FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 augustus 2017

Bokser Korving naar kwartfinales WK, Van der Pas onderuit

Bokser Roy Korving heeft zich op het wereldkampioenschap in Hamburg geplaatst voor de kwartfinales van het zwaargewicht, de klasse tot 91 kilogram. Korving begon zijn toernooi met een gevecht tegen de Wit-Rus Uladzislau Smiahlikau en dat wist hij met 3-2 winnend af te sluiten. In de kwartfinales stuit de Nederlander op Sanjar Tursunov uit Oezbekistan.

In het middengewicht, de klasse tot 75 kilogram, ging Max van der Pas in de achtste finales onderuit. Dat was niet geheel verrassend, want hij moest het opnemen tegen Kamran Shakhsuvarly uit Azerbeidzjan, vorig jaar goed voor olympisch brons. Van der Pas bood de sterke Azeri uitstekend partij, maar moest met 2-3 toch het hoofd buigen.

Amerikaanse beachvolleyballers winnen World Tour Finals

Het internationale beachvolleybalseizoen zit erop. In Hamburg werden deze week de World Tour Finals gespeeld en op zondag werd dat toernooi afgesloten met de mannenfinale.

Die finale werd gewonnen door de Amerikanen Phil Dalhausser en Nick Lucena. De twee veteranen stonden net als in 2015 in de finale tegen een Braziliaans duo, dit keer waren dat niemand minder dan Evandro Oliveira en André Stein, de kersvers wereldkampioenen.

Ondanks de grote recente zege van hun opponenten waren Dalhausser en Lucena allesbehalve onder de indruk. Met strak spel trokken ze de eindzege overtuigend naar zich toe: 21-15, 21-13, waarmee ze als eerste niet-Braziliaanse duo de Finals wonnen.

Nuytinck scoort eerste Serie A-goal, SPAL wint na 49 jaar

Bram Nuytinck heeft zijn eerste treffer in de Serie A binnen. De Nederlander stapte na vijf jaar Anderlecht over naar Udinese en kwam daar zondag tot scoren. Een overwinning leverde het echter niet op: op bezoek bij SPAL, dat voor het eerst in 49 jaar weer in de Serie A speelt, werd met 3-2 verloren. Luca Rizzo bracht SPAL diep in blessuretijd de eerste Serie A-zege in bijna een halve eeuw.

AC Milan heeft haar tweede overwinning uit twee wedstrijden ook binnen. Patrick Cutrone bracht de Rossoneri na tien minuten op voorsprong tegen Cagliari, dat dankzij João Pedro in de tweede helft op gelijke hoogte kwam. Een kwartier later besliste Suso de wedstrijd echter door de 2-1 te maken voor Milan.

Ook Napoli heeft nog geen puntverlies geleden. Thuis kwam de ploeg tegen Atalanta - met Hans Hateboer in de basis - al na een kwartier op achterstand door Bryan Cristante, maar in de tweede helft werd de boel omgedraaid door onder meer een goal en assist van Dries Mertens: 3-1. 

Overige uitslagen
Torino - Sassuolo 3-0
Chievo - Lazio 1-2
Crotone - Verona 0-0
Fiorentina - Sampdoria 1-2

Anderson verslaat Van Barneveld in finale Perth Darts Masters

Gary Anderson heeft zondag de Perth Darts Masters op zijn naam geschreven. De als eerste geplaatste Schot plaatste zich via een 11-9 zege op James Wade voor de eindstrijd.

In die finale stond Anderson tegenover Raymond van Barneveld, die de Noord-Ier Daryl Gurney met pijn en moeite versloeg in een niet al te best duel: 11-10. In een finale van aanzienlijk hoger niveau ging het vervolgens geruime tijd gelijk op, tot Anderson op 6-4 een gaatje wist te slaan. Van Barneveld bleef nog even aanhaken, maar moest zich toch gewonnen geven en zag Anderson met 11-7 winnen.

Op 21 en 22 oktober gaat de World Series of Darts verder met de German Masters in Düsseldorf.

Path of Exile uit bèta op Xbox One

Ontwikkelaar Grinding Gear Games heeft free-to-play hack ’n slash Path of Exile nu officieel gelanceerd voor Xbox One. Om dit heuglijke feit te vieren introduceert GGG een First Blood Bundle ter waarde van €19,99. Wil je weten hoe de bèta was, lees dan onze preview hier.

In de First Blood Bundle zit een wapen-effect, extra ruimte voor je inventaris en 200 punten. Deze bundel is voorlopig alleen voor Xbox One verkrijgbaar, maar komt ook naar de pc-versie. Je personages uit de bèta ben je kwijt. De interactie met andere spelers is er nu wel en ook zonder Xbox Live kun je spullen ruilen met anderen.

Uitmarkt Amsterdam trekt 450.000 bezoekers

Op de veertigste editie van de Uitmarkt in Amsterdam zijn dit weekend 450.000 mensen afgekomen. De nationale opening van het culturele seizoen was dit keer gesitueerd op en rond het Oosterdok. Vooral het Scheepvaartmuseum en NEMO trokken veel bezoekers.

Het evenement begon vrijdagavond met de traditionele openingsshow, gepresenteerd door Jörgen Raymann met optredens van Tania Kross, DI-RECT, het Nederlands Dans Theater, rappers Dio en Idaly en zanger Boris. De show was rechtstreeks op tv te zien. Verder was er dans in het Scheepvaartmuseum, kon je overnachten en naar de sterren kijken in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en was er cabaret op het Marineterrein.

Op zondag was het tijd voor klassieke muziek vanaf het water. De Uitmarkt wordt zoals ieder jaar afgesloten met de Musical Sing-a-Long.

Uitmarkt Amsterdam trekt 450.000 bezoekers
Uitmarkt Amsterdam trekt 450.000 bezoekers (Foto: ANP)

Alesi wint derde GP3-sprintrace op rij

Het begint ondertussen een bekend recept in de GP3 te worden: Giuliano Alesi rijdt op zaterdag naar ongeveerde zesde, zevende of achtste positie in de eerste race, waardoor hij in de sprintrace op zondag voorin mag starten, waar hij dan weer optimaal van profiteert. Zo ook dit weekeinde in Spa-Francorchamps.

Zaterdag werd in België de hoofdrace verreden en dat werd een prooi voor de jonge Brit George Russell. Voor de Mercedes-junior was het al zijn derde zege en telkens gebeurde dat in een hoofdrace, waarin gestart wordt aan de hand van de kwalificatie-uitslag. Russell moest Nirei Fukuzumi even van het lijf houden, maar in deel twee van de race was hij oppermachtig. Fukuzumi werd nog gepasseerd door Jack Aitken en eindigde als derde.

Alesi sloot de race zaterdag als zevende af en mocht zondag dus vanaf plek twee vertrekken. De 17-jarige zoon van oud-F1-coureur Jean Alesi kende een uitmuntende start en verschalkte Julien Falchero gelijk al. Achter hem werd gevochten en dus kon Alesi relatief rustig naar zijn derde overwinning van het jaar rijden. Russell kwam vanaf plek acht knap naar voren en eindigde als tweede, voor de Amerikaan Ryan Tveter. Steijn Schothorst kwam in Spa als dertiende en twaalfde over de meet.

Mysteryland boft met het weer

Met een recordaantal bezoekers, uitstekend weer en een vakantiesfeer kan de organisatie van het uitverkochte Mysteryland nu al terugkijken op een geslaagde editie. Op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer kwamen dit weekeinde 110.000 mensen bij elkaar, uit 86 landen, om te kijken naar en dansen bij de 250 artiesten op zeventien podia.

"We hebben ontzettend mazzel met het weer. Drie dagen zonder druppel regen, dat komt niet vaak voor in Nederland", laat festivaldirecteur Carina Kornfeind weten.

Dit jaar, de 24e editie, trekt Mysteryland ook een hele groep nieuwe bezoekers. ,,Het is een leuke mix van publiek dankzij onze nieuwe bredere programmering", aldus Kornfeind. Zo is er aan de ene kant ruimte voor gabbers op Thunderdome en is er voor het eerst ook een hiphoppodium en een speciaal voor het festival ontworpen Techno Dome.

Armin van Buuren sluit zondagavond af op het hoofdpodium, met een vuurwerk- en lasershow.

Mysteryland boft met het weer
Mysteryland boft met het weer (Foto: ANP)

Hof Guatemala steunt corruptie-onderzoeker VN

Het constitutioneel hof van Guatemala heeft zondag de uitzetting voorkomen van de leider van de VN-anticorruptiecommissie (Cicig). President Jimmy Morales had via een video op Twitter opdracht gegeven Ivan Velasquez, de chef van het invloedrijke team dat een onderzoek is begonnen naar de financiering van de verkiezingscampagne van 2015, onmiddellijk het land uit te gooien.

De voorzitter van het grondwettelijk hof hield de uitwijzing echter tegen en zei dat ook de ministers van Buitenlandse - en Binnenlandse Zaken en Defensie geen medewerking zouden verlenen.

Morales verklaarde de Colombiaan Velasquez tot ongewenst persoon een paar dagen nadat die had gezegd dat de president, sinds 2016 aan de macht, opheldering zou moeten geven over de fondsen waaruit hij kon putten in de aanloop naar de succesvolle verkiezing. Mogelijk gaat het om illegaal verworven geld.

Hof Guatemala steunt corruptie-onderzoeker VN
Hof Guatemala steunt corruptie-onderzoeker VN (Foto: ANP)

Honkballers HCAW verrassen Amsterdam in kampioensgroep

De honkballers van Mr. Cocker HCAW hebben zondag voor een verrassing gezorgd. In de kampioensgroep van de Hoofdklasse won de ploeg uit Bussum op bezoek bij L&D Amsterdam. In de achtste inning maakte HCAW het verschil, maar in de negende en laatste inning werd er driftig op los gescoord. Beide ploegen wisten vier keer de honken te ronden, maar Amsterdam kon het gat niet dichten en verloor met 6-8.

In Rotterdam herstelde Curaçao Neptunus zich tegen de Vaessen Pioniers van de eerdere nederlaag in Hoofddorp. Vooral door vier punten in de zesde inning en twee in de zevende inning sloeg Neptunus de Pioniers van zich af: 9-2.

Donderdag, zaterdag en zondag staan de volgende drie speelronden op het programma. Neptunus en Amsterdam spelen dan drie keer tegen elkaar om te bepalen wie halverwege de kampioensgroep aan kop gaat, terwijl de Pioniers en HCAW onderling om plek drie vechten. 

Jeremy Clarkson na 43 jaar gestopt met roken

Jeremy Clarkson werd een maand geleden geveld door een longontsteking en stopte op last van de dokter direct met roken. De voormalige Top Gear-presentator heeft 43 jaar gerookt. Met 40 sigaretten per dag kwam dat, volgens zijn eigen berekening, op in totaal 630.000 sigaretten.

Clarkson merkt nu al dat het stoppen zijn lichaam goed doet. "Ik ben zoveel tijd kwijt met het kauwen op nicotinekauwgum, dat ik geen tijd heb om te eten. Ik ben al kilo's afgevallen!", schrijft hij in zijn column in de Sunday Times.

Onlangs werd Jeremy medisch onderzocht om te kijken of hij alweer aan het werk zou kunnen. Volgens hem werd er helemaal niets gevonden dat het gevolg zou zijn van jarenlang zwaar roken. "Ik moet mijn longen leegblazen in een slang en daarna nog verder blazen, totdat ik voelde dat de haren op mijn hoofd in mijn schedel werden gezogen. Daarma moest ik een trap oplopen en de dokter stond perplex. Ik had 96 procent van de longcapaciteit die je zou verwachten van iemand van mijn leeftijd", schrijft hij.

De afkickverschijnselen vallen wel mee, vindt Clarkson. "Ik heb maar drie mensen vermoord de afgelopen twee dagen. En een van hen was een Uber-taxichauffeur, dus die telt eigenlijk niet".

Jeremy Clarkson na 43 jaar gestopt met roken
Jeremy Clarkson na 43 jaar gestopt met roken (Foto: BuzzE)

Twee uit twee voor Hannover in Bundesliga

Hannover '96 heeft de prima start in de Bundesliga voortgezet. Na winst in de eerste speelronde werd zondag thuis gewonnen van Schalke 04. De Braziliaanse aankoop Jonathas, die een jaar of zeven geleden een tijdje voor AZ speelde, scoorde na 67 minuten de enige goal van de wedstrijd: 1-0. Hannover staat daardoor na twee speelronden op zes punten, samen met Borussia Dortmund, Bayern München en Hamburger SV.

RB Leipzig heeft de eerste drie punten van het seizoen in de tas. In Leipzig kwam SC Freiburg na ruim twintig minuten wel op voorsprong, maar de nummer twee van vorig seizoen kwam in de tweede helft goed op dreef. Twee goals van Timo Werner en treffers van Willi Orban en Bruma zorgen uiteindelijk voor de 4-1 zege en de eerste punten.

Schurter domineert WB mountainbike

Nino Schurter heeft de Wereldbeker mountainbike op zijn naam geschreven. De 31-jarige Zwitser won de vijf voorgaande manches en zondag pakte hij ook de winst in Val di Sole. Dat was een historische prestatie voor de olympisch- en wereldkampioen.

Schurter had in Italië lang het gezelschap van de Duitser Manuel Fumic, maar Fumic viel voorin weg door pech. Na een schuiver van Schurter kwam de Fransman Stephane Tempier aansluiten, maar in de slotronde reed de Zwitser weg bij de Fransman. Julien Absalon, landgenoot van Tempier, zou derde worden.

Hans Becking was de beste Nederlander met een achttiende plaats op een kleine drie minuten van de Zwitser.

Horner: "Max heeft pure pech"

Max Verstappen viel vandaag alweer voor de zesde keer dit seizoen uit was daar zeer teleurgesteld over. Teambaas Christiaan Horner begrijpt dat.

Horner legt de schuld bij motorenleverancier Renault. Het feit dat Verstappen veel vaker pech heeft dan teamgenoot Daniel Ricciardo heeft volgens de teambaas niks te maken met zijn rijstijl maar is het pure pech. "Max heeft gewoon pech. Ik weet niet of hij op weg naar het circuit een zwarte kat is tegengekomen of onder een ladder door is gelopen."

Renault is zich volgens Horner bewust dat de betrouwbaarheid van de motor niet is zoals het hoort te zijn. "We zijn een betalende klant en de service die we krijgen is ondermaats. Dit ligt buiten onze macht. Het enige dat we kunnen doen is druk te zetten op onze leverancier en te zeggen: 'Kom op, zorg dat het in orde komt,"

KLM-toestel wijkt uit naar Atlanta

Een passagiersvliegtuig van de KLM dat op weg was van Schiphol naar Houston kan daar door de tropische storm Harvey niet landen. Het toestel wijkt uit naar Atlanta en is daar nu naar onderweg, aldus een KLM-woordvoerster zondagavond.

Met dit scenario werd vanwege de storm in de Verenigde Staten al rekening gehouden: "We geven extra brandstof mee, zodat vliegtuigen zonder al te veel problemen kunnen uitwijken naar een andere luchthaven."

KLM-toestel wijkt uit naar Atlanta
KLM-toestel wijkt uit naar Atlanta (Foto: ANP)

De Bakker wint tennistoernooi Rotterdam

Thiemo de Bakker heeft het tennistoernooi in Rotterdam op zijn naam geschreven. Het was niet het World Tennis Tournament, maar een futuretoernooi dat deze week in de Havenstad gespeeld werd. In de finale won hij met 6-2 en 6-3 van Gijs Brouwer. 

De Bakker begon goed aan de partij en nam direct een 4-0 voorsprong. De 21-jarige Brouwer pakte nog wel twee games, maar De Bakker won de set met 6-2. In set twee had de Westlander aan een break op 3-3 genoeg voor de winst, 6-3.

Het was voor De Bakker zijn derde toernooiwinst dit jaar. Hij won de Futuretoernooien in Alkmaar en Middelburg. Brouwer stond voor de tweede keer dit jaar in de finale van een Futuretoernooi. Hij haalde in Amstelveen de eindstrijd. 

Het Nederlandse futureseizoen verplaatst zich naar Schoonhoven. Op de banen van tennisvereniging Het Hofland zullen onder andere De Bakker, Brouwer, Botic van de Zandschulp en Jelle Sels in actie komen. 

Nakagami rijdt naar Moto2-winst in Silverstone

Takaaki Nakagami heeft zondag de Grand Prix van Groot-Brittannië in de Moto2 gewonnen. De Japanner was vooral in de slotfase van de race ongenaakbaar. Hij bekroonde daarmee het nieuws van eerder in de week: Nakagami rijdt volgend jaar bij LCR Honda in de MotoGP.

Alex Marquez pakte bij de start de leiding, voor Nakagami, Franco Morbidelli, Luca Marini en Mattia Pasini. Nakagami had het al snel wat lastig, terwijl Morbidelli er samen met teamgenoot Marquez vandoor ging. Daarachter vochten Marini en Pasini een stevig robbertje uit om de derde plek, waar ook Nakagami zich in kwam mengen.

Halverwege de race lagen Marc VDS-teamgenoten Marquez en Morbidelli nog altijd samen op kop, op anderhalve seconde gevolgd door Nakagami, met Tom Lüthi en Pasini daar weer een dikke seconde achter. Toch ging het voorin niet lang goed: acht ronden voor het einde ging Marquez onderuit en hoewel hij wel verder kon, waren zijn kansen op een goede klassering of zelfs de zege uiteraard verdwenen.

