FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 september 2017

'Faillissement Toys 'r' Us ophanden'

Speelgoedverkoper Toys 'r' Us vraagt mogelijk maandag al faillissement aan. Dat hebben ingewijden aan persbureau Bloomberg verklaard. De Amerikaanse speelgoedketen verkeert in problemen door hoge schulden en afnemende verkopen.

Een faillissementsaanvraag wordt gezien als een mogelijkheid voor het bedrijf om van een deel van zijn schulden af te komen. Een groot deel van die schulden zijn het gevolg van transactie in 2005, een zogenoemde 'leveraged buyout'. Investeerders kochten Toys 'r' Us toen met geleend geld. De leningen moest de winkelketen vervolgens zelf terugbetalen.

Na het faillissement en een doorstart zou Toys 'r' Us aan een nieuwe strategie kunnen werken. Het bedrijf heeft al jaren te lijden onder concurrentie van onder meer Amazon en Walmart.

'Faillissement Toys 'r' Us ophanden'
'Faillissement Toys 'r' Us ophanden' (Foto: ANP)

BN'ers delen massaal brief van Van der Laan

Bekende Nederlanders hebben maandagmiddag op sociale media massaal de afscheidsbrief van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gedeeld. De meeste bekende mensen voegen weinig commentaar toe bij de brief waarin Van der Laan meldt dat hij uitbehandeld is en al zijn taken als burgervader neerlegt.

Acteurs Robert de Hoog en Hadewych Minis plaatsten een link naar de brief met een aantal hartjes erbij. Ook Thijs Römer retweette de brief. "Dank burgemeester. U was als een vader voor Mokum", prijst hij Van der Laan.

Presentator Art Rooyakkers plaatste op Instagram een foto van het verrassingsbezoek dat Van der Laan vorige week met koning Willem-Alexander aan de Jordaan bracht. Hij voorzag de foto van de lofuiting "Dankjewel, burgemeester!"

Vreselijke ziekte

Nieuwslezers Dionna Stax plaatste de laatste zin uit de brief van Van der Laan op Twitter: "Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel." Daar voegde zij aan toe: "Wat een vreselijke ziekte.."

Ook veel politici reageerden op sociale media op het nieuws van Van der Laan. PvdA-leider Lodewijk Asscher reageerde slechts met een aantal puntjes, om zijn sprakeloosheid over het nieuws duidelijk te maken. "Wat zijn we trots op hem", schrijft PvdA-minister Ronald Plasterk.

BN'ers delen massaal brief van Van der Laan
BN'ers delen massaal brief van Van der Laan (Foto: BuzzE)

Patent Microsoft op zwevende vingerafdruk

Microsoft heeft een patent verkregen op technologie die het mogelijk maakt een vingerafdruk te scannen, zonder dat de vinger op een scherm of speciale knop wordt geplaatst. De technologie heet Image-Sensing With A Waveguide Display.

Om de technologie te laten werken is wel een glazen scherm nodig. De lichtstralen van de vinger worden via het scherm opgevangen en bewerkt door sensoren die het beeld weer ter herkenning doorgeven aan het apparaat waarvoor de vingerafdruk nodig is.

Het is nog onduidelijk of en wanneer Microsoft de techniek gaat integreren in de apparaten die het maakt. Wel is duidelijk dat het concern vol wil inzetten op biometrische herkenning. Eerder verwierf het al patenten op de techniek waarbij de vingerafdrukscanner is geïntegreerd in een beeldscherm.

Patent Microsoft op zwevende vingerafdruk
Patent Microsoft op zwevende vingerafdruk (Foto: BuzzT)

De Hond maakt rolstoelafspraken met Transavia

Presentator en cabaretier Marc de Hond heeft maandag tijdens een gesprek met Transavia afspraken gemaakt over hoe de vliegmaatschappij iets gaat doen aan de afwezigheid van rolstoelen in hun toestellen. De Hond had twee weken geleden via Facebook zijn ongenoegen geuit over het gebrek aan goede voorzieningen voor mindervaliden op vluchten van Transavia.

De presentator liep hier tegen aan toen hij zelf niet naar het toilet kon. Volgens het protocol van Transavia zou een gehandicapte passagier door medereizigers naar het toilet getild moeten worden. Andere vliegmaatschappijen hebben een kleine, soms opvouwbare rolstoel aan boord voor passagiers die niet kunnen lopen.

Transavia heeft volgens De Hond maandag in het gesprek toegezegd onderzoek te gaan doen naar het aantal mindervaliden dat baat heeft bij een kleine rolstoel aan boord.

Testvlucht
Ook gaat De Hond samen met een aantal andere gehandicapten een testvlucht maken om in de praktijk te kijken of zo'n rolstoel in de praktijk kan werken in de toestellen van de maatschappij. "Wellicht dat de wc's van Transavia kleiner blijken dan die van bijvoorbeeld de KLM", legt hij uit. "Dan zou zo'n rolstoel misschien geen uitkomst kunnen zijn."

In dat geval zou Transavia bijvoorbeeld bij nieuwe toestellen de toiletten en gangpaden zo kunnen inrichten dat het toiletbezoek van mindervaliden voortaan geen problemen meer oplevert. Daarnaast gaat Transavia kijken of er een handzaam model rolstoel bestaat dat opbouwbaar mee kan in het bagagerek van haar toestellen.

Tevreden
De Hond laat weten tevreden te zijn met de uitkomst van de gesprekken. "Transavia voldoet op deze manier wat mij betreft aan de wet die voorschrijft dat bedrijven in elk geval enige moeite moeten doen om haar diensten goed te faciliteren voor gehandicapten." De presentator zit sinds vijftien jaar in een rolstoel nadat de zenuwen in zijn ruggenmerg tijdens een operatie bekneld raakten.

Hij maakte de afgelopen jaren meerdere theaterprogramma's en schreef een aantal boeken over zijn leven in een rolstoel. De Hond plaatste maandagavond een Facebookbericht waarin hij vertelt over zijn gesprek met Transavia.

De Hond maakt rolstoelafspraken met Transavia
De Hond maakt rolstoelafspraken met Transavia (Foto: BuzzE)

Ana nader uitgelegd voor Heroes of the Storm

We hadden vorig week vrijdag al bericht dat Ana van Overwatch mag laten zien wat ze waard is in de Nexus van Heroes of the Storm, en vandaag is de hero spotlight verschenen waarin alle abilities en ultimates worden uitgelicht.

Ana is (hoe kan het ook anders) een ranged support, met als sterkste kant haar burst healing door middel van skillshots, dat ze de healing van vijanden kan blokkeren en dat ze vijandelijke heroes uit kan schakelen met een compleet nieuwe status, sleep. Ana zal daarnaast de eerste healer zijn in Heroes of the Storm die alleen gebruikt maakt van skillshots om te kunnen healen. Ana excelleert in het constant blijven healen van haar teamgenoten, het blokkeren van de healing van haar vijanden en haar fantastische bereik, maar heeft als zwakke kanten wel dat ze geen self-healing heeft, erg breekbaar is en verder ook geen enkele vorm van ontsnappen heeft mocht ze in een hinderlaag terechtkomen.

Ana's trait is shrike: wanneer ze vijanden aanvalt met een basic attack krijgen ze een stack van dose, die 40 extra damage doet over 5 seconden, en die bovendien 5 keer stackt. Hiermee is de trait vergelijkbaar met Lunara's Nature's Toxin.

Ana's Q-vaardigheid is healing dart. Healing dart vliegt door minions en de eerste hero die geraakt wordt wordt voor 175 health gehealed. De cooldown is 2 seconden, waardoor Ana de ability rijkelijk kan gebuiken. Een van de quests die gerelateerd is valt weer terug op haar trait Shrike: wanneer ze bij 15 heroes een stack van 5 dose heeft aangebracht krijgt ze 3 ladingen op haar healing dart, waardoor ze nog sneller healing darts kan afvuren.

Ana's W-vaardigheid is biotic grenade met een cooldown van 16 seconden, die hetzelfde werkt als in Overwatch. Teamgenoten die geraakt worden door biotic grenade worden voor 175 health gehealed en ontvangen 25 procent extra healing voor 3 seconden, terwijl vijanden die geraakt worden door biotic grenade 200 damage oplopen en daarnaast voor 2 seconden geen healing kunnen ontvangen. Ana's E is sleep dart, die ook een nieuwe status in het spel brengt: vijanden die geraakt worden vallen in slaap, en kunnen drie seconden niks doen tenzij ze damage oplopen.

Ana heeft de keuze uit twee ultimates: Nano Boost en Eye of Horus. Nano Boost is natuurlijk een variatie op haar ultimate in Overwatch: teamgenoten die geraakt worden door Nano Boost krijgen 200 mana terug, en krijgen de supercharged status. Hierbij krijgen ze 30 procent extra spell power en zullen al hun abilities behalve de heroic ability 150 procent sneller herladen. Eye of Horus reflecteert Ana's reputatie als een van de beste snipers in de wereld: ze gaat in een sniper-positie zitten en krijgt acht schoten die unlimited range hebben en onmiddelijk raken. Allies die geraakt worden zullen worden gehealed voor 300, terwijl vijanden die geraakt worden 175 damage oplopen. Vijanden kunnen dekking zoeken voor Ana's kogels, want de kogels kunnen niet door structures en buildings heen.

Ana komt vandaag uit op de Public Test Realm (PTR) van Heroes of the Storm.


Ana nader uitgelegd voor Heroes of the Storm

Van Vleuten twee jaar langer bij Orica-Scott

Annemiek van Vleuten heeft haar contract bij Orica-Scott met twee jaar verlengd. De 34-jarige renster is sinds 2016 in dienst van de Australische ploeg. 

"Ik voel mij thuis bij Orica-Scott. Dit jaar was mijn beste seizoen ooit, dus ik ben erg blij dat ik met dit team verder kan", laat de Nederlandse op de website weten van de ploeg. "De ploeg geeft mij alle ondersteuning en vrijheid dit ik nodig heb."

Van Vleuten won dit jaar La Course en schreef de Boels Ladies Tour op haar naam. Ook werd ze dit jaar derde in de Giro Rosa, die gewonnen werd door Anna van der Breggen. "Ik heb nooit gedacht dat ik mij in heuvelachtige rittenkoersen op het klassement kon richten. Maar Gene Bates (ploegmanager) daagde mij vorig jaar uit om nieuwe doelen te stellen", aldus Van Vleuten. "Ik heb mij dankzij mijn ploeggenoten dit jaar ontwikkeld in een klassementsrenster. Ik kijk ernaar uit wat wij volgend jaar samen kunnen bereiken."

Vissen op twee na populairste sport in Nederland

Voetbal is in Nederland, zoals nagenoeg overal ter wereld, de populairste sport, dat zal voor niemand een verrassing zijn. Ook de nummer twee op de Nederlandse lijst, tennis, is niet echt verrassend te noemen.

Tennis moet echter oppassen, want uit cijfers die het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) gepubliceerd heeft blijkt dat tennis bijna ingehaald wordt....door sportvissen. Tennisbond KNLTB had ten tijde van het onderzoek 582.918 leden, nadat zo'n zestienduizend leden hun racket vorig jaar aan de wilgen hingen.

Sportvisserij Nederland zit er niet ver meer achter: 562.653 Nederlanders die graag de hengel uitslaan hebben zich bij de bond aangemeld. Of het nou een leuke sport is of niet, voetbal staat ver boven de rest wat ledenaantal betreft: ruim 1,23 miljoen Nederlanders zijn aangesloten bij de KNVB.

Met 5810 nieuwe leden deed ook vooral de Nederlandse Gymnastiek Unie het bijzonder goed, ongetwijfeld deels te danken aan het olympisch goud van Sanne Wevers in Rio de Janeiro. In totaal zijn ruim 4,36 miljoen Nederlanders bij minstens één sportbond aangesloten.

Fiege stopt als bondscoach Nederlandse handballers

Joop Fiege heeft besloten om per direct te stoppen als bondscoach van het Nederlandse herenteam. Na drie jaar bondscoachschap heeft Fiege dit besloten uit onvrede met het topsportbeleid van het Nederlandse Handbal Verbond.

Joop Fiege: “Ik heb met hart en ziel alles gegeven. Op sportief vlak hebben we stappen gezet. We hebben Kroatië en Hongarije laten wankelen en van Polen en Zwitserland gewonnen. Toch is de emmer voor mij nu vol. Ik ben teleurgesteld en heb daarom besloten om mijn functie neer te leggen”.

Het NHV betreurt het besluit, maar respecteert de beslissing. Het is nog niet bekend wie Fiege op zal volgen richting de kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2019. Op 25 oktober treden de Oranjeheren om 19:30 uur aan tegen Griekenland in Rotterdam. Vier dagen later, op 29 oktober spelen ze om 16:20 uur de uitwedstrijd tegen België.

Rekruut speelt de hoofdrol in Call of Duty

Activision en Sledgehammer Games hebben een trailer voor Call of Duty: WWII uitgebracht. Hierin zien we meer van het verhaal.

