Quintana grijpt de macht op Blockhaus, Dumoulin derde en Mollema vierde

Nairo Quintana heeft de etappe naar Blockhaus gewonnen. De Colombiaan van Movistar ging op de slotklim er alleen vandoor. Thibaut Pinot werd tweede op 24 seconden van de winnaar. Tom Dumoulin was derde in het wiel van de Fransman. Bauke Mollema werd vierde op 41 seconden van Quintana. Quintana neemt ook de leiderstrui over van Bob Jungels.

Al snel na de start kwam er een vroege vlucht tot stand met daarin 9 renners. Cannondale-Drapac had niemand mee in de kopgroep en Pierre Rolland ging in de tegenaanval samen met Lukasz Marczynski en Sacha Modolo. Na een achtervolging van een half uur konden de drie renners aansluiten bij het negental.

De twaalf renners hadden een maximale voorsprong van vier minuten, maar nog voor de slotklim werden de vluchters gegrepen door het werk van Movistar. De Spaanse ploeg kreeg in de achtervolging een klein beetje hulp van Orica-Scott.

Op vijftien kilometer van de meet was er grote valpartij in het peloton. Wilco Kelderman kwam in botsing met een politiemotor. Bij de valpartij kwam ook Geraint Thomas, Mikel Landa en Adam Yates ten val. Dumoulin kon nog net de valpartij ontwijken.

Op de slotklim hield Movistar het tempo hoog. Aanvankelijk konden de drie Nederlandse klassementsmannen goed volgen. Op iets minder dan zeven kilometer plaatste Quintana zijn eerste versnelling. De Colombiaan kreeg Vicenzo Nibali en Pinot met zich mee. In de achtergrond moest Steven Kruijswijk ook het groepje laten gaan, waarin Dumoulin, Mollema en Pozzovivo zaten. De Nederlander zou uiteindelijk 2.43 verliezen op de winnaar.

Op het moment dat de groep van Dumoulin leek aan te sluiten plaatste Quintana nog een versnelling. De renner van Movistar kreeg nu wel een gaatje op Nibali en Pinot. Niet veel later moest Nibali laten rijden op een van de steilste stukken op de klim. De winnaar van vorig moest niet veel later ook Dumoulin en Mollema laten rijden, waar Pozzovivo al eerder was afgehaakt.

Op iets meer dan twee kilometer konden Mollema en Dumoulin de aansluiting maken bij Pinot op een halve minuut van Quintana. Van de drie renners had Mollema het moeilijkst en moest ook lossen bij Dumoulin en Pinot. De Nederlander van Trek-Segafredo zou uiteindelijk op 41 seconden van Quintana finishen.

Pinot won de sprint van Dumoulin op 24 seconden van Quintana. Nibali verloor een kleine minuut op de Colombiaan. In het klassement heeft Quintana een voorsprong van 28 seconden op Pinot en een halve minuut op Dumoulin.

Jungels verloor 3.30 Quintana. Van Garderen kwam na 3.45 over de finish, Yates verloor 4.40 en Thomas verloor meer dan vijf minuten.