Regering van Puigdemont officieel afgezet

De 130e president van Catalonië, Carles Puigdemont, is zaterdagochtend door een verklaring in de Spaanse staatscourant officieel uit zijn ambt gezet. Tegelijk zijn alle leden van zijn naar onafhankelijkheid strevende regering in Barcelona officieel afgezet.

De afzetting gebeurt op basis van artikel 155 in de Spaanse grondwet, waarvoor parlement en senaat hun toestemming hebben verleend. De Spaanse minister-president Mariano Rajoy kondigde vrijdag voor Catalonië verkiezingen aan, die op 21 december zullen worden gehouden. Op 5 december mogen de politieke partijen hun verkiezingscampagne beginnen, staat in het staatsblad.

Of en hoe er in Catalonië op de bekendmaking wordt gereageerd, was zaterdagochtend nog onduidelijk. Naast de Catalaanse politieke bestuurders zijn de twee leiders van de politie uit hun functie gezet, Pere Soler en Josep Trapero. Soler heeft daaraan al gevolg gegeven. Hij publiceerde een afscheidsbrief aan zijn medewerkers en verdween.

Zaterdagochtend was het in Barcelona rustig. Vrijdagavond waren ultrarechtse tegenstanders van onafhankelijkheid in de Catalaanse hoofdstad op straat actief.

Regering van Puigdemont officieel afgezet
Regering van Puigdemont officieel afgezet (Foto: ANP)