Call of Duty: WWII vertelt het verhaal van soldaat Ronald "Red" Daniels. Hij is een jonge rekruut in de U.S. First Infantry-divisie. Hij ervaart voor het eerst hoe het is om in oorlog te zijn tijdens D-Day, die grote bestorming van het strand. Nadat hij en zijn team de landing op Normandië overleefd hebben moeten in Europa vechten om richting Duitsland te komen. We vechten in het spel tijdens bekende momenten zoals Slag om het Hürtgenwald en de Slag om de Ardennen.

Call of Duty: WWII komt 3 november uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Veltman verdedigt Keizer: "Al had mijn moeder voor de groep gestaan"

Ajax liet zondagmiddag in Den Haag voor de tweede keer dit seizoen punten liggen. De ploeg kwam niet verder dan een gelijkspel. Tegen ADO Den Haag vergaten de Amsterdammers te scoren, waardoor de thuisploeg in de tweede helft nog op gelijke hoogte kwam. Trainer Marcel Keizer is geregeld het mikpunt van kritiek, maar daar kan aanvoerder Joël Veltman zich nu niet in vinden.

"We scoren gewoon niet, zelfs niet als we één tegen één voor de keeper staan. Daar kan een trainer niks aan doen. Al had mijn moeder voor de groep gestaan", zegt de verdediger in gesprek met de Volkskrant. De lichtjes gefrustreerde Veltman snapte ook niet helemaal dat de remise bij ADO Den Haag uitgebreid gevierd werd. "Mooi voor hen hoor. Maar ze feesten alsof ze de Champions League hebben gewonnen."

Hakim Ziyech kon na afloop niet geloven dat Ajax niet met drie punten uit de Hofstad vertrok. "Dit kan aan het einde van het seizoen nog pijnlijk worden. Dat hebben we vorig jaar wel gezien. In de rust hadden we 0-4 voor moeten staan. En zelfs na die gelijkmaker hadden we zoveel ruimte en kansen", zegt de middenvelder tegenover het Algemeen Dagblad.

"Dat we geen Europees voetbal spelen, moet ik vooral ook mezelf kwalijk nemen. Daar heb ik een aandeel in gehad. In die wedstrijden heb ik zelf ook gefaald", vervolgt Ziyech. "Alleen competitie en beker is geen fijn vooruitzicht, maar daar heb ik mee te dealen. Is me eerder bij FC Twente ook gelukt."

Krater vol oorlogsresten opgegraven in Arnhem

Archeologen hebben aan de voet van de John Frostbrug in Arnhem een grote hoeveelheid oorlogsresten en persoonlijke bezittingen van militairen uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Volgens de archeologen geven de opgravingen een beter beeld van wat er direct na de Slag om Arnhem in september 1944 rond de brug is gebeurd.

De John Frostbrug over de Rijn is de brug die de geallieerden in 1944 niet in handen konden krijgen, waardoor de operatie Market Garden mislukte. Omdat Rijkswaterstaat de uiterwaarden van de Rijn aanpakt, is daar nu archeologisch onderzoek gedaan. Gebleken is dat vele bomkraters aan die kant van de brug direct na de oorlog volgestort zijn met oorlogspuin om de grond te egaliseren.

In de grond bleek een Duitse luchtafweergeschutstelling (een Flak-stelling) ingegraven, wat volgens de onderzoekers bewijst dat de brug ook na de slag heel belangrijk bleef voor de bezetters. Ook is een baileybrug (een tijdelijke oeververbinding) gevonden. Daarnaast zijn veel Duitse en Britse wapens, munitie, helmen, munten, krantenresten, noodrantsoenzakjes, een zakmes en een EHBO-koffer aangetroffen.

Krater vol oorlogsresten opgegraven in Arnhem
Krater vol oorlogsresten opgegraven in Arnhem (Foto: ANP)

Defensie dropt voedsel en water op Sint Maarten

Een lange rij mensen met boodschappentassen stond al te wachten toen een NH90 landde. De maritieme helikopter vloog zondag voor voedsel- en waterdistributie op het door orkaan Irma verwoeste Sint Maarten.

Een voetbalveld in de noordelijke wijk Dutch Quarter en een honkbalveld in Philipsburg deden dienst als landingsplatform. Militairen van de landmacht zorgden dat de voedselpakketten en waterflessen bij de mensen kwamen. Dat laatste was niet moeilijk, want honderden mensen hadden zich al verzameld. “Ik heb nog nooit zo snel voedsel en water zien verdwijnen”, vertelt korporaal 1 Devin. “Ze hebben het echt keihard nodig.”

De militair van de Luchtmobiele Brigade verkende eerder die dag het eiland om een geschikte locaties voor de voedseldrop te vinden. “We zoeken uit waar wat nodig is. Aan voedsel is behoefte, maar wat ik vooral overal hoor is: water, water, water.”

Maria
Ook mariniers verspreiden water over het eiland met speciale waterwagens van het korps. Verder deelden zij zeilen uit. Veel huizen verloren hun dak door Irma. Met storm Maria op komst is er nu grote vraag naar afdekmateriaal. Volgens de laatste voorspelling passeert zij Sint Maarten zuidelijk en dat gaat waarschijnlijk gepaard met zeer veel regenval.

Vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrok gisteren een vliegtuig met 11 ton hulpgoederen van het Rode Kruis. Daarbij zitten ook veel spullen om daken waterdicht te maken.

 

Lijnrechters vervangen door camera's tijdens Next Gen ATP Finals,

Bij de seizoensfinale van de Next Gen ATP Finals worden de lijnrechters vervangen door camera's. De ATP gaat testen met Hawk-Eye Live, dat bij iedere bal die over de lijnen gaat een signaal zal geven.

Het systeem met camera's die precies kunnen vaststellen of een bal wel of niet over de lijn is, wordt sinds 2007 gebruikt in het tennis, maar alleen op aanvraag. Per set krijgen de tennissers en tennissters drie keer een beroep doen op Hawk-Eye.

Bij de seizoensfinale van de 'Next Gen' wordt het systeem dus het continu gebruikt, waardoor de lijnrechters overbodig zijn. Alleen de umpire op de stoel zal blijven bestaan.

De ATP gebruikt het toernooi in Milaan, waaraan acht talentvolle tennissers van 21 jaar of jonger meedoen, pm verschillende nieuwe innovaties en nieuwe regels uit te testen. De Next Gen ATP Finals wordt gehouden van 7 tot en met 11 november.

Crutchlow snapt de keuze voor Van der Mark niet

MotoGP-rijder Cal Crutchlow snapt weinig van de keuze van Yamaha om de geblesseerde Valentino Rossi te vervangen door de Nederlander Michael van der Mark.

"Ik heb niets tegen Michael, maar Yamaha heeft 2 veel betere opties: Alex Lowes en Katsuyuki Nakasuga", aldus de 31-jarige Crutchlow. "Zij hebben al ervaring met de MotoGP-machines. Bovendien denk ik dat Van der Mark niet snel genoeg is'', liet de Britse coureur weten tegenover de website motorsport.com

Yamaha had zelfs vier rijders op het oog om Rossi te vervangen, maar de keuze viel op de Rotterdammer Van der Mark. Rossi brak eind augustus zijn been op 2 plaatsen tijdens een crash op de training.

Code Vein-baas blijkt lastig

Code Vein is een Dark Souls-kloon in animestijl van Bandai Namco. Dat blijkt maar weer uit de onderstaande video, waarin twee spelers het opnemen tegen 'Queen's Knight', ogenschijnlijk een van de bazen in de game. De video bevat een aantal (mislukte) pogingen met verschillende wapens.

In Code Vein ben je als overlevende ben je op zoek naar de herkomst van onder andere jezelf en de wereld van Vein. De game moet begin 2018 uitkomen voor PS4, Xbox One en pc.

Marvel vs. Capcom: Infinite DLC-personages bekendgemaakt

Marvel vs. Capcom: Infinite krijgt dit jaar in totaal zes DLC-personages. Twee werden al een tijd geleden aangekondigd: Sigma en Black Panther. Vandaag maakte Capcom de overige vier bekend. Het gaat om Monster Hunter, Winter Soldier, Black Widow en Venom. Je kunt de personages kopen aan de hand van de '2017 Character Pass'.

De Deluxe Edition van de game komt met deze Character Pass, maar is dan ook duurder. De game lanceert met 30 personages. Marvel vs. Capcom: Infinite komt morgen uit voor PS4, Xbox One, en pc.

Jassendieven vervangen tassendieven

Nu de organisatie het meebrengen van tassen op het Oktoberfest in München heeft verboden, is zij verlost van de tassendieven. Maar het dievengilde heeft ogenblikkelijk een nieuw object gekozen: de jassen van de duizenden bezoekers. De inhoud ervan wordt gestolen en dure jassen verdwijnen zelf ook.

De politie is het al snel na het begin van het bierfeest duidelijk dat de dieven niet zijn verdwenen. Er zijn speciale teams van de politie actief die behendig zijn in het betrappen van zakkenrollers. Die grepen het eerste weekeinde al direct enkele dieven.

Het meest opmerkelijk vond de politie dat van een aangehouden 37-jarige dief beide handen waren geamputeerd.

Jassendieven vervangen tassendieven
Jassendieven vervangen tassendieven (Foto: BuzzO)

Giro begint volgend jaar met tijdrit in Jeruzalem

De organisatie van de Giro d'Italia heeft de eerste drie etappes bekendgemaakt voor de Giro van 2018. De eerste grote ronde van het jaar met een 10,1 kilometer lange individuele tijdrit in Jeruzalem. De twee etappes erna zullen geschikt zijn voor de sprinters. Het is voor het eerst dat een grote ronde buiten Europa start.

"Het is een enorm voorrecht om gastland te zijn voor zo'n groot en belangrijk sportevenement", reageert Miri Regev, de Israëlische minister van Cultuur en Sport. "Ik nodig iedereen die van de Giro houdt uit om naar Israël te komen. De tocht door het Heilige Land wordt fascinerend, waarin duizenden jaren geschiedenis worden vertoond. Ik weet zeker dat het voor iedereen een schitterende ervaring wordt."

Vrijdag 4 mei Etappe 1:

Etappe 1 Giro

Zaterdag 5 Mei Etappe 2:

Etappe 2 Giro

Zondag 6 Mei  Etappe 3:

Etappe 3 Giro

Van der Poel klasse apart in eerste wedstrijd WB veldrijden

Zondag vond in het Amerikaanse Iowa de eerste wedstrijd van de wereldbeker veldrijden plaats. De wedstrijd werd met grote overmacht gewonnen door Mathieu van der Poel. Zijn grote rivaal Wout van Aert finishte op een teleurstellende veertiende plaats.

Onder zonnige omstandigheden gingen de renners van start in de Jingle Cross. Van der Poel was als snelste weg, gevolgd door zijn ploeggenoot Tom Meeusen. De Nederlander sloeg al meteen een gaatje van een meter of tien naar zijn achtervolgers. Niemand was in staat om de ontketende Van der Poel te volgen.

WB Iowa mannen (bron: Youtube)

Halverwege wedstrijd had de Beobank-renner een voorsprong van 22 seconden op eerste achtervolgers Laurens Sweeck en Quinten Hermans. Twintig seconden daar achter een groepje met de Belgen Daan Soete, Van Aert, Gianni Vermeersch, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Kevin Pauwels en de Tsjech Michael Boros.

De voorsprong kwam geen enkel moment in gevaar en na tien ronden kwam Van der Poel winnend over de finish. Voor de tweede plaats was een mooie strijd tussen Sweeck en Hermans. Het duel werd in de sprint beslist in het voordeel van Sweeck.

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door de Tsjechische Katerina Nash. Op de tweede plaats finishte verrassend Kaitlin Keough. In de sprint voor de derde plaats versloeg wereldkampioene Sanne Cant onze landgenote Sophie de Boer.

WB Iowa vrouwen (bron: Youtube) 

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Quinten Hermans (BEL)
4. Kevin Pauwels (BEL)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Michael Vanthourenhout (BEL)
7. Toon Aerts (BEL)
8. Gianni Vermeersch (BEL)
9. Michael Boros (CZE)
10. Jens Adams (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Katerina Nash (CZE)
2. Kaitlin Keough (USA)
3. Sanne Cant (BEL)
4. Sophie De Boer (NED)
5. Maud Kaptheijns (NED)
6. Caroline Mani (FRA)
7. Annika Langvad (DEN)
8. Ellen Noble (USA)
9. Nikki Brammeier (GBR)
10. Eva Lechner (ITA)

Trump basht VN

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de Verenigde Naties (VN) wegzakken in bureaucratie en wanbeheer. Het budget van de wereldorganisatie is sinds het jaar 2000 met 140 procent toegenomen en het aantal werknemers is sindsdien verdubbeld, zei Trump maandag in New York tijdens een vergadering over hervormingen van de VN.

"De resultaten komen niet overeen met deze investeringen", voegde Trump eraan toe. Trump wil hervormingen zodat de wereldorganisatie een sterker en effectiever lichaam wordt voor de wereldvrede. Slanker, sneller en efficiënter moeten de VN worden, als het aan Trump ligt. Bij zijn eerste optreden bij de wereldorganisatie ontpopte de president zich als zakenman; hij wil waar voor zijn geld.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, hebben 128 van de 192 lidstaten voor de vergadering een politieke intentieverklaring ondertekend. Die dringt bij de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, aan op "meer transparantie en voorspelbaarheid van de benodigde middelen" bij de organisatie. "Verandering is dringend nodig", zei ook Haley.

