FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 mei 2017

Van der Breggen pakt de winst in Californië

Anna van der Breggen heeft de Ronde van Californië voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse renster won het algemeen klassement met één seconde voorsprong op Katie Hall. De laatste etappe werd gewonnen door Giorgia Bronzini.

Van der Breggen begon de laatste etappe met een achterstand van één seconde op Katie Hall. Net zoals in de etappe van zaterdag wist de Nederlandse twee bonificatieseconden te pakken, waardoor ze de winst pakt met één seconde.

In de laatste etappe werd de sprint gewonnen door de Bronzini. De Italiaanse sprintster van Wiggle High5 was in de laatste etappe te snel voor Coryn Rivera. Kirsten Wild werd derde in de massasprint.

Van der Breggen neemt de leiding in de Women’s World Tour over van Annemiek van Vleuten.

Darter Michael 'Bully Boy' Smith zegeviert op Gibraltar

Darter Michael Smith is de winnaar geworden van de Gibraltar Darts Trophy, het vijfde toernooi van de Euro Tour. In de finale was Bully Boy met 6-4 te sterk voor Mensur Suljovic. 

Smith won eerder op de dag nog van Dimitri van den Bergh, Rob Croos en James Wilson. Hij won al deze duels met 6-5. Smith kwam in de finale 3-0 voor, maar zag Suljovic tot 4-4 terugkomen. Met een 132-finish werd het 5-4 en een leg later gooide Smith de partij in het slot. Het was voor de Engelsman zijn eerste titel dit jaar en zijn vierde Euro Tour-titel overall. Zijn laatste overwinning dateert van september 2015 toen hij de European Darts Trophy won. 

Benito van de Pas bleek de beste Nederlander in Gibraltar. Hij verloor zondag in de achtste finales met 6-2 van Magnus Caris, die zaterdag ook al te sterk was voor Jelle Klaasen. Ook Christian Kist vloog er zaterdag in de tweede ronde uit. Jeffrey de Zwaan en Mario Robbe verloren vrijdag al in de eerste ronde. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld waren niet aanwezig op Gibraltar. Volgende week gaat het darten weer verder op de vloer. In Milton Keynes staat Players Championship 11 en 12 op het programma. 

Gibraltar Darts Trophy - Achtste finales
Peter Wright 6-0 Stephen Bunting
Darren Johnson 6-3 Alan Norris
Michael Smith 6-5 Dimitri Van den Bergh
Rob Cross 6-2 Dave Chisnall
Mensur Suljovic 6-3 Cristo Reyes
Magnus Caris 6-2 Benito van de Pas
James Wilson 6-3 Ian White
Daryl Gurney 6-4 Simon Whitlock

Kwartfinales
Peter Wright 6-5 Darren Johnson
Michael Smith 6-5 Rob Cross
Mensur Suljovic 6-3 Magnus Caris
Daryl Gurney 6-3 James Wilson

Halve finales
Michael Smith 6-5 James Wilson
Mensur Suljovic 6-5 Daryl Gurney

Finale
Michael Smith 6-4 Mensur Suljovic

Veiligheidsraad bijeen om rakettest N-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt dinsdag bij elkaar voor een overleg over de rakettest van Noord-Korea. Dat hebben diplomaten zondag laten weten.

Noord-Korea lanceerde zondag een ballistische raket die bij Rusland in zee verdween. De raket zou zijn gelanceerd in de buurt van Kusong, in de provincie Pyongan. Na een vlucht van zevenhonderd kilometer landde het projectiel in de Japanse Zee.

Het is al de tiende keer dat Noord-Korea een raket heeft gelanceerd sinds Donald Trump president van de Verenigde Staten is. Al sinds 2006 gelden sancties tegen Noord-Korea, omdat het land diverse kernproeven heeft gehouden en twee langeafstandsraketten heeft gelanceerd.

Veiligheidsraad bijeen om rakettest N-Korea
Veiligheidsraad bijeen om rakettest N-Korea (Foto: ANP)

Kuijt: "Deze prijs is voor het Legioen"

Ondanks de tegenslagen, de bedenkingen van voor- en tegenstanders, was het de grote wens van Dirk Kuijt om terug te keren bij Feyenoord om 'zijn club' aan de landstitel te helpen. Op Facebook plaatste hij een emotioneel betoog.

Twee jaar geleden ben ik met maar één doel teruggekeerd naar mijn club Feyenoord: het winnen van prijzen, met het winnen...

Geplaatst door Dirk Kuyt op zondag 14 mei 2017

Mollema: "Het was voor mij een hele goede dag"

Bauke Mollema keek tevreden terug op de rit van vandaag. De Nederlandse kopman van Trek-Segafredo werd vierde in de negende etappe van Giro d'Italia. "Het was voor mij een hele goede dag".

"Ik kon lang bij Dumoulin blijven. Die reed een mooi tempo omhoog. Op het einde moest ik hem en Pinot laten gaan, maar ik kom op een mooie vierde plek binnen'', aldus Mollema tegenover de NOS.

Mollema wist in de eatppe naar Blockhaus veel tijd te winnen op zijn concurrenten. "Er zijn nog grotere verschillen dan ik had verwacht. Voor een deel door die valpartij misschien, maar als je ziet hoeveel tijd sommige mannen verliezen, is het voor mij een hele goede dag."

Naast zijn eigen prestaties was Mollema ook tevreden met het kampioenschap van Feyenoord. "Feyenoord kampioen! Ik hoorde het net. Dat is nog beter nieuws. Drie keer Kuijt. Dat is top. Topmiddag'', sloot de Nederlander af.

'Ideaal molenweer' zorgt voor veel bezoekers

"Ideaal molenweer" heeft dit weekend voor veel bezoekers gezorgd tijdens de 45e editie van de Nationale Molendag. Volgens de organisatie brachten zeker 100.000 mensen een bezoek aan een molen. Ze hadden de keuze uit meer dan negenhonderd molens.

"Met voldoende wind, de zon en af en toe een kleine bui was het weer perfect voor deze dag. Alle molens konden draaien. We gaan uit van meer dan 100.000 bezoekers", aldus een woordvoerster van de organisatie.

Bij veel molens waren diverse activiteiten onder meer voor kinderen. Deze molens trokken de meeste bezoekers.

De Nationale Molendag werd georganiseerd door Het Gilde van Vrijwillige Molenaars en de vereniging De Hollandsche Molen.

'Ideaal molenweer' zorgt voor veel bezoekers
'Ideaal molenweer' zorgt voor veel bezoekers (Foto: ANP)

Tottenham verlaat White Hart Lane met zege op Manchester United

Tottenham Hotspur heeft zondag met een overwinning op Manchester United afscheid genomen van White Hart Lane. Het werd 2-1. De Noord-Londense club is pal naast The Lane bezig om een splinternieuw stadion te bouwen. Volgend seizoen zal Tottenham de thuiswedstrijden daarom op Wembley spelen.

Tegen Manchester United werd het een mooi afscheid op het 118 jaar oude White Hart Lane, want het stond al snel 1-0. Victor Wanyama liet het thuispubliek na zes minuten juichen door een voorzet van Ben Davies achter David De Gea te koppen. Manager José Mourinho had zijn basisteam op acht plekken gewijzigd ten opzichte van de return tegen Celta de Vigo, waarin United zich kwalificeerde voor de Europa League-finale tegen Ajax.

Hoewel de gasten een paar keer dicht bij de gelijkmaker kwamen, bleef Tottenham de beste kansen creëren. Kort na rust werd één daarvan afgerond door Harry Kane. De topschutter gaf uit een voorzet van Christian Eriksen het laatste tikje.

Het allerlaatste doelpunt ooit op White Hart Lane kwam echter op naam van een tegenstander. Wayne Rooney maakte het duel spannend door na goed voorbereidend werk van Anthony Martial 2-1 te maken. Verder kwam United echter niet. The Mancunians kunnen daardoor de top vier niet meer halen, Tottenham is nu zeker van plek twee.

Tottenham verlaat White Heart Lane. (PRO SHOTS/Action Images)
Tottenham verlaat White Heart Lane. (PRO SHOTS/Action Images)

Standbeeld voor Giovanni van Bronckhorst

Trainer Giovanni van Bronckhorst krijgt een standbeeld in het stadsmuseum van Rotterdam. Dat heeft het museum bekendgemaakt nadat de trainer zondag met Feyenoord de landstitel behaalde. Het standbeeld van de oud-speler van de Rotterdamse voetbalclub wordt woensdag onthuld.

In de aanloop naar het kampioenschap van Feyenoord ontving Museum Rotterdam steeds vaker het verzoek vanuit het publiek om speciale aandacht te geven aan Van Bronckhorst. "Omdat hij samen met zijn spelers Rotterdam gegeven heeft waar het sinds 1999 op gehoopt heeft; een kampioenschap", aldus het museum.

De coach voelt zich vereerd. "Moest er wel aan wennen. Een standbeeld. Dat is wel heel veel eer, maar als ik de andere standbeelden in het museum zie dan wordt 'ie in ieder geval mooi".

Het Rotterdams Philharmonisch orkest heeft zondag zijn symfonische versie van 'Hand in hand kameraden' officieel uitgebracht. Het orkest besloot in december een bijzondere opname van het clublied te maken nadat duidelijk werd dat Feyenoord dit seizoen mee zou strijden om de titel.

Standbeeld voor Giovanni van Bronckhorst
Standbeeld voor Giovanni van Bronckhorst (Foto: ANP)

Feyenoordfan is hand kwijt door vuurwerk

Een Feyenoordfan is zondagmiddag in het plaatsje Zuidland zijn hand kwijtgeraakt. Hij wilde vuurwerk afsteken om te vieren dat Feyenoord kampioen is geworden, maar het vuurwerk ontplofte in zijn hand. De politie bevestigde berichtgeving van die strekking door de Telegraaf.

Op het Hofplein in Rotterdam, waar fans uitbundig de titel van Feyenoord vierden, raakten twee mensen gewond door vuurwerk. Er was een harde knal te horen. De woordvoerder van de politie kon niks zeggen over de ernst van de verwondingen. Een van de slachtoffers raakte gewond bij zijn oog.

Feestende fan is hand kwijt door vuurwerk
Feyenoordfan is hand kwijt door vuurwerk (Foto: ANP)

Kelderman knalt op stilstaande motor, neemt toppers mee en breekt vinger

Zondag was niet de dag van Wilco Kelderman. De renner van Team Sunweb kwam in de negende etappe van de Giro d'Italia ten val nadat hij op een stilstaande motor knalde.

Vijftien kilometer voor de finish stond een motard zomaar stil langs de kant van de weg. Kelderman kon geen kant op en ging onderuit, waarbij hij half Team Sky, inclusief klassementsrenners Geraint Thomas en Mikel Landa, mee naar de grond nam. Ook de Brit Adam Yates, outsider voor een podiumplek, smakte tegen het asfalt.

Team Sunweb liet al vrij snel weten dat Kelderman, die de finish niet meer haalde, dezelfde vinger heeft gebroken als eerder dit jaar tijdens de Strade Bianche. "Ik ben ontzettend teleurgesteld, waarom zetten ze daar een politiemotor neer? Fucking gevaarlijk...ik zag het niet aankomen, nu heb ik dezelfde vinger gebroken", treurde Kelderman. "Ik baal enorm dat ik de Giro moet verlaten, zeker nu Tom Dumoulin aan het vliegen is."

Kelderman's teamgenoot Chad Haga helderde een en ander op. "Die motor stond vlak na een bocht stil. We konden hem pas op het laatste moment zien en konden niks anders doen dan roepen." Ook Rory Sutherland van Movistar toonde zijn ongenoegen. "Dit gekut moet stoppen. We bedanken de politie voor het beveiligen van de koers en de renners, maar dit en TV-motoren veranderen alles", aldus de ervaren Australiër. 

Politie: kom niet meer naar Rotterdam

De politie waarschuwt feestgangers om niet meer naar Rotterdam te gaan om het kampioensfeest van Feyenoord te vieren. Er is geen plek meer voor nieuwe feestgangers. "Evenementen en horeca zijn vol. Vier het thuis of elders", meldt de politie op Twitter.

Diverse straten zijn of waren zondagmiddag en het begin van de avond afgesloten voor verkeer, zoals de Witte de Withstraat en het Hofplein. Daar sprongen vele mensen in de fontein, om het eerste kampioenschap van Feyenoord sinds 1999 te vieren.

Het feest verloopt zondag gezellig en rustig. Of er mensen zijn aangehouden, kan de politie nog niet melden.

Vorige week werden zo'n honderd mensen opgepakt nadat Feyenoord de wedstrijd tegen Excelsior had verloren. Bij winst was Feyenoord toen al kampioen geweest.

Politie: kom niet meer naar Rotterdam
Politie: kom niet meer naar Rotterdam (Foto: ANP)

Elia wil weg bij Feyenoord: "Project is afgerond"

Eljero Elia hoopt komende zomer een nieuwe club te vinden. De kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo was dus mogelijk zijn laatste voor Feyenoord.

Elia heeft bij de clubleiding aangegeven dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. "Eerst de beker en nu de titel: het project is afgerond. Ik heb technisch directeur Van Geel gezegd dat ik nog eenmaal een stap wil maken. Feyenoord gunt mij dat", zei de buitenspeler volgens het Algemeen Dagblad.

Feyenoord nam de 30-jarige Elia in de zomer van 2015 transfervrij over van Werder Bremen, waar hij in zijn laatste jaar op een zijspoor was beland. Daarvoor droeg de 28-voudig international het shirt van Hamburger SV en Juventus.

In dienst van Feyenoord kwam Elia uiteindelijk 67 keer in actie (alle competities). Hij scoorde achttien keer en leverde veertien assists af. Zijn contract in De Kuip verloopt na volgend seizoen.

Van Bronckhorst: "Dit is onbeschrijfelijk"

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst was in tranen na het laatste fluitsignaal toen de landstitel officieel binnen was. Door drie goals van Dirk Kuyt, was het een dag voor Feyenoord-supporters om nooit te vergeten. Van Bronckhorst gaf na afloop van de wedstrijd tegen Heracles een emotioneel betoog over wat er door hem heen ging.

"Dit is echt onbeschrijfelijk”, vertelde de trainer. “Ik ben echt trots en zo blij voor iedereen bij de club en al die mensen hier in De Kuip Een doel was om de club kampioen te maken. heb heel veel meegemaakt als voetballer, maar vandaag is het zo mooi."

Afgelopen week werd er op bezoek bij Excelsior kansloos verloren met 3-0, een moment mogelijk van frustraties. Van Bronckhorst erkent de moeilijkheidsgraad als coach, wanneer je zelf speler bent geweest. “Je hebt wel invloed op de spelers maar niet altijd 100%. Je doet alles om het team voor te bereiden. Uiteindelijk hebben ze altijd gereageerd. De hele Kuip zit vol, hele organisatie heeft hierop ingezet.”

“Dit is een prijs voor iedereen. Heb nooit getwijfeld, maar het zit niet altijd mee. Maar op dat moment moet je juist reageren. Ik hoop dat het straks weer eerder gebeurt en niet weer na 18 jaar. Eerst gaan we genieten. Fantastisch dat Kuyt het zo doet, op goede plek . Het was op het juiste moment, hij heeft ons erdoorheen gesleept”, aldus Van Bronckhorst tegenover de NOS.

Trump voerde spoedoverleg om ransomware

De Amerikaanse president Trump heeft vrijdag een spoedberaad bijeengeroepen na de grootschalige aanval met ransomware. Dat heeft een bron bij het Witte Huis zondag gezegd. Veiligheidsadviseur Tom Bossert kreeg opdracht de bijeenkomst te organiseren.

Doel van de bijeenkomst was duidelijk te krijgen hoe groot de dreiging is die van de cyberaanval uitging. De gijzelsoftware maakte slachtoffers in zeker 150 landen. Zaterdag werd opnieuw overleg gevoerd in de Situation Room in het Witte Huis. De FBI en de veiligheidsdienst NSA zijn bezig de daders op te sporen, aldus de bron.

Trump voerde spoedoverleg om ransomware
Trump voerde spoedoverleg om ransomware (Foto: ANP)

Dumoulin baalt van wegvallen Kelderman

Tom Dumoulin reed vandaag naar de derde plaats op Blockhaus. Dat was een goed optreden van de renner van Sunweb, maar de Nederlander was toch niet tevreden. ''Ik voel mij shit, want we verliezen Wilco vandaag'', doelend op het uitvallen van zijn ploeggenoot Wilco Kelderman, die na een botsing met een motor moest opgeven.

''Het is enorm balen dat we Wilco kwijt zijn. Hij zou de komende weken zo belangrijk zijn voor mij. Ik had enorm veel vertrouwen in hem. Het is zo jammer dat hij er niet meer bij is'', aldus Dumoulin voor de camera van Eurosport.

Dumoulin kon de geparkeerde motor links van de weg nog maar net ontwijken. Het scheelde een paar centimeter. ''Ik begrijp niet wat die motor daar deed. Dit mag niet gebeuren.''