Morbidelli zakte op zijn beurt alsmaar verder weg en zag Nakagami langszij komen. De Japanner boekte zijn tweede Moto2-zege ooit, voor Pasini, terwijl Morbidelli nog wel op het podium terecht wist te komen. De Italiaan eindigde één plek voor Lüthi, waarmee hij dus nog wel uitliep in de strijd om het WK.

Chloorgaswolk nabij East Sussex

Beachy Head, een strand nabij East-Sussex in Engeland is ontruimd nadat zo'n 50 strandgasten last kregen van brandende ogen. De oorzaak is een grote chloorwolk, hoe deze is ontstaan is nog onduidelijk. 

De lokale bevolking moet ramen en deuren dichthouden. Zowel de kustwacht, als de brandweer, politie en reddingspersoneel zijn aanwezig op Beachy Head. Deze plaats is overigens zeer geliefd bij zelfmoordenaars aldus Daily Mail. 

Van Bronckhorst verklaart opvallende wissels

Giovanni van Bronckhorst haalde tegen Willem II zowel Nicolai Jörgensen als Ridgeciano Haps uit voorzorg van het veld door blessures.

De Feyenoord-coach stelt dat de kwetsuren niet ernstig zijn, iets waar vooraf wel voor werd gevreesd in Rotterdam. In gesprek met het Algemeen Dagblad vertelt de oefenmeester over zijn beslissing om het duo voortijdig te wisselen. "Nicolai had last van een hak, Ridgeciano van een knie. Gezien de stand was het beter om geen risico te nemen”, laat Van Bronckhorst weten tegenover het medium.

De komende tijd staat de Champions League op het programma, reden voor Feyenoord om niet al teveel risico’s te nemen. “Er staat voor ons een zeer drukke periode voor de deur.”

Semenya snel op incourante 600 meter

Bij World Challenge-wedstrijden in Berlijn heeft Caster Semenya laten zien dat ze nog steeds in vorm is. Op de incourante 600 meter liep de Zuid-Afrikaanse wereldkampioene op de 800 meter met 1.21,77 een officieus wereldrecord.

Ook de Duitse wereldkampioen bij het speerwerpen Johannes Vetter was op dreef. Hij gooide een afstand van 89,85 m, waarmee hij, net als op het WK, olympisch kampioen Thomas Röhler achter zich hield.

Op de 1.500 meter eindigde Susan Krumins als derde achter de Duitse Konstanze Klosterhalfen en de Britse Eilish McColgan.

Chelsea simpel langs Koeman's Everton, Liverpool pakt Arsenal in

Chelsea heeft Ronald Koeman's Everton in eigen huis op eenvoudige wijze opzij gezet met 2-0. Grote man bij de landskampioen was Alvaro Morata.

Een spectaculaire poging van Pedro in de beginfase was het startschot van de Londenaren aan het adres van de bezoekers uit Liverpool. De Spanjaard werd aangespeeld door landgenoot Morata in de tiende minuut, waarna zijn omhaal net naast ging.

Met een half uur op de klok brak Chelsea de ban om Stamford Bridge. Opnieuw was het Morata die betrokken was bij een aanval; de spits ging een een-twee aan met Cesc Fabregas, die vervolgens doel wist te treffen.

Vlak voor de theepauze bereikte een puike voorzet van Azpilicueta het hoofd van Morata, die daarna Jordan Pickford versloeg. Een flinke tegenvaller voor Ronald Koeman en zijn manschappen.

Ook na rust bleef Chelsea de sterkere formatie, en waren the Toffees te onmachtig om terug te komen in de wedstrijd. Wayne Rooney liet duidelijk merken dat die onmacht hem hoog zat; een onnodige gele kaart op zijn conto was tekenend.

Liverpool verslaat Arsenal
Liverpool speelde in eigen huis tegen Arsenal en dat ging de mannen van Jürgen Klopp, met Georginio Wijnaldum in de basis, uitstekend af. Roberto Firmino en Sadio Mané brachten Liverpool voor rust al op voorsprong, waarna Mohamed Salah en Daniel Sturridge Arsenal in de tweede helft helemaal het nakijken gaven: 4-0. 

Liverpool staat na drie speelronden op de tweede plek in de Premier League, met zeven punten. Arsenal staat net boven de degradatiestreep met een schamele drie punten.

Overige uitslagen
West Bromwich Albion - Stoke City 1-1
Tottenham Hotspur - Burnley 1-1

Uitslag FC Groningen - FC Utrecht

FC Groningen heeft de eerste zege van het seizoen binnen. Flink tegen het spelbeeld in werd gewonnen van FC Utrecht, dat het seizoen was begonnen met twee zeges. Groningen stond voor rust al met 2-0 voor, terwijl Utrecht zeker in de tweede helft veel kansen bleef missen. Na ruim een uur konden de Domstedelingen nog iets terugdoen, maar een punt zat er in de Euroborg niet meer in.

FC Groningen

2 - 1

FC Utrecht

 8' Warmerdam
 40' Drost
   64' Bahebeck
 
 Gele kaart: Te Wierik, Idrissi, (FC Groningen), Labyad, Kerk, Dumic, (FC Utrecht)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 16.032
Arbiter: Jeroen Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Kane
Te Wierik
Larsen
v.Nieff (Memisevic/68)
Warmerdam
Drost
Jenssen
Bacuna (Idrissi/62)
Mahi
v.Weert (Veldwijk/ 76)
  Jensen
Klaiber
Dumic
Janssen
Braafheid (v.d.Meer/68)
v.d.Streek
Emanuelson
Labyad
Ayoub
Görtler (Kerk/62)
Bahebeck (Dessers/ 80)

Casinobrand onder controle, schade is enorm

Bij het Holland Casino aan de Gedempte Kattendiep in Groningen is brand uitgebroken. De rookwolken zijn tot in de wijde omtrek te zien. De brandweer heeft meerdere bluswagens en hoogwerkers ingezet om het vuur te bestrijden. 

Er is een NL-Alert verstuurd met het verzoek om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen. Er zijn meetploegen onderweg om te controleren of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen bij de brand. 

De brandweer is gestopt met blussen binnen het gebouw, het zou vanwege de constructie van het pand te gevaarlijk zijn. De rookwolken trekken richting het UMCG. Volgens Van Oost Media zijn er geen gewonden gevallen. Een medewerker van de beveiliging zou nog geprobeerd hebben om het vuur te blussen nadat het automatisch brandalarm was gegaan. Toen dit niet lukte, heeft hij het gebwouw weer verlaten en de brandweer gebeld. 

Er is een politiehelikopter onderweg om vanuit de lucht de rookontwikkeling te monitoren. De brandweer waarschuwt op Twitter mensen vooral uit de rook te blijven en de hulpverlening niet te hinderen. `

Omwonenenden worden opgevangen in het gemeentehuis aan de Kreupelstraat. Volgens burgermeester Peter den Oudsten moet het pand als verloren worden beschouwd. Den Oudsten: "Het is echt een grote brand. Bij een grote brand in de binnenstad denk je altijd: Oh hemel, wat gebeurt hier. Er zijn twee dingen die ik nu zie. Het pand staat relatief alleen en is verloren. Het is uitgebrand, maar er zijn geen slachtoffers gevallen."

Er is opgeschaald naar GRIP 2 en de brandweer heeft een tweede peleton opgeroepen om de brand te bestrijden. De kerkdienst in de Pepergasthuiskerk is vanwege de brand afgelast. Of de overige activiteiten in de stad diie voor vandaag gepland stonden, doorgang kunnen vinden wordt in de loop van de ochtend duidelijk. 

Er is door de rook één persoon onwel geworden meldt de brandweer op twitter. Het slachtoffer wordt nagekeken door ambulancepersoneel. De omgeving van het casino is ontruimd. Het gaat om een hotel, woningen en woonboten. 

Er zijn nog eens 8 bluswagens opgeroepen vanuit Drenthe. Op een video op Twitter is te zien hoe de brandweer met bijlen de ramen inslaat om de brand beter te kunnen bestrijden. 

Update 15:32
De parkeergarage van Holland casino zal vandaag niet meer worden vrijgegeven meldt de brandweer op Twitter. Er wordt geadviseerd om de verzekering te bellen en zelf voor vervangend vervoer te zorgen. 

Zojuist meldt de brandweer ook dat het sein brand meester is gegeven. Nablussen zal nog enige tijd in beslag nemen. Aangezien alle bluseenheden bij de casinobrand zijn ingezet, worden de kazernes herbezet door ploegen van buiten de stad. 

Update 17:27 uur
Bij de persconferentie die om kwart over vier werd gegeven werd duidelijk dat de schade zeer groot is. De bestuursvoorzitter van Holland Casino is 'erg geschrokken'. Wel is hij opgelucht dat er geen gewonden zijn gevallen. Hij noemt de brand 'een zwarte bladzijde' uit de 30-jarige geschiedenis van het casino. 

In de brandwerende kluizen ligt nog een hoop geld opgeslagen. Op het moment dat het pand vrijgegeven en overgedragen wordt zal er worden bekeken of de inhoud de brand heeft overleefd, of dat de hitte te groot is geweest. Het casino zal na de overdracht van het afgebrande pand bekijken of ze op de huidige locatie gaan herbouwen of op zoek gaan vervangende huisvesting. 

Update 19:15 uur
Inmiddels mogen enkele bewoners van de geevacueerde panden terugkeren naar hun woning. Andere bewoners moeten nog wat langer wachten tot er een bouwkundig onderzoek naar de stabiliteit heeft plaatsgevonden. De bewoners die naar hun woning mogen en willen, moeten zich bij de politie legitimeren en zullen onder escorte naar hun woning worden gebracht. 

Brand bij Holland Casino in Groningen (Foto: Lallend)

Brand bij Holland Casino in Groningen (Foto: Lallend)

Brand bij Holland Casino in Groningen (Foto: Lallend)
Brand bij Holland Casino in Groningen (Foto: Lallend)

Brand bij Holland Casino in Groningen (Foto: mamaisboos)
Brand bij Holland Casino in Groningen (Foto: mamaisboos)

Houston kampt met ernstige overstromingen

Door aanhoudende regenval hebben steeds meer delen van Houston last van overstromingen. Zo'n 1000 mensen zijn al gered uit hun huizen, zo meldt CNN. De reddingsdiensten in Houston hebben veertig boten ingezet om mensen van daken en auto's te halen. Zondag hebben al ruim 2000 mensen om hulp gevraagd.

Burgemeester Sylvester Turner zegt dat zijn stad op tal van plekken is overstroomd. Twee appartementencomplexen zijn ontruimd, Houston heeft twee nieuwe opvanglocaties opengesteld.

In slechts enkele uren tijd viel er ruim 355 millimeter, in Nederland is dat de hoeveelheid neerslag die in vier maanden valt. Dat meldt Weerplaza.

De extreme regenval is een bijeffect van orkaan Harvey, die inmiddels een tropisch storm is geworden. De rivieren zijn door de overvloedige neerslag buiten hun oevers getreden. De komende dagen zal er nog eens 500 millimeter regen vallen en zullen nog meer delen van de Texaanse stad overstromen. De weerdiensten hebben de inwoners van Houston geadviseerd zich niet in de kelder te begeven.

De bewoners van het La vita Bella verpleeghuis in Houston uit de foto hieronder zijn inmiddels gered.

Uitslag PSV - Roda JC

PSV heeft in de Eredivisie een eenvoudige zege geboekt op Roda JC. In Eindhoven stond de 2-0 uitslag al halverwege de eerste helft op de borden, waarna het duel doodbloedde. De ploeg van Philip Cocu heeft hierdoor na drie duels de volle negen punten binnen, terwijl Roda een van de clubs is die nog geen punt behaald heeft.

PSV

2 - 0

Roda JC

9' Locadia
24' Lozano
   
 
Gele kaart: Ananou (Roda JC)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.200
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
oet
Brenet
Luckassen
Isimat-Mirin
Paal
Van Ginkel
Pereiro (De Jong/65)
Hendrix
Bergwijn (Ramselaar/65)
Locadia
Lozano (Rosario/ 85)
  Jurjus
Kum
Ananou
Werker
Van Peppen
Rosheuvel
Gnjatic
Gustafson
El Makrini (Ndenge/46)
Paulissen (Van Velzen/57)
Vancamp (Djim/74)

Eerste prijs handbalseizoen is voor Dalfsen

De handbalsters van Morrenhof Jansen/Dalfsen hebben de Supercup veroverd. De bekerwinnaar van het afgelopen jaar was in een spannende wedstrijd met 33-31 te sterk voor de landskampioen Succes/VOC.

VOC stond met de rest met 16-17 voor, maar Dalfsen kwam sterk uit de kleedkamer. De ploeg van de nieuwe coach Monique Tijsterman zou snel na rust voorstaan met 23-18, mede dankzij zij een sterk keepende Yara ten Holte.

VOC kwam nog sterk terug in de wedstrijd tot 29-28, maar verder kwam de Amsterdamse club niet. In de slotfase werden nog twee speelsters van VOC weggestuurd en kwam de zege van Dalfsen niet meer in gevaar.

Schulz: Merkel is gevoel voor realiteit kwijt

Martin Schulz heeft in de aanloop naar de Duitse verkiezingen op 24 september de aanval gekozen. De kandidaat van de SPD voor het bondskanselierschap verweet zijn rivaal Angela Merkel dat ze los is gekomen van de grond. Ze heeft haar gevoel voor realiteit verloren en is het contact met de burgers kwijt. "Veel mensen hebben de indruk dat Angela Merkel afwezig is", zei Schulz zondag in een interview met de ARD.

De uitdager in de verkiezingsstrijd vindt ook dat de bondskanselier veel te aarzelend reageert op de provocaties van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "Hoe lang willen we werkeloos toekijken hoe de heer Erdogan ons bij de neus neemt", aldus Schulz, verwijzend naar de journalist Deniz Yücel en andere Duitsers die vastzitten in Turkije.

Schulz mengde zich ook in de discussie over een rijverbod voor vervuilende dieselauto's in bepaalde stedelijke gebieden om de uitstoot van stikstofoxide te beperken. "Natuurlijk hebben we de verbrandingsmotor nog heel lang nodig", stelde hij.

In plaats van de technologie in zijn geheel in het verdomhoekje te zetten, acht de SPD'er het verstandiger te investeren in optimalisering van de dieseltechnologie. In deze kwestie liggen CDU/CSU en de Groenen, mogelijke coalitiepartners, heel ver uit elkaar. "Erger kan het voor zwart-groen niet worden", voegde Schulz eraan toe.

Schulz: Merkel is gevoel voor realiteit kwijt
Schulz: Merkel is gevoel voor realiteit kwijt (Foto: ANP)

Volleybalsters als groepswinnaar naar WK

De Nederlandse volleybalsters hebben het kwalificatietoernooi voor het WK van volgend jaar in Japan ongeslagen afgesloten. In Rotterdam won Oranje ook hun vijfde en laatste groepswedstrijd met 3-0, dit keer was Bulgarije het slachtoffer: 25-21, 25-17, 25-23.

Bulgarije had zich net zoals Nederland zich zaterdag geplaatst voor het WK volgend jaar in Japan, door België in drie sets te kloppen. De wedstrijd van zondag was een formaliteit, waarin Nederland duidelijk te sterk. Oranje kwam in elke set vroeg op voorsprong, maar ze lieten Bulgarije regelmatig terugkomen in de set. Maar aan het einde van de set liep Oranje weer weg.

Documentaire over Klaver niet uitgezonden

De documentaire over Jesse Klaver komt toch niet op de televisie. BNNVARA heeft dit besloten na alle commotie over de maker van de film tijdens de afgelopen verkiezingscampagne van de partijleider van GroenLinks.

Op de film kwam veel kritiek omdat maker Joey Boink zelf voor GroenLinks actief was tijdens de laatste verkiezingscampagne.

De omroep liet eerder weten dat met de documentaire de onafhankelijke positie bleef gewaarborgd. "BNNVARA en NPO kunnen desondanks niet uitsluiten dat er twijfel kan ontstaan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Wij menen dat er over de onafhankelijkheid van BNNVARA en de NPO geen enkele twijfel mag bestaan."

Update 18:30
De producent van de documentaire 'Jesse', over GroenLinks-leider Klaver, is "zwaar teleurgesteld" dat BNNVARA zich heeft bedacht en de film niet meer wil uitzenden. "We hebben een film gemaakt die de omroep goed kan uitzenden", zegt Janneke Doolaard van productiehuis Doxy. Maker Joey Boink "kan het besluit eigenlijk niet begrijpen".

BNNVARA wilde 'Jesse' volgende week maandag op televisie tonen, maar zag daarvan bij nader inzien af om de schijn van partijdigheid niet te wekken. Dat heeft Boink "echt verbaasd". Hij bracht naar eigen zeggen in de documentaire juist de wrijving binnen de GroenLinks-top in beeld, omdat het "mijn vak is om naar drama te zoeken""Toen ik de film ging maken was ik de eerste die besefte dat ik als embedded filmmaker extra naar conflicten op zoek moest."

