'Onrust rond Koerdisch referendum verstoort coalitie tegen IS'

De onrust rond het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum heeft gevolgen voor de strijd tegen Islamitische Staat in Irak. "De focus lag voorheen als een laserstraal op IS, maar is nu niet meer 100 procent", zei een woordvoerder van de internationale coalitie tegen de terreurorganisatie.

"Het referendum heeft dus gevolgen voor de bredere missie om IS te verslaan in Irak", aldus de zegsman, kolonel Ryan Dillon. Hij voegde daar echter wel aan toe dat de militaire operaties vanaf het vliegveld in Erbil nog niet negatief zijn beïnvloed door de oplopende spanning tussen de Iraaks-Koerdische autoriteiten en de regering in Bagdad.

Het ja-kamp won volgens de kiescommissie met overweldigende meerderheid het omstreden referendum in de Koerdische gebieden in Irak. Meer dan 92 procent van de kiezers stemde voor afscheiding.

Verspreid
Er wonen bijna 30 miljoen Koerden verspreid over Turkije, Irak, Syrië en Iran. In Turkije wonen met ruim 14 miljoen veruit de meesten, in Irak zijn het er meer dan 5 miljoen.

Vooral Turkije ziet een Koerdische staat aan de zuidgrens als een bedreiging. Het land heeft met militair ingrijpen in Noord-Irak gedreigd, indien de Iraaks-Turkse minderheid zou worden bedreigd. Eerder voerden de Turken al manoevres uit met het leger van Irak, dat net als Iran ook fel tegen een onafhankelijk Koerdistan is.

Coalitie tegen IS: minder focus na referendum
'Onrust rond Koerdisch referendum verstoort coalitie tegen IS' (Foto: ANP)