CDU wint in Noord-Rijnland-Westfalen; Kraft stapt op

De christendemocratische partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de CDU, heeft zondag in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) volgens exitpolls de verkiezingen gewonnen. De regerende coalitie van de sociaaldemocratische SPD en de Groenen zou volgens de opiniepeilers grote verliezen hebben geleden. Dat wijst op een einde van de regering van premier Hannelore Kraft (SPD) en schaadt de kansen van de SPD in de nationale verkiezingen in september.

De liberale FDP staat volgens de peilingen in NRW op een forse winst. De rechts-radicale Alternative für Deutschland heeft naar het zich laat aanzien voldoende stemmen om in het parlement in Düsseldorf te komen.

Hannelore Kraft vertrekt
De sociaaldemocratische premier Hannelore Kraft, heeft haar vertrek aangekondigd als vicevoorzitter van de SPD en als partijleider in haar deelstaat. Ze neemt daarmee naar eigen zeggen de verantwoordelijkheid op zich voor de zware nederlaag die haar partij zondag in NRW heeft geleden in de deelstaatverkiezingen. De christendemocratische CDU heeft die gewonnen.

'CDU wint in Noord-Rijnland-Westfalen'
'CDU wint in Noord-Rijnland-Westfalen' (Foto: ANP)

Hockeyers Rotterdam en Kampong strijden om landstitel

Bij de hockeyheren viel zondag de beslissing welke teams mogen strijden om de landstitel ind e finale van de play-offs. Rotterdam won nipt van Amsterdam (2-3), Kampong was met 0-2 te sterk voor Bloemendaal. Dat betekent dat de nummer één en twee van de ranglijst in de reguliere competitie, Bloemendaal en Amsterdam, zijn uitgeschakeld. Kampong (nr. vier) en Rotterdam (nr. drie) nemen het volgende week tegen elkaar op in de finale.

Amsterdam – Rotterdam 2-3 (0-1)

Na een vrije schotkans voor Robert Tigges (zijn backhand werd gekeerd), was het Rotterdam dat op voorsprong kwam. Op aangeven van Jeroen Hertzberger tipte Simon Egerton hoog binnen. Diezelfde Egerton had in de 25e minuut de kans Rotterdam op 0-2 te brengen, maar pushte de bal net naast. De ploegen gaan met 0-1 de rust in. Robert Tigges maakte halverwege de tweede helft de gelijkmaker, maar zeven minuten voor tijd bracht Jeroen Hertzberger Rotterdam weer op voorsprong. Paul Melkert tikte, na een weergaloze actie van Seve van Ass, de 1-3 binnen. Amsterdam deed via Mirco Pruyser nog iets terug, maar kon de winst voor de Rotterdammers niet meer voorkomen.

’15 Simon Egerton 0-1
’55 Robert Tigges 1-1
’63 Jeroen Hertzberger 1-2
’67 Paul Melkert 1-3
’68 Mirco Pruyser 2-3 (sc)

Bloemendaal – Kampong 0-2 (0-0)

Bloemendaal en Kampong kwamen voor rust niet tot scoren. Kampong-speler Robbert Kemperman kreeg een harde bal van Wouter Jolie op zijn hand, maar kwam na behandeling na de rust weer in actie. Bjorn Kellerman zette de bezoekers net na rust op voorsprong: 0-1. Hij tikte een voorzet van Constantijn Jonker binnen. Op het eind van de wedstrijd gooide Robbert Kemperman de wedstrijd in het slot: hij scoorde de 0-2 met zijn backhand.

’38 Bjorn Kellerman 0-1
’69 Robbert Kemperman 0-2

Kruijswijk: ''Ik had vandaag niet zo'n goede dag''

Steven Kruijswijk is als twaalfde over de streep gekomen in de negende etappe van de Giro d'Italia. De Nederlandse kopman van LottoNL-Jumbo verloor in de etappe naar Blockhaus 2.43 op Quintana. Kruijswijk staat in het algemeen klassement op een tiende plaats.

''Ik had vandaag niet zo’n goede dag. Ik zat gelijk aan de voet van de klim al op de limiet'', vertelde Kruijswijk boven op Blockhaus. ''Toen Quintana versnelde, kon ik niet mee. Ik viel stil en moet tijd toegeven. Het is niet anders, maar de Giro is nog niet voorbij'', aldus Kruijswijk op de site van de ploeg.

Addy Engels ploegleider van LottoNL-Jumbo ziet echter nog voldoende kansen voor Kruijswijk. ''Ik had deze grote verschillen vandaag niet verwacht'', zei Engels. ''Dit soort verschillen verwacht je eerder in een zware en lange Dolomietenrit. We hadden een eerste echte test verwacht vandaag en dat de beste klimmer ook zou winnen. De uitslag liegt niet, maar de weg is nog lang. Het is nog twee weken en we weten dat Kruijswijk in de derde week op zijn best is.”

Quintana: ''We zullen snel zien of die 30 seconden op Dumoulin genoeg zijn''

Nairo Quintana was blij met zijn dubbelslag bovenop Blockhaus. De klimmer van Movistar pakte in de negende rit van de Giro d'Italia 24 seconden op Thibaut Pinot en Tom Dumoulin. ''Ik ben heel blij met mijn benen en de benen van mijn ploeggenoten'', aldus de Colombiaan in het flashinterview.

''De hele ploeg was sterk en ik zelf ook. Met deze overwinning ben ik heel blij, maar er is nog een lange weg te gaan in deze Giro'', blikt Quintana alvast vooruit. Morgen is er een rustdag in de Giro en dinsdag een tijdrit van veertig kilometer.

''We zullen snel weten of die dertig seconden voorsprong op Tom Dumoulin genoeg is, maar ik voel mij goed. Dat is voor nu het belangrijkste'', sloot Quintana af.

China komt met 110 miljard voor 'zijderoutes'

De Chinese president Xi Jinping heeft zondag ruim 110 miljard euro extra toegezegd voor projecten om nieuwe handelswegen te ontsluiten tussen Azië, Europa en Afrika. Hij deed dat zondag in Peking aan het begin van een tweedaagse topconferentie die in het teken staat van zijn initiatief 'Gordel en Weg', dat ook de 'Nieuwe Zijderoute' wordt genoemd.

Peking is even van luchtvervuiling ontdaan en alles is opgepoetst voor de top die bijna dertig presidenten en regeringsleiders en tientallen andere afgezanten naar China heeft gebracht. Xi lanceerde zijn plannen voor kolossale infrastructuurprojecten in 2013.

De 'zijderoute' verwijst naar de handelsroutes tussen Europa, het Midden-Oosten en China die van de klassieke oudheid tot in de middeleeuwen werden gebruikt. De moderne routes die de Chinese leiding voor zich ziet, lopen door en naar landen waar nu bijna twee derde van de wereldbevolking woont. Veel landen langs de routes zijn arm en zien reikhalzend uit naar Chinese miljarden.

Maar westerse mogendheden zijn achterdochtig over Xi's projecten. Ze zouden vooral de Chinese export en invloed bevorderen. Van de zeven vooraanstaande westerse economieën die samen de G7 heten, stuurde alleen Italië zijn regeringsleider, Paolo Gentiloni, naar de top. Bovendien weigerden EU-landen zondag een gezamenlijke verklaring over de zijderoutes te ondertekenen. Dat komt volgens de Duitse minister Brigitte Zypris van Economie en Energie omdat Peking niet wilde ingaan op Europese vragen over bijvoorbeeld de toegang tot de Chinese markt en over eerlijke concurrentie.

China komt met 110 miljard voor 'zijderoutes'
China komt met 110 miljard voor 'zijderoutes' (Foto: ANP)

Hofplein dicht voor verkeer, drukte in fontein

Het Hofplein in Rotterdam is zondagmiddag afgesloten voor alle verkeer, laat de politie via twitter weten. In verband met de massaal toegestroomde Feyenoordfans is het plein helemaal dicht voor auto's en trams.

Op de weg staan mensen te zingen en dansen na de door Feyenoord gewonnen wedstrijd tegen Heracles. Honderden mensen namen een duik in de fontein op het plein, om te vieren dat na achttien jaar de landstitel weer is behaald.

Kijk hier voor livebeelden: Klik

Hofplein dicht voor verkeer, drukte in fontein
Hofplein dicht voor verkeer, drukte in fontein (Foto: ANP)

Ook politie waarschuwt voor cyberaanvallen

De politie waarschuwt dat mensen alert moeten zijn op cyberaanvallen als ze maandag bij de start van een nieuwe werkweek op het werk of thuis hun computer weer aanzetten.

Sinds afgelopen vrijdag zijn tienduizenden computers in tientallen landen getroffen door gijzelsoftware. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) gaf hier toen al een waarschuwing voor af. De politie adviseert consumenten en bedrijven zich tegen ransomware te wapenen door updates direct te installeren, antivirusprogramma's te gebruiken en back-ups te maken van de gegevens op de computers.

Voor het ontsleutelen van de systemen en bestanden wordt geld gevraagd, maar de politie raadt mensen ten zeerste af om te betalen. "Hiermee wordt deze criminaliteit gefinancierd en in stand gehouden. Het is allerminst zeker of betaling leidt tot het vrijgeven van de bestanden", aldus de politie.

Ook politie waarschuwt voor cyberaanvallen
Ook politie waarschuwt voor cyberaanvallen (Foto: BuzzT)

Uitslagen Eredivisie 14/05/2017 - Restant

Er waren nog vier duels in de Eredivisie. In dit bericht de karakteristieken van deze wedstrijden. 

ADO Den Haag won van Excelsior en wist daardoor de Rotterdammers nog te passeren op de ranking. ADO wordt elfde. Excelsior twaalde. 

ADO Den Haag

4 - 1

Excelsior

 8' Becker
 25' Havenaar
 33' El Khayati
 65' Kanon
   20' Fortes
 
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.257
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Malone
El Khayati (Gorter/76)
Bakker
Becker (Schaken/67)
Havenaar
Duplan (Wolters/68)
  Hahn
Karami
Mattheij
Drost
Massop
Fortes
Fredy
Koolwijk (Bruins/55)
Elbers (Ondaan/70)
Van Duinen
Hasselbaink (Brito/81)

 AZ kwam de vroege rode kaart van Jonas Svensson niet meer te boven. FC Utrecht wordt vierde en AZ eindigt de competitie als zesde. Beide clubs spelen nog wel play-offs voor een plek in de Europa League. 

AZ

2 - 3

FC Utrecht

 51' v.d.Maarel (e.d.)
 68' Jahanbakhsh
   32' Zivkovic
 35' Labyad
 53' Barazite
 
 Gele kaart: Weghorst, (AZ), v.d.Maarel, Leeuwin, (FC Utrecht)
 Rode kaart: Svensson (34) (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14601
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Svensson
v.Eijden
Luckassen
Ouwejan
Seuntjens (v.Overeem/79)
S.Wuytens
Bel Hassani (Johansson/44)
Jahanbakhsh
Weghorst
García (Helmer/ 84)
  Ruiter
v.d.Maarel
Leeuwin (Amrabat/69)
Braafheid
v.d.Meer
Klaiber
Brama (Rosheuvel/56)
Labyad (Venema/55)
Ludwig
Zivkovic
Barazite

PSV sluit het seizoen positief af met een 4-1 zege op PEC Zwolle. Al kwamen de bezoekers door Ted van de Pavert nog wel op voorsprong. In het laatste kwartier werd de overwinning binnen gesleept. PSV wordt derde en PEC veertiende.  

PSV

4 - 1

PEC Zwolle

 78' Moreno
 79' Arias
 85' Lammers
 88' Ramselaar
   29' Van de Pavert
 
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.800
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Moreno
Pröpper (Zinchenko/46)
Guardado
Hendrix (Locadia/78)
Pereiro (Ramselaar/70)
Lammers
Van Ginkel
  Van der Hart
Van Polen
Marcellis
Van de Pavert
Warmerdam
Ehizibue
Thomas
Marinus (Nijland/73)
Israelsson (Van Wijnen/64)
Mokhtar
Menig

FC Twente kan de laatste wedstrijd niet winnen van FC Groningen. In een doelpuntrijke wedstrijd werd het 3-5. Twente wordt zevende, maar mag niet naar de play-offs omdat ze geen Europees voetbal mogen spelen. FC Groningen wordt achtste en mag in de play-offs gaan spelen tegen AZ. 

FC Twente

3 - 5

FC Groningen

 19' George
 64' Klich(pen)
 85' Ünal
   2' Linssen
 25' Idrissi
 29' Idrissi
 43' Thesker (e.d.)
 66' Sörloth
 
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 26200
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
v.d.Lely
Andersen
Thesker
Trajkovski
Mokotjo
Jensen
Klich
George
ünal
Celina (Hooiveld/46)
  Padt
Bijl
Reijnen
Memisevic
Davidson
Drost
Bacuna
Jenssen
Idrissi (Hrustic/67)
Mahi (Sörloth/62)
Linssen (v.Weert/76)

Davies wint opnieuw op Imola, Van der Mark 9e

Chaz Davies heeft zondag ook de tweede race van het World Superbikes-weekeinde in Imola gewonnen. De Welshman was op zijn Ducati wederom ongenaakbaar, hoewel hij er harder voor moest knokken dan op zaterdag.

Tom Sykes mocht vanaf poleposition vertrekken en pakte de leiding, voor Xavi Fores, Marco Melandri, Leon Camier, Jonathan Rea en Michael van der Mark. Davies, de winnaar van zaterdag, vertrok door de deels omgekeerde grid vanaf plek negen en viel twee plekken terug bij de start. Lang duurde het niet voor de rust terugkeerde, want in de loop van de eerste ronde plofte de Kawasaki van Ayrton Badovini, wat voor een zeer lang oliespoor op de baan en daardoor een rode vlag zorgde.

Een goed half uur later kon de race dan eindelijk vervolgd worden en Sykes nam wederom gelijk de leiding, met Camier, achter zich aan. Camier ging op zijn MV Agusta na een paar ronden echter onderuit en vergooide zijn podiumkansen. Davies nam plek twee over, voor Melandri, Rea, Fores, Alex Lowes en Van der Mark. 

Voorin sloeg Sykes een gaatje naar Davies, terwijl Melandri en Rea duelleerden om plek drie. De Italiaan maakte daarbij een flinke fout en viel terug naar plek zes, hoewel hij Lowes snel passeerde. De Brit zag Yamaha-teamgenoot Van der Mark ook langszij komen en viel terug naar plek zeven. Voorin wist Davies het gat naar Sykes te dichten en halverwege de race nam hij, tot grote vreugde van de aanwezige Italianen, op zijn Ducati de leiding over.

Davies zou niet meer bedreigd worden en reed naar zijn tweede zege van het weekeinde, terwijl Rea zijn Kawasaki-teamgenoot Sykes bijhaalde en passeerde om zo plek twee te veroveren. Fores reed lang op de vierde plek en zag Melandri in de slotfase flink aanvallen, maar de Spanjaard hield knap stand en eindigde als vierde. Lowes finishte als zesde, voor Eugene Laverty en Jordi Torres. De Spanjaard kwam in de slotronde nog voorbij Van der Mark, die een lastige eindfase kende en als negende over de streep kwam.

Uitslagen Eredivisie 14/05/2017 - Nacompetitie

Sparta Rotterdam zal ook volgend jaar in de Eredivisie spelen. Het won vandaag met 1-3 van de Go Ahead Eagles en steeg daardoor ten koste van Roda JC naar de veilige 15e plaats. Roda JC verloor namelijk met 3-0 van Vitesse. N.E.C won 0-2 van sc Heerenveen maar is door de zege van Sparta veroordeeld tot de nacompetitie.

Go Ahead Eagles

1 - 3

Sparta Rotterdam

 71' Maatsen    57' Pusic
 80' Pusic
 89' Goodwin
 
 Gele kaart: Duits, Suk, Chirivella, Schenk, (Go Ahead Eagles), Pusic, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.891
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Groenbast (Achenteh/66)
Fischer (Maneschijn/82)
Schenk
Locigno
Chirivella
Suk
Duits (Werkhoven/66)
Maatsen
Hendriks
Antonia
  Verrips
Dumfries
Breuer (Vriends/75)
v.Drongelen
Floranus
Sanusi
Spierings
Mendes da Silva (Dougall/78)
Alhaft
Pusic
Cabral (Goodwin/46)

sc Heerenveen

0 - 2

N.E.C. Nijmegen

     23' Groeneveld
 64' Awoniyi
 
 Gele kaart: Schmidt, (sc Heerenveen), Von Haacke, Messaoud, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Schmidt (Namli/ 65)
Faes
St.Juste
Bijker
ödegaard
Schaars (v.Amersfoort/79)
Kobayashi
Zeneli
Ghoochannejhad
Larsson (Veerman/ 65)
  Delle
Heinloth
Dumic
Golla
Burnet
Von Haacke (Bikel/80)
Messaoud (Kadioglu/87)
Breinburg
Grot
Mayi (Awoniyi/55)
Groeneveld

Vitesse

3 - 0

Roda JC

 3' v.Wolfswinkel
 80' v.Wolfswinkel
 90+3' Baker
   
 
 Gele kaart: , Werker, Papazoglou, (Roda JC)
 Rode kaart: , Paulissen (82) (Roda JC)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: ?
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kasjia
Miazga
Kruiswijk
Baker
Nakamba
Foor (v.d.Werff/84)
Rashica
v.Wolfswinkel
Tighadouini (Büttner/57)
  v.Leer
Milec
Ananou (Schahin/ 46)
Werker
Kum
Auassar
Ajagun
v.Hyfte
Rosheuvel
Paulissen
Badibanga (Papazoglou/69)

Quintana grijpt de macht op Blockhaus, Dumoulin derde en Mollema vierde

Nairo Quintana heeft de etappe naar Blockhaus gewonnen. De Colombiaan van Movistar ging op de slotklim er alleen vandoor. Thibaut Pinot werd tweede op 24 seconden van de winnaar. Tom Dumoulin was derde in het wiel van de Fransman. Bauke Mollema werd vierde op 41 seconden van Quintana. Quintana neemt ook de leiderstrui over van Bob Jungels.