Boink verwijt zichzelf niets. Hij benadrukt nog eens dat hij geen GroenLinks-lid is of -stemmer was, en in het verleden ook voor de VVD en PvdA werkte. Ook zou zijn vriendschap met Klaver door de pers wat al te dik zijn aangezet. Maar hij denkt dat de uitzending van een film over Klaver door de publieke omroep ook sowieso wel tot ophef had geleid.

Doolaard zegt het besluit van BNNVARA om van uitzending af te zien "natuurlijk te respecteren""Dat recht hebben ze en ze hebben ook een andere positie dan wij. Maar voor ons is het onbegrijpelijk."

De producente zag met lede ogen aan dat de kritiek op de documentaire de afgelopen dagen "vooral uit rechtse hoek" aanzwol. Die kritiek kreeg "een beetje de trekken van een hetze""En dat over een film die nog niemand heeft gezien."

Of 'Jesse' de komende tijd nog ergens anders te zien is, kan Doolaard nog niet zeggen. Ze is nog met BNNVARA in gesprek over onder andere de voorpremière die voor komende zondag in een Utrechtse bioscoop op de agenda staat. Omroepdirecteur Gerard Timmer opperde eerder op de dag dat de film misschien een plaats zou kunnen krijgen op documentairefestival IDFA.

Documentaire over Klaver niet uitgezonden
Documentaire over Klaver niet uitgezonden (Foto: BuzzE)

'United doet uiterste poging voor Bale'

Manchester United heeft een bod van 100 miljoen euro uitgebracht op Real Madrid-aanvaller Gareth Bale. The Red Devils worden al maanden gelinkt aan de international van Wales, weet Don Balon te melden.

In een uiterste poging om Bale naar Old Trafford te halen voor de deadline, heeft José Mourinho een megabod neergelegd. Het zou een kroon op het transferwerk zijn, wat zich inmiddels al lijkt uit te betalen in resultaten op het veld in de Premier League.

Froome verstevigt leiding, Kelderman vierde

Chris Froome heeft de negende etappe in de Vuelta gewonnen. Na 179 kilometer koersen, van Orihuela naar Cumbre del Sol, was de Brit na een demarrage Chaves en Woods te snel af en verstevigde de leiding in het algemeen klassement.

Vanuit de start probeerden verschillende renners te ontsnappen. Er onstond uiteindelijk een kopman van tien man, bestaande uit Irizar, Soler, Haller, Lindeman, Ludvigsson, Turgis, L.Mas, Rubio, Dunne en Vilela. Hun maximale voorsprong was minder dan drie minuten. Het peloton werd aangevoerd door het noodlijdende Cannondale. Door hun werk daalde de voorsprong van de kopgroep tot iets onder de twee minuten.

De eerste van de twee klims was de Alto de Puig Llorença. Al vlak na het begin van de beklimming spatte de kopgroep uit elkaar. Drie renners bleven vooraan over: Mas, Ludvigsson en Vilela. Soler wist zich even later ook aan te sluiten terwijk Mas en Vilela moesten passen. Soler was vervolgens als eerste boven.

In de afdaling werden alle renners van de oude kopgroep, op Soler en Ludvisson na, teruggepakt door het peloton dat iets meer dan een minuut achterstand had op het duo. De slotklim was wederom de Alto de Pui Llorença, maar nu reden ze helemaal tot de top. Net voor de beklimming liet Ludvisson zich terugzakken en Soler werd even later teruggepakt. Inmiddels waren het de renners van Sky die het tempo bepaalden.

Veel renners moesten al vroeg tijdens de beklimming uit het peloton lossen. Vooraan probeerden onder meer Bardet tot driemaaltoe en Carapaz weg te rijden, maar ze kregen weinig ruimte. Na zijn laatste poging moest Bardet lossen uit de groep met favorieten waarin ook Kruijswijk, Kelderman en Oomen zaten.

Froome plaatste op minder dan een kilometer van de streep een aanval. Chaves en Woods konden aansluiten. Froome kwam  als eerste over de meet voor Chaves. Kelderman kwam als vierde over de meet.

Hockeyers na magistrale comeback Europees kampioen

Nederland is voor de vijfde keer Europees kampioen geworden en heeft de titel van Londen geprolongeerd. Na een 0-2 achterstand maakte Oranje een comeback die niet meer mogelijk leek. Maar Robbert Kemperman gebruikte alles wat hij in zich had en was de initiator van een explosieve comeback, waar nog lang over zal worden gepraat. Het werd 4-2 voor Oranje. 

Het was de hardste forehand die Robbert ‘Mister Backhand’ Kemperman ooit had geslagen. Eindelijk. Eindelijk kreeg een Nederlander die hockeybal achter Vincent Vanasch. Daar was een kogel van meer dan honderd kilometer per uur voor nodig. En zijn reactie was de felste ooit na een goal. Was dat frustratie na de 0-5 nederlaag op maandagavond, of was het pure bevrijding en heerlijke agressie na de 2-0 achterstand?

Het geluid van revanche weerklonk in het Wagener Stadion, dat zich nog de 0-5 oorwassing herinnerde. Ergens diep in het lichaam van Mirco Pruyser – die Nederland nadrukkelijk op sleeptouw nam – en in het hart van Robbert Kemperman brandde er ondanks de 0-2 achterstand een enorm vuur. En wat te denken van Mink van der Weerden, die zo vaak mocht pushen en zo vaak op de uitloper Simon Gougnard stuitte, maar dan toch de 2-3 binnen pushte?

Het ging bij een 2-0 achterstand niet meer om zonedekking of mandekking. Om tactische systemen. Om techniek. Nee, het ging om ballen tonen en het vernieuwde Oranje liet zien dat het de ballen heeft. Niemand vernedert Oranje twee keer in de eigen hockeytempel. Het ‘Bloed, zweet en tranen’ van André Hazes was nog nooit zo hard meegezongen in het Wagener Stadion. Er was geen toeschouwer zonder kippenvel.

België tegen Nederland was een strijd der giganten. Tussen twee teams vol fulltime hockeyprofs, die aan elkaar gewaagd zijn. Met lichamen, geboetseerd als de topatleten op het WK atletiek. Geen semiprofs, amateurs of koddige situaties, zoals soms tijdens dit EK. Nee, snoeiharde topsport in het nationale hockeystadion. Dit was de bokswedstrijd waar de hele hockeywereld op hoopte.

De belangrijkste vraag voor de wedstrijd was: zou het schaken worden na de 0-5 maandagavond? Of zou Nederland vasthouden aan hun eigen aanvallende, swingende spel? Het werd het laatste. Al in de tweede minuut onderschepte Sander Baart de hoge bal van België. Via een schitterende crosspass van Robbert Kemperman kwam de bal bij Mirco Pruyser en Bjorn Kellerman, die net naast tikte. Zo. De toon was gezet. Even later was het aanvoerder Seve van Ass met een heerlijke offensieve pass op Jonas de Geus, die gevaarlijk de Belgische cirkel kon binnenwandelen. Het was duidelijk: de eerste vijf minuten was niet België – zoals maandagavond – maar Nederland de baas.

Even later was het toch raak, via een Belgische strafcorner. Tom Boon pushte via een nare stuiter, die zowel keeper Pirmin Blaak als Floris Wortelboer verraste. Het zag er niet overtuigend uit.

Na die openingstreffer leek Oranje een beetje van slag. Kemperman sloeg een te hoge backhand. Pruyser kon de bal opeens niet meer aannemen. Billy Bakker verloor op de as van het veld een duel van de jonge Victor Wegnez. Tijd om te hergroeperen.

Toen was het Mirco Pruyser die in het tweede kwart opstond. Die even de geestelijk leider was van Oranje. Hij pakte ballen af. Bemoeide zich overal mee. Gebruikte zijn lichaam. Maar zijn teamgenoten volgden zijn goede voorbeeld eerst niet, in een duel waarin de hoge bal spelen eerder regel was dan uitzondering. Twee strafcorners van Mink van der Weerden werden uitgelopen door ex-Bloemendaler Simon Gougnard. Eentje werd verkeerd aangegeven door Valentin Verga.

Toen het langzaam leek alsof België de wedstrijd gecontroleerd naar het eind zou hockeyen, was daar opeens de ontploffing van Robbert Kemperman. Hij knuppelde de bal uit de lucht ziedend hard achter Vincent Vanasch. Daar kwam de heerlijke agressie en overtuiging die Oranje had gemist. Kemperman snoepte daarna de bal van de Belgische stick op het middenveld en gaf Pruyser de kans, die op de klomp van Vanasch schoot.

Dankzij Kemperman leek Oranje opeens te geloven in een overwinning. Sander Baart kwam schitterend voor zijn man. Billy Bakker soleerde over de achterlijn en stuitte op Vanasch. Prusyer en Van der Weerden zorgen voor de voorsprong. En toen België hun toernooiuitblinker Vanasch in de laatste minuten wisselde voor een veldspeler, konden bijna tienduizend fans de Europese titel wel proeven. Toen Pruyser de 4-2 in een leeg doel kon schuiven, trok hij een sprint langs het veld, zoals hij nog nooit had gesprint. Hij werd achterna gezeten door zijn teamgenoten die hem achterhaalden. Ze gingen op de grond liggen met z’n allen, in een explosie van vreugde. Bondscoach Max Caldas stond met tranen in zijn ogen na de wedstrijd. Hij is de eerste coach die twee keer met Oranje het EK wint.

Wat dit zegt over het vernieuwde Oranje, dat een andere weg is opgeslagen? Dat er muziek zit in de ploeg en dat de ingeslagen weg een mooie is. Dat de goede sfeer niet alleen ervoor zorgt dat iedereen kan uitblinken, maar ook dat het in moeilijke tijden op kan staan uit de dood.

België – Nederland 2-4 (0-2)
‘7 Tom Boon 1-0 (sc)
’27 Cedric Charlier 2-0
’37 Robbert Kemperman 1-2
’45 Mirco Pruyser 2-2 (sc)
’51 Mink van der Weerden 2-3 (sc)
’60 Mirco Pruyser 2-4

Mink van der Weerden met de ontlading na de 3-2. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Mink van der Weerden met de ontlading na de 3-2. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Viviani de snelste in Bretagne Classic

Elia Viviani heeft de Bretagne Classic-Ouest France op zijn naam geschreven. In Plouay was de renner van Sky de snelste na 240 kilometer de snelste van groep van dertig renners. De Italiaan won vorige week ook al een WorldTour-wedstrijd in Hamburg. Ook was hij afgelopen week twee keer succesvol in de Franse rittenkoers Poitou-Charantes.

Al snel na de start in Plouay zou er een kopgroep van zes renners tot stand komen. De kopgroep zou meer dan zeven minuten krijgen van het peloton. Met nog tachtig kilometer te gaan bepaalde team Sky het tempo van het peloton. Dat zorgde voor verbrokkeling in het peloton, waardoor sprinters als Caleb Ewan en Arnaud Démare moesten afhaken. Snel ernaar zou er een groep wegrijden uit het peloton: Dries Devenyns (Quick-Step Floors), Sylvain Dillier (BMC), Tao Geoghegan Hart (Sky), Arnaud Gérard (Fortuneo-Oscaro), Paul Martens (LottoNL-Jumbo), Jacopo Mosca (Willier Triestina-Selle Italia), Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) en Petr Vakoc (QuickStep Floors).

Met nog zestig kilometer te gaan zou de groep bij de eerste vluchters komen met kort daarachter het peloton. Devenyns en Dillier zou het langst vooruit blijven van de groep, maar met het ingaan van de voorlaatste ronde werden ook zij gegrepen door het peloton.

Een nieuwe groep zou wegrijden uit het peloton: yril Gautier (AG2R), Albert Bettiol (Cannondale-Drapac), Nathan Haas (Dimension Data), Hector Carretero (Movistar), Pieter Serry (Quick-Step Floors), Lilian Calmejane (Direct Energie) and Julien Simon (Cofidis). Met nog tien kilometer te gaan had de kopgroep nog twintig seconden, maar ze zouden snel gegrepen worden door het peloton. Dat was wel buiten Bettiol gerekend, de Italiaan van Cannondale-Drapac bleef knap stand houden tegen een jagend peloton.

In de slotkilometer zou Bettiol pas gegrepen worden door het uitgedunde peloton, waarna Viviani eenvoudig de sprint won voor Alexander Kristoff en Sonny Colbrelli.

Greg Van Avermaet werd tiende vverstevigde daarmee zijn leidende positie in de WorldTour. Tom Dumoulin staat daarin tweede, maar de Nederlander van Sunweb kwam niet aan de start in Frankrijk.

Dovizioso slaat dubbelslag in MotoGP

 Andrea Dovizioso heeft in de MotoGP zijn vierde zege van het seizoen binnen. De Italiaanse Ducati-cureur zegevierde op het circuit van Silverstone tijdens de Britse Grand Prix en nam en passant de leiding in het WK over van Marc Marquez. 

Valentino Rossi kende een geweldig begin van zijn 300e race in de koningsklasse van de motorsport en pakte vanaf plek twee direct de leiding, gevolgd door Marquez, Cal Crutchlow, Maverick Viñales, Jorge Lorenzo en Dovizioso, met Dani Pedrosa daar ook nog achter. Viñales kwam al snel voorbij Marquez, terwijl zijn teamgenoot Rossi een gat van een dikke seconde sloeg.

Richting de helft van de race kroop Viñales nog altijd beetje bij beetje dichter naar Rossi toe, met Dovizioso, Marquez en Crutchlow in zijn kielzog. Daarachter reden Lorenzo, Pedrosa en Johann Zarco, maar die streden vooralsnog vooral om plek zes. Tien ronden voor het einde ontbrandde de strijd achter Rossi: Marquez en Dovizioso vielen elkaar aan, maar het was uiteindelijk Dovizioso die Viñales verschalkte, hoewel de Spanjaard seconden later weer terugsloeg.

Viñales moest zich toch gewonnen geven: Dovizioso en Marquez gingen er voorbij en de Ducati- en Honda-coureurs konden de jacht op Rossi openen. Dat duurde niet erg lang, want een ronde of drie later werd Il Dottore bijgehaald door Dovizioso en Marquez, met Viñales en Crutchlow er nog achteraan. Marquez kon hier echter niet lang van genieten: zijn Honda gaf plotseling de geest en voor de WK-leider was de race voorbij.

De rest reed uiteraard stevig door en drie ronden voor het einde zat Dovizioso bij Rossi in de nek te hijgen, met Viñales en Crutchlow nog altijd achter zich aan. Met de topsnelheid van zijn Ducati kon hij Rossi al snel passeren en Vale kreeg zelfs al gelijk teamgenoot Viñales in de nek en zag de Spanjaard langszij komen. 

In de slotronde deed Viñales er nog alles aan om bij Dovizioso in de slipstream te komen, maar dat lukte net niet. Dovizioso zegevierde voor de vierde keer dit jaar, voor Viñales, Rossi, Crutchlow en Lorenzo.

Springruiter Smolders pakt verrassend zilver op EK

Harrie Smolders heeft in de laatste rit van de Europese kampioenschappen paardensport toch nog voor een positieve afsluiter voor Nederland gezorgd. De springruiter pakte verrassend zilver op het individuele nummer.

De 25 beste ruiters na drie manches mochten zondag starten in de finale. Smolders begon de dag als negende. Maar na een foutloze eerste rit stond de Nederlander met paard Don VHP Z al derde. Smolders bleef in de tweede rit ook foutloos en was daarmee zeker van brons. 

Het brons werd al snel ingeruild voor zilver. De Ier Cian O'Connor maakte een foutje in zijn rondje en moest de tweede plaats afstaan aan Smolders. Het goud ging naar de Zweed Peder Fredricson. De Zweed had dit toernooi nog geen enkel strafpunt opgelopen. Fredricson met paard H&M All In tikte één balk eraf en kreeg een tijdfout aan zijn broek, maar de vijf stafpunten kon hij hebben. Vorig jaar tijdens de Olympisch Spelen kreeg Fredricson zilver omgehangen. Nu mag hij op de hoogste trede van het podium staan. 

Het EK is, ondanks de zilveren plak voor Smolders, uitgedraaid op een enorme teleurstelling. In de landenwedstrijd bij het springen werd Nederland als kampioen onttroond en werden ze maar zesde. Ook in de dressuur ging het dramatisch. Wel was er goud voor Oranje en Theo Timmerman bij het vierspannen. 

Harrie Smolders redt Nederlandse eer op EK paardensport. (PRO SHOTS/Action Images)
Harrie Smolders redt Nederlandse eer op EK paardensport. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag VVV-Venlo - Ajax

Ajax heeft in de Eredivisie een moeizame zege geboekt op VVV-Venlo. Na de Europese zeperd van eerder deze week moesten de Amsterdammers in Limburg weer vol aan de bak. Mede dankzij het werk twee invallers konden de drie punten mee naar huis worden genomen: 0-2.