VN-secretaris-generaal Guterres bevestigde na de korte toespraak van Trump nog eens zijn wil tot hervormingen. "We kunnen meer doen", zei Guterres, die streeft naar een goede "prijs-kwaliteitverhouding, zolang we gemeenschappelijke waarden nastreven". De Verenigde Staten dragen verreweg het meest bij aan de begroting voor de zestien VN-vredesoperaties wereldwijd, evenals aan de reguliere VN-begroting.

Trump: VN lijdt aan bureaucratie en wanbeheer
Trump: VN lijdt aan bureaucratie en wanbeheer (Foto: ANP)

Eilanden zetten zich schrap voor zware orkaan Maria

Op de eilanden in de Caraïben zet men zich schrap voor het volgende stukje natuurgeweld. Na de verwoestende orkaan Irma komt nu orkaan Maria die kant op, zij het iets zuidelijker.

Het heeft er alle schijn van dat onder meer Sint Maarten en Antigua & Barbuda, zwaar getroffen door Irma, er met een 'schampschot' vanaf komen, maar eilanden naar het zuiden hebben dat geluk niet. De Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius krijgen vermoedelijk in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) te maken met een tropische storm wat wind betreft, terwijl er veel regen zal vallen.

Vooral op Dominica en het Franse Martinique maakt men zich grote zorgen. Maria heeft categorie drie inmiddels al bereikt en sterkt mogelijk nog voor maandagnacht aan tot categorie vier. De orkaan zal dan vermoedelijk aan land komen op Dominica, niet ver van de ruim zestienduizend inwoners tellende hoofdstad Roseau. In 1979 was orkaan David (categorie vier) de enige zware orkaan, dus van categorie drie of sterker, sinds 1851 die op het eiland aan land kwam.

Maria zou mogelijk ook nog wat zuidelijker langs kunnen trekken, waarbij landfall op Dominica vermeden wordt en de orkaan tussen dat land en Martinique door gaat. In het noorden van Martinique ligt hoofdstad Fort-de-France, met ruim honderdduizend inwoners een van de grootste steden in de Caraïben. 

Na het passeren van Dominica en Martinique raast Maria door richting het Amerikaanse Puerto Rico, wat vermoedelijk te maken gaat krijgen met een orkaan van de vierde categorie. Sinds de San Ciprian-orkaan van 1932, waarbij zo'n 250 doden vielen, werd Puerto Rico niet meer vol geraakt door een dergelijk sterke orkaan. Maria komt daar waarschijnlijk woensdag aan land en het lijkt er vooralsnog op dat het eiland hard getroffen wordt. Autoriteiten spreken van mogelijk catastrofale schade, zeker omdat orkaan Irma de infrastructuur al verzwakt heeft.

'Publicatie Teeven schadelijk voor regering'

De suggestie dat bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand bedoeld waren om verdachten sneller veroordeeld te krijgen, was "schokkend" en is schadelijk geweest voor het "vertrouwen in het handelen van de regering". Dat zegt minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) over een artikel in De Groene Amsterdammer waarin oud-staatssecretaris Fred Teeven eerder dit jaar aan het woord kwam.

"Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging", werd VVD'er Teeven in mei geciteerd over de bezuinigingen.

Op de uitspraken kwam hevige kritiek, ondanks dat Teeven volhield dat hij verkeerd was geciteerd.

'Publicatie Teeven schadelijk voor regering'
'Publicatie Teeven schadelijk voor regering' (Foto: ANP)

'Tour gaat volgend jaar over kasseien van Parijs-Roubaix'

De Tour de France trekt volgend jaar weer over de kasseien, zo meldt de Franse krant La Voix du Nord. Volgens de krant zal de rit op zondag 15 juli verreden worden en gaat van Compiègne naar Roubaix.

De negende etappe zal geen kopie worden van Parijs-Roubaix maar zal wel enkele stroken bevatten met daarbij de passage van Carrefour de l’Arbre en de kasseien van Gruson zouden worden opgenomen in het parcours.

De Tour begint op zaterdag 7 juli 2018 in de regio de Vendée. De eerste twee etappes zijn over een vlakparcours, waarna de derde etappe een ploegentijdrit zal zijn. Het volledige parcours van de Tour de France 2018 wordt op 17 oktober voorgesteld in Parijs.

Frankrijk vreest gevolgen instorten Iran-deal

Frankrijk vreest dat het instorten van het akkoord over het nucleaire programma van Iran een regionale wapenwedloop tot gevolg kan hebben. De Franse minister Jean-Yves Le Drian zei in New York dat het daarom "essentieel" is dat de overeenkomst niet wordt geschrapt.

Het akkoord uit 2015 ligt weer onder een vergrootglas door kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij noemde de onder zijn voorganger Obama gemaakte afspraken "een van de slechtste deals" die hij ooit had gezien. Teheran beloofde destijds het eigen atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van sancties.

Bondgenoten van de VS vrezen dat Trump van plan is zijn land terug te trekken uit het akkoord. Le Drian zei dat zijn land zal proberen de Amerikaanse leider over te halen dat niet te doen. De bewindsman benadrukte dat alles erop wijst dat de Iraniërs zich aan de afspraken houden.

Frankrijk vreest gevolgen instorten Iran-deal
Frankrijk vreest gevolgen instorten Iran-deal (Foto: ANP)

Eberhard van der Laan houdt ermee op

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan legt zijn taken neer. De burgervader van de hoofdstad was al enige tijd ernstig ziek, maar wilde zijn taak zo lang mogelijk blijven uitvoeren.

In januari werd er bij Van der Laan uitgezaaide longkanker geconstateerd. De artsen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis hebben hem medegedeeld dat hij is uitbehandeld. Vandaag heeft hij zich bij Commissaris van de Koning Johan Remkes ziekgemeld; loco-burgemeester Kajsa Ollongren neemt zijn taken voorlopig waar.

Van der Laan is getrouwd en heeft vijf kinderen.

Wippert kiest bewust voor Roompot

Roompot – Nederlandse Loterij heeft de komst van Wouter Wippert bekendgemaakt. De Nederlandse wielrenner komt over van Cannondale-Drapac waar hij twee jaar voor uitkwam. De 27-jarige won begin van deze maand nog twee etappes in de Tour of Alberta.

"Volgend seizoen wil ik nog vaker om overwinningen kunnen sprinten. Mijn keuze voor Roompot–Nederlandse Loterij is daarom een zeer bewuste", laat Wippert weten op de website van de Nederlandse ploeg. "Het veelzijdige wedstrijdprogramma dat zij rijden biedt veel kansen voor mij. De afwisseling met zowel World Tour wedstrijden als kleinere koersen gaat hopelijk zorgen voor perfecte mogelijkheden om de volgende stap in mijn carrière te zetten. De positieve woorden en het geloof dat Van Poppel en teammanager Michael Zijlaard in mij hebben geven mij veel vertrouwen. Ik denk dat wij volgend jaar een sterke ploeg krijgen die in meer wedstrijden om de zege kan gaan strijde."

Ploegleider Jean-Paul van Poppel is ook tevreden met de komst van de 27-jarige sprinter. "Een snelle renner met ervaring op het hoogste niveau, die zeker een versterking zal betekenen. Ik zie Wouter een beetje als een missing link voor ons team. Een afmaker die in de afgelopen seizoenen echt gegroeid is als renner. Zo overleeft hij veel beter op parcoursen met klimmetjes en kan dan nog sprinten om de zege. Absoluut een aanwinst dus, waar wij heel blij mee zijn."

Wippert is de derde aanwinst voor de Nederlandse ploeg. Eerder strikte de ploeg Jan-Willem van Schip (Delta Cycling Rotterdam) en Hartthijs de Vries (SEG Racing Academy). Waarschijnlijk komt daar de winnaar van de Topcompetitie; Robbert de Greef, op korte termijn nog bij.

Dragon Ball Fighter Z voegt Yamcha, Tien en Android 21 toe

Bandai Namco heeft weer drie personages voor Dragon Ball Fighter Z aangekondigd. Yamcha en Tien Shinhan kennen we natuurlijk vooral van de originele Dragon Ball-anime. Adroind 21 is een nieuw personage en het verhaal van deze game draait om haar. Ze is overigens gewoon door Akira Toriyama, de originele maker, ontworpen.

Helaas hebben we nog geen gameplay van deze drie personages, ze zijn alleen in het Japanse tijdschrift V-Jump getoond. Dragon Ball Fighter Z komt in februari uit voor PS4, Xbox One en pc.

Battleborn nadert einde

Battleborn, de geflopte MOBA van Gearbox, krijgt eind dit jaar zijn laatste update. Randy Varnell, creative director van de game, zegt op de Battleborn forum dat er daarna geen updates meer komen. Hij belooft dat de game daarna nog wel een tijdlang online blijft.

Het team dat aan Battleborn werkt verschuift naar een 'geanticipeerd project', vermoedelijk doelt hij daarmee op Borderlands 3. Battleborn kwam in mei 2016 uit en had het gelijk moeilijk. Dat kwam ook mede door vergelijkingen met Overwatch, dat diezelfde maand uitkwam.

Kinderen willen minder uitkeringen

Als het aan leerlingen ligt, zullen mensen met uitkeringen en andere voorzieningen van het Rijk moeten inleveren. Scholieren willen niet meer dan 19 miljard euro voor sociale zekerheid uittrekken, in plaats van de 78,5 miljard die het kabinet dit jaar heeft voorzien.

Sociale Zaken, al jaren de grootste uitgavenpost van de Nederlandse overheid, krijgt met vervoer het minste geld toegewezen in de zogenoemde Kindermiljoenennota. Honderd leerlingen van drie basisscholen uit Maarssen, Ede en Vierpolders presenteerden maandag in Den Haag hun begroting, een dag voordat de echte Miljoenennota naar de Tweede Kamer gaat. De Kindermiljoenennota is het afgelopen jaar door ruim 9000 scholieren samengesteld tijdens een speciaal lesprogramma.

De kinderen willen juist meer voor defensie (27 miljard in plaats van de huidige 7,9) en natuur (24 tegen nu 1 miljard).

Kinderen willen minder uitkeringen
Kinderen willen minder uitkeringen (Foto: ANP)

Divinity: Original Sin 2 verkoopt 500k exemplaren

Divinity: Original Sin 2 weet het buiten Kickstarter ook goed te doen. Van de strategische pc-game zijn inmiddels een half miljoen exemplaren verkocht. De game was al een tijdlang beschikbaar via Steam Early Access, maar werd op 14 september officieel gelanceerd.

Swen Vincke, baas van Larian Studios, is uiteraard in zijn nopjes: "Dit is fantastisch, maar het is ook veel meer dan wat wij hadden verwacht". Vincke wil nog niet over een console-versie praten. Eerst moet de pc-versie helemaal stabiel worden.

Vrouw moet ook maar in urinoir plassen

De 23-jarige Geerte Piening moet van de rechtbank een boete betalen wegens wildplassen. Ze had die aangevochten omdat ze vond dat er op het Amsterdamse Leidseplein geen alternatief was behalve in een steegje te hurken.

"De dichtstbijzijnde legale optie was 2 kilometer verderop", had Piening uitgezocht. In de hele stad zijn voor mannen 35 plasplekken en voor vrouwen slechts 3.

De kroeg was die avond in mei 2015 net dicht, en plotseling moest ze ontzettend nodig. Haar vrienden hielden voor het steegje de wacht, maar toen er agenten aan kwamen lopen, kon ze niet meer stoppen met plassen. Ze werd op heterdaad op de bon geslingerd.

Piening voerde haar eigen verdediging, maar kon niet op tegen de argumentatie van de officier van justitie: wildplassen is onder alle omstandigheden verboden. "Als er geen prullenbak in de buurt is, gooi je je afval ook niet op de grond", aldus de officier volgens het Parool.

De rechter stelde uiteindelijk in zijn oordeel dat de vrouw ook in het urinoir op het Leidseplein had kunnen plassen. "Dat is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen."

De officier van justitie vond verder dat Piening bij de rechtbank aan het verkeerde adres was. Klagen over te weinig plasplekken moet ze maar bij de gemeente doen.

Piening heeft begrip voor de uitspraak. "Maar ik baal wel van de argumenten. Mannen worden beloond met urinoirs omdat ze wildplassen." Ze weet nog niet of ze in hoger beroep gaat. De boete is wel verlaagd van 140 naar 90 euro. De vrouw probeert de kwestie intussen bij de gemeente op de agenda te krijgen.

Premier Irak wil Koerdenreferendum opschorten

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft maandag formeel de opschorting geëist van het referendum over onafhankelijkheid dat de semi-autonome regio Koerdistan heeft uitgeschreven.

Het referendum staat voor maandag gepland. De premier stapte naar het Iraakse federale hooggerechtshof om "de afscheiding van enige regio of provincie van Irak" ongrondwettig te verklaren en kreeg daarin gelijk, liet het bureau van al-Abadi weten.