Al snel na de start kwam er een vroege vlucht tot stand met daarin 9 renners. Cannondale-Drapac had niemand mee in de kopgroep en Pierre Rolland ging in de tegenaanval samen met Lukasz Marczynski en Sacha Modolo. Na een achtervolging van een half uur konden de drie renners aansluiten bij het negental.

De twaalf renners hadden een maximale voorsprong van vier minuten, maar nog voor de slotklim werden de vluchters gegrepen door het werk van Movistar. De Spaanse ploeg kreeg in de achtervolging een klein beetje hulp van Orica-Scott.

Op vijftien kilometer van de meet was er grote valpartij in het peloton. Wilco Kelderman kwam in botsing met een politiemotor. Bij de valpartij kwam ook Geraint Thomas, Mikel Landa en Adam Yates ten val. Dumoulin kon nog net de valpartij ontwijken.

Op de slotklim hield Movistar het tempo hoog. Aanvankelijk konden de drie Nederlandse klassementsmannen goed volgen. Op iets minder dan zeven kilometer plaatste Quintana zijn eerste versnelling. De Colombiaan kreeg Vicenzo Nibali en Pinot met zich mee. In de achtergrond moest Steven Kruijswijk ook het groepje laten gaan, waarin Dumoulin, Mollema en Pozzovivo zaten. De Nederlander zou uiteindelijk 2.43 verliezen op de winnaar.

Op het moment dat de groep van Dumoulin leek aan te sluiten plaatste Quintana nog een versnelling. De renner van Movistar kreeg nu wel een gaatje op Nibali en Pinot. Niet veel later moest Nibali laten rijden op een van de steilste stukken op de klim. De winnaar van vorig moest niet veel later ook Dumoulin en Mollema laten rijden, waar Pozzovivo al eerder was afgehaakt.

Op iets meer dan twee kilometer konden Mollema en Dumoulin de aansluiting maken bij Pinot op een halve minuut van Quintana. Van de drie renners had Mollema het moeilijkst en moest ook lossen bij Dumoulin en Pinot. De Nederlander van Trek-Segafredo zou uiteindelijk op 41 seconden van Quintana finishen.

Pinot won de sprint van Dumoulin op 24 seconden van Quintana. Nibali verloor een kleine minuut op de Colombiaan. In het klassement heeft Quintana een voorsprong van 28 seconden op Pinot en een halve minuut op Dumoulin.

Jungels verloor 3.30 Quintana. Van Garderen kwam na 3.45 over de finish, Yates verloor 4.40 en Thomas verloor meer dan vijf minuten.

Paul McCartney debuteert als piraat

De makers van het nieuwe deel van Pirates of the Caribbean hebben een eerste beeld van Paul McCartney als piraat vrijgegeven. Het gaat om een filmposter waarop de 74-jarige zanger in vol ornaat te zien is.

McCartney heeft op de foto een lange baard met dreadlocks en houdt een set kaarten vast. Het is nog altijd onduidelijk welke rol de Beatle speelt. Op internetfora wordt druk gespeculeerd of hij aan de zijde staat van captain Jack Sparrow, het beroemde personage van Johnny Depp, of van Barbossa, gespeeld door Geoffrey Rush.

In maart werd bekend dat McCartney een rolletje speelt in het vijfde deel van Pirates. Hij is niet de eerste rocker in de filmserie. Rolling Stones-gitarist Keith Richards dook eerder al op als Depps vader in At World's End en On Stranger Tides.

In Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales keren behalve Depp en Rush ook oudgedienden Orlando Bloom (als Will Turner) en Keira Knightley (Elizabeth Swann-Turner) terug. De film verschijnt in mei in de bioscoop.

Paul McCartney debuteert als piraat
Paul McCartney debuteert als piraat (Foto: BuzzE)

Gerbrands wil meer actie politie om bommen

PSV baalt dat de politie weinig actie onderneemt om supporters op te sporen die eind april zware rookbommen afstaken op de tribunes bij het duel met Ajax. Dat zei directeur Toon Gerbrands zondag. Twee fans van PSV zijn herkend op camerabeelden en kregen een levenslang stadionverbond.

Er zijn waarschijnlijk nog vijf tot zes andere daders bij betrokken, maar de opsporing van die fans is volgens Gerbrands geen prioriteit voor de politie.

"Het zou kunnen zijn dat ze nu gewoon op de tribune zitten", zei hij zondag tegen Omroep Brabant. "Er hebben zich bij ons zo'n tweehonderd mensen gemeld met tips over de daders. Ze willen weten hoe het ervoor staat. Maar de beelden moeten nog geanalyseerd worden en dat gebeurt waarschijnlijk pas half augustus. Dat is voor ons onacceptabel en niet uit te leggen. In Rotterdam gebeuren er zaken en dan wordt het direct aangepakt, zo hoort het ook. Ik vind dit een gemiste kans."

Gerbrands wil meer actie politie om bommen
Gerbrands wil meer actie politie om bommen (Foto: ANP)

Zege op Willem II baat Ajax niet

Ajax heeft de Eredivisie afgesloten op een tweede plaats. De Amsterdammers moesten winnen van Willem II en hopen op puntverlies van concurrent Feyenoord. In Tilburg gebeurde het eerste, maar omdat Feyenoord in eigen huis eenvoudig met 3-1 van Heracles won komen de Amsterdammers op de ranglijst een punt tekort voor de titel.

Willem II

1 - 3

AFC Ajax

82' Schuurman   38' Dolberg
48' Sánchez
66' Klaassen
 
Gele kaart: Peters, (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Kok
Lachman
Peters
Van Anholt
Abubakar (Oulare/51)
Kali
Schuurman
Ojo (Heerkens/69)
Haye (Croux/52)
Sol
  Onana
Tete
Sánchez
De Ligt (Westermann/71)
Riedewald
Klaassen
Van de Beek (Nouri/52)
De Jong
Neres
Dolberg (Traoré/46)
Kluivert

Feyenoord na achttien jaar weer kampioen van Nederland

Feyenoord is voor het eerst sinds 1999 kampioen van Nederland. De ploeg won thuis met 3-1 van Heracles Almelo en daarmee was de titel veilig gesteld. Dirk Kuyt schoot na veertig seconden al raak. Tien minuten later maakte hij ook het tweede doelpunt.

Dit kon niet meer stuk, was uiteraard, ondanks het drama van Woudestein, de algehele gedachte in De Kuip. Toen Ajax een kleine tien minuten voor rust op voorsprong kwam in Tilburg, was echter de realiteit dat in Rotterdam bij ook maar één treffer van Heracles Almelo het in ieder geval weer spannend zou worden. Na rust wilde Feyenoord dus snel op zoek naar de 3-0, zodat dat laatste minibeetje spanning kon worden verdrongen.

Een Rotterdams vrije trap werd van richting veranderd en uiteindelijk redde Bram Castro. Kort nadat Ajax in Tilburg op 2-0 was gekomen, werd Terence Kongolo per brancard van het veld gedragen; het was in zijn lies geschoten, iets dat hem het hele seizoen al achtervolgt. Feyenoord kreeg na een uur een waarschuwing van Heracles toen Reuven Niemeijer geen tijd had om aan te nemen en de bal in één keer over de lat stiftte.

Ook Feyenoord kreeg een kans toen Jan-Arie van der Heijden mee naar voren kwam. Goede voorzet van Steven Berghuis, maar Nicolai Jørgensen kreeg zijn hoofd er niet lekker tegen. Na een hoekschop kreeg Nieuwkoop een schietkans, maar hij raakte 'm niet vol met de wreef: naast. Jørgensen punterde ruim een kwartier voor het einde naast uit een voorzet van Berghuis. Laatstgenoemde schoot vijf minuten later op Castro. De doelman pakte later ook een kopbal van Nieuwkoop.

Kuyt liet zeven minuten voor het einde De Kuip ontploffen, door een penalty te benutten. Toen wist Rotterdam-Zuid het zeker: na de derde goal van de middag van de aanvoerder kon de eerste landstitel sinds 1999 Feyenoord niet meer ontgaan. De 3-1 van Peter van Ooijen was voor de statistieken. Toen de scheidsrechter voor het laatst floot kon dat feestje gevierd gaan worden en met terugwerkende kracht heeft de flater van vorige week op Woudestein een heel zoete uitwerking op het Legioen.

Dirk Kuyt scoorde een hattrick in de laatste wedstrijd. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Dirk Kuyt scoorde een hattrick in de laatste wedstrijd. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)

Feyenoord

3 - 1

Heracles Almelo

 1' Kuyt
 12' Kuyt
 84' Kuyt(pen)
   89' Van Ooijen
 
 Gele kaart: v.d.Heijden, Kuyt (Feyenoord), Bruns, Te Wierik, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 50000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Nieuwkoop (Karsdorp/ 81)
Botteghin
v.d.Heijden
Kongolo (Nelom/53)
Toornstra
Kuijt
El Ahmadi
Berghuis
Jörgensen
Elia (Basacikoglu/ 76)
  Castro
Breukers
Te Wierik
Hoogma
Fledderus
Bruns (Pröpper/82)
Pelupessy
Niemeijer (v.Ooijen/74)
Kuwas
Armenteros
Peterson (Darri/80)

Bennani verslaat Catsburg in tweede WTCC-race

Mehdi Bennani heeft zondag de tweede race van het WTCC op de Hungaroring gewonnen. Voor de Marokkaan was dit de eerste zege van het seizoen. Op de tweede plaats finishte Volvo-coureur Nicky Catsburg. Net als in de eerste race was Tom Coronel opnieuw negende.

Gisteren was Rob Huff de snelste in de kwalificatie en mocht daarom van de eerste plaats vertrekken. Vanaf de tweede plaats had Bennani een betere start en pakte de eerste plaats. Ook Volvo-coureurs Catsburg en Néstor Girolami gingen Huff voorbij.

Bij de tweede bocht tikte Huff Catsburg aan. De Nederlander miste daardoor zijn rempunt, ging wijd en raakte Girolami. De Argentijn ging de grindbak in en dit betekende einde wedstrijd. Vanwege het weghalen van de Volvo van Girolami kwam er een safety car op de baan.

Na de herstart nam Huff de leiding voor Bennani. Voor het aantikken van Catsburg werd de Brit bestraft met een drive-through penalty. Na zijn straf viel Huff terug naar plaats vijftien. De nieuwe leider Bennani werd onder druk gezet door Catsburg maar de Marokkaan wist tot aan het einde van de race de aanvallen af te slaan.

De volgende ronde van het WTCC vindt over twee weken plaats op het legendarische Nürburgring Nordschleife circuit.

Uitslag race 2
1. Mehdi Bennani (MAR) Citroën
2. Nicky Catsburg (NED) Volvo
3. Tom Chilton (GBR) Citroën
4. Norbert Michelisz (HON) Honda
5. Tiago Monteiro (POR) Honda
6. Esteban Guerrieri (ARG) Chevrolet
7. Thed Björk (SWE) Volvo
8. Yann Ehrlacher (FRA) Lada
9. Tom Coronel (NED) Chevrolet
10. Robert Huff (GBR) Citroën

FOK!bijenactie doneert weer ¤100

De FOK!bijenactie is alweer drieënhalf jaar oud, maar nog altijd actief. Zo is er deze zaterdag €100 gedoneerd aan een imker wiens bijenkasten eerder dit jaar in elkaar getrapt waren door vandalen.

De imker heeft dankzij een inzameling in Hilversum al een deel van de materiaalkosten voor nieuwe bijenkasten gedoneerd gekregen. De FOK!bijenactie doneert daarnaast nu 100 piek om twaalf bijenkoninginnen te laten bevruchten. Op die manier kan hij de door vandalisme gedode volken hopelijk deels gaan vervangen (uitgebreidere uitleg hier).

Vanzelfsprekend zijn de vrouwtjes zo ontzettend gewillig dat de mannetjes het nauwelijks bij kunnen benen - de dames worden doorgaans door zes tot acht mannetjes bevrucht. Daarom is er een wachtlijst en zullen de koninginnen in juni bevrucht worden. Natuurlijk zal FOK! tegen die tijd naar Hilversum reizen om de platgespoten royalty te komen aanschouwen.

Uhh... de FOK!bijenactie? Wát?
In januari 2014 werden in Zeist bijenkasten door vandalen met vuurwerk werden bestookt. FOK! interviewde toen de getroffen imker, waarna veel FOK!'ers in de reacties aangaven wel wat te willen doneren om de man schadeloos te stellen. De FOK!bijenactie was daarmee geboren.

Heel veel FOK!users doneerden geld. In totaal €2170 werd opgehaald en dat geld wordt sindsdien druppelsgewijs uitgegeven aan het vergoeden van schade die imkers oplopen wegens vandalisme en bijensterfte.

Tot op heden schonk de FOK!bijenactie liefst zeventien bijenvolken, twaalf koninginnen, een camerasysteem en een bijenkast aan individuele imkers en imkerverenigingen van Oost-Groningen tot West-Vlaanderen.

Dat alles kostte bij elkaar €1581,40. Nodeloos vandalisme op levende wezens blijft helaas op de één of andere manier heel populair. De overige €588,60 zal daarom in de komende maanden worden uitgegeven aan andere getroffen bijenhouders.

F1: Uitslag Grand Prix van Spanje

Lewis Hamilton heeft de Formule 1 Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. Na een 66 ronden durend gevecht was de Mercedes-coureur enkele seconden sneller dan Ferrari-rijder Sebastian Vettel. Daniel Ricciardo reed met zijn Red Bull naar plek drie, terwijl teamgenoot Max Verstappen na een incident in de eerste bocht van de race uitvaller was.

Hamilton begon de race vanaf poleposition, maar het was Vettel die als eerste de eerste bocht in ging, voor de Brit. Daarachter had Max Verstappen een goede start en hij ging naast Kimi Räikkönen en Valtteri Bottas die bocht in. Bottas raakte Räikkönen die hierna op zijn beurt Verstappen raakte. Voor Räikkönen en Verstappen betekende dit einde verhaal, terwijl Bottas verder kon. Ook Felipe Massa en Fernando Alonso kwamen met elkaar in aanraking. Massa liep hierbij een lekke band op, terwijl Alonso door de grindbak moest.

Vettel trok direct een gat met Hamilton en vanaf dat moment zou de strategie vooraan de rest van de race bepalen. Ferrari haalde Vettel al na vijftien ronden binnen, terwijl Mercedes voor een alternatieve strategie ging en Hamilton pas zes ronden later binnen haalde en op mediums zette. Dit gaf de leiding aan Bottas die erin slaagde Vettel enkele ronden op te houden, zodat Hamilton het gat kon verkleinen.

Omdat Vettel nog naar de mediums moest, kreeg de Duitser te horen dat hij een gat moest slaan. Dit lukte maar ten dele omdat halverwege de race Stoffel Vandoorne de Williams van Massa over het hoofd zag en zijn McLaren op de auto van de Braziliaan stuk reed. Omdat de bolide van de Belg gevaarlijk stond was er een virtuele safety car nodig.

Mercedes haalde Hamilton precies aan het einde van die VSC naar binnen en zette de Brit op softs. Ferrari moest reageren en een ronde later stapte Vettel over naar mediums. De Duitser kwam naast zijn rivaal de pits uit en dwong Hamilton van de baan. De Brit liet dit niet op zich zitten en probeerde ronde na ronde Vettel te passeren. De Ferrari had een aantal keren hulp van achterblijvers, maar toen die weg waren blies Hamilton zijn Mercedes er langs en kon na 66 enerverende ronden met enkele seconden voorsprong winnen.

Daarachter viel Bottas na 39 ronden uit met een rokende Mercedes. Dit gaf Ricciardo de derde plaats, maar heel blij zal de Australiër niet zijn geweest, omdat het gat met de top twee gigantisch was. De Red Bull was de enige die niet op een rondje werd gezet. Sergio Perez en Esteban Ocon zetten hun Force India's keurig op de plaatsen vier en vijf, voor Nico Hülkenberg die met de Renault wederom punten pakte.

Pascal Wehrlein werd met de Sauber na een bijna perfect uitgevoerde eenstopper als zevende afgevlagd, maar omdat hij bij het ingaan van de pits de bollard negeerde zakte hij door een strafje naar plek acht, achter de Toro Rosso van Carlos Sainz. Teamgenoot Daniil Kvyat werd negende, voor Romain Grosjean die met de Haas het laatste punt pakte.