Klaas Jan Huntelaar in duel met , VVV-speler Jerold Promes. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Klaas Jan Huntelaar in duel met ,VVV-speler Jerold Promes. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

VVV-Venlo

0 - 2

AFC Ajax

    55' Van de Beek
70' Neres
 
Gele kaart: Seuntjens, Leemans (VVV-Venlo), De Ligt (AFC Ajax)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes
Labylle (Dekker/63)
Seuntjens
Post
Leemans (Amenyido/82)
V.van Crooy
Thy
Tissoudali (Hunte/70)
  Onana
Veltman
De Ligt
Viergever
Dijks (Neres/46)
F.de Jong (Wöber/80)
Van de Beek
Ziyech
Cerný (Huntelaar/46)
Dolberg
Younes

Horror grootmeester Tobe Hooper overleden

De Amerikaanse horror grootmeester Tobe Hooper is op 74-jarige leeftijd overleden. De filmmaker werd vooral bekend door epische klassiekers zoals The Texas Chainsaw Massacre en Poltergeist. Waaraan de filmmaker is overleden is niet bekend.

Hooper brak in 1974 door met de film The Texas Chainsaw Massacre, waarin een groepje tieners op gruwelijke wijze wordt afgeslacht door een kannibalistische familie. De duistere film, die werd gemaakt met een bescheiden budget van 140.000 dollar, liet veel over aan de fantasie van de argeloze kijker en zorgde daarmee voor een nieuwe dimensie in het horrorgenre. The Texas Chainsaw Massacre zou in meerdere landen verboden worden.

In 1982 vroeg Steven Spielberg of Hooper zijn bovennatuurlijke thriller Poltergeist wilde regisseren. Deze film, waarin een familie wordt geterroriseerd door geesten, zou een nog groter succes worden dan The Texas Chainsaw Massacre en groeide eveneens uit tot een cultklassieker. Hooper was evenwel niet te spreken over de artistieke beperkingen die hem werden opgelegd door Spielberg en besloot vanaf dat moment zijn films zelf te gaan produceren.

Andere bekende films van Hooper waren onder meer Lifeforce (1985), Body Bags (1993) en The Mangler (1995). Hoopers laatste film, Djinn, kwam uit in 2013.

Canet wint Moto3 op Silverstone na rode vlag in slotronde

Aron Canet heeft op het circuit van Silverstone de Britse Grand Prix in de Moto3 gewonnen. Het was de derde overwinning van het seizoen voor de Spanjaard, die opschuift naar de tweede plek in het WK.

Romano Fenati pakte vanaf poleposition de leiding bij de start, voor Gabriel Rodrigo, Joan Mir, Niccolo Antonelli en Juanfran Guevara, terwijl Bo Bendsneyder vanaf de tiende plek terugviel naar plaats twaalf. De op plek twaalf gestartte Fabio di Giannantonio kwam zich ook weer eens voorin melden en nam plek twee over, Bendsneyder viel daarentegen nog wat verder terug.

De Nederlander kwam toch wat beter in de race en na zes ronden deed hij gewoon weer volop mee in de leidende groep, net als onder meer de Belg Livio Loi. Ook Jorge Martin had er zin in en de Spanjaard, met geblesseerde en zeer pijnlijke enkel, opende halverwege vol de aanval op de voorste posities in de groep.

Met zes ronden te rijden nam Loi voor het eerst dit jaar de leiding in een race in handen, hoewel hij die een bocht later weer af moest staan aan Martin. Kanshebbers waren er nog altijd in overvloed, aangezien maar liefst 23 coureurs naast en achter elkaar in één grote groep reden. Pas drie ronden voor het einde begon de groep een klein beetje uit elkaar te vallen, met nog zo'n elf man in de strijd om het podium, waaronder Loi en in iets mindere mate Bendsneyder.

In de voorlaatste ronde ging het fout voor de Nederlander: plotseling schoof hij samen met Guevara hard onderuit en voor hem was de strijd klaar. Een paar bochten later gold dat voor iedereen, want de crash leek vrij ernstig en de rode vlag werd in de laatste ronde gezwaaid omdat Guevara naast de baan behandeld werd. Canet kwam in de voorlaatste ronde als eerste door en kreeg zo de zege, voor Enea Bastianini, Martin, Rodrigo, Mir en Loi.

Guevara is naar verluidt even buiten bewustzijn geweest, maar lijkt niks gebroken te hebben. 

Onbegrip bij producent en maker 'Jesse'

De producent van de documentaire 'Jesse', over GroenLinks-leider Klaver, is "zwaar teleurgesteld" dat BNNVARA zich heeft bedacht en de film niet meer wil uitzenden. "We hebben een film gemaakt die de omroep goed kan uitzenden", zegt Janneke Doolaard van productiehuis Doxy. Maker Joey Boink "kan het besluit eigenlijk niet begrijpen".

BNNVARA wilde 'Jesse' volgende week maandag op televisie tonen, maar zag daarvan bij nader inzien af om de schijn van partijdigheid niet te wekken. Dat heeft Boink "echt verbaasd". Hij bracht naar eigen zeggen in de documentaire juist de wrijving binnen de GroenLinks-top in beeld, omdat het "mijn vak is om naar drama te zoeken". "Toen ik de film ging maken was ik de eerste die besefte dat ik als embedded filmmaker extra naar conflicten op zoek moest."

Boink verwijt zichzelf niets. Hij benadrukt nog eens dat hij geen GroenLinks-lid is of -stemmer was, en in het verleden ook voor de VVD en PvdA werkte. Ook zou zijn vriendschap met Klaver door de pers wat al te dik zijn aangezet. Maar hij denkt dat de uitzending van een film over Klaver door de publieke omroep ook sowieso wel tot ophef had geleid.

Respecteren

Doolaard zegt het besluit van BNNVARA om van uitzending af te zien "natuurlijk te respecteren". "Dat recht hebben ze en ze hebben ook een andere positie dan wij. Maar voor ons is het onbegrijpelijk."

De producente zag met lede ogen aan dat de kritiek op de documentaire de afgelopen dagen "vooral uit rechtse hoek" aanzwol. Die kritiek kreeg "een beetje de trekken van een hetze". "En dat over een film die nog niemand heeft gezien."

Of 'Jesse' de komende tijd nog ergens anders te zien is, kan Doolaard nog niet zeggen. Ze is nog met BNNVARA in gesprek over onder andere de voorpremière die voor komende zondag in een Utrechtse bioscoop op de agenda staat. Omroepdirecteur Gerard Timmer opperde eerder op de dag dat de film misschien een plaats zou kunnen krijgen op documentairefestival IDFA.

Onbegrip bij producent en maker 'Jesse'
Onbegrip bij producent en maker 'Jesse' (Foto: ANP)

Fikse files verwacht door afsluiting A10 West

De laatste week van de afsluiting van de A10 West gaat volgens de Verkeersinformatiedienst grote problemen veroorzaken. Nu steeds meer mensen weer aan het werk gaan zal de afsluiting vooral tijdens de avondspitsen voor veel vertraging op de wegen rond Amsterdam zorgen.

Tijdens de avondspits op dinsdag en donderdag voorziet de dienst tot vijftig kilometer direct aan de afgesloten A10 gerelateerde file. Ook in de ochtendspits zal het naar verwachting druk zijn.

Vooral op de A10 Zuid zal in beide richtingen flink wat file staan. De meeste bestuurders rijden om via de zuidkant van Amsterdam, via de Zuidas verder naar de Zeeburgertunnel. Op dit stuk verwacht de VID files van meer dan vijftien kilometer. Ook mensen die voor de A9 kiezen, komen vermoedelijk echter vast te staan. "Vooral rondom knooppunt Holendrecht ontstaan lange wachtrijen", aldus de VID.

De A10 West richting Zaanstad blijft nog tot en met zondag 3 september dicht.

Fikse files verwacht door afsluiting A10 West
Fikse files verwacht door afsluiting A10 West (Foto: ANP)

Gravel

Onze Italiaanse vrienden van Milestone kondigden afgelopen maart aan dat zij weer een nieuwe game gaan uitbrengen onder de naam Gravel. En nee, het is geen tennisgame. Developer Milestone heeft natuurlijk jarenlange ervaring met het maken van simulatie racegames. NU gaan ze het over een andere boeg goeien, ze gaan ons verblijden met een heuse arcade racegame, iets wat ze al 20 jaar niet gedaan hebben.

 

Tweemaal goud voor menner Chardon bij EK vierspannen

Menner IJsbrand Chardon is voor de tweede keer in zijn carrière de Europees kampioen vierspannen geworden. In 2011 was hij ook al eens de beste. De ruiter uit Den Hoorn kon zich bij de start van zijn vaardigheidsproef op het EK in het Zweedse Göteborg drie fouten permitteren. Ook was er goud voor het Nederlands team.

Chardon reed een zeer harmonieus en vlot gereden vaardigheidsproef en stelde daarbij het goud veilig. Op de laatste poort rolde nog wel een bal van de kegel, maar dat hij zich permitteren. De 56-jarige Chardon bleef met 150,37 punten Edouard Simonet uit België nipt voor (151,80). Het brons was er voor de Duitser Christoph Sandmann. Theo Timmerman (vierde) en Koos de Ronde (zesde) misten het podium, maar samen met Chardon veroverden ze wel de titel in de landenwedstrijd.

Van de drie onderdelen op het EK won Chardon er geen een. Hij werd twee keer tweede (dressuur en marathon) en begon als koploper aan de vaardigheidsproef. Daarin werd hij dertiende, voldoende om de Europese titel in de wacht te slepen. Het zilver in de landenwedstrijd ging naar Duitsland en het brons naar België. 

Chardon kon zijn geluk niet op na zijn knappe vaardigheidsrit:  “Het is natuurlijk top. Mijn team heeft ontzettend hard gewerkt. Paulien en m’n vier kinderen, je ziet hoe enthousiast ze zijn. Ik moest vorige week ineens de samenstelling van het span veranderen, daar was ik absoluut niet blij mee. Dat kon je ook zien in de dressuurscore, dat span had nog niet veel met elkaar gelopen. Maar als je het zo afmaakt, in een tijd van 171 seconden. Het liep gewoon fantastisch vandaag. En we hebben ook teamgoud. Het was een supermooie strijd. De Duitsers zetten ons volledig onder druk, we moesten een goede marathon rijden. Als je het dan zo afmaakt, dat is onwijs kicken.”

Dubbelslag Ijsbrand Chardon in Göteborg. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Dubbelslag Ijsbrand Chardon in Göteborg. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Remake van Yakuza 2 aangekondigd

Yakuza: Kiwami 2 werd aangekondigd tijdens een livestream van Sega. Dit is een volledige remake van de PlayStation 2-game Yakuza 2 en komt 7 december voor de PlayStation 4 uit in Japan.

De game wordt gemaakt met de 'Dragon Engine', dezelfde engine waarmee Yakuza 6: The Song of Life gemaakt is. Verder wordt er nieuwe content toegevoegd, zoals nieuwe substories en een extra verhaallijn waar je als Majima Goro speelt. De extra verhaallijn biedt een vervolg op de evenementen die zich afspelen in Yakuza 0.

Wanneer de game naar het westen komt, is nog onbekend. Bekijk hieronder de reveal trailer van Yakuza: Kiwami 2.

F1: Uitslag Grand Prix van België

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Mercedes-coureur leidde vrijwel van start tot finish, waardoor hij in het kampioenschap zijn achterstand op Sebastian Vettel halveerde tot zeven punten. De Duitse Ferrari-coureur eindigde op Spa-Francorchamps als tweede, voor Daniel Ricciardo. Red Bull-teamgenoot Max Verstappen viel al vroeg uit met motorische problemen.

De start in de Belgische Ardennen verliep vrijwel vlekkeloos. Hamilton greep de leiding voor Vettel, Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen, Verstappen en Ricciardo. Daarachter sloot Fernando Alonso met de McLaren verrassend aan op plek zeven. De Spanjaard profiteerde mede van de beide Force India's van Sergio Perez en Esteban Ocon die elkaar richting Eau Rouge raakten, maar onbeschadigd verder konden rijden.

Voor Alonso duurde het genot van de zevende plaats niet lang. Nico Hülkenberg haalde hem in, maar de Spanjaard kon nog een keer terugslaan. Een tweede inhaalactie van Hülkenberg kon hij niet pareren, waarna hij met de McLaren langzaam maar zeker terugzakte. Het spektakel rond Alonso leverde wel fraaie inhaalacties op.

Vooraan hield Vettel Hamilton prima bij, terwijl de rest een gaatje moest laten. Het veld settelde zich, maar Verstappen viel na acht ronden er tussenuit vanwege motorische pech. De Nederlander parkeerde zijn Red Bull langs de baan op het rechte stuk Kemmel. Dit zou voor Räikkönen de race in negatief opzicht gaan bepalen, want de Fin kreeg een tien seconden stop-and-go straf. Hij ging niet van zijn gas af toen de marshalls bezig waren de auto van Verstappen weg te halen.

De eerste stops volgden al snel, waarbij Hamilton twee ronden eerder was dan Vettel. De Brit sloeg een gaatje met zijn rivaal die het al snel weer dichtreed. Räikkönen moest aan een inhaalrace beginnen en lag met de Ferrari al snel weer op plek vijf, wel ruim achter Ricciardo die in niemandsland reed.

Na 28 van de 44 ronden kwam Perez met zijn Force India voor de tweede maal binnen. De Mexicaan moest eerst nog wel een straf van vijf seconden inlossen, omdat hij na een inhaalactie de baan verlaten had. Op zijn nieuwe rubber bleek hij bloedsnel te zijn en hij had de straftijd al snel weer goedgemaakt. Hierdoor haalde hij zelfs teamgenoot Ocon in die tot dan toe voor hem had gereden. De Fransman had inmiddels ook nieuwe banden en wilde Perez graag voorbij. De auto's botsten wederom toen Perez de deur enigszins dichtgooide. Het zorgde ervoor dat Ocon een deel van zijn voorvleugel verloor en Perez rechtsachter een lekke band had.

Omdat er veel rotzooi op de baan lag kwam de safety car naar buiten en besloten alle coureurs nieuwe banden te halen. Dit was een lelijke streep door de rekening van Ferrari die voor de slotfase nog een hagelnieuw setje ultrasofts achter de hand hadden gehouden om zo te proberen Hamilton te verrassen. De Brit werd op softs gezet, terwijl Vettel zijn ultrasofts kreeg.

Dit beloofde vuurwerk voor de herstart en dat kwam er ook. Vettel kroop in de staart van de Mercedes van Hamilton die op Kemmel de binnenzijde koos en zo net genoeg over had om Vettel van zich af te houden. Daarachter kreeg Bottas het druk. De Fin reed in het midden van de baan en werd links gepasseerd door Ricciardo en rechts door Räikkönen in een actie die deed denken aan Häkkinen en Schumacher in 2000 op achterblijver Zonta. Ricciardo kwam als winnaar uit het gevecht, voor Räikkönen en Bottas.

Vettel probeerde het gaatje met Hamilton nog te dichten, maar de Mercedes bleek net te snel te zijn voor de Ferrari, waardoor Hamilton de eerste zege na de zomerstop boekte. Ricciardo mocht ook naar het podium, terwijl Räikkönen en Bottas daar net buiten belandden. Nico Hülkenberg (Renault) reed na een solide race naar plek zes, voor Romain Grosjean (Haas) die profiteerde van de botsing van de Force India's. Dat deed ook Felipe Massa (Williams) die nog voor Ocon eindigde, terwijl Carlos Sainz (Toro Rosso) het laatste punt opraapte. Stoffel Vandoorde (McLaren) werd voor eigen publiek veertiende.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:24:42.820
2 Sebastian Vettel Ferrari +2.358
3 Daniel Ricciardo Red Bull +10.791
4 Kimi Räikkönen Ferrari +14.471
5 Valtteri Bottas Mercedes +16.456
6 Nico Hülkenberg Renault +28.087
7 Romain Grosjean Haas +31.553
8 Felipe Massa Williams +36.649
9 Esteban Ocon Force India +38.154
10 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +39.447
11 Lance Stroll Williams +48.999
12 Daniil Kvyat Toro Rosso +49.940
13 Jolyon Palmer Renault +53.239
14 Stoffel Vandoorne McLaren +57.078
15 Kevin Magnussen Haas +1.07.262
16 Marcus Ericsson Sauber +1.09.711
DNF Sergio Perez Force India +2 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +19 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +37 ronden
DNF Pascal Wehrlein Sauber +42 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 220
2 Lewis Hamilton Mercedes 213
3 Valtteri Bottas Mercedes 179
4 Daniel Ricciardo Red Bull 132
5 Kimi Räikkönen Ferrari 128
6 Max Verstappen Red Bull 67
7 Sergio Perez Force India 56
8 Esteban Ocon Force India 47
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 36
10 Nico Hülkenberg Renault 34
11 Felipe Massa Williams 27
12 Romain Grosjean Haas 24
13 Lance Stroll Williams 18
14 Kevin Magnussen Haas 11
15 Fernando Alonso McLaren 10
16 Pascal Wehrlein Sauber 5
17 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
18 Stoffel Vandoorne McLaren 1
19 Jolyon Palmer Renault 0
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber 0
22 Paul di Resta Williams 0
23 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 392
2 Ferrari 348
3 Red Bull 199
4 Force India 103
5 Williams 45
6 Toro Rosso 40
7 Haas 35
8 Renault 34
9 McLaren 11
10 Sauber 5

'Ergste schade komt nog na storm Harvey'

De verwoestende winden van orkaan Harvey lijken wat geluwd, maar de ergste schade voor de getroffen regio moet misschien nog komen. Het hart van de Amerikaanse energieproductie en Houston, de op drie na grootste stad, krijgen een ongeëvenaarde hoeveelheid regen over zich, met overstromingen tot gevolg.

