'Geen enkele idioot breekt NHL-contract voor Olympische Spelen'

Een van de beste Russische ijshockeyers die ooit in de Noord-Amerikaanse NHL hebben gespeeld, Viacheslav Fetisov, verwacht niet dat NHL-spelers hun contracten zullen riskeren door alsnog mee te doen aan de Olympische Spelen van komende winter.

De NHL is al lang aan het touwtrekken met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de internationale ijshockeyfederatie IHHF. Het gaat daarbij onder meer om bijvoorbeeld verzekeringskosten, mochten spelers op de Spelen geblesseerd raken. De partijen lijken er niet uit te komen en inmiddels is zo goed als zeker dat de NHL geen pauze in zal lasten tijdens de Spelen, waardoor de teams hun spelers niet naar Pyeongchang af zullen laten reizen en het olympisch ijshockeytoernooi sterk gedevalueerd wordt.

"Geen enkele idioot zal zijn contract met zijn NHL-team in gevaar brengen door naar de Olympische Spelen te gaan", gelooft Fetisov, tweevoudig Stanley Cup-winnaar en lid van de legendarische Russian Five van de Detroit Red Wings in de jaren negentig. "Voor Alexander Ovechkin is het een onplezierige situatie, hij mist zijn kans om olympisch kampioen te worden. Hoewel, in 2022 krijgt hij in Beijing misschien nog wel een kans", doelt Fetisov op Ovechkin, die al meer dan tien jaar bij de Washington Capitols speelt en al eens aangaf lak te hebben aan het hele gedoe en 'gewoon' naar de Spelen te gaan.

"Het ijshockeytoernooi zal natuurlijk veel minder sterk zijn door het gebrek aan NHL-spelers, maar het seizoen onderbreken zou de NHL veel geld kosten. Ze wilden de financiën regelen met het IOC en de IHHF, maar de instantie van Thomas Bach (het IOC) deelt haar geld met niemand en Rene Fasel (IHHF) heeft simpelweg het geld niet om dit te regelen. Toch denk ik dat de NHL fout zit in deze zaak, dit hadden ze nooit zo aan moeten pakken", is Fetisov van mening.

Toch ziet de Russische grootheid er nog wel een lichtpuntje in, voor de Russen dan. De Russische/Oost-Europese tegenhanger van de NHL, de Kontinental Hockey League (KHL), legt de competitie tijdens de Spelen namelijk wél stil en dus kunnen de toppers uit de KHL wel in actie komen. "De jongens uit de KHL hebben een geweldige kans om zichzelf te bewijzen. Ik hoop dat ze dat begrijpen en dat Rusland het olympisch goud terug kan veroveren." De Russen wonnen in 2002 in Salt Lake City voor het laatst een medaille (brons) en pakten in 1992 als het gezamenlijk team van ex-Sovjetstaten voor het laatst olympisch goud.