Kevin Magnussen leek op een puntenfinish af te stevenen, maar de Deen liep in de voorlaatste ronde een lekke band op na een botsing met Kvyat. Voor Alonso zat er na zijn botsing met Massa niet meer dan een twaalfde plek in, vlak voor diezelfde Massa die er net als teamgenoot Lance Stroll totaal niet aan te pas kwam.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:35:56.497
2 Sebastian Vettel Ferrari +3.490
3 Daniel Ricciardo Red Bull +1:13.978
4 Sergio Perez Force India +1 ronde
5 Esteban Ocon Force India +1 ronde
6 Nico Hülkenberg Renault +1 ronde
7 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
8 Pascal Wehrlein Sauber +1 ronde
9 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
10 Romain Grosjean Haas +1 ronde
11 Marcus Ericsson Sauber +2 ronden
12 Fernando Alonso McLaren +2 ronden
13 Felipe Massa Williams +2 ronden
14 Kevin Magnussen Haas +2 ronden
15 Jolyon Palmer Renault +2 ronden
16 Lance Stroll Williams +2 ronden
DNF Valtteri Bottas Mercedes +28 ronden
DNF Stoffel Vandoorne McLaren +34 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +65 ronden
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +66 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 104
2 Lewis Hamilton Mercedes 98
3 Valtteri Bottas Mercedes 63
4 Kimi Räikkönen Ferrari 49
5 Daniel Ricciardo Red Bull 37
6 Max Verstappen Red Bull 35
7 Sergio Perez Force India 34
8 Esteban Ocon Force India 19
9 Felipe Massa Williams 18
10 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 17
11 Nico Hülkenberg Renault 14
12 Romain Grosjean Haas 5
13 Pascal Wehrlein Sauber 4
14 Kevin Magnussen Haas 4
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
16 Marcus Ericsson Sauber 0
17 Lance Stroll Williams 0
18 Fernando Alonso McLaren 0
19 Antonio Giovinazzi Sauber 0
20 Jolyon Palmer Renault 0
21 Stoffel Vandoorne McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 161
2 Ferrari 153
3 Red Bull 72
4 Force India 53
5 Toro Rosso 21
6 Williams 18
7 Renault 14
8 Haas 9
9 Sauber 4
10 McLaren 0

Grote brand in school in Schagen

In een schoolgebouw in Schagen is zondagmiddag brand uitgebroken. Volgens de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is er sprake van een grote brand. Er zijn meerdere eenheden aan het blussen in de Kastanjestraat.

Er komt behoorlijk wat rook vrij. Omwonenden krijgen het advies ramen en deuren te sluiten.

Het pand is van de Jenaplanschool De Keerkring. Volgens de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord waren er geen personen in het gebouw aanwezig.

Grote brand in school in Schagen
Grote brand in school in Schagen (Foto: ANP)

Hockeydames Den Bosch en SCHC zetten eerste stap naar finale

Den Bosch en SCHC hebben de eerste play-offronde van de Hoofdklasse Dames gewonnen. Den Bosch was uit bij Oranje-Rood met 0-2 te sterk, SCHC won nipt van Amsterdam (0-1). De return is zaterdag 20 mei en eventueel wordt zondag 21 mei een derde beslissende wedstrijd gespeeld. De wedstrijden zijn volgend weekend op de velden van Den Bosch en SCHC.

Oranje-Rood – Den Bosch 0-2 (0-1)

Het was een zakelijke overwinning voor de dames van Den Bosch, dat zeventien keer in de laatste negentien jaar kampioen werd. Oranje Rood had in hun eerste playoffdeelname ooit weining in te brengen. 

’18 Marloes Keetels 0-1 (sc)
’63 Frederique Matla 0-2

Amsterdam – SCHC 0-1 (0-0)

De Bilthovenaren wonnen op bezoek bij Amsterdam dankzij een goal van Carmen Wijsman. Zij trof in het Wagenerstadion in de 41e minuut doel op aangeven van Famke Richardson. SCHC speelde enige tijd met een speelster minder na een gele kaart voor Roos Drost. Julia Müller en Charlotte Vega kregen nog kansen op de 1-1, maar keepster Maddie Hinch hield haar doel schoon.

’43 Carmen Wijsman 0-1

Alcoholcontroles in centrum Rotterdam

In Rotterdam geldt vandaag een beperkt alcoholverbod. Alcoholverkoop mag wel door de horeca, maar mag dan alleen worden opgedronken in de horecagelegenheid en niet op straat. Winkels in het centrum mogen geen alcohol verkopen en zelf meenemen is ook niet toegestaan.

Intussen stromen de supporters van Feyenoord de stad binnen voor de kampioenswedstrijd. De politie is in groten getale aanwezig en controleert de tassen van de supporters op Rotterdam CS waar de rode bakken van de politie zich vullen zich met de in beslag genomen blikjes bier. Volgens een woordvoerder van de politie wordt alles vernietigd.

4 Zweden veroordeeld voor film-website

4 mannen, waarvan 1 bestuurslid is van de Zweedse piratenpartij, zijn tot gevangenisstraffen veroordeeld voor het runnen van een website die illegaal films distribueerde. Ze kregen straffen van 6 tot 10 maanden gevangenisstraf.

De Zweedse politie haalde 2 jaar geleden de website dreamfilm.se uit de lucht. De website was goed voor een kwart van het streamingverkeer in Zweden. Daarna was op de website te lezen dat de beheerders aangehouden waren en hadden toegestemd om de website voorgoed te sluiten.

Enige tijd later was de site echter weer terug onder een andere naam. De politie gaf echter niet op en haalde meer sites uit de lucht, waaronder de op 1 na grootste Zweedse Torrent-site Tankefetast, de Torrent-site PirateHub en het streamingportal Tankefetast Play.

Het onderzoek duurde maanden, maar onlangs stonden de beheerders voor de rechter. Allen gaven ze toe actief te zijn bij Dreamfilm, maar ontkenden wetten te hebben overtreden. De rechtbank was het er niet mee eens en veroordeelde de mannen tot straffen van 6 tot 10 maanden en het betalen van 150.000 dollar aan schadevergoeding aan de filmindustrie. De langste straf kreeg de oprichter van Dreamfilm. Een lid van de Piratenpartij, die verantwoordelijk was voor de reclame en ook hielp met het beheren van de site, kreeg 8 maanden. 2 andere mannen mogen 6 maanden gaan zitten.

Rotterdam herdenkt bombardement op voetbaldag

Op Plein 1940 in Rotterdam is zondag aan het begin van de middag het bombardement op de stad in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Op 14 mei 1940 werd de historische binnenstad verwoest door Duitse bommenwerpers. Zeker 650 mensen kwamen om het leven, 80.000 inwoners raakten dakloos omdat 24.000 huizen werden weggevaagd.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb legde een krans bij het Zadkine-monument. Tijdens de herdenking was het muis- en muisstil toen rond 13.30 uur twee minuten stilte in acht werden genomen.

"Het oude hart is uit de stad gebombardeerd", zei de burgemeester. "Dat oude hart mag dan zijn verdwenen, de ziel is overeind gebleven." In zijn toespraak verwees Aboutaleb naar de wedstrijd Feyenoord - Heracles, zondag in De Kuip. "Wat er vanmiddag op Zuid staat te gebeuren, toont aan dat de stad leeft."

Rotterdam herdenkt bombardement op voetbaldag
Rotterdam herdenkt bombardement op voetbaldag (Foto: ANP)

Aanhoudingen voor leuzen in Rotterdam

Voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord-Heracles heeft de politie zondag op het Stadhuisplein in Rotterdam een handvol personen opgepakt. De politie liet weten dat de opgepakte voetballiefhebbers discriminerende teksten riepen.

Ook op andere plekken in de stad zijn mensen aangehouden, onder meer voor het bezit van vuurwerk.

Een klein uur voor de wedstrijd liet de politie weten dat de middag tot dusver zonder grote problemen verloopt en dat er heel veel voetballiefhebbers op de been zijn.

Aanhoudingen voor leuzen in Rotterdam
Aanhoudingen voor leuzen in Rotterdam (Foto: ANP)

Van Bronckhorst: "Ik ben altijd positief"

Giovanni van Bronckhorst kijkt met vertrouwen uit naar de wedstrijd Feyenoord - Heracles Almelo. De tussenstand bij Ajax hoeft hij niet te weten.

Feyenoord heeft nog één zege nodig om zich tot landskampioen 2017 te kronen. Vorige week ging tegen alle verwachtingen in een vroege aankomst in veilige haven niet door, wat tot veel teleurstelling leidde, maar Van Bronckhorst blijft kalm.

"Ik ben altijd positief en zo kijk ik ook naar de wedstrijd tegen Heracles", zegt Van Bronckhorst tegen De Telegraaf. "Sommige ploegen hebben niet de kans om nóg een kampioenswedstrijd te spelen. Bij ons is dat meteen de week erna. Kampioenschappen worden niet in één keer beslist, ook al hoop je dat wel. Het was in elk geval heel positief hoe we hier werden ontvangen na de wedstrijd tegen Excelsior."

De trainer is trots op het Legioen. "De steun die we altijd hebben zag je ook weer na aankomst bij ons stadion. We hadden wel verloren, maar de kans op het kampioenschap hadden we nog. Dat kunnen we de komende wedstrijd winnen. Dat gevoel werd deze week met de dag sterker."

Zolang Feyenoord niet op voorsprong komt tegen Heracles, zal de stand van zaken in Tilburg, bij Willem II - Ajax, relevant zijn. Van Bronckhorst wordt liever niet op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen aldaar. "We zullen het wel meekrijgen, maar feit blijft dat wanneer wij zelf winnen, we kampioen van Nederland zijn."

Laatste 'nazi-barakken' krijgen andere naam

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen wil zo snel mogelijk de laatste paar militaire barakken die nog vernoemd zijn naar nazi-kopstukken uit de Tweede Wereldoorlog een andere naam geven.

De minister kwam de afgelopen week onder vuur te liggen nadat ze kritiek leverde op het leger door de affaire met Franco A., de militair met nazi-sympathieën die wordt verdacht van het beramen van een aanslag. Von der Leyen betichtte de defensieleiding van "zwak leiderschap" door de in haar ogen "weinig adequate aanpak van rechts-extremisten in het leger."

Tegen dagblad Bild zei de minister zondag dat het Duitse leger niet langer in de traditie van het rechts-extremisme en de Wehrmacht mag opereren. De naam Wehrmacht werd na de Tweede Wereldoorlog vanwege de associatie met de nazi's veranderd in Bundeswehr.

De meeste defensiegebouwen met besmette namen werden de afgelopen decennia al hernoemd, maar bijvoorbeeld die van de prominente nazigeneraal Erwin Rommel was de dans ontsprongen. Rommel pleegde in 1944 zelfmoord na een mislukte moordaanslag op Adolf Hitler.

Laatste 'nazi-barakken' krijgen andere naam
Laatste 'nazi-barakken' krijgen andere naam (Foto: ANP)

Monteiro wint eerste WTCC-race op Hungaroring

Zondag heeft Tiago Monteiro de eerste race van het World Touring Car Championship op de Hungaroring gewonnen. Op plaats twee en drie eindigden de Britten Tom Chilton en Rob Huff.

De Fransman John Filippi mocht van pole vertrekken echter hij kwam slecht weg. Monteiro pakte de leiding voor Chilton. Voor plaats drie was er een felle strijd tussen Thed Björk en lokale held Norbert Michelisz. Na enkele malen contact eindigde dit gevecht voor beide in tranen. Vanwege schade aan de stuurinrichting en een lekke band moesten Björk en Michelisz naar de pits.

Vanaf plaats vijf maakte Huff een opmars naar plaats drie door achtereenvolgens de Argentijnen Esteban Guerrieri en Néstor Girolami in te halen. Voor de inhaalactie op Girolami kreeg de Brit een waarschuwing vanwege contact.

Wat betreft Nederlandes was er een vijfde plaats voor Nicky Catsburg en een negende plaats voor Tom Coronel.

Uitslag race 1
1. Tiago Monteiro (POR) Honda
2. Tom Chilton (GBR) Citroën
3. Robert Huff (GBR) Citroën
4. Néstor Girolami (ARG) Volvo
5. Nicky Catsburg (NED) Volvo
6. Esteban Guerrieri (ARG) Chevrolet
7. Mehdi Bennani (MAR) Citroën
8. Yann Ehrlacher (FRA) Lada
9. Tom Coronel (NED) Chevrolet
10. Aurélien Panis (FRA) Honda

Weer gridstraf voor Vandoorne

Stoffel Vandoorne heeft ook voor de Grand Prix van Spanje een gridstraf aan de broek gekregen. De Belgische McLaren-coureur overkwam dat bij de vorige race, in Rusland, ook al.

McLaren heeft laten weten dat na sensorproblemen een vijfde ESS en CE, twee motoronderdelen, in de Honda-motor van Vandoorne is gezet. Beide onderdelen zorgen voor een straf van vijf plaatsen en dus moet de Belg er in totaal tien inleveren.

Het heeft overigens bijzonder weinig gevolgen voor Vandoorne. In de kwalificatie liep het ook al totaal niet en eindigde hij als negentiende, waardoor hij uiteindelijk maar één plek inlevert. Mogelijk is het een tactische zet van het team, zodat ze in de volgende race weer relatief nieuwe onderdelen hebben.

Daniil Kvyat mag zijn allerlaatste startplek inruilen voor de negentiende stek. Prima nieuws voor de Rus, die daardoor op de 'goede' kant van de baan terecht komt. 

Verbeek: "Titel Feyenoord goed voor Nederlands voetbal"

Gertjan Verbeek was trainer van Feyenoord, maar veel langer van Heracles Almelo. Toch steunt hij zondag de Rotterdammers. Verbeek, momenteel trainer van VfL Bochum, werkte in het seizoen 2008-2009 even als coach in De Kuip en had twee periodes (2001-2004 en 2009-2010) Heracles Almelo onder zijn hoede.

Zondag staan beide teams tegenover elkaar en heeft Feyenoord, als Ajax wint, een zege nodig om de landstitel veilig te stellen. Heracles kan juist met een overwinning de negende plek en dus deelname aan de play-offs om Europees voetbal definitief maken.

Verbeek kiest zondag voor Feyenoord, zegt hij tegen NUsport. "Het mislopen van een kampioenschap zou veel erger zijn dat het mislopen van de play-offs, dus zondag heb ik een voorkeur voor Feyenoord. Het zou goed zijn voor het Nederlandse voetbal als Feyenoord weer eens kampioen zou worden."

Feyenoord kan vertrouwen op de goede thuisbalans tegen Heracles: twaalf van de zestien wedstrijden in De Kuip werden in winst omgezet. Dit seizoen waren er slechts twee clubs die een punt wisten te pakken in De Kuip: Ajax en sc Heerenveen. De Amsterdammers spelen zondagmiddag uit bij Willem II.

Europol vreest maandag nieuwe cyberaanval

Rob Wainwright, de directeur van Europol, vreest dat er maandag als er veel computers bij bedrijven worden opgestart, mogelijk weer veel computers wereldwijd besmet worden met ransomware of gijzelsoftware. Dat zei hij zondag tegen de Engelse televisiezender ITV.

Volgens de eerste cijfers van Europol werden sinds vrijdag, toen de aanval begon, zeker 200.000 computers in 15 verschillende landen getroffen door het virus. Volgens Wainwright heeft bijna niemand het losgeld betaald voor de gekaapte computers en raakten vooral systemen van bedrijven besmet.

Het virus heeft volgens Wainwright zo snel om zich heen kunnen grijpen door dat het programma een zelden geziene combinatie van ransomware en een wormvirus was. Hij zei zondag dat het aantal besmette computers al weer toenam: "Ik ben bezorgd over de mensen die morgen op hun werk hun niet goed beveiligde computer opstarten. Het zou kunnen leiden tot dezelfde taferelen als vrijdag,"aldus Wainwright.

Europol vreest maandag nieuwe cyberaanval
Europol vreest maandag nieuwe cyberaanval (Foto: ANP)

Huntelaar neemt emotioneel afscheid van Schalke

Klaas-Jan Huntelaar heeft zaterdag afscheid genomen van de supporters van Schalke 04. De aanvaller speelde zijn laatste thuiswedstrijd voor de ploeg.

Schalke en Huntelaar nemen na dit seizoen afscheid van elkaar. De oud-speler van Ajax verkaste in 2010 naar Schalke, waar zijn contract komende zomer afloopt. Beide partijen hebben besloten dit contract niet te verlengen.

Zaterdag speelde Huntelaar zijn laatste thuiswedstrijd voor Schalke. "Ik heb de eer gehad om zeven jaar voor deze geweldige club te spelen", vertelde Huntelaar op de officiële website van Schalke 04.

"Schalke is een emotionele club, die door alle fans geliefd is. Ik heb het hier enorm naar mijn zin gehad", aldus Huntelaar, die zeker weet dat hij ooit terugkeert bij de club. "In ieder geval over tien jaar als mijn zoon bij Schalke speelt."

