Komend kabinet: zorgen over Koerden en missie Irak

De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn bezorgd over de missie in Irak nu de spanningen in het noorden van het land oplopen. Het Duitse leger heeft de trainingsmissie van Koerdische strijders al tijdelijk gestaakt.

De vier partijen willen van het demissionaire kabinet zo snel mogelijk opheldering over de gevolgen van het conflict voor de Nederlandse bijdrage van circa 150 militairen. Ze trainen Koerdische strijders (peshmerga's), maar helpen ook het Iraakse leger in de strijd tegen terreurgroep IS.

Het Iraakse leger trekt op in het noorden. Maandag namen ze de grote oliestad Kirkuk in. De peshmerga's trokken zich terug zonder slag of stoot. Dinsdag zetten de Iraakse militairen hun opmars voort.

Grote zorgen bij ChristenUnie
Joël Voordewind (ChristenUnie) heeft "grote zorgen" over de situatie in Noord-Irak. Sjoerd Sjoerdsma (D66) wil de missie nog niet afblazen "maar we moeten ook niet de ogen sluiten voor dit soort onderlinge spanningen en schermutselingen".

Het demissionaire kabinet ging vorige maand akkoord met de verlenging van de missie.

Bagdad: afscheiden onbespreekbaar
De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft dinsdag opgeroepen tot overleg met de Koerdische leiders. Hij maakte direct duidelijk dat de Koerdische wens zich af te scheiden van de rest van Irak nog steeds onbespreekbaar is.

Abadi sprak zich tijdens een persconferentie in Bagdad uit voor een dialoog, maar noemde het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum "iets van het verleden". Gesprekken tussen de Koerdische leiders en de regering moeten volgens de premier "onder de grondwet" plaatsvinden.

De Iraakse leider noemde de Koerdische volksraadpleging over afscheiding eerder al ongrondwettelijk. De inwoners van de autonome Koerdische gebieden stemden vorige maand in dat referendum massaal voor onafhankelijkheid.

De Iraaks-Koerdische leider Masoud Barzani zei dinsdag nog dat die stemming "niet tevergeefs"zal zijn geweest.

Coalitiepartijen bezorgd over missie in Irak
Komend kabinet: zorgen over Koerden en missie Irak (Foto: ANP)