengladbach.

De thuisploeg bleef voor rust prima overeind en na 37 minuten kwamen Die Fohlen zelfs op voorsprong. Een handsbal van Niklas Süle werd bestraft met een penalty en Thorgan Hazard kreeg de bal van elf meter nog net in het doel: 1-0. Vlak voor rust was Robert Lewandowski voor het eerst dicht bij een goal van Bayern München, maar hij raakte de paal.

Het bleek een cruciale misser te zijn, want amper een minuut later stond het al 2-0. Matthias Ginter kreeg een van richting veranderd schot van Lars Stindl plotseling voor zijn voeten. Oog in oog met Sven Ulreich maakte Ginter geen fout.

In de tweede helft drong Bayern nog meer aan en kon de 2-1 eigenlijk niet uitblijven. Nadat ook Kingsley Coman de paal raakte, was het via Arturo Vidal een kwartier voor tijd wel raak. Verder dan die aansluitingstreffer kwamen de bezoekers echter niet, waardoor Bayern voor het eerst in 31 wedstrijden met Jupp Heynckes een competitieduel verliest. De Rekordmeister heeft nu drie punten voorsprong op nummer twee RB Leipzig.

Uitslagen Bundesliga
Borussia Dortmund - Schalke 04 4-4
Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen 0-1
FC Augsburg - VfL Wolfsburg 2-1
RB Leipzig - SV Werder Bremen 2-0
SC Freiburg - FSV Mainz 2-1
Borussia Mönchengladbach - Bayern München 2-1

Willian redt Chelsea in slotfase op Anfield

Chelsea is in de kraker tegen Liverpool ontsnapt aan een nederlaag. De Engelse landskampioen kwam op Anfield in de slotminuten nog langszij.

Liverpool had het in de eerste helft lastig om een opening te vinden in de verdedigende formatie van Chelsea. Manager Jürgen Klopp koos ervoor om onder meer Georginio Wijnaldum en Roberto Firmino bij het begin op de bank te zetten. Ook Antonio Conte had bij zijn Chelsea de nodige wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de Champions League-wedstrijd van afgelopen week.

Voor rust waren de betere kansen voor The Blues. Simon Mignolet moest ingrijpen bij een poging van Eden Hazard, terwijl ook een schot van Cesar Azpilicueta geen goal opleverde. Aan de andere kant schoot Mohamed Salah net naast. Na rust creëerde Chelsea ook goede mogelijkheden, maar het was Liverpool dat de leiding nam. Philippe Coutinho profiteerde van balverlies bij Tiemoué Bakayoko en uiteindelijk was het Salah die koel afrondde.

In de slotfase mocht Wijnaldum invallen en met hem in de ploeg was Liverpool dicht bij de zege. Chelsea kwam echter nog langszij via een prachtige lob van Willian: 1-1. Met deze remise schieten beide teams weinig op; de landskampioen staat derde en heeft acht punten achterstand op Manchester City, dat zondag nog in actie komt. Liverpool heeft drie punten minder dan Chelsea.

Uitslagen Premier League
Liverpool - Chelsea 1-1
Crystal Palace - Stoke City 2-1
Manchester United - Brighton & Hove Albion 1-0
Newcastle United - Watford 0-3
Swansea - Bournemouth 0-0
Tottenham Hotspur - West Bromwich Albion 1-1

Snoeiharde goal in slotfase bezorgt Urawa Aziatische Champions League

Urawa Red Diamonds heeft zaterdag de Aziatische Champions League gewonnen. De Japanse club was in de return in eigen huis te sterk voor het Saoedi-Arabische Al-Hilal.

Na de 1-1 in Saoedi-Arabië werd het in Saitama geen geweldig boeiende wedstrijd, met in totaal slechts zes schoten op doel. Lang stond het 0-0, maar in de 88e minuut ontplofte het stadion: de Braziliaan Rafael Silva, de enige niet-Japanner in de basis bij Urawa, kreeg de bal en schoot loeihard de 1-0 binnen. 

Al-Hilal kon niks meer terugdoen en dus pakten de Red Diamonds voor de tweede keer in de clubhistorie, na 2007, de Aziatische Champions League. 

De hoogtepunten van de wedstrijd, met na 1:20 de winnende goal (Bron: YouTube)

Rodelaar Fischnaller profiteert en stunt, Duitse 'Dreifachsieg' in dubbels

De World Cup rodelen in Winterberg heeft bij de mannen een zeer verrassende winnaar opgeleverd. De Italiaan Kevin Fischnaller profiteerde optimaal van de lastige omstandigheden: het sneeuwde licht, waardoor de latere starters in zowel de eerste als tweede run het erg moeilijk hadden.

Kevin is de jongere broer van de meer succesvolle Dominik Fischnaller en haalde zelf nog nooit een hogere klassering dan één achtste plek. In de eerste run in Winterberg was hij echter de snelste en na de tweede afdaling hield hij 0,067 seconden over op Felix Loch, waarmee zijn eerste World Cup-zege een feit was.

De Duitser Loch stond na één run, waarin hij laat startte, nog tiende, maar verbeterde zich sterk in de tweede manche. De Rus Stepan Fedorov kende in beide runs geen uitschieter, maar was stabiel genoeg voor de derde plek op 0,117 tellen van Fischnaller. David Gleirscher stond derde na de eerste run, maar de Oostenrijker viel met plek vier net buiten het podium, voor de Rus Semen Pavlichenko.

Een opvallend moment was er voor de jonge Italiaan Theo Gruber. Hij vertrok in run één al vroeg en zette de tweede tijd neer, waarmee hij al een voorschot nam op veruit zijn beste resultaat ooit. In de tweede run stond er echter plotseling nog een baanwerker in de baan, terwijl hij met volle vaart langs kwam suizen. De baanwerker sprong net op tijd aan de kant, maar de geschrokken Gruber viel terug tot de negende plek - nog wel zijn beste resultaat ooit.

Bij de dubbels werd het in Winterberg een klassieke Duitse Dreifachsieg. Wereldkampioenen Toni Eggert en Sascha Benecken waren in beide runs ongenaakbaar en wonnen met 0,237 seconden voorspong op Tobias Wendl en Tobias Arlt, de olympisch kampioenen. De twee Duitse topduo's werden op het podium vergezeld door de jonge Robin Geueke en David Gamm, die 0,429 seconden toe moesten geven.

Ophef op Aruba om gewelddadige dood vijfjarige

Op Aruba is een vijfjarig jongetje overleden, vermoedelijk aan de gevolgen van mishandeling. Zijn driejarige broertje is vermist, schrijft het Caribisch Netwerk dat onderdeel is van de NTR. De moeder en stiefvader en de oma van de jongetjes zijn gearresteerd.

Risandroh (5) werd woensdag zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. Artsen stelden vast dat het jongetje een hersenbloeding, gebroken ribben, ongenezen fracturen en tal van littekens had. De moeder verklaarde dat haar zoontje ongelukkig was gevallen in de speeltuin. De behandelend arts geloofde dat niet en schakelde de politie in. Risandroh overleed vrijdag aan zijn verwondingen.

Burgers en autoriteiten hebben zoekacties op touw gezet om Risandrohs driejarige broertje Roshandrick (roepnaam 'Eugene') te vinden, van wie ieder spoor ontbreekt. Voor zijn overleden broer wordt een stille tocht georganiseerd. De Arubaanse regering heeft daarnaast aangekondigd een commissie op te richten voor de omgang met huiselijk geweld.

Ophef op Aruba om gewelddadige dood vijfjarige
Ophef op Aruba om gewelddadige dood vijfjarige (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.