Ocon: "Ik heb Verstappen vaak verslagen"

Formule 1-coureur Esteban Ocon vergelijkt zichzelf graag met Max Verstappen. De Fransman pakte in 2014 de Europese Formule 3-titel, voor Tom Blomqvist en Max Verstappen. Wat Ocon betreft een teken dat hij minstens net zoveel talent heeft als de Nederlander.

"Ik hoef bepaald niet bang voor hem te zijn", vertelt Ocon aan Reuters"Ik heb Verstappen al vaak verslagen en ik ben niet de enige. Ik won de titel, Tom Blomqvist werd toen tweede in het kampioenschap", aldus de Fransman. Verstappen kende in zijn enige jaar in de opstapklassen van de autosport - hij schoof immers gelijk door naar de Formule 1 - flink wat pech. Zo waren er motorproblemen, waardoor hij meerdere races achter elkaar een aantal plekken op de startgrid in moest leveren.

"Hij ligt nu voor op mij omdat hij langer in de Formule 1 zit dan ik, maar ik kom snel dichterbij", aldus Ocon, die het bij Force India dit jaar prima doet. In de vier races tot nu toe eindigde hij drie keer als tiende en één keer als zevende, goed voor een voorlopig tiende plek in het WK. In de opstapklassen keek de Fransman vooral naar Michael Schumacher, wiens zoon Mick inmiddels goed bevriend is geraakt met Ocon. "Ik heb nog nooit met Michael gepraat, maar als ik met Mick praat voelt het alsof ik met zijn vader aan het praten ben."

"Ik heb veel naar de races van Schumacher gekeken en daar heb ik veel van geleerd. Mijzelf vergelijken met hem doe ik niet, mijn rijstijl is heel anders en zelf ben ik denk ik ook anders. Ik was altijd al fan van Michael...in de karts reed ik zelfs met een kopie van zijn helm, maar dan met mijn naam erop. De kleuren zijn nu wat anders, maar het ontwerp is nog altijd hetzelfde en dat zal zo blijven ook." 

Ocon begint zondag vanaf plek tien aan de Grand Prix van Spanje. 

Eurovisiestreaker is bekende sterrenbelager

De man die zaterdagavond tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival op het podium klom en zijn blote billen liet zien is de bekende Oekraïense grappenmaker Vitalli Sediuk. Dat melden Britse media.

Sediuk greep zijn kans bij de pauze-act van oud-winnares Jamala vlak voordat de punten bekend werden gemaakt. De Oekraïner droeg een Australische vlag om zijn schouders en had alle tijd om rustig rond Jamala te lopen en zijn broek te laten zakken. Even later werd hij ingerekend door de beveiliging maar tientallen miljoenen kijkers hadden het toen al gezien.

Sediuk heeft al een enorme staat van dienst als het gaat om relletjes. De 28-jarige man viel in het verleden diverse beroemdheden aan op straat of op de rode loper. Zo kreeg Sediuk klappen van Will Smith toen hij hem in 2012 probeerde te zoenen tijdens de première van Men in Black 3 en kuste hij vorig jaar Kim Kardashian op haar kont. In 2014 kreeg Sediuk tikken van Brad Pitt nadat hij de acteur op de rode loper bestormde en zijn hoofd in zijn kruis duwde.

Ook Miranda Kerr, Bradley Cooper, Leonardo DiCaprio, Ciara en Gigi Hadid werden slachtoffer van zijn 'grappen'.

Eurovisiestreaker is bekende sterrenbelager
Eurovisiestreaker is bekende sterrenbelager (Foto: BuzzE)

Storing Q-Park nog niet helemaal verholpen

De grote internationale ransomware-aanval speelt parkeerbedrijf Q-Park nog altijd partijen. Directeur Mark van Haasteren zei zondag dat er nog storingen zijn bij geldautomaten van elf van de 262 parkeergarages die het bedrijf in Nederland heeft.

"We zijn hard aan het werk om de problemen op te lossen, maar het kost veel tijd om de computers schoon te maken en de software te vervangen", zegt Van Haasteren.

De directeur van Q-Park laat weten dat klanten gewoon de parkeergarages kunnen binnenrijden, ook als het een vestiging is waar de geldautomaat niet werkt. "Mensen die naar buiten willen rijden, kunnen dat via de intercom laten weten. Dan wordt er gezorgd dat ze de parkeergarages kunnen verlaten. Ook zijn er medewerkers van Q-Park in de getroffen parkeergarages."

De aanval, die vrijdag begon, heeft bedrijven en organisaties in veel landen in de wereld geraakt. Criminelen proberen sinds vrijdag computers over de hele wereld binnen te dringen via WannaCrypt, ook WannaCry genoemd.

Storing Q-Park nog niet helemaal verholpen
Storing Q-Park nog niet helemaal verholpen (Foto: ANP)

Macron nu officieel president van Frankrijk

De 39-jarige Emmanuel Macron is zondagmorgen in Parijs geïnaugureerd als 25ste president van Frankrijk. Hij werd door Laurent Fabius, de voorzitter van de Franse constitutionele raad, uitgeroepen tot president.

Macron won vorige week met zijn opvallend pro-Europese boodschap de presidentsverkiezingen van het Front National en politici en partijen die de Franse politiek tientallen jaren domineerden.

Macron neemt het stokje over van de socialist François Hollande die kort na de machtsoverdracht het paleis verliet. Macron kan daarna met zijn vrouw Brigitte zijn intrek nemen in het Elyséepaleis. Hij is dan de jongste president in de geschiedenis van de Franse republiek.

Macron maakt maandag de naam van de premier bekend en daarna ook de ministersploeg. Zijn nieuwe beweging De republiek op weg! heeft nog geen enkele zetel en voert vanaf deze week campagne voor de parlementsverkiezingen die in juni worden gehouden.

Macron nu officieel president van Frankrijk
Macron nu officieel president van Frankrijk (Foto: ANP)

Agenten houden nepcollega's aan

Twee Belgische mannen hebben zaterdagavond in Terneuzen flink hun best gedaan om zich uit te geven voor agent. Ze beschikten over allerlei politiespullen, waaronder een nepwapen, een blauw zwaailicht en een set oortjes.

Een fietser die rond 20.00 uur op de Churchilllaan door het tweetal staande werd gehouden, vertrouwde het niet, reed weg en waarschuwde de politie. De verdachten, van wie de identiteit niet is bekendgemaakt, hadden een legitimatiebewijs van de Belgische politie bij zich. Hun spullen werden in beslag genomen.

Nepagenten hebben eerder in de week ook een andere fietser aan de kant gezet. Wat ze precies van plan waren en of het om dezelfde verdachten gaat, is niet duidelijk.

De twee nepagenten konden vervolgens even proeven van het echte politieleven: ze werden meegenomen naar het bureau.

Agenten houden nepcollega's aan
Agenten houden nepcollega's aan (Foto: ANP)

Veel animo Feyenoord-Heracles op schermen

De kaartjes voor evenemententerreinen in het centrum van Rotterdam waar zondag de voetbalwedstrijd Feyenoord-Heracles kan worden bekeken, zijn allemaal verkocht. Een woordvoerder van de gemeente zei zondagochtend dat voetballiefhebbers de wedstrijd ook in buurtcafés kunnen zien.

Feyenoordfans kunnen de wedstrijd ook volgen op een groot scherm in Ahoy. Daarvoor zijn nog wel kaarten beschikbaar, aldus de organisatie.

De eerste honderden aanhangers van Feyenoord zijn inmiddels gearriveerd op het Stadionplein voor De Kuip. Bij de standjes op het plein worden sjaals verkocht met opschriften als Feyenoord Landskampioen Eredivisie Seizoen 2016-2017 en Feyenoord blijft bovenaan.

Maatregelen
De gemeente heeft in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) extra maatregelen genomen om alles rond de wedstrijd, die Feyenoord het kampioenschap kan opleveren, goed te laten verlopen. Zo geldt zondag een beperkt alcoholverbod. Alcoholverkoop in de horeca is wel toegestaan. De alcohol mag alleen in de horecagelegenheden worden gedronken, niet op straat. Winkels in het centrum van de stad mogen geen alcohol verkopen.

Als Feyenoord kampioen wordt, dan geldt het verbod maandag ook nog. Wanneer de Rotterdammers winnen, wordt het team maandag gehuldigd op de Coolsingel.

Veel animo Feyenoord-Heracles op schermen
Veel animo Feyenoord-Heracles op schermen (Foto: ANP)

Latifi gooit eerste F2-zege weg, De Vries crasht

Nobuharu Matsushita heeft zondagochtend op het circuit van Barcelona de sprintrace in de Formule 2 gewonnen. Daar had de Japanner wel wat geluk voor nodig, want Nicholas Latifi leek op weg naar de zege.

Matsushita vertrok als vierde en rukte op naar de tweede plek, maar het gat naar leider Latifi was fors. De Canadees was hard op weg naar zijn eerste overwinning in de Formule 2, maar kort voor het einde van de race ging het fout. Hij verremde zich, reed door de grindbak en zag Matsushita langszij komen. 

Latifi kwam vlak voor zijn teamgenoot Oliver Rowland weer de baan op en ook de Brit passeerde Latifi al vrij snel. De 21-jarige Canadees, vorig jaar toch vooral in het middenveld rijdend, pakte wel de derde plek. Dat was zijn tweede podium ooit, nadat hij vorig jaar in de allereerste race tweede werd. 

Kampioenschapsleider Charles Leclerc deed het wederom prima. Na zijn zege van zaterdag moest hij als achtste starten, maar de Monegask werkte zich op naar plaats vier en houdt zo de leiding in het kampioenschap, voor Rowland. Voor Nyck de Vries was het een race om te vergeten. Er viel ook bijzonder weinig te herinneren, want na een handvol bochten reed hij al tegen Antonio Fuoco aan en daarmee was de race voor beide heren voorbij. 

Talenten Honda en Haas boeken zeges in GP3

Coureurs Nirei Fukuzumi en Arjun Maini zijn uitstekend begonnen aan het GP3-seizoen. Op het circuit van Barcelona boekten de talenten uit de opleidingsprogramma's van Honda en Haas beiden een zege.

In de hoofdrace van zaterdag vertrok de Japanner Fukuzumi vanaf de tweede plek, naast zijn ART-teamgenoot Jack Aitken. Fukuzumi nam al bij de start de leiding over en reed vervolgens ronde na ronde met Aitken weg van de rest. De Brit baalde na afloop gigantisch en niet onterecht: kort voor de finish viel zijn auto stil, waardoor een nagenoeg zekere tweede plek door het putje gespoeld werd. Voor Fukuzumi was zijn eerste GP3-overwinning een feit, de Italianen Leonardo Pulcini en Alessio Lorani profiteerden van Aitken's uitvalbeurt door op te schuiven naar de tweede en derde plek.

Zondag was het de dag van Maini, de Indiër die vrijdag nog gepresenteerd werd als ontwikkelingscoureur van het F1-team van Haas. Hij eindigde als zevende in de hoofdrace en mocht de sprintrace daardoor als tweede starten. Polesitter Raoul Hyman werd gelijk verschalkt door Maini, die Dorian Boccolacci achter zich aan kreeg. De Fransman viel volle bak aan en gebruikte al zijn DRS-momenten, waarna zijn kans verkeken was en Maini naar een ruime zege reed. Boccolacci werd wel tweede, voor Lorandi. Fukuzumi, winnaar op zaterdag, werd zesde en leidt het kampioenschap.

Steijn Schothorst kende een matig weekeinde en eindigde twee keer in de achterhoede. 

Fun met Funda#60: Vluchtkerk in Haarlem

De Vluchtkerk in Haarlem is een bijzonder object. Eigenlijk is het de Oud Katholieke kerk van St. Anna en Maria. In de 17e eeuw was het een vluchtkerk en in de 2e wereldoorlog vonden veel onderduikers er een schuilplaats. Onlangs is dit gebouw verbouwd tot een woning en nu staat het te koop voor 2,5 miljoen.

Het is vast een mooi pand. De inrichting, die de huidige eigenaren hopelijk meenemen, is even wennen. Mooi? Da's een kwestie van smaak. Oordeel zelf.

En mocht je weten waar dat bruine ding wat in de douche hangt voor dient, dan lees ik dat graag in een reactie..

Benfica verovert vierde landstitel op rij

Benfica mag zich voor de vierde keer op rij kampioen van Portugal noemen. De club won zaterdag met 5-0 van Vitoria Guimarães.

De ploeg van Rui Vitória moest minimaal een punt pakken tegen Vitoria Guimarães. Het werden er drie, waardoor Benfica zich tot kampioen van Portugal kroonde. Het binnenslepen van de landstitel betekende het vierde kampioenschap op rij voor Benfica.

Al snel zag het er naar uit dat het een mooie avond ging worden voor Benfica. Na tien minuten kwam de ploeg op voorsprong door een doelpunt van Franco Emanuel Cervi. Vijf minuten later verdubbelde Raúl Jiménez de score.

Daarmee leek het niet meer fout te kunnen gaan voor Benfica, dat met een voorsprong van 4-0 richting de kleedkamer vertrok. Pizzi en Jonas bezorgde de ploeg een comfortabele voorsprong. Na rust tekende Jonas vanaf de stap voor het slotakkoord.

Stam en Reading zetten stap richting Premier League

Jaap Stam maakt met Reading nog altijd kans op promotie naar de Premier League. De eerste halve finale met Fulham eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Reading plaatste zich voor de play-offs voor promotie naar de Premier League. Hierin werd de ploeg gekoppeld aan Fulham. Een tweeluik maakt uit welke club zich plaatst voor de finale op Wembley. De winnaar van de play-offs verzekert zich van Premier League-voetbal.

Het eerste duel tussen Fulham en Reading eindigde op Craven Cottage in een 1-1 gelijkspel. Hiermee heeft Reading een uitdoelpunt te pakken en heeft het goede papieren voor de return.

In de 53ste minuut bracht Jordan Obita de bezoekers op voorsprong met een fraaie inzet. Fulham kwam echter snel met een antwoord via Tom Cairney. Hierdoor eindigde het duel in een gelijkspel en maken beide ploegen kans op een finaleplek. De andere halve finale wordt gespeeld tussen Sheffield Wednesday en Huddersfield Town.

'Cyberaanval alarmbel voor Nederland'

De grote, internationale gijzelsoftware-aanval van afgelopen vrijdag is een wake-upcall voor Nederland. Dat ons land niet of nauwelijks werd getroffen, is nog geen reden om achterover te leunen.

Dat zei Bart Jacobs, lid van de Cyber Security Raad en hoogleraar computerbeveiliging, zaterdagavond in Nieuwsuur. De raad is een onafhankelijk adviesorgaan van de regering. Volgens Jacobs moet de regering investeren in kennis om goede adviezen te kunnen geven en de regie in eigen hand te houden.

Een aanval kan ook Nederland plat leggen. Daarbij gaat het volgens Jacobs niet alleen om zaken als het financiële systeem en de elektriciteitsvoorziening. Hij denkt ook aan het openen van sluizen. "Als dat op afstand lukt, hebben we een groot probleem", zei hij in het tv-programma.

Waarom Nederland buiten schot bleef is niet helemaal duidelijk. Jacobs vermoedt drie redenen. Mogelijk is ons land niet belangrijk genoeg. Of mogelijk hebben eerdere waarschuwingen van het Nationaal Cyber Security Centrum voor deze kwetsbaarheid geholpen en hadden bedrijven en organisaties updates van de software doorgevoerd. Of misschien zijn mensen voorzichtiger geworden door allerlei campagnes.

'Cyberaanval alarmbel voor Nederland'
'Cyberaanval alarmbel voor Nederland' (Foto: BuzzT)

Mollema, Dumoulin en Kruijswijk kijken uit naar bergrit in Giro

De Nederlandse klassementsrenners kijken uit naar de bergetappe met aankomst op Blockhaus. De etappe is 152 kilometer lang, maar in de laatste 25 kilometer moet er flink geklommen worden.

"Ik verwacht dat iedereen zijn kaarten nu wel op tafel gaat leggen. Die laatste klim is zó stijl, zó lastig, daar kun je grote verschillen verwachten", geeft Bauke Mollema aan. De Nederlander van Trek Segafredo heeft een achterstand van tien seconden in het algemeen klassement op leider Bob Jungels.

Tom Dumoulin verwacht vandaag ook dat de klassementsrenners zich gaan roeren. ''We gaan op de steile kant omhoog, hier gaat wel iets gebeuren. En als ik me zelf goed voel, ga je mij zeker vooraan zien.'', aldus Dumoulin. De renner van Sunweb heeft net zoals Mollema een achterstand van tien seconden op Jungels.

Ook Steven Kruijswijk verwacht dat op de Blockhaus iets gaat gebeuren. "Dit gaat anders worden dan de beklimming van de Etna. We gaan meer actie krijgen denk ik. Iedereen zal elkaar willen testen", aldus de kopman van Lotto-Jumbo.

De Nederlander gaat zich steeds beter voelen en zaterdag kwam Kruijswijk bij de eerste tien binnen. "Ik voel me goed en zit op het juiste moment van voren. Nu kijken wat dat betekent voor zo'n lange klim. Hopelijk kan ik de rest laten afzien."

