Alonso: "McLaren-Honda is een zuipschuit"

Formule 1-coureur Fernando Alonso vindt dat de Honda-motor achterin zijn McLaren veel te veel brandstof verbruikt. De Japanse motor komt niet veel paardenkrachten tekort, maar in Australië moesten zowel de Spanjaard als teamgenoot Stoffel Vandoorne onderweg veel peut sparen om de eindstreep te kunnen halen.

In Melbourne deed Alonso het boven verwachting goed door het tweede deel van de kwalificatie te behalen en de Spanjaard was in de race dichtbij een punt tot hij in de slotfase met pech uitviel. Vandoorne haalde de streep wel, maar op plek dertien, op twee ronden achterstand.

Dit weekend in China verwacht McLaren een hele zware race, omdat hier de zwakke punten van de Honda flink aan het licht komen. Door aerodynamische updates mee te brengen, waaronder de T-wing, hoopt het team in de kwalificatie het nodige te laten zien, maar de race zal een overlevingsstrijd worden. Dit komt volgens Autosport omdat de Honda ten opzichte van de concurrentie veel meer brandstof verbruikt. Dit noopte beide coureurs in Melbourne al ruim voor de remzone van het gas af te gaan.

Alonso: "In Australië hebben we een record gebroken wat betreft het sparen van brandstof." Toch is de Spanjaard klaar voor de 'lastige race' van dit weekend. "Het gaat dit jaar zwaar voor ons worden als de motor niet verbetert. Het zijn niet alleen de paardenkrachten, maar zoveel meer dingen; het is betrouwbaarheid, het is brandstof sparen en zo zijn er meer dingen waardoor we niet normaal kunnen rijden, we moeten om de motor heen werken."

"Het is moeilijk, het is zwaar om met de auto te rijden. In de race kun je geen enkele fout veroorloven, want een foutje in een bocht en op het volgende rechte stuk vliegen ze je voorbij. Qua versnellen komen we ten opzichte van de concurrenten niets tekort, maar we hebben minder pk's, waardoor we langer dan de rest over de rechte stukken doen."

Honda werkt aan een update van de motor die er hopelijk in Spanje is. Door de verbranding stabieler te laten verlopen kunnen er meer paardenkrachten gevonden worden en verbruikt de motor tegelijkertijd minder brandstof.

Alonso wil hier in ieder geval graag op wachten, want hij drukte de geruchten dat hij het seizoen niet af zou maken hard de kop in. De Spanjaard stelde vanuit China namelijk dat hij 'liever in een McLaren rijdt dan rond te lopen in de supermarkt in zijn dorp'.