"Als dit een gewone orkaan zou zijn dan zou het gaan om twee miljard, misschien drie miljard dollar schade. Maar dat is niet het geval bij deze storm", zei Chuck Watson van onderzoeksbureau voor natuurrampen Enki. Vrijdag schatte CoreLogic, een ander onderzoeksbureau, al dat de totale schade kan oplopen tot zo'n 40 miljard dollar.

Het gebied dat door overstromingen wordt getroffen huisvest raffinaderijen die samen goed zijn voor vijf miljoen vaten olie per dag. Op dit moment is al voor ongeveer één miljoen vaten aan olie- en oliecondensaatbewerking stilgelegd.

Problemen
Ook bij het oppompen heeft Harvey al voor flinke problemen gezorgd. Bij de vele olieplatforms voor de kust is de productie al met 24 procent gedrukt. Ook de haven van Corpus Christi, die het gros van de Amerikaanse ruwe olie verscheept, is zwaar getroffen. De gevolgen zijn al te merken in de benzineprijzen in de VS, die vrijdag in aanloop naar de orkaan flink opliepen.

Naast de problemen voor de energieproductie, hebben ook de landbouw en veeteelt te vrezen van het water. Daarnaast hebben luchtvaartmaatschappijen zaterdag 1140 vluchten in Texas geschrapt. Voor zondag zijn dat er minstens 1224.

'Ergste schade komt nog na storm Harvey'
'Ergste schade komt nog na storm Harvey' (Foto: ANP)

Uitslag Feyenoord - Willem II

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Feyenoord en Willem II. De Rotterdammers kenden geen probleem en wonnen de wedstrijd met 5-0. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Feyenoord

5 - 0

Willem II

 13' Toornstra
 16' Berghuis
 20' Toornstra
 40' Vilhena
 80' Boëtius(pen)
   
 
 Gele kaart: , Chirivella, (Willem II)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Diks
Botteghin
v.d.Heijden
Haps (Nelom/25)
Toornstra
El Ahmadi
Vilhena
Berghuis (Touré/66)
Jörgensen (Kramer/46)
Boëtius
  Wellenreuther
Lewis
Lachman
Heerkens
Peters
Tsimikas
Chirivella
Crowley (Haye/63)
Rienstra
Azzaoui (Croux/53)
Sol

Merkel: geen spijt van vluchtelingenbeleid

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft geen spijt van haar beslissing om in 2015 de grenzen van Duitsland open te zetten voor vluchtelingen. Dat zegt Merkel in een interview met Welt am Sonntag.

In augustus 2015 sprak Merkel de historische woorden ,,Wir schaffen das". Daarna kwamen er honderdduizenden vluchtelingen naar Duitsland. Dat zorgde voor spanningen in haar partij CDU en leidde tot een groeiende populariteit van de rechtse partij AfD.

Toch zou Merkel nu weer precies hetzelfde doen, zegt zij tegen de krant. Over een maand zijn er verkiezingen in Duitsland. Waarschijnlijk wordt Merkel dan weer herkozen als bondskanselier. Ze is al sinds 2005 bondskanselier.

Merkel: geen spijt van vluchtelingenbeleid
Merkel: geen spijt van vluchtelingenbeleid (Foto: ANP)

Team Sky haalt toptalent Bernal

Egan Bernal rijdt volgend seizoen voor Team Sky. Dit maakte de Britse wielerploeg vandaag bekend.

De 20-jarige  Colombiaan, die wordt gezien als een toptalent, is al zeker van de eindwinst van De Ronde van de Toekomst die vandaag eindigt. Hij komt over van Androni Giocattoli.

“Ik heb altijd gedroomd over het rijden voor dit team. Ik dacht nooit dat deze kans zo snel zou komen, dus om nu dit contract te tekenen bij Sky is een droom die uitkomt. Mijn eerste doel bij Sky is om te leren. Ik wil leren van mijn ploeggenoten en voordeel hebben van de ervaring die er in deze ploeg is," aldus de renner.

Ook Movistar en Bahrain Merida hadden interesse in Bernal.

Bendsneyder in 2018 naar Moto2

Motorcoureur Bo Bendsneyder is bezig aan zijn laatste jaar in de Moto3. De 18-jarige Rotterdammer stapt volgend jaar over naar de Moto2 en zal gaan rijden voor Tech 3, zo heeft dat team zondag bekendgemaakt.

"Het is een droom die uitkomt om na twee jaar Moto3 over te stappen naar de Moto2 en ik ben dan ook heel blij met deze kans", aldus Bendsneyder. "Ik heb veel geleerd in de lichtste klasse, maar het is nu tijd om over te stappen en weer meer te leren. De motor zal veel sterker zijn en dus wordt het natuurlijk een uitdaging, maar ik heb er veel zin in."

Bug kostte Alonso plek in derde kwalificatiedeel

McLaren-coureur Fernando Alonso had naar eigen zeggen gisteren tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van België het derde deel kunnen bereiken. Verwarring is het motormanagement van zijn Hondakrachtbron zorgde ervoor dat de Spanjaard de plaats misliep.

Alonso was op Spa-Francorchamps in Q2 uitstekend onderweg, maar verloor tussen de bochten elf en twaalf een halve seconde doordat de aandrijflijn van Honda de elektrische componenten niet bijschakelde. Deze extra boost van 160 pk ontbrak, waardoor de Spanjaard veel tijd verloor.

Volgens Motorsport werd het ontbreken van de paardenkrachten niet veroorzaakt doordat er onderdelen stuk waren, maar omdat de Honda niet meer wist waar de auto zich op het circuit bevond. Een algoritme berekent wanneer er energie vrij moet worden gegeven door te kijken hoe diep het gaspedaal ingedrukt wordt.

Voor een bocht lift een coureur iets, waardoor het systeem weet dat er een bocht genomen wordt en wanneer er energie vrij moet worden gegeven. Alonso ging echter tijdens een snelle ronde volgas door Pouhon (bocht 11), terwijl hij dat het gehele weekend nog niet gedaan had. Hierdoor raakte het systeem de kluts kwijt en gaf de extra energie niet vrij. Alonso onderbrak hierop zijn snelle ronde.

Militair vertoon Venezuela tegen de VS

Venezuela heeft zaterdag grootschalige militaire oefeningen gehouden en inwoners werden via de staatstelevisie opgeroepen om zich als reservist aan te melden. Het militair vertoon was vooral bedoeld om het verdeelde land te verenigen door onder meer de Verenigde Staten als de grote vijand weg te zetten.

Venezolanen tussen de 18 en 60 jaar oud werden opgeroepen om "bij te dragen" aan de verdediging van het land "tegen de agressieve dreigingen" van de VS.

Op televisie werden beelden getoond van mensen die zich als reservist lieten registreren. Maar er is geen bewijs dat mensen zich massaal hebben ingeschreven.

De propaganda volgt op sancties van de VS tegen het regime van president Nicolás Maduro. Ook is het een reactie op een eerdere uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij had laten weten dat militair ingrijpen tot de mogelijkheden behoort. Volgens de VS probeert Maduro een dictatuur te vestigen.

Militair vertoon Venezuela tegen de VS
Militair vertoon Venezuela tegen de VS (Foto: ANP)

Alle festiviteiten Groningen gaan door

Alle festiviteiten in de stad Groningen gaan vooralsnog door ondanks de grote brand bij Holland Casino. De gemeente Groningen heeft dit aan het einde van de ochtend laten weten. De route van het Grachtenfestijn wordt wellicht nog aangepast, maar de boten zullen wel door de grachten gaan varen. De wedstrijd tussen FC Groningen en FC Utrecht wordt ook gewoon gespeeld.

Er is vanwege de rook die door de brand vrijkomt wel voor de tweede keer een NL Alert uitgezonden. "We hebben dit besloten omdat door de weinige wind de overlast van de rook moeilijk te voorspellen is", aldus de brandweer.

In de buurt van het casino zijn tientallen woning ontruimd. Mensen worden opgevangen in het gemeentehuis aan de Kreupelstaat. Dit verloopt in een rustige sfeer.

De verwachting is dat de brand nog de rest van de dag zal duren. Het pand van Holland Casino moet volgens de brandweer als verloren worden beschouwd. Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend.

Alle festiviteiten Groningen gaan door
Alle festiviteiten Groningen gaan door (Foto: ANP)

Zware crash Folger in warm-up MotoGP, Iannone bovenaan

De warm-up voor de Britse Grand Prix in de MotoGP is zondag opgeschrikt door een loeiharde crash van Jonas Folger. De Duitser ging op het circuit van Silverstone met een snelheid van zo'n 300 kilometer per uur onderuit, waarna zijn Yamaha hard de banden in vloog.

Even waren er zorgen rondom Folger, maar de Tech 3-coureur bleek niet veel later in elk geval relatief in orde te zijn. Of hij zondagmiddag aan de start van de race kan verschijnen is nog niet duidelijk.

Met 2:01,622 minuten was de Italiaan Andrea Iannone op zijn Suzuki de snelste, 0,009 seconden voor Marc Marquez en een dikke tiende voor Cal Crutchlow. Takaaki Nakagami was in de Moto2 de snelste, Jorge Martin was veruit de snelste in de warm-up van de Moto3, waar Bo Bendsneyder de tiende tijd liet noteren. 

Ook in Assen Aziatische tijgermug ontdekt

De Aziatische tijgermug is ook opgedoken in Assen. Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA bevestigt een bericht van RTV Drenthe hierover.

De mug werd 11 augustus ontdekt. Daarop is gestart met de bestrijding van de schadelijke mug. De gemeente en de NVWA hebben een brief gestuurd naar omwonenden. Eerder deze week werd nog bekend dat de mug was aangetroffen in het Gelderse Aalten.

Vooralsnog zijn er dit jaar op zeven plekken in Nederland tijgermuggen gevonden, waaronder ook in de gemeenten Aalten, Weert en Haarlemmermeer. Vorig jaar dook het insect op zes plekken in Nederland op. Toen werd de mug ook al aangetroffen in Assen, volgens RTV Drenthe bij bandenhandel Dikabo. Het is niet bekend of de tijgermug daar ook nu is gevonden. Aziatische tijgermuggen liften meestal mee naar Nederland in autobanden of in lucky bamboo, een oosterse kamerplant.

De exotische mug kan ernstige ziektes als knokkelkoorts en zikakoorts overbrengen. Dat gebeurt echter alleen als de muggen eerst iemand hebben gestoken die zo'n ziekte heeft. Aangezien deze ziektes in Nederland nauwelijks voorkomen, is de kans op besmetting uiterst klein.

Ook in Assen Aziatische tijgermug ontdekt
Ook in Assen Aziatische tijgermug ontdekt (Foto: ANP)

Cannondale-Drapac start crowdfundingactie

Cannondale-Drapac krijgt de financiering voor volgend seizoen niet rond en daardoor is de toekomst onzeker voor de Amerikaanse ploeg. De WorldTour-ploeg hoopt nu het het ontbrekende geld nu te vinden via crowdfunding.

Zaterdagochtend kregen alle werknemers van Cannondale-Drapec een mailtje in hun inbox. Ze mochten op zoek naar een nieuwe werkgever want de ploeg kreeg door het afhaken van een sponsor het budget voor komend jaar niet meer rond.

"Geïnspireerd door jullie feedback, hopen we via 'crowdsourcing' geld op te halen, waardoor we in 2018 verder kunnen gaan met onze wielerploeg'', staat te lezen op de website van de ploeg.

Particulieren en bedrijven die willen helpen, kunnen zich online registeren en direct aangeven hoeveel geld ze willen doneren. De minimale inleg bedraagt 100 dollar. 

Volgens Cyclingnews.com heeft de Cannondale-Drapac zeven miljoen dollar nodig om de ploeg voort te zetten.

Nederlands Formule 2-feestje op Spa, harde klap Matsushita

De laatste dag van het raceweekeinde in Spa-Francorchamps is voor de vele tienduizenden Nederlandse fans prima begonnen. De uiteraard vooral voor Max Verstappen overgekomen Nederlanders konden zondagochtend al juichen voor Nyck de Vries, die in de Formule 2 knap als tweede eindigde.

De Vries was niet de enige Nederlander die aan de champagne mocht, want ook de mannen van MP Motorsport hadden wat te vieren. De Braziliaan Sergio Sette Camara kende een fantastische start en nam gelijk de leiding namens het Nederlandse team, dat in 2014 met Marco Sorensen tot dusverre hun enige zege had gepakt in de opstapklasse onder de Formule 1.

Sette Camara vertrok als derde, nam nog voor de eerste bocht de leiding en kwam geen moment meer serieus in gevaar. De Vries ging vanaf plek vier van start en schoof ook al gelijk een plek op, terwijl hij op Kemmel voorbij ging aan Norman Nato. De naar Racing Engineering overgestapte Nederlander kwam vervolgens nauwelijks meer in de problemen en kon relatief soepel naar de tweede plek rijden, waarmee hij opschuift naar plek zes in het kampioenschap.

De meeste indruk werd toch wel gemaakt door kampioenschapsleider Charles Leclerc. De Monegask won zaterdag al, maar die zege werd hem door een technische overtreding ontnomen. Hij vertrok daardoor vanaf plek negentien, maar sneed als een warm mes door de boter. In no-time lag Leclerc in de top-10 en na wat fraai inhaalwerk eindigde hij als vijfde. 

De race werd nog even opgeschrikt door een zware crash van Nobuharu Matsushita, drie ronden voor het einde. De Japanner verloor de controle over zijn auto in Eau Rouge en ging er in Raidillon loeihard af. Hij stapte gelukkig wel gelijk uit de auto, hoewel hij duidelijk een flinke tik had gekregen.

De crash van Matsushita (Bron: YouTube)

'Captain America' verslaat 'Russische tank' in titanenstrijd op WK worstelen

Het wereldkampioenschap worstelen in Parijs is zaterdagavond op fenomenale wijze afgesloten. Het allerlaatste gevecht van het WK was de finale van de mannen vrije stijl tot 97kg en die klasse kreeg de gedroomde finale tussen, volgens velen, de twee beste pound-for-pound worstelaars ter wereld.

De Amerikaan Kyle Snyder was de grote man in de klasse: sinds 2015 ongeslagen, wereldkampioen in dat jaar en vorig jaar goed voor olympisch goud, terwijl hij nog altijd maar 21 jaren jong is. Tevens zou een zege voor hem betekenen dat de VS voor het eerst sinds 1995 de teamtitel in de vrije stijl op het WK won en dat telt. Op weg naar de finale kende Snyder weinig moeite, de een na de ander ging voor de bijl tegen Captain America.

Zijn tegenstander was zo mogelijk een nog meer dominante worstelaar. De Rus Abdulrashid Sadulaev, ook nog maar net 21 jaar, domineerde de klasse tot 86 kilogram op ongekende wijze. In 2014 werd hij als tiener al met overmacht wereldkampioen, een jaar later deed hij dat nog eens over en ook op de Spelen in Rio was er geen stoppen aan. De Russian Tank kon in zijn klasse blijven domineren, maar ging de uitdaging aan: op het Russisch kampioenschap vocht hij dit jaar in de klasse tot 97kg, die hij won, en op het WK zou hij zich daar ook op tonen. Ook Sadulaev was veel te sterk voor al zijn tegenstanders op weg naar de finale, die hij bijna met speels gemak bereikte.

Snyder en Sadulaev kwamen zo tegen elkaar te staan in de strijd om goud en eigenlijk ook de strijd om de titel 'beste worstelaar ter wereld', ongeacht de gewichtsklasse. De wedstrijd waar lang naar uitgekeken werd stelde allerminst teleur: Sadulaev nam de leiding, maar Snyder kwam terug en tot de laatste minuut was met geen mogelijkheid een winnaar aan te wijzen. Twintig seconden voor het einde maakte Snyder de beslissende actie, waarmee hij op een 6-5 voorsprong kwam. Voor Sadulaev was het teveel en de Rus proefde voor het eerst in zijn internationale loopbaan een nederlaag.

De finale tussen Kyle Snyder en Abdulrashid Sadulaev (Bron: YouTube)

Weghorst: "Alles doen voor 20 goals"

Wout Weghorst is met vier goals uit drie duels momenteel Eredivisie-topscorer. Hij heeft de lat hoog gelegd voor zichzelf: twintig doelpunten.

Voorlopig ligt Weghorst, die vorig seizoen zeventien keer scoorde voor AZ, op koers. Als hij dit tempo volhoudt, maakt hij er 45. Overigens scoorde hij tot nu toe twee uit een strafschop, maar hij gaf ook al één assist.

"Ik heb voor mezelf gezegd dat ik twintig doelpunten wil maken", zei Weghorst zaterdagavond tegen FOX Sports. "Sommigen doen er moeilijk over om dat uit te spreken, maar dat is mijn doelstelling en ik ga er alles aan doen om dat te bereiken."

Weghorst is blij met de komst van Marko Vejinovic naar Alkmaar. De Feyenoord-huurling gaf al drie assists, waarvan twee op de spits. "Het systeem is iets anders dan vorig jaar. We spelen aanvallender en daardoor word ik meer in stelling gebracht. Door de lopende mensen om mij heen moeten de verdedigers meer kiezen en krijg ik meer ruimte. Ook met standaardsituaties kan ik gevaarlijk zijn, zeker met Marko erbij nu."