Het hof doet uitspraak over geschillen tussen de centrale regering en de regio's, waaronder Koerdistan. Het hof heeft echter geen middelen om de uitvoering van zijn beslissingen af te dwingen. Koerdistan heeft zijn eigen politiemacht.

Turkije, de Verenigde Staten en andere westerse landen hebben aangedrongen op annulering van de volksraadpleging. Met name Turkije vreest dat een ja-stem het separatisme van de eigen Koerdische minderheid zal aanwakkeren.

Premier Irak wil Koerdenreferendum opschorten
Premier Irak wil Koerdenreferendum opschorten (Foto: ANP)

Twee lichamen ontdekt in water bij Giethoorn

In een kanaal in landelijk gebied bij Giethoorn (Overijssel) zijn maandagochtend twee lichamen ontdekt. De omgeving is afgezet, de politie doet onderzoek en ook de brandweer is ter plaatse.

"We onderzoeken de identiteit van de slachtoffers en of er een verband is met een ongeval vorige week", aldus een politiewoordvoerder. Woensdag werd in het kanaal, de Thijssengracht, een auto aangetroffen. Omdat er niemand meer in zat, werd in de omgeving gezocht naar de bestuurder en mogelijke andere inzittenden. Die zoekactie door de politie en duikers van de brandweer en met inzet van een helikopter leverde toen niets op.

Twee lichamen ontdekt in water bij Giethoorn
Twee lichamen ontdekt in water bij Giethoorn (Foto: ANP)

Stormloop op 'slechter leven'-stickers Lubach

De stickeractie van Arjen Lubach tegen de bio-industrie blijkt succesvol. De 3000 vellen met stickers 'slechter leven-keurmerk' zijn bijna op. "Het gaat heel hard, waarschijnlijk zijn we er eind van de dag wel doorheen", zei een woordvoerster van de VPRO maandag.

Lubach lanceerde zondagavond de stickeractie tegen niet-diervriendelijk vlees. Daarop staan plaatjes van dieren die onder erbarmelijke omstandigheden leven. Mensen kunnen de plaatjes op vlees zonder keurmerk plakken. Maar Lubach zei in zijn televisieprogramma ook met een vette knipoog dat het niet de bedoeling is om de stickers stiekem op vlees in supermarkten te plakken.

Met de actie vraagt de presentator aandacht voor de wantoestanden in de bio-industrie en honderdduizenden dieren die zijn omgekomen door stalbranden. Mensen kunnen de stickers gratis bestellen via de website slechterleven.nl. Naar verwachting liggen de bestelde stickers deze week nog op de mat.

Albert Heijn, de grootste supermarktketen in Nederland, zegt het goed te vinden dat Lubach aandacht besteedt aan dierenwelzijn. "Net als hij, vinden wij het ook een belangrijk onderwerp."Bij concurrent Jumbo was maandag niemand bereikbaar voor commentaar.

Stormloop op 'slechter leven'-stickers Lubach
Stormloop op 'slechter leven'-stickers Lubach (Foto: BuzzE)

FNV: werkenden minstens 1000 euro erbij

Vakbond FNV, altijd in voor wat onrealistische eisen, zet in komende cao-onderhandelingen in op een minimale loonsverhoging van 3,5 procent. Daarnaast stelt de vakbond de eis dat iedereen er minstens 1000 euro (bruto) per jaar op vooruit moet gaan. Dat zou betekenen dat mensen met lage inkomens er zelfs tot 5 procent bij moeten krijgen.

"Het is tijd voor echte waardering, er moet nu echt meer geïnvesteerd worden in werkenden", vindt arbeidsvoorwaardencoördinator Zakaria Boufangacha van FNV. "Het gaat economisch goed en de overgrote meerderheid van de bedrijven verdient goed geld, dat echter steeds minder terechtkomt bij de mensen."

Verder blijft FNV ook komend jaar hameren op een einde aan wat het de "doorgeslagen flexibilisering" noemt. Meer werknemers moeten een vaste baan krijgen. "Mensen hebben recht op zekerheid en een toekomstperspectief. Dat hoort in een menswaardige maatschappij en is goed voor de economie", aldus Boufangacha.

Herverdeling
Een derde punt van aandacht is een herverdeling van werk tussen de generaties. FNV wil dat ouderen minder kunnen gaan werken, zodat er meer banen komen voor jongeren. De vakbond vindt dat daar afgelopen jaar goede afspraken over zijn gemaakt met onder meer ziekenhuizen en gemeenten en in de metaalsector.

De eisen zoals FNV die met instemming van het eigen ledenparlement heeft geformuleerd, komen vanaf 1 december op tafel te liggen bij cao-onderhandelingen. Daarmee moet een einde komen aan wat FNV een "race naar beneden"op de Nederlandse arbeidsmarkt noemt.

De afgelopen jaren duurde een aantal CAO-onderhandelingen bijzonder lang, zelfs tot ver na het aflopen van de vorige CAO's. In enkele gevallen liep de FNV zelfs weg van de onderhandelingstafel, terwijl andere vakbonden wel bleven overleggen. Het bracht de FNV nauwelijks succes, en het geprezen poldermodel lijkt in zwaar weer te verkeren.

FNV: werkenden minstens 1000 euro erbij
FNV: werkenden minstens 1000 euro erbij (Foto: ANP)

Paarden in training voor Prinsjesdag

Op het strand van Scheveningen hebben militairen maandagochtend de jaarlijkse strandoefening gehouden. Voor het Kurhaus oefenden de leden van de Cavalerie Ere-Escorte met hun paarden die dinsdag meelopen in de koninklijke rijtour.

Tijdens de oefening worden de paarden blootgesteld aan knallen, rook en harde muziek. Het publiek langs de kant wordt opgeroepen om zoveel mogelijk lawaai te maken. Op deze manier leren de paarden omgaan met onverwachte gebeurtenissen en wordt voorkomen dat ze tijdens Prinsjesdag onrustig worden of op hol slaan.

Voor de koninklijke stoet op Prinsjesdag worden paarden vanuit maneges in het hele land ingezet. Zij krijgen ook zogenoemde staptrainingen in het recht achter elkaar aanrijden, tegelijkertijd halt houden en gezamenlijk door bochten gaan.

Falcons beginnen met winst op Packers in nieuw stadion

De Atlanta Falcons hebben ook hun tweede wedstrijd in het NFL-seizoen gewonnen. In het gloednieuwe Mercedes-Benz Stadium, ter waarde van een slordige anderhalf miljard dollar, waren de verliezend Super Bowl-finalisten van vorig seizoen te sterk voor de Green Bay Packers: 34-23.

De mannen van quarterback Matt Ryan namen al vroeg een voorsprong. Door touchdowns van Devonta Freeman en Tevin Coleman gingen de Falcons met een 24-7 voorsprong de rust in. In het laatste kwart wisten de Packers met twee touchdowns nog een beetje de eer te redden, maar de Falcons bedreigen lukte niet.

De New England Patriots herstelden zich eerder op de dag van de slechte seizoensopening. De Super Bowl-winnaars rekenden aan de hand van quarterback Tom Brady met 20-36 af met de New Orleans Saints. De 40-jarige Brady zag 30 van zijn 39 worpen aankomen en gooide in het eerste kwart liefst drie touchdown passes. Halverwege stond hij al op 300 gegooide yards, wat hem maar één keer eerder was gelukt.

Uitslagen NFL zondag
Baltimore Ravens - Cleveland Browns 24-10
Carolina Panthers - Buffalo Bills 9-3
Indianapolis Colts - Arizona Cardinals 13-16 OT
Jacksonville Jaguars - Tennessee Titans 16-37
Kansas City Chiefs - Philadelhia Eagles 27-20
New Orleans Saints - New England Patriots 20-36
Pittsburgh Steelers - Minnesota Vikings 26-9
Tampa Bay Buccaneers - Chicago Bears 29-7
Los Angeles Chargers - Miami Dolphins 17-19
Oakland Raiders - New York Jets 45-20
Denver Broncos - Dallas Cowboys 42-17
Los Angeles Rams - Washington Redskins 20-27
Seattle Seahawks - San Francisco 49ers 12-9
Atlanta Falcons - Green Bay Packers 34-23

'Bosbranden Sumatra door Nederlands beleid'

De bosbranden die Sumatra ook deze zomer weer teisteren zijn geen natuurrampen, maar het gevolg van Nederlands en Europees overheidsbeleid, stelt Milieudefensie.

In Indonesië worden grote stukken bos in brand gestoken en gekapt voor de productie van palmolie. "Die palmolie verdwijnt in Europese auto's als biodiesel. Nederland is in Europa de grootste producent van deze 'palmoliediesel"', aldus de milieuorganisatie.

Volgens Milieudefensie leidt de uitbreiding van plantages niet alleen tot de vernietiging van het regenwoud, maar wordt ook de orang-oetan met uitsterven bedreigd en worden lokale bewoners vaak van hun land en huis beroofd.

Palmolie
"Biodiesel uit palmolie veroorzaakt bovendien drie keer zoveel CO2-uitstoot als gewone diesel, door de CO2 die vrijkomt bij ontbossing en het transport van de brandstof."

In de komende maanden praat de Tweede Kamer over het gebruik van biobrandstof en neemt ook de Europese Unie een besluit. Milieudefensie roept de Nederlandse politiek en EU op zo snel mogelijk een eind te maken aan de bijmenging van palmolie in diesel.

'Bosbranden Sumatra door Nederlands beleid'
'Bosbranden Sumatra door Nederlands beleid' (Foto: ANP)

Duterte wil politie laten begeleiden door VN

De Filipijnse president Rodrigo Duterte nodigt de mensenrechtenwaakhond van de Verenigde Naties uit een kantoor te openen in zijn land. Hij toonde zich ook bereid medewerkers van het Kantoor van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten mee te laten lopen met de politie.

Duterte ligt internationaal en in eigen land onder vuur vanwege zijn bloedige oorlog tegen drugs. De afgelopen 15 maanden zijn ruim 3800 mensen omgekomen bij operaties van de politie tegen drugsverdachten. De Filipijnse politie ontkent vermeende drugsgebruikers en -dealers buitenrechtelijk te executeren.

De president, die in het verleden vaak kritisch was over de VN, sloeg maandag een andere toon aan. "Ik zal via een officieel kanaal persoonlijk de mensenrechtencommissie uitnodigen om hier een kantoor te openen", kondigde hij aan. "Ik zal tegen de commandanten van politiebureaus zeggen dat ze niet mogen opereren zonder een vertegenwoordiger van de VN-mensenrechtencommissie."

Duterte wil politie laten begeleiden door VN
Duterte wil politie laten begeleiden door VN (Foto: ANP)

VN-vergadering: Noord-Korea en Iran centraal

De algemene vergadering van de Verenigde Naties, die deze week in New York plaatsvindt, staat vooral in het teken van de oplopende spanningen rond Noord-Korea en de toekomst van het akkoord over het kernprogramma van Iran. De Amerikaanse president Donald Trump beleeft zijn eerste optreden op het grootste diplomatieke toneel, de jaarlijkse bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de 193 lidstaten.

Trump spreekt de vergadering dinsdag toe, waarbij hij volgens zijn medewerkers in een traditionele toespraak de wereld zal oproepen gezamenlijk op te treden tegen regimes als die in Noord-Korea en Iran.

Er is ook een bijeenkomst over Iran, waaraan de landen aanschuiven die over het nucleaire akkoord met Teheran hebben onderhandeld: Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland, Rusland en de VS. Trump heeft herhaaldelijk kritiek geuit op de overeenkomst uit 2015, die hij onlangs nog "een van de slechtste deals die ik ooit heb gezien" noemde.

Xi Jinping en Poetin afwezig
Niet alle regeringsleiders komen. Xi Jinping van China en de Russische president Vladimir Poetin blijven thuis, net als Angela Merkel, omdat zondag de Duitse verkiezingen zijn. Ook de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un laat verstek gaan. De algemene vergadering wordt vrijdag wel toegesproken door zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ri Yong-ho.

Ook de situatie in Myanmar, die door de VN is gekenschetst als een schoolvoorbeeld van etnische zuivering, staat op de agenda. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zit maandag een speciale bijeenkomst over Myanmar voor.

Hervormingen
Trump zit zelf maandag een sessie voor over de in zijn ogen dringend noodzakelijke hervormingen van het logge apparaat van de Verenigde Naties. Doel van die bijeenkomst is de VN uiteindelijk efficiënter en daadkrachtiger te maken.

Het eigenlijke werk van de vergadering vindt plaats in de marges, tijdens tal van persoonlijke, al dan niet toevallige ontmoetingen. Zo spreekt Trump in elk geval de regeringsleiders van Frankrijk, Israël, Jordanië, de Palestijnen, Groot-Brittannië, Egypte, Turkije, Afghanistan en Oekraïne, kondigde het Witte Huis aan.

Voor Nederland gaan premier Mark Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen. Koningin Máxima is als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling naar New York.