Ruim 4 miljoen kijkers songfestival

Ruim 4 miljoen mensen hebben zaterdagavond in Nederland gekeken naar de finale van het Eurovisiesongfestival in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Dat zijn er iets minder dan vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Vorig jaar trok de finale, waarin Douwe Bob Nederland vertegenwoordigde, 4,2 miljoen bezoekers.

Wel is de uitzending van de finale van het Eurovisiesongfestival, waarin OG3NE op de elfde plek eindigde, de absolute koploper op de kijkcijferlijst. Op grote afstand volgt het NOS Journaal van 20.00 uur op de tweede plaats met ruim 2,2 miljoen kijkers. Het programma' Op weg naar het Eurovisie Songfestival', dat aan de finale voorafging, kluisterde ruim 2,1 miljoen mensen aan het beeldscherm. De top 5 wordt afgesloten door Kassa met 1,1 miljoen kijkers en het nieuws van 18.00 met 855.000 kijkers.  

In 2014, toen The Common Linnets hoge ogen gooiden, trok de finale van het Eurovisiesongfestival 5,1 miljoen kijkers.

Ruim 4 miljoen kijkers songfestival
Ruim 4 miljoen kijkers songfestival (Foto: BuzzE)

Zeilsters pakken Europese titel in 470-klasse

Zeilsters Afrodite Zegers en Anneloes van Veen zijn voor het eerst Europees kampioen in de 470-klasse geworden. Het Nederlands duo ging na acht races aan de leiding en die koppositie kwam op de laatste dag niet meer in gevaar, omdat de medalrace werd afgelast wegens een gebrek aan wind.

"Het was een EK van veel wachten en dat maakte het zwaar. Gelukkig hebben we veel mensen achter ons staan om ons door het wachten heen te helpen. Daar zijn we dan ook erg dankbaar voor", aldus Van Veen tegenover NOS.

Het tweetal heeft nog een hoger doel dit jaar. "We krijgen nog de WK in Thessaloniki. Daar willen we laten zien wat we waard zijn."

Trein ramt huis in Griekenland, twee doden

Bij een treinongeluk nabij de Griekse havenstad Thessaloniki zijn zaterdagavond ten minste twee doden en zeven gewonden gevallen. Dat melden de Griekse autoriteiten.

Een intercity-trein van de hoofdstad Athene naar Thessaloniki met vijf wagons ontspoorde door nog onbekende oorzaak bij de plaats Adendro. De trein kwam daarop tegen een huis tot stilstand. Op de plaats van het ongeval waren reddingsdiensten massaal aanwezig.

In de trein zaten zo'n zeventig mensen. De machinist verkeert in kritieke toestand, meldt de Griekse treinmaatschappij Trainose, die eerder verklaarde dat er vier mensen waren verongelukt. Dat aantal is later door de nationale crisisdienst naar beneden bijgesteld.

Trein ramt huis in Griekenland, twee doden
Trein ramt huis in Griekenland, twee doden (Foto: ANP)

Verslag UFC 211: zoete wraak

Stipe Miočić blijft de kampioen bij de zwaargewichten. Zaterdagnacht wist hij de Braziliaan Junior dos Santos halverwege de eerste ronde knock-out te slaan, zich te revancheren voor zijn verlies in hun eerste gevecht en mocht hij voor de derde maal de kampioensgordel omdoen.

Miočić ging furieus van start en hij was niet van plan om JDS in zijn spel te laten komen. De Braziliaan wist Miočić een aantal keer goed te raken met doelgerichtte trappen op de benen, maar de mank lopende Amerikaan wist goed door de pijn heen te bijten. De kampioen dwong JDS tegen de hekken en met een serie rake stoten ging JDS neer waardoor de scheidsrechter niets anders kon doen dan ingrijpen om meer schade bij de voormalig kampioen te voorkomen.

Miočić heeft in zijn laatste drie partijen nog geen tien minuten in de octagon gestaan en hij is aan een indrukwekkende serie overwinningen bezig. Op dit moment heeft hij het record aan succesvolle titelverdedigingen bij de zwaargewichten in handen en het lijkt erop dat hij met deze vorm dát record gaat verbreken.

Joanna Jędrzejczyk vs Jéssica Andrade
Wat een enorme geweldenaar is die Poolse toch. Met haar optreden tegen de sterke Andrade werd maar weer duidelijk dat er voorlopig nog geen maat is op de dominante kampioene. Jędrzejczyk won alle ronden met gemak en alle juryleden gaven na vijf ronden dan ook de overwinning aan de regerend kampioene.

De diversiteit in technieken die JJ zaterdagnacht ten toon spreidde was van zo'n hoge kwaliteit dat Andrade daar weinig tegenin kon brengen. De wil was er wel bij de Braziliaanse uitdager, maar JJ landde gewoonweg teveel rake stoten en trappen gedurende de vijf ronden. Andrade probeerde de kampioene nog tegen de grond te werken, maar elke poging hiertoe werd beantwoord met harde en rake knieeën en ellebogen op het lichaam van de 25-jarige uitdager. Jędrzejczyk mag voor de zesde keer de kampioensgordel omdoen en er is niemand die dat kan betwisten.

Demian Maia vs Jorge Masvidal
Een titelgevecht is nu wel erg dichtbij voor Maia na de overwinning op de pupil van American Top Team, Masvidal. Een bijzonder lastige tegenstander voor Maia, getuige ook het feit dat de jury niet unaniem voor Maia koos. De eerste en derde ronde waren voor de Braziliaan, die Masvidal bestookte met stoten en waarin hij naarstig op zoek ging naar die verlossende verwurging.

Gamebred had een zeer sterke tweede ronde, waarin hij Maia de meeste schade wist toe te brengen, maar genoeg was het niet om de 39-jarige Maia van zijn zevende achtereenvolgende overwinning af te houden.

Frankie Edgar vs Yair Rodriguez
Rodriguez kreeg gister MMA-les van voormalig kampioen Edgar tijdens dit gevecht in de vedergewichtsklasse. Na het einde van de tweede ronde vond de ringarts het welletjes geweest en hij vond het niet meer verantwoord om Rodriguez de laatste lessen te laten volgen.

Edgar ging als een razende van start en hij gooide Pantera in de eerste ronde al snel op de grond, waarna hij het lichaam en hoofd van Rodriguez gedurende de resterende drie minuten bombardeerde met genadeloze harde stoten en ellebogen. De schade was al snel duidelijk. Een enorme bloeduitstorting bij het linkeroog belette Rodriguez het zicht. De tweede ronde leek een kopie van de eerste. Edgar wist Rodriguez weer snel op de grond te werken, waarna de Amerikaan zijn handen en ellebogen het werk lieten doen. Rodriguez kon niets anders dan het spervuur proberen te blokkeren. 


Reden genoeg om te stoppen (Foto: Getty images)

Na het einde van de tweede ronde nam de ringarts zijn verantwoordelijkheid en haalde Rodriguez uit het gevecht. Edgar heeft nu zeven van zijn laatste acht gevechten gewonnen en de sterke opmars van de talentvolle Rodriguez is voorlopig overtuigend gestopt.

Bonussen:
Zowel Stipe Miočić als Jason Knight mochten een extra 50.000 dollar mee naar huis nemen aangezien hun indrukwekkende optreden beloond werd met de titel Performance of the Night. Gevecht van de avond was die tussen Sherman en Coulter waardoor ook deze twee vechters een extra 50.000 dollar op hun bankrekening krijgen bijgeschreven.

Overige uitslagen:
David Branch verslaat Krzysztof Jotko na jurybesluit (29-28, 28-29, 29-28)
Dustin Poirier vs Eddie Alvarez is ongeldig verklaard na een illegale knie van Alvarez in ronde twee (zie hieronder)
Jason Knight verslaat Chas Skelly door TKO (stoten) in ronde drie
Chase Sherman verslaat Rashad Coulter door TKO (elleboog) in ronde twee
James Vick verslaat Polo Reyes door TKO (stoten) in ronde één
Cortney Casey verslaat Jessica Aguilar na jurybesluit (30-27 x3)
Enrique Barzola verslaat Gabriel Benitez na jurybesluit (29-28 x3)
Gadzhimurad Antigulov verslaat Joachim Christensen na opgave door verwurging (rear-naked choke) in ronde één

Tankink hard onderuit in Giro: "Helm redde mijn leven"

De achtste etappe van de Giro d'Italia leverde zaterdag een harde klap op voor Bram Tankink. De wegkapitein van LottoNL-Jumbo liet na afloop maar weer eens weten waarom een helm zo belangrijk is.

"In het begin werd verschrikkelijk hard gereden en toen we bij een bocht aankwamen stonden ze in één keer dwars. Ik reed tegen een achterwiel, volgens mij van Greipel, en kwam terecht op een fiets van Sky", legt Tankink uit. "Ik klapte heel hard achterover met mijn hoofd op de grond en zoals ik net al zei: mijn helm heeft mijn leven gered", stelt hij.

"Die helm zat helemaal in elkaar, dus dan zie je dat zo'n ding toch wel zin heeft. Alleen met mijn ribben gaat het wat minder lekker. Hoofdpijn is natuurlijk nooit handig, maar dat zakte gedurende de koers wel weg. We moeten even kijken hoe het gaat voor we conclusies trekken over zondag, maar ik ben wel vaker gevallen. Ik ben ook wel vaker weer opgestaan", lachte Tankink. 

Noord-Rijnland-Westfalen naar de stembus

Inwoners van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) gaan zondag naar de stembus om een nieuw deelstaatparlement te kiezen. De stembusgang in de aan Nederland grenzende staat is een belangrijke graadmeter voor de landelijke verkiezingen in september.

Vooral voor de sociaaldemocratische SPD staat zondag veel op het spel bij de derde en laatste deelstaatverkiezing van dit jaar. De CDU van bondskanselier Angela Merkel won onlangs verkiezingen in Sleeswijk-Holstein en Saarland. NRW is strategisch belangrijk, omdat het de deelstaat is met de meeste kiezers. Er wonen ruim 13 miljoen stemgerechtigden.

Voor de uit Hehlrath (NRW) afkomstige SPD-leider Martin Schulz is de verkiezing een thuiswedstrijd met hoge inzet. De oud-voorzitter van het Europees parlement ambieert het kanselierschap, maar de eerdere nederlagen bij deelstaatverkiezingen roepen de vraag op of hij in staat is Merkel te verslaan. Als de sociaaldemocraten verliezen in een staat waar momenteel een SPD-premier aan het roer staat, is dat een forse klap voor de ambitieuze partijleider.

Noord-Rijnland-Westfalen naar de stembus
Noord-Rijnland-Westfalen naar de stembus (Foto: ANP)

Pand Hema in Beverwijk twee keer in brand

In Beverwijk heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor de tweede keer in een etmaal brand gewoed boven de Hema. De brandweer kreeg rond 23.55 uur melding van een brand aan de Breestraat, nadat 's ochtends op dezelfde locatie ook al een brand was geblust.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio laat weten dat de brandhaard op de eerste verdieping lastig te bereiken was. Er werd daarom opgeschaald naar 'zeer grote brand'. Boven de Hema bevindt zich een magazijn waar de brand woedde. Rond 03.30 uur was het vuur onder controle.

Op dezelfde etage zit ook een kantoor, dat eerder op de dag vlam vatte. De brandweer kon toen vrij snel de vlammen bestrijden. Het is onduidelijk wat de oorzaak in beide gevallen is geweest.

Door de hevige rookontwikkeling hebben sommige omwonenden, op advies van de brandweer, een andere slaapplek opgezocht. Niemand raakte gewond.

 

Ricciardo: "Geen verrassing dat Max mij verslaat"

Daniel Ricciardo moest tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje fors het hoofd buigen voor teamgenoot Max Verstappen. De Australiër start zondag als zesde, maar was ongeveer een halve seconde trager dan Verstappen, met wie hij nu exact één jaar in het team zit.

"Een jaar geleden zouden mensen natuurlijk verbaasd zijn als Max mij zou kloppen in de kwalificatie, maar iedereen weet nu dat hij een hele snelle coureur is", reageerde Ricciardo. "Natuurlijk wil ik meer uit mijzelf halen dan vandaag, maar het is geen verrassing voor mij dat hij me zo nu en dan verslaat, omdat ik weet dat hij heel snel is."

Ricciardo toont zich uiteraard wel strijdlustig. "Ik verwacht meer van mijzelf en ik ga er vanuit dat ik hem dit jaar ook weer kan verslaan. Natuurlijk weet ik dat ik hem niet elke keer zal verslaan, zo is het nou eenmaal. Hij heeft het vandaag heel erg goed gedaan. Hij zal vast niet zeggen dat hij nog een halve seconde kan winnen, maar voor mij ligt er nog genoeg ruimte voor verbetering. Zijn tijd is een goede indicatie van wat onze auto echt kan, denk ik."

Ricciardo versloeg Verstappen vorig jaar overigens met 10-6 in kwalificatiesessies, dit jaar leidt de Australiër met 3-2.

Vliegveld Leeds ontruimd na vondst pakketje

Het vliegveld Leeds Bradford was zaterdagavond uit veiligheidsredenen tijdelijk ontruimd vanwege de vondst van een verdacht pakketje. De Britse explosieven opruimingsdienst heeft het object gecontroleerd tot ontploffing gebracht, meldt de BBC. Veiligheidsdiensten gaan voorlopig niet uit van een terreuractie.

Vluchten naar Leeds werden omgeleid naar vliegvelden in de omgeving. Ook een vliegtuig van KLM uit Amsterdam dat om 22.00 uur lokale tijd zou landen moest uitwijken naar luchthaven East Midlands, laat een woordvoerder weten. Het vliegtuig kwam om 01.10 uur uiteindelijk alsnog aan op de plaats van bestemming.

De politie had na de melding van het pakketje de luchthaven afgezet. Vliegtuigen werden aan de grond gehouden en passagiers geëvacueerd. Na de ontploffing kon het vliegveld weer open.

Vliegveld Leeds ontruimd na vondst pakketje
Vliegveld Leeds ontruimd na vondst pakketje (Foto: ANP)

Parkeergarages geraakt door cyberaanval

De grote internationale ransomware-aanval is toch niet helemaal ongemerkt aan Nederland voorbijgegaan. Het Britse parkeerbedrijf Q-Park, dat eveneens vestigingen in Nederland heeft, is getroffen door storing.

De website van het bedrijf is niet bereikbaar en uit verschillende plaatsen in Nederland komen meldingen over mensen die bij automaten van de parkeergarages niet kunnen betalen. Poorten moesten met de hand worden geopend.

De aanval, die vrijdag begon, heeft bedrijven en organisaties in veel landen in de wereld geraakt. Tot nog toe waren in Nederland geen gevallen bekend. Criminelen proberen sinds vrijdag computers over de hele wereld binnen te dringen via WannaCrypt, ook WannaCry genoemd.

Parkeergarages geraakt door cyberaanval
Parkeergarages geraakt door cyberaanval (Foto: ANP)

Giro: Etappe 9 - De zwaarste slotklim van de Giro

In 2008 troefde een schimmige Italiaan een Bask af in de straten van Peschici. Nu, negen jaar later, waren de rollen omgedraaid. Een Bask troefde een schimmige Italiaan af. De overwinning ging naar Gorka Izagirre, een van de meest onderschatte renners van het peloton. Een renner die heel compleet is, maar omdat hij nergens echt in uitblinkt is hij toch vooral vaak een knecht, zo ook in deze Giro. Het was eigenlijk ook helemaal niet de bedoeling dat hij mee zou gaan in de aanval, maar door het aparte koersverloop zat hij ineens vooraan.

De rit begon met een verstikkend hoog tempo, het eerste uur legde men meer dan 55 kilometer af. Niemand leek weg te komen, tot een groep vol met hardrijders zich af wist te scheiden van het peloton. Daar leek het stil te vallen, tot enkele ploegen die de slag hadden gemist hadden toch gingen achtervolgen. De achtervolging bleef duren tot de eerste klim van de dag, waar een deel van de vluchters weer werd ingelopen en nieuwe jongens in de aanval gingen.

Uiteindelijk ontstond er een groep van 15 man, die rustig naar Peschici leek te rijden. Tot Quick Step ineens toch besloot te gaan rijden, omdat Valerio Conti virtueel in het roze reed. Daardoor besloot de sterke Conti er vooraan maar een snok aan te geven en plotsklaps was de kopgroep uitgedund tot vijf man. Een leuke finale volgde, met slag om slinger demarrages.

Vier renners bleven over, waarbij vooral Conti veel werk bleef doen. Hij was een beetje enthousiast. Te enthousiast, bleek in een van de laatste bochten. Hij begon al met trappen voor hij goed en wel uit de bocht was en ging onderuit. Izagirre, die in zijn wiel zat, profiteerde meteen door te versnellen. Sanchez en Visconti hadden wat meer last van de valpartij van continu en zaten meteen op een gaatje. Dat gaatje kregen ze niet meer dicht en zo ging de overwinning dus naar de Bask. Pas de tweede keer voor Gorka dat hij een koers wint buiten het Baskenland, het is hem van harte gegund.