AZ verloor eind vorig seizoen de bekerfinale van Vitesse in De Kuip. De 1-2 zege van zaterdag in Arnhem, mag dus gezien worden als revanche. "Ja, zeker. Het is gebeurd en we zijn met een nieuw seizoen bezig, maar ik heb daar zeker heel lang last van gehad", besluit Weghorst.

Feyenoord loot ADO in KNVB-beker, Ajax en PSV tegen amateurs

Feyenoord is in de eerste ronde van de KNVB Beker gekoppeld aan ADO Den Haag. De landskampioen speelt in de eigen kuip tegen de ploeg van Alfons Groenendijk.

Vitesse, de laatste winnaar van de KNVB Beker neemt het op tegen AVV Swift. Ook Ajax en PSV spelen de eerste ronde tegen amateurs. De Amsterdammers nemen het in de eerste ronde op tegen Scheveningen, terwijl PSV op bezoek gaat bij de zaterdagamateurs van SDC Putten.

MVV Maastricht ontvangt AZ, verliezend finalist van vorig seizoen. FC Utrecht speelt tegen de amateurs van Ajax. Excelsior ontvangt sc Heerenveen.

De amateurclubs spelen thuis tegen de verenigingen uit het betaald voetbal. In de verlenging van alle bekerduels dit seizoen mogen trainers een vierde wissel inbrengen.

Alle wedstrijden in de eerste ronde van de KNVB Beker worden gespeeld in de week van maandag 18 september.

AZ bevestigt komst Van Rhijn

AZ heeft zaterdag na de zege op Vitesse bevestigd dat er een akkoord is om Ricardo van Rhijn tijdelijk over te nemen van Club Brugge.

De Alkmaarders melden via hun officiële website dat er een mondelinge overeenkomst is om de 26-jarige rechtsback voor een jaartje te huren. Van Rhijn staat sinds juli vorig jaar onder contract bij Club Brugge. Hij speelde inmiddels 21 competitieduels voor de Belgische club.

Eerder was de achtvoudig Oranje-international in de Eredivisie actief bij Ajax, waar hij ook opgroeide in de jeugd. Daar speelde Van Rhijn al 117 wedstrijden op het hoogste niveau. Hij mocht bij Ajax drie keer de kampioensschaal omhoog tillen.

All Blacks verslaan Australië opnieuw, weer zege Zuid-Afrika

De tweede speelronde van het Rugby Championship heeft opnieuw winst opgeleverd voor Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, die ook in de eerste speelronde al wonnen. In Dunedin speelden de All Blacks nu thuis tegen Australië en dat werd aanzienlijk spannender dan de vorige wedstrijd.

Bij rust stonden de Australiërs op een 14-17 voorsprong, maar een try en conversie van Beauden Barrett brachten Nieuw-Zeeland langszij. Will Genia zorgde echter weer voor een Australische voorsprong en in een zinderende slotfase werd ook een volgende Nieuw-Zeelandse try snel gevolgd door een Australische. Pas in de allerlaatste minuut sleepten de All Blacks, met dank aan wederom Barrett, de zege uit het vuur: 35-29.

De hoogtepunten van Nieuw-Zeeland - Australië (Bron: YouTube)

Zuid-Afrika stond in het Argentijnse Salta bij rust al met 10-17 voor en hoewel de Argentijnen dapper vochten, slaagden ze er niet in de achterstand om te buigen in een overwinning. Onder meer twee tries van Siya Kolisi en vier conversies van Elton Jantjies deden de Pumas de das om.

Nieuw-Zeeland wint WK rugby voor vrouwen

Nieuw-Zeeland is zaterdag wereldkampioen rugby bij de vrouwen geworden. In Belfast was wonnen ze met met 41-32 van titelverdediger Engeland.

Engeland begon in Noord-Ierland nog sterk aan de wedstrijd en met de rust stonden met 17-10 voor, maar na de rust was Nieuw-Zeeland veel te sterk voor de Engelsen. Toka Natua had met drie try's een belangrijk aandeel in de zege van Nieuw-Zeeland.

Voor Nieuw-Zeeland is het de vijfde wereldtitel bij de vrouwen. Tussen 1998 en 2010 won het vier opeenvolgende keren. Engeland won in 2014 de laatste editie.

Eerste WTA-titel voor Gavrilova

Tennisster Daria Gavrilova heeft voor het eerst in haar loopbaan een WTA-toernooi gewonnen. De 23-jarige Australische was de beste op het toernooi van New Haven, waar ze haar derde WTA-finale speelde.

De ongeplaatste Gavrilova speelde tegen de als tweede geplaatste Slowaakse Dominika Cibulkova. Zij was de favoriete en dat maakte ze in de eerste set ook waar, maar een paar lange games in de tweede set hielpen Gavrilova de boel om te draaien.

In de beslissende derde set moest de Australische als eerste haar service inleveren, maar die pakte ze gelijk terug en vervolgens brak ze Cibulkova nog eens, waarmee de lange wedstrijd na bijna drie uur gespeeld was: 4-6, 6-3, 6-4.

Gavrilova komt door haar zege voor het eerst de top-20 van de wereld binnen, Cibulkova keert terug in de top-10.

Bautista Agut pakt tweede ATP-titel van het jaar

Tennisser Roberto Bautista Agut heeft voor de tweede keer dit jaar een ATP-toernooi gewonnen. De Spanjaard was de beste in het Amerikaanse Winston-Salem, nadat hij vroeg in het jaar in Chennai won. Het is de zesde titel uit zijn carrière.

Bautista Agut speelde in de VS in de finale tegen de Bosniër Damir Dzumhur, die debuteerde in een ATP-finale. Dzumhur leek zenuwachtig en het duurde dan ook even voor hij een beetje in de wedstrijd begon te komen. Na de verloren eerste set leek hij in set twee kansen te hebben om het tij enigszins te keren, maar dat lukte niet: 6-4, 6-4.

Dzumhur stijgt wel naar de 56e plek op de wereldranglijst, zijn hoogste positie. Bautista Agut neemt de dertiende plek in beslag als de ranglijst maandag uitkomt.

McGregor houdt het geen twaalf ronden vol tegen stijlvolle Mayweather

Floyd Mayweather is nu in vijftig professionele boksgevechten ongeslagen. Zondagochtend stond hij in Las Vegas tegen de Ierse MMA-vechter Conor McGregor en de winst kwam geenzins in gevaar gedurende dit aantrekkelijke gevecht.

Vanwege tv-ongeregeldheden, niet alle massaal gekochte abonnementen konden op tijd geactiveerd worden, begon het boksgevecht tussen Floyd Mayweather en Conor McGregor met enige vertraging. Het was het wachten waard. 

McGregor begon agressief aan de eerste ronde, maar leek enigszins onwennig. Mayweather, al gepokt en gemazeld in de boksring, liet het allemaal lekker over zich heenkomen en de eerste ronde was dan ook een éénzijdige ronde. 

De tweede en derde ronde lieten eenzelfde beeld zien, McGregor de agressor en Mayweather afwachtend. De Amerikaan leek zich beter bewust dat het gevecht over twaalf ronden zou kunnen gaan en niet over vijf, het maximale aantal in MMA. McGregor kreeg nog een aantal waarschuwingen voor het op het achterhoofd van Mayweather slaan, iets wat ook in het boksen niet toegestaan is.

De vierde en vijfde ronde was het teken voor Mayweather om McGregor voorzichtig te gaan aanpakken. De Ier leek al wat vermoeid en een aantal stoten van Mayweather op het lichaam van McGregor kwamen lekker door. De mond van de uitdager begon al open te staan als teken van vermoeidheid en de bokser begon juist in zijn element te geraken.

'Dat was precies onze strategie', aldus Mayweather na afloop. 'We wisten dat hij gewend is om 25 minuten te vechten en na die 25 minuten wordt hij langzamer.' Mayweather herhaalde nog maar even, 'Ik zei toch dat dit niet over twaalf ronden zou gaan.'

In de zesde ronde werd al duidelijk dat McGregor het zwaar had. De stoten van de ongeslagen bokser kwamen had aan en het gezicht van de Ier werd roder en roder. De fans hadden dat duidelijk door en begonnen zich met spreekkoren te bemoeien met het gevecht. In de zevende ronde landde Mayweather een stoot die McGregor's hoofd naar achter deed tollen. Het einde kwam in zicht.

Het doorzettingsvermogen van de Ierse vechter was enorm, de volgende rondes probeerde McGregor Mayweather van zich af te houden, maar de klasse van Mayweather was toch te groot. Hij landde de ene na de andere combinatie op het uitgeputte lijf van de Ier.

In de fatale, tiende, ronde was er niet veel van McGregor over. Met een enorm harde rechterstoot leek Mayweather McGregor dan toch neer te halen, maar de stugge Ier bleef staan. De ontelbare combinaties op het lichaam die daarop volgde konden niet meer verdedigd worden en dus was het tijd voor scheidsrechter Robert Byrd om in te grijpen.

De 29-jarige Ier was teleurgesteld dat het gevecht voortijdig gestopt werd door scheidsrechter Byrd. 'Ik ben live op tv gewurgd en ben toen weer teruggekomen', bracht de Ier zijn gevecht tegen Nate Diaz nog even ter herinnering. 'Als je dan hier staat, in een vierkante ring, dan is dat toch wel wat anders. De beste man mocht me neerhalen hoor, komt alleen maar door vermoeidheid, er is totaal geen schade.' McGregor dacht ook nog even aan de fans, die bakken met geld uitgaven voor kaartjes. 'En die twee laatste ronden dan? Laat me even bijkomen en laat me die laatste twee rondjes ook nog even meedoen!'

'Ik wil alle fans bedanken, niet alleen de Ierse, maar alle fans over de hele wereld. Ik had dit niet kunnen doen zonder jullie.' Of McGregor het vullen van zijn bankrekening bedoelde, weten we nog niet, maar dat hij minstens honderd miljoen dollar mag laten bijschrijven is evident. Het gevecht was wereldwijd een enorm kijkcijfersucces.

FOK! Wat een weer: zomers weer

Mist na regen
Brengt geen zegen

10 jaar geleden
27 augustus 2007 was een relatief koele dag met een gemiddelde temperatuur van circa 15 graden. Er stond weinig wind en er was weinig  bewolking. Regen viel er niet. 

Terugblik
Het was flink warm gisteren. Langs de noordelijke en noordwestelijke kust konden lichte buien vallen, deze trokken langzaam zuidwaarts. 

Vooruitblik
Ook vandaag word het warm: de temperaturen liggen tusssen de 22 en 27 graden. De mist die vannacht ontstond trekt snel weg en in de loop van de dag breekt de zon op steeds meer plaatsen door. Er staat een zwak tot matige wind. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:41
Zon onder: 20:42
Zonkracht: 5/3

Vrijenbergerspreng Loenen (Foto: Disbatch)
Vrijenbergerspreng Loenen (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Gewonde door steekpartij in Groningen

Bij een steekpartij in de binnenstad van Groningen is een persoon gewond geraakt. De politie heeft een verdachte aangehouden.

De steekpartij had plaats rond 05.00 uur in de Herestraat. Het slachtoffer is mogelijk ernstig gewond geraakt. De politie is in de winkelstraat ter plaatse en spreekt met getuigen.

Gewonde door steekpartij in Groningen
Gewonde door steekpartij in Groningen (Foto: ANP)

Politie lost waarschuwingsschoten in Rotterdam

De politie heeft bij twee verschillende incidenten in Rotterdam een waarschuwingsschot moeten lossen. Daarbij werden in totaal drie mensen gearresteerd.

Bij een schietpartij in de Nassauhaven raakte een man gewond aan zijn voet. Agenten arresteerden na het lossen van een waarschuwingsschot vervolgens twee mannen.

Ook in de Grondherenstraat loste de politie een schot in de lucht. Aanleiding was een ruzie waarbij iemand mogelijk een vuurwapen bij zich droeg. Niemand raakte gewond en een verdachte is aangehouden.

Politie lost waarschuwingsschoten in Rotterdam
Politie lost waarschuwingsschoten in Rotterdam (Foto: ANP)

Dode door schietpartij in Oosterwolde

In het Friese Oosterwolde in gemeente Ooststellingwerf is een 51-jarige man om het leven gekomen door een schietpartij. Vier mensen zijn gearresteerd.

Het schietincident had plaats in zijn woning aan de Stegingaweg. Even na middernacht vonden agenten het slachtoffer. Met hulp van ambulancepersoneel en de inzet van een traumahelikopter is geprobeerd de man te redden, maar dat mocht niet meer baten. Hij overleed ter plaatse.

Tijdens het schietincident waren een 53-jarige man uit Noordenveld en een 58-jarige man uit Oosterwolde aanwezig in de woning. Beiden zijn aangehouden. Later in de nacht werden nog een 41-jarige vrouw uit Oosterwolde en een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden.

Dode door schietpartij in woning Oosterwolde
Dode door schietpartij in woning Oosterwolde (Foto: ANP)

Toekomst van Cannondale-Drapac is onzeker

Cannondale-Drapac, de ploeg van Dylan van Baarle en Sebastiaan Langeveld, heeft aan zijn renners en medewerkers meegedeeld dat het de financiële toekomst van de ploeg voor volgend seizoen niet kan garanderen. De reden daarvoor is dat een sponsor is afgehaakt.

Vorige week leek er nog niks aan de hand bij de ploeg. Tien dagen geleden verlengde de ploeg nog de contracten van Van Baarle en van Rigoberto Uran, maar door het afhaken van de nieuwe sponsor de krijgt de ploeg de financiering niet rond. De huidige sponsors zouden wel behouden blijven voor de WorldTour-ploeg.

De ploeg hoopt dat dat de situatie nog opgelost raakt, maar laat in een persbericht weten dat het personeel en de renners hun contractuele verplichtingen niet meer kan nakomen. Mocht de ploeg alsnog blijven bestaan, dan zal teambaas Jonathan Vaughters zich aan de doorlopende contracten van renners en personeel dat nog geen nieuwe werkgever heeft gevonden, blijven houden.

Naast Van Baarle en Langeveld staan ook Wouter Wippert en Tom-Jelte Slagter onder contract bij Cannondale-Drapac. Van de laatste twee werd al bekend dat ze de ploeg verlaten aan het einde van het seizoen. Slagter vertrekt naar Dimension Data, terwijl Wippert einde contract is.

Vuelta: Etappe 9 - Terug naar Dumoulin's epische zege

De eerste lastige aankomst van het weekend leverde niet echt een groots spektakel op. Voor de vierde dag op rij gingen de vluchters met de zege aan de haal. Weer reed er een grote groep weg, met enkele erkende rittenkapers. Majka was van de partij, maar ook getectyleerde hardrijders als Polanc, Monfort en Alaphilippe. Het peloton gaf er weer niet zo gek veel om, hoewel de voorsprong vanwege de aanwezigheid in de kopgroep van renners als Oliveira en Polanc wel redelijk beperkt bleef. Oliveira stond bijvoorbeeld maar op een minuut of drie in het klassement, de controlfreaks van Sky wilden hem niet teveel voorsprong geven, ondanks het feit dat hij totaal geen gevaar vormt.

De hele dag gebeurde er vrij weinig, het was vanaf het begin wachten op de slotklim. Richting die slotklim waren er vooraan wat kleine demarrages, maar de groep bleef redelijk bij elkaar tot de klim. Op de klim mocht Buchmann meteen knechten voor Majka. Hij reed een stevig tempo en alleen Alaphilippe was in staat om te volgen, naast Majka uiteraard. Nadat het werk van Buchmann gedaan was viel het een beetje stil, waardoor Polanc aan kon sluiten, maar daar wilde Majka niets van weten. Hij viel aan, zonder succes. Even verderop probeerde hij het weer, maar hij kreeg Alaphilippe niet gelost.

De Pool wist dat hij een gigantisch probleem had, want van Alaphilippe zou hij nooit winnen in de sprint. Toch had hij geen andere troeven meer, daar waren zijn benen simpelweg niet goed genoeg voor. Dus reden Alaphilippe en Majka gezamenlijk naar de finish, op een redelijk gezapig tempo. Daardoor kon Polanc weer aansluiten, die op de verrassing probeerde te spelen. Alaphilippe had alles volledig onder controle en liet dat niet zomaar gebeuren. Hij sprong direct op het wiel en toen wist de rest genoeg. Het zou voor Alaphilippe zijn, en zo geschiedde. In de laatste 200 meter liet hij zijn vluchtgenoten ter plaatse en zodoende pakte hij de derde rit voor Quick Step tijdens deze Vuelta. Na een lastig jaar vol blessures eindelijk weer eens een opsteker voor onze kameraad Lollerphilippe.

Niet ver daarachter gingen ook de favorieten los. Froome leek eerst wat ver van achteren te zitten, maar reed al snel naar voren. Contador probeerde weg te rijden, maar dat lukte niet helemaal. Froome kwam toch weer tot op het wiel en ging er richting de top zelfs over. Hij leek weg te rijden van iedereen, maar richting de top van de klim wist Contador toch weer aan te sluiten. Dat lukte de rest niet, alle andere favorieten verloren weer eens wat tijd.