VN-vergadering: Noord-Korea en Iran centraal
VN-vergadering: Noord-Korea en Iran centraal (Foto: ANP)

Psychisch onderzoek voor Peter Madsen

De van moord verdachte Deense onderzeebootkapitein Peter Madsen heeft ingestemd met een psychisch onderzoek. Madsen heeft volgens de Deense justitie de Zweedse journaliste Kim Wall (30) in zijn zelfgebouwde boot gedood.

Na de moord heeft Madsen de vrouw in stukken gesneden en overboord gezet, denkt het Openbaar Ministerie. Delen van het lichaam spoelden later aan. De verdachte ontkent de moord te hebben gepleegd. Hij heeft verklaard dat Wall aan boord een luik op haar hoofd kreeg en daardoor stierf. Hij heeft wel toegegeven haar daarna in stukken te hebben gesneden.

Eerder deze maand weigerde de 46-jarige Madsen nog een psychisch onderzoek. Zo'n onderzoek bestaat uit gesprekken met psychologen, artsen en sociaal werkers.

Psychisch onderzoek voor Peter Madsen
Psychisch onderzoek voor Peter Madsen (Foto: ANP)

Sancties versnellen atoomprogramma Noord-Korea

Hoe meer sancties de Verenigde Staten en hun bondgenoten aan Noord-Korea opleggen, des te sneller zal dat land zijn nucleaire programma voltooien. Die boodschap kwam maandag via de staatstelevisie van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang.

Het ministerie gebruikte, over de laatste sancties die in VN-verband worden getroffen, onder meer de termen: kwaadaardig, onethisch en een inhumane daad van vijandigheid om het volk van de Democratische Volksrepubliek Korea fysiek te te vernietigen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties schaarde zich vorige week unaniem achter een resolutie van de Verenigde Staten om nóg hardere sancties aan het regime van Kim Jong-un op te leggen na de ondergrondse test met een waterstofbom. Noord-Korea wordt onder andere getroffen doordat het minder brandstof krijgt.

Sancties versnellen atoomprogramma Noord-Korea
Sancties versnellen atoomprogramma Noord-Korea (Foto: ANP)

Turkse leger oefent bij grens Irak

Turkse strijdkrachten zijn maandag een militaire oefening begonnen aan de grens met Irak. Volgens een mededeling van het leger gaan de militaire operaties tegen extremistische groepen in het grensgebied ondertussen gewoon door.

De oefening komt een week voor een gepland en omstreden referendum over Koerdische onafhankelijkheid in het noorden van Irak. De Turkse premier Binali Yildirim zei zondag dat het referendum een gevaar vormt voor de Turkse nationale veiligheid.

Turkije, de Verenigde Staten en andere westerse landen hebben de autoriteiten in de semi-autonome regio opgeroepen de volksraadpleging af te blazen. Turkije vreest dat een 'ja'-stem het separatisme in het zuidoosten van het land zal aanwakkeren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil zijn zorgen over het referendum deze week met de Iraakse premier Haider al-Abadi bespreken.

Turkse leger oefent bij grens Irak
Turkse leger oefent bij grens Irak (Foto: ANP)

Van Baarle voor twee jaar naar team Sky

Dylan van Baarle rijdt komend seizoen voor team Sky. Dat heeft de Britse ploeg bekendgemaakt. De 25-jarige Nederlander tekent een contract voor twee jaar.

Van Baarle komt over van Cannondale-Drapac waar hij vier jaar voor uitkwam. Dit jaar werd hij vierde in de Ronde van Vlaanderen.

"Ik hoop volgend seizoen goede resultaten te kunnen behalen in de klassiekers", zegt hij op de site van zijn nieuwe ploeg. "Maar aangezien ik over een goede tijdrit beschik, denk ik ook in korte etappekoersen mooie uitslagen te kunnen rijden. Ik wil de komende jaren laten zien dat ik niet enkel een renner voor de klassiekers ben."

Desondanks blijven de voorjaarsklassiekers zijn voornaamste doel. "Ik mik op het podiumplek in een topklassieker als de Ronde van Vlaanderen of Roubaix."

Flappentappers voor rechter om negeren gewonde bejaarde

Drie Duitsers moeten voor de rechter verschijnen nadat ze de afgesloten ruimte van een bank betraden om geld op te nemen, en daarbij een 83-jarige man die op de grond lag aan zijn lot overlieten. De man die met zijn hoofd op vloer was gevallen, overleed een week later.

Een vierde persoon liep ook met een boog om de bejaarde heen maar die is ziek. Pas de vijfde klant belde het noodnummer. De verdachten werden via camerabeelden geïdentificeerd. Volgens de Duitse wet kan het niet reageren op een medisch noodgeval worden bestraft met een boete of maximaal een jaar cel.

Het duurde 20 minuten voordat de bejaarde eerste hulp kreeg, aldus de BBC. In Duitsland maakt de zaak veel tongen los. Het negeren van de man zou symbool staan voor de verharding van de samenleving.

Volgens Duitse media hebben twee van de aangeklaagden gezegd dat ze dachten dat de bejaarde een slapende dakloze was. De betreffende cashpoint is wel eens door daklozen gebruikt omdat je er zonder pasje in kon. Maar de officier van justitie vindt dat duidelijk was te zien dat dit hier niet het geval was. De bejaarde was immers goed gekleed, en lag zonder persoonlijke spullen midden in de ruimte.

Beugelsdijk zegt sorry tegen Ziyech

Tom Beugelsdijk heeft tijdens ADO Den Haag - Ajax meerdere keren zijn excuses aangeboden aan Hakim Ziyech.

De verdediger maakte in het thuisduel een paar stevige overtredingen, onder meer op Ziyech. "Ik zat wel een paar keer tegen het randje aan", zei Beugelsdijk na afloop tegen FOX Sports. "Bij Ziyech kwam ik eerlijk gezegd ook te laat. Dat was niet de bedoeling - tenminste, het was niet de bedoeling om hem zo te raken."

"Ik heb ook mijn excuses aangeboden. Het was een terechte gele kaart. Ik bood gelijk mijn excuses aan en na de wedstrijd nog een keer. Ik vind het een goede voetballer, dus heb respect voor hem."

Ajax was zondagmiddag voor rust oppermachtig en kwam via Joël Veltman verdiend op voorsprong. Hij scoorde op aangeven van Ziyech. Na rust knokte ADO zich in de wedstrijd en kwam het op gelijke hoogte door een doelpunt van Bjorn Johnsen. "We begonnen niet met de juiste instelling aan de tweede helft. Als je zo knullig balverlies lijdt, dan ben je er gewoon met je koppie niet bij", reageerde Ajax-trainer Marcel Keizer.

VfL Wolfsburg stuurt Andries Jonker na dik halfjaar de laan uit

De wegen van VfL Wolfsburg en Andries Jonker scheiden per direct, zo heeft de club maandagochtend bekend gemaakt via de officiële kanalen.

De Nederlandse trainer, die in februari van dit jaar jaar aantrad bij de Duitsers, is zodoende de eerste trainer die dit seizoen zijn congé krijgt in de Bundesliga.

Die Wölfe begonnen het nieuwe seizoen met slechts vier punten uit vier wedstrijden en die slechte start is Jonker uiteindelijk fataal geworden. De oefenmeester ging zaterdag met zijn ploeg met 1-0 onderuit bij promovendus VfB Stuttgart, in wat uiteindelijk zijn laatste wedstrijd bij de club van Paul Verhaegh, Jeffrey Bruma en Riechedly Bazoer is gebleken. Vorig seizoen ontliep de kampioen van 2009 op het nippertje degradatie door in de play-offs Eintracht Braunschweig uit te schakelen.


"Het ging niet enkel om de recente indrukken van de wedstrijd tegen Stuttgart, maar ook om de ontwikkeling van het team, die, ondanks dat het afgelopen zomer opnieuw vorm is gegeven, leek te stagneren. We willen Andries Jonker en zijn staf bedanken voor het feit dat zij Wolfsburg vorig seizoen op het nippertje in de Bundesliga hebben weten te houden", legt directeur Wolfgang Hotze het besluit uit.

Wolfsburg is momenteel in onderhandeling met een opvolger van Jonker, zo geeft de club verder aan. De oud-trainer van onder meer FC Volendam, MVV Maastricht, Willem II en de beloften van Bayern München nam het stokje bij de Volkswagen-club zeven maanden geleden over van Valérien Ismaël, die op zijn beurt als interim-trainer werkte na het ontslag van Dieter Hecking.

'Radiohead beste festivalact van 2017'

Radiohead is door de bezoekers van Festileaks.com uitgeroepen tot beste festivalact van 2017. De Britse band scoort net iets beter dan Arcade Fire en Foo Fighters, die de top drie completeren.

Radiohead was tijdens de afgelopen zomer onder meer te vinden op de festivalweides van Best Kept Secret in Hilvarenbeek en Rock Werchter in België. Ook was de band headliner op het prestigieuze Glastonbury Festival.

In totaal kwamen er ruim 11.000 stemmen binnen. Chef'Special is de hoogst genoteerde Nederlandse act, op de dertiende plaats. Ook Kensington (18) en De Staat (21) staan in de hoogste regionen.

Vorig jaar ging De Staat er zelf met de winst vandoor. Muse won in 2015 en Arcade Fire werd in 2014 als beste festivalact bestempeld.

'Radiohead beste festivalact van 2017'
'Radiohead beste festivalact van 2017' (Foto: BuzzE)

Werknemer vaker thuis met burn-out

Steeds vaker melden mensen zich met overspannenheid of een burn-out bij de bedrijfsarts, meldt het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten op basis van landelijke cijfers.

Vorig jaar vielen ruim 40 procent van alle meldingen in de categorie 'psychische beroepsziekte'. "Het aantal blijft toenemen", aldus de organisatie. In totaal kwam er 6270 meldingen van beroepsziekten binnen.

Volgens de bedrijfsartsen komen de meeste beroepsziekten voor bij mannen (64 procent) en bij werknemers boven de 45 (ruim twee derde van alle meldingen). De branches waar werknemers zich het vaakst ziek melden zijn de bouw, de transportsector, de financiële sector, industrie, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening.

Volgens de onderzoekers leiden beroepsziekten in 70 procent van de gevallen tot tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid.

Werknemer vaker thuis met burn-out
Werknemer vaker thuis met burn-out (Foto: ANP)

Misbruik informatienummers harder aangepakt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat strenger optreden tegen misbruik van informatienummers. Ook voert de toezichthouder een strengere aanvraagprocedure in voor een 0900-nummer, 0909-nummer of het viercijferige informatienummer beginnend met 18.

Uit signalen die de ACM binnenkrijgt, blijkt dat deze nummers soms misbruikt worden. Dat gebeurt voornamelijk door zogeheten doorschakeldiensten, die hoog in de zoekresultaten op het internet verschijnen in de speurtocht naar bijvoorbeeld het nummer van de klantenservice van een telecomprovider.

Als consumenten via dit nummer naar de betreffende klantenservice bellen, hebben ze vaak niet door dat ze via de doorschakeldienst bellen en daardoor veel meer geld kwijt zijn.

Partijen die zich niet aan de regels houden, worden door de ACM verplicht hun dienstverlening aan te passen of te staken, ook als zij al enige tijd actief zijn.

Misbruik informatienummers harder aangepakt
Misbruik informatienummers harder aangepakt (Foto: ANP)

Van Rijn zet Kamer buitenspel bij zorgmiljarden

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft volgens de Volkskrant het perfecte politieke misdrijf begaan. In de begroting is een bedrag van 2,1 miljard opgenomen dat extra naar de ouderenzorg gaat, en de Tweede Kamer en de formerende partijen zijn beide niet meer in staat om daar iets aan te veranderen.

De discussie over de grote tekorten en bedroevende toestanden in de ouderenzorg loopt al jaren, maar kreeg een gezicht toen de vader van de staatssecretaris in het AD verscheen met een alarmerend verhaal over de kwaliteit van de verpleging van zijn vrouw. Voetbalanalist Hugo Borst verscheen in de periode erna veelvuldig op de buis om zijn zorgmanifest onder de aandacht te brengen, en politiek Den Haag kon daar niet meer omheen.

Middels een motie wordt Van Rijn opgeroepen om in actie te komen en onder andere een personeelsnorm in te stellen, maar de politieke verhoudingen maken de financiering van een dergelijke maatregel zo goed als onmogelijk. De VVD wil de hand op de knip houden. Maar Van Rijn doet iets anders: hij stelt in een vrij onbetekende Kamerzitting de 'doorzettingsmacht van het Zorginstituut' in werking. En de Tweede Kamer heeft op dat moment geen flauw idee waar ze eigenlijk in toestemmen.

Maar het Zorginstituut heeft de macht om, onafhankelijk van de politiek, te bepalen wat kwalitatief goede zorg is. En met de doorzettingsmacht die ze hebben gekregen, kunnen ze de benodigde financiering afdwingen bij Financiën. Het instituut ging aan het werk, becijferde dat er ongeveer 2 miljard nodig ging zijn, joeg daarmee alles en iedereen maar vooral de VVD de stuipen op het lijf, maar het bedrag staat wel in de boeken en komt daar met geen mogelijkheid meer uit.