Bij de klassementsrenners gebeurde ondertussen niet veel, iedereen kwam heelhuids door de finale en alle mannen met een roze droom eindigden ook in dezelfde tijd. Dat gaat tijdens de komende rit zeer zeker niet het geval zijn. We krijgen aan het eind van de eerste week van deze Giro te maken met de zwaarste aankomst bergop van deze ronde. We gaan de Apennijnen in en doen daar de moeilijkste klim aan. Het is tijd voor Blockhaus.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
We hebben inmiddels de regio Apulië verlaten en zijn nu in Modise. De start is in Montenero di Bisaccia, een klein dorpje van 6600 inwoners dat debuteert in de Giro. Ondanks de naam van het dorp is hier geen zwarte berg te bekennen. Montenero di Bisaccia is wel gebouwd op een heuveltje en is daardoor, zeker als je het dorp van een afstand bekijkt, een behoorlijk typisch Italiaans plaatsje.

Wat Montenero dan weer voorheeft op veel omringende plaatsen is dat een enthousiaste Wikipediaan zijn licht flink heeft laten schijnen op het dorp. In onorthodox geformuleerde zinnen tref je aan dat er onder Montenero di Bisaccia een aantal grotten liggen, die door de gemeente gevuld zijn met cement om verzakkingen te voorkomen. In een aantal grotten die nog steeds toegankelijk zijn worden jaarlijks kerstfeesten gehouden. Normaal doe je dat ergens buiten op een plein, maar in Montenero di Bisaccia gaan ze dan graag de grotten in.

Volgens de Wikipedia van Montenero di Bisaccia kan het panorama van het dorp makkelijk tippen aan Toscane en zelfs een vergelijking met een schilderij van Van Gogh passeert de revue. Een nuchtere blik op dit dorp en de omgeving laat al snel zien dat dit lichtelijk overdreven is, maar het is hier ook zeker niet lelijk. Het gemiddelde inkomen van de bewoners schijnt trouwens 1200 euro te zijn, dat zijn toch wel van die details waar je heel veel aan hebt.

Het oude centrum van dit plaatsje is nogal vervallen, maar daardoor schijnt het populair te zijn onder toeristen, die hier voor een zacht prijsje een huis op de kop kunnen tikken om het vervolgens op te knappen. Of deze niet geheel objectieve informatie van Wikipedia klopt weet ik niet, het enige dat ik wel objectief vast kan stellen is dat het er op foto's nogal authenthiek uitziet. De renners starten in het centrumpje van Montenero en gaan dan weer op weg naar bekend terrein: de kust.

Montenero di Bisaccia ziet er prima uit, zo van een afstandje (Foto: WikiCommons/Rod70)
Montenero di Bisaccia ziet er prima uit, zo van een afstandje (Foto: WikiCommons/Rod70)

De route
We zijn dan wel in de regio Molise, maar daar blijven we niet lang. Al na negen kilometer rijden we de Abruzzen binnen, bij het dorpje San Salvo. In San Salvo zijn de renners ook al bijna weer bij de kust. Daar gaan ze ook weer een behoorlijke tijd blijven, want de parcoursbouwers houden naast chaotische finales ook van de zee.

Er wordt over rechte en brede wegen richting Vasto gefietst, waar na 19 kilometer al de eerste tussensprint van de dag is. We mogen er dus ernstig rekening mee houden dat allerlei mensjes die voor de puntentrui willen gaan tijdens deze rit al vroeg in de aanval gaan. Een kopgroepje zal vermoedelijk pas na Vasto een vrijgeleide krijgen.

Om bij de tussensprint te komen moet er overigens nog wel drie kilometer geklommen worden, aan ongeveer 5%. Dit is voorlopig dan ook meteen het laatste klimmetje, want verder is het begin van deze rit bijna geheel vlak. Over grotendeels rechte en brede wegen gaat het nu een aantal kilometer verder, terwijl de zee af en toe weer in beeld komt.

We passeren een aantal dorpjes, met wat rotondes, maar verder is dit deel van de rit bepaald geen uitdaging. Eventuele wind zal hier ook weinig invloed hebben, aangezien de wegen nogal beschut zijn. Het is een tijd vlak geweest, maar in de buurt van Ortona, na 62 kilometer, zal het parcours weer even wat glooiender worden. Richting Ortona is er een klimmetje van één kilometer aan 5% en ook in deze stad zelf is er nog een kort klimmetje, ook aan 5%. In Ortona staat nog een Aragonees kasteeltje, dat is wel zo'n beetje het hoogtepunt hier.

Het Aragonees kasteel in Ortona (Foto: WikiCommons)
Het Aragonees kasteel in Ortona (Foto: WikiCommons)

Na de korte heuveltjes in en om Ortona zal het weer een tijdje vlak zijn. Eenmaal buiten Ortona zijn er ook bijna geen bochten in het parcours en gaat het rechtdoor langs de kust richting Francavilla al Mare, in de buurt van Pescara. In Francavilla slaan de renners linksaf en verlaten ze de kustlijn.

We gaan het binnenland van de Abruzzen verkennen en al vrij snel komen we de eerste gecategoriseerde klim van de dag tegen. Na Francavilla al Mare is het nog een kleine 10 kilometer vlak, maar dan gaat er geklommen worden richting Chieti. Vijf kilometer lang gaat het omhoog aan 5%. Na 91 kilometer komen de renners boven in Chieti, waar dan ook meteen de tweede tussensprint van de dag zal zijn.

Chieti is een bekende stad in de Giro en ook in een andere grote Italiaanse koers, de Tirreno-Adriatico. Zo kwam die laatste koers in 2012 en 2013 nog aan in Chieti, op een redelijk steil muurtje. De beklimming van nu richting Chieti is een stuk makkelijker, het dient nu meer als een opwarmertje. De Giro zelf was in 2009 nog in Chieti, toen was het de startplaats van een rit die zou eindigen daar waar we nu ook gaan eindigen, Blockhaus.

Chieti is trouwens best een mooi stadje, gelegen boven op een heuvel, met in het centrum nog wat fraaie gebouwtjes. In de verte zie je hier de Apennijnen al liggen. Het is vanaf hier nog een kleine 60 kilometer tot de streep. Veel vlakke kilometers zijn er nu niet meer bij, het zal tijdens deze rit niet meer saai zijn als het goed is.

Chieti ligt er mooi bij (Foto: WikiCommons)
Chieti ligt er mooi bij (Foto: WikiCommons)

Na de klim richting Chieti volgt een niet zo lastige afdaling door de straten van deze stad. Er zijn wel wat stevige bochten en het wegdek is ook niet overal even fantastisch, maar de weg is ook breed en daardoor voorzie ik hier geen problemen. Na zes kilometer in dalende lijn komen de renners beneden en is het tien kilometer lang zo goed als vlak.

De renners rijden nu over brede wegen, zonder veel bochten, richting Manoppello Scalo. Een aantal kilometer buiten dit dorp begint de weg lichtjes omhoog te lopen. Acht kilometer lang zal het vals plat omhoog gaan. De renners overwinnen 200 hoogtemeters in die kilometers, dus dan kan je zelf al vrij snel uitrekenen dat het niet veel voorstelt. Vlak voor de top van dit klimmetje rijden de renners langs Manoppello, een dorpje dat fraai gepositioneerd op een heuvel ligt. Even verderop ligt nog een opvallend heiligdom, dat een toeristische trekpleister schijnt te zijn.

Het loopt na deze passage nog wat verder omhoog, tot men in de buurt van Lettomanoppello komt. Hier zouden de renners linksaf kunnen slaan om aan de klim richting Passo Lanciano en Blockhaus te beginnen, maar in plaats daarvan wordt er afgedaald richting Scafa, om de klim richting Blockhaus van een lastigere kant te kunnen beklimmen. Op de top van het klimmetje dat ons tot Lettomanoppello brengt is het nog 30 kilometer tot de finish. Voor zover dat nog niet het geval was gaat de finale hier echt beginnen.

Een prima heiligdom bij Manoppello (Foto: Panoramio)
Een prima heiligdom bij Manoppello (Foto: Panoramio)

De afdaling die nu volgt is niet zo lastig. De wegen zijn breed en er zijn weinig bochten, alleen het wegdek verdient geen schoonheidsprijs. Na vijf kilometer in licht dalende lijn komen de renners aan in Scafa, waar ze meteen linksaf slaan om vervolgens direct te beginnen aan een nieuwe beklimming. Het eerste deel van de klim naar Blockhaus gaat vast beginnen.

Voor de slotklim van 13 kilometer begint krijgen we eerst nog een opwarmer van 10 kilometer. In die 10 kilometer gaat het gemiddeld aan 4% omhoog, maar er zitten ook wat steilere stroken bij. De opmaat naar Blockhaus begint met drie kilometer vals plat, gevolgd door twee serieuze kilometers aan 6%. Na deze kilometers vlakt het weer wat meer af richting het dorpje Roccamorice, waar de slotklim dan echt begint.

De laatste vijf kilometer van dit eerste deel van de klim komen de stijgingspercentages niet meer boven de vier uit. De renners rijden nu ook nog door een gebied dat niet echt tot de verbeelding spreekt, over een brede weg. Ze passeren ondertussen nog San Valentino in Abruzzo Citeriore, wat wel een aardig dorpje is.

Na de klim van tien kilometer wordt de weg ineens een stukje smaller en is er een kort stuk in dalende lijn van anderhalve kilometer, voor Roccamorice wordt bereikt. Ook komt er ineens, vrijwel uit het niets, mooie natuur tevoorschijn. Na 135 kilometer rijden de renners dan door Roccamorice, waar de weg meteen heel ferm omhoog begint te lopen. We gaan beginnen aan de slotklim.

Ook hier is de omgeving niet verkeerd (Foto: Panoramio)
Ook hier is de omgeving niet verkeerd (Foto: Panoramio)

Ondanks het feit dat de organisatie en ook deze voorbeschouwing het steeds over Blockhaus heeft, eindigen we helemaal niet boven op die klim. We blijven steken op een kilometer of zes van de absolute top. De finish zal liggen bij Hotel Mammarosa, wat van de buitenkant net zo'n naargeestige uitstraling heeft als het hotel uit The Shining, gecombineerd met de kleuren van The Grand Budapest Hotel.

Zelfs zonder die zes laatste kilometers is deze slotklim de zwaarste aankomst bergop van deze Giro. 13 kilometer aan 8,4% is geen kattenpis. De klim begint in de straten van Roccamorice meteen met een steile kilometer aan 7%, maar zelfs dat zal uiteindelijk een simpele kilometer blijken te zijn. In het begin van de klim rijden de renners ook nog eens vlak langs Eremo di San Bartolomeo in Legio, een klooster gebouwd in de rotsen.

De tweede kilometer van de klim is wat makkelijker, het zwakt wat af richting 5% zelfs, maar daarna is het gedaan met de pret. Vanaf de vierde kilometer van de klim begint het echte werk en zal het niet meer simpel worden. Tot de top steeds rond de 9%, met een ongelooflijk zwaar middenstuk, waarin het zelfs enkele kilometers aan 10% omhoog gaat. Dit is niet voor niets de lastige kant van Blockhaus. Tel daar dan ook nog eens bij op dat het wegdek hier ook nog eens redelijk smal, maar vooral heel slecht is en je weet dat dit een slagveld gaat worden.

De klim heeft alleen één nadeel, het is net als de Etna een berg met weinig begroeiing, waardoor de wind eventueel een rolletje zou kunnen spelen. Het is een dorre, open, kale vlakte waardoor de renners fietsen. Er liggen meer stenen langs de kant van de weg dan dat er bomen te bewonderen zijn. Pas richting de top van de klim neemt de begroeiing wat meer toe, de renners mogen dan zelfs nog door een heus bos fietsen.

Het zwaartepunt van deze klim ligt duidelijk in het midden, met meer dan vijf kilometer waarin de stijgingspercentages steeds rond de 10 zitten, met zelfs wat stroken aan 14%. Pas aan het eind van de klim, op minder dan drie kilometer van de streep, wordt het iets menselijker, met anderhalve kilometer aan 8%. In de laatste kilometer vlakt het verder af richting 6%, tot het op een paar meter van de streep zelfs nog licht naar beneden gaat.

Op 250 meter van de streep is er dan een scherpe bocht naar rechts, waarna de renners de smalle weg van de afgelopen kilometers verlaten en ineens op een enorm brede weg terechtkomen. Op die weg gaat het dan nog 200 meter omhoog aan 8%, waarna deze enorm zware klim voorbij is.

Het profiel van de klim naar Blockhaus (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de klim naar Blockhaus (Bron: Giro d'Italia)

Eremo di San Bartolomeo, het klooster dat is uitgehouwen in de rotsen (Foto: WikiCommons)
Eremo di San Bartolomeo, het klooster dat is uitgehouwen in de rotsen (Foto: WikiCommons)

De finishplaats
Blockhaus is een klim met een even beroemde als beruchte naam. Het is een loodzware klim, vooral van de kant die nu beklommen wordt. De smalle weg met de vele bochten en de talloze kilometers aan 9% maken dit een beestachtige klim. Toch komen de renners nog goed weg, want in tegenstelling tot wat men in het verleden deed, gaan we nu niet helemaal naar de top. Er hadden nog zes kilometers aan 7% kunnen volgen, om het helemaal af te maken.

De laatste keer dat de Giro naar Blockhaus reed finishten we ook al op de plek waar we nu finishen, alleen was toen de weg daar naartoe net even een tikje minder zwaar. De winnaar in 2009 was Franco Pellizotti, de Dolfijn van Bibione, die naar het schijnt voor de derde keer vader is geworden, want dat vertelde de Belg van Eurosport een keer of 25 tijdens de uitzending. Pellizotti raakte die overwinning alleen wel kwijt, dankzij wat opvallende waarden in zijn bloedpaspoort. De overwinning is nu achter de groene tafel overgedragen aan Stefano Garzelli, de nummer twee van die rit.

In 2006 was men hier ook in de buurt, toen reed Ivan Basso op de Passo Lanciano, die hier een klein stukje verderop ligt, iedereen helemaal de vernieling in. In 1967 kwam men voor het eerst aan op Blockhaus. De Giro van 1967 zou de eerste grote ronde worden voor Eddy Merckx. Hij was al een bekende renner die klassiekers won, maar het was de vraag of hij ook in het hooggebergte in de grote rondes een rol van betekenis kon spelen. Bleek een domme vraag te zijn, want in zijn eerste grote ronde won hij meteen twee ritten, waaronder de rit naar Blockhaus. De rest is natuurlijk geschiedenis.

In de tussenliggende jaren kwam men nog een aantal keer aan op Blockhaus, met aansprekende namen op de erelijst als Franco Bitossi, José Manuel Fuente en Moreno Argentin. Blockhaus is geen plek voor krabbelaars, daar is de klim te zwaar voor. Hoewel we niet helemaal boven op de klim finishen, eindigen we wel bij het skigebied van Majelleta en Passo Lanciano. In de winter kan het hier behoorlijk druk zijn, nu zal het op de wielertoeristen na uitgestorven zijn. Helemaal boven op de echte klim staan nog wat zendmasten en hotels. Daar is het uitzicht ook nog eens een stuk beter dan op de plaats waar we nu finishen.

Prima plek voor je restaurantje (Foto: Panoramio)
Prima plek voor je restaurantje (Foto: Panoramio)

TV & het weer
Deze zware, maar relatief korte rit zal pas redelijk laat beginnen. Rond 13:00 staan de renners aan het vertrek en tien minuten later worden ze echt op gang geschoten. Tussen 15:55 en 16:11 worden de renners in Scafa verwacht, waar het eerste deel van de klim richting Blockhaus gaat beginnen. De finish wordt dan vervolgens verwacht tussen 16:58 en 17:27.

Eurosport zal er ergens rond 14:30 pas bij zijn, want ze moeten eerst nog andere dingen uitzenden die blijkbaar belangrijker zijn. Motorrijden, of zoiets. Boeit natuurlijk echt helemaal niemand wat, maar Eurosport koopt de rechten van alles wat ook maar enigszins op een sport lijkt en vervolgens hebben ze dan ook nog de verplichting om er aandacht aan te besteden. Daar zijn wij als wielerliefhebbers dan weer de dupe van. Echt fantastisch, Eurosport.

Je krijgt dan natuurlijk ook nog te maken met het feit dat ze dezelfde hoeveelheid reclame moeten uitzenden terwijl de uitzending korter is, dus dat gaat ook weer grandioze taferelen opleveren. En dan krijgen we ook nog eens commentaar van Karsten Kroon, het leven is niet altijd een feest.

Gelukkig gaat de zon wel schijnen, dat scheelt dan nog. In Montenero di Bisaccia zal het 22 graden worden, zonder neerslag en zonder veel wind. Aan de voet van de Apennijnen zal het weer vergelijkbaar zijn, alleen zal het uiteraard wat kouder worden zodra de renners dichter bij de top van de klim in de buurt komen. Alsnog goede koerstemperaturen. De weergoden zijn de renners voorlopig nog goed gezind.