Tenzij er nog verrassende dingen gebeuren gaat deze Vuelta tussen twee mannen, waarvan er een al op drie minuten achterstand staat. De koers is dus zonder ongelukken al beslist. Dat kan ook tijdens de volgende rit weer gaan blijken. We sluiten de eerste week af in Cumbre del Sol, daar waar Tom Dumoulin in 2015 op zeer memorabele wijze wist te winnen.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Voor het eerst gaat een rit in de Vuelta van start in Orihuela. De gemeente Orihuela, om precies te zijn. We bevinden ons immers niet in de stad Orihuela, maar een aantal kilometer verderop in Orihuela-Costa, een deelgemeente met iets van 57 verschillende urbanisaties aan de kust. Naast deze urbanisaties hebben ze hier ook vier golfbanen en twee jachthavens, voor de liefhebber. Orihuela-Costa schijnt internationaal bekend te staan om de mooie witte zandstranden met helder water. Ook schijnt de lucht hier vrij goed te zijn, waardoor er nogal veel ouderen op deze streek afkomen.

De start van de rit vindt plaats precies tussen de twee jachthavens in. We gaan van start tussen de urbanisaties Dehesa de Campoamor en Cabo Roig, in de buurt van een van de vele zandstranden. Tussen die zandstranden door heb je hier ook nogal wat mooie kliffen, dat schijnt eveneens een lokale specialiteit te zijn. In de gemeente Orihuela wonen 83.000 inwoners, waarvan 30.000 in Orihuela-Costa.

Ondanks het feit dat hier nog nooit een rit is vertrokken heeft men toch genoeg ervaring met de Vuelta. Er kwamen namelijk wel vier ritten aan in de stad. Voor het laatst in 2011, de tweede rit van die Vuelta ging van Nucia naar Playas de Orihuela en de vreselijk matige Chris Sutton ging met de winst aan de haal in een massasprint. Hij versloeg Vicente Reynes en een jonge Marcel Kittel, die toen bezig was aan zijn eerste grote ronde.

Orihuela is overigens de stad van Miguel Hernández. Dat is een bekende Spaanse poëet uit de vorige eeuw, die naar verluidt een aantal memorabele gedichten heeft geschreven, onder andere over een ui. Ik heb geen idee of iemand buiten Spanje ooit van hem heeft gehoord, maar de organisatie wil graag wat aandacht voor de beste man want zijn naam komt overal terug, dus kom ik ze graag tegemoet. Franco was in ieder geval geen fan van zijn dichtkunsten, want na de Spaanse burgeroorlog probeerde hij Spanje te ontvluchten, wat niet helemaal lukte. Hij stierf niet veel later in zijn cel aan tuberculose, niet echt een heel poëtisch einde.

Om het maar weer even over wat positievere zaken te hebben: de renners mogen starten op een paar meter van het strand, Playa de la Glea om precies te zijn. Geen onaardige plek om een middagje te liggen.

De zandstranden bij Orihuela (Foto: Panoramio)
De zandstranden bij Orihuela (Foto: Panoramio)

De route
In 2015 kende de Vuelta een rit met start in Torrevieja en aankomst boven op Cumbre del Sol. Die rit kan iedereen zich natuurlijk nog steeds herinneren, maar ook in Spanje is de rit blijkbaar blijven hangen. De Spanjaarden vonden de rit zelfs zo fantastisch, dat we nu geconfronteerd worden met een exacte kopie. Playas de Orihuela ligt namelijk een kilometer of zeven van Torrevieja vandaan en in de eerste kilometers van de rit rijden we in één rechte lijn naar Torrevieja, over een brede weg. Na de doortocht in die kustplaats komen we op het parcours van 2015 terecht. Het is totaal hetzelfde, tot op de centimeter nauwkeurig. Zo'n ernstig gebrek aan creativiteit heb ik in een grote ronde nog nooit meegemaakt, derhalve zie ik mezelf genoodzaakt om mijn voorbeschouwing uit 2015 bijna volledig over te nemen, met een paar minimie aanpassingen.

Vanuit Torrevieja trekken de renners naar het noorden en volgen ze de kust. Er wordt weer flink reclame gemaakt voor Spanje, een aantal bekende badplaatsen passeert de revue. Gefietst wordt er over brede wegen, altijd redelijk dicht in de buurt van de kust. Via Guardamar del Segura fietsen de renners naar Santa Pola, waar ze door een natuurpark met een aantal zoutmeren fietsen. Wel een fraai gezicht. Van Santa Pola fietsen de renners door naar El Altet en dan zijn ze al bijna bij Alicante. De wegen zijn hier grotendeels recht en met name heel vlak.

Na 47 kilometer wordt Alicante aangedaan. Een stad aan de Costa Blanca met 322.000 inwoners. De hoofdstad van de provincie Alicante, uiteraard. Op Valencia na de grootste stad van deze regio. Een stad waar het ook vooral om toerisme draait, maar wel met een aardige haven. Niet alleen voor plezierjachten, vooral voor de export van producten die verbouwd worden in de omgeving. In Alicante valt vooral het kasteel op, dat hoog boven de stad uittorent.

Alicante, inclusief kasteel (Foto: Panoramio)
Alicante, inclusief kasteel (Foto: Panoramio)

De renners blijven langs de kust fietsen en het blijft vlak. Van Alicante wordt er richting Villajoyosa gefietst. Dit is een wat kleinere badplaats, maar wel iets authentieker. Iets minder uit de kluiten gewassen hotels en iets meer oude huisjes. In alle kleuren van de regenboog, enorm leuk. In Villajoyosa hebben de renners 80 kilometer afgelegd.

Het is nog zes kilometer fietsen tot de volgende badplaats, Benidorm. Een van de bekendste badplaatsen van Europa, een van die plaatsen waar je nog niet dood gevonden wil worden. Na Londen en Parijs schijnen hier de meeste hotelbedden te zijn. Aan de kust zie je alleen maar hotels, de een nog hoger dan de ander. Het is eigenlijk geen gezicht, alleen maar moderne zooi aan het strand. In Benidorm zitten vooral oudjes. Daar moeten de renners wel voor oppassen, heeft een bepaald programma dat ooit op tv werd uitgezonden mij geleerd.

Van Benidorm fietsen de renners verder richting Altea, nog een badplaats. Wel een stuk authentieker, minder hotels en meer op elkaar gepropte Spaanse huisjes. Behoorlijk wit stadje, je waant je bijna in Andalucía. Van Altea is het nog 12 kilometer fietsen tot de volgende badplaats van naam, Calpe. Een stad die vooral opvalt door El peñon de Ifach, een hoge rots net buiten de stad, bijna in de zee. Ook Calpe is heel toeristisch, maar het ziet er wel wat beter uit dan Benidorm. De renners wijken hier even van de doorgaande weg af en komen aardig dicht in de buurt van de hoge rots.

De hoge rots bij Calpe (Foto: Panoramio)
De hoge rots bij Calpe (Foto: Panoramio)

In Calpe hebben we 111 kilometer gehad en gaat de finale bijna beginnen. We zijn al best dicht bij de slotklim in de buurt, maar er zit vandaag weer eens een extra rondje in het parcours. In Calpe heeft men de grote doorgaande weg verlaten en zitten we op een weg vlak langs de kust. Nog steeds een brede weg, maar wel een stuk bochtiger. Stiekem gaat het hier ook een beetje op en af, niet echt helemaal vlak zo langs de kust. Via een weg met ontelbare bochten komen de coureurs na 125 kilometer uit in Moraira. Een oud vissersdorpje dat ondertussen ook is uitgegroeid tot een toeristische badplaats. Wel een mooi dorpje, allemaal oude huisjes in de heuvels, niks mis mee.

In Moraira gaan we de kust voorlopig even achter ons laten, geen Costa Blanca meer voor een tijdje. De renners duiken het binnenland in en gaan op weg naar de eerste klim van de dag. Die wordt na 129 kilometer bereikt. De Alto de Puig Llorença, zoals de klim eigenlijk heet, gaat voor de eerste keer beginnen. De eerste keer gaan we niet tot de top en is de klim maar 3,3 kilometer lang. Een zware klim, hoewel er verschillende profielen in omloop zijn. Volgens het ene profiel gemiddeld 11%, volgens een ander profiel dan weer 9% gemiddeld. Hoe dan ook behoorlijk zwaar, met zelfs nog een strook aan 21%.

Het profiel van de klim is in de tussentijd ook nog eens aangepast, ten opzichte van 2015. Er klopt nog steeds vrij weinig van, zo schijnt het laatste deel maar aan 9% te stijgen volgens het kaartje. Volgens mij hebben we zelf in 2015 wel kunnen waarnemen dat het net even een tikje lastiger is. Voor het dorpje Alcasar begint de klim en daar is het nog redelijk goed te doen, daarna wordt de klim steeds zwaarder en het zwakt ook niet echt af richting de top. Op iets meer dan een kilometer van de finish gaan de renners rechtdoor in plaats van linksaf. Er volgt nog een extra rondje.

Kaartje van 2017 (Bron: Letour.fr)
Kaartje van 2017 (Bron: Letour.fr)

En de totaal andere versie uit 2015 (Bron: Letour.fr)
En de totaal andere versie uit 2015 (Bron: Letour.fr)

Bij deze profielen moet je nog wel even de laatste kilometer wegdenken, want die kilometer doen we nu nog niet. Dat komt pas terug bij de tweede en finale passage van de Alto de Puig Llorença. De klim die we net hebben bedwongen brengt de renners langs Cumbre del Sol, dat de naam van finishplaats mag dragen. De renners gaan afdalen richting El Poble Nou de Benitatxell. Een korte, steile afdaling. Er zitten wat lastige bochten in de afdaling, maar de weg is hier wel enorm breed en in goede staat. Als mijn geheugen een beetje klopt leverde deze afdaling in 2015 weinig problemen op, ze zijn bij de organisatie behoorlijk aardig voor de renners dit jaar. Nog weinig gekke afdalingen meegemaakt.

In El Poble Nou de Benitatxell zijn de renners beneden en hebben ze 136 kilometer afgelegd. Er is amper vier kilometer gedaald. Het is nu nog meer dan 30 kilometer fietsen tot de tweede beklimming van de Puig Llorença. Alles wat gelost is krijgt uitgebreid de kans om terug te keren, vooral omdat het bijna volledig vlak is tot die slotklim. Na 158 kilometer komen de renners door Jávea, of Xabía, hier zitten we weer in de buurt van de kust.

Van Jávea wordt er richting Bahia de Jávea gefietst, waar de tussensprint van de dag is. Na 160 kilometer, op een kilometer of 15 van de finish. Zelfs dat is volledig gelijk aan de rit van 2015, ook toen lag de tussensprint op deze locatie. Zal toentertijd vast contractueel vastgelegd zijn, maar alsnog vrij opmerkelijk. Bahia de Jávea is verder natuurlijk ook nog steeds een toeristische badplaats.

Bahia de Jávea ligt er mooi bij (Foto: Panoramio)
Bahia de Jávea ligt er mooi bij (Foto: Panoramio)

Na de tussensprint wijken we snel weer van de kust af en wordt er weer koers gezet richting Benitatxell. Richting Benitatxell moet er al een beetje geklommen worden. Het gaat een aantal kilometer vals plat omhoog, maar het stelt niet zo gek veel voor. Na El Poble Nou de Benitatxell wordt er ook nog even afgedaald, maar ook dit is niet zo heel interessant. Er wordt weer koers gezet richting Alcasar, waar de Alto de Puig Llorença voor de tweede keer gaat beginnen. Nu echt tot de top, dus vier kilometer lang.

We weten ondertussen hoe lastig deze klim is. Met vier kilometer aan 9% is de organisatie eigenlijk nog steeds te voorzichtig, het gaat toch wel wat steiler omhoog. Vier kilometer aan 11% komt eerder in de buurt. Na Alcasar gaat het gelijk aan 11% omhoog, met ook een paar zware stroken richting 20%. In de tweede kilometer van de klim wordt het dan weer wat makkelijker. Gemiddeld gaat het aan 8% omhoog, maar alsnog zijn er enkele zeer zware stroken aan meer dan 10%. Er is ook een klein knikje naar beneden, als de renners door de residentie Cumbre del Sol rijden.

De derde kilometer van de klim is absoluut het zwaarste, met 14% gemiddeld en ook heel wat uitschieters aan 15 tot 20%. We komen nu weer bij het punt uit waar de renners eerst rechtdoor mochten rijden. Dat zit er nu niet in, de hekken zijn verschoven en dus wordt iedereen gedwongen om linksaf te slaan, daar waar de weg zo mogelijk nog steiler omhoog begint te lopen. In de laatste kilometer blijft het een afgrijselijk steile klim, met ook weer heel wat stukken aan ernstig hoge percentages.

Vooral na die bocht gaat het nog even lekker aan minstens 15% omhoog, hoewel het gemiddeld gezien iets minder zwaar is. Procentje of negen gemiddeld, maar zoals we in 2015 hebben kunnen zien wil dat niet zeggen dat het ook gelijk makkelijker is. In de laatste meters van de rit zwakt het wat af, maar het blijft venijnig doorlopen, vraag dat maar aan Froome.

Het lokale rondje (Bron: Letour.fr)
Het lokale rondje (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
De Puig Llorença is het hoogste punt in de omgeving. Van dit punt heb je een prima uitzicht over de zee. Vlak na de finish houdt de weg meteen op en blijft er een grindpad over. Die kan je eventueel nog verder brengen naar wat radiotorens die helemaal op de top liggen. Op deze Alto was verder nooit veel te doen, maar er is nu een wijk in aanbouw. De wegen liggen er al, maar de huizen liggen er waarschijnlijk nog steeds niet, tenzij er sinds 2015 het nodige veranderd is.

Als finishplaats wordt Cumbre del Sol genoemd. Dat is een dorp, volledig voor toeristen. Er zijn eigenlijk geen normale huizen te vinden, alleen maar bungalows, villa's, appartementen en hotels. Het is eigenlijk een kunstmatig gecreëerd dorp. Er is een klein strandje, maar voor een echt strand moet je verderop zijn. La Cumbre del Sol ligt volledig in de heuvels, waardoor je wel weer een mooi uitzicht hebt over zee. Deze rit is dus eigenlijk vooral reclame voor een residentieel park.

De slotklim van vandaag debuteerde in de Vuelta van 2015 en het werd meteen een klim om nooit te vergeten. Ook toen was de klim het eindpunt van de negende rit. In de Vuelta van 2015 zagen we voor het eerst Tom Dumoulin vooraan rijden in bergritten. In de eerste bergrit werd hij meteen tweede, maar eigenlijk waren we met z'n allen op het moment aan het wachten dat hij grandioos zou lossen. Deze steile klim, dat zou er teveel aan zijn.

Het ging al vroeg los op deze klim. Valverde ging vroeg in de aanval, hij versnelde aan het begin van de klim en kreeg Rodriguez, Chaves en Quintana mee. Nadat het wat stilviel nam Quintana over, nadat hij weer werd ingerekend ging Valverde voor een tweede aanval. Vanuit de achtergrond reed Dumoulin vrij geruisloos naar voren. Ook Froome kwam na zijn gebruikelijke langzame start weer aansluiten. Hij leek weer eens slecht te zijn, maar we weten ondertussen dat schijn bij hem altijd bedriegt.

Op 2,7 kilometer van de finish, wat een eeuwigheid is op deze klim, ging Dumoulin voor het eerst in de aanval. Hij probeerde te profiteren van het stilvallen van de groep der favorieten en reed meteen een aardig eind weg. Op twee kilometer van het eind sloten de andere favorieten weer bij hem aan, maar aangezien het toen gelijk weer stilviel besloot hij om er 200 meter later nog eens vandoor te gaan. Hij leek weg te blijven, vooral omdat de ene na de andere favoriet voor de parkeerplaats koos, maar in de laatste kilometer reden Rodriguez en Froome toch nog naar hem toe.

Op 500 meter van de streep werd Dumoulin bijgehaald en bijna meteen ging Rodriguez in de aanval. In die jaren wist je dan eigenlijk meteen dat hij ook zou gaan winnen, maar Cumbre del Sol bleek heel verraderlijk te zijn. Purito viel stil, waarna Froome over hem heen ging. Froome leek onbedreigd op weg naar de overwinning.

Toen gebeurde iets wat ik in mijn leven nog nooit eerder had gezien. Dumoulin, die gewoon gelost was, reed ineens naar het achterwiel van Rodriguez. Die reed een meter of 10 achter Froome, terwijl er nog maar 150 meter gereden hoefde te worden. Dumoulin ging op de trappers staan en demarreerde weg bij Rodriguez. Hij reed naar een hevig spartelende en sputterende Froome toe, die hij op een meter of 80 van de streep bijhaalde en daarna ter plaatse liet. Een zelden vertoonde remontada. Froome schijnt soms nog wel eens huilend wakker te worden.

He is a big man, he is not supposed to be able to do this sort of thing!
- Carlton Kirby, commentator

De fantastische finish hier in 2015, met Dumoulin's zege (Bron: YouTube)

Het weer & TV
Cumbre del Sol is dus een heilige plaats voor het Nederlandse wielrennen, want in zekere zin werd de carrière van Dumoulin als ronderenner hier geboren. Na zijn indrukwekkende en zelden vertoonde overwinning veroverde hij ook nog eens de leiderstrui. Zoals we allemaal weten wist hij die trui niet te behouden tot aan Madrid, maar dat maakte hij dit jaar in de Giro dan weer goed. In de rit naar Oropa had hij daar ook een enigszins vergelijkbare overwinning als hier op Cumbre del Sol, hoewel deze overwinning toch wel ongeëvenaard blijft. Dit is wielergeschiedenis, zelfs als je niets met Dumoulin hebt.