Was het een truc van de staatssecretaris om de politieke onwil te omzeilen bij het vrijmaken van het extra geld, of had hij zelf ook nauwelijks in de gaten welk monster hij aan het werk zette bij het Zorginstituut? Waarschijnlijk komen we daar pas achter als Martin van Rijn zelf, vanuit een verpleeghuis, zijn memoires schrijft. Voor nu kunnen de bejaarden én de verplegenden in ons land opgelucht ademhalen, want het geld komt er.

NVM: Funda is niet te koop

De populaire huizenzoeksite Funda is niet te koop. Dat meldt een woordvoerder van de huidige eigenaar, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het Financieele Dagblad (FD) had eerder bericht dat een Amerikaanse investeerder een belang wil kopen.

De zegsman bevestigde dat de NVM een brief heeft ontvangen waarin een niet nader genoemde partij een prijskaartje aan Funda hangt. Van een concreet bod was volgens hem evenwel geen sprake. Op het bedrag van 240 miljoen euro dat het FD noemt, wilde hij geen commentaar geven.

Het bestuur van de NVM is niet van plan met de brievenschrijvers om tafel te gaan. "Wij vinden dat dit moment niet opportuun, ook omdat we Funda zien als een strategische deelneming", aldus de woordvoerder. "Het is gewoon een goed lopende website waar altijd wel interesse voor bestaat, om mee samen te werken of in te investeren", voegde hij eraan toe.

NVM: Funda is niet te koop
NVM: Funda is niet te koop (Foto: ANP)

Nederland telt 180 'dieseldoden'

In Nederland stierven in 2013 ongeveer 180 mensen voortijdig als gevolg van de giftige uitstoot door diesel in personen- en bestelauto's, en vrachtwagens. De uitstoot van stikstofoxiden (NOx) van dieselvoertuigen is stukken groter dan officiële testen doen geloven.

Volgens berekeningen van het International Institute for Applied Systems Analyses (IIASA) in Wenen en het Noorse meteorologische instituut is de werkelijke uitstoot van diesels vier tot zeven keer groter dan wordt beweerd. Er bestaat grote discrepantie tussen de laboratoriumtesten van autofabrikanten en de reële dieseluitstoot op de weg.

De wetenschappelijke non-profitorganisatie IIASA schrijft dat in alle landen van de Europese Unie, alsmede Zwitserland en Noorwegen, in 2013 in totaal 4560 mensen eerder stierven door de giftige uitstoot van dieselvoertuigen. In Italië werden door het IIASA de meeste dieseldoden geteld: 2810. In Duitsland waren dat er 2070 en in Frankrijk 1430.

In Europa rijden verreweg de meeste diesels rond, ruim honderd miljoen. Dat zijn er twee keer zo veel als in de rest van de wereld.

Nederland telt 180 'dieseldoden'
Nederland telt 180 'dieseldoden' (Foto: ANP)

Weer Emmy voor The Voice

John de Mol heeft voor de vierde keer een Emmy Award gewonnen met de Amerikaanse versie van The Voice. De show was opnieuw de beste in de categorie Reality-Competition Program. Andere genomineerden waren The Amazing Race, American Ninja Warrior, Project Runway, RuPaul's Drag Race en Top Chef.

De talentenjacht won de belangrijke televisieprijs voor het eerst in 2013, een jaar nadat het al eens genomineerd was voor een Emmy. In 2014 greep De Mol weer mis maar de twee jaren daarna won The Voice de prijs opnieuw.

Weer Emmy voor The Voice
Weer Emmy voor The Voice (Foto: BuzzE)

'Beleggers speuren naar huurwoningprojecten'

Veel vastgoedbeleggers die geld in huurwoningen willen steken, worden daarin geremd door een gebrek aan visie en durf bij gemeenten, waardoor er een tekort is aan locaties. Circa 60 procent van de beleggers denkt dit jaar niet aan het volledige bedrag te komen dat zij aanvankelijk wilden investeren.

Dat concludeert economisch bureau Stec Groep na onderzoek onder vastgoedbeleggers, die volgens het bureau 40 procent van de middenhuurwoningen (711 tot 900 euro) in Nederland bezitten. Dat het investeringsdoel door velen niet wordt gehaald, komt ook door de vaak te hoge prijzen die worden gerekend voor de grond waarop de huurwoningen gebouwd moeten worden.

Dit jaar zouden vastgoedbeleggers volgens Stec goed zijn voor 5 miljard euro aan investeringen. Door betere samenwerking met gemeenten hopen investeerders in de periode 2018-2020 wel het volledig gereserveerde bedrag van 16,6 miljard euro in de huurwoningmarkt te kunnen pompen.

'Beleggers speuren naar huurwoningprojecten'
'Beleggers speuren naar huurwoningprojecten' (Foto: ANP)

Minister wil richtingaanwijzers op snelle e-bike

Den Haag wil verplichte richtingaanwijzers voor de zogenoemde speed pedelec, een elektrische fiets die snelheden tot 45 km/u kan bereiken. Het ministerie van Infrastructuur gaat kijken of of er in Europees verband draagvlak is voor een dergelijke stap. Het moet de veiligheid vergroten, ook voor de gebruikers zelf van de inmiddels ongeveer 13.000 geregistreerde speed pedelecs.

Minister Melanie Schultz reageert op aanbevelingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Deze organisatie bekeek de effecten van de Europese regelgeving die hier sinds begin dit jaar voor de speed pedelec geldt, waardoor de rijders zich aan de regels voor bromfietsers dienen te houden. Het onderzoek laat zien dat speed-pedelecrijders op vrijliggende fietspaden met een hoge gemiddelde snelheid (29 km/u) rijden. Het SWOV ziet daarin een hoger risico op een ongeval voor de speed-pedelecrijder en andere verkeersdeelnemers.

Op de rijbaan, waar de speciale fiets ook mag worden gebruikt, ligt de gemiddelde snelheid van de speed pedelec op 32 km/u. Dit is fors lager dan de maximumsnelheid van 50 km/u, waardoor de kans op een ongeval kleiner is dan met vergelijkbare snelheden op een fietspad. Maar niet alle automobilisten reageren even begripvol op de speedpedelec, aldus het SWOV-onderzoek.

Remlicht
Schultz vindt daarom niet alleen verplichte richtingaanwijzers nodig, naast het inmiddels al verplichte remlicht. Ze wil ook de voorlichting over het relatief nieuwe ,,fenomeen´´ speed pedelec een extra impuls geven, en daarmee automobilisten en andere weggebruikers bereiken.

De minister wijst er verder op dat wegbeheerders een fietspad kunnen veranderen in een bromfietspad, of de mogelijkheid hebben bijvoorbeeld de snelheid op de rijbaan te verlagen om gevaarlijke situaties te verkleinen. Samen met de Nederlandse fietsindustrie wil ze ook kijken naar een nieuwe techniek waardoor op bepaalde plekken speed pedelecs technisch niet harder kunnen (geofencing).

Minister wil richtingaanwijzers speed pedelec
Minister wil richtingaanwijzers op snelle e-bike (Foto: ANP)

'Budget jeugdzorg in veel gemeenten nu al op'

Voor steeds meer kinderen wordt een beroep op jeugdzorg gedaan, terwijl het geld voor dit jaar in de helft van de gemeenten al op is. Uit een onderzoek van de NOS en Binnenlands Bestuur onder 228 gemeenten blijkt dat ruim driekwart van de gemeenten inmiddels een wachtlijst voor jeugdzorg heeft.

Bij de overheveling van jeugdzorg naar gemeenten per 1 januari 2015 was de verwachting dat de kinderen beter en efficiënter geholpen konden worden. Elk jaar wordt daarom verder op het jeugdzorgbudget bezuinigd. In het onderzoek geven gemeenten aan dat die veranderingen meer tijd nodig hebben voor een 'innovatiever' en passender zorgaanbod.

Bijna negen op de tien gemeenten (87 procent) denken ook volgend jaar niet uit te komen met het zorgbudget. De hulpvraag waarmee kinderen komen wordt volgens driekwart van de ondervraagde gemeenten bovendien ook nog eens zwaarder.

Bezuinigingen
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten onderschrijft dat het geld voor jeugdzorg bij sommige gemeenten op is, als gevolg van bezuinigingen. "Sommige gemeenten kunnen dat compenseren uit andere potjes, maar er zijn er ook die het niet meer kunnen financieren. Zij zoeken naar oplossingen zoals de wachtlijsten laten oplopen", zegt een woordvoerder. De koepelorganisatie wil dat er meer geld naar gemeenten gaat vanuit de rijksoverheid om onder meer de jeugdzorg te kunnen financieren.

Gemeenten zijn sinds 2015 zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van drie zorgwetten op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, jeugd en werk en inkomen. Vorig jaar werd bekend dat gemeenten honderden miljoenen op de plank hadden laten liggen, bestemd voor zorgtaken. VNG wees er toen op dat het geld dat niet is uitgegeven niet verloren was gegaan, maar was gereserveerd voor later.

'Budget jeugdzorg in veel gemeenten nu al op'
'Budget jeugdzorg in veel gemeenten nu al op' (Foto: ANP)

Nederlandse generaal: 'Premier Sint-Maarten praat klinkklare onzin'

"Nederlandse mariniers keken toe bij de plunderingen en deden niets." Dat zegt premier William Marlin van Sint-Maarten in een interview met NRC. Marlin weerspreekt in het interview verwijten aan het adres van zijn regering. De premier stelt dat er al voor de orkaan afspraken waren gemaakt over de ordehandhaving, die niet werden nageleefd. Volgens Marlin was er sprake van miscommunicatie tussen verschillende instanties. "De avondklok werd niet gehandhaafd, er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar - en deden niets."

Ook over het aanwezige materiaal voor noodhulp is volgens de premier miscommunicatie ontstaan. Ondanks de moeilijkheden verwerpt Marlin de suggestie dat de Nederlandse regering de regie zou moeten overnemen als 'absolute onzin'. Alleen financieel kan de regering van Sint-Maarten volgens de premier de ramp niet aan, omdat het eiland als gevolg van orkaan Irma zijn hele economie is verloren.

Update 10:50 uur

De hoogste baas van de mariniers zegt dat de premier van Sint-Maarten klinkklare onzin praat. Het lijkt erop dat de premier een zondebok zocht voor het falen van zijn eigen onafhankelijke politie.

'Mariniers keken toe bij plunderingen St.Maarten'
'Mariniers keken toe bij plunderingen St.Maarten' (Foto: ANP)

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien.

Deze week, onder andere, Ben Shapiro is blijkbaar een nazi, de politie grijpt eindelijk eens in bij gewelddadige protesten tegen Shapiro's verschijning in Berkeley, immigranten in Zweden krijgen les over seks, gezondheid en 'gender issues', bloed op jezelf krijgen tijdens het verkrachten van iemand is blijkbaar traumatisch, John McDonnell (Labour) gelooft niet in democratie en wil de macht grijpen door middel van een opstand, Bungie verwijdert een skin uit Destiny 2 vanwege 'kekistan' vergelijkingen, ze hebben zelfs spijt betuigd voor het programmeren van de skin, in Tunesië mogen vrouwen eindelijk trouwen met non-moslims en tenslotte; de president van Venuzuela vindt dat hongerige burgers maar Flappie's moeten gaan kweken.

Magazijn kringloopwinkel in de as gelegd

Bij kringloopwinkel Rataplan aan de Generatorweg in Amsterdam is zondagavond rond middernacht een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer rukte met groot materieel uit naar het pand in de buurt van metrohalte Isolatorweg bij Amsterdam Sloterdijk.

In het gebouw is de grootste kringloopwinkel van de stad gevestigd. Het magazijn is door de brand verwoest, maar de brandweer wist te voorkomen dat de vlammen vanuit het magazijn zouden overslaan naar de winkel.

De brand was rond 4.45 uur 's ochtends onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen. Hoe het vuur heeft kunnen ontstaan, zal worden onderzocht.

Bewoner overleden na binnenrijden auto

De 75-jarige bewoner van de woning in het Brabantse Luyksgestel waar zondagochtend een auto naar binnen reed, is aan zijn verwondingen bezweken. De politie laat weten dat nog steeds onduidelijk is wie de auto bestuurde.

De bewoner lag precies op de plek te slapen waar de auto de woning aan het Boscheind binnenreed. Hij kwam onder de auto terecht en werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

De twee inzittenden van de auto, een man (26) en een vrouw (40) uit Letland, werden aangehouden. Wie van de twee achter het stuur zat, is nog niet duidelijk. De vrouw had verwondingen en moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Blaastest
Uit een blaastest bleek dat de man flink had gedronken, zijn alcoholpromillage was 3,5 keer hoger dan toegestaan. Bij de vrouw werd in het ziekenhuis een bloedtest afgenomen.

Hoe de auto in het huis kon terechtkomen, wordt nog onderzocht. De sporen wijzen erop dat de wagen door nog onbekende oorzaak in de bocht rechtdoor is gereden en het huis heeft geramd.

