Langlaufers drinken biertje: half jaar schorsing

Vier Zuid-Koreaanse langlaufers hebben een probleem. De nationale skibond heeft de vier voor een half jaar geschorst vanwege het nuttigen van alcoholische versnaperingen tijdens de Aziatische Winterspelen in februari. 

De langlaufers beweren dat ze tijdens de Spelen in Sapporo slechts twee blikjes bier gedronken hebben, maar toch koos de skibond voor de zware straf. "Ze zeggen dat ze twee biertjes gedronken hebben, maar we hebben voor deze zware straf gekozen om te voorkomen dat zoiets nog eens zal gebeuren en om de teamdiscipline recht te trekken", aldus een woordvoerder van de bond.

De timing is bijzonder beroerd voor de vier, die volgend jaar mee hopen te doen aan de Olympische Spelen in Pyeongchang in hun eigen Zuid-Korea. Naar alle waarschijnlijkheid mag Zuid-Korea twee mannelijke langlaufers naar de Olympische Spelen sturen en de jonge Kim Magnus - met inderdaad Noors bloed - lijkt mits fit al een zekerheidje voor één van die twee plekken. Hij was volgens Yonhap niet betrokken bij het 'bierschandaal', net als Cho Yong-jin.

Dat betekent dat Hwang Jun-ho, Park Seong-beom, Kim Min-woo en Kim Eun-ho de sjaak zijn. Hwang, Kim en Kim lijken de favorieten voor het tweede startbewijs voor de Spelen, maar het is nu nog maar de vraag of de coaches wel zin hebben om hen te selecteren. Op de Aziatische Winterspelen won Zuid-Korea overigens drie medailles: goud en zilver voor de 18-jarige Kim Magnus, die vervolgens het estafetteteam naar brons hielp. Achteraf had men dat succes waarschijnlijk beter met een colaatje kunnen vieren.