Veertien zwijnen gedood door aanrijding

Veertien jonge wilde zwijnen zijn in de nacht van zondag op maandag gedood door een aanrijding op de N69 in Valkenswaard. De kudde werd op de weg tussen Eindhoven en Valkenswaard aangereden door een personenauto. De auto raakte zwaar beschadigd maar de inzittenden bleven ongedeerd, liet de politie weten.

Door de groeiende populatie wilde zwijnen komen aanrijdingen in het zuidoosten van Brabant steeds vaker voor. Vorig jaar werden er 34 geteld en het aantal komt dit jaar waarschijnlijk veel hoger uit, verwacht secretaris Cor Louwers van de Brabantse stichting SAMF die wildaanrijdingen afhandelt.

Een aanrijding met veertien dode dieren tot gevolg is volgens Louwers zeer uitzonderlijk. Hij denkt dat de groep zwijnen op de weg heeft gestaan en gaat ervan uit dat drie moederzwijnen wel op tijd de berm hebben bereikt en zijn gevlucht. Een paar aangereden biggen zijn met een kogel uit hun lijden verlost.

Wilde zwijnen hebben zich een aantal jaren geleden vanuit Limburg in de natuurgebieden rondom Eindhoven gevestigd. En terwijl de provincie een nulstand nastreeft, lukt het jagers niet om de populatie onder controle te krijgen. Definitieve uitroeiing is volgens de provincie onmogelijk vanwege de voortplantingssnelheid.

Veertien zwijnen gedood door aanrijding
Veertien zwijnen gedood door aanrijding (Foto: ANP)