Bewoner huis overleden na binnenrijden auto
Bewoner overleden na binnenrijden auto (Foto: ANP)

Woonboerderij langs A13 bij Delft afgebrand

Aan de Hofweg, tussen Rotterdam en Delft, is maandagochtend vroeg een woonboerderij afgebrand. In het pand was niemand aanwezig. De nabijgelegen A13 werd vanwege de felle rook enige tijd afgesloten in beide richtingen maar kon voor de ochtendspits weer open.

De brand ontstond in het woongedeelte van de woonboerderij, die te koop stond. De oorzaak van de brand is niet bekend. Niemand raakte gewond en behalve de rook zijn er verder geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De brand was rond zes uur onder controle, de brandweer was maandagochtend nog wel aan het nablussen.

Golfster Nordqvist wint na 8 jaar weer major via play-offs

Golfster Anna Nordqvist heeft zondag The Evian Championship op haar naam geschreven, het vijfde en laatste major op de vrouwenkalender. Van alle topspeelsters kende de 30-jarige Zweedse met vijf onder par de beste slotdag, samen met de Amerikaanse Brittany Altomare.

De twee stonden zo na de laatste van 54 holes - de eerste ronde werd donderdag door de regen geschrapt - op gelijke hoogte en dus moest er een play-off gespeeld worden. Daarin hield Nordqvist haar zenuwen het best in bedwang, wat haar na het LPGA Championship van 2009 haar tweede major opleverde met een totaal van negen slagen onder par. 

Anne van Dam kende vooral een zeer beroerde openingsronde en haalde de cut bij lange na niet.

Golfer Wattel wint KLM Open

Golfer Romain Wattel heeft de KLM Open op zijn naam geschreven. De 26-jarige Fransman was op The Dutch in het Gelderse Spijk de speler die zijn zenuwen het best in bedwang kon houden.

Wattel liet een bogey noteren op de elfde hole, maar liep de rest van de ronde netjes af door alles in par - precies het baangemiddelde - af te werken. Met een laatste ronde van 69 slagen kwam de Fransman zo op vijftien slagen onder par uit, precies genoeg om de pas 20-jarige Canadees Austin Connelly, die een sterke slotronde kende, één slag voor te blijven. 

De derde plek werd met dertien slagen onder par gedeeld door zes speler, waaronder de Engelse oud-winnaar Lee Westwood. Wattel volgde Joost Luiten, die de cut niet haalde, als toernooiwinnaar op en boekte zijn eerste zege op de European Tour, wat hem driehonderdduizend euro opleverde. Wil Besseling werd op plek twintig de beste Nederlander.

Asscher: Zwangerschap moet feest zijn

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid roept werkgevers op om zwangere vrouwen niet anders te behandelen dan anderen. Dat komt volgens het College voor de Rechten van de Mens nog altijd te vaak voor. Bijna de helft van de vrouwen heeft op de een of andere manier te maken met zwangerschapsdiscriminatie, zegt het College. Ze krijgen geen baan, kunnen hun contract niet verlengen en geen promotie maken. En dat neemt niet snel af.

Om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan, start het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week een landelijke campagne. Hiermee wil het ministerie werkgevers bewust maken van mogelijke zwangerschapsdiscriminatie en wijzen op het talent dat ze mogelijk laten lopen. De campagne is onderdeel van het actieplan zwangerschapsdiscriminatie dat de minister in maart heeft gepresenteerd en waarmee met 13 maatregelen actief werk wordt gemaakt van de aanpak van zwangerschapsdiscriminatie.

De campagne bestaat uit radiospotjes, online advertenties en inzet op social media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook. Documentairemaker Frans Bromet heeft voor de campagne een werkgever en zijn medewerker geïnterviewd over hoe zij zijn omgegaan met haar zwangerschap op het werk. Daarnaast worden op www.zeteenstreepdoordiscriminatie.nl tips gegeven over hoe werkgever en medewerkers samen tot goede afspraken kunnen komen rondom zwangerschap op de werkvloer.

Minister Asscher: "Zwanger zijn moet een feest zijn! En dus geen onnodige spanningen opleveren voor de moeder. Vooral geen stress of ze haar baan misschien kwijtraakt, of haar contract nog wel verlengd wordt en of ze in de toekomst nog wel promotie kan maken. En bij sollicitaties mag een dikke buik natuurlijk ook absoluut geen reden zijn om iemand af te wijzen. Dat doen goede en moderne werkgevers niet. Die kijken verder dan 9 maanden vooruit".

Van der Mark 2e in World Superbikes, Rea domineert weer

Jonathan Rea heeft op het circuit van Portimão ook de tweede race in de World Superbikes gewonnen. De Noord-Ierse WK-leider breidde zijn voorsprong in het WK met rasse schreden uit, want concurrent en teamgenoot Tom Sykes kwam door een blessure niet in actie. Michael van der Mark reed zich op de Yamaha naar een knappe tweede plek.

Leon Camier pakte vanaf poleposition de leiding, gevolgd door de vanaf plek twee vertrokken Van der Mark, Xavi Fores, Eugene Laverty en Rea - de winnaar van race één en daarom in race twee vertrokken vanaf plek negen. Rea werkte zich razendsnel naar voren en na anderhalve ronde had de Noord-Ier de leiding in handen, voor Laverty. Chaz Davies kwam naar plek drie, Van der Mark moest nog even genoegen nemen met de vierde plek na twee ronden.

Halverwege de race was de leiding uiteraard voor Rea, ruim voor Davies. De Welshman had een goed gat naar Laverty, die Van der Mark op zijn dak kreeg en de Nederlander voorbij zag komen. Van der Mark's teamgenoot was ondertussen klaar: Alex Lowes ging hard onderuit. Marco Melandri had Laverty en Van der Mark nog in het vizier, dus de podiumplaats was voor de Nederlander nog allesbehalve binnen.

Drie ronden voor het einde leek alles in kannen en kruiken, maar dat bleek onjuist: Davies schoof vanaf de tweede plek onderuit, Van der Mark nam de tweede plek over. Rea hield het hoofd wel koel en boekte zijn tweede relatief simpele zege van het weekeinde, Van der Mark pakte zijn tiende podiumplek in de World Superbikes en Melandri completeerde het ereschavot.

ADO vreest voor zware blessure Kishna

Bij ADO Den Haag vreest men dat Ricardo Kishna voorlopig niet in actie kan komen. De nieuweling raakte tegen Ajax geblesseerd aan zijn knie.

De huurling van Lazio verstapte zich en kreeg last van de knie die al zo veel te verduren heeft gekregen. Kishna stond amper twintig minuten op het veld, nadat hij in de tweede helft mocht invallen. "Ik ben geen arts, het is altijd afwachten. Maar de vrees voor een zware blessure is er wel. In dat geval is het een verloren dag", zei trainer Alfons Groenendijk na afloop tegen de NOS.

Een fitte Kishna is volgens de trainer een absolute 'meerwaarde' voor ADO: "Zowel binnen als buiten het veld. Laten we daarom hopen dat het meevalt. We hadden grote plannen met hem. Het ziet er op het eerste gezicht niet goed uit." Kishna heeft mogelijk zijn kruisband afgescheurd en gaat maandag naar het ziekenhuis om een MRI-scan te laten maken.

Veltman woest: "Reactie beter voor me houden"

Ajax heeft zondag niet weten te winnen op bezoek bij ADO Den Haag en daar is aanvoerder Joël Veltman behoorlijk boos over. De verdediger kopte de bezoekers voor rust nog op voorsprong, maar na rust kwam ADO veel beter in de wedstrijd en tekende Bjorn Johnsen voor de verdiende gelijkmaker.

Veltman moest na afloop in gesprek met FOX Sports op zijn tong bijten. Op de vraag wat er in hem op kwam na het dure puntenverlies, was Veltman duidelijk: "Wat er in mij opkomt, dat kan ik beter voor mij houden...Iedereen is boos. Voor rust moet het 2-0 of 3-0 zijn. We speelden ze letterlijk weg, ze hebben geen enkele kans gehad. De tweede helft waren we slordig en kregen zij hoop. Dat voel je aan het publiek."

ADO kwam feller uit de kleedkamer en Ajax kwam niet meer aan voetballen toe. De Amsterdammers liepen achteruit en hielden tegen. "Je ziet die 1-1 aankomen. In het voetbal zijn de twee helften vaak erg verschillend. Waar het verschil aan lag? Het zijn bepaalde duels die je verliest, een bepaalde gretigheid die je mist. En je begint zó slecht."

Loopbaan ervaren trainer Redknapp mogelijk voorbij

De trainerscarrière van Harry Redknapp is mogelijk ten einde. De ervaren oefenmeester werd zaterdag ontslagen bij Championship-club Birmingham City. Het ontslag kwam als gevolg van de slechte seizoensstart: de club verloor de laatste zes wedstrijden en staat voorlaatste. Redknapp, die pas in april van dit jaar was aangesteld, weet niet of hij nog doorgaat als hoofdtrainer.

"Er is een goede kans dat mijn carrière erop zit. Ik betwijfel ten zeerste of het nog eens gaat gebeuren", doelt Redknapp in gesprek met de BBC op een nieuwe klus als manager. "Ik ben een realist. Als ik ergens nodig ben om een jonge trainer te helpen, zou ik dat prachtig vinden. Dat deed ik ook bij Derby County met Darren Wassall. Dat was een mooie tijd." Redknapp was een van de drie trainers in het Engelse profvoetbal die zaterdag werd ontslagen. Hetzelfde gold voor Gary Caldwell bij Chesterfield en Michael Brown bij Port Vale. Redknapp leeft mee met zijn collega's.

"Ik heb vooral medelijden met de andere trainers in de lagere divisies die hun baan zijn kwijtgeraakt. Voor hen is het moeilijker om op de ladder te klimmen, terwijl ik het geluk heb gehad dat ik op de ladder heb mogen staan", beseft de 70-jarige Engelsman. Hij vindt het wel zonde dat Birmingham zo snel is overgegaan tot een ontslag. "Ik nam het roer over bij een ploeg die vorig seizoen 2 keer won in 25 wedstrijden. Ze waren niet goed genoeg. Helaas konden we niet de spelers halen die ik wilde en daarna kwamen opeens veel spelers. Op de eerste speeldag maakten zes spelers hun debuut, dus dat maakte het al moeilijk."

"Het is jammer dat ik niet de kans heb gekregen om het af te maken, maar die krijg je niet zo gauw meer", erkent Redknapp. De trainersloopbaan van de geboren Londenaar beslaat in totaal 1393 officiële wedstrijden. Daarmee is hij de meest ervaren Engelse manager die momenteel nog actief is. Fransman Arsène Wenger is wereldwijd koploper van de actieve trainers, met 1647 duels achter zijn naam. Redknapp was in het verleden trainer bij Bournemouth, West Ham United, Portsmouth, Southampton, opnieuw Portsmouth, Tottenham Hotspur, Queens Park Rangers, het nationale elftal van Jordanië en Birmingham.

16-jarige schittert bij Genoa, maar Lazio wint

Lazio heeft zondagavond in de Serie A een moeizame zege geboekt. Op bezoek bij Genoa zegevierde de ploeg met Stefan de Vrij in de basis, waardoor de Romeinen na vier wedstrijden op tien punten staan.

Binnen een kwartier stond Lazio al op voorsprong door een treffer van Bastos, waarmee de ruststand al bereikt was. De Vrij hielp Genoa in de tweede helft in de wedstrijd: de Nederlander wilde een bal uitverdedigen, maar schoot tegen een ploeggenoot. Pietro Pellegri profiteerde optimaal en de pas 16-jarige Italiaan zette Genoa op gelijke hoogte.

Een klein kwartier later wist Jordan Lukaku spits Ciro Immobile in stelling te brengen en Lazio kwam weer op voorsprong. Dat duurde niet lang: drie minuten later was het wederom de jonge Pellegri die zijn club op gelijke hoogte bracht. Tien minuten voor tijd werd het dan toch beslist en weer was het Immobile: 2-3.

Trump staat centraal op Emmy Awards

De grote ster van de Emmy Awards was president Donald Trump. Tijdens de uitreiking van de belangrijkste Amerikaanse tv-prijzen kwamen talloze Trump-grappen voorbij. Acteur Alec Baldwin viel in de prijzen voor zijn Trump-vertolkingen in het satirische programma Saturday Night Live en actrice Kate McKinnon won met haar imitaties van Trumps rivale Hillary Clinton en van Kellyanne Conway, adviseur van de president. Bovendien verscheen als verrassing Trumps voormalige perschef Sean Spicer op het podium.

De prijs voor beste dramaserie ging naar The Handmaid's Tale. Elisabeth Moss werd voor haar rol in de serie gekroond tot beste actrice. Beste acteur in een dramaserie was net als vorig jaar Sterling K. Brown. Bij de komische programma's viel Donald Glover als zowel acteur als regisseur in de prijzen voor Atlanta. De miniserie Big Little Lies werd maar liefst vijf keer beloond met een Emmy Award, onder meer voor actrice Nicole Kidman.

Julia Louis-Dreyfus won voor de zesde keer op rij als beste komische actrice voor haar rol in Veep. De Emmy voor beste mannelijke bijrol ging naar de 71-jarige acteur John Lithgow voor zijn rol als Winston Churchill in de serie The Crown. Ook voor hem is het de zesde Emmy Award.