In de buurt van deze nu al historische plaats is het een graadje of 26. Er komt nog enigszins een briesje van de kust af, maar verder is het gewoon weer afgrijselijk warm. In startplaats Orihuela gewoon 32 graden, smerig warm zoals het hoort. Uiteraard ook weer totaal geen kans op regen. Het waait dus wel een beetje, maar niet hard genoeg om een rol van betekenis te spelen.

De laatste rit van de eerste week begint om 13:26, vrij laat. Om 13:35 begint de uitzending van Sporza, maar ik vrees met grote vrezen dat we dan nog niet meteen beelden van de koers gaan krijgen. De Formule 1 komt lastig doen. Toevallig wordt er op het circuit van Spa-Francorchamps gereden en daar schijnen ze bij Sporza de rechten van te hebben. Oftewel, we kunnen live meemaken hoe Max Verstappen zijn brommertje weer eens op gaat blazen. Die race schijnt om 14:00 te beginnen en duurt tot 16:00 ofzo, dus dat is helemaal kut. Hopelijk ramt die incompetente Belg met die debiele meteen Verstappen, dan zijn we alle reden om die onzin uit te zenden meteen kwijt en kunnen we schakelen.

Als we moeten wachten tot 16:00 dan zijn de renners al in Calpe, op een kilometer of 60 van de finish. We hebben dan ongetwijfeld alsnog vrij weinig gemist, omdat de rit in het begin vooral heel vlak is, maar het moet maar eens afgelopen zijn met het negeren van de edele wielersport ten faveure van kermissporten voor mannen in een midlifecrisis.

Cumbre del Sol ligt er zonnig bij (Foto: Panoramio)
Cumbre del Sol ligt er zonnig bij (Foto: Panoramio)

Voorspellingen & favorieten
Vier dagen op een rij is de overwinning naar een vroege vluchter gegaan, dat alleen al is genoeg reden om weer eens een rit te zien waarin de grote mannen gaan strijden om de winst. Twee jaar geleden gebeurde dat, de vluchters werden toen aan het begin van de slotklim bijgehaald en daarna kregen we een boeiend schouwspel te zien, waar ook daadwerkelijk aandacht voor was omdat er niet geschakeld hoefde te worden naar wat minder boeiende renners die toevallig nog op kop reden.

Het is het eind van de eerste week en het is de lastigste aankomst van deze week, alle reden dus om een ouderwets duel tussen de favorieten te verwachten. Iets anders dan een gevecht tussen Froome en Contador zou een enorme teleurstelling zijn. Sky moet het hier even goed gaan controleren en dat gaan ze ongetwijfeld ook doen.

1. Froome. Aanvankelijk leek hij het moeilijk te hebben op Xorret del Catí, maar uiteindelijk heeft Froome het nooit moeilijk. Het is allemaal toneel. Ook in 2015 was dat zo, na een trage start kwam hij op stoom en won hij bijna de rit. Gelukkig was daar Tom Dumoulin om het feestje te verstoren, maar die is er nu niet. Niemand kan Froome nu stoppen. Contador doet een dappere poging, maar op Xorret del Catí bleek al dat Froome de sterkste is. Zonder afdaling had hij ongetwijfeld wat tijd genomen op Contador. Nu is er geen afdaling, dus gaat hij nu een tik uitdelen aan de rest. De koers is klaar na de eerste week.

2. Contador. De beste na Froome, dat is de afgelopen dagen wel gebleken. Jammer genoeg was hij in Andorra heel slecht, anders hadden we nog een geinige strijd kunnen krijgen. Nu is dat kansloos, of hij moet nog een keer een Fuente Dé of een Formigal uit z'n mouwen schudden. Dat wordt nu lastig, daar is de rit niet lastig genoeg voor. Alleen aan het eind is het lastig en daar is het ieder voor zich. Dan wordt Bertje dus tweede, achter Froome.

3. Woods. Leek heel sterk te zijn op Xorret del Catí, maar heeft zichzelf uiteindelijk toch wel een tikje overschat. Ging eerst mee met Froome en Contador, maar kwam binnen in een groepje achter Nibali. Dan is er iets niet helemaal goed gegaan. Toch zit het met de vorm goed en dat is wel nodig ook, want Rusty moet zoals het er nu naar uitziet op zoek naar een nieuwe ploeg. Extra motivatie om nog eens hard te schroeien.

4. Aru. Want hij werd ook vierde in 2015. Het is nog steeds lastig in te schatten hoe het met zijn vorm staat. Hij lost wel vaak, maar verliest dan niet veel tijd. Hij lijkt me uiteindelijk wel sterker op zo'n aankomst dan Nibali, die heeft vaak toch wat meer moeite met dat steile werk. Als je sterker bent dan Nibali, ga je wel hoog eindigen. Vierde dus, want er zijn wel wat jongens duidelijk sterker. Hij zal dan de eerste zijn van het achtervolgende groepje.

5. Chaves. Heeft nogal slechte herinneringen aan deze berg, want hier verspeelde hij in 2015 zijn leiderstrui. Hij had toen wel al twee ritten gewonnen, dat scheelt. Toch viel het tegen op deze klim, aanvankelijk ging hij nog mee met de aanvallen van Valverde en Quintana, maar die energie kwam hij aan het einde tekort. Van die fouten zal hij geleerd hebben, hij weet nu hoe de klim in elkaar steekt en dus zal hij wat zuiniger omgaan met de krachten. Dan kan hij de schade beperken, meer zit er niet in. Heeft op die rit in Andorra na niet laten zien dat hij de Froome en Contador kan volgen.

Labour wil langer in interne markt EU blijven

De Britse oppositiepartij Labour wil dat het Verenigd Koninkrijk ook na het verlaten van de Europese Unie (EU) in maart 2019 nog een tijd deel blijft uitmaken van de Europese interne markt. Op die manier wil de sociaaldemocratische partij meer ruimte creëren om details van een Brits vertrek uit te werken.

Woordvoerder Keir Starmer presenteerde het nieuwe standpunt van Labour in The Observer zondag. Ook de overheid en bedrijven krijgen zodoende meer tijd om zich voor te bereiden.

Starmer benadrukt in de krant dat Labour een brexit blijft steunen. Maar op deze manier zijn onderhandelingen voor een tijdelijke douane-unie niet nodig, wat de Britse regering voorstaat. En dat zou betekenen dat voorlopig geen extra grenscontroles worden ingesteld.

Het voorstel kan ervoor zorgen dat premier Theresa May moet bijdraaien. Leden van haar Conservatieve partij die tegen een brexit zijn, kunnen zich achter het plan scharen.

Labour wil langer in interne markt EU blijven
Labour wil langer in interne markt EU blijven (Foto: ANP)

Van Barneveld verslaat Taylor in Perth

Darter Raymond van Barneveld heeft de halve finales van de Perth Darts Masters gehaald. De Nederlander was in de kwartfinales in een spannende wedstrijd te sterk voor zijn oude rivaal, Phil Taylor. Pas in de allerlaatste leg werd het duel beslist: 10-9.

De als eerste geplaatste Gary Anderson schakelde thuisfavoriet Simon Whitlock uit. De Schot zegevierde met 10-5 en staat in de halve eindstrijd zondag tegen de Engelsman James Wade, die met 10-5 won van Michael Smith. 

Van Barneveld neemt het in de halve finales op tegen de Noord-Ier Daryl Gurney. Super Chin gooide een minder gemiddelde dan Peter Wright, maar boekte toch een ruime zege op de Schot: 10-4.

Beste resultaat Verschoor in Formule Renault, leider over de kop in slotronde

Coureur Richard Verschoor heeft in de Eurocup Formule Renault 2.0 zijn beste resultaat tot nu toe behaald. De 16-jarige Nederlander sloot de eerste race op het circuit van Paul Ricard af als vierde, hoewel de jury daar wel voor nodig was.

Polesitter Sacha Fenestraz domineerde de race en lag van start tot bijna-finish aan de leiding. In de slotfase moest de safety car de baan in komen en met nog één ronde te rijden werd het veld weer op weg gestuurd. Kampioenschapsleider Fenestraz werd daarbij aangetikt door de Rus Robert Shwartzman, de nummer twee in de titelstrijd. Fenestraz vloog over de kop en zijn race was voorbij, terwijl Shwartzman de race won.

Die zege werd de Rus echter afgenomen door de raceleiding, die hem voor zijn overenthousiaste move terugzette naar de laatste plaats. De Belg Max Defourny pakte zo de overwinning, voor de Chinees Ye Yifei en de Brit Will Palmer, het jongere broertje van F1-coureur Jolyon. Verschoor kreeg de vierde plek, zijn beste resultaat in zijn debuutseizoen in de Eurocup.

Fenestraz kwam er gelukkig wel goed vanaf (Bron: YouTube)

Barcelona wint dankzij jubileum Messi, Atletico wint na bliksemstart

Lionel Messi heeft Barcelona aan een degelijke zege bij Deportivo Alavés geholpen. De Argentijn maakte in La Liga een jubileumtreffer.

Barça domineerde voor eigen publiek, waar de kersverse aanwinst Ousmane Dembélé nog niet bij de selectie zat. Voor rust creëerden de Catalanen echter geen grote kansen. De eerste mogelijkheid was zelfs voor Alavés. Rubén Sobrino kreeg de bal niet tussen de palen, al bleek hij ook buitenspel te staan.

Gerard Deulofeu was namens de thuisploeg ook dicht bij een treffer, waarna Lionel Messi kort voor rust een penalty mocht nemen. Hij wist de overtreding op Gerard Piqué in het strafschopgebied niet om te zetten in een doelpunt, want doelman Fernando Pacheco deed goed zijn werk.

Tien minuten in de tweede helft was daar dan toch de jubileumgoal voor Messi. Via een tegenstander maakte hij zijn 350ste doelpunt in La Liga. In één van de vijf grote competities was alleen Gerd Müller (Bayern München) vaker voor één club trefzeker in competitieverband. De Duitser scoorde 365 keer.

Kort na de openingstreffer scoorde Messi opnieuw en bijna maakte hij zelfs een hattrick compleet, maar de lat voorkwam dat. Barcelona speelt na de interlandperiode thuis tegen Espanyol. Real Madrid komt zondagavond nog in actie, op eigen terrein tegen Valencia.

Atletico Madrid wint na bliksemstart
Atlético Madrid heeft de eerste competitiezege van dit seizoen te pakken. Op bezoek bij Las Palmas namen de Madrilenen snel een veilige voorsprong. In Estadio de Gran Canaria liet het scorebord na amper vijf minuten namelijk al een 0-2 tussenstand zien. Angel Correa opende de score en even later wist Yannick Carrasco de voorsprong te verdubbelen. De Belg schoot de bal met links in de verre hoek.

Las Palmas liet zich daarna echter ook zien en Atlético-doelman Jan Oblak moest voorkomen dat de thuisploeg iets terugdeed. Dertien minuten na rust gebeurde dat alsnog. Jonathan Calleri gaf de eilandbewoners weer hoop door de aansluitingstreffer te maken.

Dankzij Koke was de marge daarna snel weer twee goals. De Spanjaard pikte de bal een aantal meter buiten het strafschopgebied op om vervolgens prachtig uit te halen. In de verre hoek was keeper Leandro Chichizola geslagen: 1-3.

Toen het een kwartier voor tijd ook nog 1-4 werd, opnieuw via Koke, was de wedstrijd helemaal beslist. Dit keer scoorde de middenvelder van dichtbij met een omhool, nadat Carrasco op een verdediger was gestuit. Nadat Oblak in de slotfase een strafschop van Jonathan Viera stopte, bepaalde Thomas Partey de eindstand op 1-5.

Overige uitslagen
Girona - Malaga 1-0
Levante - Deportivo la Coruña 2-2

Leclerc domineert F2 in Spa, maar wordt gediskwalificeerd

Charles Leclerc heeft de eerste Formule 2-race van het weekeinde in Spa-Francorchamps gewonnen. Althans, daar leek het op: de Monegask was oppermachtig, maar werd na afloop gediskwalificeerd.

Kampioenschapsleider Leclerc vertrok vanaf poleposition en zag al één concurrent wegvallen: Nicholas Latifi had technische problemen en kon niet eens bij zijn tweede startplek komen. Leclerc kende vervolgens een prima start en kwam geen moment meer in gevaar, waardoor de zege met speels gemak binnen was. 

Oliver Rowland reed een prima race en was op weg naar de tweede plaats, maar de Rus Artem Markelov kwam in de slotronden zeer snel dichterbij. In de allerlaatste bocht zette Markelov zijn auto ernaast en door ruim buiten de baan te komen passeerde hij Rowland vlak voor de streep.

Na afloop werd het hele podium nog eens overhoop gegooid. Markelov kreeg vijf seconden tijdstraf voor zijn inhaalactie buiten de baan, maar zowel Leclerc als Rowland werden zelfs gediskwalificeerd: de bodemplaat vertoonde teveel slijtage. De zege ging zo alsnog naar Markelov, voor Russian Time-teamgenoot Luca Ghiotto.

Antonio Fuoco kreeg de derde plek, Racing Engineering-teamgenoten Gustav Malja en de van Rapax overgestapte Nederlander Nyck de Vries werden uiteindelijk als vierde en vijfde geklasseerd.

Inter verslaat AS Roma in eerste Serie A-topper

Internazionale heeft de eerste topper van dit seizoen in de Serie A gewonnen. De Milanezen bogen na rust een achterstand om in een zege op AS Roma.

De Romeinen gingen in Stadio Olimpico prima van start en via Aleksandar Kolarov was de thuisploeg dicht bij de openingstreffer. Kolarov, die vorige week tegen Atalanta de enige goal maakte, knalde de bal op de paal. Kort daarna was het wel raak via Edin Dzeko. De Bosniër rondde koel af na een pass van Radja Nainggolan.

AS Roma bleef aandringen en het raakte halverwege de eerste helft opnieuw de paal. Dit keer was het Nainggolan die pech had. Kort voor de pauze moest doelman Alisson voorkomen dat Mauro Icardi de score in evenwicht bracht.

In de tweede helft kreeg Roma uiteindelijk de rekening gepresenteerd. Nadat ook Diego Perotti het aluminium had geraakt, was het aan de andere kant van het veld wel raak. Antonio Candreva bediende Icardi, die in het strafschopgebied kon scoren.

Stephan El Shaarawy was dicht bij een nieuwe voorsprong voor Roma, maar het was uiteindelijk weer Icardi die wist te scoren. Uit een pass van Ivan Perisic kon de Argentijn de gasten van dichtbij op voorsprong zetten. Roma moest daarna meer risico nemen, waardoor er meer ruimte ontstond en Matías Vecino uit een counter zelfs nog 1-3 maakte.

Overige uitslagen
Benevento - Bologna 0-1
Genoa - Juventus 2-4

Sahin scoort na 2,5 jaar weer voor winnend Dortmund

Borussia Dortmund heeft ook in de tweede speelronde van de Bundesliga drie punten gepakt. Het elftal van Peter Bosz won thuis van Hertha BSC.

De gastheer wist de score al na een kwartiertje te openen via Pierre-Emerick Aubameyang. Op aangeven van Nuri Sahin legde hij de bal handig in de verre hoek neer: 1-0. Hoewel Dortmund domineerde, creëerde het voor de pauze verder niet veel gevaarlijke mogelijkheden.

Een prachtige knal van Sahin zorgde ervoor dat Dortmund de score na rust verdubbelde. De oud-speler van Feyenoord had al sinds 13 februari 2015 niet meer voor zijn club gescoord. Sahin haalde met rechts ineens uit en door zijn dropkick was doelman Rune Jarstein kansloos.

In het laatste halfuur kreeg Hertha BSC een aantal kansen om iets terug te doen, maar keeper Roman Bürki hield net als vorige week (0-3 bij VfL Wolfsburg) zijn doel schoon. Aan de andere kant voorkwam Jarstein dat Christian Pulisic de zege voor BVB nog verder uitbreidde.

Sneijder met Nice weer onderuit in Ligue 1

De overstap van Wesley Sneijder naar OGC Nice gaat nog niet zo lekker. Met zijn Franse club verloor Sneijder zaterdag op bezoek bij Amiens, dat aankoop Moussa Konaté twee keer zag scoren. De 3-0 zege voor Amiens betekende gelijk de eerste drie punten van het seizoen voor de club, terwijl Nice na vier speelronden bij de degradatiestreep staat.

Toulouse won thuis een mooi duel van Stade Rennes. Ndombe Mubele bracht de bezoekers snel op voorsprong, maar Jimmy Durmaz zorgde vanaf elf meter voor de gelijkmaker. Een treffer van Issa Diop bracht Toulouse in de tweede helft op voorsprong, maar Ismaila Sarr bracht de 2-2 op het bord. In de 71e minuut was het nog eens Durmaz - en nog eens via een penalty - die tot scoren kwam en dit keer was het de beslissende 3-2.

Overige uitslagen
Nantes - Lyon 0-0
Bordeaux - Troyes 2-1
Caen - Metz 1-0
Dijon - Montpellier 2-1

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.