Ook hier is over het uitzicht niet te klagen (Foto: Panoramio)
Ook hier is over het uitzicht niet te klagen (Foto: Panoramio)

Favorieten & voorspelling
Op deze klim winnen normaal gesproken alleen maar zeer goede renners. Toch zou daar nu zomaar verandering in kunnen komen, aangezien de huidige generatie ronderenners niet bijzonder eergierig is. Voor een ritzege doen ze tegenwoordig niet veel moeite meer, ze denken liever aan hun klassement. Het is dus zeker niet uitgesloten dat er opnieuw een groepje vluchters met de zege gaat lopen.

We zitten nog steeds vroeg in de ronde en deze enorm zware slotklim kan een aantal renners ook flink wat angst inboezemen. Het is een ideale gelegenheid om de concurrentie te testen, maar of men dat ook aandurft is dan weer een ander verhaal. De slotklim is wel zwaar genoeg om het peloton uit elkaar te laten spatten, daar hoef je niet bang voor te zijn. Bijna 10 kilometer aan 9%, dat gaat gegarandeerd spektakel opleveren. Het zou alleen zo kunnen zijn dat er dan nog een paar vluchters vooraan rijden. Hoe het ook zij, ik ga me nu even focussen op de klassementsrenners.

1. Quintana. Is in het begin van een grote ronde nooit op z'n best en nu al helemaal niet, aangezien hij ook nog de Tour in het achterhoofd heeft. Toch is dit een klim die op zijn lijf geschreven is. Met zijn gebrek aan gewicht dwarrelt hij hier zo naar boven, zonder dat hij überhaupt hoeft te ademen. Hij zal waarschijnlijk nog niet meteen het initiatief nemen, maar volgen kan hij zeker. En dan perst hij er op het laatst nog even een korte demarrage uit en is hij ribbedebie. Misschien dat de overwinning van zijn ploeggenoot Izagirre hem ook nog heeft geïnspireerd, wie weet.

2. Pinot. We zitten nog in het begin van de ronde en er ligt nog geen druk op zijn schouders, dus voorlopig gaat Thibaut lachend vooraan eindigen. Ergens in de derde week gaat hij royaal door het ijs zakken, maar tot die tijd kan je hem met een gerust hart in al je pooltjes opnemen.

3. Yates. Voor zo'n vervelend Britje van twee turven hoog met het gewicht van een pak muesli is dit ook wel een goede klim.

4. Thomas. Britse wielergod. Kan alles, dus ook dit. Beetje fluimucil in je mik en gaan.

5. Zakarin. De Tartaar uit Tatarije beschikt over wonderbenen. Hij zal bergop nog beter voor de dag komen dan tijdens de afgelopen Giro. Of hij bergaf ook beter voor de dag komt is dan weer de vraag, maar daar heeft hij tijdens deze rit geen last van. Met zijn door steroïde anabolen gemanipuleerde mutantenlijf gaat hij geweldig schroeien.

Overigens hoorde ik vandaag een bericht op het nieuws dat in Jemen de cholera uitgebroken is en ik sluit niet uit dat dit veroorzaakt is door Eurosport.

Alonso na stunt in Barcelona: "Perfecte dag"

Lewis Hamilton veroverde weliswaar de poleposition voor de Grand Prix van Spanje, Fernando Alonso was dé man van de kwalificatie. De Spanjaard stuurde de niet bijster overtuigende McLaren naar een prachtige zevende startplek voor zijn thuisrace, terwijl teamgenoot Stoffel Vandoorne Q1 niet wist te doorstaan.

"Het was een perfecte dag, het ging veel beter dan ik had verwacht", aldus Alonso, die in de derde kwalificatiesessie dankzij een ijzersterke ronde Felipe Massa, Esteban Ocon en Sergio Perez achter zich liet. "Dat we Q3 haalden en dan ook nog eens op plek zeven terecht zijn gekomen is een hele mooie verrassing. Vrijdag hadden we die potentie al, maar door een raar probleem in de eerste training kon ik maar weinig rijden."

McLaren's monteurs wisten zaterdagochtend uitstekend werk te verrichten. "Ik had vertrouwen in de auto, want we hadden alles goed op orde. De omstandigheden met de wind waren wat lastig, maar ik had al het vertrouwen en kon alles eruit persen. Ik ben vooral ook blij voor het team, dat zo hard werkt en zoveel motoren verwisseld heeft. Dat we de race kunnen starten tussen de auto's waar we mee zouden moeten vechten geeft ons veel vertrouwen."

FOK! Wat een weer: buiig met mogelijk onweer

Heden schupjes, morgen drupjes

Goedemorgen, is iedereen bekomen van het spannende Eurovisie Songfestival? Ook vandaag is het wisselend bewolkt en komen er buien voor waarbij onweer niet is uitgesloten!. Later in de middag klaart het vanuit het westen op en wordt het droger. De temperaturen lopen uiteen van 17 graden aan zee tot plaatselijk 21 graden in het oosten. De wind is meest matig van kracht en komt uit het zuidwesten. Aan het eind van de dag draait de wind naar het westen. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:46
Zon onder: 21:26
Zonkracht: 5/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1796 Eerste vaccinaties tegen pokken door Edward Jenner.
1940 De Duitse Luftwaffe bombardeert Rotterdam, Strijen en Strijensas.
1948 David Ben-Gurion proclameert met de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring de onafhankelijke Israëlische staat.
1973 Skylab, het eerste ruimtestation van de Verenigde Staten wordt gelanceerd. Het is de laatste lancering van de Saturnus V raket.
2005 Een Eurocopter Ecureuil AS 350B3 landt, stijgt op vanaf de Mount Everest en vestigt daarmee een wereldrecord.
2009 De ruimtetelescoop Herschel wordt samen met de Planck Observatory door de Europese Ruimtevaartorganisatie met een Ariane 5-raket succesvol in de ruimte gebracht.

Paardenbloem (Foto: qltel)
Paardenbloem (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Rotterdam klaar voor landstitel Feyenoord

Rotterdam is klaar voor het duel zondag tussen Feyenoord en Heracles Almelo in de Kuip. De gemeente heeft in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie extra maatregelen genomen om alles goed te laten verlopen.

Zo geldt zondag een beperkt alcoholverbod. Alcoholverkoop in de horeca is wel toegestaan. Dit verbod houdt in dat winkels in het centrum van de stad geen alcohol mogen verkopen. Mocht Feyenoord kampioen worden, dan geldt dit verbod maandag ook nog. Als Feyenoord wint, wordt het team maandag gehuldigd op de Coolsingel.

Feyenoordfans die geen kaartje voor de Kuip hebben, kunnen de wedstrijd volgen op een groot scherm in Ahoy. Ook is de wedstrijd te zien op grote schermen op drie evenemententerreinen in het centrum van Rotterdam.

Bij winst is de Rotterdamse club voor het eerst sinds achttien jaar kampioen van Nederland. Maar als koploper Feyenoord punten verspeelt tegen Heracles Almelo en Ajax zondag in Tilburg Willem II verslaat, zijn de Amsterdammers alsnog kampioen.

Rotterdam klaar voor landstitel Feyenoord
Rotterdam klaar voor landstitel Feyenoord (Foto: ANP)

Amrabat wacht interesse van Feyenoord af

Sofyan Amrabat weet niets van belangstelling van Feyenoord, maar de middenvelder ziet een overstap naar Rotterdam wel zitten.

Feyenoord zou volgens de geruchten al een poging hebben gedaan om Amrabat vast te leggen. De speler maakt dit seizoen indruk in het shirt van FC Utrecht. Een transfer hangt vooralsnog niet in de lucht.

"Ik heb het ook gelezen. Meer weet ik niet. Ik heb contact gehad met mijn zaakwaarnemer, ja. Dat lijkt me ook logisch, als zoiets in de media verschijnt", zegt Amrabat tegen RTV Utrecht. "Hij weet ook nergens van. Je moet afwachten wat er waar van is. Feyenoord is natuurlijk een prachtige club."

FC Utrecht speelt aan het einde van het seizoen nog play-offs in de hoop Europees te mogen voetballen. De domstedelingen kunnen de hulp van smaakmaker Amrabat daarbij goed gebruiken. Pas daarna gaat hij verder kijken. "Elke speler wil een keer een stap maken. Maar waarheen en wanneer de tijd daarvoor rijp is, dat zal moeten blijken. Ik weet het zelf echt nog niet."

Verstappen: "Gigantische stap voorwaarts gemaakt"

Red Bull Racing kende een prima kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje. De renstal zag coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo op de vijfde en zesde plek eindigen. Niet heel bijzonder, maar het gat was met dank aan de nieuwe updates aanzienlijk kleiner dan in voorgaande races en dat geeft de burger moed.

"We hebben vandaag absoluut een stap voorwaarts gemaakt", reageerde een opgetogen Verstappen. "Vanwege de updates waren we tot de kwalificatie wat aan het zoeken naar de balans, maar in de kwalificatie zelf hadden we dat perfect voor elkaar. Dit is verreweg de beste auto waar ik dit seizoen in heb gereden, dus ik ben erg blij. Het was een goede kwalificatie."

Ook Renault komt nog met een upgrade en dus zit er naast een beter chassis ook nog een betere motor in voor Red Bull. "We hadden anderhalve seconden achterstand en dat is nu nog zes tienden, dat is een gigantische stap. Nu moeten we natuurlijk blijven werken en afwachten wat er met de motor gaat gebeuren. Daar hebben we geen controle over, maar er heerst een positief gevoel bij ons."

Verstappen heeft in elk geval zin in de race. In Rusland was dat voor hem niet bepaald boeiend: zowel voor als achter hem had hij veel ruimte en dus was het maar saai. "In de race zijn we doorgaans wat sterker, dus we zullen zondag zien wat er mogelijk is. Het is nog wel een beetje vroeg om dat nu al te zeggen." 

Vettel opgelucht na motorproblemen in kwalificatie

Sebastian Vettel kende geen perfect begin van de zaterdag op het circuit van Barcelona. De Ferraricoureur hoorde na de derde vrije training dat zijn motor vervangen moest worden en in de kwalificatie gaf de nieuwe krachtbron bijna de geest.

"Na de derde training moesten we de motor vervangen, iets wat normaal drie uur duurt. We hadden nu maar een uurtje of twee en vijf minuten voor de kwalificatie was alles klaar", legt Vettel uit. "Het team heeft dat echt geweldig gedaan en zelfs de monteurs van Kimi hielpen mee. Op een gegeven moment was zijn helft van de garage helemaal leeg en stond iedereen bij mijn auto, een bijzondere teamprestatie."

In Q1 ging het vervolgens bijna fout. Vettel leek stil te vallen, maar het probleem bleek niet meer dan een kleine kinderziekte te zijn van de nieuwe power unit. De Duitser kon verder, plaatste zich voor Q2 en Q3 en reed zichzelf daarin naar de tweede startplek. "Dat is beter dan die andere optie ja. De auto was fantastisch om te besturen. Pole had zelfs gekund, maar mijn laatste rondje was niet perfect." 

OG3NE elfde op Eurovisiesongfestival

OG3NE is als elfde geëindigd in de finale van het Eurovisiesongfestival. Portugal won de 62e editie van het liedjesfestijn in het Oekraïense Kiev. Bulgarije eindigde op de tweede plek en Moldavië op nummer drie.

De 27-jarige Salvador Sobral kreeg met het aandoenlijke en authentieke liedje Amar Pelos Dois de meeste punten: 758. Zowel de vakjury als de tv-kijkers kozen hem als winnaar. Portugal plaatste zich dinsdag in de eerste halve finale voor de eindstrijd en slaagde er uiteindelijk in favoriet Italië van de troon te stoten. Vorig jaar deed het land niet mee, wegens geldgebrek. Het is de eerste keer dat Portugal het songfestival wint. Het land eindigde nooit hoger dan de zesde plek.

Sobral zong het liedje, geschreven door zijn zus, op een klein podium middenin het publiek. De zanger kampt met gezondheidsproblemen, maar wilde hiervoor geen medelijden zo gaf hij aan. Hij arriveerde daardoor later dan de rest van de deelnemers in Kiev. "Meesterlijk", noemde commentator Jan Smit zijn optreden na afloop. "Hij mag misschien een beetje gek zijn, hij weet wel precies wat hij doet." Na de winst stond hij nog een keer op het podium en zong hij het nummer samen met zijn zus.

Nederland kreeg 150 punten, 135 van de vakjury en vijftien van de kijkers. Vorig jaar eindigde Nederland eveneens op de elfde plek, met Douwe Bob. De zusjes van OG3NE waren zaterdag na afloop van hun optreden in tranen. Ze zongen het liedje Lights and Shadows als eerbetoon aan hun ongeneeslijk zieke moeder. Zij was voor de finale als verrassing afgereisd naar Kiev.

OG3NE elfde op Eurovisiesongfestival
OG3NE elfde op Eurovisiesongfestival (Foto: ANP)

Hamilton na pole: "We hadden elke milliseconde nodig"

Lewis Hamilton veroverde zaterdag de poleposition voor de Grand Prix van Spanje. Op het circuit van Barcelona was de Britse Mercedescoureur slechts vijf honderdsten van een seconde sneller dan Sebastian Vettel.

"Dat was een intense kwalificatiesessie...we moesten echt elke milliseconde eruit trekken om de pole te pakken", reageerde Hamilton. "Voor de kwalificatie hebben we wat veranderingen doorgevoerd en die voelden goed. De snelheid voor de race lijkt prima te zijn, het team heeft weer geweldig werk afgeleverd."

Hamilton toonde zich weer eens dankbaar richting de mensen in de fabriek van Mercedes. "Misschien zijn ze het zat om het te horen, maar ze doen fantastisch werk. Ik ben zo dankbaar dat ze ons in de strijd met Ferrari houden. Morgen zullen we zo hard mogelijk werken om te zorgen dat ze niet voor niks al dit werk geleverd hebben." 

Sanchez wil route geduldig uitstippelen

Davinson Sanchez maakt zich niet druk om zijn toekomst. De verdediger wil eerst succes hebben met Ajax voordat hij over een volgende stap nadenkt.

Ajax staat in de finale van de Europa League en kan zondag kampioen worden als Feyenoord punten laat liggen tegen Heracles Almelo. In beide gevallen hoopt Sanchez succes te boeken, al weet hij dat het lastig wordt.

Sanchez heeft nog een 4-jarige verbintenis bij Ajax. De Colombiaan kan in Amsterdam een stap hogerop afdwingen. "Ik zit bij een grote club waar iedereen me ziet en waar ik me in de kijker kan spelen", stelt hij in gesprek met Het Parool.

"Maar voor nu is het eerst het seizoen goed afsluiten, hopelijk met prijzen. Daarna bespreken we met de club wat de vervolgstappen zijn. Maar vooralsnog draait alles om Ajax. Daar kwam bij dat de kans op veel speelminuten hier groot was en dat Ajax Europees actief was. Het heeft niet slecht uitgepakt, hè."

"Of het seizoen is mislukt als we geen prijs pakken? Nee, helemaal niet. Ajax heeft heel veel goede spelers. En nu de finale in zicht is, kan ik maar aan één ding denken en dat is winnen. Ik heb er geen woorden voor. Een finale moet je echt spelen alsof je leven ervan afhangt."

Israël stopt met Eurovisiesongfestival

Israël stopt met de deelname aan het Eurovisiesongfestival. Het land is er volgend jaar niet meer bij en omroep IBA stopt met de uitzendingen. Dit maakte Israël zaterdagavond vanuit Jeruzalem bekend tijdens de puntentelling van het liedjesfestijn.

Israël deed sinds 1973 mee aan het Eurovisiesongfestival en won driemaal. In 1978 met het lied A-ba-ni-bi van Izhar Cohen & The Alphabeta, in 1979 opnieuw met het lied Hallelujah en in 1998 met Dana International en het lied Diva.

Commentatoren Cornald Maas en Jan Smit reageerden teleurgesteld op het besluit van Israël het Eurovisiesongfestival de rug toe te keren.

Israël opende dit jaar het Eurovisiesongfestival. Imri Ziv zong het lied I Feel Alive tijdens de finale. Israël gaf tijdens de puntentelling geen punten aan OG3NE, maar wel acht aan Blanche van België en twaalf voor Portugal.

Israël stopt met Eurovisiesongfestival
Israël stopt met Eurovisiesongfestival (Foto: BuzzE)

'Napoli gaat voor Dolberg, zaakwaarnemer ontkent'

Napoli legde vorig jaar Arek Milik vast en ook nu willen de Italianen zaken doen met Ajax. Kasper Dolberg moet de volgende aanwinst worden.

Dolberg sprak de wens uit om ook volgend seizoen bij Ajax te spelen, maar Napoli-directeur Cristiano Giuntoli heeft daar een oplossing voor gevonden. De club wil Dolberg komende zomer vastleggen en vervolgens een jaartje aan de Amsterdammers verhuren. Dat schrijft Corriere dello Sport zaterdag.

Zaakwaarnemer Jens Steffensen vertelt aan Radio CRC dat er geen contact is geweest met de Italianen. "Kasper is één van de populairste spelers van Europa, maar we hebben met Ajax nog een driejarig contract. Alleen Ajax kan zijn toekomst bepalen."

"We hebben geen contact gehad met Napoli, maar Napels is een mooie stad. Persoonlijk houd ik van het spel van trainer Maurizio Sarri. Het is een interessante optie."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.