Trump staat centraal op Emmy Awards
Trump staat centraal op Emmy Awards (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Wisselend bewolkt en enkele buien

Vallen de eikels al voor Sint-Machiel
dan snijdt de winter door lijf en ziel.

Vandaag
Het was gisteren wisselend bewolkt. De wind was zwak en kwam uit west tot zuidwest, in het oosten uit uiteenlopende richtingen.

Gisteravond stierven de meeste buien landinwaarts grotendeels uit, in de westelijke kustgebieden bleven buien vanaf zee mogelijk. Verder hadden we afgelopen nacht een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De minima lagen tussen 10°C onder de bewolking in de kustgebieden en lokaal 3°C landinwaarts in langdurige opklaringen. De wind was zwak en kwam overwegend uit zuidwestelijke richtingen.

Deze ochtend lost de eventuele mist op en komen er in de middag ook landinwaarts weer buien tot ontwikkeling. In het noorden is er mogelijk meer bewolking aanwezig en kunnen er wat langduriger perioden met regen voorkomen. De maxima liggen rond 16°C, in het noorden waarschijnlijk iets lager. De wind is zwak tot matig uit westelijke richtingen, aan de kust is de wind matig uit het noordwesten. (Bron: KNMI)

10 Jaar geleden

Was het een graad of tien, viel er een ruime drie mm neerslag bij 6 zonuren. Het was zwaarbewolkt.  

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:15
Zon onder: 19:54
Zonkracht: 3/2

Regenboog op de Noordzee (Foto: Interpretatie)
Regenboog op de Noordzee (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Derde protestdag St.Louis weer onrustig

In de Amerikaanse stad St. Louis protesteren mensen voor de derde dag op rij tegen politiegeweld. Sinds een voormalige politieagent werd vrijgesproken van moord op een zwarte arrestant, is het onrustig in de stad. Demonstranten gooiden ruiten in, waarop de politie besloot de menigte uiteen te drijven.

De afgelopen dagen werden traangas en rubberkogels ingezet toen oorspronkelijk vreedzame protesten uitliepen op vandalisme en botsingen tussen demonstranten en politie. Grote popconcerten en andere geplande evenementen werden afgelast vanwege de rellen. Zeker tien politieagenten raakten gewond en tientallen mensen werden gearresteerd.

Derde protestdag St.Louis weer onrustig
Derde protestdag St.Louis weer onrustig (Foto: ANP)

FBI heeft afperser Kevin Hart in beeld

De FBI heeft een verdachte in beeld in de afpersingszaak rond Kevin Hart. De komiek gaf zaterdag via een filmpje op Instagram soort van toe dat hij vreemd is gegaan en volgens website TMZ zouden er beelden circuleren van het slippertje.

De verdachte vrouw heeft volgens de FBI contact opgenomen met Hart en eiste meerdere miljoenen dollars als zwijggeld van de komiek en Jumanji-acteur. Zo niet, dan zou ze beeldmateriaal publiceren waarop Hart onder andere te zien is in de slaapkamer met de vrouw. Of en wanneer de FBI de vrouw ondervraagt is niet duidelijk.

"Ik heb het gevoel dat ik een wandelende schietschijf ben op dit moment en daarom moet ik verstandige keuzes maken. Iets wat ik recent niet heb gedaan", begon Hart in zijn filmpje op Instagram. "Ik ben niet perfect en heb een verkeerde inschatting gemaakt door mezelf in een situatie te manoeuvreren waar alleen maar slechte dingen van konden komen. En dat is ook gebeurd. Ik weet dat ik daarmee de mensen die mij het meest dierbaar zijn heel veel pijn heb gedaan. Mijn vrouw en mijn kinderen. Ik heb met ze gesproken en mijn verontschuldigingen aangeboden", vervolgde de komiek.

Kevin Hart trouwde in augustus 2016 met Eniko Parrish. Zij is op dit moment zwanger van hun eerste kind. De komiek heeft twee kinderen uit een eerdere relatie.

FBI heeft afperser Kevin Hart in beeld
FBI heeft afperser Kevin Hart in beeld (Foto: BuzzE)

Pesten vooral persoonlijk en bij meisjes

De Week tegen het Pesten gaat maandag van start. Het thema deze keer is online pesten. Met de week wil initiatiefnemer Stichting School & Veiligheid aandacht voor het voorkomen en aanpakken van pesten op school. Maar ook wil de stichting aandacht voor de bevordering van sociale veiligheid in het onderwijs.

Scholen zijn sinds 2015 bij wet verplicht om op effectieve wijze pesten tegen te gaan. Ze moeten daarvoor een aanspreekpunt hebben, voor zowel leerlingen als ouders.

In 2016 gaf 10 procent van de kinderen in het primair onderwijs aan slachtoffer te zijn geweest van pesten. In 2014 was dat nog 14 procent. Op de middelbare scholen daalde het pesten ook: van 11 procent in 2014 naar 8 procent vorig jaar.

Persoonlijk
De manier van pesten veranderde vrijwel niet. Zowel in 2014 als in 2016 gaven leerlingen aan dat het pesten voornamelijk persoonlijk gebeurt. In het basisonderwijs komt persoonlijk pesten (67,4 procent in 2016) meer voor dan in het voortgezet onderwijs (45 procent). Pesten via briefjes, telefoongesprekken of sociale media komt veel minder voor.

Veel leerlingen die pesten, worden zelf ook gepest. Van de kinderen die vaak zijn gepest heeft 15 tot 6 procent ook zelf vaak gepest. Slachtoffers van pesten denken vaker aan zelfmoord dan hun leeftijdsgenoten. De relatie tussen pesten en suïcidale gedachten is sterker in geval van cyberpesten, dat wil zeggen pesten via internet of de mobiele telefoon.

In bijna 50 procent van de gevallen vindt het cyberpesten plaats tussen leerlingen van eenzelfde school. Bijna 70 procent van de slachtoffers geeft aan offline en online door eenzelfde persoon te worden gepest.

Meisjes
Ruim 12 procent van de 15- tot 18-jarige meisjes wordt weleens gepest op internet, bijna twee keer zoveel als jongens van die leeftijd. Jongeren worden sowieso meer gepest dan ouderen. Van de 15- tot 18 jarigen had 9 procent in 2016 ermee te maken, tegen 1 procent van de 65-plussers.

Het totale aantal mensen dat online wordt gepest is de afgelopen jaren niet veranderd. Vorig jaar gaf 3 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder aan weleens online gepest te zijn. Omgerekend gaat het om ruim 400.000 personen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de Veiligheidsmonitor.

De meest voorkomende vorm van online pesten bij 15 tot 18-jarigen is laster. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van kwetsende teksten op internetfora of profielsites, of het verspreiden van foto's, films of roddels via het internet. Ruim 4 procent van de jongeren werd hiermee naar eigen zeggen geconfronteerd, aldus het CBS. Daarna volgen stalken, bedreiging met geweld, en chantage.

De jongeren doen niet vaak melding van het pestgedrag waarvan ze slachtoffer zijn geworden. Minder dan een op de zeven online gepeste jongeren van 15 tot 18 jaar stapte naar de politie of een andere instantie. Slachtoffers van 25 jaar of ouder melden dit vaker dan jongeren.

Pesten gebeurt vooral persoonlijk
Pesten vooral persoonlijk en bij meisjes (Foto: ANP)

The Handmaid’s Tale overtuigende winnaar bij Emmy Awards

The Handmaid’s Tale, Big Little Lies en Saturday Night Live waren vannacht de grote winnaars bij de 69e editie van de Emmy Awards. The Handmaid’s Tale wist maar liefst zes prijzen binnen te slepen. De mini-serie Big Little Lies van HBO mocht een vijftal Emmy Awards mee naar huis nemen. Grote verliezer was de serie Westworld die van de 22 nominaties geen enkele wist te verzilveren. Saturday Night Live, die eveneens 22 nominaties had, won wel zesmaal een Emmy Award.

Ook Lena Waithe schreef geschiedenis door als eerste zwarte scenarioschrijfster een Emmy Award te winnen. Actrice Julia Louis-Dreyfus mocht voor de zesde maal op rij een Emmy Award in ontvangst nemen voor haar aandeel aan de serie Veep, die ook de prijs wist binnen te slepen in de categorie Beste Komische Serie. Actrice Elisabeth Moss mocht, na al vijfmaal eerder te zijn genomineerd voor de prijs, nu eindelijk een Emmy Award ontvangen voor haar indrukwekkende rol in The Handmaid's Tale.

Kijk hieronder voor een overzicht van alle winnaars:

Beste Drama Serie: The Handmaid’s Tale

Beste Komische Serie: Veep

Beste Mini-Serie: Big Little Lies

Beste Actrice in een Drama Serie: Elisabeth Moss in The Handmaid's Tale

Beste Acteur in een Drama Serie: Sterling K. Brown in This Is Us

Beste Actrice in een Komische Serie: Julia Louis-Dreyfus in Veep

Beste Acteur in een Komische Serie: Donald Glover in Atlanta

Beste TV Film: Black Mirror: San Junipero

Beste Actrice in een Mini-Serie of TV Film: Nicole Kidman in Big Little Lies

Beste Acteur in een Mini-Serie of TV Film: Riz Ahmed in The Night Of

Beste Regisseur van een Mini-Serie: Jean-Marc Vallee met Big Little Lies

Beste Actrice in een Bijrol in een Drama Serie: Ann Dowd in The Handmaid's Tale

Beste Acteur in een Bijrol in een Drama Serie: John Lithgow in The Crown

Beste Regisseur van een Drama Serie: Reed Morano met The Handmaid's Tale

Beste Actrice in een Bijrol in een Komische Serie: Kate McKinnon in Saturday Night Live

Beste Acteur in een Bijrol in een Komische Serie: Alec Baldwin in Saturday Night Live

Beste Regisseur voor een Komische Serie: Donald Glover met Atlanta

Beste Actrice in een Bijrol in een Mini-Serie of TV Film: Laura Dern in Big Little Lies

Beste Acteur in een Bijrol in een Mini-Serie of TV Film: Alexander Skarsgard in Big Little Lies

Beste Scenario voor een Mini-Serie of TV Film: Charlie Brooker en Black Mirror: San Junipero

Beste Gastrol van een Actrice in een Drama Serie: Alexis Bledel in The Handmaid's Tale

Beste Gastrol van een Acteur in een Drama Serie: Gerald McRaney in This Is Us

Beste Scenario voor een Drama Serie: Bruce Miller met The Handmaid's Tale

Beste Scenario voor een Komische Serie: Aziz Ansari en Lena Waithe met Master Of None

Beste Gastrol van een Actrice in een Komische Serie: Melissa McCarthy in Saturday Night Live

Beste Gastrol van een Acteur in een Komische Serie: Dave Chappelle in Saturday Night Live

Beste Reality Competitie Programma: The Voice

Beste Varieté Talkshow: Last Week Tonight With John Oliver

Beste Scenario voor een Varieté Talkshow: Last Week Tonight With John Oliver

Beste Regie van een Varieté Talkshow: Don Roy King en Saturday Night Live

Beste Varieté Sketchshow: Saturday Night Live

Beste Presentatie van een Reality Competitie Programma: RuPaul Charles en RuPaul's Dragrace

Ancilla van de Leest is zwanger

Model Ancilla van de Leest is zwanger. Op Twitter deelt ze een foto van zichzelf met een groeiende buik. Ze is in 2018 uitgerekend, schrijft ze erbij.

"Blij om aan te kunnen kondigen dat we een kleine nerd in 2018 verwachten." Daarna bedankt ze voor de vele reacties. "Bedankt voor alle lieve felicitaties. Het zijn er teveel om allemaal op te reageren, maar ik lees ze wel en ik waardeer het."

Van de Leest was korte tijd het boegbeeld voor de Piratenpartij. Ze vergaarde roem als fetisjmodel.

Ancilla Tilia is zwanger
Ancilla van de Leest is zwanger (Foto: BuzzE)

Maria groeit uit tot orkaan

Tropische storm Maria is zondag zover in kracht toegenomen dat er nu sprake is van een orkaan, die afkoerst op de Caribische eilanden Dominica en Guadeloupe. Dat is de laatste voorspelling van het Amerikaans National Hurricane Center. Mocht die uitkomen dan is dat hoopgevend nieuws voor het noordelijker gelegen Sint-Eustatius, Saba en vooral Sint-Maarten, dat zwaar is getroffen door wervelstorm Irma.

Maria bevindt zich nu ongeveer 225 kilometer ten oostnoordoosten van Barbados en trekt in westnoordwestelijke richting. De windsnelheden namen zondag toe tot 120 kilometer per uur, wat orkaankracht (categorie 1) betekent. Volgens het NHC, dat met een onderzoeksvliegtuig ter plaatse is, ligt ook Martinique nog in de gevarenzone. Frankrijk had voor Guadeloupe al een orkaanwaarschuwing afgegeven. De andere bovenwindse eilanden moeten rekening houden met zware regenval.

Maria groeit uit tot orkaan
Maria groeit uit tot orkaan (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
©FOK.nl e.a.